Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
kimondani
  2014-05-31 21:54:33, szombat
 
  Egy hete volt a bécsi közgyűlés. Ernőt nem értem el, tegnap szerettem volna hívni. Igaz nincsen hendije, mindig büszke volt, hogy a mobilra neki nincs szüksége. Azt hiszem most van.
Írtam új verset is, s riadtan veszem észre, hogy rögzült egy forma, amiből nem törtem még ki. Lassan két éve ez van. Azt hiszem, másféle formát is meg kell próbálni.
A héten nagyobb adagban ért el néhány dolog az írással kapcsolatban. Nem tudom, hogy másutt is ennyien próbálkoznak az írással úgy, hogy fogalmuk sincsen a szabályokról. Ez persze nem baj, s a gyakorlás, a mesterségbeli tudás is kell a tehetség mellé. De sokaknak egyikből sincsen. Ez sem baj, hisz a műkedvelő irogatás egyféle önkielégülés is. De néhányan dühösen, agresszív módon lépnek föl. Győzni akarnak. Ennek semmi köze az irodalomhoz.
Továbbra sem tehetek mást, kirekesztem magamból ezt a fajta nevetségesnek is mondható világot.
A szervezett dilettantizmus nem rám veszélyes. Magára az irodalomra.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bécs - Közgyűlés
  2014-05-25 05:14:32, vasárnap
 
  Néhány mondat után elszállt minden. Kár. Meg az elektronikus terrorért is kár, amit ezen a lapon produkálnak nekünk-ellenünk. Nem az állandó gratuláció, hogy aztán lépre menve kifosszanak (telefon), s nem is a játékra való rábeszélés. Hanem az, hogy egyszerűen elszállnak az anyagok.
Gondolta, visszatérek a papír alapú naplóhoz. (De hülye mondat.) Amit meg akarok őrizni, azt úgyis ki kell nyomtatni.
Szóval tegnap Bécs, egy óra út, parkolás, s közgyűlés. Sok ismerős az ország (Ausztria) minden tájáról.
Ernő "beszámolója". Támadó, vádaskodó, de igaz Kár, hogy nem szelídebben szól, ámbár, ha az ember "életére" törnek ... Karácsony Miklós durva reakció adja meg az alaphangot, ő Deákot sehova nem fogja megszavazni. Aztán egy Márk nevű gyermek pattogása (mindenhez mindig hozzászólni...) Majd néhány öreg szelídebb hangja.
Beszámolók, pénzügye, iskola. Az ember előtt kirajzolódik egy szervezett, jól működő egyesületi világ, amelyik nem tud az új kihívásokkal mit kezdeni. Szeretne változtatni, de nincsenek "fontolva haladó" utódok. Néhány anarchista igen.
A Bécsi Napló a próbakő. Bebizonyítani, hogy nem kell. Persze mindenki az ellenkezőjét mondja. Végül kiderül, hogy a lap minimum nullszaldós. Világos, Deák Ernő az akadály. Tehát nem is a lap. Egyértelmű, hogy egy csoport Ernő félreállításán dolgozott.
Én magamtól fölállnék.
Nos, vitathatatlan, hogy az elmúlt ötven év ausztriai magyar lét szervezetté válása az ő nevéhez köthető. Vitathatatlan, hogy erkölcsiségében támadhatatlan. Miféle hálózat élt s él, hogy ezt a szervezeti létet lehúzza a kirándulgató, tulipános lét szintjére. Vitathatatlan, hogy ezek a módszerek nem tisztességesek. Úgy tűnik, Ernő megbecsülésének, értékelésének, értéke elismerésének ő az akadálya. Létezése.
Olyan ismerős ez.
Hozzászóltam. Ernő ugyan pénteken kért is erre, de nem volt szándékom. Három dolgot mondtam. Gazdasági vállalkozásnak tekinteni a Naplót nem szabad. Kisebbségi létből üzleti vállalkozást nemzeti elkötelezettséggel, értékközpontúan nem lehet működtetni. Másodszor kiemeltem, hogy a lap révén is van rangja az egyesületnek. Ismert a nagyvilágban, a magyar glóbuszon, s ez tényezővé teszi az egyesületet. S harmadsorban röviden szóltam arról, hogy az ellenségek, a szervezetet kívülről szétbontani akaró kerekasztal féle csoportosulások annak az osztrák hatalomnak tesznek szolgálatot, amelyik titokban a kisebbségek asszimilációjában érdekelt. Nem kell semmit tenni, közömbösítik egymás a magyarok. Ezért ad nekik támogatást. Korábban fizetett ügynökök voltak, s jártak a nagykövetségre zsoldért. Ma sem különbek. Ma is zsoldban állnak.
Meglepően nagy tapsot kaptam, s helyeslő bekiabálást
Egy órakor el kellett jönnöm, magát a vezetőségválasztást nem vártam meg. Nagy meglepetés nem érhet, Ernő lemondott. A Napló sorsáról pedig az új vezetőségnek kell döntenie.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vacakság
  2014-05-24 05:28:12, szombat
 
