Belépés
sanci81.blog.xfree.hu
-Minden ember, minden apró mozzanat, Életedbe úgy került, hogy magad vontad oda... Az pedig, hogy mit kezdesz velük, csakis rajtad áll! ... Czifra Sándor
2007.12.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Legyen szép estétek! Jó éjszakát kívánok!
  2014-04-18 23:10:46, péntek
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Szöveges kép  
Széfeddin Sefket Bey: Hej rózsalevél felkap a szél
  2014-04-18 23:09:37, péntek
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Szöveges kép  
Reményik Sándor: Ügy fáj már
  2014-04-18 23:07:03, péntek
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Szöveges kép  
Egészséges húsvéti finomságok
  2014-04-18 14:52:48, péntek
 
  A húsvét talán az egyik legegészségesebb ünnepünk, legalábbis ami az étkezést jelenti. Ha jobban belegondolunk, ez nem is olyan meglepő, hiszen a tavasz a megújulás időszaka és elődeink minden bizonnyal jól tudták, mire van ilyenkor szüksége a szervezetünknek.




Link

Tojás minden mennyiségben
A húsvét egyik alapvető jelképe a tojás, melyet akarva-akaratlanul egészségtelen ételnek állítottak be, mondván, hogy negatív hatással bír a koleszterinszintre. Köszönhetően az újabb kutatásoknak, kiderült, hogy a problémákért sokkal inkább a telítetlen zsírsavak, mintsem a tojás felelős.
Annyi biztos, hogy ezt a finomságot, sütve, főve egyaránt fogyaszthatjuk, hiszen amellett, hogy kiválóan laktat, egy darabban csak 68 kalória van.




Link

Főtt sonka
Húsvétkor minden asztalon ott a helye a frissen főtt sonkának. A legjobban akkor járunk, ha sikerül háznál vásárolunk ezt a finomságot, majd mi magunk készítjük el olyan istenien, hogy mindenki megnyalja a tíz ujját a kóstolás után.
A nyers sonkát érdemes egy éjszakára hideg vízben áztatni, majd másnap az immáron sós lében készre főzni - természetesen a legfinomabb és legfrissebb zöldségek társaságában. Ízlés szerint fűszerezhetjük is alaplevet fokhagymával, mustárral, borssal, babérlevéllel.




Link

A legkiválóbb körítés
Mi más lehetne a legtökéletesebb körítés a húsvéti reggeli mellé, mint a torma? Bár az üveges, ecetes változat sem éppen a legrosszabb választás, össze sem hasonlítható a végeredmény a frissen szedett, majd lereszelt változattal.
A torma amellett, hogy ízletes, tökéletesen passzol a húsvéti sonkához, kiemelt hatással bír a vérkeringés és az emésztés serkentésére, ráadásul könnyedén felveszi a harcot a vírusokkal és a baktériumokkal.




Link

Friss zöldségek
A friss, tavaszi zöldségek nem hiányozhatnak sem az étrendünkből, sem a húsvéti menüből. Általában nincs is gond vele, hogy az asztalra kerülnek, leginkább a gyermekek azok, akik lázadoznak az egészséges ropogtatnivalók ellen.
Ezt kiküszöbölendő húsvétkor érdemes feldobnod a megjelenésüket; néhány faragott, vagy formába rendezett alakzattal egész biztosan siker aratsz. És hogy mit vethetsz be? Természetesen a retkeket, az újhagymát, paradicsomot, répát, uborkát, spenótot, fejes salátát és - ha az időjárás is úgy akarja - a medvehagymát.




Link

Üdítők
Húsvétkor ott a helyük az asztalon a frissen facsart gyümölcs- és zöldségleveknek, illetve felnőttek számára a boroknak.
Előbbieket főképp magas vitamin- és ásványianyag-tartalmukért érdemes fogyasztani, míg a borokat többek között koleszterin helyreállító, keringésszabályozó hatásukért célszerű beiktatni a menübe.




Link

Amikre viszont figyelj
Érdemes minimálisra csökkentened a szinte minden menüben szereplő bárányhús fogyasztását, ez ugyanis nagymennyiségű telített zsírsavat tartalmaz, ami káros hatással bír az egész szervezetre.
Bár korántsem egészségtelen, a majonézes, olajos öntetekkel gazdagon meghintett saláták ugyancsak nyomot hagyhatnak a derékméretedben. Tudod, mindenből lehet enni, de csak mértékkel!




Link

Mi a helyzet a gyerekekkel?
Nem túl jó ötlet az sem, ha a gyerekeket folyton teletömitek a kevésbé jó minőségű, csokoládé nyulakkal és tojásokkal, ezek ugyanis csak ritkán közelítik meg a magas és egészséges szintű kakaótartalmat.
Persze nem kell kizárni teljesen az ajándékozásból a formára szabott finomságokat, de a hangsúlyt sokkal jobb, ha inkább a minőségibb nassolnivalókra fektetitek, úgy, mint az aszalt finomságok, sós magvak, étcsokik, a húsvétot pedig jelképezhetik a saját készítésű ajándéktárgyak.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Pecznyík Pál: Királyt relyt a kripta mélye
  2014-04-18 14:42:57, péntek
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Ünnep  
Komáromi János: Melegszik a szellő
  2014-04-18 14:41:20, péntek
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Ünnep  
Cseppely Zsuzsanna: A szívben élés
  2014-04-18 14:40:15, péntek
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Szöveges kép  
Aranyosi Ervin: Legyen mostantól teljesebb a húsvét
  2014-04-18 14:38:56, péntek
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Ünnep  
Pecznyík Pál: Nincs a sírban Ő!
  2014-04-18 14:33:32, péntek
 
 


Link

Nincs a sírban Ő!

