Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Mézes dió - vagy diós méz?
  2014-03-09 19:58:32, vasárnap
 
  Egy nagyon egyszerű és gyors receptet írok ma le. Igazán receptnek sem nevezném, túlzás lenne... Ennek ellenére igazán jó dologról van szó, ami gasztroajándéknak is kiváló.Ez pedig nem más mint a mézes dió. Avagy a diós méz. Nézőpont kérdése.


Hozzávalók:
méz
dió
egy dekoratív üveg
opcionálisan szalag, gyöngyök a díszítéshez

Elkészítés:
Rém egyszerű. Az üvegbe szépen belerendezzük a diódarabokat, majd lassan elkezdünk rá mézet csorgatni. Ez viszonylag hosszadalmas, mert a méz szépen lassan csorog le az üveg aljáig. Időnként néhány percre magára is hagyhatjuk, hogy csak csorogjon, csorogjon, aztán folytatjuk, amíg a méz ellepi a diót.

Később lehet enni önmagában is, de használhatjuk süteménybe is, gyümölcssalátába, ízlés szerint ki milyen formában szereti.

A dióban nagyon sokféle ásványi anyag és vitamin van, többek között kálcium, vas, magnézium, A, C, E, K vitaminok és folsav. Antioxidánsokban gazdag, tartalmaz Omega-3 zsírsavat és nehéz ételek fogyasztása után néhány szem a koleszterinszint normalizálásában is segíthet. ITT részletesen olvashattok róla.

A méz jótékony hatásait hosszú időn át lehetne sorolni, baktériumölő, segít torokfájás, kirepedezett ajkak esetén, eddig közel 180 hatóanyagot sikerült azonosítani benne.
Javas Zsuska
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
Gyógynövényes méz
  2014-03-09 19:56:07, vasárnap
 
 

Igazi "csodaszer" influenza ellen és ajándéknak is remek lehet ez a gyógynövényes méz. A képen láthatót csipkebogyóval, csalánnal és kakukkfűvel készítettem. A méz már önmagában immunerősítő hatású, a csipkebogyó az egyik legmagasabb C vitamin tartalmú növény, amire szintén nagy szükség van - nem csak megfázás esetén. A kakukkfű egyéb jótékony hatásai mellett kiváló köhögésre, a csalán pedig szintén remek immunerősítő és vértisztító hatású. Egyszóval CSO-DA-SZER... :-D

Elkészítéséhez a különböző gyógynövényeket könnyen beszerezhetjük gyógyszertárban vagy bioboltokban, persze ha felismerjük őket, saját kezűleg is gyűjthetjük. :-) A mézet kicsit fel kell melegíteni, mielőtt a gyógynövények belekeverjük, hogy hatóanyagaik könnyebben kioldódhassanak. A mézet üvegestől mikróban melegíthetjük, elég 5-10 másodperc és már bele is szórhatjuk a kiválasztott gyógynövényeket, bogyókat. A mézes üveget forró vízbe is állíthatjuk, így is könnyen belekeverhetjük a gyógynövényeket. Később érdemes a mézet műanyag (még jobb a bambusz) teaszűrőn keresztül a teába tenni, hogy ne zavarják később a növénydarabkák az ivást.

Kipróbált recept, mindenkinek ajánlom!!

És íme egy rövid összefoglalás a hozzávalók hatásáról:
A méz
- pozitívan hat az izomzat és a szív működésére,
- kedvezően befolyásolja az emésztőrendszert,
- vérnyomás csökkentő,
- gyógyító hatású légúti- és májbetegségeknél


A csipkebogyó
-A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin forrás, de legfontosabb hatóanyaga a természetes C-vitamin. (A C-vitamin fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Megelőzésként segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést.)

A csalán
- jól alkalmazható köhögésre és asztma ellen,
- hatásos érelmeszesedés megelőző tulajdonsággal bír,
- kiváló vértisztító és vízhajtó, eltávolítja a szervezetből a méreg- és salakanyagokat,
- vas tartalma jó a vérszegénységre,
- pozitívan hat a bélbetegségekre,
- külsőleg kedvező hatású ízületi bántalmak, reuma esetén,
- kiváló immunerősítő hatása van

A kakukkfű
- gyomorjavító, görcsoldó
- köhögéscsillapító
(- a görögök számára a hősiességet jelképezte, a kutatások szerint pedig késlelteti az öregedési folyamatot)

Javas Zsuzsa
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
A Magyar konyha nélkülözhetetlen kincse
  2014-03-09 15:38:08, vasárnap
 
  A magyar konyha nélkülözhetetlen alapanyaga. Annyira ismert, hogy szinte nem is veszünk tudomást róla. Bezzeg, ha nem lenne?

