Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Elvitte a szél
  2014-03-28 23:49:26, péntek
 
  Elvitte a szél





A liget területen lévő Pázsit közepén kinyílott egy pár Pitypang. Az egyik szép sárga virágú, erős fejletettebb volt, mint a többi. Derűs képet nyújtott, mint a májusi este.

A virág hamarosan magba szokott. Hópehelyhez Hasonló, könnyű kis ejtőernyők övezték a magjait. Terveket szőttek és találgatták:

- Hol tudnak majd gyökeret verni?

- Ki tudja?

- Csak a szél tudja.

Egy szép napon elragadta őket a szél. A magocskák belekapaszkodtak az apró kis ejtőernyőkbe és tovarepültek.

- Sziasztok ... Sziasztok.

Többségük sikeres repülés után mezőkön, kertekben kötött ki. Csak egy volt Közülük, amelyik nemsokára egy Járda szegélyében lévő kis hasadékba esett. Csak egy jelentéktelen kis rögben kapaszkodott meg.

- Ez mind az enyém - mondotta.

Fontolgatás nélkül helyet foglalt. Csírát és gyökeret engedett a szűk kis repedésben.

Pár méterre tőle egy düledező padocskán egy fiú üldögélt. Tekintete zavart és felindult volt. Nagy gondja lehetett, mert kezét ökölbe szorítva, kétségbe esve hadonászott.

Észrevett két gyenge kis levelet a cement közötti repedésben.

- Kár a gőzért, nem fogsz boldogulni, úgy jártál mint én - és eltaposta a fiatal hajtást.

Másnap észrevette, hogy egy megnyomorgatott hajtás kiegyenesedett és a két levélből négy lett. Hosszú ideig szemlélte a bátor kis hajtást. Sőt, naponta visszatért hozzá. Föltűnt neki, hogy rövid nem akarlak belül kinyíltak a sárga virágok és virítottak mintha boldogságukat hirdetnék.

Az idő múlásával a fiú úgy érezte, hogy a harag és a megalázás fájdalma enyhülni kezd benne. Kiegyenesedett és teleszívta tüdejét friss levegővel. Érezte, hogy a gondjai tovaszállnak.

Megvan! Nekem is lehetséges egy újrakezdés.

Nevetni és sírni Szeretett volna. Megsimogatta a virágokat. A növények is megérzik, ha szeretik őket. A pitypangnak is ez volt élete legszebb napja.


Ne kérdezd a széltől, miért ragadott magával. Küzdj, dolgozz akkor is, ha a cement Rideg keze fog tartva.

Ezeket a kis történeteket a szél hozta magával. Csak a szél tudja, hol vernek gyökeret, és hol szöknek virágos díszbe.


(Forrás: Bruno Ferrero - Csak a szél tudja című könyve)


 
 
1 komment , kategória:  Szeretet írások  
Mire való a csönd?
  2014-03-28 23:43:13, péntek
 
  Erhart Kaestner: Mire való a csönd?

A magányosan élő szerzetes remetéhez egyszer emberek jöttek. Megkérdezték tőle:

- Mire való, hogy életed nagy részét itt töltöd el csöndben és magányban?

A remete éppen azzal foglalatoskodott, hogy vizet mert egy ciszternából, az esővíz összegyűjtésére szolgáló mély kútból. Fölfigyelt a kérdésre, s munka közben odaszólt a látogatóknak:

- Nézzetek bele a ciszternába! Mit láttok?

Az emberek kíváncsian körülvették a szerzetest, és próbáltak beletekinteni a mély kútba:

Nem látunk semmit - mondták kisvártatva.

A remete abbahagyta a vízmerítést, pár pillanatnyi csöndet tartott. A látogatók feszülten figyeltek rá, mozdulni sem mertek:

- Most nézzetek bele a kútba egyenként, csöndesen. Mit láttok?

A látogatók érdeklődéssel hajoltak egyenként a kút fölé, s felkiáltottak:

- Saját arcunkat látjuk a kútban!

- Bizony, amíg zavartam a vizet - mondta a remete -, nem láttatok semmit. De a csöndben és a nyugalomban megismeritek önmagatokat.

A látogatók megértették a remete tanítását.

