Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Ne reménykedj barátom...dönts!
  2014-04-11 13:52:11, péntek
 
  Michael Hargrove
Ne reménykedj barátom...dönts!

Egy barátomra vártam az Oregon állambeli portlandi repülőtéren,amikor olyan életre szóló élményben volt részem, amilyet általában csak mások elmeséléséből ismer az ember - váratlanul ért egy óvatlan pillanatban. Mindössze fél méterre tőlem zajlott...
A nyakamat nyújtogatva kerestem a barátomat a kifelé áramló utasok között,amikor észrevettem egy felém tartó férfit két könnyű kézitáskával. Éppen mellettem állt meg, hogy köszöntse a családját.
Először a kisebbik fiához fordult (talán hat éves lehetett), amint letette táskáit. Hosszan megölelték egymást. Miután szétváltak, és egymás szemébe néztek, az apa
Így szólt:
- Örülök,hogy újra látlak, fiam. Nagyon hiányoztál.
A gyerek félénken mosolygott, elfordította a tekintetét.
- Te is nekem, apa - felelte halkan.
A férfi felegyenesedett, a nagyobbik fia szemébe nézett(aki úgy kilenc-tíz éves lehetett), két keze közé fogta a fiú arcát, és a következő szavakkal üdvözölte:
- Már egészen felnőtt vagy. Nagyon szeretlek, Zach.
Újabb hosszú, gyengéd ölelés következett.
Közben egy egészen pici lány (talán egy vagy másfél éves) izgatottan fészkelődött az anyja karján, és egy pillanatra sem vette le tekintetét érkező apjáról.
Az apa most őt is üdvözölte:
- Szervusz, kicsi lány!
Majd szeretettel átvette őt az anya karjaiból. Gyorsan végig csókolta az arcát, azután a mellére vonta, és ringatni kezdte őt. A kislány azonnal megnyugodott, és boldog megelégedéssel fektette arcát az apja vállára.
Hosszú pillanatokig maradtak Így,majd az apa a nagyobbik fiúnak adta át a kislányt, és így szólt:
- A legjobbat hagytam utoljára!
A feleségéhez lépett, és leírhatatlan szenvedéllyel, hosszan csókolta. Másodpercekig csodálattal nézett az asszony szemébe, majd suttogva azt mondta:
- Annyira szeretlek!
Alig tudtak betelni egymással, sugárzó tekintettel itták magukba egymás látványát, és közben fogták egymás kezét. Egy pillanatig úgy tűnt, ifjú házasok, de a gyerekek korából ítélve tudtam, hogy ez lehetetlen. Pár másodpercig eltöprengtem a dolgon,azután eszembe villant, mennyire magával ragadott a feltétel nélküli szeretet eme röpke drámája, mely mindössze egy karnyújtásnyira tőlem játszódott le. Hirtelen zavarba estem tőle, mintha avatatlanul léptem volna be egy szentélybe, ugyanakkor döbbenten hallottam a saját hangomat, amint izgatottan azt mondja: - Ez aztán valami! Mióta házasok?
- Összesen tizennégy éve vagyunk együtt, de csak tizenkét éve élünk házasságban - felelte a férfi, miközben egy percre sem vette le a szemét szeretett felesége arcáról.
- És mennyi ideig volt távol? - kérdeztem.
A férfi végre felém fordult és rám nézett. A szeméből még mindig sugárzott a boldogság.
- Két teljes napig.
- Két napig? Meg voltam döbbenve. Az üdvözlés hevességéből arra következtettem, hogy legalábbis hetekről van szó, ha nem hónapokról. Tudtam,hogy az arckifejezésem elárul. Szinte foghegyről vetettem oda, remélve, hogy némi eleganciával szállhatok ki a kellemetlen helyzetből (és tovább kereshetem a barátomat a tömegben): - Remélem, az én házasságom is ilyen szenvedélyes lesz tizenkét év múltán.
A férfi arcáról hirtelen eltűnt a mosoly. Mélyen a szemembe nézett, és hangjának határozottsága mindörökre beleégett a lelkembe,amikor válaszolt:
- Ne reménykedj barátom...dönts!
Azután újra rám villantotta fényes mosolyát, kezet rázott velem, majd családja kíséretében elment.
Amikor a barátom megjött, még mindig megigézetten bámultam ezután a kivételes férfiú és családja után.
- Mit nézel? - kérdezte a barátom. Habozás nélkül, különös biztonsággal feleltem:
- A jövőmet!
 
 
0 komment , kategória:  Lélekemelő  
Növényi olaj kisokos
  2014-04-11 13:35:40, péntek
 
  Milyen olajat válasszak? Elsőre egyszerű kérdésnek tűnik, de a boltok széles választékát tekintve közel sem könnyű megtalálni ízlésünknek, életmódunknak és a kiválasztott étel elkészítéséhez legmegfelelőbbet. Ez a növényi olaj kisokos ebben a döntésben igyekszik segítséget nyújtani.

Az egészséges és kiegyensúlyozott étrend szerves részét képezik a zsírok. Hiszen amellett hogy a legnagyobb energiát képviselő tápanyagunk és raktározható energiaforrásunk, számos olyan vitamin létezik, mely kizárólag zsírban oldódik, így azok felszívódáshoz is elengedhetetlen. Szervezetünk egyik legfontosabb zsiradékforrása a növényi olajok.

A növényi olajok többszörösen telítetlen omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavakban lehetnek gazdagok, melyeket a szervezet nem tud előállítani, viszont fontos összetevői a sejtmembránnak, így az egészség megőrzésében nagy szerepet játszanak. Ezen kívül növényi szterinekben is gazdagok, melyek a koleszterin felszívódását gátolják.

