Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Papírforma és kiütés
  2014-04-09 13:40:18, szerda
 
 







PAPÍRFORMA ÉS KIÜTÉS


Papírforma eredményt hozott a vasárnapi országgyűlési választás. A Fidesz - a sokat szapult közvélemény-kutatások által előre jelzett mértékben - kiütéses győzelmet aratott.

Egymillióval többen voksoltak rá, mint a baloldalra, vagyis a listás eredményeket tekintve a Fidesz csaknem 19 százalékkal előzte meg a baloldalt, és abszolút többséget szerzett az Országgyűlésben.

A hétvégi eredményével a Fidesz több rekordot is felállított. Először is a rendszerváltás óta még nem fordult elő, hogy jobboldali kormány megkapja a folytatáshoz szükséges felhatalmazást a választóktól. Másodszor a Fidesz olyan többséget szerzett a törvényhozásban, amekkorával egyetlen párt sem rendelkezik Európában. Ha ehhez még azt is hozzátesszük, hogy az elmúlt években a gazdasági világválság sújtotta Európában sorra buktak meg a kormányok, akkor egészen kimagasló a magyar jobboldal győzelme. Ami sok kérdést felvet.

Bár a baloldal szószólói a kormánypártokat hibáztatják a szembeötlően gyenge teljesítményükért, azt hiszem, a bajok forrása inkább a baloldalban keresendő. Az ellenzéki közös lista a szavazatoknak mindössze 26 százalékát szerezte meg, ami azt mutatja, hogy a baloldal lényegileg képtelen elmozdulni a 2010-es mélypontról.

Az okok közismertek: korrupciós ügyek, elmaradt személyi megújulás, elöregedő szavazóbázis, elharapódzó személyi rivalizálás, és emellett krónikusan hiányzik az ötlet, a politikai innováció. Ha ma megkérdeznénk egy szavazót, hogy mi jut eszébe a baloldalról, akkor valószínűleg a kérlelhetetlen Orbán-fóbiát említené, ami azonban már kevés a választási győzelemhez.

Program, népszerű vezetők és jól artikulált világnézet nélkül a baloldal aligha tud túllépni a saját árnyékán.

Mindebből egyelőre semmit sem hajlandó tudomásul venni, amit jól tükröztek a választás éjszakáján tartott sajtótájékoztatóik. A csalódottság és a düh még érthető egy nagy vereség után, de a választókat hibáztató dacos sértődöttséggel a vereséget szenvedő politikai oldal megfosztja magát a szembenézés és az azt követő megújulás lehetőségétől.

Hogy mi jöhet ezután? Mindenekelőtt jókora belharc a sikertelen választási szövetség pártjai közt. Összeveszni pedig lesz min. Rögvest itt van a frakcióalapítás kérdése, hiszen korántsem mindegy, hogy a baloldali blokkból kiváló két, 4-4 képviselővel rendelkező törpepárt, a Demokratikus Koalíció és az Együtt-PM, azaz Gyurcsány és Bajnai képes lesz-e elérni a frakcióalapításhoz szükséges bűvös ötfős létszámot.

És azt se feledjük, hogy másfél hónap múlva itt az EP-választás, amelyen a baloldal pártjai külön mérettetik meg magukat. Erre a szavazásra egyfajta háziversenyként tekintenek, ahol összemérhetik erőiket, vagyis sokkal inkább egymás ellen, mint természetes vetélytársaik ellen fognak küzdeni.

Ma nehezen megjósolható, hogy milyen irányt vesz a politikai baloldal. Belső viszonyait már amúgy is számos konfliktus nehezíti, amit most az erőforrásokért és a túlélésért folytatott küzdelem csak tovább mérgesít. Míg a 2010-es katasztrofális vereséget a baloldal lábon kihordta, addig a mostani, úgy néz ki, hosszabb időre ágynak döntheti.







 
 
0 komment , kategória:  Média  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2014.03 2014. április 2014.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 42 db bejegyzés
e év: 308 db bejegyzés
Összes: 4843 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 686
  • e Hét: 5908
  • e Hónap: 45729
  • e Év: 223604
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.