 
 
0 komment , kategória:  Szeretet írások  
A két jégtömb
  2014-03-28 23:42:13, péntek
 
  Bruno Ferrero: A két jégtömb


,,Volt egyszer két jégtömb.
A hosszú télen keletkeztek egy sziklás, bozóttal körbevett üregben, a hegyoldalt beborító erdő közepén. Makacs közönyösséggel méregették egymást. Viszonyuk meglehetősen hűvös volt. Néhány "jónapot", egy-két "jóestét". Semmi több. "Jégtörésről" szó sem volt. Mind a ketten azt gondolták a másikról: - Igazán eljöhetne hozzám! De a jégtömbök egyedül nem tudnak elmozdulni a helyükről. Így nem történt semmi és a jégtömbök még jobban önmagukba zárkóztak.
Az üregben lakott egy borz, aki egy nap így fakadt ki:
- Milyen kár, hogy itt bent kell lennetek! Gyönyörűen süt a nap odakint!
A két jégtömb feljajdult. Kiskoruk óta tudták , hogy a nap a legnagyobb veszélyt jelenti számukra.
Meglepő módon azonban, most az egyik jégtömb azt kérdezte: - Milyen a nap?
- Csodálatos... Maga az élet. - válaszolta zavartan a borz.
- Csinálhatnál egy kis rést az odú tetején... Szeretném látni a napot! - mondta a másik.
A borz nem várta meg, amíg megismétli. Fúrt egy kis lyukat a gyökerek közé és a nap meleg, enyhe fénye aranysugárként hatolt be az üregbe. Néhány hónappal később egyszer délben, ahogy a napfény felmelegítette a levegőt, az egyik jégtömb észrevette, hogy olvadni kezd és kis patakká változik. Másképpen érezte magát, nem volt már többé ugyanaz a jégtömb, ami eddig. A másik jégtömb is ugyanezt érezte. Pár nap múlva a jégtömbökből két kis folyócska kezdett csordogálni. Ki is folytak az üregből és nem messze onnan, csillogó kis tavat alkottak, amelyben az ég kékje tükröződött.
A két jégtömb még érezte saját hidegségét, de ezzel együtt a törékenységét és a magányt. A közös aggodalmat és bizonytalanságot is. Felfedezték, hogy keletkezésük egyforma és valójában szükségük van egymásra.
Jött két tengelice és egy pacsirta, hogy szomjukat oltsák. A rovarok ott zümmögtek a tó körül, egy puha, hosszú farkú mókus pedig megfürdött benne.
És ebben a boldogságban ott tükröződött a két jégtömb, akik most szívet találtak maguknak.

Olykor elég egy napsugár. Egy kedves szó. Egy köszönés. Egy simogatás. Egy mosoly. Ilyen kevés dolog elég ahhoz, hogy boldoggá tegyük azokat, akik körülöttünk élnek. Akkor miért nem tesszük ezt?"
 
 
0 komment , kategória:  Szeretet írások  
A szeretet olyan gyümölcs...
  2014-03-28 23:33:30, péntek
 
 



,,... A szeretet olyan gyümölcs, amely minden évszakban egyformán érik és érlelhető. Ez a gyümölcs mindenkinek érik, bármiféle megkülönböztetés nélkül. A szeretet rendszeres meditáció, intenzív belső élet, valamint kellő alázat és áldozatvállalás útján mindenki számára elérhető, megvalósítható."

Teréz Anya


 
 
0 komment , kategória:  Szeretet  
Háziparizer
  2014-03-28 23:30:51, péntek
 
  A H Á Z I P A R I Z E R

A recept:
- 1/2 kiló darált csirkemell
- 2 tojásfehérje
- 200 mili liter tejszín
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 evőkanál liszt
- só, fekete bors

Elkészítés:
Jól összekeverjük az összes hozzávalót. Veszünk egy sütőpapírt. Ráhalmozzuk a húsmasszát. Feltekerjük kolbász formára. Majd beletekerjük a lezárt sütőpapírt ezüstpapírba. Lezárjuk, mint a cukorkákat a két végén megtekerve. Spárgával 3 - 4 helyen átkötjük. Forrásban lévő vízben főzzük 35 - 40 percet. Kivesszük a vízből. 1 órát hűlni hagyjuk. Majd lehűtjük a hűtőszekrényben. Hűtés után jól szeletelhető.

Tudod , hogy mennyi munka van vele?
Kikeverés + feltekerés = 7 - 8 perc !!! És minőségi parizert eszik a család. Nem olyant, amibe a gyárban a szemetet darálták bele. S ízfokozóval tették finommá. Az én parizeremben NINCS ízfokozó, mert finom, úgy ahogy van.
Jó étvágyat kívánok Hozzá!

Forrás:Facebook - Répa Ati
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Csőben sült gomba burgonyakoszorúban
  2014-03-28 23:09:19, péntek
 
  Csőben sült gomba burgonyakoszorúban

Hozzávalók:

1,5 kg burgonya
1 kg csiperke gomba
1 közepes fej vöröshagyma
5 dkg vaj
1-2 evőkanál citromlé
2,5 dl tejföl
szárított oregánó
tej
reszelt szerecsendió
10 dkg reszelt sajt
1 dl tejszín

őrölt bors

Elkészítés:

A meghámozott, feldarabolt burgonyát kb. 20 perc alatt sós vízben megfőzzük. A gombákat félbevágjuk.

