Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Gregor Bernadett:
  2014-04-22 22:02:38, kedd
 
  Szily Nóra interjúja:Gregor Bernadett: "Egyszer csak nem ment tovább"





Mégsem táncol párjával a Szombat Esti Lázban. Ezen értetlenkedtem picit. Amúgy is régen beszélgettünk már, és azóta annyi minden történt! Mielőtt találkoztunk pár napra elvonult párjával és kisebbik fiával az Őrségbe. Feltöltötte a teljesség és a csend. Az életében úgyis sok volt a (felesleges) zaj. De úgy tűnik, ez már a múlté.

Megszöktetek pár napra.

És annyira jólesett! Bár szegedi lány vagyok, mégis Bozsokot érzem az otthonomnak. Az embert bedarálják a hétköznapok Budapesten, de a közös élményeink, emlékeink apukámmal, anyukámmal - ahhoz a helyhez kötődnek. Alig van térerő, még telefonon se nagyon tudnak utolérni. Hat éve nem jártam arra, és érdekes módon amikor bekanyarodtunk a kastélyhoz, azt éreztem, mintha semennyi idő nem telt volna el. Te is elvégezted az agykontrollt Domján Lászlónál. Emlékszel, kell választani egy ideális pihenőhelyet a meditációhoz. Nekem az is a bozsoki kastély.






Igen, képzeld el, van lent egy apartman, ott lakott mindig az apukám (Gregor József, legendás operaénekes volt - a szerk.). Ugyanaz az ágy van ott most is, ugyanazzal az ágyterítővel, amin annak idején ő aludt. Ugyanaz a fotel... Minden úgy maradt.

Ő is ott van egy kicsit?

Ott, igen. Olyan fura volt most, mert este a kastély udvarán tüzet raktunk, borozgattunk és ahogy ott ültem, egyszerűen azt éreztem, amit talán még soha - mérhetetlen tökéletességet! Isteni jó volt. Csak az erdő, a patak, a lovak... Egyedül voltunk a kastélyban. Elvittem magammal a páromat, és azt éltem át, hogy lélekben is velem tart mindenhova. Ugyanolyan gyermeki lelkesedéssel fogadta ezt a helyet. Előtte azt hitte, hogy úgymond proccosabb az egész. Ha miattam hitte, akkor most üzenem, hogy félreismert az elmúlt öt hónap alatt! Persze viccelek... Tudom, hogy kellemesen csalódott, amikor megérkeztünk.

Kacag a szemed! Ott igaz a szinte közhelyesen hangsúlyozott "jelen-lét"? Amikor az embert tényleg a "mostban" létezik?

Nincs semmi, ami elvonja a figyelmedet. Ott az van, ami van. Épp Domján Lacitól kaptam egy könyvet, "A most hatalma" a címe. Amikor elkezdtem olvasni, még nem értettem, miről szól. Már tudom.

Eckhart Tollétól, igen. Kicsit olyan a kép, amit lefestesz, mint a túlzó romantikus filmeken...

Figyelj, soha nem gondoltam volna, hogy van ilyen. Komolyan mondom. Amikor azt látod, hogy mosolyog rád egy szép pár a plakátról, a pipacsmezőn futnak, süt a nap... Ott egy szép gyerek és egy aranyos kiskutya - minden olyan habos-babos. Ahogy most élek, az pont ilyen giccses!

Megcsípjelek?

Most aztán csipkedhetsz nyugodtan! Régóta azt hittem, és a környezet is mindig nyomja, hogy kompromisszumot kell kötni, meg kell alkudni, úgysincs igazán tökéletes! Ehhez képest a tenyerére emelt a jóisten. Amennyit az elmúlt 20 évemben úgy éreztem, hogy fölöslegesen kínlódtam párkapcsolat terén, ezerszeresen megérte azért, amit most a sorstól ajándékba kaptam.






Ugyanitt ültünk tavaly, amikor arról beszéltél, hogy megkötötted az alkut magaddal. Hogy elütötted a negyvenet, eljött egy másik korszak, a gyerekekre kell koncentrálni...

Az elmúlt közel egy évemben - míg Attila nem jött - berendezkedtem arra, hogy egyedül élek. A magam ura voltam. Azt éreztem, hogy a szingli életformát nekem találták ki. Mindig, mindenütt rend volt, körülöttem is és bennem is.

Nem volt hiányérzeted?

Nem. Jól telt a nyár, aztán elkezdődött Álmosnak a suli, az is nagyon jól indult, és nekem ott volt az egész napom. Végre magam lehettem.

Sokáig a volt férjeddel élt egy íratlan szerződés. Egy kooperatív, közös létezés, amiben a terheket te vitted, de a gyereknevelés közös volt.