A boltok polcain mára számos növényi olajfajta sorakozik, amelyek közül sokszor nehéz választani. Fontos azonban figyelembe vennünk, hogy minden olajnak funkciója van, így nem árt, ha a háztartásban többféle olaj is megtalálható, hogy az adott étel elkészítéséhez ideális mennyiségű és fajtájú zsiradékot válasszuk.

Nézzük most a főbb étolaj-fajtákat és azok jellemzőit:

Napraforgó étolaj
Magyarország egyik legnépszerűbb és leghagyományosabb olajfajtája a napraforgó étolaj. A napraforgóolaj omega-6 esszenciális zsírsavakban, valamint E-vitaminban gazdag és kiváló növényi szterinforrás. Utóbbi hozzájárul a vér normál koleszterinszintjének fenntartásához, hiszen gátolja a koleszterin beépülését az érfalba, az E-vitamin pedig természetes antioxidáns. A napraforgóolajban az E-vitamin mellett polifenolok is találhatók, melyek az E-vitaminhoz hasonlóan a szabad gyökök megkötése révén hozzájárulnak a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.

A kedvező élettani hatásokon kívül a napraforgóolaj viszonylag jól tűri a hevítést, így alkalmas rántott ételek, pácok, párolt zöldségek vagy majonézes saláták, kuglóf készítéséhez. A hagyományos ételek elkészítéséhez az immár 62 éves Vénusz napraforgó-étolajjal biztosra mehet, mely minőségét a megbízható forrásból származó napraforgómag, valamint a maximálisan ellenőrzött gyártási folyamatok garantálják. Azok számára pedig, akik még inkább növelnék E-vitamin fogyasztásukat, a Floriol E-vitamin a megfelelő választás.

Olívaolaj
Az olívaolaj a mediterrán térség hagyományos olaja, mely mára már itthon is nagy rajongótáborral rendelkezik. Nagy százalékban, közel 55-83%-ban tartalmaz egyszeresen, és 3-21%-ban többszörösen telítetlen zsírsavakat. Magas a polifenol tartalma is, mely természetes antioxidáns hatású. Az olívaolajnak sokféle változata van, melyeket az előállítás módja határoz meg. Ennek alapján beszélhetünk hidegen sajtolt, első préselésből készülő extra szűz és szűz, finomított és kevert olívaolajokról is. Az olívaolaj jellegzetes ízvilága, mely az enyhe gyümölcsöstől egészen a kesernyésebb, szinte csípősig terjed, az előállítás módján kívül az olívabogyó fajtájától és származási helyétől is függ.

Olívaolaj használatánál különösen fontos figyelembe venni, hogy melyik fajtát mire használjuk. Az extra szűz és szűz olajak kizárólag hideg ételek, például saláták, öntetek stb. készítéséhez ajánlottak, míg a sütéshez válasszunk inkább finomított és kevert variánsokat. Amennyiben a meleg ételek elkészítésénél sem szeretnénk lemondani a mediterrán ízvilágról, akkor ideális választás lehet a mediterrán finomított napraforgó-étolaj és olívaolaj különleges keveréke, mely gyengéd és gyümölcsös ízzel rendelkezik, ugyanakkor bátran használhatjuk sütéshez, főzéshez és pácoláshoz egyaránt.

Repceolaj
A repceolaj esszenciális zsírsavakban rendkívül gazdag, ideális arányban tartalmaz omega-6 és omega-3 zsírsavakat, így kiegyensúlyozott zsírsavösszetétellel rendelkezik. Omega-3, azaz többszörösen telítetlen linolénsav tartalma viszonylag magas (10%), mely értékes összetevőként hozzájárul a vér koleszterinszintjének rendben tartásához. A repceolaj - a napraforgóhoz hasonlóan -ugyancsak kitűnő növényi szterin- és E-vitamin forrás. Íze és illata semleges vagy enyhén zöldes, így egyaránt alkalmas hideg és meleg felhasználásra - a finomított repceolajat, akárcsak a napraforgót, használhatjuk sütéshez vagy pároláshoz, míg a hidegen sajtolt verziója inkább salátákhoz és zöldségekhez kitűnő.

Kukoricacsíra-olaj
Ez a legfontosabb és legismertebb gabonacsíra-olaj. Míg a finomított változat íze semleges, addig a hidegen sajtolt kukoricacsíra-olaj íze intenzív. Esszenciális zsírsavakban gazdag, arányait tekintve főként omega-6 és kevesebb omega-3 jellemzi. Jelentős E-vitamin forrás, bár a napraforgóhoz képest csak fele annyit tartalmaz. Kb. négy evőkanálnyi kukoricacsíra-olaj fedezheti egy felnőtt ajánlott napi E-vitamin szükségletét. E mellett a kukoricacsíra-olaj az egyik legjobb természetes növényi szterinforrás, hiszen ennek mennyisége a nyersolajban elérheti a 2%-ot is. Sütéshez, főzéshez, pároláshoz, de hideg ételekhez, például salátaöntetek készítéséhez egyaránt használhatjuk.

Szójaolaj
A szójaolaj szintén fontos forrása a létfontosságú omega-3 és omega-6 zsírsavaknak és a növényi szterineknek, mely igazán értékessé teszi ezt az olajfajtát. E-vitaminban is gazdag, bár a napraforgóhoz képest csak nagyjából ötödannyit tartalmaz. Íze enyhén halas, emiatt kevésbé használható fel sokrétűen a hazai konyhában.

