Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Öntsünk tiszta vizet a pohárba
  2014-05-21 15:25:07, szerda
 
  Vajon iszunk-e elegendő folyadékot egy nap? Mennyi az ideális vízfogyasztás mennyisége? Milyen vizet igyunk? Csak egy pár kérdés, ami felmerülhet a vízivás szabályaival kapcsolatban. Számos téves információ kering a témában, úgyhogy ideje tiszta vizet önteni a pohárba.Az emberi test közel fele víz. Nők esetében ez 50%, férfiak esetében 60%. Fontos, hogy minden nap fogyasszunk elegendő folyadékot, hogy biztosítsuk az egészséges körforgást szervezetünkben.

A vízivás szabályai
Első szabály, hogy megfelelő időben igyunk megfelelő mennyiségű vizet. Egy-két pohár víz ivása reggel aktiválja belső szerveinket. Fél órával étkezés előtt egy pohár víz csökkenti az étvágyat és segíti az emésztést. Lefekvés előtt elfogyasztott víz pedig csökkenti a vérnyomást, a szívinfarktus és a stroke kialakulásának kockázatát.

Egy felnőtt ember napi folyadékigénye kb. 2,5-3 liter között van. Ez alól a vízháztartás zavarai értelemszerűen kivételt képeznek (pl. vesebántalmak).
Nyáron a melegebb és szárazabb időben több folyadékra van szükségünk, ahogy komolyabb fizikai igénybevétel esetén is. Télen viszont nem kell fokozott folyadékbevitelről gondoskodnunk, de azért a napi egyensúlyt igyekezzünk fenntartani.

Hasmenés, hányás és lázas állapot mellett is fontos a folyadék utánpótlás, mert fennállhat a kiszáradás veszélye.Általában nem szükséges egészségügyi okokból mértéktelen vízfogyasztásba kezdeni, mert feleslegesen terheljük vele a szervezetet.

Csapvíz kontra ásványvíz
Sajnos Magyarországon nem mindenhol megfelelő az ivóvíz minősége, arzén tartalma bizonyos helyeken még mindig nem felel meg az európai normáknak, ezért célszerű ásványvizet fogyasztani. Válasszunk olyat, aminek alacsony a nátrium és magas a magnézium tartalma. Szív- és érrendszeri betegségek, vesebetegségek esetén különösen ajánlott fogyasztása.

Kúrajelleggel, különböző panaszok kiküszöbölésére ihatunk gyógyvizet is, ha például szeretnénk emésztési, bélproblémáinkat kikezelni. Figyeljünk azonban arra, hogy a gyógyvizek magas ásványi anyag tartalma ellenjavallt lehet bizonyos betegségek esetén.

Japán gyógymód: a vízkúra
Ázsiában létezik az ún. vízkúra módszer, amelynek lényege, hogy különböző betegségeket kezelhetünk éhgyomorra való nagyobb mennyiségű vízivással. Előnye, hogy nincs mellékhatása és kiválóan alkalmazható számos betegség esetén, mint például migrén, fejfájás, különböző anyagcsere zavarok, gyulladásos folyamatok, ízületi fájdalmak, túlsúly, méregtelenítés, aranyér, cukorbetegség, különféle bélproblémák esetén, sőt egyesek daganat esetén is esküsznek hatékonyságára.

A vízkúra folyamata
Legfontosabb szabály, hogy a vízivás mindig éhgyomorra történjen. Se a vízivás előtt egy órával, se utána egy óráig ne együnk. A legjobb, ha a vízkúra alapja tisztított csapvíz, nem kell ásványvizet használni.

Reggel ébredés után fogyasszunk 4-6 pohár tisztított vizet. Várjunk egy órát, s csak ezután reggelizzünk. A kúra naponta kétszer háromszor megismételhető, különösen, ha súlyosabb panaszokat szeretnénk kezelni. Fontos, hogy ne feledkezzünk meg a só beviteléről, ezért tegyünk 1 teáskanál minőségi sót minden 4. pohár vízbe.

