Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
A Holdhoz
  2014-02-25 23:53:43, kedd
 
 

 
 
1 komment , kategória:  Versek, képek reggeltől-estig  
Sütőtök
  2014-02-25 23:14:16, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Immunerősítő ételek
  2014-02-25 20:16:09, kedd
 
  Immunerősítő ételek

Bár a hidegebb idővel a vírusok és baktériumok szezonja is beköszönt, étkezhetünk úgy, hogy a baciknak ne legyen esélyük ellenünk. Tanácsaink abban segítenek, miként vértezhetjük fel immunrendszerünket a betegségek kivédésére.

Segítenek az omega-3 zsírsavak

Miért fontos? Nemcsak a szív- és érrendszeri betegségektől óvnak, az immunrendszer védelmében is jelentős szerepet játszanak ezek az anyagok, és gyulladásgátló hatásuk is ismert. Legnagyobb mennyiségben a mélytengeri halakban (lazac, tonhal, makréla, hering, szardínia) és a lenmagban fordulnak elő.

Tippek:
- Olcsó és könnyen hozzáférhető hal a szardínia. Az omega-3 zsírsavak mellett sok fehérjét, vasat és cinket tartalmaz. Konzerv szardíniából pillanatok alatt készíthetünk szendvicskrémet: villával törjük össze, adjunk hozzá kevés tejfölt, mustárt és borsot, csipetnyi citromlevet és egy teáskanál szárított rozmaringot.
- A lenmagot érdemes összetörni fogyasztás előtt, mert így a mag belsejében rejtőző fontos hatóanyagokhoz is hozzájuthatunk. Daráljunk le egy-egy evőkanál lenmagot, napraforgómagot és mandulát, így értékes esszenciális olajokban és ásványi anyagokban gazdag masszát kapunk. Fogyaszthatjuk önmagában vagy joghurtba, kefirbe keverve.





Kiadós, praktikus a szardínia, gyors szendvicskrém készülhet belőle, és a benne lévő omega-3 zsírsav az immunrendszerünket is segíti

Igyunk minél több folyadékot!

Miért fontos? Az elfogyasztott folyadék segíti az anyagcsere-termékek, kórokozók mielőbbi kiürülését a testünkből. Lehet, hogy a hidegebb időben ritkábban érzünk szomjúságot, pedig télen sem szabad elhanyagolni szervezetünk hidratálását: a nőknek naponta 1,5-2 litert, a férfiaknak 2-2,5 liter folyadékot kellene meginniuk (ebbe nemcsak a víz számít bele, hanem az elfogyasztott italok és az élelmiszerek folyadéktartalma is). Az őszi-téli időszakban jó alternatíva lehet a teaivás, az elkortyolgatott meleg vagy langyos ital bármelyik napszakban jólesik.

Tippek:
- Kiváló immunerősítő a dél-amerikai örökzöld fa, a lapacho kérgéből (drogériákban, gyógynövényboltokban beszerezhető) készített tea: 1 evőkanálnyi kérget főzzünk 10 percig 1 liter vízben, majd szűrjük le. Egész napra elosztva kortyolgathatjuk.
- Az arabokhoz hasonlóan a hibiszkuszvirág szirmából mi is főzhetünk különleges aromájú gyógyteát. Szálas és filteres változatban is kapható, sok benne a C-vitamin, torokgyulladásra is alkalmazható. Ebből is érdemes reggel elkészíteni egy nagy kancsóval, így egész nap iszogathatjuk az enyhén savanykás italt.
- A vadrózsa termése, a piros csipkebogyó is rengeteg C-vitamint tartalmaz. A filteres változat helyett vásároljunk gyógynövényboltban csipkebogyóhúst. Egy púpozott teáskanál bogyót tegyünk 3 dl hideg vízbe (ha forró vizet használnánk, kárba veszne a C-vitamin), és áztassuk benne egy éjszakán át. Reggel szűrjük le, ízesíthetjük kevés mézzel. Ha valaki langyosan szereti, megmelegítheti egy kicsit, csak ne forróra. Napi két-három csészével fogyaszthatunk belőle.





A hibiszkuszból készülő tea egy kis mézzel nagyon finom, nem csak egészséges!

