Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Lélekben gyermeknek maradni
  2014-05-27 19:29:03, kedd
 
 
Élt egyszer három jó barát. Barátságuk azzal kezdődött, hogy mindhárman ugyanazon a napon születtek, egy iskolába jártak, s mindig egymás mellett ültek. Később azonban sorsuk három irányba sodorta őket: egyikük tanár lett, a másik orvos, a harmadik pedig, mivel igen alacsony termetű volt, elszegődött a cirkuszba bohócnak.
A három jó barát gyakran találkozott egymással, egészen addig a napig, míg mindhárman egy autóbaleset áldozatai nem lettek. A mennyország kapuja előtt találkoztak, ismét nagy jókedvvel.
- Látjátok, még a mennyországba is együtt érkeztünk, remélhetőleg most már örökké együtt leszünk - mondta az első.
- Együtt állunk az Úr ítélőszéke elé - mondta a másik -, ne féljetek, ilyen jó sorsunk még sose volt, mint itt lesz.
Csak a legkisebb, a kicsi bohóc nem szólt semmit. Meghúzódott a másik kettő árnyékában, s igen félt, mert úgy érezte, egész életében nem tett semmi jót, hiszen csak bohóckodott. Az Úr színe előtt a földre borultak, és irgalomért esedeztek.
- Jól van, fiam - mondta Jézus az elsőnek -, te egész életedben tudatlanokat tanítottál. Ragyogni fogsz a mennyben, mint a hajnalcsillagok.
- Jól van, fiam, amikor beteg voltam, meglátogattál, sőt, meg is gyógyítottál - szólt Jézus a másodikhoz.
A kis bohóc lehunyta a szemét, s úgy várta az Úr ítéletét:
- Tiéd a mennyek országa, kis bohóc - mondta Jézus -, mert lélekben gyermek maradtál. Amikor bánatos voltam, megnevettettél, s amikor szomorkodtam, megvigasztaltál.
A kis bohóc erre örömében cigánykereket hányt, s mosolyogtak mind az angyalok.
A legjobbat az teszi, aki az embereket felvidítja, megnevetteti.
Erdődy Imre
 
 
0 komment , kategória:  Tanulságos történetek  
5 KALCIUM-BOMBA A CSONTRITKULÁS MEGELŐZÉSÉÉRT
  2014-05-27 19:10:44, kedd
 
  Mire jó a kalcium?

A kalcium az emberi szervezetben a legnagyobb mennyiségben jelen levő ásványi anyag.

Több folyamatban is nélkülözhetetlen szerepet játszik: a véralvadásban, a szív- és csontvázizmok összehúzódásában, a B12-vitamin felszívódásában és idegi funkciókban. Már magzati korban is nélkülözhetetlen az egészséges csontrendszer alapjainak kialakulásához. Harmincéves korig meghatározza a csontfejlődést, amely később, a nem megfelelő kalciumfelvétel miatt, negyven év felett csontritkuláshoz vezethet. Ez főleg a nőket érinti, mivel szervezetük lényegesen kevesebb kalciumot tartalmaz, mint a férfiaké, emiatt nőknél hatszor gyakoribb a csontritkulás előfordulása. Megelőzésére már fiatalkorban oda kellene figyelni. Az ekkor kialakult csonttömeg határozza majd meg az osteoporosis későbbi mértékét. Beépülését a D-vitamin és a jó minőségű fehérje segíti.

A kalciumfogyasztás ajánlott napi adagja 1000 mg, várandós kismamáknál az 1300 mg-ot is elérheti.
Hiányállapot

Kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a cukor és a fehér liszt fogyasztása a vért savassá teszi, így a mész, amely a savakat közömbösíti, kioldódik a csontokból és a fogakból. Ha még táplálkozásunk nagy része állati fehérjékben gazdag, a vér, hogy alkális jellegét megtartsa, szintén nagy mennyiségű kalciumot old ki a csontokból, emiatt hamarosan bekövetkezik a csontritkulás. Jellegzetes tünetei a görbülő hát, a romló fogak, az allergiára való hajlam, a fájó ízületek, a repedezett körmök. A mozgásszegény életmód fokozza a csontszövet lebontását. A rendszeres torna, a mozgásszegény életmód hatására a csonttömeg megőrződik.

