Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Pástortáska
  2014-03-20 11:00:05, csütörtök
 
 
A gyógynövény ismertebb neve pásztortáska, amely kiváló vérzéscsillapító.

Táska formájú terméséről kapta nevét ez a gyógyító hatású növény, mely a világon sokfelé megtalálható. Magunk is gyakran találkozhatunk vele, útszélek, vasúti töltések mellett, mezőkön és természetesen a kertekben. Leginkább vérzéscsillapító hatása miatt ismert.


Európában őshonos a pásztortáska vagy gezemice, melynek ezeken kívül számos elnevezése van:
a palackfű, istentáskája, csapka és pásztorerszény is ezek közé tartozik, de itt nem ér véget a sor.
A keresztesvirágúak családjából való. Igénytelen növény, elegendő számára, ha süt a nap, és nem túl száraz a talaj. Nyaranta bőségesen szedhetünk belőle, tömegesen terem. Virágos, leveles szárának felső részét szokás gyűjteni - leginkább áprilisban és májusban virágzik a pásztortáska. Fontos azonban, hogy lehetőleg ne piszkos helyeken szedjünk belőle, kerüljük az utak mentét!

A pásztortáska igen hasznos egyes bogarak, rovarok elleni védekezésben. Mivel a nedves környezetben viszkózus anyagot bocsát ki a magva, a rászálló, víz közelében élő rovarok hozzáragadnak és elpusztulnak. A szúnyog lárváival is ez történik, ezért alkalmas szúnyogirtásra. Egyfajta proto-húsevő növénynek is tekintik.

Az embereknek ellenben nagy segítséget nyújt a kezdetek óta. Legismertebb vérzéscsillapító hatása. Tartalmaz flavonoidokat, vérzéscsillapító peptidet, kálium- és kalciumsókat valamint kolint és tiramint.

Orrvérzéskor célszerű teát készíteni a növényből, és belemártott tampont az orrlyukba helyezni, ezzel nagy eséllyel csökkentjük a vérzést. Kiegészítő kezelésként alkalmazzák belső vérzés, tehát a méh, a gyomor, a bél vérzése esetén. Túl erős menstruációs vérzés esetén napi két csésze pásztortáska-tea elfogyasztása ajánlott.

Mire jó még a híres gezemice, avagy pásztortáska?
Használják magas és alacsony vérnyomás normalizálására. Alkalmazhatjuk alkoholos tinktúraként: tíz-harminc cseppet téve csalánteába vagy vízbe. Vérző sebeket moshatunk le pásztortáskával.

A sérv, illetve belső szervek előreesésének gyógyítására, valamint az izmok és a tartószalagok erősítésére a pásztortáska-tinktúrás bedörzsölést ajánlják. A gyógyítandó szerv feletti bőrfelületet napi két-három alkalommal kell bedörzsölni a tinktúrával.
A pásztortáska-tinktúrát készen is lehet kapni.

A növénynek gyulladáscsökkentő és vizelethajtó hatása is van, utóbbi a magas kálium-tartalom miatt.

Mit készíthetünk belőle?

A pásztortáska levele, a gyökere és a magvai is ehetők. Nálunk kevésbé népszerűek a belőle készült étkek, de Kínában például úgynevezett hirtelensütött pásztortáska-levél is létezik, mint finom csemege.
Hazánkban gyógyteaként használatos.
A tea elkészítési módja a többi gyógynövényteához hasonló, a pásztortáska szárítva van apróra vágva, ebből 2 teáskanálnyit érdemes leforrázni 2 deci vízzel, majd állni hagyni nagyjából negyed óráig. Leszűrés után fogyasztható. Érdemes naponta kétszer-háromszor inni belőle, egy-egy csészével, lassan és édesítés nélkül.

Zöldsalátába is keverhetjük a növény fiatal, friss hajtásait.

Ki ne fogyassza?
Ahogyan a gyógynövények egy részének, a pásztortáskának is megvannak az ellenjavallatai, fogyasztása várandósság és szoptatás ideje alatt nem ajánlott. Ha a vérzés elhúzódik, és a pásztortáska nem segít, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Forrás: webbeteg.hu, astronet.hu
Közzétette-Tudnodkell.2014.03.16.
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
Hasznos gyomnövények 1.
  2014-03-20 10:57:44, csütörtök
 
 
KÉK BÚZAVIRÁG

A búzatáblák jellegzetes gyomnövénye, dísze volt még a vegyszeres gyomirtás megjelenése előtt.

