Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Jó éjszakát, szép álmokat!
  2014-03-09 23:52:15, vasárnap
 
  Szeretettel kívánok kedves Mindannyiotoknak



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Gyümölcsösen kompóttal, befőttel
  2014-03-09 23:44:36, vasárnap
 
  Gyümölcsösen kompóttal, befőttel

Van-e kompótszezon? Ha igen, a téli hónapok biztosan annak tekinthetők! Régimódi desszert, esetleg köret, ami néha-néha előkerül a nagymamák kamrájából vagy sokoldalú finomság?

Generációk számára jelentett kitűnő őszi-téli csemegét, de a kompótban vagy a befőttben ennél sokkal több is rejlik. Ha ügyesek vagyunk, viszonylag olcsón különleges finomságokat készíthetünk - évszaktól függetlenül - mindenféle gyümölcsből!
Kompót vagy befőtt?

Hát nem ugyanarról van szó? Nálunk egymás szinonimájaként használatos a két kifejezés, de elgondolkodtató, hogy helyből a kompót kifejezést tartanánk régebbinek, kicsit idegen hangzásúnak, nem pedig a befőttet. Nem véletlen: a két szó nálunk ugyan valóban azonos értelemben használatos, de több országban ez nincs feltétlenül így.

A kompót francia eredetű szó, amely a világ majd' minden nyelvében - és ezzel együtt konyhájában is - meghonosodott. Eredetileg compote-ként írják, és régi szakácskönyvek ezen a néven is említik. Az első kompótokat valószínűleg a 17. századi Franciaországban főzhették, persze nem minden előzmény nélkül, gyökerei talán a középkori Bizáncig is visszavezethetők, bár erre egyelőre kevés bizonyítékot találtak a kutatók.





A kompótba mindenféle gyümölcs jól jön

A compote különféle fűszerezéssel cukorszirupban főtt gyümölcsöt vagy gyümölcsöket jelentett, kezdetben nagy valószínűséggel igen sűrű finomság lehetett - valójában kevés szirup, sok puhára főtt gyümölcs. Franciaországban, angolszász országokban ma is hasonlóan készül. A cukor, a vanília és egyéb fűszerek ekkoriban igen drága mulatságnak számítottak, tehát nem a szegények konyháihoz vezetnek a gyökerek. A hagyomány némi egészségtudatos ideológiát is feltételez a kezdetben a vacsora végén felszolgált kompót mögött, amihez néha társult némi sűrű tejszín vagy tejföl, kekszféleség is. Egykor ugyanis úgy tartották, a cukorszirupban főtt gyümölcs egyensúlyt teremt a szervezetben - ma úgy mondanánk: kiegyensúlyozza a folyadékháztartást. Ehhez azért nem árt felidézni, hogy a korabeli orvostudomány napjainkétól jócskán különböző szemlélettel viseltetett az emberi test működési mechanizmusa iránt. Mindenesetre elgondolkodtató a feltételezés.

Kompót, a kiadós finomság

Az biztos, hogy idővel a kompót - ami nem csupán friss, de aszalt gyümölcsökből is készülhet, sőt alkoholt is tartalmazhat és rengeteg módon tálalható - meghódította a szegények konyháját. A ház körüli gyümölcsösök termését, főként ha azok nem lettek a legtökéletesebbek, kissé savanyúak voltak, bele lehetett tenni a kompótba. A cukor a 19. századra olcsó lett, mindenki számára elérhetővé vált, és a kompót egyike lett a leginkább költségtakarékos édességeknek. Az sem véletlen, hogy az askenázi zsidó konyha egyik fontos desszertjévé vált. Mivel nem tartalmaz tejes összetevőt (ha csak nem kerül a tetejére némi tejszínhab), a legszigorúbb vallási előírásoknak is megfelel, gyorsan elkészíthető, és minden akadt hozzá a ház körül a legszegényebb vidékek lakossága számára is. A tengerentúlon pl. ma is sokan tartják a kompótot az ,,óvilági", pontosabban európai zsidó konyha egyik produktumának.





A rebarbarakompót sűrű tejszínnel a legfinomabb

Gyakorlatilag bármilyen gyümölcsből, sőt akár zöldségből is készülhet - sokan nem is gondolnák, hogy a rebarbara valójában zöldségféle, mégis jobbára édes kompót formájában találkoznak vele. Lehet kísérletezni persze más zöldségfélékkel is, az édeskés sütőtök vagy a cékla is alkalmas kompót készítésére - de izgalmas ezek vegyítése gyümölcsökkel is. Bár a nálunk sokaknak az 1970-es, '80-as évek menzáiról ismerős, hatalmas üvegekből előkerült vegyes gyümölcskompótról nem épp a legkifinomultabb ínyencség jut eszükbe, számos gyümölcs keverékéből készülhet kitűnő kompót. Akár az egres mellé is társulhat némi meggy vagy cseresznye, a bogyósok egymással remekül kombinálhatók, az őszi gyümölcsök (a szilva, az alma, a körte, a fehér húsú őszibarack) pedig különösen jól érzik magukat egymás társaságában.