  Tegnap reggeltől estig "futottam" A legfontosabb persze a Manninger lakótelepi lakás megszemlélése volt, Kell egy kis renoválás, de szép, a fiataloknak tetszik. (Ajtó-és ablakcsere.)
W. Erzsi telefon Bécsből, a közgyűlésről, az előkészületekről. Majd hívtam Ernőt, szeretné, ha ott lennék. Végül elmegyek, tízre kell kiérnem. Ebbe persze belejátszik Tamás, aki nem kis malíciával megjegyezte, hogy szüksége van rám. Ez némi visszautalás 2008-ra, amikor nekem lett volna tudnom, hogy vannak, akik mellettem állnak/vannak. Ha a jelenlétem fontos Ernőnek, valóban ott a helyem.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tyúkocskák
  2014-05-23 05:13:55, péntek
 
  Mivel az ól adott volt, elfogadtam bele három tyúkocskát egy kiskakassal. Olyan hat hetes formák. Fölfedezték a birodalmukat, majd első este huss, ki a másfél méteres kerítésen, s üldögéltek a félhomályban a barackfán. Leszedegettem őket. Szokják a helyet, tegnap készítettem bele egy falétrát, hogy legyen hol üldögélni, vettem önitatót, etetőt.
Szóval nem bírom ki állat nélkül. Most nem írok a második jelentésre semmit.
Összefutottam Irénkével a Kórház utcán, sokat nem tudtam beszélgetni, mert siettem. Letolt, s igaza van, a mosonszentmiklósi tömeggyilkosságról még mindig nem írtam meg az ígért cikket. Pedig nálam van minden másolatban. Nincs rá mentség. Legalább most, a hetvenedik évforduló körül kellene elkészítenem.
Vasárnap emlékmű és parkavatás a zsidó temetőnél. Ott leszek.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szemtől szemben
  2014-05-19 05:15:55, hétfő
 
  Péntek délelőtt Bárdos Ágival. Voltam már a Szlovák Televízió épületében, mégis egy kis kanyarral találtam oda. Az alagút ismét megtévesztett, ami a brünni pályára visz, előtte kellett volna jobbra mennem és balra fölötte. De ott éppen nem volt kiírva a Mlynska dolina. Sebaj. Végül elég csak a szörnyű 26 emeletes toronyházat figyelni.
Az épület azóta még jobban leromlott. De hát nem ezt nézegetni jöttem a hideg esőben. Ági találta ki, hogy az egyik vendég leszek a műsorában, akit bemutat széles e kis magyar világának. Jól esett a kérés, bár már nyűgösebb vagyok, ha feladat van. Mert azért át kellett gondolnom magamat, hogy ki is vagyok. Még azt sem találtam ki, hogy mi a foglalkozásom. Ezt már a "stáb" is kérdezte, a két dunaszerdahelyi srác a múlt kedden, itthon, miközben fotókat válogattunk és vágóképeket készítettek.
A 26 perc elröppent, versekről, iskolákról kérdezett Ági, s azt hittem az egész nem volt több 10 percnél. Igaz, olyan jól ismerjük egymást, hogy görcsök nélkül tudunk beszélgetni, mintha a kamerák ott sem lettek volna.
Jól éreztem magamat. Aztán majd meglátjuk, hogy nézőként mi lesz a véleményem.
Utána ebédeltünk, majd kocsiba ültem. Este köszöntöttük Árvayt, még be is kellett vásárolni.
Június 1-jén egyébként találkozunk Gyulával és Ágival, jönnek Óvárra a Trianon kereszthez.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lemaradtam
  2014-05-18 07:02:31, vasárnap
 
