Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Sarka Kata: "Más ember leszek, ha reflektorfénybe kerülök"
  2014-04-14 23:30:26, hétfő
 
  Szily Nóra interjúja:Sarka Kata: "Más ember leszek, ha reflektorfénybe kerülök"







Legutóbb a Nagy Duett színpadán láttuk. Szereplését akkor (is) végletes vélemények kísérték. Követői és bírálói is szép számmal akadnak. Hogyan látja önmagát és vajon csinálna-e bármit másként?

Jó két éve arra kértelek, hogy egy 10-es skálán határozd meg - mennyire vagy elégedett a külsőddel. Emlékszem, 6-ost adtál magadnak, amin én ki voltam akadva! Ott ült velem szemben egy szép nő, mint ahogy most is. Változott a pontszám azóta?

Azóta már picit feljebb ment. Most 7-es. Elértem azt a testsúlyt, amit akartam. Pár dologgal soha nem leszek elégedett magamon, de ezeket már igyekszem elfogadni. Viszont tudom, hogy még mindig van min javítani. Már nem fogyni, hanem formásodni, izmosodni szeretnék. Persze azért a napom nagy része nem erről szól!

Túlontúl szigorú vagy a külsődhöz. Megfejtetted, hogy honnan ered?

Magam sem tudom. Sokan kérdezik tőlem is, édesanyámtól is, miért küzdök állandóan? Talán nárcisztikusabb vagyok az átlagnál. Ha belenézek a tükörbe és nem tetszik, amit látok, borzasztóan le tud taglózni. Viszont most, amikor már hetek óta szénhidrátszegény diétán vagyok, és nap mint nap lemondok valami olyanról, amit szeretek - például a palacsintáról -, akkor sokkal jobban érzem magam. Ilyenkor, ha belenézek a tükörbe, azt mondom: oké, most megcsináltam, ez az, amit látni akartam!






Lehet, hogy ez nem is a külsődről szól, hanem arról, hogy újra és újra próbára tedd magad?

Azt hiszem, igen, mert ez mindennapi küzdelem. Szeretek edzeni, de fölállni a futópadra, és 15 km-t futni nekem nem arról szól, hogy szeretem a futást, hanem arról, hogy megint legyőzzem a lustaságomat. Inkább a következményei tetszenek. Az érzés, hogy megcsináltam! Én, aki az iskolában nem tudtam lefutni két egész kört egyszerre...

Feszegeted a saját határaidat.

Igen, mert hiába kézilabdáztam középiskolás koromban, akkor is az volt rám a jellemző, hogy meccsen mindent beleadtam, de az edzéseket próbáltam megúszni. Hiába sportoltam minden nap, mégiscsak husi tinédzser voltam.

Meg is akadt a szemem két fotón, amit magadról posztoltál a közösségi oldalon. Az egyiken kb. 30 kilóval voltál több, mint most. Azon gondolkoztam, vajon ezekben mi a fontosabb? Magadon látni a különbséget, vagy megmutatni másoknak, hogy meg lehet csinálni?

Mind a kettő. Álságos lenne azt mondani, hogy mások kedvéért csinálom. Elsősorban magamért teszem, de ha valaki ebből erőt tud meríteni, az jó érzés. Rengeteg levelet kapok, hogy a példámat látva álltak neki sportolni és foglalkozni magukkal.

Ha már fontos a tükör... A Nagy Duettben visszanézted magad?

Vissza. Nem a hangomat figyeltem, mert tudom, hogy nem vagyok énekes. Minden adást lenémítva néztem meg. Ezen mindenki ki volt akadva... Egy énekes műsort hang nélkül? De engem csak a külsőség érdekelt. Hogyan néztem ki a képernyőn.

És gyönyörű voltál... Ehhez kétség nem fér.

Én csak egyetlen adásban voltam megelégedve magammal! Akkor is láttam pár plusz dekát, aminek nem kellett volna ott lennie, de összességében rendben voltam. Amikor a Macarenát énekeltük. Fekete ruha volt rajtam, szép volt a hajam, a sminkem - arra azt mondtam, hogy oké. De a többi műsorban nem úgy néztem ki, ahogy elvártam volna magamtól.






A testképed szerintem nem reális. Tíz emberből tíz nem azt látja és nem úgy, ahogy te!