Mivel a kúra nagy mennyiségű víz fogyasztásán alapszik, kezdetekben tartsuk be a fokozatosság elvét és naponta növeljük a mennyiséget. Amennyiben egyszerre így is nehézséget jelent a 4-6 pohár víz megivása, akkor a felénél tartható rövid, pár percese szünet.

A vízkúra hatása
Eleinte kellemetlen érzés lehet a sok víz a gyomorban, de idővel az érzés elmúlik és energikusabbnak fogjuk érezni magunkat. A kúra tisztítja és méregteleníti az egész szervezetet,regenerálja a sejteket és a belső szerveket, erősíti immunrendszerünket és még a stressz feloldásában is segít. Érdemes tehát kipróbálni.
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
Epebántalmak
  2014-05-21 15:23:27, szerda
 
  Egészségünk alapvetően egészségesen működő emésztőrendszerünktől függ. Abban az esetben, ha nem vonjuk ki ételeinkből megfelelően a tápanyagokat, mert a szervezetünk nem dolgozza fel megfelelően, egy idő után különféle egészségügyi problémákkal kell szembenéznünk.

Az emésztésben igen fontos szerephez jutott az epe,ami a májban termelődik, és az epehólyagban raktározódik. Az epehólyag a máj alsó részénél található. A máj a mérgező anyagokat az epével választatja ki. A zsírok fogyasztása arra készteti, hogy összehúzódjon, és a benne tárolt epét befecskendezze a patkóbélbe. Ha nem húzódik össze, akkor az epe pang az epehólyagban.

Ha ráadásul az epében sok a koleszterin, epekőis alakulhat. Az epekő következménye lehet az epehólyag és kivezető csövének gyakori gyulladása, ami nőknél gyakoribb, mint férfiaknál.

Az epehólyag gyulladása
Az epehólyag-gyulladás tünetei a jobb oldali alsó bordaív alatti fájdalom, puffadás, telítettségérzet. Abban az esetben, ha a gyulladást epekő okozza, heves fájdalom kíséretében kialakulhat epegörcs, ilyenkor az epehólyag megpróbálja az epét átpréselni az akadályon. Ha az epekő hosszabb ideig gátolja az epefolyadék útját, az epehólyag meg is nagyobbodhat. Teljes epevezeték-elzáródás esetén jelentkezik a sárgaság.

A stressz, mint rizikófaktor
Aki képtelen dühét féken tartani,vagy aki sokat rágódik bizonyos dolgokon, akarva- akaratlanzavart idézhet elő az epeműködésében is, illetve gyomorbántalmak kialakulásának kockázatait is jelentős mértékben elősegíti. Az epebetegeknek meg kell tanulniuk vállalni belső indulataikat, és nyíltan, megfelelő módon kezelni a stresszhelyzeteket. Amennyiben az elfojtott agresszió sokáig fenn áll, kialakulhatnak epekövek is.

Epekímélő étrend
Epebántalmak esetén fontos a megfelelő étrend betartása, mindenképpen előnyös minimálisra visszaszorítani a zsíros ételek fogyasztását, csökkenteni az állati eredetű fehérjék és a cukros ételek fogyasztását! Érdemes viszont előtérbe helyezni a zöldségeket és gyümölcsöket, illetve a C- és E-vitamin-tartalmú ételeket.

Javasolt keserű italok, illetve a gyógynövény teák fogyasztása, például ezerjófű tea, borsmenta tea, kamilla vagy csipkebogyó tea, hiszen elősegítik a bélmozgást és az epehólyag működését, valamint csökkentik a gyulladást is. Szintén ajánlott naponta fél citrom levét egy pohár meleg vízzel keverve elkortyolgatni. Epebántalmak esetén mindenképp kerüljük a feketekávé, az alkohol, a fűszeres ételek fogyasztását, valamint mértékkel fogyasszunk vöröshagymát és fokhagymát.

Gyógyteák
Az epeáramlás elősegítésére és az epehólyag-gyulladás csökkentésére keserűfüvekből készült gyógyitalok vagy gyógyvíz fogyasztása ajánlott.A gyermekláncfű gyökeréből, édesgyökérből és citromfűből készült tea kiválóan alkalmas a fájdalmak megszüntetésére. Amennyiben az epegörcsöt általában zsíros étel váltja ki, ez esetben gyermekláncfűből, apróbojtorjánból, cickafarkból és füstikéből készítsünk teát, és naponta igyunk belőle többször is.

