|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 6
|
|
|
|
2014-03-31 22:05:25, hétfő
|
|
|
Hozzávalók: 4 személyre
Tészta
- 30 dkg finomliszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 15 dkg vaj
- 1 tojás
- 10 dkg kristálycukor
- citrom héja
Krém
- 5 dkg fehércsokoládé
- 2 dkg vaj
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál édes kekszmorzsa
- 15 dkg darált mák
- 20 dkg kristálycukor
- 5 tojás
Tészta
Összeállítjuk a tésztát, ha kell, 1-2 evőkanál tejet tehetünk hozzá. Kettéosztjuk: a felét kinyújtjuk, tepsibe terítjük. Megkenjük baracklekvárral. A tészta másik feléből hat gombócot csinálunk. Mindegyikből tepsi hosszúságú rudat nyújtunk. A lekvárral megkent tésztára helyezzük egyenlő távolságra.
Krém
Összekeverjük az öt tojássárgáját a cukorral, a darált mákkal meg a morzsával, végül óvatosan összeforgatjuk a fehérjékből vert kemény habbal. A nyers tésztára simítjuk. Forró, 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Ha kihült, étcsokoládéval bevonjuk, fehér csokivak márványozzuk. Hosszúkás szeletekre vágva tálaljuk. |
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|
|
|
2014-03-31 13:29:15, hétfő
|
|
|
Zabpelyhes-diós keksz
Hozzávalók 15-20 db-hoz:
10 dkg zabpehely (gluténmentes)
10 dkg dióbél
10 dkg puha kókuszolaj
5 dkg xilit
1 citrom/narancs reszelt héja
1 db tojás
1 mokkáskanál szódabikarbóna
A zabpelyhet és a diót száraz serpenyőbe öntjük, és közepes lángon pár percig pirítjuk, közben néha megrázogatjuk. Ha kész, 2 evőkanál zabpelyhet félreteszünk, a többit a dióval együtt ledaráljuk. A puha vajat kikeverjük a cukorral és a tojással, majd minden egyéb alapanyagot hozzáadunk (citromhéj, szódabikarbóna, darált dió és zabpehely, és a 2 evőkanál egészben hagyott zabpehely) és összekeverjük. Sütőpapírral bélelünk ki két tepsit és előmelegítjük a sütőt 190 fokra. Diónyi adagokat kanalazunk a sütőpapírra, kicsit ellapogatjuk, és sütőbe toljuk 12 percre. Ha kész, hűlni hagyjuk. |
|
|
0 komment
, kategória: paleolit táplálkozás |
|
|
|
|
|
2014-03-31 13:27:46, hétfő
|
|
|
Csokis keksz
Hozzávalók 15-20 db-hoz:
7 dkg kókuszolaj
20 dkg étcsokoládé
10 dkg xilit
2 db tojás
7 dkg darált mandula
1 mokkáskanál szódabikarbóna
10 dkg 70 %-os étcsokoládé apróra vágva
A vajat, a 20 dkg étcsokoládét és a cukrot egy lábasban közepes lángon összeolvasztjuk, majd lehúzzuk a tűzről, és pár percig hűlni hagyjuk. Hozzáadjuk a tojásokat, és elkeverjük, majd a mandulát, a sütőport és az apróra vágott 10 dkg étcsokoládét is hozzákeverjük. A masszát hűlni hagyjuk, ha már nem meleg a lábas, hűtőbe rakjuk (akár 1 éjszakára is). Sütőpapírral bélelünk ki két tepsit, és előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A megdermedt masszából diónyi golyókat formázunk, a tepsire helyezzük, és tenyérrel, vagy egy pohár talpával kilapítjuk. Sütőbe toljuk, és 12 percig sütjük, majd megvárjuk, amíg teljesen kihűl.
