Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Gombás lepény
  2014-03-17 16:34:59, hétfő
 
  Hozzávalók:
40 dkg gomba, 5 tojás, 20 dkg szeletelt kenyér (héja nélkül), 2 csokor zöldhagyma, 0,5 dl tej, 3 evőkanál olaj, só, bors;
a tepsi kikenéséhez: 1-2 evőkanál olaj, 1-2 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítése:
A zöldhagymát megpucoljuk, felvágjuk és az olajon megfonnyasztjuk. Mikor üveges, hozzáadjuk a megmosott és felszeletelt gombát és addig pároljuk, míg a gomba összeesik és a rajta keletkező víz elpárolog. Sózzuk, borsózzuk és hűlni hagyjuk. A kenyeret 1x1 cm-es kockákra vágjuk és meglocsoljuk a tejjel. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a sárgát, a gombát, a kenyeret és lazán összekeverjük. Egy, kb. 25x30 cm-es tepsit kikenünk olajjal és megszórjuk a zsemlemorzsával, majd beleöntjük a masszát és elsimítjuk. Előmelegített sütőben, 20 perc alatt megsütjük. Kockára vágva, hidegen vagy melegen egyaránt tálalhatjuk.
 
 
0 komment , kategória:  Böjtös ételek (húsmente)  
Krumpli snidlinges túróval
  2014-03-17 13:24:36, hétfő
 
  Hozzávalók:
10 db. krumpli, 30 dkg tehéntúró, 1,5 dl tejföl, 1 csokor snidling, só, bors

Elkészítése:
A krumplit megmossuk, szárazra töröljük, egy kés fokával helyenként megszurkáljuk. Külön-külön alufóliába csomagoljuk és előmelegített sütőben, 200 fokon, 50-60 perc alatt megsütjük. A tehéntúrót kikavarjuk a tejföllel, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd belekeverjük az apróra vágott snidlinget. A megsült krumplikat kivesszük a sütőből, tetejét keresztben bevágjuk, hogy a belseje ne izzadjon be és még melegen a túrókrémmel fogyasztjuk.
 
 
0 komment , kategória:  Böjtös ételek (húsmente)  
Az olcsó vítaminbomba
  2014-03-17 12:14:37, hétfő
 
  Az élesztőz kitűnő fehérjeforrás - az élesztőgombák 50%-a fehérje - tizenhét vitamin van benne (csak az A- az E- és a C-vitamin hiányzik belőle), a B12-vitaminon kívül pedig az összes főbb B-vitamint tartalmazza. Emellett legfőbb forrása a szerves vasnak, de fellelhető benne a kálium, a kalcium, a magnézium, foszfor és a kén is.

Az élesztő rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterin szintet, hatására visszafejlődik a köszvény, enyhíti a neuritiszes, vagyis az ideggyulladással járó fájdalmakat, szabályozza az emésztést, csökkenti a stressz hatást, serkenti a hasnyálmirigy működését, támogatja a vörös vértestek képződését, erősíti a csontokat és a szervezet betegségek elleni ellenálló képességét. Csonttöréseknél gyorsítja a gyógyulást, megszépíti a bőrt, mivel bőrregeneráló hatása van.

Ajánlatos fogyasztania mindenkinek, egészségeseknek, betegeknek, gyerekeknek, időseknek, felnőtteknek egyaránt.

Dr. Schröder, a múlt században élt német orvos, a müncheni orvosi egyetem tanára egy prágai kongresszuson tartott előadásában leszögezte, hogy két közismert anyagban, a csukamájolajban és az élesztőben, minden egyes vitamin megtalálható.
Aki evett már élesztőt és lenyelt egy kanálnyi csukamájolajat, az tudja, mindkettő íze elég rossz.

Az élesztőnek a csukamájolajjal szemben nagy előnye, hogy jóval olcsóbb. Az orvosoknak gyakrabban kéne friss élesztőt ajánlaniuk pácienseiknek, mert hatásosabb orvosság, mint a drága vitaminalapú gyógyszerek.

Szent-Györgyi Albert (1893-1986) kifejtette, az emberi testnek nem elégséges, hogy a szükséges vitaminnal lássuk el, hanem feltétlenül gondoskodni kell róla, hogy testben nagy vitaminkészlet legyen felhalmozva, ily módon meg tudjuk magunkat védeni sok betegségtől.

