Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Tímár Zsófi muskátlija
  2014-05-13 17:34:14, kedd
 
  Állítólag a szőke nőknek könnyebb, a férfiak jobban felfigyelnek a világos hajra. Zsófi ezt nemigen érzékelte, mert világéletében visszahúzódó volt. Az iskolában se számították a szépek közé, nem is viselkedett úgy. Péter viszont nagyon csinosnak látta, azt hitte, egy ilyen nő szóba se fog állni vele.

De Zsófi nemcsak hogy szóba állt vele, egy év múlva feleségül is ment hozzá. Péternek még hátra volt két éve a főiskolából, úgyhogy arra gondoltak, Pestre költöznek, így lesz a legegyszerűbb mindenkinek. Az albérlet hosszú távon túl drága lett volna, Kaposvár mellé meg nem tűnt érdemesnek visszamenni. A szülők összeadtak egy másfél szobás panelre való pénzt: kezdésnek jó lesz, gondolták. A panel Kőbányán volt. Zsófi nemcsak a hosszú buszozást szokta meg nehezen, hanem a kilencedik emeletet is. Otthon mindenhová el lehetett menni gyalog vagy biciklivel, és reggel rögtön kiléphetett a kertbe.

Esténként sötétben zötykölődött a lakótelep egyforma házai között, aztán olvasgatta a disznó feliratokat a liftben. Decemberben fölvetette Péternek, hogy mi lenne, ha lenne macskájuk. Az egyik kolleganőjénél született három, egyet hazahozhatna. Egy feketét. Péter azt mondta, szó se lehet róla, ő nem akarja szagolni a macskabűzt, különben is kikaparná az új szőnyegpadlót. És ki vigyázna rá, ha ők nincsenek otthon.

Ebben mondjuk volt valami, tényleg későn értek haza minden nap. Zsófi számítógépes tanfolyamra járt, Péter egyre több munkát kapott. Azt mondta, ha félre tudnak tenni, egy-két év múlva vehetnek esetleg valami külső kerületben egy házrészt. Mind a ketten kertet szerettek volna, vagy legalább egy nagy, használható teraszt. A mostani lakásuknak még erkélye se volt, az csak a két és fél szobásakhoz tartozott. De azokat se használta senki, többnyire biciklit tároltak ott, vagy kitették a limlomot, néha a lerobbant hűtőt.

Tavasszal az egyik lakó muskátlisládákat szerelt az ablakba. Zsófinak ez nagyon megtetszett. Minden este elmondta, hogy egész más lenne, ha reggel a virágokra látna. A lakógyűlésen egyébként szóltak, hogy tilos az ablakok alá kívülről szerelt virágláda, mert veszélyes, lesodorhatja a vihar. Ám az új divat mégis terjedni kezdett az épületben. Péter nagyon unta ezt a témát: várta, hogy elmúljon, ahogy a macska-kérdés is elmúlt. Zsófi pedig tényleg nem tette többet szóvá, ahogyan semmit az utóbbi időben. Se a hétvégi kimaradásokat, se az éjszakai sms-eket, amikor Péter félálomban kinyúlt az ágyból és megnézte a kijelzőt.

Így ment ez egész tavaszig. Péter késő éjjel jött meg, hétvégenként tréningre ment, Zsófi pedig szombatonként hazautazott a szüleihez és sápadtan hallgatott a leves mellett, ha az anyjáék arról faggatták, hogy mi a baja.

Azt gondolta, a házasság ilyen. Majd lesz másmilyen is, csak ki kell várni. Nem faggatózott, nem kérdezett. Akkor, azon az estén se akart tudni semmit, mégse bírta megállni, hogy ne nyissa meg az üzenetet. Péter épp a zuhany alatt volt, hangosan szólt a fürdőszobában a rádió. Zsófi fölvette a mobilt. Képüzenet. Kinyitotta. Egy nagy mellű, fekete hajú nő félmeztelen képe volt. Állt a konyhában, nézett a képre és szinte megdermedt az idegességtől.

Két másodperc múlva megszólalt a telefon, azonnal fölvette.

- Na, hogy tetszik? - kérdezte a hang.

Valamit szeretett volna felelni, de képtelen volt megszólalni, csak szuszogott bele, aztán lerakta. Percekig állt így, még akkor se mozdult meg, amikor Péter már felöltözve kijött és megkerülve őt, benézett a hűtőbe.