Gyomnövénynek tartják, de égszínkék virágainak festéke számos gyógyító anyagot hordoz.
Tulajdonképpen az egész növényből csak a virágot hasznosítjuk. Egész Európában igen elterjedt növény, szürkés színű szálas, néha hasogatott levelekkel, melyek fonákja pókhálósan

Júniustól augusztus végéig gyűjthetjük be a kék színű virágot, amely annál értékesebb, minél jobban sikerült a szárítás során kék színét megőrizni. A gömbös fészkes virágzatot letörjük, és kosárba szedve hazaszállítjuk. Otthon a gombocskákból kitépjük a kék virágokat, és a lehető legrövidebb idő alatt megszárítjuk. (Napra ne tegyük ki, mert fakítja a színét!)

Jótékony hatásai
A búzavirág enyhén antibiotikus és frissítő hatású főzete jótékonyan hat a bőrre, a hajra és a fáradt szemre.
Teája serkenti az emésztést, szívnyugtató, vérnyomást csökkentő és vértisztító teákba keverve a teakaverék tetszetőségét is fokozza. A keserűanyag, cseranyag, ásványi sók, és antocián festék keverékét kivonat, tea vagy az összezúzott szirmok formájában régen szemkötőhártya-gyulladásra használták borogatásként, de szívnyugtató, vérnyomáscsökkentő szert is nyertek belőle, és torokgyulladás elleni öblögetésre is ajánlották. Köhögést, bronchitist, májbetegséget kezelnek vele, láz ellen is használják.
TudnodKell | 2014.03.16.
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
Apróbojtorján (párlófű)
  2014-03-20 10:54:42, csütörtök
 
 
Bokros helyeken, tisztásokon, erdők szélén, réteken található.
Hasonló hazai faj a szagos párlófű az Agrimonia procera Wallr. (A. odorata Auct.), mely ugyanúgy felhasználható.

A sárga virágok nyúlánk, vékony fürtöt alkotnak, a szár csúcsán a virágok közötti távolság kisebb, mint az alsó szakaszokon. Júniustól késő őszig virágzik. Virágzás után a magház lefelé hajlik, csúcsán a horgas serték merevekké válnak, ezekkel a termés az állatok szőrzetéhez, az ember ruhájához tapad.

A virágzás kezdetén gyűjtött földfeletti részek (Agrimoniae herba) cserzőanyagokat (polifenolokat), flavonoidokat és viszonylag sok kovasavszármazékot tartalmaznak. Könnyen termeszthető.
A cserzőanyag-tartalom a termesztett növények esetében 3-5-szörösére nő.

A népi gyógyászatban régebben tüdőtuberkulózis esetében használták. Egyes vidékeken ma is “tüdőfűnek" nevezik, de ez a név az érdeslevelűek családjába (Boraginaceae) tartozó, piros-lila-kék virágú Pulmonaria officinalis jelölésére szolgál.

A párlófüvet az epehólyag és az epeutak gyulladásainak (cholecystitis, colangitis) kezelésére, valamint hasmenéses állapotok megszüntetésére használják.

Vizes kivonatai jól meghatározott antibiotikus hatással rendelkeznek, a normális bélflórát nem befolyásolják, az emberi szervezetre teljesen ártalmatlanok. Gyógytea készítésére két kávéskanál-nyi aprított drogot negyed liter vízzel 5 percig főzünk, majd negyedóra múlva szűrjük. Vastagbélgyulladásban (colitis) cukor nélkül kell fogyasztani, mégpedig a fenti adagot naponta 3-5-ször. Társítható libapimpóval (Potentilla anserina), füzénnyel (Lythrum salicaria), cickafarkkóróval (Achillea millefoliumy, ilyenkor egyenlő arányú keverékből használjuk a fenti adagot.

KÖZZÉTETTE - TUDNODKELL.2014.03.20.
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
Hasznos gyomnövények 2.
  2014-03-20 10:53:09, csütörtök
 
  Gyermekkoromban sokat adták a szüleim nekem,így számomra nem ismeretlen az íze.
Fehér üröm

A fehér üröm, (Artemisia absinthium), hazánkban már a középkorban is elterjedt fűszer, és gyógynövény, magyar népi elnevezései: bárányüröm, hegyi üröm, patikai üröm, pusztai üröm, kálvinista tapló, mesétfű, tárkony.


Az elterjedtebb fekete ürömhöz hasonlóan fűszernövényként használatos, elterjedési területe Európa és Észak-Afrika.
Minden része illatos, és keserű ízű.