Rostokban gazdagon

Miért fontos? A rostok emészthetetlen ballasztanyagot képeznek, ezáltal megakadályozzák a székrekedést, és táplálékul szolgálnak a vastagbélben lakó hasznos baktériumoknak, így azok hatékonyabban képesek védelmezni szervezetünket a kórokozóktól. Gyümölcsöket és zöldségeket nemcsak vitamintartalmuk miatt érdemes enni, hanem a bennük lévő rostok miatt is. A gabonamagvak rosttartalma is jelentős, emellett B- és E-vitaminban, vasban, magnéziumban cinkben, szelénben gazdagok. Aki eddig rostszegényen táplálkozott, annak célszerű a rostokat fokozatosan beépítenie az étrendjébe, így elkerülhető a puffadás, hasfájás.

Tippek:
- A boltban vásárolt magas cukortartalmú édességek helyett süssünk otthon süteményeket teljes kiőrlésű liszttel, gabona- és zabpehellyel, mézzel, aszalt gyümölccsel.
- A búzacsíra is kiváló élelmi rostforrás, emellett jelentős a B-vitamintartalma is. Fogyasztható salátában, szendvicsekre szórva, müzlibe keverve.





A rostoktól nem kell megijedni: lehetnek ilyen finom kis zabkekszek is, na meg a gyümölcsökről se feledkezzünk el... :)

Védelmező E-vitamin

Miért fontos? Az E-vitamin védi a szív koszorúereit, ezáltal az érelmeszesedést is segít megelőzni. Gátolja a vérrögképződést, jótékonyan hat az idegsejtekre, és támogatja az immunrendszer működését. Sok van belőle a növényi olajokban, a gabonacsírákban, a mogyoróban, a mandulában, a májban és a tojásban. Más zsírban oldódó vitaminokkal ellentétben az E-vitamin rövid ideig raktározódik a szervezetben. Érdemes C-vitamin- és szeléntartalmú ételekkel együtt fogyasztani, mert így jobban hasznosul.

Tippek:
- Salátákhoz, főtt tésztákhoz az olívaolajon kívül kipróbálhatunk más hidegen sajtolt növényi olajat is, például a regeneráló hatású tökmagolajat vagy a magas kalciumtartalmú szezámmagolajat.
- Fél maroknyi mandula elropogtatásával hozzájuthatunk az ajánlott napi E-vitamin mennyiséghez, emellett niacint és B-vitamint is tartalmaz, ezek a stressz ellen hatásosak.





Mogyoró, mandula és más magok az immunrendszerért :)

C-vitamin nélkül soha!

Miért fontos? Az aszkorbinsav segíti a szervezetbe került kórokozókkal szembeszálló fehérvérsejtek munkáját. A C-vitamin jelentősen csökkenti a meghűléses betegségek tüneteit. A leghatékonyabban akkor tud hasznosulni, ha természetes formában vesszük magunkhoz. Nagyon sok van belőle a zöldpaprikában, a ribizliben, a tormában, a karalábéban, a brokkoliban, a kiviben, a savanyú káposztában, a csipkebogyóban, a homoktövisben, a citrusfélékben.

Tippek:
- A narancssárga bogyós homoktövisben tízszer annyi a C-vitamin, mint a citromban, de egyéb antioxidánsban (például E- és A- vitaminban) is nagyon gazdag. S hogy miért van szükségünk antioxidánsokra? Ezek a vegyületek védelmezik szervezetünket az úgynevezett szabadgyökök romboló hatásaitól. A homoktövisből készítenek lekvárt, ivólevet, teát, olajat, zselét. Fogyasztása általános legyengülés esetén, valamint fertőzéses megbetegedések megelőzésére is ajánlott.
- Ha megeszünk két-három kivit, azzal már el is láttuk a szervezetünket egy napra elegendő C-vitaminnal. Fogyaszthatjuk magában vagy gyümölcssalátába aprítva. Érdemes dobozos kiszerelésben megvenni, az sem baj, ha keményen, még nem teljesen éretten vásároljuk meg: ha egy alma társaságában zacskóba tesszük, pár nap alatt megérik a gyümölcs.





Legolcsóbb és legegyszerűbb C-vitaminpótlás? Kivi!

Sok szelént és cinket!

Miért fontos? Antioxidáns hatásuk révén a nyomelemek közül a szelén és a cink segítik leginkább az immunrendszer működését. Jó cinkforrás a marha, a sertés, a szárnyasok húsa és a tejtermékek. Szelénben gazdag a paradicsom, a cékla, a brokkoli, a hagyma, a búzacsíra, az állati belsőségek, a húsok és a tejtermékek.