Nem bírt mit mondani, hiába fogalmazgatta magában sorra a lehetséges kezdőmondatokat.

Zárómondatok se lettek, a férje egyetlen szó nélkül költözött el, amikor ő nem volt otthon. Nem volt sok cucca egyébként, egy sporttáskában elfért minden. A közösen vett Ikea-bútorokat ott hagyta, egyedül a tévéállványért jött vissza valamikor.

Küldött egy-két e-mailt, de Zsófi nem válaszolt rájuk, így aztán nem próbálkozott többet. Tavasszal megint üzent, hogy szeretne közös megegyezéssel elválni. Zsófi erre se reagált: úgy viselkedett, mint aki nem vesz tudomást a saját életéről. Ment, csinálta a dolgát, rendben tartotta a félig üres lakást, időnként hazautazott. Aztán ezek a látogatások is megritkultak, mert nem bírta elviselni, hogy a szülei folyton Pétert szidják, hogy állandóan sajnálkoznak és azt emlegetik, hogy Zsófinak tovább kellene lépnie. Az volt a legrosszabb, amikor az unokákkal jöttek, meg a harminc fölötti szülések kockázatával: ilyenkor rendre a szomszédok rémtörténetei következtek halva született csecsemőkről és nyitott gerincről. Zsófi ezekre se szólt semmit, csak felállt az asztaltól és kiment, egy idő után pedig havi egy alkalomra ritkította a látogatásokat.

Egy év múlva Péter ismét küldött pár békülékeny, tapogatódzó üzenetet. Nem jött rájuk válasz. Abban se volt biztos, hogy a felesége nem változtatta-e meg az email-címet, elvégre semmi oka nem volt rá, hogy továbbra is egy zsofipeter nevű postafiókot tartson fenn. Hívni nem merte, azt gondolta, úgyse venné fel.

Egy délután arra ment kocsival, felnézett a kilencedikre. Soha még tisztábban nem érezte, hogy szereti a feleségét. Akkor már hónapok óta egyedül volt, azoktól az alkalmi nőktől eltekintve, akiket reggel elvitt egy pontig a városban és soha többé nem hívott.

Elővette a kesztyűtartóból a kulcsot és arra gondolt, fölmegy a régi lakásba. Szinte biztos volt benne, hogy a felesége úgyis rég kicserélte a zárat. Csak abban bízott, nem lesz tanúja a próbálkozásnak. Hogy nem lesz a lépcsőházban valami idegen, aki betörőnek nézi, vagy látásból ismert régi szomszéd, aki kajánul figyeli.

Hevesen vert a liftben a szíve. Felért, odalépett a lakásajtóhoz. Elővette a kulcsot, sikerült beillesztenie. Kinyílt. Hirtelen pánik fogta el, hogy mit talál majd odabent.

Érdekes, egészen eddig a pillanatig meg se fordult a fejében, hogy Zsófi esetleg már valaki mással van. Most viszont váratlanul rátört az aggodalom, hogy egy idegen férfi holmijai lesznek a lakásban.

Az előszobában megcsapta az ismerős illat. A felesége illata. Levette a cipőjét, megilletődve állt a kövön. Elindult először a konyhába, aztán be a hálóba. Az ágy csak az egyik felén volt megvetve és letakarva egy pléddel. Rend volt mindenütt, a nappaliban egy nyitott szárítón öblítő illatú női holmik lógtak. A lilás magas sarkú cipőt a fal mellett nem ismerte: ez még nem volt meg, amikor elment. Ránézett a vekkerre: délután három volt, az ébresztő pedig hatra volt beállítva.

Arra gondolt, hogy kéne hagyni valami üzenetet. Virágot. Vagy mondjuk egy kismacskát. Zsófi úgyis mindig macskát akart. A nőnek, egyébként, akivel fél évig élt, volt egy macskája, és tulajdonképpen meg lehetett szokni. Ekkor hirtelen eszébe jutott valami. Hirtelen felpattant, belelépett a cipőbe és próbálta végiggondolni, hol van itt a közelben valami barkácsáruház. Eszébe jutott, hogy pár percre innen van egy, pörgetni kezdte magában, hogy mi mindenre lesz szüksége.

