Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Vörösboros szarvasragu petrezselymes nokedlivel
  2014-02-05 12:30:08, szerda
 
  Hozzávalók 4-5 személyre:
1 kg szarvashús, 3 evőkanál vörösborecet, 3 evőkanál balzsamecet, zsiradék, 1 nagy hagyma, 1 piros húsú paprika, 1 petrezselyemgyökér, só, bors, csípős paprika vagy csilipor, 2 babérlevél, 1 teáskanál borókabogyó, 1 üveg (7,5 dl) félszáraz vörösbor, 1,5 evőkanál liszt vagy keményítő; a nokedlihez: 2 tojás, 30-35 dkg liszt, só, víz, petrezselyemzöld, olaj.

Elkészítése:
A szarvashúst falatnyi kockákra vágjuk, rálocsoljuk a kétféle ecetet, összekavarjuk, és 1-2-3 napra a hűtőbe helyezzük. Néha átforgatjuk. Elkészítés előtt a húst szűrőbe tesszük, és jól lecsepegtetjük, majd kb. féldecinyi felforrósított zsiradékon, erős lángon hirtelen átpirítjuk. Ezután rádobjuk a félbe, majd szeletekre vágott hagymát, a négybe hasított, majd vékonyra szelt petrezselyemgyökeret, illetve a kisebb kockákra vágott paprikát. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint csípős paprikával ízesítjük (de nem kötelező), beledobjuk a babérlevelet meg a mozsárban kissé szétnyomott borókabogyót, majd felöntjük a borral. Fedő alatt, nagyon lassú tűzön (jó ha van az edény alatt alátét is), 2-2,5 órán át főzzük, vagy amíg a hús teljesen meg nem puhul, illetve a zöldségek szét nem főnek. Sokat nem kell emelgetni a fedőt, kavarni is csak néha kell, inkább érdemes kicsit megrázogatni. Kuktában lerövidül a főzési idő, és azt hiszem, nem is szükséges az összes bort egyből ráönteni. Amikor a hús elkészült, a lisztet (bár a keményítő azt hiszem, jobb lenne, csak nekem nem volt) elkeverjük kevés vízzel, és ráöntjük a húsra. További vízzel hígítjuk tetszés szerint, majd jól kiforraljuk. A nokedlihez a tojást simára keverjük a liszttel, sóval és annyi vízzel, amennyitől a tésztánk amolyan szottyanós lesz, majd nokedliszaggatóval fővő vízbe szaggatjuk. Amikor feljöttek a víz felszínére, szűrőkanállal kiszedjük, és felforrósított olajon vagy vajon átforgatjuk. Megszórjuk aprított petrezselyemzölddel és kevés sóval, majd a raguval tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Vad ételek  
Szarvaslábszár pirított zsemlekockákkal
  2014-02-05 12:18:49, szerda
 
  Pácolt szarvaslábszár zöldségágyon, pirított zsemlekockákkal

Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet vastag csontos szarvaslábszár, vörösbor, só, bors, 1 teáskanál borókabogyó, liszt, zsiradék; a zöldségágyhoz: 2 hagyma, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 5-6 zellerszár, 2 paradicsom, 1 dl olaj, 2-3 dl fehérbor, 2 babérlevél, só, bors; a zsemlekörethez: 4 közepes zsemle, só, bors, 1 csipetnyi szárított, morzsolt zsálya, kb.1,5 dl tej, olaj; a szóráshoz: 1 citrom, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 3 cikk fokhagyma.