Újra divatba jöttek a csinos csatos üvegek, amelyekben nagyon mutatósak is a befőttek

A variációk száma végtelen - a lényeg, hogy az egyszerre érő gyümölcsöket érdemes társítani. Kompóthoz soha ne túlérett gyümölcsöt válasszunk. A pikáns, fanyar vagy kissé savanykás típusok azonban kitűnőek hozzá.

És megszületik a befőtt

A kompót kedvelt finomság a szláv népek konyhájában is. Lengyelországtól Ukrajnán és Oroszországon át a közép-ázsiai köztársaságokig, sőt az egész Balkánon a kompót nem sűrű, hanem meglehetősen híg cukros oldatban főtt gyümölcsöket jelent. Ráadásul azt, ami hosszú ideig áll. Vagyis pontosan azt, amit nálunk! Nem nehéz megfejteni, honnan is érkezhetett hazánkba. És ezzel el is érkeztünk a befőtthöz.

Abban mindenki egyetért, hogy a befőtt nem más, mint kisebb-nagyobb dunsztos üvegekben télire eltett gyümölcs sok lével. A szirup vagy lé lehet kifejezetten édes, esetleg alkohollal dúsított, némely esetben savanyított.

A befőtt születése is a régmúltra vezethető vissza, de nagyjából azokba az időkbe, amikor a már említett francia compote megszületett.





Az őszibarackbefőtt lehet édes, lehet pikáns vagy alkoholos is

Az 1647-ben Franciaországban született matematikus-fizikus és feltaláló Denis Papin nevét leginkább a dugattyús gőzgép és a kukta ősének tekinthető szerkezet megkonstruálása miatt őrizte meg az utókor. Találmányai kipróbálása során talán ő készíthette az első befőtteket - ezek azonban vélhetően a laboratóriumi kísérletek stádiumában maradtak, és nem igazán váltak széles körben ismertté. Egy közkeletű történet szerint Napóleon hirdetett egy igen tekintélyes summával (12 000 napóleoni arannyal) kecsegtető pályázatot annak számára, aki megoldja a háborúkban résztvevő katonák élelmiszerei tartósításának kérdését. Egy derék francia cukrász és persze feltaláló, az 1749-es születésű Nicolas Appert rájött, hogy ha a különféle élelmiszerek (zöldségek, húsok, gyümölcsök) hőmérsékletét 100 °C-ra hevíti, azok nem romlanak. Ezért a felfedezéséért 1810-ben (a korabeli halandóságot figyelembe véve szinte aggastyánkorban) a 61 esztendős Appert el is nyerte jutalmát. A csírátlanítás tökéletesítése ugyan még pár évtizedet váratott magára - Louis Pasteur kísérleti eredményei hoztak fordulatot e téren -, de szép lassan kezdetét vette a konzerválás, házi és üzemi körülmények között egyaránt.




A sorozat egyik sikerdarabja a gyümölcsök befőzéséről szóló kötet volt

A maihoz hasonló befőttesüvegek a 19. század második felében élt német kémikusnak, Rudolf Rempelnek köszönhetően kerültek kifejlesztésre. Ő jött rá, hogy ha az üveg pereme és a fémfedél közé gumigyűrűt illesztenek, légmentesen zárható lesz, az üveg tartalma pedig hosszú időn át őrzi szavatosságát. Az 1892-ben szabadalmaztatott találmány valósággal forradalmasította a nagyüzemi befőzést. Nem sokkal később aztán megjelent a celofán is, ami a háztartások számára tette egyszerűvé az üvegben tartósítást.

A házi befőttek készítésének virágkora Európa-szerte nagyjából az I. világháború kezdetétől bő 60 esztendőn át tartott. Az sem véletlen, hogy számos kiadása volt a II. világháború idején megjelent, ma is sok hasznos tanáccsal szolgáló ,,Táplálkozzunk helyesen" könyvsorozatnak.

Aztán a fagyasztórekesszel felszerelt hűtőszekrények és fagyasztóládák elterjedésével jelentősen csökkent a befőzés: egyszerűbb és cukormentes a fagyasztás.

Kompótot az asztalra!

Bár a befőtt készítés a mai háztartásokban egyre ritkább, azért nem tűnt el teljesen. A jó kis rumos meggy- vagy szilvabefőtteknek ki tudna ellenállni? Ráadásul mindig akadnak újabb és újabb gasztronómiai hóbortok, remek receptek, amelyek a kísérletező kedvű háziasszonyokat magukkal ragadják, és ki-ki szívesen készíti el a saját ízesítésű házi befőttjét. Ezeket aztán friss gyümölcsben ínséges időkben csak le kell emelni a kamrapolcról, és mehet a gyümölcs a rétesekbe, pitékbe, kevert tésztákba, vagy kerülhet krémes, réteges pohárkrémekbe, trifle desszertekbe, fagylaltok mellé és még sok-sok finomságba.





Akár önmagában is tökéletes desszert a kompót, de krémekhez, sütikhez, tortákhoz is használhatjuk

Ha süteményeket töltünk kompóttal, nagy előny, hogy gyorsabban elkészülnek, hisz a gyümölcs már túlesett egy hőkezelési eljáráson. Jól lecsepegtetve minden télire eltett befőttet - a friss gyümölcshöz hasonlóan - rengeteg desszerthez használhatunk, akár dekorálásra is pudingokhoz, főzött krémekhez.