  Inkább elmaradtam a jó cím. Izgalmas hét volt. Sokféleség jellemezte.
S az érettségi dolgozatokat is javítottam. Kezdem ezzel. A szövegértés valóban könnyű volt, az a szerencséje ennek az osztálynak. Mert a fogalmazások bizony nyelvileg és tartalmilag is gyengék. S az a sok helyesírási hiba!
Egyszerű oka van ennek. Nem a képi világ s az internet. Az is benne van, de legelébb az alsós tanítás csődje. Azért meg kellene tanítani írni a gyermekeket. Nem futni előre a semmibe. S nem lemondani az olvasás megszerettetéséről. Kegyetlenül bevasalni a kötelező olvasmányokat, olvasónaplót kellene iratni. Hogy ezek nem fontos dolgok? Látszik, hogy sokan vélik így. Egyre nagyobb az olló a tömeg, és a szűk olvasott, művelt réteg között.
Cselédképzés folyik.

Készül a Mosonvármegye is, pontosabban reggel befejeztem. S a Lajtapressz is rendben, leadtam néhány írást. Volt egy államtitkár is a héten. S megköszöntöttük Árvayt. Ötven lett. Ez pont jó kor eltöprengeni a dolgokon.
S pénteken Bárdos Áginál voltam a szlovák tévében. Erről külön.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
most arról
  2014-05-13 08:43:50, kedd
 
  most arról kellene írnom, hogy katasztrofális az idő. Vasárnap egész nap esett. Lehűlés. De nem vagyok német, hogy minden gondolatomat az időjárás töltse ki.
Tegnap Tamással elhoztuk a Mecsér könyv egy részét a nyomdából. Szép. Én csak lebonyolító vagyok, de jó részt venni ilyen dolgokban.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy hét dióhéjban
  2014-05-10 05:54:13, szombat
 
  Hétfő hajnalban jöttünk meg Erdélyből. Az a nap gallyra ment. Én nappal csak szunyókálok, mélyen nem tudok aludni. Így volt ez már ifjúkoromban is, amikor három műszakban dolgoztam a Sorponi Szőnyeggyárban. Aztán a héten megírtam a Lajtapressz jövő keddi két oldalát, kertészkedtem, tanítottam. Tegnap elhoztam az érettségi dolgozatokat. Csütörtökön este a Lechner kiállítás. Jöttek Pozsonyból. Osusky az Óváros polgármestere, Jégh Iza s még néhányan. Jó az anyag, kellemes este volt. Árvay Pisti volt a vendéglátó, elvittük vacsorázni a vendégeket, s még néhány közös dologban megegyeztünk.
A Trianon megemlékezés kapcsán végül sikerül szónokot szereznem a helyi bénázás után. Bárdos Gyula jön. Ági meghívott a tévébe egy műsorába. Kedden jön egy stáb egy kisfilmet készíteni rólam Dunaszerdahelyről. Tegnap fel is hívtak a srácok. Így jövő péntek délelőtt Pozsony.
Örültem neki. Ez a Szlovák kettes csatorna.
Lelki békémet is helyreállítottam. Egy időre.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Összefércelt világ
  2014-05-09 14:00:31, péntek
 
  A Facebookon olvastam, hogy megjelent egy kritika a múlt szombati Magyar Nemzetben az Összefércelt világ című könyvemről. Nagyszerű hírként éltem át. Ráadásul ragyogó elemzésnek, alapos írásnak vélem. Köszönet érte mindazoknak, akik ehhez az élményhez juttattak.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sepsiszentgyörgy
  2014-05-06 05:50:52, kedd
 
  Május elsején utaztunk a Szent György Napokra Árvay alpolgármesterrel Sepsibe. Örömmel mentem, egyszer voltam ott, most kisebb volt a csapat. A táj mindig lenyűgöz, most is. A barátságos vendégfogadás is. Az összetartozás élménye is.
A programokon (hivatalos) kívül levittek egy szép kirándulásra bennünket. Benedek Elek szülőháza. Íróasztal, a letett toll. A szép fények. A fehér falu unitárius templomok. A falvakban is lobogó székely zászlók.
A huszadik század sok nagy tévedése közül az egyik, hogy Erdély Romániához tolta. Önálló országként, a három náció egymásra utaltságával ma egy gyönyörű ország lenne.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2014.04 2014. Május 2014.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 11 db bejegyzés
e év: 183 db bejegyzés
Összes: 3563 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 606
  • e Hét: 1418
  • e Hónap: 11381
  • e Év: 56354
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.