Érdekesség és talán követnivaló lehetne az a szokás, ami a múlt század első felében, az USA-ban elterjedt. Kávéházakban és vendéglőkben kis élesztőkockákat is szolgáltak fel azért, hogy a túlzott húsfogyasztás által előidézett vitaminhiányt pótolják vele.

A római történetíró, a 23-ban született id. Plinius az ógörög és római természettudományról írt összeállításában már említést tett az élesztőről. Hispániában és Galliában már ekkor élesztőt használtak a kenyérsütéshez. A régi egyiptomiak is ismerték a kovászkészítést: a kenyérsütők maguk készítették az élesztőt, amely kevés komlóból, búzalisztből, tojásfehérjéből és mézből állt.

Az északi országokban sörélesztővel és köles liszttel készült az erjedési anyag, ebből gombócot formáltak, árnyékos helyen, a levegőn megszárították, és hideg helyre tették el. A régi rómaiak bab-, vagy búzakorpával, musttal, vagy újborral keverték össze, majd rudacskákat formáltak belőle, melyeket a napon megszárították. Használat előtt vízben főzték, és búzaliszttel összekeverve kovászt készítettek.

Sajnos manapság már a pékáruk nagy része nem ismeri mi is az az élesztő.
Különböző adalékanyagokkal próbálják helyettesíteni, ami a szervezet számára romboló hatású anyagokból, mérgekből állítanak elő.

A különböző élesztők közül a sör-, a torula-, a tejsavón erjesztett-, a folyékony- és a szárított élesztő a legismertebbek. A drapp színű, rugalmas állagú, kagylós törésű sütőélesztőt keményítővel elegyítve, tégla alakúra préselik, úgy hozzák forgalomba.

A legújabb szakkönyvek viszont még a népszerű pékélesztő esetében is óvnak attól, hogy túl sok aktív (élő) élesztőt együnk, mert a belekből elvonja a B-vitaminokat, a szervezetből pedig a többi vitamint. De nemcsak ezért célszerű vigyázni vele, hanem amiatt is, hogy bizonyos betegségeknél - pl. Candida-fertőzés, köszvény, asztma, Chron-betegség stb. esetén - a fogyasztása a tünetek súlyosbodásához vezethet. Ezért az étkezésre (tehát nem sütésre) szánt pékélesztőt megfelelő hőkezeléssel előzőleg inaktiválnunk kell.
Ennek a legbiztosabb módja, ha az élesztőt langyos vízben alaposan elkeverjük, majd a folyékony elegyet forrásba hozzuk. Ha lehűlt, hűtőszekrényben tárolhatjuk.



Mivel az élesztő nemcsak sok fehérjét, hanem foszfort is tartalmaz, fogyasztása esetén étrendünket érdemes kalciummal kiegészíteni. Bár a foszfor a kalciummal együttesen hat, mégis előfordulhat, hogy elvon a szervezetből kalciumot, ezért a csontritkulásban szenvedőknek érdemes növelniük kalciumbevitelüket.

Furcsa paradoxon (ellentmondás), hogy egy részről azt mondják az élesztőről, fokozza az étvágyat, másrészt, pedig állítják, ha az élesztőt folyadékban, gyümölcslevekben vagy vízben elkeverve vesszük be, akkor a folyékony élesztő csillapítja az étvágyunkat. (Itt viszont lényeges, hogy közvetlenül étkezés előtt kell inni belőle.) Ennek köszönhetően állítólag számos kalóriától szabadulhatunk meg.

Végül az sem elhanyagolható, ha lenyelünk egy-két evőkanálnyi élesztős folyadékot, néhány perc alatt eltűnik a fáradtságunk, visszatér az energiánk, az erőnk, és ez a jó hatás néhány óráig is eltarthat.

Összességében az élesztő valóságos vitaminbomba, remek gyulladáscsökkentő hatással bír, fényesebbé teszi a hajat, bőrünk egészségéért kiváló szolgálatot tesz.

Mindennap egy késhegynyi élesztő, nagyon kevés vízzel csodákra képes. Azt azonban fejben kell tartani, hogy az élesztő lenyelése után legalább fél óráig nem szabad inni, mert hasfájást okozhat, tehát óvatosan bánjunk vele.
Gombaérzékenyek figyelmébe!
Az élesztő nagyon hasznos szerünk lehet, de nagyon fontos, hogy a gombáknak remek táptalajul szolgálhat. Ezért kifejezetten fontos, hogy csak kicsi mennyiségben fogyasszuk, és amennyiben hajlamosak vagyunk a gombákra, esetleg már volt Candidánk, akkor az élesztőfogyasztás megkezdése előtt konzultáljunk orvosunkkal!

