Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Természetes rovatcsapdák a veteményeskertbe
  2014-04-02 14:18:34, szerda
 
 
Áprilist írunk, de az idei ültetések a hirtelen felmelegedő időjárásnak köszönhetően hamarabb elkezdődtek.

Íme nézzünk, pár jó tanácsot azoknak, akik még esetleg ezután kezdik el beültetni kiskertjüket. Nem árt szem előtt tartani, hogy melyik növényt, melyik mellé ültessük, már csak azért is, mert vannak úgynevezett rovarűző növénye. Így nem kell használnunk mesterséges rovarirtót, csak egy-két szabályt kell betartanunk.

KAKUKKFŰ ÉS BORSMENTA A KÁPOSZTA MELLÉ

Ha azt akarjuk, hogy a káposztánk ne foltosodjon, ültessünk a sorok közé kakukkfüvet, ha pedig a káposztalepkét szeretnénk elűzni, ami ugye gyakran támadja meg, akkor zsályával, mentával díszítsük a káposzta közötti sorokat.

KÖRÖMVIRÁG, ZSÁLYA, SARKANTYÚFŰ

A körömvirág nem csak gyönyörű, több árnyalatban pompázó gyógynövényünk, hanem veteményesünkben is jó szolgálatot tehet a bogarak és rovarok távoltartása érdekében. Ültessünk belőle a káposzta, paradicsom és bab közelében. A sarkantyúfű is erős illatával magához vonzza a káposzta kártevőit.

LEVÉLTETVEK ELLEN

Ültessünk koriandert, kaprot, cickafarkat, citromfüvet annak érdekében, hogy távol tartsuk kertünktől a levéltetveket.

BÜDÖSKE

Ha azt akarjuk, hogy paradicsomainkat megvédjük a kártevőktől, ültessünk a tövek közé büdöskét. Harsány színével igazi vidám hangulatot fog varázsolni veteményesünkbe.

Forrás: twice.hu

 
 
0 komment , kategória:  okosságok  
A vasárnapi ebéd
  2014-04-02 08:53:49, szerda
 
  MALVINKA BÜSZKESÉGÉNEK ELRABLÁSA

Minden reggel, pontban hatkor, kilép földszinti lakásának ajtaján. Cipője végigkopog a régi kerámia lapokon, majd elhalkul, mire a kapuig ér. Így megy ez évtizedek óta, minden vasárnap, mikor Malvinka a misére indul.

Kosztümje makulátlan, kalapja kissé molyrágott, de ezt csak közelről látni. Kesztyû nélkül soha senki nem látta. Isten házát kellően megtisztelte.

Valamikor szép nő lehetett, finom vonásai erről árulkodnak, szemében azonban a világfájdalom lakozik. A házban nem járt össze senkivel, pici garzonját belülről senki nem látta. Az esti villanygyújtás azonban bepillantani engedte a kíváncsiskodó tekintetet, az apró szoba egyik falára, melyet teljes terjedelmében könyvespolc borított, katonás rendben álló kötetekkel.

Malvinka éveinek számát csak találgatni lehetett.

Azt mesélte a házmesterné, hogy a négylakásos társasház Malvinka szüleié volt az alagsori pékséggel együtt. Az államosítás után mindössze egy harminchat négyzetméteres szoba maradt a család birodalma. Ezt a területet osztották fel, garzont alakítottak ki belőle. A nagy belmagasság lehetővé tette galéria építését a gyerekek hálóját kialakítva. A szülők nem sokkal élték túl a kisemmizést, hamarosan eltávoztak egymást követve.

Egy nagynéni költözött a belvárosi garzonba. Ő nevelte, tanította az árvákat. Volt egy pianínójuk, melyet az öreg hölgy hozott magával. A gyerekek azon gyakoroltak.

A zene nem tetszett az új lakóknak, szidták is őket eleget. Pedig a parancsnok lánya is zongorázott Malvinkáék elefántcsont billentyűs bécsi zongoráján. Mindez úgy történhetett meg, hogy a bútor, szőnyeg, képek és minden egyéb érték az új lakókat illette meg.

Amint Malvinka betöltötte a tízen négy életévét, elvégezte az általános iskolát, a helyi kendergyárba négy órásnak felvették. Tizenhat évesen már hat órás lett, és mire betöltötte a tizennyolcat, szövőnő lett belőle.

Kitűnt a gyári munkások közül viselkedésével, csendes magányával. Szüleitől és tanítónő nagynénjétől tanulta az illendő viselkedést. Szorgalmas, jó modorú, de bizalmatlan felnőtt vált belőle.