A petrezselyem jelentős mennyiségű mangánt, vasat, káliumot és folsavat tartalmaz, de található benne C-vitamin is. A benne lévő béta-karotin segít semlegesíteni a káros szabadgyököket, bioflavonoidjai pedig elősegítik az erek rugalmasságának megőrzését, valamint gyulladáscsökkentő, rákmegelőző és allergiaellenes hatásúak. A benne található mangán nélkülözhetetlen a méregtelenítésben szerepet játszó enzimek működéséhez.

A petrezselyem hatóanyagai továbbá segítik a tüdő, a gyomor és a bélrendszer vérellátását, ezáltal javítják az emésztést és az anyagcserét. Minthogy valamennyi kiválasztó szerv tevékenységét serkenti - beleértve a bőrt is -, a petrezselyem illóolajai egyaránt hatásosak reuma, köszvény, ekcéma, cellulitisz, sárgaság és menstruációs problémák kezelésére.

Bár elsősorban íze miatt fogyasztjuk, kedvező mellékhatásként elmondható a petrezselyemről,hogy vitaminban gazdag növény. Annak ellenére, hogy alapvető alapanyag a konyhában és egy igazi húsleves, a rizs illetve az újkrumpli is elképzelhetetlen nélküle, nem árt jobban beleásni magunkat és megtudni mit rejt valójában.

A vastag gyökerű petrezselyem minden része értékes.
Gyökerét általában a levesbe szeljük, míg lombját az ételek díszítésénél használjuk fel.

A-vitamin tartalma miatt kezelhető a szürkületi vakság és a látásunk javára is válik.
A hölgyeknek, akik számára valóban nehéz napokat jelent a menstruáció szintén ajánlott fogyasztani, mivel csökkenti a görcsöket és segít beállítani a ciklust.

A vesebajok miatt sem kell aggódnunk, mivel magas kalcium tartalma miatt tisztítja a vízhólyagot és serkenti a vese működését.

A jó szomszédság elengedhetetlen. A petrezselyem ugyanis nem terem meg, ha fejes saláta, retek vagy uborka mellé ültetjük.
Ha már megtermeltük, könnyű dolgunk van, mivel hosszú hónapokig eláll a frissen szedett petrezselyem.

Régi trükk alufóliába csomagolva a mélyhűtőben tárolni. Így 2-3 hónap elteltével is épp olyan íze lesz az ételnek, mintha frissen vágtuk volna bele. Nem muszáj fagyasztani, érdemes kiszárítani is. Ha pedig egyből felaprítjuk és sóval összekeverve egy légmentesen zárható üvegbe tesszük, mindig kéznél lesz, hogy feldobjuk a menüt.

Ha a benne rejlő vitaminokat kihasználva elsősorban a szervezetre gyakorolt hatását szeretnénk kamatoztatni, érdemes teát főzni belőle. Csupán 2 teáskanálnyi levelet vagy gyökeret kell összeaprítani, majd azt 3 dl vízzel leforrázni és negyed órára állni hagyni. Főként étkezés előtt ajánlott elszürcsölgetni. Ha pedig magában esszük, kiváló csodaszer a rossz lehellet megszűntetésére.

Tipp:
Főzés során hatóanyagainak nagy része kárba vész, ezért a legjobb, ha frissen fogyasztod, vagy csak a főzés utolsó szakaszában teszed az ételbe.

Néhány tipp a felhasználására


Petrezselyem-tea - hajra és karikás szemekre

Forrázunk le egy teáskanál petrezselymet egy csészényi forró vízzel, majd 15 perc áztatás után szűrjük le.
Ha a hajunkra kenjük fényesebb lesz tőle, ha pedig a teával átitatott vattakorongot teszünk a szemünk alá, a lila karikákat tüntethetjük el!