A kompót persze nem csupán az édességek között állja meg a helyét: sültek körete is lehet, vagy különféle húsételekbe kerülhet, de a párolt rizs is feldobható mondjuk vékonyra szeletelt, alaposan lecsepegtetett őszibarackbefőttel.





Kompótok nagyon jól illenek húsételekhez is, a legkedvltebb a szilva és az őszibarack

Igazi téli csemege a birsalmakompót, ecetesen is nagyon ízletes!

Ecetes birskompót

Hozzávalók:
1 kg birs
25 dkg cukor
1 nagy csipet só
2 egész fahéjrúd
½ l fehérborecet
6-8 db egész szegfűszeg
6-8 db borókabogyó
7 ½ dl víz

Elkészítés: A birset meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, nagyobb gerezdekre daraboljuk.
A vizet az ecettel és a cukorral felforraljuk, majd belerakosgatjuk a gyümölcsöt, valamint a többi fűszert. Lefedve, közepes erősségű tűzön nagyjából 20 perc alatt puhára főzzük. Hűlni hagyjuk.
Hidegen tálaljuk sült húsok vagy grillezett, fűszeres sajt mellé.

A savanykásabb befőttek vagy a régi, jól bevált recept szerint eltett ecetes szilva időnként savanyúság helyett is kínálható a vasárnapi rántott szelet vagy más húsétel mellé. Érdemes persze kipróbálni a friss vagy mélyhűtött bogyós gyümölcsökből (pl. áfonyából, feketeszederből, ribizliből) kis cukor hozzáadásával, kevés kukoricakeményítővel sűrített kompótot vagy ragut vadételekhez, de akár rántott sajtokhoz, zöldségekhez is.

Kompótot persze az év minden szakában, szinte bármilyen gyümölcsből készíthetünk. Méghozzá gyorsan és egyszerűen.





Az almakompót langyosan és hidegen is remek

A már nem teljesen hibátlan héjú almából vagy körtéből szegfűszeggel, vaníliával gyorsan és nagyon finom kompótot főzhetünk, amit akár langyosan, akár hidegen is tálalhatunk. És persze tovább is gazdagíthatjuk.

Mézes alma-körte kompót vajas morzsával

Hozzávalók:
3-4 db közepes méretű savanykás alma
2 db közepes méretű kemény húsú körte
1 db citrom héja és leve
2 evőkanál méz
1 egész fahéjrúd
4-5 db egész szegfűszeg
1,5 dl víz
1 evőkanál vaníliás pudingpor
A morzsához:
5 dkg zsemlemorzsa
1 púpozott evőkanál cukor
3 dkg vaj
A tálaláshoz:
ízlés szerint tejszínhab vagy vaníliafagylalt

Elkészítés: Az almát és a körtét meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, falatnyi darabokra vagdossuk. A vízzel, a mézzel, a fahéjjal, a szegfűszeggel, a citrom reszelt héjával együtt felforraljuk, majd a forrást követően 1-2 percig főzzük - vigyázzunk, hogy ne essenek szét a gyümölcsök. Ha már majdnem elkészült, belefacsarjuk a citrom levét, és a pudingporral besűrítjük. Hűlni hagyjuk.
A vajat serpenyőben felolvasztjuk, rászórjuk a cukrot és a morzsát, néhány perc alatt megpirítjuk.
A sűrű kompótot tálakba elosztjuk, a tetejére hintjük a vajas morzsát. Ha kedvünk van, tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal is koronázhatjuk.

Ehhez hasonló friss kompótot természetesen akár fagyasztott gyümölcsökből, többek között cseresznyéből, meggyből, málnából, eperből - sőt akár vegyesen is - készíthetünk, arra kell csupán ügyelni, hogy a mélyhűtött gyümölcsök meglehetősen sok levet engednek.





Kísérletezzünk a fűszerekkel, akár friss kompótot, akár befőttet készítünk

A kompótokat kedvünk szerint fűszerezhetjük is. A vanília, a fahéj, a kardamom, a csillagánizs, az őrölt gyömbér, a citrusok illóolajokban gazdag héja, esetleg leheletnyi chili változatosabbá teheti a télen is könnyen elkészíthető kompótokat. Arra azért nem árt figyelni, hogy a markáns fűszerek használatát ne vigyük túlzásba, hisz akkor elvész a gyümölcs aromája. A cukorszirup édességét is annak megfelelően szabályozzuk, hogy milyen a gyümölcs cukortartalma, no meg az ízlésünk. A hagyományos fehér répacukrot kiválthatjuk a kissé karamelles aromájú barna nádcukorral, mézzel vagy úgynevezett egészséges cukorral (pl. nyírfacukorral) is. Minden esetben kicsit más lesz az eredmény, de mindegyikkel nagyon finom.

Egészen különleges kompótokat készíthetünk pl. aszalt gyümölcsökből. Az aszalt őszi- és sárgabarack, a mazsola, az aszalt szilva, datolya, füge, szárított vörös áfonya akár egymással kombinálva is remek kompótalap lehet.

