Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Az F-vitamin egyik leggazdagabb természetes forrása
  2014-03-24 09:29:55, hétfő
 
 
BIOLÓGIAILAG AKTÍV F-VITAMIN EGYIK LEGGAZDAGABB FORRÁSA!

Népies nevei: csészekürt, kecsketubák, ligetéke, rapontikagyökér, idegen sárgaviola

LIGETSZÉPE

Észak-amerikai eredetű, Magyarországon meghonosodott növény.
A XVII. században jutott el Angliába, ahol “a király mindent gyógyító szere"-ként csodálták. A modern élelmiszeripar a múlt század hetvenes évei óta használja, a nyolcvanas évek óta az Egyesült Államokban, Japánban és Nyugat-Európában is kedvelt gyógynövény.

Megtalálható töltések mellett, ugarokon. Többnyire évelő, 1,5-2 m-re is megnövő lágyszárú növény. Levelei átellenesek, pálhásak, füzérszerű virágzata 2-3 cm-es vajsárga vagy aranysárga virágokból áll. Virágzás: június-szeptember. Termése 4 kopácsú tok, apró, szögletes, barnás-fekete magvakkal.
A virágzása pontosan akkor történik, amikor a Nap utolsó sugarai is eltűnnek a horizonton. Érdemes a néhány percig tartó nyílási folyamatot megnézni. Először a csészecimpák csapódnak hirtelen hátra, majd a szirmok többszöri hirtelen, gyors szaggatott mozdulatokkal kicsavarodnak és kiterülnek. A virág csak 1 napig “él", majd elhervad.

A ligetszépe gyógyító titka a növény érett magvaiból nyert olajban rejlik.
Két létfontosságú, többszörösen telített zsírsav található benne: a linolsav és a gamma-linolénsav.
A linolsav, az esszenciális zsírsavak közé tartozik, F-vitaminként is emlegetjük. A szervezet önmaga nem képes előállítani, csak táplálék révén jut hozzá. A gamma-linolénsavat viszont a szervezet is létre tudja hozni, ha jelen vonnak a hozzávalók.
A ligetszépéből nyert olajnak 72%-a linolsav, és 9%-a gamma-linolénsav, így ez a növény a biológiailag aktív F-vitamin leggazdagabb forrása.

A gamma-linolénsav egészségügyi haszna, hogy hozzásegíti a szervezetet a helyi hormonoknak tekinthető prosztaglandinok előállításához, mivel ezeknek forrása. A prosztaglandinok sok emberben nem képződnek kielégítő módon. Ennek oka lehet genetikai adottság, tápanyag hiány, illetve egyéb más tényező.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslata szerint, felnőtteknél a naponta bevitt kalória 3 %-át, szoptatós anyák és gyermekek esetében 5%-át telítetlen zsírsavaknak kell kitenniük. Például olyanoknak, mint ami a ligetszépében található.
A telítetlen zsírsavak antioxidáns tulajdonságúak, semlegesítik a test számára káros szabadgyököket, illetve gátolják azok keletkezését.

A parlagi ligetszépe hatóanyagai:

linolsav (72%)
gamma-linolénsav (GLA) (9%)
olajsav- és palmitinsav-trigliceridek
Felhasználható részei:
levele (Oenotherae herba),
magból kinyert zsíros olaj (Oenotherae biennis oleum),
ritkábban a virágos hajtás (Oenotherae herba),
gyökere (Oenotherae radix)
Felhasználásának módjai:

hidegen sajtolt magolaj
szirup
élelmiszer
Olaj: A ligetszépe magból nyert olajnak mintegy 72%-a esszenciális linolsav, 9%-a pedig gamma-linolénsav. Belsőleg: naponta 2 ml (1 mokkáskanálnyi). Külsőleg: Test és arcápoló krémekbe keverve vagy vizes kézzel töményen a bőrbe masszírozva a ligetszépe olaj rendkívül hamar beszívódik, bőrünk bársonyosan selymes és friss lesz a használat után.
Szirup: Gyökeréből erősítő, roboráló, hurutoldó, köhögés elleni szirup készíthető a következő módon: 2-3 megmosott és hámozott gyökeret 1 cm-es darabokban, pár szegfűszeggel kevés vízben puhára főzünk. Fatörővel jól áttörjük, majd leszűrjük. Mézzel ízesítve kortyonként fogyasztjuk el. Az indiánok a vaskos karógyökerét télen szárítva ették.
Élelmiszerként: Magját a szezámmaghoz hasonlóan péksüteményre süthetjük, desszertekben keverhetjük. Levest, salátát készíthetünk belőle.