Napi egy evőkanál hidegen sajtolt olívaolajhoz tegyünk egy evőkanál citromlevet, és igyuk meg. Ez serkenti az epe áramlását, így könnyebben kiürülnek a kisebb epekövek. Epeserkentő máriatövis-magot pedig megőrölve öntsük egy kis üvegbe, keverjük össze mézzel, és minden evés után együnk egy kis mokkáskanállal belőle. A máriatövis hatóanyaga (szilibinin) a növény magjában található meg a legkoncentráltabban. A máriatövismagot rágva is lehet fogyasztani, viszont a kesernyés íze miatt népszerűbbek a kivonatok.

I-M
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyászat  
Az édesgyökér
  2014-05-21 15:15:32, szerda
 
  ÉDES GYÓGYÍTÁS: AZ ÉDESGYÖKÉR

A régi idők medvecukorjáról nagyon ismerős lehet az íze, de az édesgyökér ennél sokkal többet tud.
Régi kedvenc

Az édesgyökeret az egyiptomi fáraósírokban is megtalálták, és már az ókorban is ismerték, fogyasztották, majd a krumpli megjelenésével és elterjedésével a felhasználása visszaszorult.

Az ókori görögök is gyógyítottak vele: gyomorpanaszokra és köhögéscsillapításra használták, a kínaiak pedig annyira kedvelik, hogy gyógynövényalapú szereik közel felében megtalálható még ma is. Segítségével enyhítik a torokfájást, a köhögést vagy a gyomorpanaszokat.

Az akár egy-két méter magasra is megnövő, erős növényt a háborúk után még hazánkban is sok helyen megtalálhattuk, a népi gyógyászatban nyersen és gyógyteaként is használták, a gyerekek pedig nagyon szerették édes íze miatt. Manapság már ritkaságnak számít a kertekben.

A növény gyógyhatással rendelkező része a karós gyökérzete, melynek a begyűjtési ideje körülbelül október és április között történik. A gyökereket a begyűjtést követően alaposan meg kell pucolni.

Édesgyökérben található legfontosabb és aktív vegyületek: Glycyrrhiza, amorfrutins, liquiritigenin és liquiritin, Licochalcone
A Licochalcone A nevű aktív hatóanyaggal kapcsolatban egyre több kutatást végeztek az évek során: az aktív hatóanyagról aztán kiderült, hogy gyulladásgátló hatása mellett egyedülálló antioxidánst is tisztelhetünk benne.

Az édesgyökér gyógyhatásai közé tartozik emésztésserkentő, májvédő tulajdonsága is. Édes íze miatt kedvelt méregtelenítő növény, melyet bátran beilleszthetsz a fogyókúrádba, hiszen még a más, kesernyés ízű gyógynövényfőzeteket is ihatóvá teszi. Hatóanyagai védik a gyomrot, növelik a gyomorfal sejtjeinek élettartamát, így ha gyakran küzdesz gyomor- és epepanaszokkal, görcsökkel, savtúltengéssel, akkor sokat segíthet a panaszok enyhítésében.

Köhögésre és torokfájásra is jó

Más gyógyhatásai ellenére az édesgyökeret leggyakrabban mégis a köhögés és a torokfájás ellen használják. Erősíti az immunrendszert, gátat vet a gyulladásoknak, köptető, antibakteriális, antivirális hatású: minden megvan benne ahhoz, hogy a nátha elleni hatékony házi szerek közé sorold. Évszázadok óta bizonyít makacs köhögés, hörghurut, torokfájás ellen.

Kutatások igazolni kezdik, hogy hatásos lehet a 2. típusú cukorbetegek körében

Nemrég a Berlini Max Planck Intézet néhány vizsgálatot végzett 2. típusú cukorbetegségben szenvedő egereken.
Észrevették, hogy az egereknél jelentősen csökkentett vércukorszint, és kevesebb gyulladás volt a szervezetben, ha az amorfrutins vegyületet adták nekik, ami a gyökér egyik összetevője.