Tökmagolaj
A tökmagolaj sötét, zöldes színű kellemes ízű olaj. Különösen gazdag antioxidánsokban - szelén, A- és E-vitamin és koenzim-Q - amelyek a szabadgyököket kötik meg. E mellett többszörösen telítetlen zsírsavakban is bővelkedik, így összességében kitűnő élettani tulajdonságokkal rendelkezik. Krémlevesek, tészták, pestók ízesítésére ideális, de magában kenyérre vagy sajtokra csepegtetve is kitűnő.

Kevert olajok
Amennyiben nem tudunk választani a számos, jótékony hatású olajfajta közül, akkor erre a dilemmára a kevert olajok jelenthetnek megoldást, melyek a különböző értékes olajfajták jó tulajdonságait ötvözik.

 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
Étvágygerjesztő falatkák ( 4-recept)
  2014-04-11 13:19:46, péntek
 
  A kellemes vendégségek, nagy beszélgetések remek kísérői a gusztusos, apró falatok...

1-recept
Szezámmagos halgolyók


Hozzávalók:

60 dkg halfilé

1 tojás

4 evőkanál zsemlemorzsa

1 csapott evőkanál halfűszerkeverék

1 citrom

kb. 1,5 dl natúr joghurt

1 evőkanál ételízesítő

fél-fél különböző színű kaliforniai paprika

só, tarka bors

szezámmag

olaj a sütéshez



Elkészítése:

A feldarabolt nyers halfilét ledaráljuk, a citrom levét kinyomjuk, a paprikát apróra vágjuk. à Egy nagyobb tálban az alapanyagokat ízlés szerint fűszerezve a szezámmag kivételével összedolgozzuk. à A masszából kisebb golyókat formálunk. à Megforgatjuk a szezámmagban, végül felforrósított olajban kisütjük. Dekoratív és finom.


2-recept
Aszalt szilvás falatkák



Hozzávalók:

40 dkg mag nélküli aszalt szilva

25 dkg tejszínes krémsajt

1 kiskanál reszelt citromhéj

4 evőkanál tejszín

6 kifli



Elkészítése:

Az aszalt szilva felét egy éjszakára langyos vízbe áztatjuk, majd a megpuhult szilvákat lecsöpögtetjük. à A szilva másik felét finomra daráljuk, hozzáadjuk a tejszínes krémsajtot, a tejszínt, reszelt citromhéjjal ízesítjük, és simára keverjük. à A kifliket felkarikázzuk, és az aszalt szilvás krémsajttal vastagon megkenjük. A tetejére fogpiszkálóval egy-egy félbevágott puha aszalt szilvát tűzünk. à Tálra téve azonnal kínálhatjuk.


3-recept
Sárgadinnyés sonkás falatok



Hozzávalók:

kifli

15 dkg vaj

1 kisebb sárgadinnye

25 dkg gépsonka

őrölt bors



Elkészítése:

A kifliket karikákra vágjuk, vajjal megkenjük. à A gépsonkát szélesebb csíkokra szeleteljük, és minden kiflikarikára egy-egy darabot hajtogatunk több rétegben. à A sárgadinnyéből karalábévájóval kis gömböket vágunk, és fogpiszkáló segítségével a sonkás falatkákra tűzzük. à Őrölt borssal kicsit meghintjük, tálra rendezzük, és máris kínálhatjuk.


4-recept
Elvarázsolt pulykamell mandulával



Hozzávalók:

50 dkg pulykamellfilé

20 dkg pirított

darált mandula

2 tojás

1 zsemle

1 dl tej

1 fej vöröshagyma

só, őrölt bors



Elkészítése:

A pulykahúst ledaráljuk, hozzáadjuk a tojást, a tejjel előzőleg leforrázott és kinyomkodott, elmorzsolt zsemlét, a felaprított vöröshagymát. à Sóval, borssal ízesítjük, és a darált mandula felével együtt jól összedolgozzuk. Egy őzgerincformát vajjal vastagon kikenünk, a maradék mandulával megszórjuk, és a húsos masszát belesimítjuk. à Fóliával letakarva előmelegített sütőbe tesszük, és 220 °C-on, 35-40 perc alatt pirosra sütjük. A sütőből kivéve kissé lehűtjük, majd hűtőszekrénybe téve megdermesztjük. à Ezután a formából kiborítjuk, felszeleteljük, gyümölcsökkel díszítve tálaljuk.


Forrás: Pro Book Kiadó
 
 
0 komment , kategória:  vacsorára reggelire  
Régi kedvenc, új ízekkel ( 3-recept)
  2014-04-11 13:10:00, péntek
 
  A zöldborsót régóta fogyasztjuk kellemes, édeskés íze és magas vitamintartalma miatt. Bár a jól ismert, klasszikus fogások mindig jólesnek, ezúttal változatosabb recepteket gyűjtöttünk csokorba.
Leves - feta sajttal és bazsalikommal ízesítve

Hozzávalók:
olívaolaj
1fej apróra vágott hagyma
2 gerezd fokhagyma
45 dkg borsó
1 burgonya, hámozott és kockára vágott
1 liter csontlé
Fél teáskanál szárított bazsalikom
10 dkg feta sajt
só és bors

Elkészítése
Az olívaolajat felmelegítjük, s az apróra vágott hagymát és fokhagymát üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a meghámozott és kockára vágott burgonyát, valamint a zöldborsót. Összekeverjük és felöntjük csontlevessel, ezután pedig felforraljuk. A burgonyát és a zöldborsót puhára főzzük, majd levesszük a tűzről és hozzáadjuk a bazsalikomot. Hagyjuk egy kicsit kihűlni. Belekeverjük a feta sajtot, sózzuk, borsozzuk és pépesre turmixoljuk. Tálalás előtt melegítsük fel újra, ízlés szerint reszelt feta sajttal, bazsalikom- vagy mentalevéllel díszíthetjük.


