Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
Cicajáték gif
  2014-03-16 17:25:00, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó állatos képek  
Állatkölyök hátúszásban gif
  2014-03-16 17:24:03, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó állatos képek  
Házi olajos pakolás a haj őszülése ellen
  2014-03-16 17:04:01, vasárnap
 
  Már a 20-as, 30-as éveiben megjelentek az első ősz hajszálak? A haj őszülésének több oka is lehet. Okozhatja betegség, nem megfelelő életmód vagy örökletes tényezők. Az okoktól függetlenül, semmilyen életkorban nem jön jól, ha hajunk elkezd őszülni. Az első és legfontosabb dolog, amit azonnal megtehetünk, hogy elhagyjuk a rengeteg vegyszert tartalmazó hajfestékek használatát, amik erősen károsíthatják hajunkat. Ezzel párhuzamosan pedig nézzünk szét a konyhában, s nem is gondolnánk, hogy számtalan olyan összetevőt fogunk ott találni, melyek segítségével felvehetjük a harcot az ősz hajszálakkal szemben.

Egy-két házi praktika segítségével visszaszerezhetjük hajunk természetes színét és megelőzhetjük az ősz hajszálak megjelenését.

Amikor a hajunkból kimegy a természetes szín, ez a melatonin hormon hiányát jelzi. A melatonint a tobozmirigy termeli. Ha zöld csíra leveket fogyaszt, melyek természetes SOD (szuperoxid-dizmutáz enzim) szintje magas, akkor az őszülés folyamata részben visszafordítható.
Olajos pakolások a haj őszülése ellen

Curry-s hajolaj
Vegyünk egy marék curry levelet, tisztítsuk meg és szárítsuk a napon, amíg barna és roppanós nem lesz. Őröljük finom porrá. 4 púpozott teáskanál curry porhoz adjunk 200 ml kókuszolajat vagy olíva olajat, majd forraljuk fel. 2 perc elteltével vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Szűrjük le és öntsük légmentesen záródó edénybe.

Az elkészített pakolást alkalmazzuk hetente 1-2 alkalommal a hajunkon. Ujjaink segítségével alaposan masszírozzuk be a fejbőrbe, hagyjuk rajta kb. 40 percig, majd alaposan öblítsük le. Ezen természetes eljárás segítségével az elfehéredő hajszálakat sötétíthetjük.

Éjszakai amlás kezelés
Az amla kiváló segítség az ősz hajszálak elleni küzdelemben. A nők világszerte használják az amla tartalmú, természetes hajfestékeket.




Vágjuk fel az amla gyümölcsöt apró szeletekre, majd nyomkodjuk és keverjük össze, amíg simává nem válik.

Adhatunk hozzá egy kevés rózsavizet is. Az elkészített pasztát adjuk hozzá normál hajolajhoz, majd zárjuk le és hagyjuk egy hétig pihenni, hogy az értékes hatóanyagok az amlából kioldódjanak. Egy hét elteltével szűrjük le az olajat és öntsük egy tiszta üvegbe.

Minden este, lefekvés előtt masszírozzuk be fejbőrünkbe az amlás olajat. Ha a használat előtt kicsit felmelegítjük, még hatékonyabb lesz a keverék. Másnak reggel mossunk hajat. Az amlás hajolaj kiváló természetes módszer az ősz hajszálak eltüntetéséhez.
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Zsírégető ételek, amelyek valóban segítik a fogyást
  2014-03-16 16:58:25, vasárnap
 
  Bár a tartós és egészséges fogyás legfontosabb tényezője a megfelelő mennyiségű kalóriabevitel és a rendszeres testmozgás, találhatunk néhány olyan természetes ételt, melyek felgyorsítják anyagcserénket, s ezzel együtt a zsírégetés cseppet sem könnyű folyamatát. Ezeket az egyébként rendkívül egészséges ételeket sokan úgy emlegetik, mint ,,negatív kalóriás" ételek, mivel kalóriatartalmuk alacsony, főleg rostokat és értékes tápanyagokat tartalmaznak, melyek emésztése több kalóriát igényel a szervezettől, mint amennyit ő maguk tartalmaznak.

Ha tehát gyorsan és egészségesen szeretne fogyni, alkalmazza ezeket a fűszereket mindennapi ételeihez.