Tippek:
- A cékla nemcsak főzve, hanem nyersen is fogyasztható: nagylyukú reszelőn reszeljünk le két kisebb céklát és egy nagyobb almát, keverjük össze, cseppentsünk rá citromlevet, kevés mézzel, sóval, szárított bazsalikommal ízesíthetjük.
- Sokféle ételt készíthetünk mélyhűtött brokkoliból: köretként párolhatjuk vajon, főzhetünk belőle zöldséglevest vagy tejszínes krémlevest. Egyszerű és vitamindús ételhez jutunk, ha a megpárolt brokkolit kevés olajon kicsit megfuttatjuk, ráöntünk két felvert tojást, majd készre sütjük, és kedvünk szerint fűszerezzük.





A brokkoli mellett a húsfélék és tejtermékek is sok cinket és szelént tartalmaznak

Bátran a csípőssel!

Miért fontos? Amellett, hogy a csípős ételek felmelegítik a testet és vérbőséget okoznak, emésztést serkentő hatásuk is van, mert fokozzák a nyál és a gyomornedvek elválasztását, melyek az étel mielőbbi lebontásához szükségesek. A paprika csípősségét adó kapszaicin gyorsítja a kóros váladék eltávozását, ezáltal tisztítja a légutakat. Éppen ezért aki náthával küzd, egyen minél több csípőset, így még az orrdugulásán is enyhíthet.

Tippek:
- Kitűnő vírusölő és köhögéscsillapító a gyömbér. Citrommal-mézzel nagyszerű gyógyital készíthető belőle: egy hüvelykujjnyi gyömbérgyökeret hámozzunk meg, vágjuk fel vékony szeletekre és főzzük egy liter vízben 10 percig. Langyosra hűlés után facsarjunk bele egy citromot, és ízesítsük mézzel.
- A tormában lévő csípős anyagok erősen fertőtlenítenek, a népi gyógyászatban arcüreggyulladás és különféle megfázásos betegségek gyógyítására használják. A reszelt tormát házilag készítsük el, mert a bolti tormákban gyakran mesterséges anyagokkal helyettesítik a csípős ízt.
- A chilipaprikát felhasználhatjuk frissen, paszta formában, olajként és őrleményként. Bármilyen ételt feldobhatunk vele, de azért óvatosan használjuk, mert egyes fajtái nagyon erősek lehetnek!
- A nyers fokhagymában lévő allicin gátolja a kórokozókban lévő kéntartalmú fehérjék működését, ezáltal segít megszabadulni a felesleges váladéktól. Akkor a leghatékonyabb, ha nyersen esszük, kenhetjük pirítósra, de bele is reszelhetjük a kész ételekbe.





Fokhagyma, chili, gyömbér... Nem csak immunerősítők, de belülről melegítenek a hűvös őszi és téli napokon

A nélkülözhetetlen A-vitamin

Miért fontos? Az A-vitamin és előanyaga, a béta-karotin (bőségesen megtalálható a sárgarépában, a sütőtökben, az aszalt sárgabarackban) azon túl, hogy ösztönzi az immunrendszert, hozzájárul a bőr és a nyálkahártya épségéhez, amely azért lényeges, mert a sérült nyálkahártyán a kórokozók könnyebben bejutnak a szervezetbe.

Tippek:
- Egészséges finomság a fűszeres-mézes sült tök. Ehetjük önálló ételként, de desszertként és vendégváráshoz is kiváló: egy sonkatököt feldarabolunk, kikaparjuk a magját, a darabokat tepsibe tett alufóliára helyezzük, belsejüket megkenjük olívaolajos-mézes-fahéjas-borsos keverékkel, és megsütjük.
- A répás zellersaláta igazi vitaminbomba: a zellert és a sárgarépát meghámozzuk és csíkokra vágjuk, gépsonkát szeletelünk, összekeverjük őket, meglocsoljuk kefirrel, amelybe kevés majonézt és napraforgómagot kevertünk, sóval, borssal ízesítjük.





Jó hír a hideg hónapokra, hogy a fűszeres sült sütőtök is segíti az immunrendszerünket - és szerencsére még finom is!

Flavonoidokban az egészség

Miért fontos? A flavonoidok a zöldségek és a gyümölcsök színét adó anyagok, nélkülözhetetlenek az immunrendszer megfelelő működéséhez. Együnk tehát minél változatosabb színű ételeket, hogy megőrizhessük egészségünket.