2-recept
Krém - dobjuk fel curryvel

Hozzávalók


fél fej karfiol
1 csésze zöldborsó
1 evőkanál kókuszolaj
2-3 teáskanál currypor
só és bors, ízlés szerint
Elkészítése
A karfiolt és a zöldborsót vízben puhára főzzük és leszűrjük. Hozzáadjuk a kókuszolajat, a curryport, ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal. Összekeverjük és botmixerrel vagy turmixgéppel addig pépesítjük, amíg kenhető állagúvá nem válik. Pirítós kenyérrel vagy pirított, szeletelt bagettel kínálhatjuk.


3-recept
Tészta - parmezán sajttal megszórva
Hozzávalók:

2 és fél csésze friss, hántolt borsó
1 csomag tészta
2 gerezd fokhagyma
1 egész citrom
2 evőkanál citromlé
olívaolaj

1 csésze finomra reszelt parmezán sajt

Elkészítése
A zöldborsót kevés vízben puhára főzzük, és amikor elkészült, leszűrjük. A tésztát sós vízben megfőzzük. A leszűrt, lecsepegtetett borsóhoz hozzáadjuk a citromlevet, két gerezd fokhagymát préselünk bele, ezután hozzákeverjük az egész citrom lereszelt héját, az olívaolajat és a parmezán sajtot. Ízlés szerint sóval fűszerezzük. Alaposan összekeverjük és turmixgépben puhára mixeljük. Egy krémszerű masszát kapunk. Tálalás előtt összekeverjük a tésztával, és díszítésként parmezán sajtot reszelünk a tetejére.



 
 
0 komment , kategória:  levesek  
Csirke minden módon ( 4-recept)
  2014-04-11 12:18:51, péntek
 
  Rántott csirke, sült csirke, csirkepörkölt. A népszerű háziszárnyast azonban nem csak a megszokott módon készíthetjük el a vasárnapi ebédhez...
Meleg gombasaláta csirkesülttel

A sült csirkemellel gazdagított fejes saláta és gomba olyan gazdag, hogy kiadós hideg vacsorának is megteszi.

1-recept

Hozzávalók 4 személyre:

1 lebőrözött, kicsontozott, félbevágott csirkemell

só és őrölt bors

a sütéshez olaj

20 dkg gomba

1 kicsi, összevagdalt vöröshagyma

zöldfűszerek (bazsalikom, tárkony, petrezselyem)

1 fej saláta

2 kiskanál mustár

2 kiskanál vörös borecet

1 dl olaj

a tálaláshoz petrezselyemszárak

vaj


Elkészítése:

A húsdarabokat megsózzuk, megborsozzuk, és az olajon mindkét felükön megsütjük, majd lefedve a saját levében puhára pároljuk. Forró tálra szedve alufóliával letakarjuk, melegen tartjuk. A serpenyőből az olajat kiöntjük, a vajat az edénybe rakjuk, és a hagymát megfonnyasztjuk benne. A megtisztított, egészben hagyott, esetleg félbe vagy négyrét vágott gombát hozzáadva megfűszerezzük, és néhány percig pároljuk. Szűrőlapáttal a hús mellé szedjük. A salátát leveleire bontva megmossuk, leitatjuk, és falatnyi darabokra tépve tálba terítjük. A húst felszeleteljük. Az ecetet mustárral simára keverjük, majd tovább keverve az olajat apránként beleöntjük. A felét a salátalevelekre locsoljuk. A gombát a maradék mártás felébe forgatjuk, és a salátára szórjuk. A hússzeleteket a tetejére fektetve a salátamártás maradékával megöntözzük, és petrezselyemmel díszítjük.


2-recept

Köményes-szezámos csirkefalatok


A szezámmagtól és a fűszeres mártástól különleges, ázsiai jellegű ízű lesz ez a pecsenye.


Hozzávalók 4 személyre:

8 dkg liszt

6 dkg burgonyaliszt

1 kiskanál sütőpor

csipetnyi só

1,5 dl víz

9 dkg szezámmag

1/4 kiskanál őrölt kömény

1,5 lebőrözött, kicsontozott csirkemell

só és őrölt bors

a sütéshez olaj


A mártáshoz:

1/2 kiskanál gyömbérpor

1 szál összevagdalt újhagyma

1 evőkanál 5 százalékos ecet

1 evőkanál szójamártás

2 evőkanál ketchup

1 evőkanál olaj


Elkészítés:

A lisztet a burgonyaliszttel és csipetnyi sóval összekeverjük. Az olajat és a vizet apránként beleöntve rugalmas tésztává dolgozzuk, majd a szezámmagot is hozzáadjuk. Folpackkal betakarjuk. A mártáshoz valókat összekeverjük, és a tálba töltjük. A csirkemellről valamennyi zsiradékot lebontjuk, és a húst hosszában csíkokra vágjuk. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, a tésztába mártjuk, és forró olajba rakva szép pirosra sütjük. Papírtörlőn leitatjuk, és a mártás kíséretében azonnal tálaljuk.


3-recept

Csirkemell tárkonyos-mustáros mártással



A francia tárkony kissé ánizsillatú, ami különösen a tojásból, halból és főleg a csirkéből készült fogásokhoz illik.