Így használd:
A növény hatóanyagai főként a gyöktörzsében találhatók, így megtisztítva ezt a részét használják fel. Édes ízét a benne található, a szacharóznál ötvenszer édesebb glicirrhizin nevű vegyület adja, melyet az élelmiszeripar is gyakran felhasznál ízjavítóként. Ha szereted a medvecukrot, akkor pontosan tudod, milyen íze van az édesgyökérnek, de még likőrök vagy a barna sör színezésében is hasznát veszik. Bőrünkre is jótékony hatást gyakorol, így édesgyökeres arcpakolás is létezik. Ha belsőleg használod, akkor porított gyökerét kell leforráznod egy bögre vízzel, vagy a gyökérdarabokból főzetet készítened.

Arra azonban ügyelj, hogy hosszan tartó, nagy adagban való alkalmazásakor a vérnyomásod megemelkedhet, ezért tarts szünetet a kúrák között. Ha pedig eleve vérnyomásproblémáid vagy májproblémáid vannak, használata előtt mindenképpen konzultálj a kezelőorvosoddal.

KÖZZÉTETTE - TUDNODKELL
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
10 JEL, HOGY ÉRDEMES ELKEZDENI MÉREGTELENÍTENI
  2014-05-21 10:31:18, szerda
 
  Michelle Toole tanácsai, aki a Healthy Holistic Living-nek alapítója, föszerkesztője

Egészséges holisztikus élet:
Honnan tudod, hogy mikor kell méregteleníteni a szervezetet? Hogyan fogjak hozzá? Mik az előnyei egy méregtelenítő kúrának? Általában ezek a kérdések, amiket a holisztikus egészségmegőrzés iránt érdeklődők tesznek fel rendszeresen. Mindenek előtt, hadd áruljam el, hogy én magam nagy rajongója vagyok a méregtelenítő kúráknak, azonban nem feltétlenül ajánlom mindegyiket. Igazából, némelyik - inteneten fellelhető - kúrát olyan messze el kellene kerülni, amilyen messze csak lehet.

Miért is kell méregteleníteni egyáltalán?

Az emberi test egy fantasztikus dolog és ideális körülmények között képes arra, hogy önmagát méregtelenítse és gyógyítsa akár évtizedeken keresztül. Sajnálatos módon korántsem ideális világban élünk. Minden egyes nap számtalan káros kemikáliának és mérgeknek vagyunk kitéve. Még potenciálisan halálos nehézfémek és rádióaktív anyagok is megtalálják az útjukat a táplálék láncunkhoz. Nem is beszélve azokról a műtrágyával, növényvédő és rovarirtó szerekkel kezelt zöldségekről, gyümölcsökről, amiket aztán megvásárolunk a szupermarketekben.

Mivel ilyen környezetben élünk, a szervezetünk bizonyosan túltöltődik veszélyes mérgekkel, amivel az immunrendszerünk végül már nem tud megkűzdeni. A méh kolóniák számának gyors csökkenését vizsgálva tudósok 29 különböző kémiai szennyező anyag nyomait mutatták ki azokban a terményekben és/vagy a termőföldben, ahol a méhek éltek.

A tengeri ételek mindíg is az egészség forrásaként voltak számontartva, azonban manapság az egészség szakértők nem ajánlák, hogy túl sokat fogyasszunk az óceánok folyamatosan emelkedő nehézfém szennyeződésére hivatkozva. A tenyésztett halak másfelől gyakran kétes minőségű, illetve rengeteg adalékkal feldúsított tápon nőnek fel.

A tenyésztett állatállomány hasonló veszélyeket mutat az emberi egészségre nézve. A legtöbb modern állattartó farm növekedési hormonokkal dúsított táppal eteti az állatokat. Az antibiotikumok elterjedt használata pedig mindenki számára közismert manapság.

Ugye van értelme egy kicsit besegíteni a szervezetünknek időnként? Úgy, mint segítő kezet nyújtani a szervezetnek?
A nagy kérdés pedig: honnan tudod, hogy mikor kell méregtelenítésbe fogni?

