Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Szűzérmék spenótágyon lecsós gombaraguval
  2014-03-14 23:19:54, péntek
 
  Szűzérmék spenótágyon lecsós gombaraguval

Hozzávalók:

60 dkg sertésszűz
40 dkg bébispenótlevél
3 dkg vaj
4 gerezd fokhagyma
50 dkg laskagomba
2 db paprika
2 db paradicsom
1 fej vöröshagyma
1 dl tejszín
2 evőkanál étolaj
ízlés szerint só
ízlés szerint őrölt bors

Elkészítés:

A húst lehártyázom, és megszórom frissen őrölt borssal, majd visszateszem a hűtőbe.

A gombát megmosom, nagyobb darabokra vágom. A hagymát megpucolom, félbevágom, majd vékonyra karikázom, a paprikát és a paradicsomot felszeletelem. A spenótot megmosom, jól lecsepegtetem.

2 evőkanál olajat felforrósítok egy serpenyőben, és az ujjnyi vastagra szeletelt szűzérme mindkét oldalát, oldalanként 5-6 perc alatt kisütöm.





Félreteszem és melegen tartom.

Ezután a vajat megolvasztom, hozzáadom az áttört fokhagyma felét, majd beledobom a friss spenótot, és 2-3 perc alatt megfonnyasztom.





Ezt is félreteszem.

A maradék forró olajon megfonnyasztom a hagymát, ráteszem a paprikát és a gombát, sózom, borsozom. Fedő alatt puhára párolom, ezután zsírjára sütöm. Hozzáadom az áttört fokhagymát, és beleöntöm a tejszínt. Végül beleteszem a paradicsomot, és kevergetve 2 percig forralom.





Tálaláskor a spenótra helyezek 2-3 szelet húst, sózom, és melléhalmozom a ragut.





Megjegyzés:

A sertésszűz a disznó legnemesebb része, nagyon finom, színtiszta hús. Sütésekor egy dologra kell figyelni, mivel nincs zsírtartalma, így nagyon könnyű kiszárítani.

A receptet és a fotót LigetiK küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Brokkoli-karfiol gratin
  2014-03-14 23:12:02, péntek
 
  Brokkoli-karfiol gratin

Hozzávalók:

60 dkg karfiol
30 dkg brokkoli
20 dkg sárgarépa
1 babérlevél
ételízesítő
2,5 + 2 dkg vaj a tál kenéshez
2,5 dkg liszt
2,5 dl tej
2 dl főzőtejszín
2 tojássárgája
10 + 5 dkg reszelt sajt
2 gerezd fokhagyma
őrölt fehérbors
szerecsendió


Elkészítés:

A karfiolt és brokkolit kisebb rózsákra bontjuk. A sárgarépát hámozzuk, felkarikázzuk, a karfiollal és a brokkolival együtt sós, ételízesítős, babérleveles vízben roppanósra főzzük kb. 10 perc alatt. Leszűrjük, jól lecsepegtetjük, vajjal kikent sütőtálban elrendezzük.

A sütőt 190 fokra előmelegítjük.

A mártáshoz a vajban világosra pirítjuk a lisztet, simára keverjük a tejjel, és mérsékelt tűzön folyamatosan besűrítjük, majd hirtelen kissé lehűtjük. Hozzákeverjük a tejszínt, a tojássárgákat, 10 dkg reszelt sajtot és fokhagymát, ízlés szerint sót, borsot és frissen reszelt szerecsendiót.

A zöldségeket bevonjuk a mártással, tetejét megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és 25-30 perc alatt pirosra sütjük.





(Az utolsó 5 percben grillfokozatra állíthatjuk a sütőt, úgy hamarabb pirosodik.)