Amikor az elárusító azt kérdezte, futómuskátlit akar-e agy simát, nem tudta megmondani. Azt válaszolta, hogy rendeset. Az eladó megvetően vállat vont, adott neki tíz tövet. Virágföldből túl sokat vett, három tizenkét literes zacskót. A ládákhoz tartozott valami hosszúkás műanyagalátét is, a tartóvashoz pedig csavarok és tipli. Azt külön mondták, hogy a betonfalhoz másmilyen kell, de ezt már tudta, mert amikor beköltöztek, ő fúrta fel a fürdőszobaszekrényt. Haza kellett még kanyarodnia a fúrókészletért, ráadásul visszafelé dugóba került. Fél öt múlt, mire megint kiléphetett a kilencediken a liftből. Kétszer kellett fordulnia a holmikért, aztán lóhalálában nekilátott a meglepetésnek. Először a hálószoba ablaka alá szerelte fel a hosszabbik ládát. Elég sok földet kiszórt, a porszívót meg egyszerűen nem találta, úgyhogy kézzel söprögette össze a maradékot a szőnyegpadlóról. Aztán az jutott eszébe, hogy a konyha lenne a legfontosabb. Ha Zsófi este leszáll a buszról és elindul a hosszú utcán hazafelé, akkor már messziről látja majd az ablakot. Fel fog nézni a kilencedikre és érteni fogja, mi történt. És akkor még mindig eldöntheti, hogy telefonáljon, vagy egyenesen hazamenjen. Ez az, a konyhaablakba muszáj tenni! Ha a két rövidebb ládát fölrakja, együtt szélesebbek lesznek, mint az ablak, de kicsit kihajolva a két véget is meglehet öntözni. Az elsőt hamar fölerősítette, a másodikkal viszont vacakolni kellett. A láda pereme megakadt valamiben és az istennek nem kattant bele a fém tartóba. Péter felállt az asztalra és kijjebb csúszott, hogy ránehézkedjen. A föld még hátravolt, oda volt készítve a nejlonzsákban. Éppen ránehézkedett a bal oldali vasra, hogy helyére nyomja a ferde ládát, amikor meglátta lent Zsófit. Elég közel volt már, jött a megálló felől, át a zebrán. Nem nézett föl, valami szatyor volt a kezében.

Egyszerre értek a ház előtti járdára, férj és feleség. Zsófi nem értette, mi történt. Még akkor se fogta fel, mi ez a hirtelen csődület, amikor fölpillantva észrevette a nyitott ablakot és az üres virágládákat.
Tóth Krisztina szerző
 
 
0 komment , kategória:   novellák, gondolatok, versek  
Az energetizáló C-vitamin bomba piros köntösben:
  2014-05-13 16:32:26, kedd
 
 
Több benne a C-vitamin, mint a narancsban vagy a citromban.
Alacsony a kalóriatartalma, tehát szinte korlátlan mennyiségben fogyasztható.
100 g eper csupán 30 kalóriát tartalmaz, mivel 90%-a víz.
Megállítja a fertőző mikroorganizmusok terjedését, vírusellenes.
Ha nem adunk hozzá cukrot, nagyon jó szomjoltó.
A könnyebb emésztés érdekében citromlevet adhatunk hozzá, mely még jobban fokozza az ízét.
Magas rost-, és víztartalma miatt csökkenti az étvágyat, így a diétás étrendbe is jól illeszkedik, az apró magvai segítik és gyorsítják az emésztést.
Csökkenti a máj zsírlerakódásait (koleszterint), de ezen felül intenzív só oldó tulajdonságairól is ismert, melynek következtében egyedülálló gyorsasággal indítja be a tisztító folyamatokat.
Serkenti a vérkeringést, és fokozza a méregtelenítő folyamatokat, kitűnő vértisztító táplálék.
Antioxidáns-tartalmának köszönhetően védi a sejtek szerkezetét, megelőzi azok oxidációját.
A szervezet számára védelmet nyújt a káros hatásokkal szemben, likopin tartalma megköti a káros szabadgyököket, fenol tartalma révén különösen a szívünk, érrendszerünk működését segíti. C-vitamin és mangán forrásként pedig mindenki számára előnyös a fogyasztása.
Az eper levele a megfelelő begyűjtés, tisztítás és szárítást követően vízhajtó és tisztító gyógynövény teaként fogyasztható.
Különösen a magas vérnyomásban szenvedőknek, és a köszvénnyel küzdők számára ajánlott.
Segíthet az ízületi problémákon, segíthet az ekcémán.
Serkenti a vérkeringést, fokozza a méregtelenítő folyamatokat, kitűnő vértisztító táplálék.
Csökkenti a szívbetegségek, a kötőszöveti gyulladások, az agy-érelmeszedés, kialakulásának esélyét.
Megszabadít az elhalt hámsejtektől, ha a bőrbe bedörzsölöd.
Hűsíti bőrt napozás után.
Fogfehérítésre kiváló, ha pépesített földieperrel átdörzsölöd hetente egyszer a fogaid
Akik rendszeresen fogyasztanak epret, erősebb az immunrendszerük, ellenállóbb a szervezetük.
A látványa is energetizál.
Ha tetszett nyomj egy ,,tetszik"-et és oszd meg barátaiddal. Ha még nem követed a Doktor Fülakupunktúra facebook oldalát, klikk ide https://www.facebook.com/DoktorFulakupunktura és lájkolj,hogy minden hasznos-érdekes dologról értesülj!
,,Természetes Egészség" - ,,Egészség Természetesen"
www.drfulakupunktura.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
A nap szentje
  2014-05-13 16:29:54, kedd
 