Az aszalt gyümölcsökből főtt kompótot feldobhatjuk pirított dióval, mandulával vagy mogyoróval is. Ezeket a kompótokat soha nem érdemes bő lére ereszteni, épp csak annyi víz szükséges hozzá, hogy a gyümölcsök megpuhuljanak benne, a cukrot pedig el is hagyhatjuk.

Aszaltgyümölcs-kompót cukor nélkül, pirított dióval

Hozzávalók:
10 dkg aszalt sárgabarack
5 dkg szárított füge
5 dkg aszalt szilva
5 dkg nagy szemű aranymazsola
5 dkg aszalt vörös áfonya
3,5 dl víz
½ dl barackpálinka
1 teáskanál őrölt gyömbér
5 dkg dióbél

Elkészítés: A gyümölcsöket mossuk meg. A sárgabarackot, a szilvát és a fügét mérettől függően felezzük, negyedeljük. A gyümölcsöket halmozzuk lábosba, öntsük fel a vízzel és a pálinkával, fűszerezzük gyömbérrel. Cukrot azért nem szükséges hozzáadni, mert az aszalt gyümölcsök cukortartalma eleve elég magas. Lassú tűzön főzzük nagyjából 15 percig, vagy amíg a gyümölcsök megpuhulnak. Hagyjuk hűlni.
Közben zsiradék nélküli serpenyőben pirítsuk meg a diót, papírtörlővel dörzsöljük le a héját. A már langyos kompótot porciózzuk kis tálakba, díszítsük a pirított dióval. Ehhez a kompóthoz akár natúr, akár gyümölcsjoghurtot is kínálhatunk.





Nem csak fahéjjal és szegfűszeggel tehetjük el a szilvát, de ecetesen savanyúságnak is tökéletes

HL

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
A csodálatos káposzta
  2014-03-09 23:32:52, vasárnap
 
  A csodálatos káposzta

A káposzta egyszerűen csodálatos. Ízletes, rengeteg vitamint tartalmaz még tél végefelé is, ezerféleképp elkészíthető - és pénztárcabarát.

A káposztafélék családjának legismertebb tagjai: a fejes káposzta, a lilakáposzta, a kelkáposzta. Közéjük tartozik a kelbimbó, a kínai kel, sőt a karfiol és a brokkoli is.

A káposzta az egyik legrégebbi zöldségételünk, amit ma is sokféleképp készítve, szívesen fogyasztunk, és sok esetben nem tudjuk, hogy ezzel milyen jót teszünk a szervezetünknek.





Frissen és savanyítva, nyersen és főzve is érdemes enni az egészséges káposztát

Mivel a fejes káposzta nem egy adott helyről származik, így az emberiség igen régóta széles körben fogyasztja. A káposzta háziasítása és nemesítése viszonylag hamar megkezdődött, nagyjából az i. e. I. évezredben. Így válhatott a laza levelekből álló növény a ma ismert sűrű, tömött fejjel rendelkező zöldséggé.

A kínai fazekakban az i.e. IV. évezred környékén jelent meg a káposzta, s nem csak szívesen fogyasztották, hanem a jin-jang egyensúly fenntartására is használták. A káposztát előszeretettel fogyasztották savanyítva. Ez az étel a mai napig igen kedvelt Kínában és Koreában is.

Ahogy az a nagymúltú, Földközi-tenger környékén termő élelmiszereknél lenni szokott, Egyiptomban is fogyasztottak már káposztát. Méghozzá nem is keveset, mivel hitték, hogy a káposzta semlegesíti az alkoholt, így megelőzési célzattal, valamint a macskajaj enyhítésére is savanyított káposztát ettek. Valószínűleg innen datálódik az a nézet, ami a mai napig tartja magát, hogy egy jó savanyú káposztás korhelylevessel minden bűnünk megbocsáttatik - és a másnaposságunk is gyorsan elmúlik.

Az egyiptomiak után a görögök és a rómaiak ennél tovább mentek, úgy gondolták, a káposzta sok bajra gyógyír. Diogenész hitt abban, hogy a káposzta megőrzi az egészségét és sokáig életben tartja. Még az is lehet, hogy volt benne valami, hiszen közel 80 évig élt.

Állítólag Claudius császár egyszer arról szavaztatta meg a szenátust, hogy tudnak-e jobb ételt, mint a sózott marhahús és a káposzta. A szenátus egyöntetű nemmel szavazott. Ami nem meglepő, hiszen Rómában Cato és Plinius is az egekig magasztalta a káposztát. Cato - akár csak Diogenész - nagy káposztafogyasztó volt, s szintén hitt abban, hogy a savanyított káposztával helyretehető a nehéz ételekkel, sok itallal megterhelt gyomor. Plinius nem csak ette a káposztát, hanem Naturalis Historiae című művében a káposzta egészségügyi tulajdonságait is számba vette, valamint megemlítette, hogy a káposzta nem csak belsőleg hatékony, hanem borogatás formájában is jól használható. Plinius szerint a káposzta jó fejfájásra, látásromlásra, hasznára válik a lépnek és a gyomornak egyaránt, sőt még a hipochondriát is gyógyítja...