Könnyű egytálételnek, sültek mellé köretnek kínálhatjuk.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Fokhagymás lepényszendvics dúsan töltve
  2014-03-14 23:06:40, péntek
 
  Fokhagymás lepényszendvics dúsan töltve

Hozzávalók:

1 db fokhagymás lepény (kb.24x30x5-ös)
6 db tojás
10 dkg csípős kolbász aprózva
10 dkg gomba kockázva
3 db duci fokhagyma áttörve (2+1)
1 db mini chilipaprika behasítva
1 db zöldpaprika gyufaszálnyira szeletelve
1 db kisebb paradicsom aprókockázva
1 evőkanál tejföl
frissen őrölt bors
Erős Pista (ha még kell)
étolaj
kevés tengeri só

Elkészítés:

A paprikákat, a paradicsomot cseppet megsózva, közepes méretű serpenyőben megpárol, bele az erdőszélen, kirándulásilag lelt nagy őzlábgombák kalapja, bors, 1 tört fokhagyma, pici vízzel, majd finoman pótolgatva felenged, puhára párol. Ha kész, bele a kolbász, gusztus szerint megpirít.

A tojásokat alaposan felver a tejföllel, rázúdít a forró gombás-kolbászos alapra, villával kevergetve, aprózva darabosra süt, meóz, utánízesít.

Kb. 1 dl vízzel, mokkáskanál olajjal felforral a maradék fokhagymusokat, levesz, ha maradt szép piros zsiradék a rántotta alatt, belekever.

A méretes gáztepsit kibélel sütőpapírral, begyújt a sütőt.

Hosszában, keresztben félbevág a lepénykét, a 4 darabot vízszintesen is félbe. Méretes 4 szendvics lészen, igen éheseknek címezve. A darab lepények összes vágott felületét kenőtollal megken, beitat a fokhagymás vízzel, oldalát is, azért majd a tetejére is jusson. 4 darab lepényt a tepsibe, igazságosan eloszt rajtuk a rántottát, halmozásilag megszórhat reszelt sajttal is, rá a szendvicstető, szintén megkenve a fokhagymás itatóssal.

Be a jó meleg sütőbe, kb. 5 perc, míg a tészta kissé megszikkad.
Karikázott paprikával, cikkezett piros és sárga paradicsommal, szeletelt lilahagymával tálalhat.

Megjegyzés:

Az ötletet kirándulásilag, falusi pékségben felfedezett fokhagymás lepény adta, baranyaiak, kéremszépen a kb. 3 rétegben egymásra hajtogatottan kisütött tészta recijét.

Kisebb méretű igény esetén a vízszint félbevágott lepény is megrakható, majd tetszés szerint darabolható. Csodaguszta, fénylő barnapiros, ám igencsak telítős a kisaranyos.

A receptet Bgaboca küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
A legmeggyesebb meggyes pite
  2014-03-14 23:04:44, péntek
 
  A legmeggyesebb meggyes pite

Hozzávalók:

A tésztához:
35 dkg finomliszt
15 dkg vaj
15 dkg cukor
3/4 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 egész tojás
1-2 nagy evőkanál tejföl
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
kevés dió vagy zsemlemorzsa
1 tojás a kenéshez

A töltelékhez:
kb. 40 dkg meggy (ez ízlés dolga, és nagyban függ a tepsitől is)
fahéj
maroknyi cukor vagy porcukor

Elkészítés:

A vajat a mikróban kissé folyósra olvasztom. Közben a már kimért száraz hozzávalókat - liszt, só, sütőpor, cukor, vaníliás cukor - összekeverem egy nagyobb tálban. Ráreszelem a citrom héját is. A közepére kis gödröt készítek, abba beleütöm a tojást, és beleöntöm az olvadt vajat. Összedolgozom. Mikor kezd összeállni, hozzáadom a tejfölt. Akkor jó a tészta, ha teljesen elválik a kéztől.

Mikor összeállt egy gombóccá, kettévágom kb. 3/4 és 1/4 arányban. A nagyobbik részét kinyújtom, és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. A szélét jó, ha vastagabbra hagyjuk. Megszórom a dióval (vagy zsemlemorzsával) és ráöntöm a meggyet. Szép egyenletesre elsimítom. Megszórom a cukorral és a fahéjjal. A maradék tésztát aztán nagylyukú reszelőn ráreszelem a meggyes töltelékre úgy, hogy nagyjából befedje. A végén 1 tojással megkenem.

Előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt megsütöm közepes lángon. Addig kell sütni, míg szép aranybarnára sül rajta a tojás.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Hawkmoon küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Töltött pulykamellrolád
  2014-03-14 23:02:33, péntek
 
  Töltött pulykamellrolád

Hozzávalók:

1-1,2 kg pulykamell
1 l tej
száraz zsemle
őrölt szerecsendió
vágott petrezselyem
tojás
ételízesítő
gomba
szeletelt bacon

Elkészítés:

A pulykamellet felszeleteljük, 1 liter fokhagymás tejben 1 éjszakán keresztül áztatjuk.

Másnap a húst fólia alatt vékonyra klopfoljuk. A fokhagymás tejbe áztatunk 3 zsemlét, majd kinyomkodjuk, ízlés szerint fűszerezzük, beleszórjuk a vágott petrezselymet és a klopfolásnál leszakadt húsdarabkákat is. Párolt gombával is gazdagíthatjuk.

A kivert húsra egy réteg szeletelt bacont teszünk, rá pedig a tölteléket, majd tekerccsé göngyöljük. Ezt kívülről is
beborítjuk egy réteg baconnel, megtűzzük.

A roládokat alufóliába tekerjük (hermetikusan!), majd 1,5-2 órán keresztül a közepesnél valamivel gyengébb lángon, sima tepsin sütjük.

Amikor kihűlt, akkor lehet kibontani, hidegen, franciás zöldségkörítéssel tálalható.





Megjegyzés:

A receptet Füzes Gábor küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Hideg vegyes gyümölcsleves
  2014-03-14 23:00:42, péntek
 
  Hideg vegyes gyümölcsleves

Hozzávalók:

6 dl tej
2 evőkanál cukor
fél csomag vaníliás pudingpor
1 körte
1 őszibarack
2 ringlószilva
1 alma
10 dkg szeder
pár szem málna
0,5 dl rum
1 dl tejszín
2 dl tejszínhab

Elkészítés:

A pudingot kevés hideg tejjel kikeverjük, a maradék tejet a cukorral felforraljuk, majd hozzáöntjük a pudingos keveréket, és besűrítjük vele.

Meghámozzuk a gyümölcsöket, kisebb kockákra vágjuk, és a szederrel együtt hozzáadjuk a leveshez. Felforraljuk és rummal ízesítjük. Belefőzzük a tejszínt, de nem forraljuk tovább.

Hidegen tejszínhabbal tálaljuk.





Megjegyzés:

A receptet Király Tímea küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Fonott foszlós kalács
  2014-03-14 22:57:45, péntek
 
  Fonott foszlós kalács

Hozzávalók:

1 rúd kalácshoz:
50 dkg liszt
1 egész tojás
2 db tojássárgája
3 dkg élesztő
1 mokkáskanál cukor
1 evőkanál porcukor
6 evőkanál olvasztott vaj
tej
csipet só
Valamint:
1 dl tej
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

Az élesztőt fél dl tejben a cukorral felfuttatjuk, majd a lisztbe öntjük, és 1 egész tojással, 1 tojássárgával, 1 evőkanál porcukorral, csipet sóval és annyi tejjel, hogy puha legyen, jól kidolgozzuk. Közben 5 evőkanál olvasztott, de nem forró vajat dolgozunk bele. Kétszeresére kelesztjük.

A tésztát átgyúrjuk, 3 rudat formálunk belőle, és szorosan összefonjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tojássárgával lekenjük, és addig kelesztjük még letakarva, míg a tepsit ki nem tölti.

Előmelegített sütőben kis lángon szép pirosra sütjük. A sütés vége felé 1 dl meleg tejben 1 csomag vaníliás cukrot összekeverünk, és a kalácsot meglocsoljuk. Ettől lesz szép fényes és foszlós.









Megjegyzés:

Ez a recept a Minerva Nagy szakácskönyvből (Pelle Józsefné) való.

A receptet és a fotót Ditti56 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2014.02 2014. Március 2014.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 504 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 427
  • e Hét: 5008
  • e Hónap: 18913
  • e Év: 148620
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.