Forrás: erzsebetrosta.hu
 
 
0 komment , kategória:  mások tollából  
Szulforán - A rák egyik természetes ellenszere?
  2014-03-17 12:11:32, hétfő
 
  Közzétette
TudnodKell | 2014.03.09.

Van a brokkolicsírában egy hatóanyag, ami több közelmúltban végzett vizsgálat szerint nem csak védelmet jelent a legtöbb ráktípussal szemben, de már kifejlett daganatok kezelésében is eredményesen alkalmazható. A szakemberek számára készítettünk egy monográfiát, ami tele van olyan varázsszavakkal, amit csak ők értenek, az átlagos olvasó elalszik tőlük. Akinek az alábbi írás nem elég tudományos, javaslom töltse le azt.


Mi itt egy közérthető, egyszerű összefoglalását adjuk át az abban található tudományos eredményeknek.

Az egész történet onnan indítható, hogy megfigyelések szerint a brokkoli egyik olaszországi fajtája, a Brassica oleracea italica rendszeresen és nagy mennyiségben elfogyasztva jótékony hatással bír rákos betegek esetében. A Johns Hopkins Egyetemen dolgozó Dr. Paul Talalay-nak és kutatócsoportjának sikerült igazolnia, hogy a brokkoli egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságaiért elsősorban a bennük található szulforafán névre keresztelt kénvegyület a felelős. Megvizsgálták ennek kémiai és biokémiai tulajdonságait és mára egy seregnyi adat áll rendelkezésünkre, ami igazolta az eredeti feltevést. Napjainkig több mint 500 olyan vizsgálatot végeztek el, amelynek célja a szulforafán, illetve annak előanyaga, a glükorafanin hatásmechanizmusának és biológiai aktivitásának felderítése volt.

A BROKKOLIBAN NINCS IS SZULFORAFÁN

A brokkoli csírában a szulforafán előanyaga, a glükorafanin található meg. Ez két módon képes szulforafánná alakulni. A nyers brokkoli összerágásakor a benne található enzimek hatására létrejön. Ezek az enzimek 40 celsius fok körül elpusztulnak, ezért a folyamat csak nyers brokkoli esetén zajlik le így. Főzést vagy párolást követően a hatás másként jön létre. Ez az enzim megtalálható az egészséges bélrendszerben is és mivel a glükorafanin nem hőérzékeny, a folyamat lejátszódik főtt brokkoli esetében is. Van egy harmadik lehetőség is a rákbetegek előtt, mivel ma már kapható hidrolizált formában szulforafán kapszulában, aminek hatása nem függ a bélrendszer állapotától. Magyarországon a Vitaking gyárt és forgalmaz ilyet.

Akár a nyers csírát fogyasztja valaki minden nap, akár a főtt brokkolit, akár a szulforafán kapszulákat, a hangsúly a mindennapos fogyasztáson van. Tudom, hogy furcsán hangzik, de a “naponta 6×1 brokkoli négyóránként" lenne a kezelési javaslat egy rákbetegnek a teljes gyógyulásig.

Ugyanis a vérkeringésbe történő felszívódást követően a szulforafán hamar feldúsul a szövetekben, ahol kifejti daganatellenes hatását. Egy humán vizsgálat alapján brokkolicsírából származó egyszeri dózis esetén a csúcs plazmakoncentráció egy órával a fogyasztást követően alakult ki és alig két óra elteltével a koncentráció megfeleződött. Mivel kétóránként nem lehet egy tál brokkolit megenni, a kivonatot tartalmazó kapszula adagolása viszont megoldható, megfontolandó 3-4 óránként egy kapszulával egyenletes koncentrációt fenntartani a rákos beteg vérében.



MIRE JÓ MÉG A SZULFORAFÁN?