Ha most azt gondolja, hogy egész nap zellert, grapefruitot vagy brokkolit kell ennie, akkor nagyot téved. A tipikusan zsírégető élelmiszerek azok az indiai fűszerek, melyeket az Ayurveda is előszeretettel alkalmaz a zsírégetés ösztönzésére.

A legjobb zsírégető ételek

1, Chili paprika
A chili paprika fogyasztásával felpörgethetjük anyagcserénket, hatásának maximumát a fogyasztást követő 20 percen belül éri el. Ezt a hatását a benne lévő kapszaicinnek köszönhetjük. A kapszaicin egy természetes, termogenikus vegyület, mely segít az elfogyasztott táplálék hőenergiává alakításban. A másik kedvező hatása, hogy képes csökkenteni az étvágyat, így kevesebb kalóriát viszünk be a nap során.

2, Curry levél
A curry levél az indiai konyha (különösen India déli részén) elengedhetetlen hozzávalója. Nem csak különleges ízt varázsol az ételeknek, hanem olyan értékes vegyületeket is tartalmaz, melyek csökkentik a vér rossz (LDL) koleszterinszintjét és méregtelenítik a szervezetet. Már napi 8-10 curry levél elfogyasztásával részesülhetünk ezekből a kedvező hatásokból.

3, Fokhagyma
A fokhagyma hatásmechanizmusa a chili paprikáéhoz hasonló. Jóllakottság érzetet ad, fokozza az adrenalin termelést, ezáltal gyorsítja az anyagcserét. A fokhagymát nyersen és főzve egyaránt érdemes fogyasztani, bár nyersen sokkal erőteljesebb a hatása.

4, Mustár
A mustár magok vagy mustárolaj segít az ideális testsúly elérésében. A mustár sok B-vitamint, folsavat, niacint, tiamint, riboflavint tartalmaz és felturbózza az anyagcserét. Kalória és zsírtartalma nagyon alacsony. Saláták és húsok ízesítéséhez is kiváló.

5, Méz
Bár a méz kalóriatartalma csöppet sem alacsony, sokkal jobb választás, mint a sima, finomított fehércukor. A méz, megfelelő mennyiségben ugyanis képes mobilizálni a lerakódott zsírt. Fogyasszon el reggel egy pohár langyos, mézes, citromos vizet, közvetlenül ébredés után, segítse ezzel a zsírégetés folyamatát.

6, Író
Az író összetételében legjobban a lefölözött tejhez hasonlít, zsírtartalma alacsony, egy csésze kb. 100 kalóriát tartalmaz, így ideális nasi az étkezések között.

7, Kardamom
Jellegzetes ízű fűszer, mely szintén jelentősen gyorsítja az anyagcserét. Az indiai konyha az édességek és desszertek elkészítésénél is használja.

8, Kurkuma
A kurkuma az utóbbi évek talán egyik legjobban kutatott fűszernövénye, mely a vizsgálatok alapján számtalan jótékony tulajdonsággal rendelkezik. A benne lévő aktív hatóanyag, a kurkumin segíti a zsírsejtek hasítását.

9, Spenót
A spenót zsírégető hatása közismert. Kalóriában nagyon szegény, sok vitamint, rostot és vasat tartalmaz. Mindenkinek ajánlott lenne naponta 2-3 csésze spenótot elfogyasztania. A spenótot hozzáadhatja salátákhoz, húsokhoz, de akár egészséges zöld turmixot is készíthet belőle.
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Aloe vera arc és hajpakolás
  2014-03-16 16:51:21, vasárnap
 
 


Az aloe vera gél és a citromlé a szépségápolás alapvető hozzávalói. Mindkettő javítja a bőrhibákat és minimalizálja a striákat. Emellett gyógyítják az aknékat és az aknés sebeket is.

Ezek együttesen gyönyörű, fényes hajat és ragyogó arcbőrt eredményeznek. Ennek az otthon elkészíthető pakolásnak a rendszeres használatával még a napégést vagy a túlzott barnulást is csökkenthetjük.

Hajra alkalmazva táplálják a hajat, megelőzik a zsírosodást, eltávolítják a korpát, gyorsítják a haj növekedését és csökkentik a hajhullást.
Ha nem rendelkezünk aloe verával, érdemes megfontolni egy növény vásárlását - sosem árt, ha kéznél van egy kis aloe vera gél. Citromlével kombinálva igen hatékony, mégis olcsó szépségápoló cikket kapunk.