Hozzávalók 4 személyre:

1 evőkanál olaj a sütéshez

2 lebőrözött, kicsontozott, 2 darabra vágott csirkemell

2 megtisztított, karikára vágott vöröshagyma

1 dl száraz fehérbor

2 dl tejszín

Ffél liter csirkeleves

8 dkg mustár

só és őrölt bors

1 csokor friss vagy 1 kiskanál szárított tárkony



Elkészítése:

A sütőt 180 fokra bemelegítjük. Egy serpenyőben a fél csirkemellet olajon 5 perc alatt körös-körül átsütjük, majd tűzálló tálba átfektetjük. A sütőben addig sütjük, amíg a beleszúrt tű nyomán már fehér lé csorog ki. A pecsenyelevet serpenyőbe töltve a hagymát megfonnyasztjuk benne, a borral felöntjük, majd addig forraljuk, amíg be nem sűrűsödött. Az így elkészült mártást átszűrjük, a tejszínnel gazdagítjuk, és mustárral, sóval, borssal fűszerezzük. A tárkonyt összevagdalva közvetlenül a tálalás előtt belekeverjük, illetve, ha szárított tárkonnyal készítettük, azzal még 1-2 percig főzzük. A csirkemellekre öntve tálaljuk.


4-recept
Vörösboros csirkeragu



A különleges ragu Burgundiából származik. A csirkét egy éjjelen át kell pácolni hozzá, hogy a fűszerek zamatát kellőképpen magába szívja.



Hozzávalók 6-8 személyre:

A pácléhez:

1 összevagdalt vöröshagyma

1 összevagdalt sárgarépa

10 szem bors

5 szem fenyőmag

1 szem szegfűszeg

1 gerezd fokhagyma

2 liter testes vörösbor

2 és fél evőkanál konyak

másfél evőkanál vörös borecet

egy csokor zöldfűszer



A raguhoz:

3 kg feldarabolt csirke

a sütéshez vaj vagy olaj

5 dkg liszt

8 dl csirkeleves

só és őrölt bors

18 dkg füstölt szalonna

20 dkg gyöngyhagyma

2 dkg cukor

2 dkg vaj

15 dkg gomba



A pirítóshoz:

4 szelet lehéjazott kenyér

5 dkg vaj vagy 2 evőkanál olaj

1 kis csokor összevagdalt petrezselyem



Elkészítése:

A pácléhez valókat üveg- vagy porcelántálban összekeverjük, és a húsdarabokat beleforgatva egy éjszakára jégbe hűtjük. A csirkét a pácléből kiemeljük, és papírtörlővel leitatjuk. A visszamaradt páclevet átszűrjük és félretesszük. A sütőt 200 fokra bemelegítjük. Olyan edényben, amit majd a sütőbe tehetünk, egy kevés vajat vagy olajat forrósítunk, és a húsdarabokat a bőrös felükkel lefelé belerakjuk, megpirítjuk.

A páclé fűszereit beleöntve 5 percig sütjük, majd a liszttel meghintjük, 1-2 percig a tűzön kevergetjük. A páclével felöntjük, majd a meleg csirkelevest is hozzáadva megsózzuk, megborsozzuk. Alufóliával letakarva a sütőbe tesszük, és 45 percig pároljuk, hogy a hús megpuhuljon.

A húsdarabokat kiszedjük, a sütőt kis lángra állítjuk. A visszamaradt levet áttörjük, és a húst belerakva a sütőbe visszatesszük, hogy átforrósodjon. Közben a szalonnát egy másik edényben annyi vízzel öntjük le, hogy ellepje, és megfőzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, majd kockákra vágva egy kevés vajon kisütjük.

A hagymát a cukorral meg vajjal és egy kevés vízzel megpároljuk, a zsírjára sütjük, kissé megpirítjuk. A gombát is olajon megsütjük. A szalonnát, hagymát és gombát a húsdarabokra halmozzuk. A kenyérszeletekből 4-4 háromszöget vágunk, és vajban vagy olajban megpirítjuk. Petrezselyemmel megszórva a raguhoz kínáljuk.

Forrás: Vince Kiadó
 
 
0 komment , kategória:  csibehúsos és más szárnyasok  
Ima kilenced Szent Pió Atyához a betegekért
  2014-04-11 11:43:59, péntek
 
  VIII. NAP

Ő nemcsak életében segített a rászorulókon, de most is nagy szószólónk az égben, amint ezt sokak tapasztalata bizonyítja. Forduljunk hozzá bizalommal és meg fogjuk tapasztalni segítségét!

8. Nap
Pió Atya, te nagyon szeretted lelki gyermekeidet, és szent véred által sok ilyen gyermeket vezettél el Jézus Krisztushoz. Add, hogy mi is lelki gyermekeid lehessünk, habár személyesen mi nem ismerhettünk meg téged, add, hogy könyörgésed eredményekként, atyai védelmed, szent vezetésed és erőd által, halálunk után mi is beléphessünk a Paradicsom ajtaján, ahol te már várni fogsz érkezésünkre.
'Ha számomra lehetséges lenne, csak egyetlen egy dolgot kérnék az Úrtól, amikkor azt mondja majd nekem, hogy 'menj be a Paradicsomba': Uram, engedd meg, hogy csak akkor léphessek be a Paradicsomba, amikor már az utolsó gyermekem is, az utolsó személy is, aki lelkiatyai gondviselésemre volt bízva, már belépett oda.' Pió atya

PIÓ ATYA IMÁJA JÉZUS SZENT SZÍVÉHEZ

1. Jézusom, Te mondtad: 'Kérjetek és kaptok, keressetek
és találtok, zörgessetek és ajtót nyitnak nektek!' Mt 7,7
Íme, zörgetünk, keresünk és kérjük betegeink gyógyulását.
Miatyánk, Üdvözlégy, Dicsőség
Ima: Jézusom Szent Szíve, remélek és bízom benned! Amen.

