Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
vicc
  2014-03-25 20:59:24, kedd
 
  -Kedveseim ma egy viccel köszöntelek titeket!
Matula bácsi sorban fogja a halakat, Tutajos semmit.
- Matula bácsi, mi van a horgodon?
- Kukac.
Másnap Tutajos kukaccal a horgán nem fog semmit. Matula bácsi sorra fogja a halakat.
- Matula bácsi, mivel horgászol?
- Kukoricával.
Másnap Tutajos kukoricával sem fog semmit, Matula bácsi megint sorban szedi ki a halakat.
- Matula bácsi, ma mi van a horgodon?
- Kukac.
- Mondd, hogy döntöd el, hogy melyik nap mi a csali?
- Felkelek reggel, ha balra dűl a farkam, akkor kukac, ha jobbra, akkor kukorica.
- De Matula bácsi, nekem úgy áll reggel a farkam, mint a cövek.
- Hülye vagy fiam, akkor dugni menjél, ne horgászni!
Nevessetek és legyen szép napotok!
 
 
0 komment , kategória:  Viccek  
A haspuffadás
  2014-03-25 20:59:22, kedd
 
  A jellemzően magas szénhidráttartalmú ételek főleg akkor okoznak haspuffadást, ha nem rágjuk meg őket alaposan. Tökéletesen azonban nem lehet elkerülni a puffadást, megoldást az jelentheti, ha azokra az ételekre összpontosítunk, amelyek a legkisebb valószínűséggel okoznak gyomorpanaszokat.

Az emberi szervezet csak egy bizonyos mennyiségű fruktózt képes megemészteni. Ha túllépjük ezt a határt, felfúvódás és hasmenés jelentkezhet. Bizonyos ételek fogyasztása esetén, bélrendszeri rendellenességek, baktérium elszaporodása vagy akár ételmérgezés esetén is jelentkezhetnek ezek a tünetek.A fruktóz felszívódási zavar tünete lehet még a korai teltségérzet, fokozott bélmozgás, bélgázosság, fáradtság, fejfájás.

A fruktóz intolerancia
A fruktóz intolerancia a májban lévő enzim nem megfelelő működésekor jön létre.Tünete a fruktóz tartalmú ételek fogyasztását követően fellépő alacsony vércukor szint, amit hasmenés, illetve görcsök is kísérhetnek. Fruktóz intolerancia esetén egész életen át tartó, nagyon szigorú fruktóz, szacharóz és szorbitmentes étrendre van szükség.Ilyenkor különösen a gyümölcskészítményeket,vegyes gyümölcsöket, illetve a mesterséges édesítőszereket tartalmazó ételeket és italokat kell mellőzni. Továbbá kerülni kell a liszt, hagyma és az articsóka fogyasztását is.

Laktóz intolerancia
A laktózintolerancia bárkit érinthet, főként az idősebb korosztály esetén gyakori. A vastagbélbe jutó tejcukrot a bélbaktériumok megerjesztik, végül széndioxidra és hidrogénre bontják le, így fokozva tovább a haspuffadást és a hasmenést. Kerülni kell a tejtermékek, félkész ételek, tej hozzáadásával készült kenyér- és tésztafélék, bizonyos alkoholos italok fogyasztását, amelyek laktózt is tartalmaznak.


Akik puffadásra hajlamosak, számukra az alábbi étrend betartása javasolt:

A magas fehérjetartalmú ételek, mint például a sovány fehér húsok az emésztés során nem járnak túlzott gázképződéssel, ráadásul a legtöbb diétába jól illeszkednek.

Alacsony szénhidráttartalmú zöldségek fogyasztása szintén javasolt, mint például a sárgarépa, paprika,paradicsom, uborka, padlizsán, édeskömény, zeller, zöldbab, gomba, illetve tökfélék.
Az összetett szénhidrátok lebomlásakor nagyon sok sav keletkezik, így étrendünket főként a felsorolt, alacsony szénhidráttartalmú zöldségekből válogassuk össze.

Alacsonyabb cukortartalmú gyümölcsök az áfonya, grapefruit, avokádó, citrom és lime, szeder, bodza, illetve az eper és a szilva. A sárgadinnye például kevesebb cukrot tartalmaz, mint a görögdinnye. A málna és a vadcseresznye pedig igazi vitaminbombák.