A felkockázott vöröshagymát 2 dkg felhevített vajon megpároljuk. Beleszórjuk a gombát, majd közepes hőfokon, időnként megkevergetve 6-8 percig pirítjuk. Felöntjük a citromlével, és 2 dl tejföllel behabarjuk. Oregánóval, sóval, őrölt borssal fűszerezzük.

A burgonyát leszűrjük, ráforgácsoljuk a maradék vajat, burgonyatörővel szétnyomkodjuk, közben apránként hozzáadjuk a tejet. Sóval és szerecsendióval ízesítjük.

A burgonyapürét csillagcsöves nyomózsákba töltjük, majd kivajazott 30 cm átmérőjű (kb. 2 literes) hőálló formába körös-körül koszorút nyomunk belőle. A gombákat a burgonyakoszorú
közepébe halmozzuk.

A sajtot lereszeljük (kb. a fele mennyiséget), a tejszínnel és a maradék tejföllel összekeverjük, majd oregánóval, sóval és borssal ízesítjük. A mártást a gombára merjük, illetve a
burgonyakoszorúra kenjük, a maradék reszelt sajttal meghintjük.

Előmelegített sütőben (gáztűzhelynél 3-as fokozat) 20-25 percig sütjük. Petrezselyemzölddel, oregánóval díszítjük.





Megjegyzés:

A receptet Frank Lászlóné küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Gombás melegszendvics
  2014-03-28 23:06:30, péntek
 
  Gombás melegszendvics

Hozzávalók:

50 dkg gomba
1 közepes fej hagyma
1 kis pohár tejföl

őrölt bors
őrölt pirospaprika
majoránna
liszt
zöldfűszerek tetszés szerint (petrezselyem, zeller, bazsalikom, kapor, lestyán, oregánó, kakukkfű...)
sajt

Elkészítés:

A gombát megtisztítjuk, majd feldaraboljuk. (Ha friss, ne húzzuk le a héját, attól csak finomabb.) A hagymát is aprítsuk fel, majd kevés zsiradékon pirítsuk meg, húzzuk félre, és tegyünk rá egy kis pirospaprikát. Jöhet a gomba, rögtön sózzuk meg ízlés szerint, és tegyük rá a fedőt. Vizet ne öntsünk hozzá, mert a gomba a sótól enged annyi levet, amennyiben megpárolódik, és így sokkal finomabb is lesz. (Már ha friss a gomba... ha mégsem, akkor jöhet a víz.) Ha elfőné a levét és még nem puhult meg, persze pótoljuk vízzel.

Pár perc múlva, amikor összeesett a gomba és kiadta a levét, jöhet a többi fűszer: a bors és a majoránna az alap, illetve ami épp van otthon: kakukkfű, petrezselyem, bazsalikom, kapor... hosszan lehetne folytatni. Még soha nem sikerült kétszer egyforma krémet készítenem. Télen jöhetnek a szárított fűszerek, nyáron lehet tobzódni.

A lényeg: egyszerre csak két fűszerrel dolgozzunk, nehogy elnyomjuk a gomba aromáját. A fotón szereplő krémben az éppen kihajtott friss lestyánból és zellerből aprítottunk fel egy nagyon keveset, mert elég intenzív ízük van, óvatosan kell adagolni őket. Közben persze lehet kóstolgatni...

Ha megpárolódott a gomba és már csak kevés leve van, lisztből és tejfölből készítsünk habarást, majd főzzük össze a gombával.

Ha kihűlt, kenjük a kenyérre,





szórjunk rá reszelt sajtot, és mehet a sütőbe.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Kata.stinner küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Ökörszem II.
  2014-03-28 23:02:45, péntek
 
  Ökörszem II.

Hozzávalók:

A kelt tésztához:
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
8 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 teáskanál só
2,5 dl tej
2 db tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor

A töltelékhez:
25 dkg túró
cukor ízlés szernt
citrom reszelt héja
1 evőkanál tejföl
2 evőkanál búzadara
mazsola

Elkészítés:

A tészta hozzávalói bedagasztjuk, kétszeresére kelesztjük.

A töltelék hozzávalóit összekeverjük.

Lisztezett deszkán 2 cm vastagra sodorjuk, nagy fánkszaggatóval kiszúrjuk. Kivajazott tepsibe rakosgatjuk.

