Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Egy csepp Európa
  2014-04-27 11:30:13, vasárnap
 
 




EGY CSEPP EURÓPA 3.


Nem csalás, nem ámítás! Mesés kastélyok és várak meredek sziklacsúcsokon

Sorozatunk második részét a valóban létező házakról készítettük, amelyek sziklák tetején találhatók. A jaltai Fecskefészek-kastély fotójával zártuk a bejegyzést, úgyhogy indítsuk el az újabb részt ugyanazzal a képpel!







Ukrajnában, a Fekete-tenger partján áll a Krím-félsziget egyik jelképe, a Fecskefészek- kastély (Swallow's Nest) egy 40 méter magas sziklaszirten, ami az Aurora nevet viseli. A neogótikus épület tulajdonosa von Steingel német olajmágnás egy középkori várra vágyott, s 1911 és 1912 között meg is találta azt az orosz építészt, aki megálmodta neki. Valószínűleg Leonyid Sherwood-ot a neuschwansteini kastély ihlette meg, mert ahhoz nagyon hasonló stílusban készült el a tervezet. Ezen a sziklán egyébként már állt egy faház, amit a Szerelem kastélyának hívtak.


fecskefészek, jalta 1





Ha már szó esett arról a tündérkastélyról, ami a Fecskefészek tervezőjét (és mellesleg még Walt Disney-t is) megihlette, vessünk rá egy pillantást! A neuschwansteini kastélyt (Új Hattyúkő kastélyt) II. Lajos, Bajorország uralkodója építtette Richard Wagner tiszteletére 1869 és 1886 között. Németország déli részén, Schwangau község területén található, az Alpsee felett emelkedik, a Pöllat-szakadék magányos szikláján áll. Kívülről Németország legtöbbet fotózott épülete, sajnos a falakon belül tilos fényképet vagy videó felvételt készíteni.


Neuschwanstein





Sokatmondó tény, hogy ezt a gyönyörűséget nem építész, hanem Christian Jank színházi díszlettervező tervezte (az építészeti szakértelmet Eduard Riedel udvari építész, később Georg Dollman és Leo von Klenze biztosította). Maga a stílus meglehetősen vegyes: a román, a gótikus, a mór, a bizánci és a barokk stílusjegyek is helyet kaptak benne. A kastélyt a közeli, 45 méter magas vízesés felett lévő Mária-hídról (amely a szoros felett ível át) csodálhatjuk meg a legjobban.


Neuschwanstein





Bannerman szigete egy robusztus, fával borított szikla, a tetején egy omladozó várral, amelyet földbe süllyedt tornyok szegélyeznek, ami úgy hat, mintha az egész beleveszne az erdőbe. A Hudson folyón hajózva, néhány mérföldnyire Beacontól délre, fél óra alatt elérhető a hely. Hetvenvalahány lépcső megmászása után lehet közelebbről megszemlélni a romokat.







A sziget ősidők óta lakott volt, már a fehér ember megjelenése előtt is vadászterületként használták. A Függetlenségi Háborúban támaszpontot próbáltak létrehozni itt, de az angol csapatok felégették a félkész erődöt. 199-ban Francis Bannerman vásárolta meg, aki itt akarta elhelyezni katonai tárgyakból álló gazdag gyűjteményét. Ezért személyesen tervezett meg egy skót kastélyt, különböző képek alapján, amit könyvekben és újságokban látott. Azonban az építményt 1920-ban egy robbanás, 1969-ben pedig egy tűzvész rommá változtatta.


bannermas-island-2





Jemenben, 15 kilométerre Sanaa városától találjuk a Dar Al- Hajar csodálatos épületét, amelyet a 18. században épített Ali bin Saleh Al-Amari, aki híres tudós, költő, szónok volt, mestere a geometriának és az asztronómiának. Kitűnően értett az építészmérnöki munkához is, aminek mesterműve, Dar Al-Hajar is ékes bizonyítéka.


dal ar hajan jemen





A sziklára épült Hohenwerfent Salzburgtól kb. 40 kilométerre délre találjuk, a Berchtesgadeni Alpok és a Tennengebirge hegység ölelésében. A Salzach völgye fölé 155 méter magas sziklacsúcsról letekintő középkori várat 1077-ben építették. Vásári, udvari vigasságokat, történelmi bemutatókat és sólyomröptetést tartanak falai között.


hohenwerfen castle





Zuheros várát (Castillo de Zuheros) Spanyolország Córdoba tartományának Zuheros falujában találjuk. Valószínűleg az első vár már a késő 9. században felépült erre a sziklára, hogy őrködjön a Córdoba és Granada közötti út felett. A jelenlegi épület a 11. vagy a 12. században jött létre, amikor a Zirid dinasztia tartotta uralma alatt a vidéket. Később keresztény fennhatóság alá került.


zuheros spain





Végezetül egy újabb mesebeli épület. Lichtenstein vára Németországban található, Baden-Württembergben, 1200-ban építették, de kétszer lerombolták. Az Echaz völgy felé néző sziklán áll, a jelenlegi kastélyt 1840 és 1842 között épült, és jelenleg is látogatható.


lichtenstein



 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2014.03 2014. április 2014.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 42 db bejegyzés
e év: 308 db bejegyzés
Összes: 4843 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 511
  • e Hét: 3659
  • e Hónap: 43480
  • e Év: 221355
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.