Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Réti legyezőfű – a növényi aszpirin
  2014-05-30 22:57:34, péntek
 
 


150 évvel ezelőtt a kutatók a fűzfakéregben tiszta szalicilsavat fedeztek fel, és néhány évvel később sikerült az acetilszalicilsav szintetikus előállítása. Ezt az áttörést jelentő szert aszpirinnek nevezték el. Az izolált vegyi hatóanyagokkal ellentétben azonban egy gyógynövény mindig több összetevőt tartalmaz, amelyek egymást kitűnően kiegészítik, és ezért kevésbé okoznak mellékhatásokat. A réti legyezőfűben lévő nyálkaanyagok és tanninok például védik a gyomornyálkahártyát, és gyógyítják a gyomor és bélrendszer gyulladásait.

Az egy méter magas évelő növényt lebegő fehér vagy krémszínű virágfelhőivel, vöröses szárával és mandulaszerű, kesernyés illatával nedves helyeken találjuk meg, például patakpartokon vagy árkok mentén. A tapasztalatok szerint a réti legyezőfű rászolgált arra, hogy újra felfedezzék. Gyűjtési ideje június végétől augusztusig tart, a bimbókat és a kinyílt virágokat vágjuk le néhány levéllel együtt. Ezeket megszáríthatjuk vagy tinktúrát készíthetünk belőle.

Tulajdonságai:

szaliciltartalmú,
lázcsillapító,
reumaellenes,
gyulladásgátló,
keringéstámogató.
Alkalmazása:

Tea vagy tinktúra formájában láz, influenza, reuma, gyulladások, ízületi fájdalmak, isiász, lumbágó, emésztési problémák esetén.
Lábfürdőben megfázásnál, influenzánál.
Borogatásként friss levelekből emlőmirigy-gyulladásra, keringési zavarokra, ekcémára, pikkelysömörre, aknére, migrénre, lázra.
Szárított réti legyezőfű

A frissen szedett növény szárait kössük össze, és egy árnyékos, száraz, levegős helyen fellógatva hagyjuk száradni. Esetleg terítsünk alá egy kendőt, mert a virágok könnyen lepotyognak. Amikor a növény érintésre zörög és a szára törhető, vágjuk le a leveleket és a virágokat, töltsük őket üvegekbe. Egy éven belül felhasználható.

Megfázás elleni tea

Teakeverék megfázásra, lázra, influenzára, reumára. Vigyázat, ne adagoljuk túl! Ollóval aprítsunk fel két marék réti legyezőfüvet, két marék hársvirágot, két marék bodzavirágot és két marék mezei kakukkfüvet. Keverjünk hozzá két marék zsenge rózsaszirmot vagy egy marék csipkebogyót. Ebből a keverékből 2 evőkanálnyit öntsünk fel 1 liter forró vízzel, 10 percig hagyjuk állni, szűrjük le, tetszés szerint ízesítsük mézzel, és töltsük termoszkannába. Naponta 3-5 csészével igyunk belőle. Ez a tea jóízű, és beteg gyerekek számára is alkalmas.

Lábfürdő

Megfázásra, lázra, nyugtalanságra alkalmazhatjuk. Puszpángból, réti legyezőfűből és bodzavirágból főzzünk másfél-két liter teát. Adjunk hozzá 1 evőkanál citromlevet vagy almaecetet. A felsőtestet takarjuk be melegen, és a lábakat kb. 10 percig fürdessük a langyos teában, utána azonnal bújjunk az ágyba. A lábfürdővizet töltsük egy üres ásványvizes flakonba, hűvös helyen tároljuk, és újrafelhasználás előtt még egyszer melegítsük fel.
Forrás: gyógyszernélkül
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Gyógykövek-kőgyógyászat
  2014-05-30 22:51:45, péntek
 
 



A kőgyógyászat története és tradíciója:

A gyógykövekkel való foglalkozás egészen az ókorig vezethető vissza. Amulettként és talizmánként akkoriban nagyon népszerűek voltak a kövek. Már a görög orvos, Dioszkuridész is megállapította a gyógykövek hatását a Krisztus előtti 1. században.