Annyi bizonyos, hogy ha nem is mulasztotta el a másnaposságot, de a téli hónapok vitaminban szegény táplálkozásában nagy segítséget jelentett a savanyított káposzta.





Olcsó, soká eltartható, változatosan elkészíthető a káposzta

Annak ellenére, hogy a Földközi-tenger vidékéről származnak a legkorábbi feljegyzések, ismeretes, hogy a káposzta igazán jól a kicsit hűvösebb éghajlaton nő, így nem meglepő, hogy nagyon hamar egész Európában megjelent, és a szegények konyhájának legmegbízhatóbb alapanyagává vált.

A minden időben rendelkezésre álló zöldség egészségügyi előnyeit Cook kapitány is elismerte, amikor 1769-ben a hajóorvos az egyik matróz elfertőződött lábát a skorbut ellen magukkal vitt savanyú káposztával kezelte, így mentve meg az üszkösödéstől. Egyébként Cook volt az első, aki felismerte, hogy a C-vitamin hiányból kialakuló skorbutot a magas C-vitamin tartalmú savanyított káposztával ki lehet védeni, így hajóútjaira mindig megfelelő mennyiségű savanyított káposztával indult, és ragaszkodott hozzá, hogy a legénység minden tagja rendszeresen fogyassza.

A káposzta a XVI. században hódította meg Amerikát. Egy francia navigátor, bizonyos Jacques Cartier volt az, aki 1536-ban az Újvilágba vitte a káposztát, s el is ültette Kanadában. Mivel a káposzta igen népszerű volt az európai bevándorlók körében, hamar elterjedt, de a káposzta jelenlétéről írásos bizonyíték csak a XVII. század második feléből van.

Annak ellenére, hogy a káposzta ősi formája már az időszámítás előtt megjelent a kínaiaknál, a japánokat csak a XVIII. század végén érte el az általunk is ismert és szeretet fejes káposzta.

A káposzta nem csak a szegények megmentőjeként és az ókor egyik kedvelt medicinájaként ismert, hanem mint a gazdagság szimbóluma, legalábbis Amerikában, ahol újév idején illik egy nagyobb adag káposztát enni annak reményében, hogy a zöld levelek okán majd pénz áll a házhoz.

Bár a középkorban már Európa-szerte elterjedt volt a savanyú káposzta, Magyarországon csak a XVI. században jelent meg, feltételezhetően török közvetítéssel. Az európai megjelenés esetében nincsenek bizonyítékok, hogy honnan érkezett, bár egyes feltételezések szerint a római befolyás mellett a kelták savanyított káposztája is elérte a kontinenst, és hamar népszerűvé vált.





A savanyú káposzta kész csoda - érdemes nyersen is gyakran fogyasztani

Az arisztokrácia köreiben ugyan ritkán jelent meg, de a paraszti sorban élők számára a XIV. századtól egészen a XIX. századig nélkülözhetetlen alapanyag volt.

A káposzta meg is kapta a méltó megbecsülést. 1984-ben az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete beválasztotta a káposztát a világ 20 legfontosabb zöldsége közé.
Hogyan válasszunk? Hogyan tároljuk?

A káposzta vásárlásakor figyeljünk oda, hogy csak sérülésmentes, fényes levelű, tömör fejű káposztákat válasszunk. A megvásárolt káposztát néhány napig tárolhatjuk a konyhapulton vagy a spejzban, de a hűtőben akár egy hétig is eltarthatjuk.

Felvágni csak közvetlenül a felhasználás előtt érdemes. A vörös- vagy lilakáposzta esetében ügyeljünk rá, hogy csak rozsdamentes acélkéssel vágjuk, különben elszíneződik. A vöröskáposztához főzéskor is érdemes egy kis citromot adni, hogy megőrizze eredeti színét.





A lilakáposzta még egészségesebb

A káposztát úgy is tárolhatjuk, hogy a vékony csíkokra vágott zöldséget blansírozzuk, majd miután kihűlt és a felesleges nedvesség is távozott belőle, akkor zacskókba csomagolva lefagyasztjuk. A savanyú káposztát nagyjából egy hétig tárolhatjuk a hűtőben, mielőtt felhasználásra kerül.
Egészséges káposzta

A káposzta tényleg nagyon egészséges. Külső levelei jó E-vitamin források. A nyers fejes káposzta nagyon sok C-vitamint tartalmaz, valamint magas vas-, kalcium- és kalcium tartalma. Ezen kívül A-B6-, B12-, D-, E- és K-vitamin található benne, az ásványi anyagok közül pedig mangán, réz, cink, foszfor és magnézium is fellelhető benne. A káposztában található kén is, ennek köszönheti jellegzetes illatát. A kén azonban nem csak a káposztát azonosító illatért felelős, hanem segíti a szervezet baktériumokkal szembeni ellenállását.

A jellegzetes illat mellett a káposztát nem kedvelők tábora a kellemetlen puffadásra szokott panaszkodni, amit a káposzta előidéz. Ezen úgy lehet valamelyest segíteni, hogy a káposzta első főzőlevét leöntjük, majd friss vízzel folytatjuk az étel elkészítését.