Te így gondolod?

Igen. Kimondhatom, hogy nagyon szűkre szabott, szigorú és határozott az a kontúr, amiben elfogadod magad?

Ez pontos megfogalmazás. Érdekes, mert sokan beszóltak az éneklés miatt, de azon csak nevettem. Hisz ez egy játék volt! Sokkal jobban fájt, ha azt mondták, hogy rossz volt a hajam.

Sokat hezitáltál azon, hogy elvállald-e? Bár már megszokhattad, hogy folyamatosan ítélkeznek feletted... De amit ebben a műsorban kellett csinálni, mégiscsak kívül esett a komfortzónádon!

Átbeszéltük Petivel, és gyorsan döntöttünk. Elmondtam neki a félelmeimet, és azok be is jöttek. Meg tudom mutatni neked, hogyan énekeltem a dalokat a próbákon, amikor csak páran voltunk ott. Mindenki nagyon lelkes volt, annyira jól mentek. Ezt nagyképűség nélkül mondom. De én már pontosan tudom, mit vált ki belőlem a stressz. Ha valaminek érzem a súlyát, ha egy nagyobb stáb áll velem szemben - akkor nem vagyok önmagam. Óriási gátak lesznek bennem hirtelen! Más ember leszek, ha reflektorfénybe kerülök. A töredékét tudom hozni annak, amit előtte tudtam.

Valahogy "összemész", kisebb leszel?

Sokkal. Emlékszem, az elején interjúhelyzetekben is így voltam. Ha visszanézem a régi felvételeket, olyan, mintha nem is én beszélnék. Évekkel ezelőtt elmentem beszédtanárhoz, Dibusz Évához, hogy segítsen. De ő sem tudott ezzel igazán mit kezdeni. Mondta, hogy ismeri ezt a jelenséget. A stresszhelyzet hozza ki és a megfelelési kényszer. Az életben nincs így, de tétes helyzetben a gátlás százszorosára nő.

Kétféle szorongás van vizsgahelyzetben. Van, aki az 50 százalékos tudást is képes 80-nak tálalni, és van, aki fordítva...

Én az utóbbi voltam! Ne is mondd... Az érettségim erre a legjobb példa. Becsületesen felkészültem, írásban mindenből ötöst kaptam, de amikor szóban kellett vizsgáznom, akkor a legjobb jegyem hármas volt. Ezért lettem mindenből négyes. Amikor több ember előtt kell produkálnom magam, akkor tényleg olyan, mintha összemennék. Amúgy sem vagyok soha a társaság középpontja. Egyáltalán nem vagyok az a típus. De én ezt tudtam már akkor is, amikor elvállaltam a Nagy Duettet, csak azt hittem, képes leszek leküzdeni. Aztán már az első főpróbán nem jött ki hang a torkomon. Ott álltunk egy nappal az adás előtt, és semmi... Képtelen voltam megszólalni, és csak remegtem. Szörnyű volt. Átéltem már ezt korábban is. Volt egy céges rendezvény, ahol egy terméket kellett volna bemutatnom. Sokat dolgozom marketingesként cégeknek, reklámokat értékesítek, és előadást kellett volna tartanom körülbelül ötven ember előtt. És képzeld el, fölkonferáltak, felmentem, volt egy prezentációm..., és amikor el akartam kezdeni, egyszer csak elfogyott a levegőm, és rosszul lettem. Képtelen voltam megszólalni, pedig napokig készültem rá. Borzasztóan szégyelltem magam. Ekkor döbbentem rá, hogy ez tényleg komoly probléma, és hogy ilyet soha nem szabad elvállalnom. Csak akkor megy, ha kérdeznek és nem nekem kell irányítanom az egészet. Ha nem rajtam múlik.






Ebből a szempontból elég komoly kockázatot vállaltál a Nagy Duettel.

Igen. Mert azt hittem, hogy le tudom küzdeni. De csak 30 százalékban sikerült. Szegény Juniorban is ezért volt nagy a drukk. Régen elképzelhetetlen volt, hogy bemenjek a színpadra és mindenki engem nézzen. Érdekes. Persze felmerül a kérdés, hogy akkor hogy csináltam végig a szépségversenyt? De ott legalább nem kellett megszólalni! Csak járkálni kellett. És ha el is rontottam egy lépést, az nem volt olyan feltűnő!