A citrom természetes szépségápoló tulajdonságai mellett a citromlé megakadályozza az aloe vera gél bebarnulását is.

Amire szükség lesz:
 2 aloe vera levél
 fél citrom
 3 tányér
 egy éles kés
 citromfacsaró
 turmixgép

Elkészítés:
1. Egy éles kés segítségével vágjunk le két vastag aloe vera levelet a növényről!
2. Vágjuk le a fogazott széleket a levelekről!
3. Hosszában hasítsuk ketté a leveleket! Így láthatóvá válik a levelekben az áttetsző aloe vera gél.
4. Óvatosan hámozzuk le a levelekről a gélt!
5. Tegyük a gélt egy tálba!
6. Facsarjuk ki egy fél citrom levét!
7. Öntsük a sűrű, lédús gélt egy turmixgépbe!
8. Öntsük rá a citromlevet is!
9. Kb. 1 percig turmixoljuk!
10. Öntsük a keveréket egy tálba!

Hajpakolás: Masszírozzuk a pakolást a hajba, hagyjuk rajta kb. 20 percig, majd mossuk ki!

Arcmaszk: Egyenletesen vigyük fel a pakolást az arcra és a nyakra! Hagyjuk a bőrön 10-15 percig, majd öblítsük le!

Tippek:
 Mielőtt felhasználjuk őket, mossuk meg tiszta vízzel az aloe leveleket!
 Ahelyett, hogy hosszában vágnánk fel a leveleket, nagyobb darabokra vagy kockákra is szeletelhetjük őket, így könnyebb kinyerni belőlük a gélt. Vágjuk le a kockákról a felső réteget, majd húzzuk le a levélről a gélt!
 Ha nem szeretnénk késsel lehámozni a levelekről a gélt, kikanalazhatjuk kanállal is.
 Citromfacsaró híján a kezünkkel is kinyomhatjuk a citrom levét. Mielőtt félbe vágjuk a gyümölcsöt, gurítsuk végig a konyhapulton, hogy több levet eresszen!

Vigyázat:
 A citromlé gyakori alkalmazása hajpakolásként világosíthatja a haj színét. Ezért alkalmanként helyettesítsük a citromlevet mézzel! A méz és az aloe vera kombinációja szintén kondicionálja és hidratálja a hajat.
Forrás: drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Érrendszerünk védelmében
  2014-03-16 16:34:21, vasárnap
 
 


A vérkeringés feladata az, hogy a sejtek anyagcseréje során különböző bomlástermékek szállításáról gondoskodjon. A sejtekhez a vérkeringés juttatja el a tápanyagokat és az oxigént. Sejtanyagcserénk körforgását a vérkeringés teszi lehetővé. Az érrendszer rugalmas ütőerekből, artériákból és kevésbé rugalmas vénákból áll.
Az artériák azok az erek, amelyekben a vér a szív felől áramlik, a vénák pedig azok, amelyekben a szív felé folynak. A visszerek rendszerét hajszálérrendszer köti össze. Amíg az oxigéndús vér piros, addig a vénákban a kevés oxigén tartalmánál fogva kékes színű. Az artériás törzsekből a legkisebb hajszálerekben a véráramlás sebessége csökken, a nagy vénás törzsek felé áramló vér sebessége fokozatosan növekszik.

Az érelmeszesedés
Az érelmeszesedés egyfajta érmerevség, érkeményedés, a verőerek belsejét borító réteg betegsége. Egyenetlenné válik az erek belső lemeze, ezeken a helyeken a véráramból különböző zsírtartalmú anyagrészecskék rakódnak le. Az érfal ekkor válik merevvé, rugalmatlanná és szűkületbe vérrög tapadhat, ami érelzáródást okoz.
A mész lerakódása már csak a betegség végén következik be az elpusztult szövetek helyén. Tévesen hisszük azt, hogy az érelmeszesedés az idős kor velejárója. A betegség nem az idős korban kezdődik, nagy jelentőséggel bír a rendszer és egészséges életmód az ember életében. Az érbetegség elején a lerakódott zsírok nyom nélkül felszívódhatnak és az érfal épsége teljen helyre is állhat.