A vörös káposzta élettani tulajdonságai megegyeznek a fehér fejes káposztáéval, bár a vörös káposztában kicsivel több C-vitamin, vas, kálium és kalcium található.





Fontos vitaminforrás télen a káposzta - salátának is nagyon finom!

A jelenleg is folyó kutatások alapján úgy tűnik, hogy a káposzta alkalmas a rákos megbetegedések megelőzésére. A káposzta jó méregtelenítő, tisztítja a vért, a benne lévő vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően segíti az agy és az idegrendszer működését.

A kalóriában szegény, ám rostokban és vitaminokban gazdag káposzta tökéletes fogyókúrázóknak, a belőle készült sovány levesre épül a káposztaleves-diéta.
Káposztás ételeink

A káposztát nagyon sokféleképp felhasználhatjuk. Frissen tehetjük salátákba, de akár leveseket is gazdagíthatunk vele. A zsenge fejekből nagyon finom egytálételeket készíthetünk, dinsztelve remek köret válhat belőle, de rakott, csőben sült káposztát is kínálhatunk a családnak, sőt különféle tésztákat is tölthetünk vele. A káposztás lángos mellett kedvelt a káposztával töltött sós leveles aprósütemény, a pirog vagy a hasé, illetve a káposztás pogácsa is. A savanyított káposztát kínálhatjuk salátaként, felhasználhatjuk levesekhez, egytálételekhez.





Az orosz pirogot is gyakran töltik káposztával

A savanyú káposztás egytálételeknél említést kell tenni a magyar eredetű - a töltött káposztával nem azonos - székelykáposztáról, amely viszonylag új keletű étel. A hozzá kapcsolódó, hitelt érdemlő legenda szerint Székely József főlevéltáros Petőfivel az oldalán kissé kései órában érkezett meg a törzshelyének számító Komló-kertbe, ahol már nem nagyon tudtak mit enni hozni a megéhezett hivatalnoknak. Amikor a kocsmáros elsorolta, hogy miből maradt, Székely a savanyúkáposzta-főzeléket és a pörköltet összeöntette és azt kérte - kínjában - vacsorára. A kényszerházasság sikeresnek bizonyult, annyira, hogy később már Petőfi a maga által székelygulyásnak keresztelt ételt kérte... így vándorolt be egy maradék a magyar konyha alapételei közé.





Székelykáposzta, ami nem Erdélyből származik :)

Egy másik - a magyar konyhában erőteljesen jelen lévő - káposztás étel a káposztás cvekedli vagy káposztás kocka, nagyon megosztó étel. Egyrészt sokan nem szeretik, másrészt a cvekedli-rajongók is több táborra bomlanak. Van, aki a sós, borsos változatban hisz, van, aki viszont csak és kizárólag porcukorral szereti ezt az ételt.

A káposztához nagyon jól illenek a zöldfűszerek, többek között a zsálya és a kakukkfű, a borsikafű, a babérlevél vagy a tárkony. Izgalmas párosítás a köménnyel, édesköménnyel, szerecsendióval fűszerezett káposzta is. A káposzta erős ízét jól finomíthatjuk, lágyíthatjuk tejföllel vagy tejszínnel, attól függően, hogy milyen az étel jellege. A káposztának jó partnere a cékla, a sárgarépa, a póréhagyma, a krumpli és a hagyma.





A lilakáposzta nyersen és párolva is nagyon kellemes

Lucskos káposzta

Hozzávalók:
1 nagy vagy 2 kicsi zsenge fejes káposzta
1 csokor kapor
1 nagy pohár tejföl
2 kávéskanál almaecet

1 evőkanál finomliszt
80 dkg sertéscomb vagy pulykamell
1 fej vöröshagyma

Elkészítés: A hagymát felkockázom, kevés olajon megdinsztelem, majd a viszonylag nagy kockákra vágott húst kifehérítem, kevés vízzel felöntöm és puhára párolom. A káposzta külső leveleit leszedem, nyolc darabra vágom, és egy nagyobb lábasba fektetem a darabokat. Vízzel felöntöm, hogy ellepje, sózom és puhára főzöm. Kevés ecetet is adok hozzá. Amikor kész a káposzta, akkor behabarom, kaporral megszórom. Hússal tálalom.

Csirkével gazdagított tavaszi egytál

Hozzávalók:
1 kg csirkecomb
1 nagy gerezd fokhagyma
12 dkg húsos szalonna
2 szál újhagyma
5 dl húsleves
2 dl tejföl
1 igen kis fej friss fejes káposzta
1/2 kg friss borsó (héjában ennyi)

Elkészítés: A szalonnát felkockázom. A csirkéről lehúzom a bőrét, majd kicsontozom. Egy nagy és mély serpenyőben kisütöm a szalonna zsírját, erre jön a hús, amit kifehérítek. Amíg ez zajlik, addig hozzáadom a karikára szelt újhagymát és az apróra vágott fokhagymát. Ha fehér a hús, akkor felöntöm húslevessel, majd lejjebb veszem a lángot, félig lefedem, és fél órát hagyom főni. Ezután jön bele a fejes káposzta, aminek kiszedem a torzsáját, és nyolc cikkre vágom. A cikkeket elfektetem a serpenyőben, hozzázúdítom a megtisztított borsót, s egy kis levest adok még hozzá, ha kell. 10-15 percet főzöm, fedő alatt, majd tejföllel behabarom. Ha kell, sózom, extra tejföllel tálalom.