Elkészítése:
A velőcsontos lábszárszeleteket enyhén megsózzuk és megborsozzuk, majd fölöntjük annyi vörösborral, amennyi jól ellepi őket. Beletesszük az összetört borókabogyót,
és lefedve 1-2 napig hagyjuk pácolódni hideg helyen.
Elkészítés előtt a húsokat kivesszük a pácból, és hagyjuk enyhén lecsepegni.
A zsemlét 1-2 napig hagyjuk szikkadni, vagy kockára vágjuk, tepsibe terítjük, és egyszer-kétszer átforgatva enyhén kiszárítjuk.
A lecsepegett hússzeleteket lisztbe forgatjuk, és felforrósított zsiradékon mindkét oldalukon hirtelen megpirítjuk, majd félretesszük.
A zöldségeket megtisztítjuk-mossuk; a hagymát finomra aprítjuk, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret kis hasábokra vágjuk, a szárzellert meg a paradicsomot felszeleteljük.
Az olajat felforrósítjuk, rádobjuk az összes zöldséget a paradicsom kivételével, és gyakran kavargatva 5-10 perc alatt megdinszteljük.
A párolt zöldséget hőálló tálba terítjük, ráhelyezzük a megpirított hússzeleteket,
majd rászórjuk a paradicsomot.
Mellédobjuk a babérlevelet, aláöntjük a fehérbort, majd lefedjük, és 160 fokos sütőben, légkeverésen, 4 órán át hagyjuk készülni, majd 200 fokra emelve a hőt,
15-20 perc alatt rápirítunk. (A húst ekkor sem fedjük ki, különben kiszáradhat.)
Amikor a hús majdnem elkészült, a szikkadt vagy enyhén megpirított zsemlét tálba tesszük, megsózzuk és megborsozzuk, rászórjuk a morzsolt zsályát, majd rálocsoljuk a tejet.
Jól összeforgatjuk, és több részletben, 4-5 evőkanálnyi olajon (minden adag előtt pótolnunk kell az olajat) átpirítjuk.
A citrom sárga héját lereszeljük, a petrezselyemzöldet és a fokhagymát finomra aprítjuk, majd összekeverjük, és tálaláskor a hússzeletekre szórjuk.
A hússzeleteket zsemlekockákkal és párolt zöldséggel kínáljuk.
Erdályi Konyha
 
 
0 komment , kategória:  Vad ételek  
Töltött vaddisznódagadó párolt lilakáposztával
  2014-02-05 11:47:16, szerda
 
  Hozzávalók 6 személyre:
1 vaddisznó dagadó(kb. 1-1,2 kg), 25 dkg vaddisznó lapocka, 20 dkg vaddisznó máj, 5 dkg szárított vargánya, 5 dkg zsír, 1 vöröshagyma, 2 zsemle, 2 dl tej, 2+2 tojás, 1 kötés petrezselyem;

a pácléhez: 2,5 dl vörösbor, 1 citrom, 1 hagyma, 4 cikk fokhagyma;

a zöldségágyhoz: 1 póréhagyma, 1 hagyma, 1 fej fokhagyma, 25 dkg pasztinák, 1 zöld paprika, 2-3 evőkanál olaj, só, bors, borecet;

a körethez: 1 fej lilakáposzta, 3 alma, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg aszalt szilva, 2-3 evőkanál olaj, só, bors, cukor, almaecet

Elkészítése:
A páchoz a hagymákat megpucoljuk, felvágjuk és beletesszük a borba. Hozzáadjuk a karikára vágott citromot és a vaddisznó dagadóra töltjük, majd 12 óráig pácolódni hagyjuk benne.

A vaddisznó dagadót éles, vékony pengéjű késsel óvatosan felszúrjuk, úgy, hogy egy tölthető zsebet alakítsunk ki benne, vigyázva arra, hogy ne lyukasszuk ki. Kívül belül megsózzuk és megszórjuk frissen őrölt borssal.

A töltelékhez a hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, majd a zsiradékon üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott vaddisznó májat és az előzőleg beáztatott vargánya gombát és összesütjük. A végén sóval, borssal és apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük.

A tojásokat megfőzzük és kockára vágjuk. A zsemléket tejbe áztatjuk és jól kicsavarjuk. A vaddisznó lapockát ledaráljuk, hozzáadjuk a hagymás májat, a kiszorított zsemlét, a tojást és összedolgozzuk.

Végül belekavarjuk a tojássárgáját és kemény habbá vert fehérjét.

A felszúrt dagadót megtöltjük a masszával és a nyílást hústűvel betűzzük.

A zöldségeket megpucoljuk, karikára vágjuk és egy tepsi aljára szórjuk.

Ráhelyezzük a megtöltött dagadót, meglocsoljuk az olajjal és vizet öntünk alája. Alufóliával lefedjük és forró sütőben puhára pároljuk. Félidőben a dagadót megfordítjuk a másik felére, az utolsó 15 percben pedig levesszük a fóliát és pirosra sütjük.

A megsült dagadót 15-20 percig pihenni hagyjuk, majd éles késsel felszeleteljük. A zöldségeket leszűrjük, turmixal krémesre kavarjuk és a pecsenyelével tetszőleges állagúra hígítjuk. Borecettel ízesítjük és ha szükséges, megsózzuk.

A körethez a lilakáposztát vékony csíkokra vágjuk, lesózzuk és fél órát állni hagyjuk. Rádobjuk a sóból kicsavart káposztát, megkeverjük, borsózzuk és fedő alatt puhára pároljuk. Mikor majdnem puha, akkor hozzáadjuk a meghámozott, lereszelt almát és 5 percig pároljuk. A végén beletesszük az elfelezett aszalt szilvákat. Ízlés szerint cukorral és almaecettel ízesítjük.
 