Egyszerűen eljött az a pont, ami azt hiszem, mindig a legvége mindennek, amikor már azt is nehezen viseled, hogy a másik hangosan kortyolja a teát. Miközben mindenben helytállsz, egyszer csak bevillan a kérdés: biztos, hogy ezt akarom még húsz éven át? Vagy amíg nagykorú nem lesz a gyerekem? Ad ez nekem annyit, hogy megérje? Hogy ne úgy érezzem, hogy valaki idegen lakik mellettem? Érted? Nem tudom szebben megfogalmazni. Egyszer csak nem ment tovább.

És elindult a szingli lét. Esténként sem érezted magad magányosnak, amikor a fiad, Álmos elaludt?

A világ legszebb dolga volt az, hogy meséltem neki, aztán egy könyvvel bebújtam az ágyba. És reggel fél hétkor, mire felkelt, már kész volt a tízórai és indult a nap. Ősszel nem is játszottam sokat, gyalog mentem a kutyával Álmosért az iskolába, annyira tökéletes volt minden! Semmi nem hiányzott.

Ehhez képest aztán...

Attilával mindig találkoztunk a színházban, gyakran beszélgettünk, de nagyon visszafogott volt. Láttam, hogy nagyon szép fiú, talán épp ezért gondoltam, hogy biztos fürtökben lógnak rajta a nők, eszembe se jutott, hogy engem választ. Még azt is túlzás lenne mondani, hogy udvarolt nekem. Előadások után kisétáltunk a portáig, valamit kérdezett, udvariasan válaszoltam, megpuszilt vagy megölelt, aztán elváltunk. Vicces volt, hogy a kollégák beszólogattak, hogy na, mi van? Harmadik felvonás? Nyilván a kívülállók megéreztek valamit, de köztünk még semmi nem volt! Aztán felajánlotta, hogy találkozhatnánk valahol máshol és számot cseréltünk. Lementem egy hétre Pécsre, mert ott volt bemutatóm, elkezdtünk SMS-sezni, és beindult valami mágneses vonzás. Amikor visszajöttem, este megvárt az öltözőben. Megölelt, és csak álltunk némán. Akkor éreztem, hogy elvesztem. Amikor a puzzle-darabok összeállnak, érted? És azóta is akármi történik, azt érzem, ha ránézek, hogy magamat látom, csak fiúban.






Nem kezdett el az eszed fékezni?

Ha az eddigi tapasztalataimra gondolok, akkor egy lakatlan szigetre kellett volna költöznöm, nehogy véletlenül összeakadjak valakivel. Nem tudom neked elmagyarázni, de olyan fokú tisztaság árad belőle, hogy fel sem merül bennem kétely. Pedig eddig mindig ott motoszkált bennem. Mindenkinél. Kivétel nélkül. De most nem. Nem féltettem magam.

Ő nem élt olyan reflektorfényben, mint te.

Valamilyen szinten tudta, hogy velem a nyilvánosság együtt jár. Aztán persze azt is látta, hogy ez nem az én kezemben van, sokszor nem én irányítom, mi jelenik meg rólam vagy rólunk. Azért is jó, hogy kiszálltunk abból a bizonyos műsorból, mert esküszöm neked, féltettem volna őt attól, hogy fifikás kérdezők belerángatják olyan helyzetekbe, ahol bizony őszintén elmondaná, amit gondol. Ő olyan. Amikor igent mondtunk a felkérésre, azt hittem, ez szólhat kettőnkről. De hogy újra előrángassák a múltat feleslegesen és értelmetlenül - arra nincs szükségünk. Bozsokra se tudtunk volna lemenni, hogyha maradunk. Akárhányszor van egy szabad délelőttünk, felsóhajtunk, milyen jó, hogy ez így alakult!

Mindaz, ami rólad újra és újra terítékre kerül - őt nem zavarta?

Nem. Anno azt mondtam neked, hogy ha valakit ez elijeszt, akkor arra nem is vagyok kíváncsi, ne is közelítsen. Ez most fel sem merült. Sőt, amikor nemrég újra előcibálták a múltamat, a kudarcaimat, akkor benne nem a férfiúi féltékenység szólalt meg, hanem az, hogy azt a nőt, akit ő lát, ahogy él, ahogy a gyerekeit neveli, akit szeret, azt hogy lehet lerángatni a sárba? Az is olyan jó, hogy amikor engem bánt valami, ott van az a hatalmas, széles váll, az izmos karok, oda lehet bújni, és védve vagyok mindentől.

Árgus szemek fogják figyelni az életeteket.

De mit? Most mit figyelnek? Miért ne lehetne két független ember, akiknek se férje, se felesége - együtt létezniük, és egyszerűen csak élniük? Miért kell ezt piszkálni és megkérdőjelezni?

Tudod, azt érzem, most bizonyíték vagy arra, hogy rá lehet találni a harmóniára annyi hullámvölgy után is. Igenis révbe lehet érni?





