Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Milyen legyen az "ÚJ ISKOLA"?
  2014-04-24 19:33:05, csütörtök
 
  http://www.gyongyharmatoscsudafa.info/nem-kell-nekunk-iskola

A fenti linken, vagyis a Gyöngyharmatos Csudafa oldalán olvastam arról, hogy miért "Nem kell nekünk iskola!".

A következők jutottak eszembe a NEVELÉSRŐL- OKTATÁSRÓL

A "hagyományos"-nak tartott SZŰK értelmezés szerint a tanulás hosszú időn át a passzív és reproduktív tanulói magatartást erősítette, mert az általános pszichológia is a tanulást a "bevéséssel" azonosította. Az utóbbi időben kialakult a tanulás tágabb értelmezése. Legalább is az 1995-ös Nemzeti alaptanterv szerint: (Milyen messzire kerültünk mára már ettől is!)

"A tanulás a pszichikum módosulása külső tényezők hatására. Tehát nem csupán ismeretelsajátítás és a figyelem, az emlékezet működtetése, hanem magába foglalja valamennyi értelmi képesség és az egész személyiség fejlődését, fejlesztését. Ez az iskola alapfeladata."

A tanulás fogalmának TÁG értelmezése lehetővé teszi a tanítás és a nevelés (gyakorlati szempont), másrészt a didaktika és a neveléselmélet (teoretikus szempont) kettősségének feloldását.
Piaget megfogalmazása szerint: "a cselekvés és a gondolkodás összefüggése"="interiorizáció" folyamatában..." Megjelent magyarul: 1970-ben. Vagy, ahogy Skinner A tanítás technológiája c. könyvében írja, hogy "háromféleképpen tanulhatunk:
- cselekvés útján,
- tapasztalás által és
- próba-szerencse alapon".
Megjelent: 1973-ban.

A CSELEKVÉS és GONDOLKODÁS összefüggő folyamatában ("interiorizáció") való alkalmazásként számos újszerű tanulási forma látott napvilágot. Mindez azonban a gyakorlatban nem valósult meg. Vagy legalább is nagyon esetlegesen...

-.-.-.-

Amiért az ,,ÚJ ISKOLÁT" csakis az ÚJRA kiképzett oktató-nevelők valósíthatják meg - ezért tartottam mindig is a FELNŐTTKÉPZÉST (ANDRAGÓGIA) a rendszerváltozás ALAPJÁNAK!

Pl: A felnőttképzésben a tanulási aktivitás fenntartásának legfőbb garanciája a CSELEKVÉSSEL összefonódó ÉRTELMI tevékenység.

Sajnos, a "szakma" évtizedek óta vitatkozik a "gyakorlati"- és a "teoretikus" szempontok érvényesítésén, miközben elsikkadt az a legfontosabb szempont, - amely TÁRSADALMI MEGMARADÁSUNK és minden FEJLŐDÉSNEK az ALAPJA lehet és ez nem más, mint az a tény, - hogy

"EMBER NEM ALKOTHAT NAGYOBBAT, MINT EGY MÁSIK EMBERT"!

Ebből következik, hogy: azok, akik szülői minőségükben "csak" az élet lángját adják tovább, már sokat tettek és tehetnek jövőnkért, mindannyiunk jövőjéért.