 

A Fatimai Boldogságos Szűz Mária

A Boldogságos Szűz 1917-ben, májustól októberig jelent meg a három fatimai gyereknek: Luciának, Ferinek és Jácintának. Lúcia 2005-ben hunyt el, Ferencet és Jácintát II. János Pál pápa avatta boldoggá Fatimában.

Az első világháború szörnyű vérzivatart zúdított az egész világra, sok-sok könnyet, gyászt, fájdalmat és ínséget okozva. 1917. május 13-án a portugáliai Fatimában a Szent Szűz megjelent három pásztorgyermeknek: Lucia Santosnak, valamint Francesco (Ferenc) és Jacinta (Jácinta) Martónak, és engesztelésre, imádságra és bűnbánatra szólította őket. A jelenések a következő hónapokban a 13. napon megismétlődtek. Az utolsó jelenéskor, október 13-án történt a "napcsoda", melyet előre jelzett a Szűzanya.

Urunk Jézus Krisztus a kereszten Szent Anyjára bízta az emberiséget, és a Szent Szűz valóban hathatós közbenjáró volt a történelem folyamán. Gondolkodó, féltő anyai szeretetének megnyilatkozása a fatimai jelenéssorozat is. II. János Pál 2000. május 13-án Fatimában boldoggá avatta Ferencet (+1919. április 14.) és Jácintát (+ 1920. február 20.). Ünnepük: február 20. Lucia 2005. február 25-én költözött az örökkévalóságba.

Tetszik ·
 
 
0 komment , kategória:  Szentek  
Kérés szerettünkért..
  2014-05-13 16:26:19, kedd
 
  .
Szívbéli Krisztusom arra kérlek Téged
Segíts most itt azon, aki kedves nékem
Képét a szívembe helyezem így látod
Milyen fontos nekem ezen a világon
Tisztítsd meg őt kérlek, helyette is kérem
Fényed ragyogja át, helyezd a szívébe
Tisztánlátás lelkét, hogy így felismerje
Mi az igaz útja és mi az, mi ellene
Változzon most Fénnyé Isten szent nevében
Minden sötét árnyék létének terében
Most itt általa is bocsánatot kérek
Bocsáss meg Jó Atyám, szabadítsd meg kérlek
Legyen áldott fénye lélek-sugarának
Mi átvilágít mindent az ő tudatában
Elengedje mindazt mi nem szolgálja létét
Beengedje szíve igazi dicsfényét
Kívánom most igaz, hű és tiszta szívvel
Változzon most jóvá minden életében
Szerető szívemet felé most kitárom
Áldd meg Atyám kérlek, legyen boldogságom!
Köszönöm
Ámen
 
 
0 komment , kategória:  Imádságok,áldások.   
Spárgasaláta, zöld almával és grillezett kecskesajttal
  2014-05-13 16:16:43, kedd
 