Én száz százalékig biztos vagyok, szemernyi kétely nincs bennem azzal kapcsolatban, hogy én megérkeztem. Sokkal gazdagabb vagyok, mint valaha. Ezt nem adnám oda semmiért. A férfiakkal való kapcsolatom az egész életemben valami bizonytalanságon alapult. Most egyszerűen nincs, nem merül fel. Ő is túl van egy hosszabb kapcsolaton, ami nem úgy alakult. Az is olyan jó, hogy azt mondja, figyelj, ha bármi van, ami neked nem jó, akkor kérlek, hogy szólj. Olyan mérhetetlen tapintattal és figyelemmel kezdtük el a közös életünket! Nagyon fura ez az egész. És közben meg ránézek, és egyszerűen nem tudom megszokni, hogy ő az, és itt van velem.

Sokszor beszéltünk már arról, hogy hadilábon álltál önmagaddal. Az ő tükrében végre elfogadtad azt, aki vagy?

Milyen érdekes, hányszor megkérdezték már tőlem, miért maradtam benne egy kapcsolatban, ahol megcsaltak, megaláztak, és nem volt büszke rám... Miért kellett? Miért maradtam? Hisz én választottam. Valószínűleg azért, mert saját magamat nem tartottam annál többre, minthogy egy kapcsolatban minden szempontból alárendelve vergődjek. És ez is annyira megváltozott. Nem görcsölök, nem szorongok, nem rettegek. Azért sem, hogy felszalad rám egy-két kiló, és azért sem, mert éppen fáradt vagyok. Érted? Ez a hülye megfelelési kényszer, azt hiszem, lement rólam. És látod, így is én kellek. Tényleg alig hiszem el. Mondtam én már valaha neked, hogy boldog vagyok?






Forrás:http://www.life.hu/sztarszerzok

 
 
1 komment , kategória:  Szily Nóra riportjai  
Vajna Tímea:
  2014-04-22 21:41:23, kedd
 
  Szily Nóra interjúja:Vajna Tímea: "Szeretném, ha elfogadnának"





"Valakinek a valakije" - így vált híressé vagy inkább hírhedtté. Szép. Áldozat. Ifjú feleség. Ítélkezni róla (is) annyira könnyelmű és könnyű. Kíváncsi voltam, kit takar a sablon.

Egy interjúban azt mondtad: "Engem annyira gyűlölnek Magyarországon." Szíven ütött a mondat.

Most már annyira nem foglalkozom ezzel, de először nagyon rossz érzés volt, hogy ha bementem valahová, beszólogattak nekem. Nem szeretném pontosan idézni, miket mondtak. Maradjunk annyiban, hogy durvaságokat.

Mit reagáltál, ha ilyesmi történt?

Volt, hogy odamentem és megkérdeztem: "Bocsánat, jól hallottam?" Mire persze zavartan makogtak. Tudod, Amerikában annyira más! Ott hagyják az embert élni. Egyébként azt gondolom, hogy igazán csak az képes megérteni a kapcsolatunkat, aki átélt már hasonló helyzetet, mint én. Aki benne volt egy bántalmazó kapcsolatban, és pontosan tudja, hogy ezek után egy nőnek szeretetre és biztonságra van szüksége.






Próbáltam elképzelni az utadat, ami a jelenig vezetett. Egy csinos kislányt, aki mérnök szülei mellett, jó körülmények között cseperedett Miskolcon. És aki nyilván egész másfajta terveket szőtt, mint amiket aztán az élet hozott.

Kamaszkoromban leginkább a szerelemről álmodoztam, meg arról, hogy minél jobban teljesítsek a suliban! Szerettem volna anyáéktól távolabb kerülni, mert elég szigorúan fogtak. A tanulás volt nekik a legfontosabb. Nem nagyon engedtek bulizni. Mindig szerettem volna feljönni Pestre. Emlékszem, a nagymamám mindig azt mondta: "Nem mész te sehova!" Amikor egyetem után nagy levegőt vettem és felköltöztem az első albérletembe, megérkeztem az Aquincumhoz, és csak álltam a cuccaimmal. Azt sem tudtam, melyik bérházba kell mennem. Képzelheted! Egyáltalán nem ismertem ki magam.

Végzett közgazdászként el sem tudtad képzelni az életedet a szülővárosodban?

Nem igazán.

Te választottad azt a szakmát, vagy inkább a szüleid súgták?

Inkább apuék elvárása volt. A húgom is ezért jelentkezett a műszaki egyetemre, pedig a szépségápolás és a divat mind a kettőnket jobban érdekelt, ahogy minden nőt.

Na, végül is megtaláltad az albérletet! Azt mondtad, hogy szerelemről álmodoztál...

Azt reméltem, hogy jobb pasik vannak itt Pesten, mint Miskolcon.

Hogy indult itt az élet?

Az első munkahelyemen amerikai website-oknak kellett eladnom és vennem hirdetési felületeket. Aztán a Sanomában dolgoztam, ahol tévékkel, rádiókkal csináltam barterszerződéseket, print és online hirdetésekkel foglalkoztam és kontrolling riportokat készítettem. Utána elmentem egy taxis céghez, aztán jött a Damu-történet, és onnan elküldtek. Nem tudtam tovább bejárni dolgozni, és azt mondták, inkább hagyjuk...