Küzdesz még ezzel? Meg akarsz szabadulni ettől a görcstől?

Inkább kerülni fogom az ilyen helyzeteket. Csak olyan felkéréseket fogok elvállalni, ahol nem én vagyok a középpontban.

Érdekes, mert a külső szemlélő azt hiheti, hogy te épp hogy ott akarsz élni! Hisz folyamatosan szó van rólad.

Sokan kérdezték már, hogy ha újra kezdhetném, akkor ugyanígy élnék-e. Erre a legtöbben nagyképűen azt mondják, hogy mindent ugyanúgy csinálnának... Én nem. Azon persze nem változtatnék, hogy Petivel legyek, de nem hagynám, hogy magával rántson a médiába, hanem meglennék ugyanúgy, mint ahogy például Tilla vagy Rákóczi Feri felesége. Tudható, hogy vannak, de nem látszanak annyit. Én is megállnék ezen a ponton. De annak idején nem kérdezték meg, hogy akarom-e... És ha megkérdezték volna, akkor is belementem volna, hiszen egy 19 éves lánynak izgalmas és vonzó, hogy bekerülhet a médiába. Nem láthattam előre, hogy ez mivel jár...

Például kemény ítéletekkel. Szerinted ezek rólad szólnak vagy Petiről?

Azt gondolom, hogy a kommentelők már összemosnak minket. Már mindegy, hogy melyikünkről szól. De tudod, én néha tényleg nem értem, hogy mi miért történik. Amikor egy tiszteletre méltó újságíró gyaláz anélkül, hogy ismerne engem! Hát mit tettem én, Sarka Kata Albertirsáról? De tényleg? Én soha nem bántottam senkit, nemhogy őt!






Elcsuklott a hangod...

Mert ezekkel szemben védtelen vagyok, és igazságtalannak érzem. A Facebook azért jó, mert bárkivel kapcsolatba tudsz lépni. Ha valaki ott ír negatívat, de legalább normális stílusban teszi, azzal vitatkozhatok, megpróbálhatom elmagyarázni, hogy mit nem lát helyesen.

Nem unod még a győzködést?

Unom, de akkor se tudok elmenni mellette szó nélkül.

Akkor, amikor két éve a külsődet 10-ből 6-osra pontoztad, akkor a családi életedre 9-est adtál. Saját karrierre vágytál. Most mi van?

Azóta sok mindent csinálok, amiben jól érzem magam. Amire akkor vágytam, már megvan, de lettek új hiányosságok!

Huncut a szemed... Rákérdezhetek?

Hát... Én vágynék még egy gyerekre. Nem feltétlenül most, de 30 éves korom után el tudnám képzelni. De lehet, hogy ez nem fog összejönni, mert Peti másképp vélekedik erről. Ő azt mondja, hogy van egy fiunk és egy lányunk, egészségesek vagyunk, miért kéne még egyszer azon aggódni, hogy minden rendben lesz-e? Neveljük ezt a kettőt teljes szívvel. De bennem ott van a vágy... Annyi, de annyi szeretetet adnak! Nekem nincs testvérem, és ha véletlenül történik valami a szüleimmel, akkor egyedül maradok a világon a férjemmel meg a gyerekeimmel. Ha még több gyerekünk lenne, akár még egy vagy kettő, akkor ők egymásnak is ott lennének, és akkor nyugodt szívvel fekhetnék le minden nap, hisz ők egész életükben támaszkodhatnának egymásra.

Neked nagyon határozott családképed van. Anno is elmesélted - a szüleid majd' 30 éve élnek együtt, nincs is válás a családodban, akárhova nézel.

Az én fejemben nincs ,,B" opció. Bármilyen nehézségek is vannak, el kell fogadni, mert ebben kell élni életünk végéig. Mi egymást választottuk, összeházasodtunk, gyerekeink vannak és ez már így marad. Ebbe kell beleadnunk mindent, és ebből kell kihoznunk a lehető legjobbat, mert nincs következő.

Mondhatnám, hogy titeket elkényeztetett az élet. Mindenetek megvan. Igazán nem is éltetek át próbatételeket. Egy nagy hullámvölgyet mondjuk a médiában, a szakmában, egzisztenciálisan.