Petrezselyem-fürdő - a szép és tiszta bőrért
1 csészényi petrezselymet öntsünk fel 2 csésze almaecettel egy jól zárható üvegben. Az üveget 2-3 napig tegyük meleg helyre és naponta 1-2 alkalommal rázzuk fel. 3 nap után szűrjük le a petrezselymet, a folyadékot pedig töltsük egy tiszta üvegbe. Egyszerre 1 csészényit öntsünk a fürdővízhez, ez a mennyiség 2 alkalomra elegendő. Készíthetünk egyszerre nagyobb mennyiséget, mert sötét, hűvös helyen tárolva nagyon sokáig eláll.

Fűszervaj
1 kis kocka teavajat használjunk, és amikor kicsit felengedett egy tálban egy kiskanál olívaolajjal habverővel jól összekeverjük. Ezután keverjük bele a zöld-fűszereket... Finom benne a petrezselyem, a bazsalikom, az oregánó, a zöldbors, a fokhagyma, de persze akármilyen fűszer mehet bele. Ízletes héjában sült krumplival, de használtjuk főzéshez is vagy egyszerűen kenyérre kenve.

Nyers petrezselyem - a nyersen szétrágott néhány levélke frissíti a leheletet, még fokhagyma evés után is, de rovarcsípést is bedörzsölhetünk vele, megszünteti az égő érzést, viszketést.
A petrezselyem tehát egyszerre vitaminbomba, gyógynövény és pótolhatatlan ételízesítő.
Ezek a legfontosabb jellemzői ennek az alapvető növénynek.
Ennek tudatában vegyük és együk, mert a szervezet hálás lesz érte.

Forrás: napidoktor.hu, javas-zsuzsa.blogspot.hu

 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
Konyhatechnikai eljárások
  2014-03-09 15:23:07, vasárnap
 
  Bundázás
A különböző élelmiszerek valamilyen bundában, bő olajban való sütése régóta ismert.
A történeti áttekintésbe nem mennék bele, mert szétfeszítené a cikk kereteit.
Röviden, valószínűleg Itáliából indult el hódító útjára, Bécs felé, majd terjedt el Európában és hajósok közvetítésével elérte Japánt is.

Hurrá grillparti !!
A grillezés, mint szabadtéri sütésforma, ősidők óta használatos. A forró kőre tett hús, nyársra húzott hal, szalonna, parázsban sült burgonya, kukorica, régóta ismert ételek. Eleink is gyakran használták, részben egyéb lehetőség híján, később táborozáskor. Gondoljunk úttörő korunkra.

Tartósítási eljárások
Nagyanyáink korában természetes volt, hogy bizonyos élelmiszereket tartósítsanak.
A hűtőszekrény elterjedése előtt nem volt más mód, a nem szezonális élelmiszerek, fogyasztási idejének kinyújtására. Bizonyos zöldségeket vermeltek, a húsokat sózták és füstölték, esetleg zsír alatt tárolták. A gyümölcsöket hőkezelték, majd hozzáadott cukorral tették el. Ismert módszer volt a vízelvonás is, gondoljunk az aszalt gyümölcsökre, illetve a szárított húsokra. Hidegen tettek el savanyúságokat, tartósítószerekkel vagy természetes savanyítással pl. káposzta, kerekrépa.

A sütési eljárások
Hagyományos sütés, Csőben sütés (Gratinirozás), Zsírban sütés, Párolás, Elősütés, Pirítás (Átfuttatás), Roston sütés, Zsírjára pirítás, Zsír nélküli sütés, Grillsütés, Kigőzölés, Nyárson sütés,
Perzselés

Sűrítési eljárások
Sűrítés, Rántás, Világos rántás (Fehér rántás), Zsemleszínű rántás, Barna rántás, Vajas rántás, Száraz rántás (diétás rántás), Magyaros rántás, Lisztszórás (hintés, staubolás), Habarás, Manierozás, Legírozás

Főzési eljárások
Főzés, Abálás, Átforralás (kiforralás), Beforralás, Blansírozás (előfőzés, forrázás),
Gőzben főzés, Bográcsban főzés
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2014.02 2014. Március 2014.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 164 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1258
  • e Hét: 4125
  • e Hónap: 10497
  • e Év: 61288
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.