Ez már azután történt, hogy a szépségkirálynő-választáson az első 24-be bekerültél. Hiszen akkor ismerkedtetek meg. És annak révén lettél ismert is.

Én nem akartam bulvárban szerepelni és ismertté válni. De Roland cipelni akart magával mindenhová.

Épp ő volt, akiről azt hitted - teljesül az álom.

Ő volt az első, akivel hosszú távon együtt laktam.

A szüleid harmonikus házasságban élnek, és együtt vannak ma is.

Igen, és olyan furcsa, hogy anyukámnak apa volt az első és egyetlen férfi az életében.

Tehát volt egy határozott és szép családképed. Nem is volt olyan tapasztalatod, hogy egy nő ennyire pórul járhat?

Nem!

Úgy fogalmaztál egyszer, hogy benyomásod szerint azok a nők maradnak bántalmazó kapcsolatban, akiknek problémájuk van az önértékelésükkel.

Én a mai napig nagyon gátlásos vagyok. Sokszor nem is merem kihúzni magam és zavar, hogy észrevesznek.

Márpedig észrevesznek... Hiszen a történet óta majd' mindenki tudja, ki vagy.

Épp egy ilyen szörnyűség révén! Viszont annak örülök, hogy a hatásomra sok nő lépett. Volt, hogy odajött hozzám valaki egy rendezvényen és elmondta: képzeljem el, 30 év után feljelentette a férjét és otthagyta. Sok nőnek igyekeztem segíteni telefonon is, hogy merjen kilépni!

Veled mi történt közvetlenül utána?

Sokáig jártam pszichológushoz, gyógyszereket is szedtem. Teljesen megborultam. Az volt bennem: ezután hogy lesz férfi, aki hozzám érhet és fordítva? Visszamentem Miskolcra, anyámékhoz...

Pedig gondolom, megmentők akadtak volna, nem?

Nem tudom... Vagy csak nem vettem észre.






Aztán megismerted Andyt. Azt mondtad, kevesen értik meg ezt a kapcsolatot. Hát segíts!

Nyár végén ismertem meg. Meghívott az éttermébe és beszélgettünk. Utána vacsorázni szeretett volna velem, de én elzárkóztam tőle. Eszembe sem jutott, hogy valami lehetne köztünk. De jólesett, hogy van egy ember, akinek fontos vagyok és odafigyel rám.

Ő lett a támaszod.

Igen. De közben sokszor mondtam neki, hogy ez nem fog menni, nem lesz jó így, és tartottunk is egy nagyobb szünetet. És akkor jött egy nagyon érdekes pillanat. Amikor felhívott - sírtam, zokogtam. Rádöbbentem, hogy mégiscsak érzek valamit! Kiderült számomra, hogy kötődöm hozzá, és hogy igenis meg lehet szeretni valakit így.

A távolság tükröt tartott.

Rossz érzés volt, hogy nem beszéltünk, tudtam, hogy szenved, hogy neki és nekem sem jó. Pedig sokáig azt hittem, hogy egyáltalán nem vesz komolyan. Nem hittem volna, hogy épp engem akarna feleségül venni. Én soha nem kértem és követelőztem, csak adtam. Egy ideig bizonytalankodtam, de aztán igent mondtam. Egyébként, ha körülnézek, azt látom, hogy nagyon nehéz normális pasit találni. Olyat, akinek van jövőképe, aki normálisan foglalkozik egy nővel, tiszteli és szereti.

És nem érzed magad kiszolgáltatottnak mellette?

Talán. Ezért szerettem volna nyitni egy magánóvodát. De véleménye szerint akkor nem tudnánk mindig együtt lenni és utazni, mert az a munka túlságosan idekötne. Neki fontosabb, hogy megszínesítsem a mindennapjait és vele legyek. Meg hát már annyi élmény köt egymáshoz minket! Igazi társ, aki mindenben benne van.

Márpedig sokan feltételeznek ezt-azt.

A legnehezebb Andy környezetének megfelelni. Ettől féltem a legjobban a házasság előtt, és ezért is tétováztam. Annyira sok a rosszindulatú ember, aki a szemembe mosolyog, de a hátam mögött megpróbál besározni. Nem is értem! Miért éri meg ez bárkinek? Nem lett könnyebb azzal sem, hogy a felesége lettem. Irigyelnek? De miért? Csinálja végig bárki azt, amit én. Nehéz elviselni, ha hátba szúrnak.

Dühöt érzel vagy szomorúságot?

Dühös vagyok és nem értem. Nincs más megoldás, minthogy megpróbálok nem foglalkozni ilyesmikkel. A mi kapcsolatunk nem szokványos. Mások kávézni mennek vagy moziba, én pedig érte aggódom. Andy a társam, és én is az vagyok neki. Toleráns vagyok és megbízható, mindig számíthat rám. Szívesen vagyok mellette és gondoskodom róla. Nem jelent terhet. Nekem is biztos jólesik majd, ha idősebb koromban ott lesz valaki mellettem és szeret.

