Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Mégis fizetős lesz az egészségügy?
  2014-05-15 23:29:50, csütörtök
 
  A kórházszövetség után az eszközgyártók egyesülete is fizetős egészségügyi szolgáltatások bevezetését javasolja a közkórházakban. A politika ellenáll, de az első milliós számlákat már becsúsztatták a küszöb alatt. Feltáró írásunk a friss Heti Válaszban.

,,Nem akar fél évet várni csípőátültetésre? A világ egyik legjobb ortopéd sebésze azonnal megoperálja, luxuskörnyezetben gyógyulhat. Irányár: 1,4 millió forint" - hirdetésben megfogalmazva így hangzana a fővárosi Uzsoki utcai kórház ajánlata. Áll a bál az egészségügyben, mivel a 14 milliárd forintból felújított intézmény térítési díjszabályzatát az állami kórházakat működtető Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet is tudomásul vette. Közben az egészségügyi államtitkárság határozottan azt mondja, hogy nem támogatja a várólista pénzért való kikerülését a közintézményekben.
A háttérben az áll, hogy Hangody Lászlót, a kórház híres ortopéd sebészét rengeteg helyre hívják külföldre vendégsebésznek. Miért ne operálhatna itthon? - kérdezte az Uzsoki vezetése. Jöjjenek hozzá ide a külföldi betegek, fizessenek itt. Mindez logikusan hangzik, de ha külföldi azonnal gyógyulhat, meg lehet ezt tiltani a magyaroknak? S ha az Uzsokiban mindez lehetséges, miért ne léphetnének ugyanígy a többi kórházban is? S máris vége a járulékfizetésen alapuló zömmel térítésmentes ellátási rendszernek.

Bár az államtitkárság egyelőre nem talál jogi fogást ezen, Beneda Attila helyettes államtitkár így fogalmaz: ,,dicséretes, ha a kórházak foglalkoznak a forrásteremtés gondolatával, de egy közkórházban fel sem vetődhet a kérdés, hogy az egységes struktúra szétváljon szegény- és gazdagellátásra" - mondja, majd részletesen kifejti, miért nem támogatja szakmai szempontból az Uzsoki-modellt.

Sinkó Eszter, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának igazgatóhelyettese szerint ez a modell nem szolgálja az esélyegyenlőséget; tisztességtelen, hogy a biztosítottaknak azt üzeni: a kétszeresét kell kifizetned, ha nem akarsz várni. Érthetetlennek nevezte, miért nincs az államnak 8-10 milliárd forintja a várólisták ledolgozására. A kialakult szakmai vita számára pedig workshopot szervez a menedzserképzőben.

Ráadásul ez a modell a betegek várakoztatásában teszi érdekeltté a kórházakat: ha nem kell várni, ki volna olyan bolond, hogy több mint egymillió forintot fizet? Beneda Attila azt is felveti: mi történik szövődmények esetén - akkor visszaváltozik a magánbeteg közbeteggé? S ha komplikáció támad a VIP-betegnél, tényleg megvárja, amíg lejár az orvos közbetegekre fordítandó munkaideje?

Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Csitáry-Hock Tamás: gondolata
  2014-05-15 16:17:39, csütörtök
 
 


Kávézol... igazi, finom kávét iszol. Három cukorral, két kanálka tejporral, ahogy szoktad. Mégis, olyan furcsa. Nem olyan, mint máskor. Finomabb, lágyabb, édesebb. De miért? Nem érted. Kavargatod, ízlelgeted. Sokkal finomabb, mint máskor. Vajon a kávétól? A tejportól? A cukortól? Nem. Egyiktől sem. Mindegyik ugyanaz, ugyanannyi, mint máskor. Hanem valami mástól. Valaki mástól. Aki ott ül veled szemben, aki rád mosolyog, akinek hallod hangját, érzed szívdobbanását. Igen. Tőle finomabb a kávéd. És az életed.

Csitáry-Hock Tamás
 
 
0 komment , kategória:  Csitáry- Hock Tamás  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2014.04 2014. Május 2014.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 26 db bejegyzés
e év: 310 db bejegyzés
Összes: 8973 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 404
  • e Hét: 780
  • e Hónap: 3874
  • e Év: 71639
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.