Nekünk is vannak nehéz pillanataink, még ha ezek nem is látszanak. De ezeken is együtt kell túllendülnünk. Mindent megbeszélünk. Mi sem élünk folyamatosan a napos oldalon. Én ott voltam Peti mellett y nehéz időszakában is. Amikor megismerkedtünk, épp kérdéses volt, hogy hol folytathatja. Felnézek rá, és hálás vagyok neki, ahogy apránként, lépésről lépésre mindazt megteremtette, amink van.

És mit szólsz ahhoz, amilyen szélsőséges az ő megítélése?

Az borzasztó! Nem is értem. Amikor nézem a Frizbiben, nem azt látom, amiről beszélnek, hanem egy tehetséges, agilis, kíváncsi embert. Őszintén megkérdezi azt, ami érdekli. Nem érzem, hogy ebben bármilyen pofátlanság lenne.

Cseperednek a gyerekek. Mit gondolsz, ők is automatikusan belenőnek ebbe a látványos életbe?

Noncsi nagyon ellene van. Nem is engedi, hogy idegenek fényképezzék. De Dávidnak tetszik az egész. A Frizbi forgatásán bele is ült az apja székébe. Ha megkérdezed, hogy mi szeretne lenni, azt mondja, hogy ,,Frizbi Hajdú Dáviddal"! Lehet, hogy ő ezt akarja majd, de a lányunk szerintem nem. Persze még nem lehet tudni, és amúgy is rájuk fogom bízni. Abban támogatjuk majd őket, amire vágynak. Hogy az életükre a 10-es skálán majd legalább 9-est mondhassanak, ahogy most én is!

Forrás:http://www.life.hu/sztarszerzok


 
 
0 komment , kategória:  Szily Nóra riportjai  
Heti útravaló Müller Pétertől - 120. rész
  2014-04-14 23:09:31, hétfő
 
  Heti útravaló Müller Pétertől - 120. rész

Jövőtlen ember nemigen tudja élvezni a jelenét

Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat - és talán az életedet is.

Müller Péter minden héten ilyen "lelki útravalót" ad. Olvasd el, és hagyd magadban megérni.

"Villámgyorsan elfelejtem a bajaimat. Valahogy nem figyelek oda."






Azt hiszem, aki távoli célokért él, mind így van ezzel. Annyira vonzza a jövőbeli cél - elfelejti, hogy sánta. Időnként belenyilall a jelen fájdalma, eszébe jut, hogy "Juj! Most nem jó! Sőt, rossz! Fáj!" ...de aztán mégis fut tovább. És hamar elfelejti a baját.

Amíg sportoltam, a túllépésnek ez a művészete fokozottan működött bennem, gyakori élményemmé vált. Nemigen vettem észre, hogy megsebesültem. Ha fölrepedt a szemhéjam, csak onnan, hogy nem jól láttam. Nem éreztem a sebemet és hamar gyógyult.
Úgy hívtam magamban ezt, hogy a "Gyors kioldás művészete."






Lélektani oka pedig az, hogy a jövőnek élek. Még akkor is, ha látom, hogy csak egy hosszú, vaksötét alagúton jutok el hozzá. Valahonnan valahová tart az életem. Úgy is mondhatnám: szüntelen "fejlődésben" vagyok. (Mert lehet megállni, de az már visszafejlődés, a bukás kezdete.) Jövőtlen ember nemigen tudja élvezni a jelenét.

Nyugodtan leülni és boldognak lenni csak akkor tudok, ha egy biztató jövő áll előttem. Nem tudom, mi az, de legalább sejtem. Az ember: átmenő. A szó igazi értelmében csak egy átfutó pillanatig "van otthon." És a halál? - kérdezed. Természetesen az ilyen életszemlélethez az kell, hogy tudd: nincs halál. A halál is csak átmenet.

Van, aki földbirtokos. Te légy jövőbirtokos. Arcod fordítsd a Nap felé. Koromsötét éjszaka is.

Forrás:www.life.hu/sztarszerzok
 
 
0 komment , kategória:  Heti útravaló - Müller Péter  
Grépfrút
  2014-04-14 22:54:19, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
A húsvéti kalács
  2014-04-14 22:51:18, hétfő
 
  A húsvéti kalács

Sonka, tojás, friss zöldségek, torma és kalács mindig kerül a húsvéti asztalra, ez a hagyomány. A kalács pedig akkor az igazi, ha frissen és otthon készül. Segítünk!