Te miket tervezel? Ki legyen Vajna Tímea? Ha gonoszkodnék, a külvilág egyelőre feleségként határoz meg.

Igen, még csak azt gondolják rólam, hogy "valakinek a valakije" vagyok. Szeretném, hogy az emberek ne mindig Andyhez kössenek, hanem saját magam csináljak valami jót. Igyekszem jótékonykodni, szeretek segíteni másoknak. De persze mást is szeretnék. El tudnám képzelni, hogy indítok egy női blogot, amilyen Amerikában Lauren Conradnak van. Fantasztikus csaj, egy ikon, világszerte imádják. Szép, letisztult, finom nő. Szeretnék létrehozni valami önálló dolgot, hogy elfogadjanak az emberek, és jól érezzem magam. Hogy itt vagy Amerikában - azt még nem tudom.

Jó, ha már van egy víziód! Mondd, ha lenne egy varázspálcám - mit kérnél tőlem?





Tudod, mit szeretnék? Sokszor mondom. Andyt fiatalon! Bár szerinte akkor biztosan nem lettünk volna együtt, mert nagyon szeleburdi fiú volt és mindig csajozott. De mégis kíváncsi lennék, hogy milyen lehetett...

Forrás:http://www.life.hu/sztarszerzok


 
 
0 komment , kategória:  Szily Nóra riportjai  
Heti útravaló Müller Pétertől - 121. rész
  2014-04-22 21:28:31, kedd
 
  Heti útravaló Müller Pétertől - 121. rész

Mindenkinek mást jelent a szerelem

Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat - és talán az életedet is.

Müller Péter minden héten ilyen "lelki útravalót" ad. Olvasd el, és hagyd magadban megérni.

"A szavakkal az a baj, hogy mindenkinek mást jelentenek. Ha azt mondom: szerelem, egy egészen más film indul a lelkedben, mint az enyémben."






És ráadásul ezt nem is tudjuk. Se te, sem én. Azt hisszük, ugyanarról beszélünk, pedig dehogy. Lehet, hogy neked halálos örvényt jelent, nekem boldog lebegést; neked egy felejthetetlen arcot vagy szemet, nekem egy kívánatos testet. Valami közös van az élményben, de nagyon kevés. Más-más szinten éljük meg ugyanazt az élményt. És mást is jelent számunkra.





Ezért nincs értelme a vitáknak. Mert csak a szavakon vitázunk és észre sem vesszük, hogy nem is értjük egymást. Csakis az a tiéd, amit megéltél - akár a valóságban, akár a képzeletedben. Ezzel én is így vagyok. Talán azzal a különbséggel, hogy én író is vagyok, s ez olyan képességet vagy adottságot jelent, hogy ki tudok mondani olyasmit, amit sem én, sem te nem éltünk még meg. Csak a lelkünk legmélyén van, fölfedezetlenül.

Ott már hasonlítunk. És egy nyelvet is beszélünk. Az általános élettapasztalatok szintjén nem! De ne felejtsd el, hogy minden szint élménye érvényes. Ahogy a fény sokféle színné törhet, úgy a szónak is ezerféle jelentése van. Ismertem olyat, aki a kutyájába volt szerelmes. Olyat is, aki önmagába. És olyat is, aki az Istenbe. Azt már meg sem mertem kérdezni, ki az ő Istene, mert lehet, hogy nem is hasonlít az enyémre. Még akkor sem, ha egy a vallásunk. Vita helyett inkább tanuld meg érteni és tisztelni más ember valóságát.

Forrás:http://www.life.hu/sztarszerzok
 
 
0 komment , kategória:  Heti útravaló - Müller Péter  
Banán és fagyi
  2014-04-22 21:21:03, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
Spenót, a megosztó
  2014-04-22 21:18:45, kedd
 
  Spenót, a megosztó

A gasztronómiában akad néhány megosztó alapanyag, amit az ember vagy szeret, vagy nem szeret. Az biztos velük kapcsolatban: köztes állapot nem létezik. Ilyen a spárga, a sóska, a padlizsán és - a minden ellenérzések legvadabbikát is kiváltani képes - spenót.

A perzsa fűtől a spenótig

A perzsa ősökkel bíró spenót karrierje nagyjából a 7. században kezdődött, amikor a nepáli király ajándékaként 647-ben Kínába megérkezett a ,,perzsa zöld", vagy ahogy a perzsák nevezték: az aspanakh. Egy-két évszázaddal később a spenót - a móroknak köszönhetően - Ázsia után már Spanyolországban is megjelent s vált igen kedveltté. Különféle egytálételeket, leveseket gazdagítottak spenóttal, mint például a sajinát, amit leggyakrabban ünnepi lakomákra készítették, s fennmaradt változatai a mai napig igen népszerűek.

A spenót - vagy más néven paraj - Európa e déli pontjáról hódította meg az öreg kontinenst, nem véletlen, hogy Angliában sokáig spanyol zöldségként tartották számon. A szefárd zsidók körében is kedvelt alapanyagnak számított.