10 jel, hogy ideje méregteleníteni

A lerakódott méreg-anyagok végtelen számú egészségügyi problémát tudnak okozni, mint például olyan, akár halálos betegséget is, mint a rák. Azonban mielőtt a szervezetben levő méreganyagok szintje elérné azt a szintet, hogy ilyen komolyra forduljanak a dolgok, a szervezet egészen bizonyosan megpróbál jeleket küldeni, hogy valami nem jól működik. Más szóval kellemetlen tüneteket fogunk észlelni. Ha pedig úgy döntünk, hogy figyelmen kívül hagyjuk ezeket a tüneteket, akkor csak magunkat okolhatjuk a következményekért. Az alábbi 10 árulkodó jel mutathatja, hogy a szervezetünknek sürgősen karbantartásra van szüksége.

Állandó és/vagy visszatérő fáradtság, gyakran alacsony energiájú időszakokkal párosítva
Szokatlan székrekedés vagy a bélmozgás lelassulása
Állandó telítettség érzés vagy fokozott gázképződés/puffadás
Tartósan laza széklet és/vagy véres széklet
Izületi fájdalom
Hangulat ingadozás
Szokásosnál kevesebb nemi vágy
Állandó fejfájás
Gyakori megfázás/influenza
Álmatlanság

Azt fontos megjegyezni, hogy a fent említett tünetek mindegyikét okozhatja számos más betegség is, azonban, ha általánosan jól érzed magad csak néhány fenti tünet jelentkezik, akkor javaslom a méregtelenítést. Ha a méregtelenítés mégsem javítana a tüneteken, akkor érdemes egyéb kiváltó okok után kutatni.

Melyik méregtelenítő kúrát válasszam?

Sok különbőző méregtelenítő program és diéta között lehet választani, de személy szerint kezdetnek a diétát javasolnám. Ezen azt kell érteni, hogy tényleges erőfeszítéseket kell tenni, hogy elkerüljünk bizonyos ételeket, miközben bizonyos ételeket viszont be kell vonnunk az étrendünkbe. Ha a jelenlegi étrend már tartalmaz olyan ételeket, amik tudvalevőleg méregtelenítő hatással bírnak, akkor még többet kell ezekből magunkhoz venni.

Kerülendő ételek, különösen méregtelenítés alatt

Őszintén szólva azok az ételek, amiket méregtelenítés alatt kerülnünk kell tulajdonképpen minden máskor is kerülendő, nem csak a kúra alatt. A kerülendő ételek például:

Finomított cukrot tartalmazó ételek
Feldolgozott élelmiszerek
Túlzott sózás
Finomított gabonák
Tejtermékek, ha csak nem fűvel etetett legeltetett marhából van
Sült ételek
Gyors-ételek (beleértve a készételeket is)

Figyelem: Javaslom, hogy kerüljünk minden olyan ételt, ami GMO bármilyen formáját tartalmazza. Organikus (bio) ételek fogyasztását javasolom.

11 méregtelenítő szuper élelmiszer:

Ha úgy hiszed, itt az idő méregteleníteni, akkor a következő élelmiszereket máris hozzáadhatod a bevásárló listádhoz. Mindegyikük segít felgyorsítani a méregtelenítési folyamatot, miközben a szervezetnek számos egyéb hasznos hatásokkal szolgál. Ezeket a szuper méregtelenítő élelmiszereket ajánlom személyesen:

-Fokhagyma
-Káposzta
-Kelkáposzta
-Brokkoli
-Áfonya
-Vörös áfonya
-Lenmag és/vagy lenmag olaj
-Mandula
-Cékla
-Avokádó
-Gyermekláncfű levél

Általánosságban szólva, minden zöldség és gyümölcs javunkra válik a méregtelenítéshez és nem mellesleg említést érdemel a kitűnő tápértékük is. Azonban, mint fentebb már említettük, kerüljük a genetikailag módosított termékeket és csak organikus/bio termékeket fogyasszunk.

Fordította: tudnodkell.info
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2014.04 2014. Május 2014.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 174 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 102
  • e Hét: 3612
  • e Hónap: 5507
  • e Év: 56298
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.