  Hozzávalók
2 csomag fehér flamand spárga
1 tojás (elhagyható)
2 evőkanál málnás borecet
2 dl kukoricaolaj
1 zöld alma
4 kisebb kerek kecske sajt
4 szelet bacon sonka
1 evőkanál tárkony
1 doboz vizitorma vagy rukkola

bors
Elkészítés módja
Tisztítsuk meg a spárgákat és tegyük fel főni enyhén sós-cukros vízben max. 10 percre. Amikor megfőtt szűrjük le és vágjuk fel őket 3-4 centis darabokra. Mossuk meg az almát, vágjuk ki a csutkáját és szeleteljük fel apró kis kockákra. Tekerjük körbe a kecskesajtokat a bacon sonkával, majd tegyük be a mikrohullámú sütőbe, vagy csak egy serpenyőben süssük 3 percig, amíg a sonka ropogós nem lesz. Készítsük el a dresszinget az olajból, tojásból és a málnás borecetből. Szórjuk meg a tárkonnyal. Mossuk meg a vízitormát és vágjuk apróra. Vegyük elő a tányérokat, helyezzük rá a spárgát, az almát, szórjuk meg a vízitormával, vagy rukkolával és öntsük le a dresszinggel. Végül helyezzük mindegyik tányér közepére a ropogósra sült baconos kecskesajtot.
Mesterszakács
 
 
0 komment , kategória:  saláták  
Sajtos-sonkás guba kukoricával
  2014-05-13 15:20:01, kedd
 
  Hozzávalók
8 db kifli
200 g gépsonka
300 g sajt
1 konzerv kukorica
1 csipet só
1 csipet bors
1 kevés vaj
5 dl tej

elkészítése
Ugyanúgy készül, mint a sajtos-sonkás guba, csak annyi különbséggel, hogy kiflidarabok és a sajt közé, plusz rétegnek kukoricát teszünk.

Sajtos-sonkás guba:
A kiflit felkarikázzuk, majd egy nagy tálba rakjuk.
A tejet felforraljuk, sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a kiflidarabokra, majd hagyjuk egy kicsit ázni.
Addig, ha a sajtot nem reszelve vettük, akkor lereszeljük.
A sonka szeleteket kisebb darabokra vágjuk, és a jénai tálat kivajazzuk.
Először a kiflidarabokat rakjuk a tálba, majd sonkát, végül a sajtot.
A rétegeket addig folytatjuk, míg el nem fogynak az alapanyagok.
Mindig a sajtnak kell felül lennie.
Végül aranybarnára sütjük, 180 C°-on, kb. 15 percig.
 
 
0 komment , kategória:  Főzés-sütés  
Legegészségesebb gyógyszereink
  2014-05-13 14:19:07, kedd
 
  A növények virágai, levelei, gyökérzete olyan felhasználható anyagokat tartalmaz, amire érdemes odafigyelni. A gyógynövények kategóriájuk szerint lehetnek gyenge vagy erős hatású, illetve mérgező gyógynövények. A gyenge hatású gyógynövényeket korlátlanul lehet fogyasztani gyógyulásig. A természetgyógyászok használhatják az erős hatásúakat is, a mérgező hatásúakat pedig csak külsőleg alkalmazzuk. A gyógynövények hosszú hónapok alatt fejtik ki hatásukat eredményesen.

Fokhagyma, a jól bevált gyógyír
A fokhagyma almaecetbe áztatva igazi gyógyszer. 24 óra alatt a hatóanyagok kioldódnak belőle, és ezzel az oldattal érdemes naponta kenegetni sajgó nyakunkat. A nyaki ütőereket is kiválóan tisztítja, gerincmeszesedésre is remekül hat. Kenegethetjük vele a gerincsérvet, vagy ha a kálciumot elvesztett csigolyák összecsúsznak, akkor étkezési zselatint érdemes esténként a gerincre kenni.

A fokhagyma akácmézbe és almaecetbe áztatva kiváló immunerősítő és vértisztító hatásású. Meghűléses megbetegedések és a legyengült szervezet erősítésére is kiválóan alkalmas. Energetizáló, fáradtságűző, fogyasztó vitaminbombát nyerhetünk, ha ugyanezt a keveréket felöntjük szénsavmentes ásványvízzel. Lassan kortyolgatva érjük el vele a legkedvezőbb hatást.