Összegyűjtöttünk néhány élelmiszert, amelyeknek magas a kalciumtartalmuk. Ezeket változatosan be lehet építeni a napi étrendbe, hogy a szervezet számára szükséges 1000 mg/nap kalciumfelvételt könnyedén biztosítani tudjuk.

Szezámmag - kalciumtartalma: 975 mg/100 g
A szezámmag rejtett vitamin- és ásványianyag-forrás. Gazdag kalciumban, fehérjében, vasban és foszforban, A-vitaminban.

Tipp: szezámsó házilag

Egy száraz serpenyőben pirítsd meg a szezámmagot, amíg pattogni nem kezd. Tedd félre. Ugyancsak száraz serpenyőben piríts tengeri sót, addig, amíg kifehéredik. Tedd mind a kettőt egy mozsártörőbe, körkörös mozdulatokkal zúzd porrá.

Szórj meg vele salátát, főtt gabonát, de keverheted reggeli kásába, müzlibe, sőt még főzelékbe is.

Mák - kalciumtartalma: 968 mg/100 g
Lám, mindjárt értelmet nyer a mákos tészta és a mákos pite fogyasztása. Az egyik legrégebbi kultúrnövényünk. De óvakodni kell attól, hogy fogyasztásával túlzásba essünk, ugyanis mintegy huszonötféle nagy hatású alkaloidot (például morfint, narkotint, kodeint) tartalmaz, amelyek fontos gyógyszerek alapanyagai. A mák olajának magas foszfortartalma nagyon jól segíti a kalcium hatékony felszívódását és a csontokba való beépüléséét. A csontritkulás megelőzéséért fogyassz hetente 3-szor mákos ételt vagy naponta egy mokkáskanálnyi, gyógynövényboltokban kapható mákolajat.

Tipp: Reggeli zabkásába szórj bele egy-két evőkanál darált mákot, ezzel nemcsak ízletes ételt nyersz, de megnöveled az étel kalciumtartalmát is. Különösen, ha abba még néhány szem aszalt gyümölcsöt és egy egész banánt is morzsolsz!

Mandula - 248 mg/100g
Kalciumtartalmánál fogva a mandula rendkívül jó csonterősítő, mert nagy mennyiségben fordul elő benne a magnézium és a foszfor is, ez három elem együtt erős csontot biztosít. Ezek az ásványi anyagok jótékonyan befolyásolják a szív működését, megerősítik a véredények falait.

Tipp: Legyen nálad mindig egy zacskó mandula. Pár szem belőle kiváló rágcsa a főétkezések közötti nassoláshoz, ráadásul összetevőinek köszönhetően csökkenti a stressz hatását, nyugtatja az idegeket, és hasznos kalciumot juttat a szervezetedbe.

Petrezselyem - 245 mg/100 g
A petrezselyem a magyar konyha hagyományosan használt zöldségei közé tartozik, mégsem fogyasztunk belőle eleget. Jelentős kalciumtartalma mellett veseműködést serkentő, vesekőhajtó és hólyaghurut elleni teák is készíthetők belőle, és nagyon jól fokozza az emésztőrendszer működését.

Tipp: Készíts petrezselyem-mártást

Hozzávalók:
2 nagy csokor petrezselyem
2 nagy gerezd fokhagyma
4 dl tej
50 g vaj
1 evőkanál finomliszt

szerecsendió

Elkészítés:
A petrezselyemzöldet alaposan megmosom, a vizet lerázom róla, majd apróra vágom. A fokhagymát szintén felaprítom. A vajat felforrósítom és megfuttatom rajta a fokhagymát. Hozzáteszem a petrezselymet és azt is megdinsztelem egy perc alatt. Ráteszem a lisztet, átkavarom és felöntöm a tejjel. Reszelt szerecsendióval, sóval ízesítem, felforralom és kb. egy percet főzöm.

Amaránt - 162 mg/100 g
Az amaránt idehaza még kevéssé ismert növény, az Azték és Inka Birodalom területéről származik. Amerika felfedezése előtt az ott élő népek alapvető táplálékforrása volt. Az amaránt magja rost-, kalcium-, magnézium-, vas-, valamint vitamin- és fehérjetartalom tekintetében túlszárnyalja a hagyományos gabonaféléket.