2. Jézusom, Te mondtad: 'Bármit kértek az Atyától a nevemben, megadja nektek.' Jn 16,23
Íme, most a nevedben kérjük az Atyától a szentek közbenjárására által a kegyelmet, hogy a betegség keresztjét hordozó testvéreink gyógyulását az Atya akarata szerint.
Miatyánk, Üdvözlégy, Dicsőség
Ima: Jézusom Szent Szíve, remélek és bízom benned! Amen.
 
 
0 komment , kategória:  Szent Pio atya  
Természetben az egészség
  2014-04-11 09:27:46, péntek
 
  A gyógynövények sok ember életét mentették és hosszabbították már meg a történelem során, ezért nem meglepő, hogy napjainkban ismét visszatérünk ehhez a természetes, kemikáliáktól mentes gyógymódhoz.

A Föld számos területén megtalálható gyógynövények olyan hatóanyagokat tartalmaznak, melyeknek a betegségek megelőzésében jelentős szerepet játszanak és segítenek a szervezetnek a már meglévő betegségek elleni harcban is.

A gyógyszeripar megjelenése előtt a legváltozatosabb betegségek gyógyítására használták őket. Az apró sérülésektől a halálos kórig mindent a gyógynövények széles körű alkalmazásával gyógyítottak. Az emberek évezredeken át figyelték az egyes gyökerek és virágok használatának jótékony hatását. A legtöbb gyógynövény használata teljesen biztonságos amennyiben helyesen alkalmazzuk őket, akadnak azonban olyan növények is, melyeknek mellékhatásai is adódhatnak, ezért fontos kikérni egy jó természetgyógyász, vagy gyógyszerész tanácsát!

A gyógynövényeknek nincsenek, vagy kismértékűek a mellékhatásaik, ha a hatásos, gyógyító kezeléshez szükséges mennyiségben használjuk fel őket. Negatív hatások csak akkor lépnek fel, ha valaki nem tanulmányozza kellő alapossággal azokat a figyelmeztetéseket, intelmeket, melyeket a herbalisták tesznek sok-sok év tapasztalatával a hátuk mögött felismerve a gyógynövények használatával járó esetleges veszélyeket.

Rendkívüli elővigyázatosságot igényel, ha erős hatású gyógynövényeket használunk más, szintetikus vegyületekkel párhuzamosan, mivel a kettő párosítása a kívánttal ellentétes, kedvezőtlen hatást is okozhat. Manapság már sok orvos is nyitott a gyógyítás természetes módjai iránt, köztük a gyógynövényes kezelések iránt is. Keresse meg bátran ezeket az embereket és a kúra megkezdése előtt kérje ki tanácsukat!

A gyermekeknek csak csökkentett adagban szabad a növényi gyógykészítményeket adni. Általános szabálynak azt tekinthetjük, hogy a mennyiséget a testsúly szerint kell megállapítani. Mielőtt elfogyasztja a gyógynövényteáját (vagy bármilyen szert), amitől valamilyen hatást vár, mindig tudatosítsa magában, hogy milyen céllal veszi magához az anyagot! Ezzel irányítja, és kiváltja a kívánt hatásmechanizmust, és annak teljes bioenergetikai információja felhasználásra kerül szervezetében.

A gyógynövények alkalmazásának számos módja van, amiket egy-két mondatban mutatunk be.

GYÓGYNÖVÉNYTEÁK

A legnépszerűbb felhasználási mód a teaként fogyasztott gyógynövények. A növények előkészítését és főzését üveg-, kerámia, vagy zománcos edényben végezzük. A gyógyfűtea elkészítésére két mód kínálkozik: a leforrázás és a főzés.

LEFORRÁZÁS

A növényeket éppen felforralt vízben kell áztatni, lefedve. Nem főzzük meg, csak 10-20 percig ázni, állni hagyjuk.

TERMÉSZETBEN AZ EGÉSZSÉG
TudnodKell | 2014.04.10.
A gyógynövények sok ember életét mentették és hosszabbították már meg a történelem során, ezért nem meglepő, hogy napjainkban ismét visszatérünk ehhez a természetes, kemikáliáktól mentes gyógymódhoz.

gynov

A Föld számos területén megtalálható gyógynövények olyan hatóanyagokat tartalmaznak, melyeknek a betegségek megelőzésében jelentős szerepet játszanak és segítenek a szervezetnek a már meglévő betegségek elleni harcban is.

A gyógyszeripar megjelenése előtt a legváltozatosabb betegségek gyógyítására használták őket. Az apró sérülésektől a halálos kórig mindent a gyógynövények széles körű alkalmazásával gyógyítottak. Az emberek évezredeken át figyelték az egyes gyökerek és virágok használatának jótékony hatását. A legtöbb gyógynövény használata teljesen biztonságos amennyiben helyesen alkalmazzuk őket, akadnak azonban olyan növények is, melyeknek mellékhatásai is adódhatnak, ezért fontos kikérni egy jó természetgyógyász, vagy gyógyszerész tanácsát!

A gyógynövényeknek nincsenek, vagy kismértékűek a mellékhatásaik, ha a hatásos, gyógyító kezeléshez szükséges mennyiségben használjuk fel őket. Negatív hatások csak akkor lépnek fel, ha valaki nem tanulmányozza kellő alapossággal azokat a figyelmeztetéseket, intelmeket, melyeket a herbalisták tesznek sok-sok év tapasztalatával a hátuk mögött felismerve a gyógynövények használatával járó esetleges veszélyeket.