Olyan péksüteményeket, tésztákat, süteményeket fogyasszunk, amik nem búzából, hanem kukoricából, rizsből vagy kölesbőlkészültek.
A tej szintén kellemetlen hasi tüneteket okozhat. Alternatívákat jelenthet a szója, rizstej, mandulatej, vagy a zabtej.

Barley GermPuffadásra árpacsíra

A BarleyGerm csíraformula egyik legfontosabb alapanyaga az árpa, pontosabban az előcsíráztatott bio-árpa őrlemény. A csírázás során az értékes gabona vitamintartalma megemelkedik, ezek az ásványi anyagok pedig könnyen felszívódnak és kifejtik jótékony hatásukat az emberi szervezetre. A LifepulserBarleyGerm könnyen emészthető táplálék, testünket nem terheli túl az emésztőenzim-termelés, energikusabbnak érezzük magunkat, elfelejthetjük emésztési gondjainkat.
SZERZŐ IMPULSER MAGAZIN
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Álmatlanság ellen a természet kincsével
  2014-03-25 20:54:00, kedd
 
  KOMLÓ

A komló (Humulus) a kenderfélék (Cannabaceae) család egyik nemzetsége.
A nemzetségbe világszerte három faj tartozik, melyek közül a legismertebb és legelterjedtebb a közönséges komló.
Vízpartokon, árokpartokon, nyirkosabb cserjésekben élő hosszú, lágyszárú, horgas szőrökkel fákra, cserjékre felkapaszkodó növény.

Virágai kicsinyek, fehéres zöld színűek. Termős virágzata sűrű virágú álfüzér.
Éréskor kb. 2 cm hosszúra, megnőnek, és ,,komlótoboz"-nak nevezett álfüzért alkotnak.
Júniusban—júliusban virágzik termése szeptembertől érik.
Teljesen még nem érett, zöld színű termésfüzéreit kell gyűjteni. Kb. 4 kg friss anyagból lesz 1 kg száraz áru.


A komló tobozszerű termése (latin nevén strobuli lupuli) a felhasználandó drog. A tobozpikkelyek tövében a belső felszínen balzsamos anyaggal telt körte alakú, sajtra vagy bagariabőrre emlékeztető, sajátságos szagú mirigyek vannak, melyek keserű ízűek. Állás közben a mirigyekben levő illóolaj, a komlóolaj (valerol) valeriánsavvá oxidálódik, ez árasztja a különös szagot. A keserű íz a mirigyek (lupulin) keserű anyagából (komlókeserű, lupulinsav) származik.

A drog lupuli strobulus illóolajat, keserűanyagot, gyantát, aszparagint, cseranyagot, enzimet tartalmaz. Teája idegnyugtató, altató hatású.

Megfigyelték, hogyha egy helyiségben nagy mennyiségű komlót halmoznak fel, az ott tartózkodók bódulatot éreznek - ez a növény illatos olajának belégzésével magyarázható. A komlót gyűjtő asszonyokon álmosságot és bőrviszketést tapasztaltak.

Három fő alkalmazási területe: álmatlanság; szexuális neurózisok, korai magömlés (ejaculatio praecox), általában magömlés (pollúció); ideges hasmenés, bélneurózis, -görcs, ideges gyomorbaj ellen. Fokozza az étvágyat.

Komlószedőkön is tapasztalták, hogy a komló hat a nemi működésre. Ősszel néhány hétig tart a komló aratása, ilyenkor az ott dolgozó fiatal lányoknál elmaradt a menstruáció. Kimutatták, hogy a komló egészen friss állapotban női nemi hormonhoz hasonló anyagot tartalmaz. Egyrészt ezért csökkenti a férfiak szexuális ingerlékenységét, másrészt, mert a férfi hormonok, az androgének hatását felfüggesztő anti-androgén hormont is tartalmaz. Nemcsak az akaratlan magömlést, a pollúciót, hanem a kóros hímtag merevedést, erekciót is gyógyítja. Nem csupán az idegrendszert nyugtatja, hanem a testi nyugtalanságot (pl. ,,nyugtalan láb", ingerlékeny bél tünet) is megszünteti. A pulzusszaporulatot, a fokozott szívműködést normalizálja. Gyógynövénykönyvek vízhajtó hatását is említik, de ez csupán másodrendű, s ilyen célra csak teakeverékben kiegészítőként alkalmazzák.

