Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Medvehagyma a tavasz első gyógynövénye!
  2014-03-14 15:32:40, péntek
 
  A népi hagyomány szerint a barlangjából kibújó medve először ezt a növényt keresi, hogy a hosszú téli álom után kitisztítsa szervezetét, innen ered az elnevezése is.

A medvehagyma hatása közel áll a fokhagymáéhoz, de annál tizenkétszer erősebb, viszont szaghatása enyhébb. A tavaszi tisztítókúra és méregtelenítés első számú elősegítője.

A medvehagyma márciusban bújik elő, áprilisban növekszik a levél, májusban virágzik, és júniusban magot érlel.

Hólyag-, vese-, és vér¬tisztító, segíti a vizeletürítést, rugalmassá teszi az erek falát, csökkenti a visszérgyulladást, koleszterincsökkentő, stresszoldó.

Antibakteriális hatása elsősorban a szájüregben érvényesül.

Kedvezően hat az emésztőrendszerre, erjedéses bélfertőzésben is jótékony béltisztító (híg széklet, puffadás).
Jótékony hatással van a gyomorra és a bélrendszerre, kihajtja a bélférgeket

Vízhajtó hatású, így hatásos érelmeszesedés és magas vérnyomás ellen.

Bőr rendellenességeket gyógyító hatása is van.

Magas C-vitamintartalommal rendelkezik, immunrendszer erősítő, növeli az étvágyat és a szervezet ellenálló-képességét a különböző betegségekkel szemben.

Javítja a memóriát, köhögéscsillapító, véralvadásgátló, de álmatlanság ellen is kitűnő.

Reumatikus bántalmak kezelésére is ajánlott.

Fogyasztásával megelőzhetők a felső légúti megbetegedések is.

A medvehagyma enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik.
Véralvadásgátló szerekkel együtt fogyasztása nem javasolt, mert a vérzés kockázatát fokozza!

Fogyasztása szoptatós kismamáknak ellenjavallt, mivel kellemetlen ízt kölcsönöz az anyatejnek.



,,Természetes Egészség" - ,,Egészség Természetesen"
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
A medvehagyma felhasználási módjai:
  2014-03-14 15:30:14, péntek
 
 

Főzhetünk belőle krémlevest, mártást, főzeléket is, sós süteményekbe, pogácsába is kiváló, bár gyógyhatása leginkább nyersen érvényesül.

A leveleket legjobb salátákba keverve, szendvicsben vagy vajas kenyérhez fogyasztani. Hűtőszekrényben, vízbe téve, vagy vizes konyharuhába tekerve pár napig eltartható. Igyekezzünk minél kevesebb ideig tárolni.

Felhasználás előtt mossuk meg a leveleket, esetleg töröljük szárazra papír kéztörlővel. Csak közvetlenül ekkor érdemes felvágni, vagy aprítani, hogy aromáját megőrizzük. Ha pesztót készítünk belőle, a nyers leveleket olívaolajjal, fenyőmaggal (más olajos mag is tökéletes) turmixoljuk össze, így néhány hétig remekül eláll és kiváló főtt tésztákhoz vagy pirítósra kenve.
A mélyhűtőben a zsenge medvehagyma hosszan megőrzi friss aromáját. Ha nagyobb mennyiségben tudunk belőle tavasszal gyűjteni, egész évben használhatjuk. Megmosva, megszárítva, egészben hagyva készítsünk belőle kis, lapos csomagokat - fóliázva vagy hűtőtasakban elrakva. Fagyosan apróra törhető és éppen olyan, mintha frissen vágnánk, késsel.

Virágzó fázisában minden gyógynövényben koncentráltabban vannak jelen a hatóanyagok. Például a csalán leginkább virágzáskor szedve fejti ki vízhajtó és méregtelenítő hatását. . A medvehagyma esetében is igaz, hogy virágzáskor még jobb hatásfokkal érvényesülnek gyógyászati tulajdonságai, bár az íze (és az illata is) sokak számára ilyenkor már túlságosan erőssé válik.

Lé formájában: a kipréselt medvehagyma levét adhatjuk joghurthoz, kefirhez, de teához vagy vízhez keverve egyaránt fogyasztható.

Fűszernövényként: virágzás előtt leveleit saláták, levesek és szószok készítéséhez használjuk, felaprózva vajas kenyérre is szórhatjuk, de különböző húsok ízesítésére is alkalmas.

Fűszerpasztaként: össze turmixolva vagy felaprózva (olívaolaj, medvehagyma, kevés só esetleg parmezán sajt) jól zárható üvegben, akár a következő évig is eláll. Jellegzetesen markáns és sós íze miatt, az ételek készítésekor ne használjunk sót. Köretként burgonyához, tésztafélékhez vagy rizshez is kiváló.


,,Természetes Egészség" - ,,Egészség Természetesen"
 
 
0 komment , kategória:  Nagymama gyógyító receptje  
Migrén ellen is jó a macihagyma!
  2014-03-14 15:26:33, péntek
 
  Migrén ellen is jó a macihagyma!