Kelt tésztákkal kapcsolatos félelmekkel minden kezdő és minden második gyakorló háziasszony rendelkezik. Mikor jó az élesztő? Hogyan futtassam fel? Milyen lisztet vegyek? Hány fokon süssem? Mitől lesz levegős? Hogyan fonjam meg? Mitől lesz szép formája? Mivel kenjem meg, hogy szép fényes legyen?





Az édeskés kalács illik legjobban a sós sonkához

Az alapanyagok

A kalács egy igen egyszerű, picit édes kelt tészta, ami igen sok egyéb édes pékáru alapját képezheti. A kalácshoz alapvetően lisztre, egy kevés friss (vagy száraz) élesztőre van szükség, vajra és tejre.

Persze ha a dolog ennyire egyszerű lenne, akkor a boltokban nem lehetne kalácsot kapni, mindenki otthon sütné. De a tökéletes tészta elkészítéséhez tudni kell még a pontos arányokat és a sorrendet.

A kalácshoz finomlisztet szoktunk használni. A manapság kapható lisztek minősége elég ingadozó, ezért érdemes egy kevés búzasikért is adni hozzá, fél kilónyi liszthez nagyjából 2 dkg sikért jó keverni. A kalácshoz használandó lisztet érdemes átszitálni, így a tésztánk még levegősebb lesz.

A liszt után jöhet a cukor. A cukor egyrészt az élesztőhöz is szükséges, másrészt a tészta jellege is megkívánja, hogy a futtatáshoz szokott csipetnyi cukornál kicsit többet tegyünk a tésztába. Cukor helyett használhatunk mézet vagy agave szirupot is, bár ezek az anyagok kicsit elnehezítik a tésztát.





A hármasfonat a leggyakoribb, de cifrázhatjuk is a fonást

A tojássárgája is gyakori szereplője az édes kelt tésztáknak. A kenyérfélékbe nem szokás tenni, de az édes kelt tésztákba akár 5-6 tojássárgája is kerülhet, ha a recept úgy kívánja.

A zsiradék a kalács esetében szinte biztosan vaj. A tésztába nem jó a hűtő hideg vagy az olvasztott vaj, ha lehet, a vajat legalább 10 perccel a használat előtt vegyük ki a hűtőből.

Az élesztők közül az igazán jó választás a friss élesztő. Ebből szintén receptfüggő, hogy mennyi kell fél kiló liszthez, de 2-2,5 dkg élesztővel már gyönyörű levegős tésztát lehet dagasztani. Ha nincs friss élesztőnk, akkor a szárított élesztő is megfelel. 2,5 dkg friss élesztőnek 7 gramm szárított élesztő felel meg.





Nincsen húsvét kalács nélkül!

Az élesztőt anyáink szokásának megfelelően cukros tejben is felfuttathatjuk, de ha a cukrot porcukorral helyettesítjük és egy tálban a tésztához szükséges élesztőt elmorzsoljuk a cukorral, akkor az elfolyósodott élesztőt rögvest a tésztához is adhatjuk.

Az édes kelt tésztákban a szükséges folyadék általában tej, ritkább esetekben tejszín. A recept itt is iránymutató, de fél kilónyi lisztnél nagyságrendileg 3 deciliternyi folyadék elégséges egy jó állagú, rugalmas tésztához.

A liszt, élesztő, tojás, vaj, tej és cukor mellett az ízek kiemelése végett szükség van egy csipetnyi sóra. Ettől a tészta véletlenül sem lesz sós, csak az édes íze lesz teltebb.

Ha minden hozzávaló megvan, akkor több opciónk van: vagy kenyérsütőgéppel, vagy egyéb konyhai robotgéppel végeztetjük a piszkos munkát, vagy feltűrjük az ingujjunkat, és magunk állunk neki a tészta hólyagossá dagasztásának. Ez utóbbi kicsit fáradtságos, de van hangulata. A megdagasztott tésztát letakarva, meleg helyen legalább egy órán át hagyjuk pihenni.





Szinte hívogat, hogy törjük meg!