Az érszűkület
Az érszűkület akadályozza a véráramlást és rontja a szövetek vérellátását.Az érelmeszesedés egyik megjelenési formája ésleggyakrabban a láb verőereiben lép fel. A lábizmok vérellátását nehezíti az alsó végtag ereinek megbetegedése, jellemzően járáskor jelentkező lábikragörccsel, hideg érzettel.
Nyugalomban nem, de járáskor az izommunka miatt sokszorosára nő az alsó végtag oxigénszükséglete. A beteg láb esetében a rossz vérellátás miatt az oxigénhiány fájdalmat okoz a lábizmokban. Az ilyen beteg láb pár méter megtétele után fájdalmat okoz járás közben, ami pihentetésre- az oxigénellátottság hatására a fájdalom alább hagy. Ez a betegség időszakos sántítást okoz. Az érelmeszesedés az agyi erekre is ráterjedhet és agyvérzést okozhat. Ha az agy egyes területei nem kapnak vért, fejfájás, szédülés, egyensúly-, beszéd- és látászavar jelentkezhet.
Fontos tehát, hogy az érbetegségek kezelésének egyik alapja a megelőzés legyen.Az érbetegségek kifejlődésének megakadályozásának érdekében egészséges életmóddal sokat tehetünk, főként a már kialakult magas vérnyomás és cukorbaj esetén.



Forrás impulsermagazin
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Isiász - az ülőideg fájdalma
  2014-03-16 16:18:25, vasárnap
 
 



Az ülőideg a medencéből a csípő-fartájon át fut le a combokon és számos izmot mozgat. A tünetek közül a legáltalánosabb és leggyakoribb a deréktáji fájdalom, amely a legtöbb esetben valamelyik alsó végtag felé sugárzik. A fájdalom bárhol kialakulhat, a leggyakoribb a térd és a derék között, de a fartól a belső boka irányába nyilalló fájdalom sem ritka.
Az ülőideg gyulladás esetén jelentkező fájdalom nagyon sokféle lehet, általában mindig az alsó végtag érintett, de a fájdalmon kívül jelentkezhet zsibbadás, reflexkiesés, izomgyengeség, avagy tűszúrásszerű fájdalomérzet.
Az isiász számos egyéb betegség következménye és bármely életkorban előfordulhat. Az ideg összenyomódását előidéző betegségek bármely életkorban bekövetkezhetnek az idegrostok összenyomódása miatt, melyet leggyakrabban a csigolyatestek között elhelyezkedő porckorongsérv vált ki. Az isiász hátterében állhat továbbá az ágyéki gerinccsatorna-szűkülete, vagy a csigolyák közötti ízületek kopásos betegsége. Az isiász előfordulásának esélyét bizonyos életmódbeli szabályok betartásával jelentősen csökkenthetjük.
Mit tehetünk?
Gerinctorna a panaszok megelőzésében játszik szerepet, hosszú távon csak a gerincizmok megerősítésével érhetünk el igazi eredményt. A rendszeres testmozgás célja alapvetően az, hogy a gerincet támasztó hosszú hátizmok megerősödjenek, így tehermentesíteni tudjuk a porckorongokat.
A helyes testtartás és a megfelelő ülésmód elsajátítása rendkívül fontos

A jó szék megtámasztja a deréktáji hajlatot, nem nyomja a combot és a térdeket és ülés közben mindkét talp egyenletesen a földön marad. Ha ülés közben zsibbadást tapasztalunk, szinte biztos, hogy a szék nem megfelelően van beállítva. Az sem helyes, ha a lábakat hosszú ideig keresztbe rakjuk. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy mindkét kar egyenletesen legyen terhelve, mozgatva.
Az ágy, amelyben alszunk legyen masszívan kemény és egyenletes felületű. A puha ágyba belesüppedve csigolyák közötti rések különbözőképpen terhelődnek, ilyenkor a reggeli ébredésnél úgy érezhetjük, hogy mindenünk szét van csúszva és szinte be kell melegíteni az első lépések előtt.

