2014-05-12 21:37:07, hétfő
|
|
|
A kesudió világszerte nagy népszerűségnek örvend. Cinket, rezet, vasat, káliumot, magnéziumot, foszfort, triptofánt, telítetlen zsírokat, fehérjét tartalmaz. A kesudió kevésbé allergén, mint a dió vagy a mogyoró. Általánosságban elmondható, hogy az olajos magvak nagyon magas antioxidáns hatással rendelkeznek.
A kesudió energiatartalma magas és nagy mennyiségű étkezési rostot tartalmaz. Mértékkel fogyasszuk, mert magas a szénhidrát tartalma. Jelentős réztartalma pedig segíti a bőr és a haj festékanyagának, a melaninnak az előállítását.Egy marék kesudió biztosítja a szervezet rézigényét, magnézium tartalmánál fogva pedig segít a szív egészségének megőrzésében, véd a magas vérnyomástól, az izomgörcsöktől és a fáradtságtól, továbbá csökkenti az epekő kialakulását. Előnyösen támogatja a szervezet vasfelhasználását, semlegesíti a szabadgyököket, erősíti a csontokat és a kötőszöveteket.
Kifejezetten cukorbetegeknek
A cink a sebek megfelelő gyógyulását, az anyagcserét, növekedést segíti és fontos szerepet kap a vércukorszint szabályozásában. A kesudióban található zsírok 75%-a telítetlen, amelynek nagy része olajsav, amelyszintén megtalálható az olívaolajban is. A magas triglicerid-szint összefügg a szívbetegségek kockázatával. Csökkentésének érdekében főként cukorbetegeknek ajánlott alacsony zsírtartalmú ételek mellett a telítetlen zsírsav bevitele. A heti négy alkalommal fogyasztott olajos magvak már csökkenthetik a szívkoszorúér-betegségek kockázatát az egyáltalán nem fogyasztókhoz képest.
A kesudió élettani hatásai
Megelőzésben a legfontosabb cink-, réz-, mangán-, vas- és szelénfüggő enzimek szerepe.A réz segíti a vas hasznosulását, az energiatermelésben is fontos szerepet játszik, hatékony a szabadgyökök közömbösítésében, előnyös a csont és kötőszövetek képződésénél, a bőr és haj pigmentjeinek előállításánál. A szabadgyökök kialakulását gátolják az enzimek, az aminosavak, az ásványi anyagok, a nyomelemek, másrészt az antioxidánsok közömbösítik a már kialakult szabadgyököket.Felelős az erek rugalmasságáért, a csontok tömörségéért.
Miben segít még a kesudió?
Akesudió olyan hormonok kiválasztását is serkenti, amely a jóllakottság, a telítettség érzetét továbbítja az agy felé. A magnézium az izmok, idegek megfelelő működéséhez szükséges, mivel egyensúlyban tartja a kalcium-szintet, így képes csak szervezetünk idegrendszerünket, ereinket, izmainkat ellazítani. Ellenkező esetben túl aktívak leszünk, egyszerre túl sok inger éri agyunkat és zavar támad. A kevés magnézium magas vérnyomást, migrént, izomgörcsöt okozhat. A magnézium, hatással van a szem, a bélrendszer, máj, vese, a szív és érrendszer, valamint az izom- és idegrendszer működésére. A szervezet magnéziumtartalmának 29%-a, a szívizomban, a májban és az izmokban található.
A magnézium nemcsak az életfolyamatokhoz nélkülözhetetlen, hanem az egészség megtartásában is. Csökkenti a szívinfarktus kockázatát, támogatja az alvás minőségét, főkéntváltozókorban, illetve enyhíti az asztmás tüneteket. A vas a vérben nélkülözhetetlen az oxigén és széndioxid szállításához, és az enzimek működésében is részt vesz. A triptofán a nyolc esszenciális aminosav egyike, és nélkülözhetetlen a B3 vitamin előállításához. Mivel ezeket az alapvető aminosavakat, így a triptofánt sem képes a szervezet önmaga előállítani, ezért csak tápanyagokkal juthatunk hozzá. Nagyon fontosak, mert a fehérjék építőkövei. Energiánk, életkedvünk, és a kiegyensúlyozott alvás érdekében szükségünk van triptofánra.
Forrás:impulsermagazin |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|