Nagy klasszikus a spenótos lasagne, ricottával, fokhagymásan

Ahogy Spanyolországba, úgy Velencébe is az arab kereskedők által került a spenót, ami az észak-olasz konyhában hamar meghonosodott, s gyakorta készítettek fenyőmaggal és egy kis mazsolával bolondított spenótos ételeket.

A spenót szülőhazája közelében is kedvelt zöldségnek számított. Anatóliában a 13. század környékén húsok mellé kínálták köretként, joghurtos-fokhagymás öntettel megbolondítva. A zöldség francia karrierjéért Medici Katalin kezeskedett, aki a könnyed olasz konyhát meghonosította francia földön, s többek között az általa kifejezetten kedvelt spenót is otthonra lelt új hazájában. A sokáig csak firenzei zöldségként aposztrofált spenótot a franciák hamar felfedezték, és konyhájuk részévé tették.

Dél-Franciaországban, Provence-ban nagyon kedveltté vált, még John Locke angol filozófus is megemlékezett róla: amikor azon a vidéken utazott, nagyon finom fűszeres, spenótos levest evett.

Magyarországra Szírián és Törökországon keresztül jutott el a spenót, nagyjából a 17. században, Észak-Amerikában meg 19. század legeleje óta termesztik, de a spenótfogyasztás igazi áttörését csak a 20. század első harmadában sikerül elérni. Popeye, a spenóttól erőre kapó rajzfilmfigura az Államokban a harmadik legnépszerűbb zöldséggé tette a spenótot. Ami egy nagyon bölcs dolog volt tőle.





A zsenge levelek salátának is nagyszerűek

Egészséges spenót

A spenót ugyanis rendkívül egészséges. Tele van vassal, A-, C- és K-vitaminnal, sok benne a kalcium és a magnézium. A benne lévő oxálsav pedig segít a szervezet számára megkötni a vasat és a kalciumot. Ezen kívül még található benne mangán, folsav, kálium, B6- és E-vitamin, szelén és foszfor. A spenót ezen kívül fontos élelmi rost-forrás, kiváló tisztító és méregtelenítő hatással van a szervezetre és az emésztésre.





A ricottával és a túróval is jó párost alkot a spenót, akár egy sós túrótorta is lehet az eredmény

Vásárlás és konyhai praktikák




Hmmmm... spenótos lepény!

A paraj vásárlásánál figyeljünk oda arra, hogy csak hibátlan levelet vegyünk. A sárgás, fonnyadó, foltos spenótot ne vigyük haza. A kissé már nyálkás érzetet keltő példányoktól is óvakodjunk.

A friss spenótot fogyasztás előtt alaposan mossuk meg, mivel homokos talajban termesztik. Érdemes többször, a leveleket jól átforgatva leöblíteni, mert sokat ront az élvezeti értéken, ha a fogunk alatt rostog a homok. Az alaposan megmosott levelekről le kell szedni a szárat, majd a tiszta levelekkel már el is kezdhetünk a konyhában dolgozni.

A spenótot nem szabad sokáig ázni hagyni, mert a benne lévő számtalan értékes anyag jelentős része képes ilyenkor kioldódni.

A spenót tárolásának több módja létezik. A száraz leveleket légmentes zacskóban, a hűtőben néhány napig is tárolhatjuk, de biztonságos és hagyományos módja a spenót tárolásának, ha dinsztelve vagy blansírozva tesszük el a hűtőbe, sőt ebben a formájában jól fagyasztható is.

A spenótból sokféle étel készíthető. A friss, zsenge leveleket salátákhoz adhatjuk, készíthetünk belőle levest, kínálhatjuk húsok, halak, egyéb tengeri herkentyűk mellé köretként. Gazdagíthatunk vele sokféle tölteléket, amelyeket azután különböző tésztákba tölthetünk. Leggyakrabban canellonit és lasagnét szokás tölteni spenóttal, de a franciák kedvence, a quiche is elkészíthető könnyed, tavaszi, spenótos töltelékkel. Mascarponéval és egy kis érettebb sajttal könnyen klassz mártást készíthetünk belőle, amihez már csak egy kis tészta szükséges.





A lasagne is isteni spenóttal, besamellel, sok sajttal

A spenót alapvetően bármilyen tejalapú élelmiszerrel jól muzsikál, nem véletlen, hogy a spenótfőzeléket a legtöbb háztartásban tejjel, tejszínnel gazdagítva kínálják. A spenót ízével jól harmonizál a kardamom, a feketebors, koriander, szerecsendió, fokhagyma, szezámmag vagy a bazsalikom, de gyakorta adnak hozzá fenyőmagot is.

Spenótfőzelék_




Spenótfőzelék - mindenkinek megvan a kedvenc receptje!