Gyógyhatású klasszikusok
Csontritkuláskor a tyúktojás héját kell fogyasztani rendszeresen. Főzzük meg, a sütőben még egy kicsikét érdemes sütni majd ezután ledarálni.
Fülzúgásra kiválóan alkalmas a veronikafű, mely remekül tisztítja, tágítja az agyi hajszálereket.
A martilaput asztma ellen lehet sikerrel használni. A kakukkfű, az útifű,a martilapu, a pemetefű és az ezerjófű kiváló megoldást jelenthetnek tüdő probléma esetén. Ha a hörgők le vannak tapadva, arra ökörfarkkóró virága lehet leghatásosabb.

Az orvosi tüdőfűnek magas C vitamin tartalma, hámlasztó hatású, elősegíti a sebgyógyulást, valamint gyulladásgátló és bőrvédő hatású. A kakukkfű, nagyon jó méregtelenítő, baktérium-, és vírusölő is egyben. Megfázás esetén érdemes kakukkfüvet csepegtetni a fürdővízbe. Az orbáncfű egy csodálatos növény, nagyon jó immunerősítő, Alzheimer kórra is kiválóan alkalmazható együttesen kamillateával, zöldpaprikával és zellerrel.

A csalán és az apróbojtorján nem csak élvezeti teának kiváló, hanem a torokfertőtlenítés mellett az emésztést is javítja. A fehér akácvirág, a fehér árvacsalán vitathatatlanul nagyon jó gyomorsav szabályzó. A fehér árvacsalán elég drasztikus, tehát ha valaki ezt akarja használni, akkor három napnál tovább nem ajánlott inni, viszont még a hólyagzáró izom működésére is jó.
Lábszárfekélyre diólevél a legelterjedtebb, éjszakára a diólevelet rá kell helyezni a fekélyre, amitől pár napig tűzpiros lehet.

A legjobb megoldást kétség kívül mindenkor a méregtelenítés és tisztítás jelenthet, hogy megszabaduljunk a feleslegesen lerakódott méreganyagoktól és plusz kilótól. A gyógynövények ebben nagy segítségünkre lehetnek, különböző betegség esetén vagy akár kúraszerűen megelőzésképp.

I-M
 
 
0 komment , kategória:  Isten patikája.  
Melyik kávé árt az egészségre?
  2014-05-13 14:13:51, kedd
 
 
Közismert dolog, hogy a túlzásba vitt kávéfogyasztás ártalmas lehet a szívre és az érrendszerre. Emeli a pulzusszámot, a vérnyomást, fokozza a szív munkáját. Sokan nem tudnak lemondani a kávézásról, szinte szertartásként beleépül a napi rutinba.

Nehéz dolog is lemondani erről az élvezetről, de sokan megteszik, ha az orvosuk azt tanácsolja. Aki ragaszkodik a kávézás rituáléjához, gyakran helyettesíti kedvenc italát annak koffeinmentes változatával. Felvetődik ilyenkor a kérdés: Melyik kávé fogyasztása javasolt? Erről megoszlanak a vélemények. Korábban szinte minden orvos azt javasolta a betegének, hogy hagyjon fel a koffeinfogyasztással, térjen át koffeinmentes kávéra.

Mára már változott a helyzet. Az elmúlt években több olyan tanulmány született, mely a koffeines kávé jótékony és a koffeinmentes kávé káros hatásait mutatta be. Így meggondolandó, hogy nem az árt-e igazán a szív- és érrendszernek, ha az ember lemond a hagyományos kávéról és a koffeinmenteset részesíti előnyben. Meglepő, de több tanulmány is igazolta, hogy a koffeines és a koffeinmentes kávé egyaránt csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.



A KOFFEINES, VAGY A KOFFEINMENTES?

A koffeinmentes kávé káros hatásait is több orvoscsoport vizsgálta. Bebizonyították például, hogy a koffeinmentes kávét olyan kávébabból állítják elő, melynek sokkal magasabb a zsírtartalma, ezáltal a vér koleszterinszintjét jelentősen emeli. Ez fokozza az érelmeszesedés és a későbbi szövődmények kialakulásának kockázatát. Egy 2005-ben elvégzett vizsgálat szerint azoknál, akik hozzászoktak a rendszeres koffeinfogyasztáshoz, a koffein szív- és érrendszerre gyakorolt káros hatásai mérsékelt kávéfogyasztás esetében csak minimális mértékben voltak kimutathatóak, ugyanis a szervezetükben tolerancia alakul ki.