Töltött káposzta - az egyik legnépszerűbb téli klasszikus

WM

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Alexander sütemény
  2014-03-09 23:23:08, vasárnap
 
  Alexander sütemény

Hozzávalók:

A mézes laphoz:
20 dkg finomliszt
6 dkg olvasztott méz
6 dkg porcukor
2 dkg vaj
2 db tojás
1 kávéskanál szódabikarbóna

A tésztához:
30 dkg aprított dió
8 tojásfehérje
30 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
4 evőkanál savanykás baracklekvár

A krémhez:
8 tojássárgája
10 evőkanál cukor
5 dl tej
3 evőkanál liszt
1 csomag vaníliás pudingpor
30 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor

A mézes lap lekenéséhez:
2 evőkanál baracklekvár

A tetejére:
5 dl habtejszín
5 dkg csokireszelék

Elkészítés:

A mézes lap hozzávalóit összegyúrjuk, és egy sütőpapírral fedett nagy gáztepsiben világosra sütjük (180 fokon, 10-12 perc). A tetejét villával megszurkáljuk, hogy fel ne púposodjon.

A tésztához egy ugyanakkora tepsit sütőpapírral kibéleljük, és az aprított diót beleszórjuk. 180 fokra melegített sütőben egy kissé megpörköljük. Közben megkevergetjük, de vigyázzunk arra, hogy szép, kellemes arany színe legyen!

A tojásfehérjéket a cukrokkal kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a baracklekvárt. Ezt a lekváros kemény habot szépen rásimítjuk a pörkölt dióra, és 180 fokon 10-15 perc alatt megsütjük.

A krém hozzávalóit a vaj kivételével simára keverjük és sűrűre felfőzzük, majd kihűtjük, és vajjal habosra keverjük.

A sütemény összeállítása: a mézes lapot lekvárral vékonyan lekenjük, majd rákenjük a krém 1/3 részét. A krémre tesszük a habtésztát úgy, hogy a diós felülete kerüljön felülre. Erre simítjuk a maradék krémet, majd a krémre a keményre vert tejszín. A tetejét csokireszelékkel szórjuk meg.





Megjegyzés:

A sütemény nagyon finom, bármely ünnepi asztalon megállja a helyét. A receptet Császár Etától kaptam, nagy köszönet jár érte. A sütemény nem édes, az íze fenomenális.

A receptet és a fotót Ditti56 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Vajban sült tejszínes-mogyorós busafilé
  2014-03-09 23:19:14, vasárnap
 
  Vajban sült tejszínes-mogyorós busafilé

Hozzávalók:

2 személynek:
2 db busafilé

őrölt feketebors
citrom
sült hal fűszerkeverék
felezett mogyoró
1 kanál vaj
2 dl főzőtejszín
2 nagy burgonya
petrezselyem

Elkészítés:

A halat sózom, borsozom, csavarok rá citromot, szórok rá fűszerkeveréket, hűtőbe teszem.

A burgonyát héjában megfőzöm, megpucolom, felkarikázom, beteszem egy serpenyőbe. Mellérakom bőrével lefelé a vajra a halat. Beteszem a 200 C fokra előmelegített sütőbe.

15 perc sütés után locsolok a halra tejszínt. 30 perc után megfordítom, újra fűszerezem, szórok rá mogyorót, 15 percig tovább sütöm.

Tálaláskor a krumplira szórok aprított petrezselymet, s a hal mellé teszek egy szelet citromot.





Megjegyzés:

A busából kellő fűszerezés után finom sült hal készíthető.

A receptet és a fotót Hobbychef küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Császármorzsa almakompóttal
  2014-03-09 23:15:18, vasárnap
 
  Császármorzsa almakompóttal

Hozzávalók:

Hozzávaló 4 személynek:
75 dkg alma
3 dl almalé (100%)
2 evőkanál citromlé
12 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál fahéj
2 dkg vaj
22,5 dkg liszt
4 tojás
3,75 dl tej
5-7 dkg mazsola
vaj/olívaolaj a sütéshez

Elkészítés:

Az almát meghámozzuk, kimagozzuk és kockára vágjuk. Egy edényben az almát az almalével, a citromlével, 5 dkg cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral és a fahéjjal felforraljuk, majd fedő alatt kis lángon kb. 5 percig főzzük. Melegen tartjuk.
A vajat megolvasztjuk. A lisztet egy edénybe szitáljuk. A tojásokat szétválasztjuk és a sárgáját a liszthez adjuk. Hozzákeverünk még 7 dkg cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot és a tejet. A vajat és a mazsolát szintén hozzáadjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és hozzádjuk a masszához. Egy serpenyőben vajat vagy olajat melegítünk. Beleöntünk egy adag tésztát, és az egyik felét megsütjük, majd kettévágjuk, és megfordítjuk őket. Két fakanál vagy kanál segítségével szétdaraboljuk és sülni hagyuk. Melegen tartjuk. Tálalás előtt porcukorral megszorjuk és az alamkompóttal kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Sussy küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Hurka krumplival és fehérboros savanyított káposztával sütve
  2014-03-09 23:12:53, vasárnap
 