Hogyan formázzuk a tésztát?

A kalácsot klasszikus módon fonni szoktuk. Akinek van ideje és energiája, annak javasolt a Youtube-on elérhető videókból megtanulni a 4-5-6-7-8-9-stb. fonást, de egy sima hármas fonással is nagyon mutatós kalácsot készíthetünk.


Link

Link

A fonáshoz a tésztát három részre osztjuk (kezdők nyugodtan használhatnak mérleget az egyforma darabok kidekázáshoz), majd megpróbáljuk egyforma hosszú és nagyjából egyenletes vastagságú kígyóvá sodorni. A fonás közben ügyeljünk arra, hogy az egyes ágakat jó tömör fonattá alakítsuk. A fonat elejét és végét a kalács alá hajtjuk, és a kalácsot kicsit utánformázzuk.

A fonat két végét összeillesztve koszorút is készíthetünk, de akár kis külön csomókat, briósokat is formázhatunk a tésztából. A formáknak csak a képzeletünk szab határt.

Kalácsfonás lépésről lépésre - képgalériával >>>

A megformázott tésztát vagy sütőpapíros tepsire fektetjük, de a tészta kerülhet sütőformába is. Ha ilyet használunk, akkor a tészta nem fog elterülni, hanem szép magas kalács lesz az eredmény.

A bolti kalácsok papírján szinte minden esetben szerepel a következő tétel: kalácsfény. Ezt házias környezetben általában tejszínnel vagy tojássárgájával, esetleg elhabart tojással szokás elvégezni. A megformázott, tepsire ültetett tésztát nagyjából negyed órát hagyjuk kelni, majd megkenjük a receptben megadott vagy általunk megálmodott kencével, és ezután jön az utolsó kényes momentuma a kalácskészítésnek: a sütő.

Minden esetben előmelegített sütőbe tegyük a tésztát. Az ideális hőfok nagyjából 185-200 fok között van. Ez szintén receptfüggő, de sokban befolyásolja a sütő milyensége, illetve hogy légkeveréses üzemmódban használjuk vagy sem.
Nem csak sonkához...




Gazdagíthatjuk is a kalácsot mandulával, dióval, mazsolával, csokidarabkákkal
Ha az ember egyszer rátalál az igazi tésztára és belejön a készítésbe, akkor már elkezdhet játszani az ízesítéssel, az esetleges plusz hozzávalókkal való gazdagítással.

Az extrák szinte bármelyik mozzanatban szerepet kaphatnak. A tej mellett kerülhet a tésztába tejszín, esetleg egy kicsi alkohol (rum, Cointreau), a liszten is variálhatunk. Kerülhet bele egy kis darált mandula, dió vagy kakaópor, persze ebben az esetben ennyivel kevesebb liszt kell a tésztába.

A kalácsba tehetünk egy maréknyi mazsolát, csokoládét, durvára vágott mandulát, diót, kockára szelt szárított gyümölcsöt. A tésztát tölthetjük lekvárral, krémmel. Ebben az esetben a megkelt tésztát kinyújtjuk, megkenjük, és a feltekert tésztát megformázzuk, majd minden mehet a régi, bevált kerékvágásban.

Sütés közben a sütőt ne nyitogassuk, s csak akkor nyissuk ki az a sütő ajtaját, ha a tésztánk már színt kapott. A kalács elkészültének biztos jele az egészséges sült szín, valamint az, ha a tészta fenekének is kellemesen barna színe van.




Ha desszertnek készül, megszórhatjuk cukorral is

A receptekben megadott időintervallumban soha ne bízzunk vakon, fél óra elteltével gyakorta pillantsunk rá a tésztára. A kisült tésztát rácsra érdemes tenni, hogy könnyen és egyenletesen ki tudjon hűlni a kalács, és ne fülledjen be az alja.

A kihűlt kalácsot tiszta konyharuhába csavarva tároljuk. A tárolás mellett a kellő zsiradéktartalom is gondoskodik róla, hogy napokig nagyon puha és finom maradhat a kalács. Már ha marad belőle...