Hozzávalók:
1 kg friss spenót
3 dl zsíros tej
1 dl tejszín
2 szárazabb kilfi
1 evőkanál vaj
3-4 gerezd fokhagyma


Elkészítés: A spenótot leszárazom, majd három vízben alaposan átmosom. A leveleket vízzel felöntöm. Megfőzöm, majd leszűröm. Egy lábasban megolvasztom a vajat, ebbe teszem a leszűrt spenótot. Felöntöm tejjel, beleteszem a fokhagymát, majd botmixerrel pépesítem.
Ezek után a kifliket apróbb darabokban a spenótba dobom, várok egy keveset, amíg megpuhul, ezután újra elkrémesítem a botmixerrel. Sózom, hozzáadom a tejszínt. Rottyantok rajta egy keveset, és tükörtojással tálalom.

Spenótos palacsintatorta:

Hozzávalók:
2 tojás
érzés szerint rétesliszt
tej
csipet só
1 teáskanál sütőpor
20 dkg spenót
15 dkg brynza

Elkészítés: A spenótot alaposan megmosom, szárától megszabadítom, majd vajon kicsit megfonnyasztom. Ezután a tojásból, a tejből és a sütőporos lisztből sűrűbb palacsintatésztát csinálok, ebbe belekeverem a spenótot, és fél órát állni hagyom. A palacsintákat közepes lángon kisütöm. Ahogy kisült, tálra teszem, brynzával megkenem, majd a következő kisült palacsintát a tetejére teszem. Ezt a műveletet addig folytatom, amíg a tészta el nem fogy.
Szaftos ételek mellé kitűnő köret.





Bár fagyasztva egész évben beszerezhető, szezonban azért érdemes a munkaigényesebb friss spenótot választani

WM

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Meggyes-mascarponés kocka sütés nélkül
  2014-04-22 19:23:58, kedd
 
  Meggyes-mascarponés kocka sütés nélkül

Hozzávalók:

40 dkg szögletes vajas keksz
2 csomag tejszín ízű puding
6 dl tej
6 evőkanál kristálycukor
1/2 csomag étkezési zselatin
25 dkg mascarpone sajtkrém
1/2 üveg magozott meggy
3 dl habtejszín
5 dkg étcsokoládé
2 evőkanál Vénusz olaj

Elkészítés:

A pudingport a cukorral és a tejjel csomómentesre keverjük, majd tűz felett besűrűsítjük. A tűzről levéve belekavarjuk a zselatint, és egy alufóliával letakarva megvárjuk, amíg kihűl (időközönként megkevergetjük).

Amikor kihűlt, beletesszük a mascarponét és a meggyet, majd jól összekeverjük a krémet.

Egy tálcára egymás mellé helyezzük a vajas kekszek felét, rákenjük a krémet, majd befedjük a maradék vajas keksszel. A tejszínt kemény habbá verjük, és a krém tetejére kenjük.

A csokoládét az olajjal gőz fölött megolvasztjuk, és a tejszínhabra csurgatjuk. Néhány órára tegyük hűtőbe, hogy a keksz megpuhulhasson.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Margo1958 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Medvehagymás rakott krumpli
  2014-04-22 19:21:44, kedd
 
  Medvehagymás rakott krumpli

Hozzávalók:

1 csokor medvehagyma
10 db nagyobb burgonya
4 + 2 db tojás
5 dkg füstölt szalonna
15 dkg csípős parasztkolbász
2 db paprika
1 db kápia paprika
1 db paradicsom
50 dkg tejföl

őrölt feketebors
őrölt pirospaprika
10 dkg trappista sajt
2 teáskanál zsemlemorzsa
1 evőkanál vaj
1 evőkanál napraforgóolaj
1/2 dl tej
petrezselyem
chiliszósz

Elkészítés:

A krumplikat és 4 tojást megfőzök, majd megpucolom.

Egy serpenyőben megpirítom a felkockázott szalonnát, rákarikázom a krumplit, majd erre a a szeletelt tojások felét, újabb krumplikarikák jönnek, majd megint kolbász. Közben fűszerezek, meglocsolom tejföllel. Jöhetnek az aprított medvehagymák, majd az újabb rétegek, végül a paprika és a paradicsom. Meglocsolom olajjal, tejföllel, fűszerezem.

A serpenyőt beteszem a 180 C fokra előmelegített sütőbe. Közben lereszelem a sajtot.

30 perc elteltével kiveszem a serpenyőt, a krumplikra öntök egy kevés tejet, teszek rá vajat, rászórom a sajtot, visszateszem a sütőbe.

10 perc után átváltok grillfokozatra (200 C fok), s további 10 percig pirítom. Amikor már szép pirosas barna, rászórom a petrezselymet.