Malvinka intelligenciájára, éles eszére visszafogott udvariasságára felfigyeltek. Volt egy idős mérnök, kinek tetszett a lány viselkedése, addig járt a (nagyhatalmú) személyzetis nyakára, hogy behívták a lányt, s felajánlották, tanuljon esti tagozaton. Malvinka játszi könnyedséggel, jelesre érettségizett. Alig kapta kézhez érettségi bizonyítványát, meg halt a pótmamájuk. Öccsével ketten maradtak gyászukkal, és fájdalmukkal, no, és a nagynéni kalapos dobozaival.

Nem sokára könyvelő lett. Egész életében a könyvelésen dolgozott. Öccse megnősült, családot alapított és egy távoli városba költözött. Malvinka vénlányként tengette az életét. Mindössze pár embert láttak körülötte, valószínû ők a barátai lehettek. Futottak az évek, az évtizedek. Ha valaki eltávozott közülük onnan lehetett tudni, hogy Malvinka talpig feketében öltözött megadva a barátnak a végtisztességet.

Különös történet keringett a házban a rántott húsról. Valamikor régen, a szülők életében rántott hús készült minden vasárnap ebédre. Erre a házmesterné pontosan emlékezett, aki már nyolcvan felé jár. Az övéké volt a mosókonyha melletti pici lakás az udvaron.

Az államosítás után csak az új lakóktól juthattak a hús illatához abban az időben. Malvinkáéktól mégis minden vasárnap kihallatszott a húsklopfolás semmivel össze nem téveszthető ritmusos zaja.

Többször meg is kérdezték a gyerekektől, mit ebédeltek? Ők kihúzták magukat, és azt felelték: rántott húst. Malvinka arcán ilyenkor a gödröcske mellett egy piros foltocska is megjelent, amiért a házmesterné azt gondolta, biztosan kérdése hozta zavarba a kislányt. Ezek a klopfolások csak böjt idején maradtak el.

Volt is nagy susmus, hogy azoknak még mindig, ugyan miből telik, honnan veszik, hogy merik, ...a burzsujoknak még most is jut!

Malvinka vasárnapi ebédje soha nem változott. Tizenegy óra körül elindult a klopfoló, a szeletek számát mindenki megszámolhatta. Abban sem fukarkodott. Sőt a zajidőből jó nagy szeletekre lehetett gondolni.

Nagydolog történt egy esős vasárnap, ugyanis Malvinka megcsúszott a frissen mosott lépcsőn, és eltörött a lába. Miután begipszelték, a betegszállítók haza vitték. Az volt az első rántott hús nélküli vasárnap a belvárosi házban.

Másnap megjelent az egyik kalapos barátnője, pár órát töltött nála, majd elment, és az óta minden nap azonos időben érkezik és távozik.

Következő vasárnap délelőtt ismét működésbe lépett a klopfoló, pedig a barátnő, nem is oly régen ételhordóval érkezett.

A házmesterné gondolt egyet, felment és becsengetett Malvinkához. Évtizedek óta ismerik egymást, ha keveset is, de néha beszélgettek, így gondolta most meglátogatja. Hátha segíthet a hús elkészítésében, sőt a mindenkori hússzeletek számát figyelembe véve talán neki is jut egy jó ebéd ebben a szegénységben.

Amint meghallotta a járógipsz kopogását, tudta, végre megnyílik az ajtó előtte. A csengetésre Malvinka ajtót nyitott, azt hitte, barátnője ott hagyott valamit. Amint szemben találta magát a házmester nével, arcán megjelent a pici, piros foltocska, amit gyerekkorában látott rajta a házmesterné utoljára. Zavartan hallgatta a felajánlkozást, de hárított is rögtön, köszöni, maga is boldogul mindennel.

Igen ám, de a házmesternének sas szeme volt. Évtizedeken át edzette, látnia kellett mindent. Látott is, hallott is, sőt tudott, amit nem, azután érdeklődött. Ez munkaköri kötelessége volt, mert rendszeresen jártak hozzájuk az urak, és kérdezték.

Így történhetett, hogy az asztalon meglátta a húsos deszkát, mellette a klopfolót, és a deszkán az összehajtott konyharuhát, amelynek segítségével évtizedeken át ,,készült a rántott hús".

El is mesélte aznap mindenkinek, akivel találkozott. Én is így tudtam meg, hogyan veszítette el Malvinka a vasárnapi ebéd nyújtotta büszkeségét, az egyetlen megmaradt örökségét. Soha többé nem hallotta senki a klopfoló egyenletes ritmusát.

Átdolgozott részlet: Lélek Sándorné Ekpafat: A lélek hangja c. műből
 
 
0 komment , kategória:   novellák, gondolatok, versek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2014.03 2014. április 2014.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 218 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 908
  • e Hét: 2078
  • e Hónap: 3973
  • e Év: 54764
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.