Rendkívüli elővigyázatosságot igényel, ha erős hatású gyógynövényeket használunk más, szintetikus vegyületekkel párhuzamosan, mivel a kettő párosítása a kívánttal ellentétes, kedvezőtlen hatást is okozhat. Manapság már sok orvos is nyitott a gyógyítás természetes módjai iránt, köztük a gyógynövényes kezelések iránt is. Keresse meg bátran ezeket az embereket és a kúra megkezdése előtt kérje ki tanácsukat!

A gyermekeknek csak csökkentett adagban szabad a növényi gyógykészítményeket adni. Általános szabálynak azt tekinthetjük, hogy a mennyiséget a testsúly szerint kell megállapítani. Mielőtt elfogyasztja a gyógynövényteáját (vagy bármilyen szert), amitől valamilyen hatást vár, mindig tudatosítsa magában, hogy milyen céllal veszi magához az anyagot! Ezzel irányítja, és kiváltja a kívánt hatásmechanizmust, és annak teljes bioenergetikai információja felhasználásra kerül szervezetében.



A gyógynövények alkalmazásának számos módja van, amiket egy-két mondatban mutatunk be.

GYÓGYNÖVÉNYTEÁK

A legnépszerűbb felhasználási mód a teaként fogyasztott gyógynövények. A növények előkészítését és főzését üveg-, kerámia, vagy zománcos edényben végezzük. A gyógyfűtea elkészítésére két mód kínálkozik: a leforrázás és a főzés.

LEFORRÁZÁS

A növényeket éppen felforralt vízben kell áztatni, lefedve. Nem főzzük meg, csak 10-20 percig ázni, állni hagyjuk.

FŐZÉS

Ahhoz, hogy a vastagabb levelekből, szárakból, kérgekből és gyökerekből kivonjuk a hatóanyagokat, körülbelül egy órán át kell lassú tűzön főzni a növényi részeket. Ez az eljárás a főzés, főzetkészítés. Az esetek többségében a növényeket lefedetlen edényben kell főzni; ennek következtében a víznek legalább a fele elpárolog. A gyógynövényteákból fogyasztott szokásos mennyiség naponta háromszor fél csésze. Heveny betegségek kezelésére a gyakrabban fogyasztott kisebb mennyiség - 2-3 evőkanálnyi félóránként - sokkal hatékonyabb, mint a ritkábban, de nagyobb mennyiségben bevett adag.

BALZSAM

Olyan növényi kivonat, amellyel a feszült izmokat és szalagokat kezelhetjük. Hatását a bőrbe való bedörzsölése után fejti ki. A balzsamok általában serkentő tulajdonságú növényeket és görcsoldó hatású gyógynövényeket tartalmaznak.

BEÖNTÉS

A beöntés idegesség, fájdalmak és a vérben levő nagy mennyiségű méreganyagból adódó panaszok kezelésére alkalmas. A beöntést enyhén langyosan teával végezzük, ha a bélfalhoz tapadt, beszáradt, megkeményedett salakanyagot (bélsarat) akarjuk eltávolítani. A gyógyító folyadékot olyan sokáig kell benntartani, amilyen hosszan csak lehet; a műveletet egy órán át folytassuk, illetve addig, amíg 8 csészényi folyadék betölthető és pár percig benntartható.

FORRÓ BOROGATÁS

A forró borogatást külsőleg alkalmazzuk. A nem mélyen gyökerező, illetve külső eredetű (bőr alatti kötőszöveti, vagy izomeredetű) betegségek, duzzanatok, fájdalmak, megfázás és influenza kezelésére használatos. Serkenti a vér- és nyirokkeringést azokon a területeken, illetve testrészekben, ahová a borogatást helyezzük.

FÜSTBELÉGZÉS

A köhögés, a hörghurut és a mellkasi teltségérzés közvetlen, direkt kezelése néhány gyógynövény füstjének beszívásával történik. Ez a beteg panaszainak azonnali, de időleges enyhülését eredményezi. A kezelés során kis mennyiségű gyógynövényt kell elszívni pipából vagy vízipipából. A tüdők megtelnek a füsttel, majd teljesen ki is lélegezzük az anyagot. Egy kezelés alkalmával 6-10-szer lélegezzük be a füstöt.

GYÓGYNÖVÉNYBOROK

A friss vagy szárított gyógynövények szolgálnak az alkoholos folyadék képződésének alapjául, amely megőrzi a gyógyító hatóanyagokat. A gyógynövénybor előnye az, hogy a benne megőrzött, a friss gyógynövényekben pazarló bőségben meglevő gyógyító hatóanyagok gazdaságosan, takarékosan használhatók fel. Az alkoholalapú orvosságok különösen jók az emésztési gondokra és a gyenge keringésre, ezen kívül balzsamként is használhatók.

HÜVELYÖBLÍTÉS

A hüvelyöblítés általánosan használt módszer fertőzések kezelésére, illetve a hüvely tisztítására. Gyakori alkalmazása nem ajánlatos, mivel megbontja, fölborítja a természetes hüvelyi baktériumflóra egyensúlyát. A test-meleg folyadékot mindig lassan, óvatosan töltsük be, és próbáljuk 10-20 percig benntartani. Várandósság idején nem szabad irrigálni.

KENŐCS

A kenőcs, vagy ír a bőrre kenhető, és állagánál fogva rajta is hagyható szer.