Mit a teendő fájdalom esetén?
Ha fáj a derekunk, gerinckímélet javasolt,de nem feltétlenül szükséges. Heveny időszakban mindenféle fürdőkezelést, masszírozást kerülni kell. Az isiász leggyakoribb oka nőknél,idősebb korban a csontritkulás miatt bekövetkező csigolya-összeroppanás. A csontok egészségét részben a genetika határozza meg, de sok függ az életmódtól is. A korral párhuzamosan alakul ki különböző mértékű kalciumhiány.A kialakuló csontritkulást fékezhetjük rendszeres testmozgással és változatos, kiegyensúlyozott táplálkozással.
Forrás: impulsermagazin



Isiász gyógytorna ( célszerű kezelőorvossal gógytornásszal egyeztetni előtte : Link

3 gyakorlat derékfájás kezelésére : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Szívritmus
  2014-03-16 16:09:52, vasárnap
 
 



Az egészséges ember szívritmusa szívösszehúzódásokkal és szívütemek számával alkalmazkodik a szív munkájához. Amennyiben tartósan nem csökken vagy nem emelkedik a pulzusszám 120 fölé, abban az esetben egészséges szívműködésről beszélünk.
Ha a szívritmus szaporasága és szabályozása a normálistól eltér, akkor felléphet ritka szívverés- bradikardia, vagy szapora szívverés- tachikardia, illetve a szabálytalan szívritmus. A bradikardia főleg idősebb korosztályt érintő ritmuszavar. A szívütem percenként kevesebb mint 60, amitől előbb-utóbb lelassul, romlik a vérkeringés. A kamra izomzata képes alkalmazkodni a szívütem csökkenéséhez. Előfordul, hogy a ritka szívverés nem állandó, hanem hirtelen áll be bradikardia vagy a szívritmus egy-egy üteme kihagy.Ezek a tünetek rohamokban jelentkeznek és rövid eszméletvesztéssel járnak.

A szapora szívverés
A szapora szívműködés ritka esetben lehet állandó is. Lényegesen gyakoribb, ha a szív üteme hirtelen egyik pillanatról a másikra gyorsul fel, majd egy bizonyos idő után hirtelen megszűnik. Gyakran már egészen fiatal korban egészséges szív esetén is jelentkezhetnek a tünetek. Amíg normális estben a szívverések szabályos időközökben követik egymást, addig az aritmiás szívműködés esetén szabálytalan a szívverés.
A teljesen ép szívű embereken is jelentkezhet az aritmiának egyik fajtája, a korai szívütés, izgalom, erősebb dohányzás vagy sok kávé hatására. Fontos tudni, hogy teljesen egészséges embernél is észlelhető egy teljes nap folyamán egy-egy soron kívüli szívösszehúzódás. Az aritmiák súlyosabb formája, amikor a korai szívütés sorozatosan jelentkezik. A szívinfarktus első napjaiban ez a jelenség különösen gyakori. Az aritmia gyakran valamilyen más betegség nyomán alakul ki.

A vérkeringés központja
A vérkeringés központja a szív, ahova az idegközpontból érkeznek ingerek. Ha a szervezetben fokozni szeretnénk a vérellátást, akkor a szív munkáját kell növelni. Ha a szívműködés túl szapora, a szív munkája nem gazdaságos.
Mindenki tapasztalta már, hogy az idegrendszer tudatos működései adott esetben hatnak a vegetatív működéseket szabályozó központokra. Amikor megijedünk vagy bármilyen lelki tényező miatt érvényesül a serkentő hatás, ezáltal megnő a szív munkája. Megváltozik a vérelosztás szívbetegség esetén vagy erőteljes fizikai munkavégzés hatására. Az izom és a bőr rendszerének együttes alkalmazkodása lehetővé teszi, hogy a létfontosságú szervek ereibe vér jusson. A fokozottan működő izmoknak pedig vérre, oxigénre van szükségük.
Forrás: impulsermagazin
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A gerinc betegségei
  2014-03-16 16:05:02, vasárnap
 
 



Fő tartó oszlopunkhoz, a gerincünkhöz kapcsolódnak végtagjaink, a csigolyaívek pedig a gerincvelőnek csontos burkát alkotják. A gerinc nem csak az emberi test tartóoszlopa, hanem fontos szerepet tölt be a szervezettámasztó és mozgató működésének fenntartásában is.
A hanyag tartást és a gerinc ferdülését fokozhatja a sok ülés. Gerincferdülést a hátizomzat gyengesége idézi elő, aminek következménye a gömbölyű hát. A gerincferdülés mindegyik fajtájára jellemző, hogy a görbület romlásának folyamata odáig vezet, hogy csökken a tüdő légző felülete, a tüdő vérkeringése nehezebbé válik, a szív munkája pedig megnehezül. Később kialakul a szívelégtelenség, aminek következtében a beteg terhelhetetlenné válik, felgyorsulnak a gerinc fájdalmat okozó kopásos elváltozások. Ezeket a problémákat megelőzhetjük a hátizomzat erősítésével és szakszerű tornával.