A vizsgálatok elsősorban a daganatellenes hatást célozták meg, amit kétségtelenül igazoltak is, de több vizsgálati eredmény számolt be egyéb pozitív eredményekről is, amik mellékesen születtek a szulforafánnal kezelt csoportokban. Emlődaganatos nőstény egereknek napi 50 mg/kg dózisban két héten keresztül adott szulforafán elpusztította az emlődaganat-őssejteket és megállította a daganat növekedését. A szulforafán humán daganatokra kifejtett jótékony hatásait elsőként 200 egészséges felnőtt emberen (életkor: 25-65 év között) sikerült közvetlenül megfigyelni a kínai Jiangsu tartományban. Abban a régióban ugyanis igen magas a rák előfordulása az élelmiszerekben található túlságosan magas aflatoxin-szint, valamint a krónikus hepatitisz-B fertőzések miatt. Ennek a vak, placebo-kontrollált vizsgálatnak az elsődleges célja a szulforafán emberi daganatokra gyakorolt hatása volt.

FELSŐLÉGÚTI GYULLADÁSOK

A dízelüzemű gépjárművek kipufogógázában található részecskék oxidatív stressz kiváltása révén képesek fokozni a tüdőbetegségek előfordulását. egy vizsgálatban igazolták, hogy a szulforafán képes gátolni a dízelüzemű gépjárművek kipufogógázából származó kivonat hatásainak kitett humán légúti hámsejtek citokintermelését. A vizsgálatban, az 57 önkéntesből álló csoport felének szulforafánt tartalmazó kapszulát, a másiknak lucerna kapszulát adtak ami jelentéktelen mennyiségben tartalmazott szulforafánt. A szulforafánnak látványosan jobb hatása volt a betegség minden paraméterére.

ANTIBAKTERIÁLIS HATÁS

A Helicobacter pylori gyomordaganat kifejlődésében játszott szerepe jól ismert. Állatkísérletekben igazolták, hogy napi 1,33 mg szulforafán adagolása (ami emberekben 100 mg napi dózissal egyenértékű) erősen baktericid hatású, és teljesen kiirtja a H. pylorit. A kísérletet embereken is elvégezték: a kísérletben részt vevő 48, H. pylori-val fertőzött pácienst két csoportra osztották: az egyik csoport brokkolicsírát (n=25), a másik, placebo csoport (n=23) pedig lucerna-csírát fogyasztott. A brokkoli fogyasztása a tesztek során a H. pylori antigénjének szintjét, valamint a gyomor bakteriális fertőzöttségének és gyulladásának markereit - egyaránt csökkentette. A lucernát fogyasztó csoportban egyik hatás sem volt mérhető.

RHEUMATOID ARTHRITIS

Rheumatoid arthritis betegségben szenvedők esetében az ízületeket bélelő hártya daganatszerű megnagyobbodása figyelhető meg. Dr. Kong és munkatársai megvizsgálták, hogy a szulforafán milyen hatással van a betegségre egerek esetében. A mérés szerint akár 50%-al is képes volt egyes kísérő markerek értékét és a gyulladást is csökkenteni.

A szövettani elemzés mérsékeltebb fokú gyulladást, és csontkárosodást mutatott a szulforafánnal kezelt állatokban a kontroll csoporthoz képest.

BIZTONSÁG

A hagyományos rákkezelésekkel szemben a szulforafán teljesen biztonságosnak tűnik. A szulforafán emberi felhasználása biztonságosságának igazolása érdekében számos vizsgálatot végeztek el. Egy randomizált, placebo-kontrollált, kettős vak kísérlet alapján a 7 napig adagolt, 25 és 100 µmol glükorafanint tartalmazó brokkolicsíra-kivonatnak nem voltak jelentős mellékhatásai. Egy további randomizált, placebo-kontrollált vizsgálat, amelyet 200 egészséges felnőtt önkéntes részvételével végeztek el, akiknek két héten keresztül naponta brokkolicsíra-infúziót adtak (400 µmol, vagyis körülbelül 175 mg glükorafanin), szintén mellékhatások nélkül ért véget.

A brokkoliból, brokkolicsírából, illetve brokkolimagból izolált szulforafánnal kapcsolatban, ellenjavallatok, illetve gyógyszerkölcsönhatások nem ismertek.

FORRÁS: NATURHIREK.HU
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
Neveljünk otthon gyömbért!
  2014-03-17 11:57:38, hétfő
 
 
A gyömbér rendkívüli jótékony gyógyhatásairól már mindenki olvashatott, (ha nem akkor IDE KATTINTVA megteheti) de sokan nem gondolják, hogy ez a sokak számára megfizethetetlen növény otthonunkban is megél.
Szép és jó illatú növény, amit könnyű termeszteni. Elég, ha egy évben egyszer foglalkozunk vele: amikor kiássuk. Utána újra ültetjük, és aztán egy évig nincs vele gond.



