Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Irritábilis bél szindróma
  2014-05-24 21:53:36, szombat
 
  Az irritábilis bél szindróma az egyik leggyakoribb bélműködési rendellenesség felnőttek körében, tízből nyolcan érintettek. Az IBS (irritábilis bél szindróma) a gyomor- és bélrendszer funkcionális betegsége, amely hasi fájdalmakat, puffadást, görcsös fájdalmakat, hasmenést, székrekedést, a kettő váltakozását, valamint bélgáz keletkezését, ezáltal az életminőség romlását okozhatja úgy, hogy vizsgálatokkal nem mutatható ki szervi eltérés.

Az IBS tünetei
Az IBS során a bélfalak izomzatának ritmusos összehúzódása és elernyedése eltér a normálistól. A bélműködés zavarának tünetei nagyon változatosak lehetnek. Alhasi görcsök, teltségérzet, székrekedés, hasmenés, ezek váltakozása, puffadás, bélgázok, gyomorégés, néha fekély- és epebetegség tünetek is jellemezhetik.

Az IBS oka
Kialakulásának pontos oka nem ismert, általában a helytelen életmódra vezethető vissza. Az állandó stressz fő rizikófaktor, emellett a táplálkozási szokások, mozgásszegény életmód, lelki problémák, dohányzás és alkoholfogyasztás szintúgy szerepet játszik kialakulásában. A tünetek a bél fokozott érzékenysége miatt alakulnak ki.

Kezelése
Az irritábilis bél szindróma kezelése komplex folyamat, elsősorban életmódbeli változtatásokkal jól kezelhetők a tünetek. A diagnózis után fontos a beteg megnyugtatása, hogy szervi problémája nincs. Kezelésben az életmód és táplálkozási tanácsok fontos szerepet töltenek be, amelyet egyénre szabottan célszerű kialakítani, ugyanis nincs egy általános, jól bevált módszer.

Gyógyszeres kezelés esetén mindig a legsúlyosabb tünet határozza meg az alkalmazott terápiát, tehát székrekedésre, hasmenésre, puffadásra, fájdalomcsillapításra szedhető tabletta. A legfontosabb azonban az életmód és szemléletváltás. Lehet, hogy egy apró változás a főzésben már sokat segíthet. Érdemes megfigyelni, milyen ételek esetén jelentkeznek a tünetek és ennek megfelelően kialakítani a diétát.

Gyógynövények a tünetek ellen
Angyalgyökér puffadásra
Az angyalgyökér (más néven angelikagyökér) kiválóan alkalmazható olyan emésztési zavarok esetén, mint a puffadás, teltségérzet, emellett görcsoldásra is használható. Másfél deci forrásban lévő vízzel öntsünk le egy teáskanál apróra vágott angyalgyökeret és hagyjuk állni tíz percig.

Étkezés előtt fél órával fogyasszuk.
Bolhafűmag székrekedés ellen
Amellett, hogy kiváló méregtelenítő, segíti a bélműködést, ezért székrekedés ellen hatásos segítség. Az IBS más tüneteit is enyhítheti, ha négy teáskanál magot beáztatunk két deci vízbe és sok folyadékkal naponta fogyasztjuk. Székrekedésre aloét is használhatunk, amely elősegíti a bélműködés tisztulását és gyorsítja az anyagcserét.

Gyomorégésre orvosi ziliz
A népgyógyászat már régóta használja az orvosi ziliz teáját gyomorégésre, ugyanis hatóanyagai védik a gyomor nyálkahártyáját a savtól. Gyógynövényboltokban kapható tea formában, de ha három apróra vágott teáskanál gyökeret másfél deci hideg vízbe teszünk, majd állni hagyjuk, magunk is készíthetünk főzetet. Miután leszűrtük, enyhén melegítsük fel és naponta kortyolgassunk belőle, gyomrunk meghálálja a törődést.
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyászat  
5 KIVÁLÓ GYÓGYNÖVÉNY, AMIT BEVETHETÜNK ROVAROK ELLEN
  2014-05-24 21:47:46, szombat
 
  Élmény nyáron a szabadban időzni, grillezni, pihenni, csakhogy az idillt gyakran megzavarják a rovarok, főleg, ha megérzik a készülő ételek csábító illatát. A legyek és darazsak azonnal megszimatolják, merre van a lakoma, a szúnyogok estefelé támadnak, és az sem kellemes, ha hangyákkal van tele az étkezőasztal. Sokan durva vegyi anyagokat vetnek be ellenük, figyelmen kívül hagyva a gyógynövények rovarűző tulajdonságait. Ha megfelelő növényeket telepítünk a megfelelő helyre, távol tarthatjuk a betolakodókat.
Nagy Adrienn agrármérnök a rovarűző gyógynövényeket ismerteti.

BAZSALIKOM

Népszerű fűszernövény, könnyen termeszthető. Pikáns ízt ad ételeinknek, illata pedig távol tartja a legyeket. Erkélyen cserépbe ültetve, a balkonveteményes részeként rovarriasztóként is helytáll.

BABÉRLEVÉL
Elűzhetők vele a fülbemászók, ormányos bogarak. A csótány és a zsizsik sem kedveli, az illóolajában található vegyületnek - a cineolnak - rovarriasztó hatása van.

LEVENDULA


Sokoldalú gyógynövény, karakteres illata révén hatékony a szúnyogokkal, a legyekkel, és a hangyákkal szemben. A szekrényben, gardróbban elhelyezett levendulás illatpárnák távol tartja a molyokat, bolhákat.

VARÁDICS

Kevésbé ismert gyógynövény a varádics (Gilisztaűző Varádics), pedig már az ókorban is használták a kellemetlen szagok, és rovarok elűzésére, fertőtlenítésre. Gyakorta használták az ember és a háziállatok bélférgeinek elpusztítására, kiűzésére, külsőleg ízületi fájdalmak enyhítésére. Virágzatának illata a rovarok és egerek számára kellemetlen, taszító, elűzi őket az otthonunkból.

CSOMBORMENTA

A csombormenta a mentafélék családjába tartozik; taszítja a legyeket, szúnyogokat és a bolhákat. A sokoldalú növény segíthet elűzni az egereket és a hangyákat is. Legyünk azonban óvatosak, hiszen ez a mentafaj a mérgező növények közé tartozik! Kis mennyiségben a szervezetbe jutva is veszélyes!

A felsoroltak közül bármelyik gyógynövényt használhatjuk a rovarok távol tartására, szükségtelen vegyszert alkalmazni, anélkül is megszabadulhatunk a bosszantó, olykor káros betolakodóktól.

Forrás: eletszepitok.hu
 
 
0 komment , kategória:  Hírek a világból  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2014.04 2014. Május 2014.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 174 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2140
  • e Hét: 5007
  • e Hónap: 11379
  • e Év: 62170
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.