Elmúlt a mély gyász, szívbe markoló,
új hajnal virradt, csodás, ragyogó.
Megváltónk sírján nincsen már a kő,
síri ágyán is csak egy keszkenő.
Ujjongj hát, szívem, nincs a sírban Ő!

Asszonyok látták, beszéltek Vele,
átjárta szívük, szíve melege.
Olyanok voltak, mint az álmodók,
a legcsodásabb örömhírt hozók.
Néktek, kesergők, könnyes gyászolók.

Halál völgyében nincs többé sötét,
Jézus nappalra váltotta az éjt.
Felhőtlen égen ragyog már napunk,
haláltól félni nincs többé okunk.
Nem tarthat fogva, Jézusé vagyunk!

Pecznyík Pál

1987.
 
 
0 komment , kategória:  vers  
8 érdekes tény a tojásról
  2014-04-18 14:30:55, péntek
 
  Húsvét közeledtével itt az ideje, hogy megismerd e nagyszerű táplálék ókori szimbolikus jelentését, és azt, hogy fogyasztása milyen hatással van a testedre. Tudtad, hogy mértékletesen fogyasztva kifejezetten egészséges csemege?




Link

A tojás jelentése
Az egyiptomi, a perzsa és a hindu kultúrában azt vallották, hogy a világ kezdetét egy hatalmas tojás jelentette, így az az új élet szimbólumaként élt a közvélekedésben.
Vallási szertartásokhoz, valamint gyermekáldáshoz is használták a baromfifélékből kipottyanó produktumot.




Link

A tojás termelése
Egyetlen tyúk évente 200-300 tojást tojik. Becslések szerint a Földön mintegy 18 milliárd baromfi él, közülük 13 milliárd házityúk.
A számok összeszorzása után már sejtheted, hogyan kerül mindig friss tojás a piacra és az áruházak polcaira...




Link

A legnagyobb tojás
A világ legnagyobb tömegű tojását egy New Jersey-ben élt baromfinak köszönhetjük: a csaknem félkilós eredményért bizonyára igencsak meg kellett küzdenie a tollasnak.
Magyarországon a 100 gramm fölötti súlynak van hírértéke, egy átlagos darab 50-65 gramm.




Link

Tojásvadászat
A húsvéti tojásvadászat 1878 óta számít világszerte divatosak, miután az Amerikai Egyesült Államok akkori elnöke, Rutherford B. Hayes megengedte, hogy a Fehér Ház udvarán szaladgáljanak a kicsik.




Link

Sok fehérje
Egy kemény tojás átlagosan 17 gramm proteinnel és 72 kalóriával látja el a tested.
A diétázók és a testépítők igyekeznek minél több fehérjét és minél kevesebb sárgáját használni a táplálkozás során, hiszen szeretnék sok proteinhez és minimális mennyiségű zsírhoz juttatni a szervezetüket.




Link

Vitaminok és ásványi anyagok
A tojás C-, A-, D-, E- és B-vitamin tartalma jelentős, ugyanakkor foszfor, cink, vas, kalcium, nátrium, kálium, szelén és magnézium is van benne.
A lista meglehetősen impozáns, úgyhogy itt az ideje, hogy beépítsd a mindennapi étrendedbe!




Link

Szalmonellaveszély
A tojás nem megfelelő tisztítása és tárolása súlyos baktériumfertőzéshez vezethet, ami igen kellemetlen emésztőrendszeri tünetekkel jár.
A szennyezett vagy romlott tojás fogyasztása után hányás, hasmenés, hasi görcs, hidegrázás és magas láz jelentkezhet. Húsvét táján sajnos mindig megnő az emiatt ellátásra szorulók száma.




Link

Univerzális hozzávaló
A tojásból készíthetsz pörköltet, rántottát, omlettet, szendvicskrémet, szószt, boszorkányhabot, rengetegféle ,,bundát" húsoknak és zöldségféléknek - a lehetőségek száma tulajdonképpen végtelen. A nyers tojást igénylő receptekkel azonban nem árt óvatosnak lenned: tartsd őket a hűtőben, az elkészítés napján fogyaszd el, és hőségben lehetőleg kerüld el, amennyire lehet!
A táplálkozástudományi szakemberek egyetértenek abban, hogy egészséges emberek számára napi 1-2 tojás kifejezetten kedvező hatású. Szív- és érrendszeri megbetegedések, főleg magas koleszterinszint esetén azonban célszerű a kezelőorvossal konzultálni.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2014.03 2014. április 2014.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 410 db bejegyzés
e év: 5810 db bejegyzés
Összes: 50420 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 643
  • e Hét: 1909
  • e Hónap: 10795
  • e Év: 104500
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.