 
0 komment , kategória:  Vad ételek  
Kik a szentek?
  2014-02-05 11:41:17, szerda
 
  Egy asszony mondta el nekem egyszer, hogy kisfiával a templomba ment. A gyerek azt kérte, édesanyám tessék nekem mutatni egy szentet. Egy festett ablak mellett álltak, szentkép volt benne. Az édesanya odamutatott és halkan odasúgta a gyereknek - látod kisfiam, az ott egy szent. Az ablakon keresztül besütött a nap. A gyerek egy kis idő múlva megszólalt - édesanyám, akiken keresztül besüt a nap, azok a szentek? Azok a szentek! Azok az Isten gyermekei, akiken keresztül besüt a nap. Akiken keresztül beárad Isten csodálatos szeretete erre a sötét földre, a családodba, a faludba, a szomszédaid közé, ebbe a világba. Jézus szeretné, ha te lennél ez az ember. Rajtad múlik! Ô kiáltott a keresztről - szomjúhozom! Add oda Neki amit kér, hogy szabaddá, boldoggá tehessen.
Demeter Zoltán
 
 
0 komment , kategória:  Lélekemelő  
Gedeon viszontagságai
  2014-02-05 11:15:03, szerda
 
  Rég nem látott páciens érkezett a rendelőbe. A zaklatott férfi szánalmasan elhanyagolt állapotban, koránál legalább húsz évvel idősebbnek látszott. Azt mesélik róla, valamikor szépreményű fiatalembernek indult. Kisiskolás korában vették észre, nehezen viseli a kudarcot. Valószínű a törődés hiánya okozhatta nála ezt nála. Tanulmányainkból és gyakorlatból ismerjük, a törődés testi, lelki örömöt vált ki a gyereknél, ami szükséges az egészséges felnőtté váláshoz. A törődés intenzív megnyilvánulása a szeretet. Aki nem kap lehetőséget gyerekként megismerni a gondoskodó szeretetet, gyengédséget, annak felnőttkorára megnyomorodik a lelke.

Így járt szegény Gedeon is. A középiskolai sikertelensége, kötekedővé, és összeférhetetlenné formálta. Hiába ültették az első padba az iskola párttitkára kérésére, nem sokat változott a helyzet. Szerepelési vágya ösztönzésére, állandóan jelentkezésre nyújtott keze szinte a tanár szájába lógott. Azonban mikor felszólították sületlenséget mondott. Korrepetálta a fél tanári kar. A másik fele, meg bosszankodott a gyenge felfogású, rosszindulatú, infantilis gyerek miatt.
Gedeon némi segítséggel leérettségizett. A nagy hatalmú protektorok összegyűltek Gedeonéknál, ahol volt finom vacsora, libamáj Gedeon módra, jó borocska és vodka. Az Internacionálé elénekelése után úgy döntöttek, a fiú egyetemre megy. Másnap izzottak az elvtársi "K" vonalak, ami szép eredményt kamatozott, a fiú szeptemberben az egyik egyetem hallgatója lett. A csoporttársak hamar megismerték, kiközösítették, egy barátja akadt csupán a Benő. Ők ketten jól megértették egymást. Együtt alkották gonosz terveiket. Először csak a csoporttársaknak tettek keresztbe, ahogy megtapasztalták a gonoszság örömét, következtek az oktatók. Igen ám, csak a két felnőtt palánta elfelejtette, hogy idáig már nem ér el a protektorok keze. Elérkezett a számadás ideje, Gedeon és Benő megbukott, Gedeonon az utóvizsga sem segített, így búcsút kellett mondania az egyetemnek.

Gedeont az elvtársai nem hagyták cserben, jó állást kerestek neki. Jelentést kellett írnia, amit hangulatjelentésnek neveztek, de mi tudjuk volt ennek más neve is. A fiú megtalálta a helyét, írt szorgalmasan. Olyan nagy lendülettel vetette bele magát, a felkínált feladatba, hogy sokszor a hajnali pirkadat az íróasztalnál találta. Hősünk erős ember lett, pár órás alvás után, saját irodájában folytatta az abbahagyott munkáját. Akadt segítője is, a butácska Líza, aki negyedszerre futott neki a gép és gyorsíró iskola esti tagozatos kurzusának. A lány a közös protektorok ajándéka volt. A két ember hamar összegabalyodott. Ezen nem is lehetett csodálkozni, hiszen kozmikus törvény, hogy a hasonló a hasonlót vonzza.