Tinktúraként: Az aprított hagymával tömjünk meg egy üveget, és gyógyszertári tiszta alkohollal öntsük fel. 30-40 napos (ha lehet napon) érlelés után leszűrjük, és cseppentős üvegbe töltjük.

A tinktúrához használhatunk még házi pálinkát is.

Kiváló szív-, vér-, és érrendszer karbantartó: csökkenti a vér magas koleszterinszintjét; megelőzi ill. lassítja az érelmeszesedési folyamatokat; csökkenti a magas vérnyomást, tisztítja az agyi ereket. Idős korban javítja a memóriát.

Napi 12-15 cseppnyit ajánlott fogyasztani vízben oldva.

Migrénes fejfájás esetén 20 cseppet használjunk.

A szűrletet felhasználhatjuk ételbe, salátába, vagy kenyérre kenve is.

A tinktúra egész évben felhasználható. Minőségét korlátlan ideig megőrzi.



,,Természetes Egészség" - ,,Egészség Természetesen"
 
 
0 komment , kategória:  Nagymama gyógyító receptje  
Maria Treben
  2014-03-14 13:56:25, péntek
 
  MARIA TREBEN: SVÉDKESERŰ RECEPT

Maria Treben remek svéd keserű receptje remekül alkalmazható a fejfájás, vagy más fájdalom kezelésére, reggel és este ajánlott belőle egy fél kávéskanállal, teával, vagy vízzel hígítva bevenni.


A svédkeserű egy valóságos csodaszer, amely nem hiányozhat egyetlen házi patikából sem.
Receptjét a Svéd orvos: Dr. Samst állította össze, családjának minden tagja a receptnek köszönhetően magas kort élt meg.

Összetétele:

10 g aloe vera gel, 10 g angyalgyökér, 5 g bábakalács, 10 g manna, 5 g mirha, 10 g növényi kámfor, 10 g rebarbaragyökér, 0,2 g sáfrány, 10 g szennalevél, 10 g velencei terjék, 10 g citromgyökér.

A hozzávalókat tegyük egy üvegedénybe, majd öntsük fel 38-40 fokos gabona, vagy gyümölcspálinkával. Legalább két hétig hagyjuk az üvegben állni a gyógynövényeket, meleg helyiségben, úgy hogy közben naponta felrázzuk. végül leszűrve fogyasztjuk naponta.

Forrás: news.noinetcafe.hu

A svédkeserű alkotórészei

Az angelikagyökérhez hasonló hatású a szártalan bába­kalács (Carlina acaulis) gyökere, a svédkeserű kivonat másik fontos összetevője. Baktériumgátló tulajdonságú és a gyomorra hat. Emellett vizelethajtó hatása is van.
A citvorgyökér, másképpen kurkuma(Curcumazedoaria), is a gyomorsav és az epe kiválasztását serkenti.

Másik igen fontos keserű növény a rebarbara (Rheum palmatum). Gyökereit gyomor- és bélgyulladás eseté­ben használják, ezenkívül enyhe hashajtóként is használ­ható.
A mirha egy afrikai fafaj (Commiphora molmol) leve­gőn megszárított gyantája. Belsőleg bélfertőzések és puf­fadás esetén hat. Külsőleg vérzéscsillapító és fertőtlenítő szerként alkalmazható.
A tövises áloénak (Aloe capensis és ferox) a leveleiből nyert besűrűsödött levét használjuk. Ilyen formájában a béltevékenységet serkenti.

A manna a virágos kőrisből (Fraxinus ornus) nyert nedv, amely a friss levegőn megszárítva hasonlít a kana­dai juhar levére. A juharlevet a behasított kéregből nye­rik. A manna igen enyhe hashajtószer, amelyet még a kis­gyerekek és a csecsemők is jól tűrnek. Csökkenti a folya­dék felszívódását a vékonybélbe és így serkenti a bélmoz­gást.
Egy másik hashajtó hatású drog a hagyományos svédkeserű-receptúrában a szennalevél (Fólia sennac). A has­hajtó drogok hatása keserű anyagokkal kombinálva csak viszonylag kis mértékben érvényesül.

A sáfrány inkább fűszernövényként ismeretes. Rend­kívül drága fűszer, mert a Crocus sativus (jóféle sáfrány) virágainak csupán a bibéjét gyűjtik. Minden egyes virág­ból egyenként tépik ki (egy kg sáfrányhoz 70 000— 80 000 virágra van szükség). A gyomorra nyugtatóként és görcsoldóként hat.
A svédkeserű-elixír további komponense a theriak (Electuarium theriacale). Ez .egy olyan porkeverék, amely hétféle drogból és fűszerből készül (angyalgyökér, cimicifugagyökér, macskagyökér, fahéj, citvorgyökér, kardamomum, mirha).
A kámfort a mannához hasonlóan a kámforfa (Cinnamomum camphora) törzséből nyerik és vérkeringést fo­kozó hatása van.


