|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 12
|
|
|
|
2014-03-05 13:42:40, szerda
|
|
|
11-nap Böjtös étel
Padlizsán legyező - ahogyan én készítem -
Végy egy szép fényes kemény padlizsánt. A friss padlizsán bőre fényes, húsa kemény, ha megnyomjuk, azonnal visszatér eredeti állagába, és csumája nem száraz.
Mosd meg, de hagyd rajta a csumáját. Jó éles késsel hosszában szeleteld fel, legyező formában félujjnyi szeletekre, sózd meg és tedd egy félórára úgy a szűrőbe, hogy a leve kicsurogjon.
Ez idő alatt, 1 húsos tv. paprikát, 1 piros húsos paprikát, karikázz fel. Egy póréhagyma is jöhet. Ennek hiányában a sima vöröshagyma szeletek is megteszik. Kemény paradicsomot szintén, annyi darab, ahány vágásod van. Készíts vékony szelet sajtokat. Lehet lapka, trappista, és füstölt. A lényeg, hogy ne lágy sajt legyen. Aki húsban gondolkodik, annak javaslom a sonkaszeleteket, vagy a bacon szalonna szeleteket.
A paprikát, hagymát enyhén megsózóm, a paradicsomot sózom, borsozom, egy csipet bazsalikom, egy csipet vágott rozmaring jön rá.
A padlizsánt óvatosan kinyomkodom, papírtörlővel felitatom a levét.
A sütőtálat kivajazom, megszórom zsemlyemorzsával, és legyezőként megnyitom benne a padlizsánt. Az előkészített zöldségekkel megtöltöm soronként, minden sort sajttal zárok. Végül, fokhagymás, reszelt sajtos tejföllel meglocsolgatom. Mikor készen van, sütőbe teszem és készre sütöm. |
|
|
0 komment
, kategória: Böjtös ételek (húsmente) |
|
|
|
|
|
2014-03-05 13:40:52, szerda
|
|
|
Napi evangélium
2014. március 5. - Hamvazószerda
A hegyi beszédben Jézus így szólt tanítványaihoz: Vigyázzatok! Jótetteitekkel ne hivalkodjatok az emberek előtt, mert így a mennyei Atyától nem kaptok értük jutalmat. Amikor tehát alamizsnát osztasz, ne kürtöltess magad előtt, mint a képmutatók teszik a zsinagógákban és az utcákon, hogy dicsérjék őket az emberek! Bizony mondom nektek, ezzel már meg is kapták jutalmukat. Amikor te adsz alamizsnát, ne tudja bal kezed, mit cselekszik a jobb kezed, hogy adományod rejtekben legyen, és akkor Atyád jutalmaz meg érte, aki lát téged a rejtekben is. Amikor pedig imádkoztok, ne legyetek olyanok, mint a képmutatók, akik szeretnek az emberek szeme láttára a zsinagógákban és az utcasarkokon állva imádkozni! Bizony mondom nektek, már meg is kapták jutalmukat. Amikor imádkozol, menj be a szobádba, és zárt ajtó mögött, a rejtekben imádkozzál Atyádhoz! Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked. Amikor böjtöltök, ne legyetek mogorvák, mint a képmutatók! Keserű arcot mutatnak, hogy az emberek meglássák rajtuk a böjtölést. Bizony mondom nektek, ezzel már meg is kapták jutalmukat. Amikor te böjtölsz, illatosítsd be hajadat és mosd meg arcodat, hogy az emberek ne vegyék észre böjtölésedet, csak Atyád, aki a rejtekben jelen van! Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked.
Mt 6,1-6.16-18
Elmélkedés:
,,Emlékezz ember, porból lettél és visszatérsz a porba" - mondja a pap, amikor ma, hamvazószerdán homlokunkra hamuval kis keresztet rajzol. A szertartás emberi életünk végességére, a halál kikerülhetetlen tényére, kicsinységünkre, bűnre hajló gyenge emberi természetünkre figyelmeztet bennünket. Ma elindulunk nagyböjti utunkon, a bűnbánat és a megtérés útján, az Istennel és az emberekkel való kiengesztelődés útján, az önmegtagadás és a lemondás útján. A nagyböjti időben a böjtöléssel testünket fegyelmezzük a lelki javak elnyerése érdekében. Elindulunk, hogy társai legyünk Krisztusnak a szenvedés útján, a megváltó halálba vezető keresztúton.
Amikor ma, a húsvéti előkészület első napján megtesszük első lépéseinket nagyböjti utunkon, érdemes ennek az útnak a végére, végcéljára is gondolnunk. A cél, ahová szeretnénk megérkezni, a húsvéti szent háromnap, amikor Krisztus megváltó halálára és üdvözítő feltámadására fogunk emlékezni. A hamvazkodás szertartása során megtapasztalhatjuk emberi esendőségünket, s átérezhetjük, hogy visszatérünk a porba. A feltámadás húsvéti ünnepekor pedig annak örvendezhetünk majd, hogy Isten feltámaszt bennünket a halálból, életre kelt a porból és új életet ad nekünk.