Minél frissebb a komlótoboz, annál megbízhatóbb a hatás. Ahhoz, hogy a komló hatóanyagai teljesen felszabaduljanak, és oldatba menjenek át, helyes, ha a tobozt mozsárban szétdörzsöljük, és így forrázunk le belőle egy kávéskanálnyit egy csésze vízzel. Naponta egy-két csészényi édesítetlen komlótea fogyasztása javasolt, este lefekvéskor.



A növény hatóanyagai:
Humulon és lupulon tartalmú gyantát, mircén tartalmú illóolajat, keserűanyagot, zsírt, viaszt, aszparagint, ásványi sókat, cukrot, fehérjét tartalmaz.

A FRISS TOBOZOK AZONBAN BŐRIRRITÁCIÓT OKOZHATNAK.

Felhasználása:

Tea: Forrázzunk le 2 dl forrásban lévő vízzel 2 teáskanálnyi szárított komlót, hagyjuk állni negyedórán át, majd szűrjük le. Mézzel édesíthető. Altató hatású.

Fürdő: Lenzsákba tegyünk 3 maréknyi komlót, majd tegyük a fürdővízbe.

Párna: Lenzsákba tegyünk 3 maréknyi komlót, és tegyük a párnánk alá. Illóolajai a belégzett levegővel jutnak a szervezetbe. 10 naponta cseréljük “komlópárnánk" tartalmát. Az illatos hatás kedvéért levendulával keverhetjük, ami ugyancsak nyugtató hatást biztosít.

A komlófürdők és komlópárnák nyugtató hatását biztosra vehetjük.
Kimutatták, hogy csökkenti a koleszterin-szintet.
KÖZZÉTETTE - TUDNODKELL
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
20 Bizonyíték arra,hogy a Cocacola nem való emberi fogyasztá
  2014-03-25 20:52:39, kedd
 
 
A Coca Cola a legértékesebb márka a történelemben és a “Coca-Cola" a világ második legismertebb szava a “hello" után!

Azonban maga az ital abszolút méreg az emberi anyagcsere számára. A Coke savassága az akkumulátorsav szintjén van és következésképpen felületi tisztításra ugyanúgy alkalmas, sőt gyakan jobb is, mint a sok mérgező háztartási tisztítószer.

Néhány harmadik világbeli országban olcsóbb és könnyebb Coca Colát vásárolni, mint tiszta vizet!

A Coke “PR propagandát"használ arra, hogy a világ fogyasztóit meggyőzze arról, hogy környezetbarát tevékenységet folytat, ugyanakkor tevékenysége valójában környezetszennyezéshez, vízhiányhoz és betegségekhez kapcsolódik.

A Coke fogyasztók körében a szívroham és a stroke kockázata 48%-os növekedést mutat összehasonlítva azokkal, akik egyáltalán nem fogyasztanak kólát. A “Respirology" című folyóiratból kiderül, hogy az üdítő fogyasztás egyébként is tüdő-és légzési rendellenességeket, asztmát és krónikus obstruktív tüdőbetegséget okoz (COPD).

A COKE-BAN LÉVŐ SZÉNSAV KALCIUM VESZTESÉGET OKOZ A CSONTOKBAN, MÉGPEDIG EGY 3 LÉPCSŐS FOLYAMATBAN:

A szénsav irritálja a gyomrot.
A gyomor úgy “gyógyítja" ezt az irritációt, ahogy tudja. Az egyetlen módja ennek az, hogy savlekötőt bocsát ki a gyomorfalból a gyomorba. Sajnos ez a savlekötő a szervezetben csak a kalcium lehet, amit a szervezet a vérből von ki.
A vér, amelynek kalciumtartalma most már kevesebb lett az optimálisnál, a kalciumot a csontokból pótolja. Ha ez nem történne meg, az izmok és az agy működése súlyosan károsodna.
De a történetnek még nincs vége. Egy másik probléma a kólával az, hogy foszforsavat ia tartalmaz ( ez nem ugyanaz, mint a karbonizáció, amelyben a szén-dioxidot vízzel keverjük össze). A foszforsav még rátesz egy lapáttal, mert magában az is kalciumszint csökkenést okoz.