A nyaki gerinc
A nyaki gerinc porckopása esetén tarkótáji, vállba és karba illetve szívtájra kisugárzó fájdalom is jelentkezhet. A nyaki csigolyák kisebb eltolódásai az itt futó erek beszűkülését eredményezi, ami bizonyos mozdulatokra bekövetkező fejfájásban nyilvánul meg. Speciális nyújtógyakorlatokkal javíthatunk a helyzeten, amit otthon is elvégezhetünk a következő módon.Az egyik kezünkkel támasszuk fel állunkat a másikkal pedig tarkónál fogva húzzuk előre fejünket. Fájdalom ellen hatásos lehet, ha a beteg éjszaka a karjait a válla fölé emelve alszik, illetve ha kisméretű hengerpárnát helyez a tarkója alá.

Az ágyéki gerinc betegsége
A spondilózis (csigolyameszesedés) leggyakrabban a gerinc ágyéki részén lép fel, a csigolyák közötti kisízületek kopásos-degeneratív elváltozásai. A folyamat a csigolyák elváltozásaival, az összekötő szalagok meszesedésével, a gerinc mozgásképességének jelentős beszűkülésével jár. Ágyéki porckopás esetén a deréktáj izomzata feszessé válik.
Jellemző a nehézkes hátrahajlás, fekvő helyzetben forduláskor jelentkező fájdalom, a reggeli merevség, ami mozgásra folyamatosan felenged. A fájdalom deréktájról a combokba, de akár mindkét lábba is kisugározhat, ami nem állandó, hiszen az irritáció következtében gyulladás idézi elő. Célszerű tünetmentes időszakokban a derékizomzat erősítése, tornája. Hatásosak lehetnek a különböző vérkeringést javító gyógymódok.

Az isiász
Testünk alakját a gerinc formája határozza meg, a legsérülékenyebb részek elváltozásai okozzák a gyakori derékfájást. Az ülőideg fájdalma, ami a porckorong belső, puha részének kitüremkedése által okozott nyomást kiváltó ideggyöki fájdalom. Az isiász a betegség hosszú ideig tart és tavaszra illetve nyárra javul.A derékfájdalmakat és az isiászt a csigolya közti porckorong sérvképződése idézi elő. A porckorong elváltozása különböző fokozatú lehet.A betegség kialakulásának kezdetekor derékfájdalommal kezdődik, majd kialakul az alsó végtag fájdalma, zsibbadása. Kemény fekhelyen oldalfekvésben, felhúzott térdekkel történő alvás sok esetben csökkenti a panaszokat.

Ha már nagyon fáj
Váll, derék, nyaki fájdalmunkat csillapíthatjuk a mikoráramú terápia használatával. A mikroáramú kötés közvetlenül a fájó pontra helyezve fejti ki hatását. A kötés elektródái közt gyenge mikro-elektromos áramlás jön létre, amely stimulálja a szöveteket, ezáltal megindítva a szervezet saját öngyógyító folyamatait.
Forrás:impulsermagazin
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Vadgesztenye – a vénák doktora
  2014-03-16 15:35:00, vasárnap
 
 