Napos, száraz helyeken gyakori, főleg a dombvidékeken, utak mentén, kerítések mellett, emberi települések közelében, köves területeken.

A jobb minőségű drog nem tartalmaz alsó, vastagabb, fás szárrészeket. Ezért a tőleveleket a virágzó szárcsúcsokkal együtt gyűjtik, a szárleveleket lefosztják, a szárakat eldobják (Absinthii herba).

Ebből a növényből készült az ismert abszint.

A gyűjtést a virágzás kezdetén végzik délben vagy kora délután, napos időben.
Árnyékban szárítják vagy kb. 35 °C-on.
A száradási arány 3-5:1. Illóolajat (kb. 0,5%-ot), proazuléneket és egyéb keserűanyagokat (kb. 0,3%-ot) tartalmaz. Keserű ízét jórészt a proazulének és más szeszkviterpénlaktonok okozzák. Vízgőz-desztillációval, főleg enyhén savas közegben, a proazulének kék színű azulénekké alakulnak, jelenlétük miatt az illóolaj zöldes színű.

Aromás, keserűanyag-tartalmú drogként étvágytalanságban (anorexia) használják, felnőtteknél. A forrázatot cukor hozzáadása nélkül a főétkezések előtt félórával kell használni. Kávéskanálnyi aprított drogot adagolunk egy csésze fövő vízhez, tíz perc múlva szűrjük. A teát hidegen, kortyonként kell fogyasztani. Epekiválasztást fokozó (choleretikus) és az epehólyag összehúzódását kiváltó (cholecystokinetikus) hatással is rendelkezik, az epeürítést 3-4-szeresére is növelheti. Előnyösen társítható orbáncfűvel (Hypericum perforatum), gyulladásos folyamatokban cickafarkkóróval (Achillea millefolium). Az ürömnek csak vizes vagy híg (legföljebb 21 °C-os) szesszel készített kivonatai használható. A töményebb szesz a tujont is kivonja, ez fejfájást, átmeneti tudatzavart, érzékcsalódásokat okozhat.

A belőle nyert illóolaj görcsoldó, bélféregűző, gyógyszerek egyik alapanyaga. Külsőleg reuma elleni készítményekben használják.
Gyomor-, és bélfekélyben szenvedő betegeknél káros hatású.

A népi gyógyászatban a fehér üröm mellett egyéb rokon fajok is szerepelnek. Ezek közé tartozik a fekete üröm (Artemisia vulgáris L.). A gyomnövényként terjedő, erős illatú egyéves üröm (Artemisia annua L.) fő hatóanyagát, az artemizinint, maláriaellenes szerként vezették be Kínában, más gyógyszerekkel szemben ellenállóvá vált, maláriakórokozókra is hat.
A termesztett, istenfa néven ismert Artemisia abrotanum L. illóolaját euka-liptoltartalma miatt használják a gyógyszer- és illatszeriparban.

A bárányüröm (Artemisia pontica L.) felhasználása gyakran szerepel hazai orvosi szövegekben a XVI. századtól kezdve, ma főleg földrészünk déli vidékein használják ürmös szeszipari termékek előállítására. Illóolaja nem tartalmaz tujont.
Pollenje az egyik legerősebb allergén. Kevesebb pollent termel, mint a parlagfű, és azzal ellentétben nem képes kaszálás után további virágzásra.
KÖZZÉTETTE - TUDNODKELL 2014.03.20.
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
Ima
  2014-03-20 09:29:23, csütörtök
 
  Amikor összeteszed két kezed

Amikor összeteszed két kezed
Halkan imádkozol
Hallgasson meg Istened
Hozzá fohászkodol

Remény és szeretet
Töltse el szívedet
Istent hívod
Segítsen teneked

Amikor összekulcsolod két kezed
Reménykedve imádkozol
Édes Isten segítsen neked
Vele könnyebb az életed

Amikor imára kulcsolod kezed
Isten is segít neked
Nem hagy egyedül árván
Szeretet ölel át,lelked simogatván

Egy percre megáll ez a rohanó világ
Nem húzza lelked lefelé az ág
Egy percre a remény látogat
Ne félj Isten meghallgat

Nélküle árva a lélek
Állunk,mint kifosztott szegények
Nélküle üres az élet
Elveszted minden reményed.

/Ismeretlen/
 
 
0 komment , kategória:   Hit és vallás- versek,idézete  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2014.02 2014. Március 2014.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 164 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 146
  • e Hét: 3013
  • e Hónap: 9385
  • e Év: 60176
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.