A KÓLA PUHÍTJA A CSONTOKAT (VALÓJÁBAN GYENGÉVÉ ÉS TÖRÉKENNYÉ) TESZI ŐKET MÉGPEDIG MEGINTCSAK 3 MÓDON:

A szén-dioxid csökkenti a csontok kalciumtartalmát.
A foszforsav csökkenti a csontok kalciumtartalmát.
Az ital helyettesíti a kalciumot tartalmazó alternatívák fogyasztását, mint például a tej vagy a víz. A tej és a víz nem kiváló kalcium források, de azért források!

A NYELŐCSŐRÁK ELŐFORDULÁSA NAGYON RITKA VOLT KÉT GENERÁCIÓVAL EZELŐTT - MOST VISZONT NAGYON GYAKORI. AZ ALAPVETŐ MECHANIZMUS A KÖVETKEZŐKÉPPEN MŰKÖDIK:

A sejtek mechanikai károsodása hatalmas kockázati tényező a rák előfordulásában. Ez az, amiért például az azbeszt részecskék tüdőrákot okozhatnak.
Minden üdítőital okozhat savas refluxot (amikor a gyomorsav túlemelkedik a nyelőcső szelepén). Ez akkor érezhető leginkább, amikor a test vízszintes helyzetben van (például alváskor), de a Coke és egyéb üdítőitalok fogyasztásának növekedésével a világon a savas reflux is mindenhol népbetegséggé vált. Minden alkalommal, amikor szénsavas italt iszik valaki, a szénsavtól való böfögéssel a sav a nyelőcsőbe kerül.

A gyomorsav feloldja a szöveteket - és ez is a célja. A gyomor nyálkahártyája nem terjed bele a nyelőcsőbe, így a nyelőcső alsó része a maga védtelen állapotában megsérülhet a sav hatására. Ennek eredménye mindenképpen a sejtmutációk radikális növekedése és a szabadgyökök szintjének emelkedése lesz.

A COCA COLA 20 GYAKORLATI FELHASZNÁLÁSI TERÜLETE

A kóla úgy működik, mint egy savas tisztítószer, lemarja a fogakról a zománcot is. A coke ph-ja 2.5 körül van. Ahhoz, hogy ezt perspektívába tudjuk helyezni, az akkumulátor sav pH-ja 1 és a tiszta víz pH-ja 7.

ANNAK BIZONYÍTÁSÁRA, HOGY A COKE NEM TARTOZIK AZ EMBERI SZERVEZETBE, 20 PRAKTIKUS MÓDOT GYŰJTÖTTÜNK ÖSSZE:

Anyagból, ruhából eltávolítja a zsírfoltokat.
Eltávolítja a rozsdát. Meglazítja a berozsdásodott csavarokat.
Eltávolítja a vérfoltokat a ruházatból, szövetekből.
Olajfoltot távolíthatunk el vele garázsunk padlójáról. Hagyjuk az olajfoltot ázni a kólában, aztán mossuk azt le hideg vízzel.
Elpusztítja a meztelen csigákat és az éticsigákat. A sav megöli őket.
Megtisztítja a leégett serpenyőket. Colával való áztatás után egyszerűen csak öblítsük le őket.
A vízforralóról eltávolítja a vizkövet (ugyanazzal a módszerrel, mint a leégett edények esetében)
Tisztítja a gépkocsi-akkumulátor terminálokat oly módon, hogy egy kis kólát kell öntenünk a terminálokra.
Tisztítja a motort. A Coke forgalmazók már évtizedek óta használják ezt a technikát.
A régi fillérek ragyogni fognak: a Coke kifényesíti a régi filléreket, pénzérméket.
A konyhai, fürdőszobai csempék, padlólapok közti fugát kitisztítja, csak rá kell öntenünk a konyha padlójára egy kis kólát, hagyjuk állni néhány percig, majd töröljük fel jól, hogy a cukortól ne ragadjon.

Felold egy zárt tartályban lévő fogat. Eltart egy ideig, de működik.
Eltávolítja a hajba ragadt rágógumit. Tegyünk egy kis tálba kólát, meritsük bele a hajat néhány percig, majd töröljük le. A rágógumi ki fog jönni a hajból.
Eltávolítja a foltokat a porcelánról.
Piszkos a medencéd? 4 liter kóla oldja a medence aljára rakódott rozsdát.
Eltávolíthatsz vele festéket a hajból, ha diétás kólát öntesz rá.
A szőnyegben lévő filctoll foltok eltávolítására is kiváló. A kólával való dörzsölés után szappanos vízzel kisúrolva marker, filctoll, toll nyoma is eltávolítható.
Kitisztítja a WC-t. A kólát öntsük bele a WC csészébe, majd állás után öblítsük le.
A kóla alufóliával együtt visszaállítja a króm magas fényét.
A fémbútorról festéket távolíthatunk el vele. Áztassunk egy törülközőt kólába és tegyük rá a festett felületre.