Háztáji gazdaságokban ideális a termesztése, mert igénytelen, szárazságtűrő és ellenáll a legtöbb kártevőnek.
Biológiai értékének elismerését jelzi, hogy a NASA az amarántot felvette az űrhajósoknak összeállított élelmi anyagok listájára.

Tipp: Az amaránt magja nagyon jó levesbetétnek, tészta helyett. Szórd meg vele az elkészült levesed, rövid ideig hagyd pihenni, hogy megpuhuljon.

Forrás: nlcafe.hu
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
Rendkívül hatékony gyógynövényünk a hárs
  2014-05-27 19:06:52, kedd
 
 
A népi gyógymódok egyik legismertebb gyógynövénye, de a homeopátia is felhasználja gyógyító hatását.
Ki ne fogyasztotta volna meghűlésre, köhögéscsillapításra, izzasztásra vagy akár teakeverékben, élvezeti teaként a hársfavirág teáját? Gyógyászati szempontból nélkülözhetetlen a kislevelű (Tilia cordata Mill), nagylevelű (Tilia grandifolia Ehrb.) és széles levelű (Tilia latyphyllos Scop.) faja.

Már a levélzetben is találhatóak gyógyító hatóanyagok, cseranyagok, C-vitamin, glikozidák, ezért az orvosi hársfafajták lombleveleit is begyűjtik. A virágok május végétől június közepéig kellemes és felejthetetlen illattal árasztják el környezetüket. Aki egyszer is érezte ezt az illatot, soha nem felejti el.

Meghűlésnél, náthánál ebből a csodás illatú virágzatból önállóan és teakeverékek alkotórészeként készített tea elősegíti az izzadást, a láz csillapítását, a hurutos köhögés oldását. A tea emellett vizelethajtó, oldja az emésztőszervi görcsöket, jótékony a bélrendszerre, erősíti a gyomrot, mert csökkenti a gyomor és a bélrendszer nyálkahártyájának irritációját. Segíti az emésztést, az epepangásban szenvedő betegeknek (acholia) segít az epeelfolyásban és a görcsök oldásában. Vesemedence- és húgyhólyaggyulladás esetén nagyobb mennyiségű víz hozzáadásával elkészítve belsőleg használják a teát. Torokgyulladásnál, mandulák fájdalmas gyulladásánál, száj, íny gyulladásos betegségénél torok- és szájöblögetésre használhatjuk fel. Eldugult orr, nátha esetén az inhalálás, gőzölés eredményesen tisztítja a légutakat, csökkenti a begyulladt nyálkahártyák gyulladásos folyamatait. A hárs hatóanyagi között tarthatjuk számon a flavonoidokat (kvercitrin, izokvercitrin, kempferitrin, asztragalin, tilirozid), illóolajat (farnezol, farnezilacetát, geraniol), cserzőanyagokat, nyálkát és ciánglikozidot.

Kiváló összetevői és hatásai miatt erősíti az ellenálló képességet. Bőrápoló és kozmetikai szerek kedvelt alapanyaga. A hajmosáshoz samponba keverve, de a mosást követően hajöblítéshez is eredményesen használhatjuk. Reuma, isiász elleni gyógyfürdők, felfázás esetén ülőfürdőként, de borogatásként alkalmazva is kifejti gyógyító tulajdonságait, fájdalomcsillapító hatását. A téli időszakban az átfázott, meghűlt testet átmelegíti, kellemesen nyugtatja a fáradt, legyengült szervezetet.

A hársfa fájából égetett szenet készítenek, mert porítva sebgyógyító és bőrbántalmak elleni hintőporokhoz, fogporokhoz keverve is hasznosító a hársfában rejlő gyógyító erő.

Mire használhatjuk a hársfavirág teáját?

Láz esetén, lázcsillapításra, izzasztásra: hársvirág és feketebodza-virág azonos (1:1) arányban keverve (2 evőkanállal fél liter vízhez, forrázat formájában, majd leszűrés után citrommal, erdei mézzel ízesítve). Ezt a teakeveréket egyszeri alkalomra, a láz csillapítására, izzasztásra javasolt felhasználni. A beteg melegen betakarózik, elfogyasztja a meleg teát, és kis idő elteltével izzadni kezd. Ez az izzadás jótékonyan hat a lázra, a gyógyulás folyamata megkezdődik (a testnedvek kivezetik a szervezet méreganyagait).