A ligetszépe élettani- és gyógyhatásai:

Nőgyógyászati problémák:
Enyhíti a PMS (premenstruációs szindróma), menstruáció, endometriózis okozta kellemetlen tüneteket.
A ligetszépe olajban található GLA enyhíti a menstruációs görcsöket, mivel gátolja a menstruáció alatt a prosztaglandinok termelését.
Segít továbbá a menstruáció előtt jelentkező kellemetlen tünetek enyhítésében (pl. ingerültség, puffadás, mellfeszülés, szénhidrátéhség, stb.) és az endometriózis okozta gyulladások mérséklésében.
A mellek szöveteinek megóvására is kitűnő szer, mivel a ligetszépe olaj tartalmaz olyan esszenciális zsírsavakat, melyek támogatják a jód felszívódását, ami igen alacsony lehet a cisztás mellű nőknél.
Csökkenti a mellben, méhben, valamint a petefészekben beindult rendellenes sejtszaporulatot.

Ízületi panaszok:
Csökkenti az ízületi fájdalmat és az ízületi gyulladást. Számtalan tanulmány mutatta ki már, hogy a GLA tartalmú táplálék kiegészítők hatásosan csökkentik az ízületi fájdalmakat és megbetegedéseket.
Reumás fájdalom csillapítására. Egyes betegeknél a ligetszépe olaj enyhíti a reumás ízületi gyulladással járó fájdalmat. A legjobb Omega-3 zsírsavakkal együtt alkalmazni (olajos húsú ha­lak, lenmag és kiegészítők fogyasztásával juthatunk hozzájuk).

Csökkenti a cukorbetegség okozta stresszt:
Kutatások igazolták, hogy a ligetszépe magolaj megakadályozza, vagy egyes esetekben akár vissza is fordíthatja a stressz okozta kellemetlen tüneteket, amelyek gyakori velejárói a cukorbetegségnek.

Bőrproblémák:
Enyhíti az ekcémás tüneteket. Egyes esetekben az ekcéma akkor fejlődik ki, mikor a szervezet nem képes az étkezéssel bevitt zsírokat GLA-vá alakítani. Ezért ha táplálék-kiegészítő formájában juttatjuk szervezetünkbe a GLA-t, az sokat segíthet a viszketés, húzódás, hámlás enyhítésében. Sok ekcémában szenvedő beteg számolt be arról, hogy a ligetszépe olaj rendszeres szedésével 3-4 hónap alatt enyhíthet a viszketésen, csökkenteni tudta szteroidos krémeknek alkalmazását (melyek gyakran kellemetlen mellékhatásokkal járnak).

Kiváló az akne és a rozácea kezelésére. Azáltal, hogy leoldja a szébumot (ami az aknés betegek esetében megvastagodott olajos réteget jelent), a ligetszépe olajban található zsírsavak megakadályozzák a pórusok eltömődését. Az olajban található esszenciális zsírsavak pedig csökkentik a rozáceával járó gyulladásos tüneteket, kontrollálják a sejtek tápanyag felhasználását, és a prosztaglandin termeléssel pedig stimulálják a vérerek összehúzódását.

További alkalmazások:

Hatásos a Scelorsis multiplex okozta károsodások enyhítésében. A ligetszépe olajban található hatalmas mennyiségű zsírsav hatásos a Sclerosis multiplexel járó gyulladások csökkentésében. A zsírsavak továbbá hosszú távon alkalmazva támogatják az idegek egészséges fejlődését.

Enyhíti az Alzheimer-kórral kapcsolatos memóriazavarokat. Azáltal, hogy serkenti az idegimpulzusok átadását, a ligetszépe olaj hatékonyan alkalmazható az Alzheimer-kór gyógyításában.

Táplálja a körmöket, fejbőrt és a hajat. A ligetszépe olajban található számtalan fajta zsírsav nem csak azt akadályozza meg, hogy körmünk betörjön, vagy repedezzen, hanem általános állapotukat is nagyban javítja. Ráadásul ezek a zsírsavak a fejbőrt és a hajat is táplálják, így sokféle haj- és fejbőrprobléma kezelésére is alkalmas.

Blokkolja az alkoholelvonási tüneteket. Hasznos lehet az alkoholisták ivásról való leszoktatásában is. Mivel az alkohol megakadályozza a linolsav átalakítását gamma-linolénsavvá, az alkoholisták esetében a prosztaglandin El szintje csökken a szervezetben, ami pedig depresszióhoz vezet. A depresszió viszont ismét az ivás folytatására ösztönöz. Azzal, hogy a ligetszépe olaj csökkenti a depressziót, közvetve az ivás iránt érzett vágyat is mérsékli. Ismert tény továbbá, hogy az alkohol a májat és a vesét is károsítja, a ligetszépe olaj viszont az alkohol okozta enzimblokádot megakadályozva, bizonyos fokú védelmet jelent ezeknek a szerveknek.