Legyen Krisztus a mi nagyböjti útitársunk, aki végigjárta az emberi élet útját, s akinek keresztútja a halálon át a feltámadás dicsőségébe vezetett.
Horváth István Sándor
Imádság:
Ó, végtelen Szeretet, aki az Atyától és a Fiútól származol, add meg nekem az istengyermekség szellemét, taníts meg arra, hogyan kell mindig Isten gyermekéhez méltóan cselekednem! Maradj bennem! Add, hogy én is mindig benned maradjak, és úgy szerethesselek, ahogyan te szeretsz engem! Nélküled semmi vagyok. Magamtól semmire sem megyek. Egyesíts önmagaddal, tölts el szereteteddel, hogy általad az Atyával és a Fiúval mindig egyesüljek!
|
|
|
0 komment
, kategória: Lelkipásztori elmélkedés |
|
|
|
|
|
2014-03-05 12:10:41, szerda
|
|
|
10-nap Böjtös étel
Túróscsusza, vagy tészta
Hozzávalók:
25 dkg fodros kockatészta
250 g túró
2 dl tejföl
150 g húsos szalonna
só
A tésztát forrásban lévő vízbe rakjuk, amibe sót és kevés olajat is teszünk.
A szalonnát kockára vágjuk, és megpirítjuk.
A megfőtt tésztát leszűrjük és meglocsoljuk a szalonna zsírjával.
A túrót egy kis tejföllel elkeverjük, és a tésztához adjuk.
Majd előmelegített tányérra tesszük, és meglocsoljuk tejföllel, megszórjuk töpörtyűvel. |
|
|
0 komment
, kategória: Böjtös ételek (húsmente) |
|
|
|
|
|
2014-03-05 12:08:51, szerda
|
|
|
9-nap Böjtös étel
Zöldséges rakott tészta
1 kg brokkoli
½ kg száraztészta
10 dkg szalonna, felkockázva
30 dkg trappista sajt, reszelve
½ liter tej
1 kis pohár tejföl
7dkg vaj
3 evőkanál liszt
1 fej vöröshagyma, kockára vágva
fél fej fokhagyma, lereszelve
Só, bors, szerecsendió (őrölve), piros paprika
A szalonnát jó nagy edényben megpirítjuk, hozzáadjuk a vöröshagymát, megpuhítjuk, majd a fokhagymát, ezzel csak rövid ideig hagyjuk a tűzön, majd lehúzzuk és egy teáskanál pirospaprikát adunk hozzá. Ezzel keverjük össze, a nem túl puhára főzött tésztát, fűszerezzük.
A brokkolit rózsáira szedjük. A keményebb szárrészeit kockára vágjuk és bő forró vízben (annyi legyen a víz, hogy a rózsák is beleférjenek) 5-6 percig főzzük, majd a forrásban lévő vízbe beledobjuk a rózsákat és azzal is 1-2 percig forraljuk. Ne tovább, mert a sütőben még puhul.
Elkészítjük a besamelt:
A vajon a lisztet világosra pirítjuk. Annyi tejjel engedjük fel, hogy krémes állagú legyen, fűszerezzük: só, bors, szerecsendió. Belekeverünk a pohár tejfölt.
A hozzávalókat:
(brokkoli, tészta, besamel, sajt) rétegezzük egy tűzálló edénybe. A tetejére kevés hígított tejföl és sajt kerüljön.
Majd a rakott tésztát előmelegített sütőben pirítsuk készre. |
|
|
0 komment
, kategória: Böjtös ételek (húsmente) |
|
|
|
|
|
2014-03-05 12:06:02, szerda
|
|
|
7-nap Böjtös étel
Mos kedvezünk a családnak.
Tejfölös húsi ( nem böjtbe !) most kicsi parizer,sovány sonka(pulykamell)
1 kg ( ha nem böjtölsz -csirkemell) most a fentiekből valami
4 dl tejföl
1 vöröshagyma,
4 gerezd fokhagyma
olaj, só, bors, szerecsendió (őrölt)
fél kg tészta
fél kg gomba
petrezselyem
A hagymát az olajon megdinszteljük, beletesszük a tört fokhagymát, a kockára vágott húst,
darabokra vágott gombát, és puhára pároljuk. Fűszerezzük.
Rátesszük a két-három evőkanál lisztet, elkeverjük.
Kevés hideg vízzel felengedjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, petrezselyem.
Összeforraljuk, ha kell, még ízesítjük.