Tálaláskor szedek a tányérra egy szelet rakott krumplit, locsolok rá chiliszószt.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Hobbychef küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Mexikói zöldségleves tortillával
  2014-04-22 19:18:50, kedd
 
  Mexikói zöldségleves tortillával

Hozzávalók:

25 dkg mexikói zöldségkeverék (mélyhűtött)
2 db újhagyma zöldjével
1 kis db poréhagyma
2 gerezd fokhagyma
1/2 db karalábé
1/4 zeller
1 db burgonya
1 db paradicsom
1/2 db TV-paprika
1/2 db kápia paprika
chilipaprika
2 db csiperke gomba
1 csokor hónapos retek levelestül
5 szál petrezselyem
4 fakanál vaj
1 teáskanál olívaolaj
1 db leveskocka
2 evőkanál chiliszósz

őrölt feketebors
1 maréknyi cérnatészta
4 tortilla lap
1 dl tequila

Elkészítés:

Az újhagymát, a póréhagymát és a paprikákat felkarikázom, a fokhagymát aprítom, a gombát és a petrezselymet felvágom, a paradicsomot nyolcadolom, a többit darabolom.

Egy fazékban kevés olajon és a vajon megpirítom a hagymát, majd a zöldségeket. Felöntöm vízzel, belemorzsolom a leveskockát, fűszerezem. Kb. 35 percig főzöm, majd hozzáadom a reteklevelet és az újhagyma zöldjét, valamint a levestésztát. 10 perc elteltével beleszórom a petrezselyemzöldet, rálocsolom a chiliszószt. Elzárom a villanytűzhelyet, de a levest rajtahagyom, hogy a hőntartáson készre főjjön.

Tálaláskor tányéronként 3 cl tequilát öntök bele, s teszek még hozzá tortillát felvágva.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Hobbychef küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Tepsis karfiol
  2014-04-22 19:15:33, kedd
 
  Tepsis karfiol

Hozzávalók:

kb. 80 dkg karfiol (tisztán mérve)
2 tojás
2 dl tejföl
2 dl tej
10 dkg reszelt füstölt sajt
5 dkg vaj
2 evőkanál liszt
1 csokor zöldhagyma szárával együtt
1 csokor petrezselyemzöld
1 teáskanál pirospaprika
1 teáskanál só
1 mokkáskanál törött fehérbors
késhegynyi őrölt borókabogyó

Elkészítés:

A karfiolt gondosan megtisztítom és kis rózsáira szedem.

A vajat habzásig hevítem a liszttel, majd a melegített tejjel felöntve, folytonos keverés közben sűrűre főzöm. Ezután belekeverem a pirospaprikát és az összes fűszert, a megtisztított, nagyon vékony karikákra vágott zöldhagymát zöldjével együtt, valamint a reszelt sajtot. Hagyom langyosra hűlni, végül simára keverem a nyers tojásokkal.

A nyers karfiolrózsákat lapos tűzálló tálba vagy tepsibe terítem, és a sajtos-tojásos keveréket úgy öntöm rá, hogy az lehetőleg elfedje az összes karfiolt.

Az edényt beborítom alufóliával, a karfiolt előmelegített forró sütőben 30 percig párolom, végül a fedelét levéve, pirosra sütöm.

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Sonkás tészta sütve
  2014-04-22 19:12:39, kedd
 
  Sonkás tészta sütve

Hozzávalók:

35-40 dkg főtt, füstölt sonka (lehet csülök is)
50 dkg száraztészta (én fodros kockát használok)
15-20 dkg trappista sajt
2-3 dl tejföl
2 tojás
2 evőkanál "Vénusz sütőmargarin
1 evőkanál zsemlemorzsa

bors
mustár

Elkészítés:

A tésztát szokásos módon (sós, olajos vízben) felteszem főni, nem főzöm, csak ressre, hiszen később még bekerül a sütőbe.

Amíg a tészta fő, beleteszem az aprítógépbe a nagyobb kockákra vágott sonkát, a 2 tojás sárgáját, a tejfölt, a margarint, a durvára reszelt sajt negyedét, pépesre aprítom. (Darálni is lehet természetesen, de a durvább rácson.) Adok hozzá ízlés szerint a sóból, a borsból és a mustárból. A tojásfehérjéből kemény habot verek.

A tésztát leszűröm, visszateszem a főzőedénybe, ráborítom a sonkamasszát, jól összekeverem. Amikor ezzel elkészültem, mehet rá a felvert tojásfehérje, óvatosan összedolgozom.

Margarinnal kikenek egy megfelelő méretű tepsit vagy sütőtálat, beleteszem szépen eligazítva a sonkás tésztakeveréket, a tetejét megszórom a zsemlemorzsával és a maradék reszelt sajttal. 180-200 fokos sütőben addig sütöm, míg a sajt szépen rápirul.

Melegen tálalom. Aki gondolja, még tehet a tetejére egy kis tejfölt.

Megjegyzés:

Nálunk nagyon kedvelt étel, húsvét után mindig elkészítem, de évközben máskor is szerepel étlapunkon, például, ha marad a csülkös bableves csülkéből.
Ha a füstölt sonka zsírosabb, tegyük bele nyugodtan a zsíros részét is (bőre nélkül), de akkor csökkentsük a hozzá adott margarin mennyiségét!

A recepte Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2014.03 2014. április 2014.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 395 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 101
  • e Hét: 4682
  • e Hónap: 18587
  • e Év: 148294
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.