WM

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
Aszaltszilvás fonott kalács
  2014-04-14 22:40:19, hétfő
 
  Aszaltszilvás fonott kalács

Hozzávalók:

30 dkg liszt
1 csomag instant élesztő
6 dkg cukor
1/2 dl whisky
6 dkg vaj
1,5 dl langyos tej
1 darab tojássárgája
10 dkg magozott aszalt szilva
4 evőkanál barna cukor
3 dkg darabolt mandula
1 dl gránátalmaszirup
3 dkg zöld pisztácia
1 evőkanál jégcukor
1 tojás a kenéshez
kevés tej

Elkészítés:

A lisztet a dagasztógép táljába öntjük, az élesztőt hozzáadjuk, a csipet sót, a cukrot, a vajat, a whiskyt, a tojást és a tejet is hozzáadjuk, és közepesen lágy tésztát dagasztunk. 1 órát kelesztjük.

Addig a szilvát apróra vágjuk, összekeverjük az apróra vágott mandulával, a barna cukorra és a gránátalmasziruppal.

A tésztát 6 egyenlő súlyú cipóvá formázzuk, a tölteléket is 6 részre osztjuk. A tésztákat kinyújtjuk téglalap alakúra, rásimítjuk a tölteléket. Feltekerjük, és hármat összefogva megfonjuk. A két végét alulra hajtjuk, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük mind a 2 fonott kalácskát. Duplájára kelesztjük, majd lekenjük tojással, és megszórjuk a pisztáciával és a jégcukorral.

170 fokon 20 perc alatt készre sütjük légkeveréses sütőben. Még forrón lekenjük tejjel.





Megjegyzés:

Nagyon mutatós és ínycsiklandozó ez a kalács, amit magam találtam ki.

A receptet és a fotót Zsuzsamama56 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Mecseki medvehagymás tészta
  2014-04-14 22:38:11, hétfő
 
  Mecseki medvehagymás tészta

Hozzávalók:

szélesmetélt
nagyobb mennyiségű medvehagyma
olívaolaj
cseresznyepaprika vagy pepperoni
tengeri só
juhsajt

Elkészítés:

Amíg a szélesmetéltünk kifő, egy szép nagy serpenyőbe tesszük a csíkokra szabdalt, megmosott, lecsepegtetett medvehagymát, jó sokat, melyet nyakon öntünk olívaolajjal, és a lobogó tészta sós-olajos vizéből keveset ráöntve pár percig pároljuk. Cseresznyepaprikát vagy pepperonit és tengeri sót is teszünk bele. Ha a tészta kifőtt, egyszerűen szűrőkanállal átlapátoljuk a medvehagymához, átforgatjuk, és gőzölgőn juhsajt forgácsokkal tányérokra halmozzuk.





Megjegyzés:

Fotó: AS

A receptet Sebők Ágnes küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Baranyai rétes
  2014-04-14 22:35:11, hétfő
 
  Baranyai rétes

Hozzávalók:

A tésztához:
30 dkg rétesliszt
2 dl tejföl
10 dkg zsír
1 tojás
csipet só

A töltelékhez:
50 dkg áttört tehéntúró
25 dkg főtt, áttört burgonya
2 tojás
2 dl tejföl
10 dkg mazsola
fél citrom reszelt héja
10-15 dkg porcukor
csipet só

A tetejére:
10 dkg "Vénusz sütőmargarin
porcukor

Elkészítés:

Összedolgozzuk a tésztához valókat úgy, hogy sima és rugalmas tésztát kapjunk. Kb. 10 perc pihentetés után nagyon vékonyra nyújtva kenjük meg a fagyos zsírral. Szorosan összegöngyöljük, és hat darabba vágjuk. Letakarva, a gyúródeszkán fél óráig pihentetjük.

Közben elkészítjük a tölteléket: simára keverjük a túrót a burgonyával, az egész tojásokkal, a cukorral, a tejföllel és sóval, citromhéjjal ízesitjük. A tésztacipókat külön-külön 20 centi széles és tepsi hosszúságúra nyújtjuk. Mindegyikre hosszában ráterítjük a tölteléket, és a tészta két szélét ráhajtva margarinnal kikent tepsire szorosan egymás mellé fektetjük. Tetejét is olvasztott margarinnal kenjük, és szép pirosra sütjük. A sütőből kivéve még egyszer megkenjük olvasztott margarinnal, és meghintjük porcukorral.