Ezért a TÁRSADALOM FELELŐSSÉGE, hogy a leendő ANYÁK, APÁK olyan gazdasági helyzetbe kerüljenek, (az otthonteremtési elképzeléseik szorgalmas és kitartó munkával megvalósítható legyen), hogy a születendő gyermek ne "ölje" meg, vagyis egzisztenciálisan ne hozza szüleit halmozottan hátrányos helyzetbe!
Mert a (gyermek) NEVELÉS a TEREMTÉSBE való beavatkozás, és mint ilyen: nagyon nagy felelősségű, sokrétű, személyiségformáló tevékenységet, NEVELŐ és NEVELT között létrejövő és oda-vissza működő, ALKOTÓI folyamatot feltételez, mert FOLYAMATOS VAJÚDÁSSAL SZÜLETIK meg egy EMBER SZEMÉLYISÉGE. Ennek a nehéz, gyötrelmesen nehéz pedagógiai tevékenységnek - amit "csak" anyai, apai minőségükben élnek meg az emberek - kellene végre a méltó, emberhez MÉLTÓ RANGJÁT visszaadni, vagy újra alkotni!
A Szentírás szerint is Isten a maga képmására teremtette az embert. Az ateizmus kultuszának továbbéléseként lehet értelmezni, tehát azokat a törekvéseket, amelyek az emberi gonoszság, aljasság általános, "közönséges"en elterjedt voltát és ennek megváltoztathatatlanságát igyekszik hangsúlyozni, mert ezzel - közvetett módon - Isten is és az evangelizált világ is lejáratható.

Ehelyett, a MÉDIA minden eszközével, minden csatornáján azt kellene sugalmazni, közvetíteni, hogy az ember önmagában hordozza értékeit és NEM kizárólag a külsejével tudja azt kifejezni, hanem emberi, vagy "embertelen" megnyilvánulásaival.
Szükségessé vált: a televízióból ömlesztve áradó agresszivitás, brutalitás visszaszorítása!
Sajnos ezek a kísérletek, konferenciák nem sok eredménnyel jártak...

Azt már megtapasztaltuk, hogy:

1.) a KATONAI, vagy POLITIKAI DIKTATÚRÁK tekintélyelvűségében (militarizmusában-technokratizmusában) felnőtt, lelki eredetű testi (pszichoszomatikus, pszichovegetatív) zavarokkal küzdő ifjai;
2.) vagy a FOGYASZTÓI TÁRSADALMAK szüleiktől elidegenített, un. "jó iskolákban" nevelt, sikerorientált és felnőttként is infantilis "aranyifjai";
3.) vagy a senkinek sem kellő "semmirekellő", ELEMBERTELENEDETT, utcán "felnőtt", koravén fiataljai
egyaránt pótcselekvésekkel, drogokkal KÁBÍTJÁK magukat. TOMPÍTJÁK a gyermek- és serdülőkorban nélkülözött SZERETET miatt bennük kialakult és szűnni nem akaró, iszonyatos HIÁNYÉRZETET! Mert, a GYERMEK elsőrendű- alapvető SZÜKSÉGLETE a szülői testi- lelki odafordulás, amihez JELENLÉT kell!

Nem foszthatjuk meg gyermekeinket SZÜLEIKTŐL! (És ez fordítva is igaz kellene, h. legyen!) Főleg NEM az első életévekben! Nem ruházhatjuk át a nevelést kizárólag a gyermekintézményekre! Csupán azért, mert csak ezen az áron tudjuk elkerülni az Európai Unió ,,szegregáció" vádját!

Ugyanis, 2010 óta valóban így akarják INTEGRÁLNI a lassan többségbe kerülő kisebbséghez tartozó népcsoport utódait...

Ennek kiterjesztése és általánossá tétele elveszi ismét és ismét a lehetőségét is annak, hogy a SZÜLŐJE NEVELJE GYERMEKÉT! Ez bizony diktatúrára emlékeztet és, mint ilyen ártalmas a felnövekvő nemzedékekre... Amiért az első életévekben többnyire UTÁNZÁSSAL tanul egy kicsi gyermek, nagyon fontos, hogy mit lát elsősorban a SZÜLEITŐL!!!

Ha fizetett alkalmazottak veszik át ezt a szerepet, ismét és ismét oda fogunk kilyukadni, ahol a FOGYASZTÓI TÁRSADALMAK aranyifjai, vagy koravén (senkinek sem kellő) semmirekellői.

Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2014.03 2014. április 2014.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 136 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 158
  • e Hét: 995
  • e Hónap: 9599
  • e Év: 45540
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.