Az értékes fűszernövényt sokféleképpen használhatjuk
Az enyhén csípős ízű gyömbérből főzhetünk teát, használhatjuk sütemények és húsok ízesítéséhez, vékonyan felszeletelve japán salátát készíthetünk belőle.

A gyömbért tél végén, vagy tavasz elején ültethetjük el.
A nagyobb áruházakban vagy fűszerboltokban kapható gyökerek megfelelőek az ültetéshez.
A ,,gyömbérgyökerek" valójában rizómák, azaz föld alatti módosult szárnak számítanak.



A gyömbért könnyen lehet cserépben is nevelni.
Nem viseli el a fagyot, a közvetlen napsütést, az erős szeleket és a vizenyős talajt.
Keressük azokat, amelyeken jól kifejlett kis, golyószerű képződmények, vagyis csíraszemek vannak! A csíraszemek kis szarvaknak látszanak az egyes ˝ujjak˝ vagy darabok végén.
A rizómákat áztassuk éjszakára vízbe, majd ültessük őket 5-10 centiméter mélyen laza talajba.
Attól függetlenül, hogy cserépbe vagy a földbe ültetjük a gyökereket, jó minőségű talajra lesz szükségünk.

Elég gazdagnak kell lennie ahhoz, hogy táplálni tudja a gyömbérünket (mindig adhatunk hozzá egy kis trágyát), ezen kívül tartania kell a nedvességet, hogy ne száradjon ki a föld, és jó vízelvezetésűnek kell lennie, hogy a gyömbér gyökerek ne ússzanak a vízben. Ajánlott jó minőségű komposztot és homokos talajt összekeverni. A komposzt adja a tápanyagot és tartja a nedvességet, a homok pedig biztosítja a jó vízelvezetést.

A rizómákat széjjel lehet vágni vagy törni úgy, hogy mindegyik részen legyen egy pár csíraszem, de akár egészében is el lehet ültetni. A gyömbér gyökeret 5-10 cm mélyre kell tenni, a csíraszemekkel felfelé.
A gyömbér termesztéséhez nem kell nagy hely. Mindegyik elvetett rizómán először csak egy pár levél nő, majd idővel sűrű csoportot alkotnak, de csak akkor, ha nem szedjük le őket.
A rizómák sem bánják, ha egy kicsit sűrűn vannak. A gyömbér átlagosan csak 3-7 cm magasra nő meg.

Egy 30 cm átmérőjű cserépbe nyugodtan ültethetünk 3 átlagos rizómát.
Gyökerét 8-10 hónap múlva áshatjuk ki, ekkorra a leveleit elveszti.

Évelő trópusi cserjeként pompás vöröses-narancssárgás virágokat hoz, de hazai viszonyok között ez kevéssé valószínű...
Tudnod Kell
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
Kleopátra szépségtitka
  2014-03-17 11:51:20, hétfő
 
  KLEOPÁTRA SZÉPSÉGTITKA - RÓZSAVÍZ

Az emberiség első ültetett dísznövényei közé tartoznak a rózsák.
Megszámlálhatatlan fajtája, színe, és formája van, az új fajták nemesítése még napjainkban is tart.


A rózsavíz amellett, hogy szép bőrt eredményez, stressz csökkentő erejű, és jótékony hatással van egészségünkre!

A rózsavíz erejét már a 10. században felfedezték, akkoriban Perzsiában igen közkedvelt kelléknek számított, így nem csoda, hogy a legtöbb rózsaolajat ma is ebben a régióban állítják elő. Egyiptomban Kleopátra is jól ismerte már ezt a szépészeti csodaterméket, és gyakorta vetette be, ha férfiak elcsábításáról volt szó. Állítólag kedvesét Anthony-t is azzal ejtette rabul, hogy rendszeresen fürdött rózsavízben és rózsaolajat használt.

A rózsavíznek számos pozitív egészségügyi hatása ismert:
segít az emésztési problémák kezelésében, csökkenti a keringési zavarokat, valamint olyan vitaminok forrása, mint az A-vitamin, B-vitamin, B3-vitamin, C-vitamin, D és E-vitamin.