Megjegyzés:

Évek óta készítem, nagyon egyszerű és nagyon finom, semmiben nem kölönbözik a nyujtogatós rétes okozta élvezettől. Mindig nagy sikert aratok vele.

A receptet Gaaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Villányi pincepörkölt
  2014-04-14 22:33:45, hétfő
 
  Villányi pincepörkölt

Hozzávalók:

50 dkg kicsontozott csülökhús
50 dkg marhalábszár
2 db sertésköröm
50 dkg sertéslapocka
10 dkg zsír
1 kg burgonya
4-5 nagyobb fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
3 db zöldpaprika
2 db paradicsom
2 dl száraz vörösbor

bors
édesnemes fűszerpaprika
csípős fűszerpaprika

Elkészítés:

A húsokat megmossuk, kockára daraboljuk, a körmöket négyfelé vágjuk, és külön-külön félretesszük. A vöröshagymát tisztítás után finomra vágjuk, a fokhagymát péppé zúzzuk. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, kockára vágjuk. A burgonyát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, és hideg vízbe tesszük a felhasználásig.

A zsírt bográcsban felolvasztjuk, aztán hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, és megfonnyasztjuk. A tűzről levéve elkeverjük benne a fűszerpaprikát és a fokhagymát, hozzáadjuk a marhalábszárat, a feldarabolt zöldpaprikát és a paradicsomot, megsózzuk, aztán a bográcsot a tűz fölé visszahelyezve lassú tűzön a húst félpuhára pároljuk.

Amikor megpuhult, hozzáadjuk a feldarabolt sertéskörmöt, együtt tovább pároljuk kb. fél órán át. Ha szükséges, az elpárolgott folyadékot pótoljuk. Fél óra múlva hozzáadjuk a kockára vágott csülökhúst és lapockát.

Amikor valamennyi hús majdnem puha, a bográcsba tesszük a cikkekre vágott burgonyát, ha szükséges, utánaízesítjük, és összeforralva készre főzzük a hozzáöntött vörösborral.

A bográcsban levő anyagokat nem szabad megkeverni, csak a bogrács rázogatásával megmozgatni!

Megjegyzés:

A receptet Nordkapp küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Tejszínes medvehagyma krémleves
  2014-04-14 22:30:52, hétfő
 
  Tejszínes medvehagyma krémleves

Hozzávalók:

1 nagy csokor medvehagyma /baranyai erdők többségében szedhető/
1 evőkanál olívaolaj
1 db nagyobb burgonya
1 kis fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
8 dl víz
1 leveskocka
2 dl főzőtejszín /a soványabbat szeretem

bors

Elkészítés:

Az olajon megfonnyasztom az aprított vöröshagymát, rádobom az apróra kockázott burgonyát, felengedem a 8 dl meleg vízzel. Míg felforr, addig a medvehagymát megmosom, és vastag szárától megtisztítom.

Amikor a burgonya már majdnem megfőtt, beledobom a medvehagymát és a fokhagymát, forrástól számítva kb. 5-8 percig főzöm. Ezután botmixerrel jól eldolgozom.

Visszateszem a tűzhelyre, 1-2 kanál levessel elkeverem a tejszínt jó simára, és a gyöngyöző levesbe öntöm folytonos keverés mellett. Kóstolom, és ha kell, sózom, ízlés szerint borsozom. A tejszínnel csak egyet rottyanjon.

Kissé lehűtöm (langyosra), és pirított kenyérkockával, sajtos kenyérszelettel vagy reszelt sajttal tálalom.

Megjegyzés:

A kenyérkockát a sütőben, sütőpapíron készítem, a sajtos kenyérszeletet pedig grillezem. A sajtot tetszés szerinti reszelőn /általában almareszelőn/ reszelem. Jó étvágyat kívánok!

Azért adom közre a receptet, mert hamarosan megjelenik az erdőkben a medvehagyma. Vigyázat, mert könnyen összetéveszthető a gyöngyvirág levelével, az azonban mérgező! A medvehagyma levelének illata és íze kissé fokhagyma illatú. Nyersen is fogyasztható, pl. zsíros kenyérre, vajas kenyérre, túróba, stb.

A receptet Arzsa50 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2014.03 2014. április 2014.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 395 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 249
  • e Hét: 4830
  • e Hónap: 18735
  • e Év: 148442
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.