A bimbódzó szerelem hatására a rosszindulat kicsit felhagyott. Ritkultak a névtelen levelek, a jelentgetések. Mindenki sejtette ki írta ezeket. Utálattal néztek és megvetették.

Múltak a boldog évek. Egyszer csak Gedeon szorongani kezdett, félt hogy felismerték, kiismerték, megfigyelték. Először a bizalmatlanság hatalmasodott el rajta, ezt követte a mániákus depresszió, majd a gyűlölet alapérzelemként jelentkezett. Ennek az egyik jellemzője, hogy egy emberre, vagy embercsoportra vetíti ki gyűlöletét. Estében ez is halmozottan jelentkezett. Tudjuk, hogy a gyűlölet akkor is jelentkezik, ha az egyén valakitől fél, neki aztán volt is mitől. A kórfolyamatnak fokozatai vannak. Legsúlyosabb formája az ámokfutás, őrjöngés. Gedeon közel állt ehhez a stádiumhoz, amikor a cég úgy döntött, a nagyobb bajt elkerülendő lépést megteszi. A férfit pihenni küldi. Az ország legbefolyásolhatóbb pszichiáteréhez fordultak, kérve, szabadítsa meg őket a betegembertől. A professzornak nem volt nehéz dolga, minden adott volt, a munkaköri alkalmatlansághoz, mivel az elme megbomlani látszott. Le is százalékolták. Nagy bánata lett szegénynek, egy ideig mellőzni kellett a káröröm élvezetét, az erős nyugtatók hatására.

Egy nap úgy döntött, sutba dobja a gyógyszereit, pedig ő nem is generikumot kapott, nyugalom helyett keres magának valami elfoglaltságot.

Felkereste régi barátját, a Benőt. Megörült egymásnak a két hasonló gondolkodású barát. Benő a találkozásuk óta felkapaszkodott a ranglétre felső fokára, saját klubot is alapított. Elhatározták ezentúl gyakran összejönnek a klubban, ahol havonta győztest hirdetnek, a leggonoszabbak között. Gedeon az első hónap végére az élbolyban találta magát, közel a győzelemhez, remélve, hogy a következő hónapban már az övé lesz a trófea.

A két barát jól érezte magát. Gedeon otthon írta a névtelen leveleit, a szomszédról, boltosról, portásról, postásról, meg kitudja kiről, talán rólam is. Sohasem fogy ki belőle. Kezeit nyáron pihenteti, olyankor a strandra járnak, ahol a gyerekek nagy gonddal felépített homokváraiba "véletlenül" belebotlanak. Imádják a gyereksírást, jót tesz az elkorcsosult lelküknek.

A tartós esőt is áhítattal várják, mert azért az áhítat vágya él bennük, igaz nem a jó iránt...
Ilyenkor Gedeon beül az autójába, órákat furikázik a városba, szorosan a járda melletti kátyúkba hajt, és élvezi, ahogyan az öregasszonyok, talán egyetlen ünneplő- ruhájukat sárral mocskolja be. Utálja az öregeket, a fiatalokat, és a védtelen nőket.

Mint fent említettem, a nevezett azért vált ilyenné, mert szeretet soha nem kapott, így lett belőle mások sikereire irigy felnőtt, és hivatásos gyűlölködő. Nem ismerhette meg a tisztelet szikráját sem, hogyan gyúlt volna meg szívében a szeretet lángja. Az alázat fogalma sem ismerős számára, oly annyira, hogy összetéveszti a megalázkodással. Gyökeret nem eresztett, hazáját, nemzetét nem szereti, nem volt, ki megtanítsa a nemzet fogalmára. Mások által formált gyurmaember lett belőle.

Gedeon öngyűlöletben is szenved, ennek alapvető oka, az állandó elégedetlenség, elismeréshiány, és az iránta érzett mások megvetése, és utálata. Érthető, hogy képtelen magát így elfogadni. Aki nem szereti önmagát, hogyan tudna másokat. Sajnos ez a tünetegyüttes a mai orvostudomány szerint nehezen kezelhető. A pszichológusoktól fél, így azokat még jobban gyűlöli. Ezért lett belőle reménytelen eset...

Lélek Sándorné írása
 
 
0 komment , kategória:   novellák, gondolatok, versek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2014.01 2014. Február 2014.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 146 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 102
  • e Hét: 3612
  • e Hónap: 5507
  • e Év: 56298
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.