A vadgesztenye fája igen gyorsan nő, a parkokban nagyon népszerű. Levelei ,,többujjúak", és fehér vagy rózsaszínű virágai tavasszal függőlegesen állnak, mint a gyertyák. Ezekből a virágokból képződnek a zöld, tüskés gyümölcsök, amelyek egy gömb alakú, fényes magot tartalmaznak: a gesztenyét.
A vadgesztenyét vénás betegségeknél alkalmazzák. A gesztenye fő összetevői a szaponinok, azaz szappananyagok, amelyek bronchitis esetén a váladékot - képletesen szólva mosószerként - kipucolják a testből.
Ha mi, emberek, készítenénk magunknak a vadgesztenyéből egy teát bronchitis ellen, mérgezési tünetek lépnének fel, mivel a szaponintartalma számunkra túl magas. Régebben ellenben a vadgesztenye leveleiből készült teát a népi gyógyászatban légúti megbetegedésekre alkalmazták. A felhasználásnak ez a módja azonban ma már alig szokásos.
A vadgesztenyét ma elsősorban vénás betegségeknél használják. Mivel az általános mozgáshiány miatt jelentősen megnőtt a visszérben szenvedők száma, a vadgesztenye napjainkban nagyon keresett.
A vadgesztenye elősegíti a vénás visszaáramlást, szorítja a megereszkedett vénákat, megakadályozza a vérrögképződést, gyulladáscsökkentő hatású, segít a duzzanatok és vízvisszatartás ellen. De a vadgesztenye az ízületi hártya anyagcseréjét is elősegíti, és ezért alkalmazható köszvény, csontfájdalmak, a gerincoszlop területén jelentkező fájdalmak vagy csonttörés miatti duzzanatok esetén.
Mitológia: a vadgesztenye története
A vadgesztenye fáját bizonyára minden gyerek ismeri, mert a gesztenye csodásan alkalmas játéknak. Régebben a gesztenyét különféle célokra használták, az orvosi hatása azonban csak a 19. század vége óta ismert. Így a gesztenyét gyűjtötték hizlaló takarmánynak, mosószernek, vagy a táskában hordtak magukkal három gesztenyét védekezésül a különböző betegségek ellen. Korábban vadgesztenyével etették a légúti betegségekben szenvedő lovakat - innen ered a neve is, ugyanis a vadgesztenyét lógesztenyének is hívják.

A vadgesztenye alkalmazási lehetőségei

A vadgesztenye kérgét, virágát, magját és levelét is felhasználják terápiás célokra. Kérge fényvédő krémek alapanyaga, leveleit ízületi bántalmak kezelésére használhatjuk. A vadgesztenyét szeptember-októberben gyűjtik, amikor az érett magok a földre hullanak. A vadgesztenyéből készíthetünk egy alkoholos kivonatot, amely kizárólag külsőleges használatra alkalmas. Ne igyuk meg! Mérgezési tüneteket okozhat.

Vadgesztenye-tinktúra készítése külsőleges alkalmazásra
Ehhez friss vadgesztenyét gyűjtünk, eltávolítjuk a vékony, barna héjat, felaprítjuk a fehér részt, betöltjük egy csavaros üvegbe, és felöntjük borszesszel (70%-os), amíg minden növényi részt elfed. Az üveget jól lezárjuk és 3 héten át legalább naponta egyszer erősen összerázzuk. Miután a tinktúrát átszűrtük, a folyadékkal bedörzsölhetjük a fáradt, duzzadt, visszérre hajlamos lábakat. Mindenesetre figyeljünk arra, hogy az alkohol tartós alkalmazás során a bőrt kiszáríthatja. Ezért a bőrt a bedörzsölés helyén rendszeresen ápoljuk babaolajjal vagy testápolóval.

Kész vadgesztenye-készítmények
A gyógyszertárakban és drogériákban kaphatók kenőcsök és gélek vadgesztenye-kivonattal. Súlyos vénaproblémáknál a vadgesztenye-készítményeket belsőleg is bevehetjük. Ebben az esetben azonban ezeket semmiképp ne magunk készítsük el, csak a kész készítményekhez nyúljunk! Hogy a vadgesztenye optimálisan hathasson, megelőzésképpen, de terápiaként is legalább három hónapon keresztül alkalmazzuk.

Gesztenye mint mosószer
A szappanhoz hasonló tulajdonságai miatt a gesztenyét régebben mosószerként is használták a szennyeshez. Ehhez el kell távolítani a gesztenye barna héját, a fehér belsőt fel kell aprítani és megszárítani, végül porrá kell őrölni. Természetesen ezt a biológiai mosóport még ma is előállíthatjuk saját kezűleg. Hogy a vadgesztenyének sok szappananyaga van, egyértelműen láthatóvá válik akkor is, amikor a gesztenyék az úttestre potyognak, és az autók esős időben átmennek rajtuk. Ebben az esetben egy csúszós, habos szappanréteg képződik az utcán.
Forrás: impulsermagazin
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
2014.02 2014. Március 2014.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 418 db bejegyzés
e év: 5813 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1484
  • e Hét: 7840
  • e Hónap: 21589
  • e Év: 226290
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.