Gátolja a vérlemezkék összetapadását, javítja a koszorúér keringését.Szerepet játszik a vér koleszterinszintjének csökkentésében. véd a szívbetegségek, az agyvérzés, a magas vérnyomás kialakulása ellen, mérsékli a vérrögök képződésének esélyét.
Krónikus kandidázis (gombás fertőzés) esetén a hüvelyt belülről bekenni olajjal, naponta vagy minden másnap megismételni legalább 10-szer. Méhszájsebnél átitatott tampont helyezzük fel éjszakára 20 napig.

A ligetszépe, mint gyógynövény szinergistái (más gyógynövényekkel való hatékony alkalmazása):

levendula (Lavandula angustifolia)
palástfű (Alchimilla vulgaris)
kukorica (csíra) (Zea mays)
cickafarkfű (Achillea millefolium)
kakukkfű (Thymus vulgaris)
Érdekesség:

Laboratóriumi állatkísérletek során a kutatások a következőket állapították meg:

csökkentette a mellrák növekedésének ütemét,
csökkentette a trombózis veszélyét,
megakadályozta az ízületi gyulladások kifejlődését.
Figyelem:
A ligetszépe olaj alkalmazása általában biztonságos. Időnként azonban enyhe mellékhatásokkal, például fejfájással, mérsékelt gyomorpanaszokkal vagy puffadással járhat. Ezek előfordulási valószínűsége terhesség alatt fokozódik, ezért ne használjuk eb­ben az időszakban, sőt még a szoptatás alatt sem.

A ligetszépe­ olaj gátolhatja a véralvadást - ne szedjük olyan gyógyszerekkel együtt, amelyek rendelkeznek ugyanezzel a hatással, nehogy megnöveljük a véraláfutások kialakulásának vagy a nehezen csillapítható vérzésnek a kockázatát.

A ligetszépe gyógyászati alkalmazásáról kérdezze meg orvosát, a pontos diagnózis felállítása szakképzett orvos feladata!

Forrás: timcsi-gyogykert.net

Az F-vitamin és hiánya

Az F-vitamin telítetlen zsírsavakat tartalmaz, melyek a szervezet számára nélkülözhetetlenek. Az F-vitamin hiánya többek között száraz bőrt, ekcémát, szemszárazságot, vérnyomás emelkedést okoz, és az immunrendszer gyengeségéhez vezet.

Az F-vitamin zsírban oldódó vitamin, olyan esszenciális zsírsavakat tartalmaz melyeket a szervezet nem képes előállítani. Két csoportja az omega - 3 és az omega - 6 zsírsavak.

Az F-vitamin több szerepet is betölt a szervezetben. Segíti a test szöveteinek létrehozását, regenerálódását, így a bőrre is jó hatással van. Felgyorsul a sebgyógyulás, egészséges lesz a haj.

Segíti az anyagcserét, megakadályozza a koleszterin lerakódását az érfalra. Minél több szénhidrátot fogyasztunk, annál több telítetlen zsírsavra van szüksége a szervezetnek. A telített zsírsavat elégeti. Feszívódását az E-vitamin segíti elő.

Az F-vitamin hiánya
Az F-vitamin hiányát leginkább a bőrön megjelenő elváltozások jelzik: száraz bőr, ekcéma, pattanásos bőr.
Az alacsony F-vitaminszint hozzájárul a könnycsatorna kiszáradásához és szemszárazságot okoz. Az F-vitamin megfelelő mennyisége a vér koleszterinszintjét csökkenti. Ellenkező esetben a koleszterin lerakódik az ér falára, az erek rugalmatlanok lesznek, szűkülnek, és szív-, és érrendszeri betegség kialakulásához vezetnek.

A magas és alacsony vérnyomásnak is okozója lehet. Hiányában előfordulhat még vérrögképződés. Az immunrendszer működéséhez is megfelelő mennyiségű F-vitaminra van szükség. Hiánya a szervezet védekezőképességét csökkenti, gyakoribb lehet a felső légúti megbetegedés. A horzsolások, sebek is lassabban gyógyulnak.

(WEBBeteg)

 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2014.02 2014. Március 2014.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 164 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2140
  • e Hét: 5007
  • e Hónap: 11379
  • e Év: 62170
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.