MOST MÁR TUDOD KÉPZELNI, MILYEN AZ, AMIKOR A COCA COLA A GYOMOR FALÁT TÁMADJA MEG?

Nem is kell semmi más tisztítószert bevásárolnunk, ha van otthon kóla.

GONDOLKOZTÁL MÁR AZON, MI IS PONTOSAN A COCA COLA ÉS HOGY MI TÖRTÉNIK ANNAK ELFOGYASZTÁSA UTÁN?

10 perc után: Egy pohár kóla cukortartalma pusztító “sztrájk"-ot okozhat a szervezetben. Ennek oka az, hogy a foszforsav gátolja a cukor felszívódását.

20 perc után: a véráram inzulinszintje hirtelen megemelkedik.

A meccs 40. percében: a koffein felszívódása végül teljes lesz. A pupillák kitágulnak. A vérnyomás emelkedik, mert a máj több cukrot bocsát a véráramba. Ez az adenozin receptorok eldugulását okozza, ami megakadályozza az álmosságot.

45 perc után: a test emeli a dopamin hormon termelést, amely serkenti az agy öröm központját. Hasonló reakciót vált ki a heroin is.

1 óra elteltével: A foszforsav megköti a kalciumot, a magnéziumot és a cinket a gyomor-bél traktusból, ami az anyagcserét megváltoztatja. A vizelettel elkezd kalcium ürülni.

Több mint 1 óra múlva: A kóla vizelethajtó hatása belép a “játékba". A kalcium-, magnézium-és cink eltávozik a szervezetből, amelyek egy része a csontokból származik! Ebben az időben válhat ingerlékennyé az ember. A kóla egész vízmennyisége kiürül a vizelettel!

Amikor egy üveg hideg kólát öntünk bele testünkbe, tisztában kell lennünk annak tagadhatatlan kémiai “koktél" jellegével. A Coca-Cola fő aktív hatóanyaga az ortofoszforsav. A coke magas savtartalma miatt, speciális maró hatású folyadékok szállítására tervezett tartályokban kerül az utakra.

VESSÜNK EGY PILLANTÁST A “COCA-COLA" ANATÓMIÁJÁRA! A COCA-COLA CO. EGYIK TERMÉKE A KOFFEINMENTES COCA-COLA LIGHT. EZ AZ ITAL TARTALMAZ: SZÉNSAVAT, E150D, E952, E951, E338, E330, AROMÁKAT ÉS E211-ET

Szénsavas víz: A gyomor szekrécióját megzavarja, a gyomor savasságát fokozza és felpuffadást okoz.

E150d: élelmiszer-színezék . A Coca-Cola esetében ez ammónium-szulfát.

E952 - nátrium-ciklamát a cukor helyettesítésére. Szintetikus vegyszer, 200-szor édesebb mint a cukor, azonban patkányokban rákot okoz. 1969-ben az FDA által betiltott, mivel ez, valamint a szacharin és aszpartám patkányokban rákot okoztak.

E950 - aceszulfám-kálium. 200-szor édesebb, mint a cukor, és metil-étert tartalmaz. A szív-és érrendszer működését kompromittálja.

E951 - Aszpartám. Cukorhelyettesitő. Kémiailag instabil, magas hőmérsékleten metanollá és fenilalaninná bomlik. A metanol nagyon veszélyes, 5-10ml belőle a látóideg teljes pusztulását okozhatja, és visszafordíthatatlan vakságot okoz. A meleg italokban az aszpartám formaldehiddé alakul, ami nagyon erős rákkeltő. Az aszpartám mérgezés tünetei a következők: eszméletvesztés, fejfájás, fáradtság, szédülés, hányinger, szívdobogás, súlygyarapodás, ingerlékenység, szorongás, memóriazavar, homályos látás, ájulás, ízületi fájdalmak, depresszió, meddőség, halláscsökkenés és így tovább. Az aszpartám fogyasztást a következő betegségekkel is kapcsolatba hozták már: agydaganatok, MS (Multiple Sclerosis), epilepszia, Graves-kór, krónikus fáradtság, Alzheimer-kór, cukorbetegség, mentális fejlődészavar és tuberkulózis. Az aszpartámot be is tiltották már egyszer Amerika történelmében, aztán megint legális lett- ennek procedúrája elég gyanús módon zajlott.