Főtt tésztával tálaljuk. |
|
|
0 komment
, kategória: Böjtös ételek (húsmente) |
|
|
|
|
|
2014-03-05 11:54:32, szerda
|
|
|
7-nap Böjtös étel
Kolbászos - penne
Hozzávalók 4 főre
15 dkg húsos szalonna
20 dkg füstölt sajt
25 dkg füstölt kolbász
1 vöröshagyma
1 EK Erős Pista
3 EK Édes Anna
3 dl tejszín
4 EK olaj
1 csokor petrezselyem
50 dkg penne
só, majoránna
Elkészítés
1. A kolbászt felkarikázzuk, a hagymát, szalonnát felkockázzuk.
2. A kétféle paprikakrémet egy tálban összekeverjük a tejszínnel, és a majoránnával.
3. A tésztát sós, lobogó vízben feltesszük főni.
4. A szalonnát 2 EK. olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a hagymát, és megfonnyasztjuk rajta.
5. Ezután rádobjuk a kolbászkarikákat, és pár percig pirítjuk.
6. Hozzáöntjük a tejszínes keveréket, a reszelt sajt felét, és 4-5 perc alatt átforraljuk.
7. A tésztát belekeverjük a mártásba, jól összeforgatjuk. Tetejét megszórjuk apróra vágott friss petrezselyemmel, és a maradék füstölt sajttal, és tejföllel tálaljuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: Böjtös ételek (húsmente) |
|
|
|
|
|
2014-03-05 11:52:26, szerda
|
|
|
6-nap Böjtös ételek
Zöldborsós tészta
25 dkg száraz tészta, megfőzve
50 dkg zöldborsó
1 fél darab piros színű paprika
Vaj,
Só, bors
A zöldborsót és az apróra vágott paprikát, kevés vajon puhára pároljuk. Fűszerezzük.
A tésztával összekeverjük, de külön a tésztára halmozva is tálalhatjuk. |
|
|
0 komment
, kategória: Böjtös ételek (húsmente) |
|
|
|
|
|
2014-03-05 11:50:55, szerda
|
|
|
5-nap Böjtös ételek
Tortellíni sajtszósszal
A főzést úgy kezdjük, hogy vásárolunk egy zacskó szárított olasz finomságot, amit az előírás szerint megfőzünk. Majd a sajtszósszal leöntjük.
Sajtszósz:
13-15 dkg reszelt sajt,
5-6 dkg vaj
1 vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma
2 evőkanál liszt
2 - 2,5 dl tej
Fűszerek: só, fehérbors, szerecsendió
A hagymát, fokhagymát a vajon megpároljuk(világosra), megszórjuk a liszttel, ezzel is pirítjuk, de csak annyira, hogy világos maradjon, felengedjük a tejjel, fűszerezzük, majd beforraljuk, rádobjuk a reszelt sajtot, ezzel is átforraljuk, ha szükséges, még tejjel hígítható.
Petrezselyemzölddel díszítjük, és a mártásba is szórunk belőle.
|
|
|
0 komment
, kategória: Böjtös ételek (húsmente) |
|
|
|
|
|
2014-03-05 11:46:44, szerda
|
|
|
4-nap Böjtös ételek
Spagetti paradicsomszósszal
15 dkg füstölt szalonna (kockázva, kisütve)
Fél kg tészta (megfőzve)
1 fej vöröshagyma (kockára vágva)
2-3 gerezd fokhagyma (összetörve)
1-1 paprika, sárgarépa (apróra vágva)
Fél liter sűrített paradicsom
10 dkg sajt (reszelve)
Só, bors, majoránna
A szalonna zsírján (a szalonna-kockák is benne maradnak), megpirítjuk a vöröshagymát, majd rátesszük sárgarépát, paprikát, ezzel is pároljuk. Kevés vizet ráöntve, sózva, borsozva, néhány perc alatt puhára pároljuk, rátesszük a fokhagymát, és ráöntjük a paradicsomszószt. Pár percig forraljuk, ízesítsük.
A paradicsomszószt rákanalazzuk a még forró főtt tésztára,
A tetejére sajtot szórunk.
|
|
|
0 komment
, kategória: Böjtös ételek (húsmente) |
|
|
|
|
|
2014-03-05 11:44:51, szerda
|
|
|
3-nap Böjtös ételek
Savanyú-káposztás tészta
Negyed kg savanyú káposzta
5 dkg szalonna
10 dkg kolbász
25 dkg száraztészta
Tejföl
Fűszerek: só, köménymag, bors A kockára vágott szalonnát kisütjük. A kolbászt is megsütjük ennek a zsírján. Majd mindkettőt kiszedjük egy tányérra, és a visszamaradt zsíron, kevés víz hozzáadásával megpároljuk a kissé kimosott és apró darabokra vágott savanyú káposztát. Amikor a káposzta megpuhult, visszatesszük a szalonnát és a kolbászt. Erre halmozzuk a főtt tésztát. Az egészet összekeverjük. Tejföllel kínáljuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: Böjtös ételek (húsmente) |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 12
|
|
|
|
2014. Március
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
164 db bejegyzés |
e év: |
1742 db bejegyzés |
Összes: |
8743 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (20)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (638)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (72)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 196
- e Hét: 3706
- e Hónap: 5601
- e Év: 56392
|
|
|