A rózsavíznek öregedés gátló hatása van, erősíti a sejtfalakat, és tonizáló hatásának hála eltünteti a pattanásokat, kisimítja a szemkörnyéki ráncokat, eltünteti a szem alatti karikákat. Utóbbihoz nem kell mást tenned, mint egy vattapamaccsal áttörölgetni a szemek körüli részt. Bár nem sokan tudják, de sminklemosóként is nagyszerűen alkalmazható. Eredménye friss, tiszta, eleven bőr. Alkalmazd a bőrödön naponta egyszer lehetőleg lefekvés előtt, meglátod az eredmény: ragyogó, tiszta bőr. Remek fertőtlenítő, összetevőinek hála képes elpusztítani a baktériumokat. Bár önmagában is remek arctisztító, ma már számos termékben megtalálható a rózsából nyert csodatévő hatóanyag.



Jótékony hatásai

- bőrápolás:
-mindenféle bőrtípusnál alkalmazható
-bőrpír ellen is használható

- nyugtató hatás:
- a rózsavíz rendkívül nyugtató, ha fürdésnél a forró vízbe tesszük
- a stressz miatt kialakult betegségeknél, szívbetegeknél, peptikus fekélyeknél is hatásosnak bizonyult ez a fajta víz

- vitaminpótlás:
- esszenciális vitaminokat tartalmaz (B3, C, D, E)
- antioxidánsok, flavonoidok és cink is található benne

- teaként fogyasztva:
- a rózsavízzel készített teát húgyúti fertőzések, gyomorproblémák kezelésére ajánlják

- élelmiszer aromaként:
- néhány ételt lehet is ízesíteni ezzel a vízzel (csak kis mennyiségben!)
(fagylaltokat, süteményeket, pudingokat, indiai curryt, marcipánokat)

- hajápolásban:
- hajmosásnál is alkalmazható
- csökkenti a fejbőrön lévő gyulladást
- növeli a fejbőr vérellátását, ezáltal serkentheti a hajnövekedést is
- hajkondicionáló szer

- szemápolás területén:
Gyulladt, fáradt, égő, száraz szemre is remekül alkalmazható. Cseppentsünk a szemünkbe a rózsavízből (2-3 csepp elég), ezt követően tartsuk csukva a szemünket pár percig, a hatás nem marad el.


RÓZSAVÍZ KÉSZÍTÉSE HÁZILAG:

1.
- Végy két marék rózsaszirmot - vegyszermentes erősen illatozó fajtát válassz.
- Adj hozzá forralt vizet a rózsaszirom mennyiségének dupláját - a legjobb, ha tisztított, desztillált vagy ásványvizet használsz.
- Körülbelül két napig hagyd állni, de közben kevergesd néha, hogy a szirmok víz alatt maradjanak.
- A szűrt letisztult folyadékot töltsd át steril üvegcsébe.
- Tipp: Nem érdemes egyszerre sokat készíteni, mert hamar megromolhat!

2.
-2 dl vízbe csepegtessünk 12-15 csepp rózsaolajat,
-fél citrom levét
-és egy maroknyi rózsaszirmot,
-1-2 szál levendulát!
Néhány nap múlva szűrjük le egy finom kendőn át!

Hasmenés ellen jó, de arc lemosásra is kiváló. Egyes konyhák sütéshez-főzéshez is használják.

Saját rózsakertünkből szedett rózsából úgy készíthető, hogy a leszedett szirmokat beletesszük egy edénybe, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. 45 percig főzzük épp forrás alatti hőmérsékleten. Utána leszűrjük.

Szinte minden bioboltban megvásárolható a rózsavíz. Általában kisebb kiszerelésekben kapható, a legpraktikusabb, ha bőrápolásra szeretnénk használni a pumpás kiszerelés.

A rózsák illata, mérete és íze is igen változatos, így nem véletlen, hogy a konyhában is kedvelt alapanyag. Sütemények, szaloncukrok, fagylaltok ízesítéséhez használják, kandírozott formában csodás díszítőelem. A legegyszerűbb, ha limonádénkat ízesítjük egy csepp rózsavízzel, kellemes, semmihez nem hasonlítható friss ízt kapunk.



Forrás: stylemagazin.hu, .egeszsegkalauz.hu

 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2014.02 2014. Március 2014.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 164 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1841
  • e Hét: 4708
  • e Hónap: 11080
  • e Év: 61871
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.