Azoknál az alanyoknál, akik nem voltak hozzászokva a koffeinfogyasztáshoz, már mérsékelt adag után is egyértelműen kimutathatóak voltak a koffein káros hatásai. Ezzel szemben a túlzásba vitt kávéfogyasztás rendkívül káros a szervezetre, de a szívinfarktus és a koffeinfogyasztás közötti összefüggést egyértelműen nem sikerült igazolni.
Nagy esetszámú tanulmányok alapján azt bizonyították, hogy napi 4 csésze kávé fogyasztása mellett mutatható ki egyértelműen, hogy ez az infarktus és egyéb szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktora lenne, kb. 2,5-szeres rizikót jelent a kávét nem fogyasztó populációhoz képest.

Összességében elmondható, hogy azoknál, akik hozzászoktak a koffeinfogyasztáshoz, az egészségük megóvása szempontjából inkább javasolt továbbra is mérsékelt kávéfogyasztás a koffeinmentes kávéra történő áttérés helyett.

Forrás: webbeteg.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
10 dolog,amit nem tudtál a zöldborsóról
  2014-05-13 14:08:46, kedd
 
 
Egyike a legízletesebb kora-nyári zöldségeknek. Édeskés ízének köszönhetően rengeteg recept és fogás alapanyaga: levesektől elkezdve főzeléket, paprikást és pürét is készíthetünk belőle. Kevesen tudják azonban róla, hogy ő volt a modern genetika alapja, illetve hogy az iparban is kiválóan alkalmazható.

10 dolog, amit még nem hallottál a zöldborsóról:

1. Egy borsószem átlagban 0,1 és 0,36 grammot nyom.

2. A zöld szín nem a borsók érettségét jelzi. Egy érett borsó ugyanis sárga színű.

3. A borsó a francia konyhában vált divatossá, méghozzá 14. Lajos, a Napkirály idejében. A kertészei borsóültetvényeket gondoztak a Versailles-I kertben, a király pedig valósággal megszállottja lett ennek a kis zöldségnek, és egyre gyakrabban rendelt belőle különféle fogásokat.

4. Csupán 5%-a a termesztett borsónak kerül frissen eladásra. A többit fagyasztva árulják.

5. Európában a legnagyobb borsótermelő Nagy-Britannia. Míg az első tasak fagyasztott borsót az 1920-as években adták el.

6. Egy adag borsóban több a C-vitamin, mint két almában, és több fehérjét tartalmaz, mint egy egész tojás.

7. A világrekordot borsóevésben egy brit nő tartja, aki 1984-ben döntötte meg a csúcsot. 7175 borsószemet evett meg egy óra alatt.

8. Kínában a borsó levelei ínyencségnek számítanak.

9. A borsószemből kivont keményítőt a bioműanyag - zacskók, csomagolások - gyártásában, továbbá egészségügyi implantátumok, telefon borítólapok, textil rostok előállítására használják.

10. A banális borsótő volt az, ahonnan elindultak a modern genetika felfedezései. Gregor Mendel, osztrák szerzetes borsót termesztett a kolostor kertjében, és közben tanulmányozni kezdte. Kísérleteket végzett a növény virágain, amelyek később “Mendel öröklésről alkotott törvényei" néven váltak ismertté.

FORRÁS: TWICE.HU
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
A túró hatékony szer lehet a házipatikában!
  2014-05-13 14:00:03, kedd
 
 
Hatásos szer napégésre, száraz bőrre, lázra, köszvényre, reumás panaszokra, torok- és érgyulladásra, mozgásszervi panaszokra.
A túró a tejnek a tejsavbaktériumok által okozott savanyodása folytán jön létre. Leginkább tehéntejből készítik, ritkábban juh- vagy kecsketejből. Háromféle minőségben készül: sovány, félzsíros és zsíros. A túró könnyen emészthető, a benne lévő számos értékes fehérjének köszönhetően kivételes helye van a máj- vagy epepanaszok esetén alkalmazott diétákban.