Tippek:
- A népi gyógyászatban a feketeribizlit az egyik leghatékonyabb természetes orvosságnak tartják a benne lévő rengeteg egészségvédő anyag miatt. Ihatjuk szörpként vagy szárítva teaként, de érdemes a belőle készült lekvárt is kipróbálni.
- A paradicsom a likopintól kapja élénkpiros színét. Szerencsére ez az anyag hő hatására sem károsodik, ezért biztosak lehetünk abban, hogy az értékes tápanyaghoz akkor is hozzájutunk, ha sűrített paradicsomot, paradicsomszószt vagy ketchupot fogyasztunk. Sőt, mivel ezek koncentráltan tartalmazzák a paradicsomot, sokkal több bennük a likopin mennyisége, mint a nyersen fogyasztott termésben.





Éljenek a színes ételek és a paradicsom minden mennyiségben!

Óvnak minket a probiotikumok

Miért fontos? A bélflórában élő hasznos baktériumok megakadályozzák a káros mikroorganizmusok túlzott mértékű elszaporodását. Mindennap együnk tejterméket, saláták készítéséhez használjunk joghurtot, kefirt.

Tippek:
- Kiváló reggeli italt készíthetünk, ha natúr joghurtot összeturmixolunk friss gyümölccsel vagy fagyasztott eperrel, gyümölcsökkel.
- Azon kívül, hogy nagyon sok vitamin és rost van benne, a savanyú káposzta tejsavtartalma hasonló a joghurtéhoz, ezért influenzaszezonban érdemes minél többet enni belőle. Salátaként is fogyaszthatjuk: egy maréknyi savanyú káposztához keverjünk ugyanennyi felkockázott almát, a tetejét megszórhatjuk dióval.





A probiotikumok mellett a savanyú káposzta is nagyon jótékony az imunerősítésben magas tejsavtartalma miatt

VK

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Gombás krumplilepény
  2014-02-25 19:59:02, kedd
 
  Gombás krumplilepény

Hozzávalók:

80 dkg krumpli

bors
30 dkg laskagomba
2 piros húsú paprika
2 nagy fej vöröshagyma
2 evőkanál Vénusz olaj
1 evőkanál vaj
1 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál szárított borsikafű
4 tojás
őrölt szerecsendió
1 kis csokor petrezselyemzöld

Elkészítés:

A krumplit enyhén sós vízben (héjában) megfőzzük. A gombát és a paprikát megtisztítjuk, csíkokra, a hagymát kockára vágjuk.

Jókora serpenyőben az olaj-vaj keverékén megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a gombát, a paprikát, és néhány percig erős lángon pirítjuk.

A fokhagymát megtisztítjuk, áttörjük, a borsikafüvet megmossuk, finomra vágjuk, mindkettőt a gombához adjuk, és fedő alatt 5 percig pároljuk.

A krumplit leszűrjük, meghámozzuk, felkarikázzuk, és a gombás alaphoz adjuk, majd fedő nélkül élénk tűzön, olykor kevergetve kissé megpirítjuk.

Felverjük a tojásokat, ízlés szerint sóval, borssal, őrölt szerecsendióval ízesítjük. A krumplira öntjük, egyszer összekeverjük, és szelid tűzön addig sütjük, amíg kocsonyásra nem sül, a petrezselymet finomra vágjuk, és a tetejére szórjuk.





Megjegyzés:

A receptet Dömötörfi Istvánné küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Kelt túrós batyu
  2014-02-25 19:55:52, kedd
 
  Kelt túrós batyu

Hozzávalók:

A tésztához:
50 dkg liszt (fele rétes, fele sima)
2,5 dl langyos tej
1 tojás
1 bő evőkanál cukor
1 csipet só
1 csomag instant élesztő (7 g-os)
8 dkg olvasztott vaj
A töltelékhez:
25 dkg félzsíros tehéntúró
1 evőkanál tejföl
1 evőkanál búzadara
kb. 2 evőkanál cukor ízlés szerint
1 csomag vaníliás cukor
reszelt citromhéj
5 dkg mazsola
1 felvert tojás

Elkészítés:

A töltelékhez a túrót összetöröm, hozzákeverek tejfölt, darát, cukrot, citromhéjat, vaníliás cukrot, mazsolát, majd a felvert tojást is.

A tésztához valókból keverőtálban tésztát dagasztok, langyos helyen kb. 45 perc alatt duplájára kelesztem, lisztezett deszkán kb. félujjnyi vastagra kinyújtom, és kb. 8x8 cm-es kockákra vágom. A tésztát megtöltöm a túróval, átlósan a tészta csücskeit összefogom, egyet csavarok rajta, és sütőpapírral bélelt tepsibe nem szorosan egymás mellé helyezem.