OLAJOK

A gyógynövényolajokat porrá tört száraz, vagy összezúzott, eloszlatott, friss növényekből készíthetjük, olívaolaj vagy szezámolaj hozzáadásával. 57 g növényre 2 csésze olajat számítsunk. A keveréket meleg helyen hagyjuk állni három napig. Gyakran készítenek olajokat fűszerekből, mentából és más aromás növényekből.

PAKOLÁS ÉS TAPASZ

Pakolás: porított vagy összezúzott, foszlatott, (maceráit) gyógynövények meleg, nedves pépje, amelyet közvetlenül a bőrre tesznek gyulladások lelohasztására, csökkentésére, vérmérgezés, mérges csípések, harapások, szúrások következményeinek enyhítésére, kelések, kiütések gyógyítására, hogy az érintett terület tisztulását, gyógyulását elősegítsék.

Tapasz: hasonló a pakoláshoz, de ennél a gyógynövényeket vagy vászon közé rakják, vagy nagy tömegű ,,vivőanyagba" keverik, mielőtt a bőrre tennék.

PIRULA

A pirulákat ugyanúgy használjuk, mint a zselatin kapszulákat, de megvan az az előnyük, hogy pusztán a gyógynövényeket tartalmazzák, amelyeket ráadásul nem is szükséges olyan finomra porítani. A készítéséhez szükséges durvább őrleményt szárított, illetve friss növényből is nyerhetjük, ha kávédarálóval vagy fűszermalommal daráljuk meg. A borsó nagyságú pilulák kb. fele annyi gyógynövényt tartalmaznak, mint a kapszulák, ezért ha az adagolás kapszulában van megadva, ezt figyelembe véve szedjünk kétszeres mennyiséget a pilulából.

SZIRUPOK

A szirupokat gyakran használják köhögés, torokfájás, torokgyulladás kezelésére, mivel a szirup bevonja az érintett felületet, így a gyógynövényeket közvetlenül rajta tartja. A szirupokat 1/2 vagy 1 kávéskanálnyi mennyiségben alkalmazzuk, szükség szerint.

SZIRUPOS ORVOSSÁG

A szirup régi “találmány", amely arra szolgál, hogy a rossz ízű orvosságokat be lehessen venni. Úgy készül, hogy egy kevés gyógyfüvet összekeverünk mézzel, juharsziruppal és földimogyoróvajjal. Ez utóbbi helyett más, hasonló anyagot is használhatunk, hogy lágy, pépes masszát kapjunk. Így még az erős paprikát is be lehet adni kisgyermekeknek.

TINKTÚRÁK

A tinktúrák igen tömény növényi kivonatok, amelyek hosszú időn át elállnak, mivel az alkohol kitűnő tartósítószer. A tinktúra alkoholtartalma nem lehet kevesebb 30%-nál. Különösen azokat a növényeket érdemes tinktúra formájában alkalmazni, amelyek rossz ízűek vagy hosszú időn át kelt szedni őket, illetve amelyek külsőleg, balzsamként is felhasználhatók. A készülő tinktúrát újholdkor a legjobb összeállítani és teliholdkor leszűrni, hogy a növekvő Hold vonzása elősegítse a növényi hatóanyagok kivonását. A tinktúrából egyszerre bevett mennyiség a néhány csepptől a 2 kávéskanálig terjedhet.

VÉGBÉL ÉS HÜVELYKÚP

A kúp porrá tört gyógynövényből és kakaóvajból készül. A gyurmaállagú anyag hűtőbe téve megkeményedik. Használat előtt szobahőmérsékletre kell felmelegednie, hogy kellő vastagságú (kb. 2 cm) hurkát lehessen belőle sodorgatni, amit kb. 2,5 cm-es darabokra kell vágni. A kúp aranyér vagy ciszták kezelésére, illetve a hüvelyben keletkező fertőzések, irritációk és daganatok gyógyítására alkalmas. A kúpot általában éjszaka használják. A kakaóvaj megolvad a test melegétől és így a gyógyfüvek kifejthetik hatásukat.

ZSELATIN KAPSZULA

A zselatin kapszula akkor célravezető eszköz, ha a gyógynövény kis mennyiségben használatos (0,5-3 g alkalmanként), keserű, vagy nyálkás esetleg hosszú időn keresztül rendszeresen kell szedni. A zselatin kapszulát le lehet nyelni étellel, de ha étkezések között vesszük be, legalább fél csésze vizet vagy gyógynövényteát igyunk rá, hogy biztosan a gyomorba kerüljön. Ha a készítmény olyan, hogy zselatin kapszulát igényelne, készíthetünk belőle pilulát is, de a pilulából kétszer annyit kell bevenni, mint a kapszulából, mert a hatásfoka kisebb.

Az, hogy mely módszer kerül alkalmazásra, az számos tényezőtől függ. A leggyorsabb eredmény érdekében, különösen a súlyos, heveny betegségek kezelésekor legcélszerűbb a gyógynövényeket böjtölés közben, vagy speciális, tisztító diétával összekapcsolva bevenni. A gyógynövények és a diéta alkalmazása biztos, hogy erősíti és gyógyítja a szervezetet, amennyiben lecsökkentjük a mérgező és savképző táplálékok fogyasztását, sokat pihenünk és megszabadulunk feszültségeinktől.
Forrás: napielemozsia.hu

 
 
0 komment , kategória:  Isten patikája.  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2014.03 2014. április 2014.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 218 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1097
  • e Hét: 3313
  • e Hónap: 5208
  • e Év: 55999
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.