A benne található tejsav jótékonyan hat az anyagcserére. Ezenkívül a túró számos vitamin, ásvány és nyomelem, pl. a kálium gazdag forrása is. Külsőleg alkalmazva, pakolás formájában javítja a vérellátást. Mivel a túró az ásványokon kívül zsírokat is juttat a bőrbe, a természetes kozmetikában az arcpakolások egyik legfontosabb hidratáló eleme.

GYÓGYÍTÓ HATÁS:
A túró enyhíti a duzzanatokat, a gyulladást és a fájdalmat. Elősegíti a gyógyulási folyamatot zúzódás, ficam és rándulás esetén. fizikai hűsítő tulajdonságainak köszönhetően természetes úton csillapítja a lázat. A benne található tejsav és fehérje enyhíti a gyulladást és serkenti a vékeringést. Belsőleg alkalmazva jótékonyan hat a bélflórára.

ÖSSZETEVŐK - Tejsav, értékes fehérjék (a sovány túróban akár 17%), nagy mennyiségű kalcium, kálium, vas, A-vitamin és B-vitaminok, valamint niacin (B3-vitamin).

LÁZ ELLENI BOROGATÁS - A túróval készült borogatások bűsítő hatásuknak köszönhetően segítenek csillapítani a magas lázat. Kenjük be a lábunkat túróval a bokánktól a térdünkig, és tekerjük be nedves törölközővel. Amikor a túró felmelegszik, vegyük le a vorogatást.

Segítség napégés esetén - A nap által irritált bőr esetén a túrót közvetlenül az érintett területre vigyük fel. Egy bizonyos idő uán a massza felmelegszik, ilyenkor nedves törölközővel távolítsuk el, és felvihetjük a következő réteg friss túrót. A kezelést igény szerint megismételhetjük. A túróborogatás csak elsőfokú (enyhe) égési sérülés esetén segít.

Reumára és köszvényre - Hideg túróborogatást használhatunk reumás panaszokra és köszvényre, valamint gyulladáscsökkentésre. A friss túrót kenjük egy textilzsebkendőre, majd a túrós felével helyezzük a fájdalmas ízületre, és tartsuk ott addig, amíg a túró meg nem szárad. A kezelést naponta egyszer-kétszer végezhetjük. A túró eltávolítja a szövetekből az anyagcsere káros termékeit, ezért minden borogatást csak egyszer használhatunk fel.

ÉRDEMES TUDNI - A mellkasra helyezett borogatás segíthet a dohányosoknak a tüdőben lerakódott kátrány eltávolításában - a túró a vízzel együtt eltávolítja a szövetekből az anyagcsere mérgező termékeit.

FELHASZNÁLÁS

Szemárpa esetén
-3 evőkanál túró
-1 evőkanál tej
-1 citrom leve
A túrót a citromlével és a tejjel elkeverjük, majd a masszát meleg törölközőre kenjük, és 20 percre a csukott szemünkre tesszük. A kezelést naponta kétszer végezzük el.

Túrós-mézes arcpakolás
-1 evőkanál friss sovány túró
-2 evőkanál friss sovány túró
-2 evőkanál tiszta méz
-tejszín (szükség szerint)
A túrót a tejszínnel krémes masszává keverjük. A mézet meleg vízfürdőn meglangyosítjuk, majd a túróhoz adjuk. A krémet egyenletesen felvisszük az arcra, a nyakra és a dekoltázsra, és 20-30 percig rajtahagyjuk. Utána meleg vízzel lemossuk. A túrós pakolás kiválóan hidratálja, simítja és regenerálja a bőrt. Használható száraz és zsíros bőrre.

Orrmelléküreg-gyulladásra
-10 dkg túró
-1 evőkanál frissen resszelt torma
A túró enyhíti a gyulladást. Keverjük el a tormával, tegyük gézlapokra, majd helyezzük a borogatást 10-15 percre a gyulladás által érintett területekre. Két óra elteltével ismételjük meg a kezelést.

Forrás: betegseg-gyogyitas
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2014.04 2014. Május 2014.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 174 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 599
  • e Hét: 1769
  • e Hónap: 3664
  • e Év: 54455
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.