A tésztát addig pihentetem, ameddig a sütő 190 fokra bemelegszik, közben 1 tojás sárgájába kevés tejet keverek, és megkenem a batyukat, majd a sütőbe tolom, kb. 25-30 perc alatt megsütöm.

Tálalásnál porcukorral megszitálom.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Citromos csirkemell különleges burgonyarakottassal
  2014-02-25 19:53:40, kedd
 
  Citromos csirkemell különleges burgonyarakottassal

Hozzávalók 2 személyre:

40 dkg burgonya
10 dkg spenót
1 gerezd fokhagyma
15 dkg reszelt Gouda sajt
2 dl tejszín
1 mokkáskanál szárított kakukkfű
A húshoz:
1 citrom
2 csirkemell-filé (á 15 dkg)
1 mokkáskanál szárított kakukkfű
8 evőkanál citromlé
5 dkg zöldfűszeres vaj
5 dkg fokhagymás vaj+a tűzálló tálhoz

Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és nagyon vékony szeletekre vágjuk. A spenótot leöblítjük, megtisztítjuk, és kisebb darabokra vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk, áttörjük. Kivajazunk egy kisebb tűzálló tálat. A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük.

A burgonyát leszűrjük, és a harmadát a tűzálló tálba terítjük. Erre szétszórjuk a spenót felét, betakarjuk egy réteg burgonyával, és megszórjuk reszelt sajttal. Erre tesszük a maradék spenótot, és ráterítjük a maradék burgonyát. A tejszínt sóval, borssal, a kakukkfűvel, a fokhagymával ízesítjük, és ráöntjük a burgonyára. A tetejét megszórjuk a maradék sajttal, és a sütőben kb. 1 órát sütjük, amíg a burgonya megpuhul, és a sajt megpirul. Közben elkészítjük a húst. A citromot megmossuk, felét karikákra vágjuk, a másik felének kinyomjuk a levét. Megmossuk a csirkemelleket, és bedörzsöljük sóval, borssal, kakukkfűvel, és megcsepegtetjük citromlével. Felforrósítjuk a fűszervajat, és a csirkemellek mindkét oldalát megpirítjuk benne. Aláöntjük a maradék citromlevet, kevés vizet, és készre pároljuk a húst (kb. 8-8 perc mindkét oldalának). Tányérra szedjük, 5 percig állni hagyjuk, majd felszeleteljük. A fokhagymás vajat karikákra vágjuk, és a citromkarikákra fektetjük. A húst tányérra rendezzük, a burgonyarakottassal, a citrommal és a vajjal körítve tálaljuk.

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra 15 perc múlva
1 adag: 803 kcal

ForrásMindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Tarhonyaleves füstölt kolbásszal
  2014-02-25 19:52:14, kedd
 
  Tarhonyaleves füstölt kolbásszal

Hozzávalók:

kb. 2 literhez:
15 dkg tarhonya
30 dkg krumpli, apró kockákra vágva
1 közepes vöröshagyma, finomra aprítva
4-5 gerezd fokhagyma, zúzva-aprítva
5 dkg csemege füstölt szalonna, kis kockákra vágva
5 dkg húsos füstölt szalonna, kis kockákra vágva
20 dkg füstölt kolbász, karikázva
1 egész paradicsom
1 zöldpaprika (télen lecsóalap aprítva)
őrölt pirospaprika
őrölt kömény
őrölt bors
kevés csemege Piros Arany
1-2 ág zellerlevél
kevés szárított zöldségkeverék


Elkészítés:

Először a csemege szalonnát kezdem sütni. Amikor kiengedte a zsírját, hozzáadom a húsos szalonnát is, együtt sütöm, a végén a kolbászkarikákat is átpirítom benne. Szűrőkanállal kiszedem az egészet a zsiradékból (ha kicsit soknak találom a zsírt, kiveszek belőle), majd megpirítom benne a tarhonyát. Amikor a tarhonya is megpirult, megdinsztelem rajta a vöröshagymát, majd a fokhagymát. Meghintem pirospaprikával, felengedem kb. 1,5 liter vízzel, sózom, borsozom, a köménnyel, Piros Arannyal, szárított zöldségkeverékkel ízesítem. Hozzáadom a krumplit, a kisütött szalonnát és kolbászkarikákat is visszateszem, és a forrástól takarékon kb. 20 perc alatt készre főzöm.





Megjegyzés:

Egyszerű és ízletes leves.

Nem fontos kétféle szalonnát használni, csak nálam most így adódott.

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2014.01 2014. Február 2014.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 521 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1060
  • e Hét: 2805
  • e Hónap: 11071
  • e Év: 127724
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.