  Hurka krumplival és fehérboros savanyított káposztával sütve

Hozzávalók:

2 személynek:
1 szál véres hurka
1 szál májas hurka
1 szál kolbász
4 db nagyobb krumpli
füstölt szalonna
1 db lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
póréhagyma
1 bögrényi savanyított fehér káposzta
1/2 alma
olívaolaj
fehérbor

őrölt feketebors
fokhagyma-petrezselyem fűszerkeverék
őrölt kömény

Elkészítés:

A krumplit héjában megfőzöm, majd megpucolom, és egy nyél nélküli serpenyő felébe, melybe kevés olajat locsoltam, beleszeletelem. Ráteszem a kockázott szalonnát, az aprított fokhagymát, a felkarikázott lila- és póréhagymát. Sózom, borsozom, s szórok rá fokhagyma-petrezselyem fűszerkeveréket. A serpenyő másik felébe teszem (lé nélkül) a savanyított káposztát, ráteszem a szeletelt almát, borsozom, megszórom a köménnyel, s locsolok rá kevés bort.

Végül ráteszem a mindkét oldalon villával megszurkált hurkákat és kolbászt. Locsolok rá kevés olajat, és 180 fokon előmelegített sütőben megsütöm. Félidőben a hurkákat megfordítom.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Hobbychef küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Brokkolikrémleves sajttal
  2014-03-09 23:09:42, vasárnap
 
  Brokkolikrémleves sajttal

Hozzávalók:

50 dkg brokkoli
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
20 dkg trappista sajt
10 dkg vaj
ételízesítő
őrölt fehérbors
1 babérlevél
1 dl tejföl
1 evőkanál liszt
petrezselyem
25 dkg fokhagymás kenyérchips

Elkészítés:

A bokkolit rózsáira szedjük, a vöröshagymát daraboljuk, a sajtot lereszeljük és félretesszük.

Vajon puhára pároljuk a brokkolit a
vöröshagymával és a fokhagymával. Ételízesítővel, fehérborssal, babérlevéllel ízesítjük. Felöntjük vízzel, puhára főzzük.

A babérlevelet kivesszük, botmixerrel összeturmixoljuk a levest. Újraforraljuk, beletesszük a reszelt sajtot, folyamatosan keverjük, míg a sajt elolvad.

Végül tejfölös habarást teszünk bele, szintén folyamatos keverés mellett. 2 perc múlva levehetjük a tűzről.

Tálaláskor apróra vágott petrezselyemzölddel díszítjük, és fokhagymás vagy natúr kenyérchipset kínálunk hozzá.





Megjegyzés:

A receptet Forró Szilvia küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Heti menü ajánlat – 2014 március 10 - 16.
  2014-03-09 23:06:54, vasárnap
 
  Heti menü ajánlat - 2014 március 10 - 16.

Hétfő:

Előétel: Brokkolikrémleves sajttal
Főétel: Hurka krumplival és fehérboros savanyú káposztával
Desszert: Mandarin
Vegetáriánus ajánlat: Császármorzsa almakompóttal

Kedd - kalandozzunk az indiai ízek világában:

Előétel: Indiai lencseleves
Főétel: Currys csirke basmati rizzsel
Desszert: Indiai madártej (ras malai)
Vegetáriánus ajánlat: Indiai dahl Ibrahim-módra

Szerda:

Előétel: Betűtésztás paradicsomleves
Főétel: Zúzapörkölt tarhonyával, káposztasaláta
Desszert: Körte
Vegetáriánus ajánlat: Gombapörkölt tarhonyával, céklasaláta

Csütörtök:

Előétel: Kukoricakrémleves pirított zsemlekockákkal
Főétel: Carbonnade (marharagu barna sörrel)
Desszert: Rózsafánk
Vegetáriánus ajánlat: Sajt steak salátával

Péntek:

Előétel: Tejes-tejfölös lencseleves virslivel
Főétel: Kecskesajtos-csirkés rakott tészta
Desszert: Pischinger torta
Vegetáriánus ajánlat: Grillezett kecskesajt medvehagymapestós metélttel

Szombat:

Reggeli: Fonott foszlós kalács vajjal, habos kakaóval
Előétel: Gyümölcsleves
Főétel: Töltött pulykamellrolád
Desszert: A legmeggyesebb meggyes pite
Vacsora: Fokhagymás lepényszendvics dúsan töltve, rozé borral öblögetve
Vegetáriánus ajánlat: Brokkoli-karfiol gratin

Vasárnap:

Reggeli: Füstölt lazacszeletek vajas pirítóson, citromos tea
Előétel: Újházy tyúkhúsleves
Főétel: Borjúpaprikás galuskával
Desszert: Rigó Jancsi
Vacsora: Dióval töltött tojás franciasalátával
Vegetáriánus ajánlat: Sajtos sült rizsgolyók

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2014.02 2014. Március 2014.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 504 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1323
  • e Hét: 3537
  • e Hónap: 17442
  • e Év: 147149
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.