Orvosi és erdei angelikagyökér (angyalgyökér)
(Angelica archangelica és Angelica silvestris)

A svédkeserű egyik legfontosabb összetevője az angelika­gyökér.
Az angyalgyökér — ez a növény másik elnevezése — az ún. Amara aromatia csoportba tartozik. A gyógy­szerészek azokat a keserűdrogokat nevezik így, amelyek a keserű anyagok mellett illóolajokat is tartalmaznak. Ezek az anyagok, kiváltképp az angelikagyökér, serkentik a gyomor-, epe- és hasnyálmirigynedvek termelését és ki­választását, s egyúttal étvágyjavító hatásuk van. Ez a nö­vény az ernyősvirágzatúakhoz tartozik; ezeket a növé­nyeket gyakran nagyon nehéz megkülönböztetni egy­mástól.

Már előfordult, hogy az alkalmanként embermagasságúra megnőtt angelikát összetévesztették a rendkívül mérgező hatá­sú csomorikával. Ezért nyomatékosan felhívjuk a figyelmüket: ne szedjék egyedül ezt a növényt, még ha ismerik is azt!

Ide kívánkozik még, hogy gyökerének kiásása meglehe­tősen fáradságos munka; valamint nehézkes az angyal­gyökér hosszú távú tárolása is, mert a többi növénynél fo­gékonyabb a kártevőkre. A saját kiásást csak azoknak ajánljuk, akik az erős, csípős aromájú angelika illatot sze­retik és akik hajlandók naponta egy darabka gyökeret el­rágni az általános erősítés céljából — úgy, mint az ázsiaiak a ginseng gyökeret.

Az angyalgyökér hazája Európa és Ázsia; főleg az északi régiókban nő. Bár vadon nálunk is fellelhető folyó­völgyekben, nyirkos erdőkben és réteken, orvosi célú fel­használásra és a likőripar számára (gyomorkeserű, keserű likőrök előállításához) a szükségletet nagyipari ter­mesztéssel biztosítják. Magánkertekben is tenyészik ár­nyékos, nedves helyeken.
Forrás: gyogynovenyek-patikaja.blogspot.hu

 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
3 RITKA GYÓGYNÖVÉNY, AMELYEKET KEVÉSBÉ ISMERÜNK!
  2014-03-14 13:43:18, péntek
 
  A gyógynövények világában vannak olyan gyógynövények, amelyekről nap, mint nap hallunk, de vannak olyanok, amelyeket még csak nem is ismerünk.

Cikkünkben most három olyan gyógynövényt mutatunk be, amelyek kertünkbe is ültethetünk, de gyógynövényként is találkozhatunk velük bizonyos gyógyászati termékekben.

Farkasboroszlán (Daphne mezereum)

Ez a gyönyörű szép 40-120 cm magasra megnövő lombhullatócserje, erősen mérgező, épp ezért, mint gyógynövényt nem érdemes saját felhasználásra termeszteni. Nevét is ebből kapta, a farkas jelző az emberre veszélyes növényt jelzi. Régen a népi gyógyászatban a bogyóját és kérgét is felhasználták, mint erős hashajtót, de reuma, köszvény ellen is javasolták.

Ma már csak a homeopátiás szerekben fedezhetjük fel a nevét, zöld kérgét bőrbántalmakra, és emésztési zavarokra alkalmazzák. Csonthájas termése 5-10 mm nagyságú bogyókból tevődik össze, vegyes lombú erdőkben, aljnövényként találkozhatunk vele a természetben.

Erdei deréce (Chamaenerion angustifolium)

Az erdei deréce a ligetszépék családjába tartozó évelő dísznövény, amely 60-100 cm magasra is megnőhet kertünkben. Élénk rózsaszín, pink virágaival már messziről felhívja magára a figyelmet, épp ezért dekoratív szoliter növény is lehet kertünkben.

A szárított föld feletti része olyan hatóanyagot tartalmaz, amely a prosztata megnagyobbodás esetén alkalmazható.

A népi gyógyászatban gyulladásos betegségek és sebkezelésre is javasolták a használatát, Kelet-Európában a fiatal zsenge levelekből ,,kopt tea" néven készítettek belőle főzetet.

Szinte egész Európában és Ázsiában megtalálható vadon is, erdei utak mentén, vízpartokon, vagy tisztásokon.

Hennacserje (Lawsonia inermis)

A hennacserje, mint neve is mutatja, a cserjék családjába tartozik, amely 2-4 méter magasra is megnőhet, de gyógynövényként már az Arab világban is használták hajfestőszerként, még mielőtt gyógynövényként elterjedt. A hennából készült hajfestékek még ma is közkedveltek, hiszen nem irritálják a fejbőrt, természetes alapanyag miatt.

A népi gyógyászatban a hennából kinyert festőanyag, amely a levelekben található, hasmenés és vérhas, gyomorfekély, és láz ellen is alkalmazták. Külsőleg a levelek forrázatát, fekélyes sebek, bőrgombásodás esetén is ajánlották.

A hennacserje mivel jól bírja a szárasságot, elsősorban száraz sivatagi területeken őshonos, így megtalálható Afrikában, és India szárazabb területein.

Forrás: news.noinetcafe.hu
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2014.02 2014. Március 2014.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 164 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 196
  • e Hét: 3706
  • e Hónap: 5601
  • e Év: 56392
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.