Torok- és mandulagyulladásra, hurutoldásra köhögésnél: hársvirág, feketebodza-virág, ökörfarkkóró virág, kakukkfű, fodormenta társításával, citrommal és mézzel (hársmézzel) édesítve.

Vesemedence- és húgyhólyag-gyulladásnál: az előírt napi adagot nagyobb mennyiségű folyadékkal elkészítve használhatjuk (a vizeletkiválasztó rendszer átmosása céljából, egyéb más gyógynövények keverékével, akár ülőfürdőként is).

Fénytelen, törékeny hajvégek megújítására: csalánlevéllel, -gyökérrel készült teakeverékkel készített teával öblítsük le a tisztára mosott hajat.

Gőzölés középfülgyulladás esetén: hársvirág, kakukkfű, kamilla borsmentával (azonos arányban keverve). Az elkészült tea fölött a füleket nagyon óvatosan, oldalirányban a gőz fölé tartjuk (10-15 perc).

Inhalálásra megfázáskor, arcüreggyulladásra: hársvirág, kakukkfű, borsmenta (3 év alatti gyerekeknek fodormenta), citromfű keverékével.

Izomfájdalmak, isiász esetén: fájdalomcsillapító hatású a hársfavirágból (más gyógynövényekkel kombinálva) készített ülőfürdő vagy borogatás.

Napi fogyasztásra a maximálisan előírt 2-4 g (egyénenként eltérhet) forrázat használatát ne haladja túl. Általában 7-10 nap folyamatos fogyasztást követően ajánlatos néhány napos szünetet beiktatni. A hársfatea fogyasztása a szakemberek által előírt, terápiás adagok betartása mellett (az egyébként egészséges emberek esetében) nem okoz panaszt, ezért tartsuk be az adagolás szabályait! Idősek, legyengült betegek, szívbetegek lehetőség szerint csak rövid ideig alkalmazzák belsőleg a hársfavirág teáját, mert gyengítheti a szívet.

Ne féljünk használni a gyógynövényekben rejlő természet adta erőt, alkalmazzuk bátran, de okosan fordítsuk a magunk hasznára, megelőzésre, gyógyulásunkra.

Forrás: natursziget.com
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
Vessünk véget a gyomor-bélrendszeri panaszoknak!
  2014-05-27 19:01:19, kedd
 
  Gyomor-bélrendszeri panaszaink vannak? Talán puffadunk, vagy az anyagcserénk nem olyan, mint amilyen lehetne? Akkor itt az ideje, hogy valamit tegyünk ellene. Mert az anyagcseréje mindenkinek jól kell, hogy működjön. Ez nemcsak létszükséglet, hanem a jó anyagcsere elsősorban a jó közérzethez is hozzájárul, ami nem alábecsülendő.

A gyomor-bélrendszeri panaszokban szenvedők közül sokan egyúttal levertek, fáradtak, lassúak, és egy belső nyomást éreznek. Többnyire túl sokáig húzódik, amíg végre orvoshoz megyünk és a panaszokat professzionális módon kezelik. Pedig az orvost el is kerülhetjük, ha időben odafigyelünk magunkra, és nem várjuk meg, míg panaszaink lesznek.

A fő ok
A fő ok természetesen a hiányos táplálkozás. A pszichés problémák, mint a stressz, konfliktusok és félelmek is gyakran a gyomor-béltraktusban csapódnak le. Az ilyen panaszok további okai lehetnek a betegségek mellett az élelmiszer-intoleranciák (mint a laktózérzékenység). Ezért a ,,kezelés" elején a panaszok okait maradéktalanul tisztázni kell.

Diéta hosszú távon
Ha felállították az átfogó diagnózist, lassan elkezdhetjük a táplálkozásunkat úgy átállítani, hogy gyomor- és bélkímélő legyen. A táplálkozási bűnöket (pl. naponta disznóhús, zsír és cukor) professzionális táplálkozási tanácsadás formájában fel kell deríteni. Ha durvább panaszaink vannak, ez a táplálkozási tanácsadás elengedhetetlen, mert csak így állítható fel egy speciálisan a szükségleteinkre szabott étrend. Ezt az egészségünk érdekében minden esetben tartsuk be.