Mindegyik tészta közepét az ujjunkkal benyomjuk, és tölteléket kanalazunk bele, 1-2 szem mazsolát a tetejére díszítésnek tettem, de a töltelékbe is keverhetünk. A tészta széleit tojássárgával lekentem, még 20 percet pihentettem, és előmelegített sütőben megsütöttem.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Ditti56 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Körmös-csülkös pacal
  2014-03-28 23:00:07, péntek
 
  Körmös-csülkös pacal

Hozzávalók:

2 kg szép fehér marhapacal
1 db nyers hátsó sertéscsülök (olyan 1,5 kilós)
4 db sertésköröm (a hentessel négybe vágatom)
1 kg vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
3 db paradicsom
3 db bogyiszlói paprika
20 dkg húsos kolozsvári szalonna
1 db füstölt sertésköröm
4-5 dl testes száraz vörösbor
1 kg krumpli
3-4 evőkanál zsír
3-4 db babérlevél

őrölt feketebors
őrölt majoránna
őrölt pirospaprika
Az előfőzéshez (abároláshoz):
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma

szemes feketebors
babérlevél

Elkészítés:

Nálunk a bográcsolás vasárnapi tevékenység, ezért szombaton bevásárolom a hozzávalókat. Délután előveszem kuktafazék alkalmazottunkat, és abban a szépen megtisztított, többször átmosott pacalt a füstölt körömmel 1 órányit előfőzöm, szép, de nem magyar szóval abárolom. Mivel két kuktánk van, a másikban a kicsontozott csülökkel és a darabolt körmökkel ugyanígy cselekszem.

A kukták főzési ideje lejártával a benne főtteket hagyom hűlni, amikor már kézhideg, a pacalt felcsíkozom, a csülköt kockákra vágom. Mindent, ami a kuktában főtt, edényekbe teszem, és mehet a hűtőbe, hadd pihenjenek az éjszaka.

Vasárnap kényelmesen tüzet rakok. Ha ég a tűz, felkockázom a szalonnát és a hagymát, összepréselem a fokhagymát. Zsír a bográcsba, rá a szalonna, kellő időben a hagyma (sózva), vele a fokhagyma. Közben szintén kockázom a paprikát, paradicsomot. Amikor kellemes szaft látszik a bográcsomban, beledobom (íze miatt) a füstölt körmöt, majd a paprikát és a paradicsomot, velük együtt sózom, borsozom, és mehet bele a babérlevél is.

Hagyom kellemesen zsírjára pirulni, beleteszem a darabolt körmöt, a kockázott csülköt, na meg a pacal se maradjon ki. Megszórom pirospaprikával, öntök alá némi vizet, és hadd följön. Nem keverem, hanem forgatom a bográcsot! Amikor már a húsfélék majdnem puhák, hozzáadom a kockázott, tisztított krumplit, felöntöm a vörösborral, és készre főzöm.

A meghívottak beállhatnak a sorba, és ha jól viselkedtek, tálalok nekik. Friss kenyeret szelek hozzá, tunkolási célzattal, meg persze csípős savanyú paprikát, kovi ubit vagy más, kedvünkre való savanyúságot kínálok mellé.

Megjegyzés:

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás?Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Brokkolikrémleves túrógombóccal
  2014-03-28 22:58:01, péntek
 
  Brokkolikrémleves túrógombóccal

Hozzávalók:

45 dkg fagyasztott vagy friss brokkoli
3 db zöldségleveskocka
1,5 liter víz
2 dl főzőtejszín
3 evőkanál étkezési keményítő
25 dkg túró
10 dkg búzadara
1 tojás

kakukkfű
rozmaring
bazsalikom

Elkészítés:

A brokkolit a vízzel és leveskockával tegyük fel főni. Míg fő az ételünk, készítsük elő a gombócnak valót. A túrót, búzadarát, csipetnyi sót, kakukkfűvet, rozmaringot és bazsalikomot a tojással összekeverjük. Rakjunk fel vizet kevés sóval, és főzzük ki a gombócokat, amelyeket az előbb készült masszából gyúrunk. A gombócokat leszűrjük és félretesszük.

A megpuhult a brokkolit botmixerrel összeturmixoljuk, újraforrás után a főzőtejszínből és az étkezési keményítőből habarást készítünk, a levesbe öntjük. Amikor újból felforr, beletesszük a gombócokat, és tálaljuk a levest.

Megjegyzés:

Friss fűszernövényekből kevesebb kell, de finomabb az étel. Egészséges, vitamindús, könnyű és tartalmas, ízletes. Jó étvágyat!

A receptet Petfer küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2014.02 2014. Március 2014.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 504 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 909
  • e Hét: 1684
  • e Hónap: 6722
  • e Év: 136429
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.