E338- Ortofoszforsav. Bőr és szem-irritációt okoz. Ezt a savat alkalmazzák a foszforsav sói: ammónia, nátrium-, kalcium-, alumínium-és a filmszalagok szintéziséhez. Használják még tűzálló anyagok, kerámia, üveg, műtrágya, szintetikus mosószerek, gyógyszerek, fémek, valamint a textil-és az olaj iparágakban. Ismeretes, hogy ortofoszforsav zavarja a kalcium és a vas felszívódását a szervezetben, amely a csontok gyengüléséhez és csontritkuláshoz vezet. Egyéb mellékhatások: szomjúság(!) és bőrkiütések.

E330 - citromsav. Széles körben használják a gyógyszer-és az élelmiszeriparban. A citromsav sóit (citrátok) az élelmiszeriparban például savak, tartósítószerek, stabilizátorok készítésére használják, orvosi területen pedig a vér tartósítására.

Aromák- ismeretlen eredetű aromás élelmiszer adalékanyagok.

E211 - nátrium-benzoát. Néhány élelmiszer-ipari termékben anti-bakteriális és antifungális jellemzőit használják ki. Gyakran lekvárok, gyümölcslevek és gyümölcsjoghurt adalékanyaga is. Nem ajánlott az asztmások számára, és olyan embereknek, akik érzékenyek az aszpirinre. Egy, a Sheffield Egyetemen Nagy-Britanniában készült tanulmány alapján: a vegyület jelentős károkat okoz a DNS-ben. A kutatók szerint a nátrium-benzoát, amely a tartosítószerek aktiv komponense nem károsítja a DNS-t, de inaktiválja azt. Ez cirrhosist és degeneratív betegségeket, pl: Parkinson-kórt okozhat. Befőtt készítők figyelem! A nyárutói befőttek készítéséhez nem ajánlom a nátrium-benzoát használatát!

A Coca-Cola tagadhatatlanul egy nagyon hasznos termék. A legfontosabb viszont az, hogy inni belőle egy kortyot sem érdemes!

FORRÁS: NATURAHIREK.HU
KÖZZÉTETTE - TUDNODKELL
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
A migrén természetes gyógyszere
  2014-03-25 20:52:37, kedd
 
  .
Őszi margitvirág (Tanacetum parthenium)
(vadmargaréta)

Már az ókorban a Görögök is gyógyítására használták ezt a gyógynövényt.
A migrénes fejfájás és lázcsillapítás kiváló természetes gyógyszere.
A népi gyógyászatban a növényt egyes menstruációs zavarok kezelésére, külsőleg zúzódások borogatására, valamint rovarcsípések okozta kellemetlenségek gyógyítására is alkalmazták.


Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy nem csak a migrén kezelésében, de a migrénes fejfájás kialakulásának megelőzésében is hasznos.

Az ókorban ehhez a leveleit használták, hagyományosan szendvicsekbe tették.
Naponta 2-3 levél elfogyaztása is elegendő ahhoz, hogy hatását kifejtse.
A fehér fűzfakéreg és a gyömbér mellett a legerősebb fájdalomcsillapító hatású gyógynövény.

Kinint tartalmazó tonikhoz hasonló erőteljesebb keserű íze miatt nem mindenkinek könnyű elfogyasztani.

Elterjedése:
Útszélek, falak tövében. Hazája a Balkán, Délnyugat-Ázsia, Európa egyes részei, így Magyarország, gyógy- és dísznövényként termesztik.

Hatóanyagai:
Főként partenolidban gazdag, ami erős gyulladáscsökkentő hatással bír, de gazdag még szeszkviterpén-laktonokban.
Tartalmaz még illóolajat, melynek gyakori összetevője a kámfor, a bornil-acetát, a pinén. A növény hatóanyagai között megtalálhatóak még a flavonoidok.
Migrén esetén az érfalak kitágulnak és ez okozhatja a lüktető fejfájást, de a partenolid csökkenti az érfal tágulatot is.