A fent nevezett panaszok többsége azonban nagyon egyszerűen megelőzhető: a helyes ételek megválasztásával. A helyes, rostban és zöldségekben gazdag koszt segít nemcsak a meglévő gyomor-bélrendszeri panaszokat kézben tartani, hanem elsősorban ezeket megelőzni. Mert ha nincs diagnosztizált betegségünk vagy intoleranciánk, akkor az egészséges táplálkozás a garancia arra, hogy ez így is marad.
I-M
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyászat  
Laktózérzékenység
  2014-05-27 18:59:34, kedd
 
  Laktózérzékenységről akkor beszélünk, ha a szervezet egy laktáz nevű enzim hiányában nem képes lebontani a tejcukrot. Laktózérzékenység vagy laktóz intolerancia esetén a tejcukor nem bomlik emészthető darabokra, amely a vastagbélben erjedve a vízháztartás zavarát és hasmenést okoz, valamint különböző kellemetlen tünetek léphetnek fel. Fokozott bélgáz termelődik, hasi görcsök, puffadás és felfúvódás, bizonyos esetekben émelygés és hányinger léphet fel.

A laktóz intolerancia kialakulása
Részben genetikai okok is állhatnak a háttérben, de általában felnőtt korban alakul ki, mivel az életkor előrehaladtával a laktáz enzim aktivitása csökken, esetenként meg is szűnik. Antibiotikumok mellékhatásaként is jelentkezhet, illetve a bélnyálkahártya egyéb sérülései is okozhatnak tejcukor érzékenyésget, mint pl. a Crohn-kór, bélgyulladások stb.

Tejcukor érzékenység tünetei
A laktóztartalmú ételek elfogyasztását követő egy óra múlva megjelennek a tünetek: erős szelek, hasi görcsök, fájdalmak és puffadás, hasmenés, súlyosabb esetben hányinger is előfordulhat. A kellő odafigyeléssel kialakított étrend betartásával a laktó zintolerancia nem okoz jelentős életminőség romlást a betegre nézve.

Kezelés és kivizsgálás
Amennyiben a fent említett tünetek jelentkeznek, egyszerűen kiszűrhetjük a laktóz intolerancia gyanúját azzal, ha egy ideig nem fogyasztunk tejtermékeket és megfigyeljük, enyhülnek-e a tünetek. Létezik laktóz tolerancia teszt is, amely során a vércukor szint emelkedését nézik laktóz fogyasztás után. Éhgyomorra történő hidrogén kilégzési teszt során laktóz fogyasztását követően az emésztés során képződő hidrogént nézik, amely a véráramba és a lélegzetbe is bekerül.

Ha ez az érték magas, akkor valószínűsíthető a tejcukor érzékenység. Laboratóriumi és szövettani vizsgálattal pedig egyértelműen kimutatható a laktózérzékenység fennállása. Előbbi esetén a székletből, utóbbi esetén pedig a vékonybélbe vezetett szonda segítségével vett szövetből mutatható ki bizonyossággal a betegség.

Hasonló tüneteket okoz az irritábilis bélszindróma és a lisztérzékenység is, ezért mindenképp tanácsos szakemberrel megbeszélni a panaszokat. Ha kisgyermek esetén merül fel a gyanú, hogy valamely étel fogyasztására allergiás tünetek lépnek fel, azonnal forduljunk orvoshoz.

Fontos a megfelelő étrend
Laktózérzékenység esetén tartsuk be a helyes étrend szabályait, tartózkodjunk a tejszármazékokat tartalmazó élelmiszerektől is. Tejtermékeken túl tartalmazhat tejszármazékot a kenyér és a pékáruk, felvágottak, húsipari termékek, salátaöntetek, konzerv ételek, margarin, cukorkák, instant italporok stb.

Nem minden tejterméktől kell azonban óvakodni, a savanyú tejtermékek, az élőflórás joghurtfélékben található tejsavbaktériumok a tejcukrot megfelelően erjesztik, így nem okoznak tüneteket. Szerencsére ma már számos recept található interneten, újságokban, könyvekben, amelyek segítségével könnyedén készíthetünk laktózmentes ételeket és teljes értékű életet élhetünk laktózérzékenység ellenére is.
I-M
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyászat  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2014.04 2014. Május 2014.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 174 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8745 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 85
  • e Hét: 523
  • e Hónap: 6895
  • e Év: 57686
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.