|
|
|
0 komment
, kategória: paleolit táplálkozás |
|
|
|
|
|
2014-03-31 13:24:13, hétfő
|
|
|
Hozzávalók: 4 személyre
- 6 evőkanál tejszín
- 15 dkg étcsokoládé
- 4-5 evőkanál lekvár
- 15 dkg dió
- 2 evőkanál kakaópor
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg vaj
- 1 dl rum
- 6 evőkanál kristálycukor
- 6 evőkanál finomliszt
- 6 tojás
- 15 dkg cukor
Habosra keverjük a hat tojás sárgáját a 6 evőkanál cukorral, végül óvatosan beleforgatjuk a hat fehérjéből vert kemény habot. Elosztjuk benne a lisztet. Kizsírozott, kilisztezett tepsibe öntjük, 180 fokos sütőben megsütjük. Ha langyosra hűlt, kiborítjuk, és teljesen kihűtjük (akár előző nap is megsüthetjük, könnyebb is vele dolgozni, ha kicsit szárazabb). Levágjuk a tészta széleit, majd lapjában lemetsszük a felső felét-kétharmadát. A levágott részeket egy tálba morzsoljuk. Összekeverjük a rummal és a puha vajjal. Megédesítjük 15 dkg porcukorral, beledolgozzuk a kakaót. Egy lábasban megpirítjuk a 15 dkg kristálycukrot, beledobjuk a durvára tört diót, és gyorsan, még melegen összekeverjük a másik masszával. Az egészben hagyott piskótalapot megkenjük a lekvárral, rásimítjuk a rumos tölteléket. Kis lábasban felforrósítjuk a tejszínt, beletördeljük a csokit, és kevergetve, a lángról levéve felolvasztjuk. Hozzákeverjük a kockákra vágott hideg vajat, és ezt a mázat ráöntjük a sütemény tetejére. Hideg helyen hagyjuk összeérni az ízeket. Tálalás előtt meleg vízbe mártott késsel hosszúkás szeletekre vágjuk. |
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|
|
|
2014-03-31 13:13:18, hétfő
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
1 kg darált hús sertés és marha vegyesen
8 db tojás
1 tojás fehérje
2 kis fej vöröshagyma
4 nagy gerezd fokhagyma
só
bors
pirospaprika
majoránna
petrezselyemzöld
2 db szikkadt zsemle
kevés tej
a forma kikenéséhez:
vaj
zsemlemorzsa
ELKÉSZÍTÉS:
6 tojást keményre főzünk. A darált sertéshúst 2 tojással, a finomra vágott vöröshagymával, az összezúzott fokhagymával, sóval, borssal, pirospaprikával, majoránnával és az apróra vágott petrezselyemzölddel jól összekeverjük.
A zsemléket kis időre tejbe áztatjuk, majd kifacsarjuk és a ,,széttépkedett" zsemlét is a húsmasszához keverjük.
A húst egy nagy vajjal kikent, finom zsemlemorzsával meghintett kuglófformába tesszük úgy, hogy a közepén elosztjuk a 6 főtt tojást, a tetejére simítjuk a maradék húst. A tetejét felvert tojásfehérjével kenjük meg, hogy egyben, szétnyílás mentesen süljön meg.
200 fokos sütőben kb. 1 óra alatt sül meg (a sütő teljesítményétől függ).
Sütés után kihűtjük, deszkára borítjuk, majd felszeleteljük.
(Még ízletesebb, ha a formát vajjal való kikenés és zsemlemorzsával való meghintés helyett vastagabb bacon szeletekkel rakjuk ki, és arra kerül a húsos, tojásos réteg.)
|
|
|
0 komment
, kategória: húsvét |
|
|
|
|
|
2014-03-31 13:04:05, hétfő
|
|
|
Alap:
50 dkg darált háztartási keksz
3-4 evőkanál kakaópor
20 dkg porcukor
4 evőkanál feketekávé
tej az összeállításhoz
Krém:
30 dkg vaj
20 dkg porcukor
10 dkg kókuszreszelék + 10 dkg a megszóráshoz
magozott meggy
Az elkészült kekszes alapot három egyforma kisebb és egy nagyobb részre osztjuk. A kisebbeket folpackon egyesével kinyújtjuk téglalap alakúra. Ekkor meg tudjuk nézni, hogy milyen hosszúak lesznek, és ehhez igazítjuk majd a nagy tészta méretét. A kis tésztalapokra kenünk valamennyi krémet, kirakjuk szorosan magozott meggyszemekkel, és csak egyszerűen felcsavarjuk. Három vékony rudat kapunk. A végeiket le lehet vágni, hogy pontosan egyforma hosszúak legyenek.
Folpackon a nagy tésztából egy szélesebb, de ugyanolyan hosszú téglalapot nyújtunk, mint a kicsik. Megkenjük krémmel, de nem túl vastagon. Két kis rudat ráhelyezünk, közéjük is krémet kenünk, majd erre kerül középre a harmadik meggyes rúd. A rudak oldalán, ahol egy kicsit beesik a töltelék, oda is kenünk krémet, kitöltjük az űrt, és ekkor a folpack segítségével óvatosan feltekerjük. Meglehet, hogy segítség kell hozzá, mert négy kézzel könnyebben lehet vele boldogulni. A végeredmény azonban megéri a fáradtságot!
Szórjuk meg kókuszreszelékkel, majd tegyük hűtőbe. Lehet, hogy a leírás nem a legegyszerűbb, de a képek alapján nagyon könnyű elképzelni az összeállítást.
|
|
|
0 komment
, kategória: húsvét |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 6
|
|
|
|
2014. Március
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
74 db bejegyzés |
e év: |
909 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 658
- e Hét: 2333
- e Hónap: 3325
- e Év: 35054
|
|
|