Virágának hatóanyagai szintén erősek.
A virágokat leforrázva fej- és ízületi fájdalmakat, valamint menstruációs görcsöket enyhítő teát készíthetünk.
Illóolaját a parfümgyártásban használják, a szárított virágbimbókban rovarölő hatású anyagok vannak.

Igény szerint a növény levelei lefagyaszthatók, de erős illata miatt ajánlott jól csomagolni.
A szárított levelek és virágok - a levendulához hasonlóan - hatásosak a molyok ellen.

Jó tudni!
Kölcsönhatásba léphet a migrénes fejfájás kezelésében alkalmazott más gyógyszerekkel, nem-szteroid gyulladás-csökkentőkkel, véralvadásgátlókkal. Alkalmazását gyermekeknek, illetve terhes, szoptató anyukáknak nem ajánlják.

Beszerezhető szárított formában teának használva, illetve kapszula és tabletta formában is.

Tea - forrázat elkészítése:
1 teáskanálnyi füvet 2 dl vízzel leforrázunk, 10 percig lefedve áztatjuk, majd szűrjük.
Napi adag: 1-2 csésze.

Több országban gyógyszerként (Anglia, Franciaország) van forgalomban.

A tudnodkell.info oldalain található információk nem helyettesíthetik szakember véleményét,
ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
KÖZZÉTETTE - TUDNODKELL

 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
A zsálya -megoldás beszükűllt agyerekre
  2014-03-25 20:51:01, kedd
 
 
A zsálya egy csodálatos gyógynövény, amely különleges ízt ad a leveseknek, salátaönteteknek és gyümölcsleveknek. A gyógynövény gyulladáscsökkentő és erős emlékezet erősítő.
A vizsgálatok során, még kis mennyiségű zsálya fogyasztásakor is kimutatták, hogy az jelentősen növelheti a memóriát. Az is ismert már 2003 óta, hogy a kínai zsálya vagy Danshen, hatóanyaga
nagyon hasonlít az Alzheimer-kór kezelésére használt gyógyszer hatóanyagára.

A gyógynövényt több mint 1000 éve használják agyi problémák kezelésére.
A zsályáról bebizonyosodott, hogy támogatja az agy interkonnektivitását vagyis az agy részeinek összeköttetéseit. Ez mindenki számára fontos lehet, annak is aki Alzheimer-kórban szenved, vagy sem.


A zsályában található anti-oxidáns, a carnosic sav, áthatol a vér-agy gáton és megállítja a szabad gyökök által okozott károsodást az agyban. Ugyanez az antioxidáns növeli testünk glutation termelését, amely egy fontos öregedésgátló antioxidáns - javítja a vérkeringést, és kitágítja a középső agyi artériákat. Glutationt ténylegesen mindenféle agyi betegség kezelésére használják, beleértve az autizmust vagy az Alzheimer-kórt. Az agy jó véráramlása nagyon fontos. Annak akadályoztatása agysorvadáshoz, agylágyuláshoz és egyéb más problémákhoz vezethet

A zsálya gombaellenes, vírusellenes és antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik. Magas vastartalma hatékonyan enyhíti az enyhe vagy a közepesen súlyos szorongásos állapotokat. Továbbá, egy 2010-es elemzés több mint 3100 élelmiszer közül a zsályának mutatta ki azt, hogy a legmagasabb anti-oxidáns tartalommal rendelkezik.

A zsálya csodálatos pikáns ízt kölcsönöz a házi leveseknek, főképp a paradicsomlevesnek, a lencsefőzeléknek, de nyersen is ehető salátához adva. Jó ötlet saját salátaöntetet késziteni olívaolajjal, citrommal-és tengeri sóval, friss zsályával.
A friss gyümölcsleveket különösen ízletessé teszi. A zsálya tea is nagyon hatásos, elkészítéséhez néhány zsályalevelet forró vízben kell áztatnunk pár percig, majd természetes növényi édesítőszert adunk a teához.

Természetesen az ilyen természetű problémák esetén a méregtelenítés is nagyon fontos.



Tipp: Mindenféle friss fűszernövényt rendszeresen hozzáadni a napi menühöz nem is olyan nehéz ha otthon, a konyhában, pár kis virágcserépben termesztünk egy párat belőlük.

Forrás: naturahirek.hu
KÖZZÉTETTE - TUDNODKELL

 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2014.02 2014. Március 2014.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 164 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 797
  • e Hét: 1235
  • e Hónap: 7607
  • e Év: 58398
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.