A görög filozófusnál, Arisztotelésznél írásos feljegyzéseket találunk a gyógykövekről. Az ókori Egyiptomban és Kínában is szerencsehozóként és orvosságként alkalmaztak egyes köveket. A középkorban az apáca Hildegard von Bingen foglalkozott a gyógykövek különböző hatásaival. A jelenben, amikor nagyobb figyelmet kapnak a természetes gyógymódok, újra felfedezik a drágakő-terápiát.

A gyógykövek alkalmazása és hatása

Minden kőnek jellegzetes tulajdonságai vannak, amelyek a csakrákra, az ember energiaközpontjaira hatnak. A betegségek diszharmonikus rezgésekként jelennek meg, amelyeket a negatív gondolatok, külső hatások vagy a helytelen életvezetés és táplálkozás váltanak ki.

Ha egy kő illik a használójához, akkor harmonizáló hatással bír az illető személynél mentális területen. A gyógykövek a színeik, rezgési energiáik és a bennük lévő ásványi anyagok és nyomelemek révén hatnak. Ahhoz, hogy megtaláljuk a megfelelő követ, sok intuícióra van szükség. Ebben segíthet a kineziológia izomtesztje.

Az ametisztet például fejfájásra vagy idegességre alkalmazzák, a topázok aktiválják az anyagcserét, a hegyi kristályok pedig új életerőhöz segítenek. A legegyszerűbb módja az alkalmazásnak, ha láncok vagy karkötők formájában viseljük a köveket, de a táskánkban is magunknál hordhatjuk.

A gyógyköveket helyezhetjük közvetlenül az érintett csakrákra is, ebben az esetben arra kell figyelni, hogy lapos köveket használjunk. Ha a lakásban szeretnénk egy követ elhelyezni, akkor annak megfelelő mérettel kell rendelkeznie, hogy ott az energiamezőt hatékonyan képes legyen befolyásolni.

Szokás a drágakövekből elixírt is előállítani. Ehhez a köveket forrásvízbe helyezzük és kitesszük a napra, hogy feltöltődjön energiával. A felhasználása történhet borogatás formájában, vagy az elixírt a nap folyamán elosztva megisszuk, hogy az egész szervezetre hatással legyen.

A kőgyógyászat tudományosan nem alátámasztott, és súlyos betegségeknél nem helyettesíti az orvost. Azonban támogató és megelőző hatással lehet az ember állapotára és életminőségére - ez évezredek óta bizonyított.
Forrás: gyógyszernélkül
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Májvédő mag, hashajtó kéreg, vizelethajtó levél
  2014-05-30 22:46:58, péntek
 
 

(A képen nyírfalevél és nyírfatea)

Máriatövis
A máriatövis egy tüskés, lila növény, amelyet általában az utak mentén találunk. Évszázadokon át használták a máriatövis magjait - melyek a szilimarin nevű aktív hatóanyagot tartalmazzák - a máj erősítésére. Mivel a szilimarinnak erős védő hatása van a májra, megakadályozza a károsodásokat, amelyek a máj túlterheléséből (pl. mérgezés vagy gyulladás) keletkeznek.

A manapság gyakran előforduló májzsírosodásnál is nagyon jól bevált a máriatövis. A máriatövis májvédő hatását tanulmányok egyértelműen alátámasztják. Bizonyított, hogy a májkárosító anyagoknak e növény társaságában gyengül, vagy akár meg is szűnik a hatékonysága. Ennek ismeretében kétségtelen, hogy a máriatövis védő és regeneráló hatást gyakorol a májra.

Kaszkara
A ,,szent kéreg" eredetileg Észak-Amerikából származik, és emberemlékezet óta a gyógyászatban kerül felhasználásra. A legbiztosabb hashajtók egyikének számít, mivel 8-12 órán belül érezhetően aktiválja a belek perisztaltikus mozgását. Ezért a kaszkarakéreg a legjobb választás székrekedésnél, valamint minden betegségnél, melyeknél a laza széklettel járó könnyű székletürítés kívánatos, pl. aranyér, végbél tájéki műtétek utáni állapot. Böjtölés közben is értékes a kaszkara kérge, mivel segít a szervezetnek kiválasztani a méreganyagokat - a lehető leggyorsabban, a beleken keresztül.

Nyírfalevél

A gyógyászatban az ezüst nyír és a molyhos nyír levelét használják fel. Ezeknek vizelethajtó hatásuk van a vese véráramlásának és a filtrációs ráta növelésének révén. A nyírfalevelet ihatjuk teaként vagy friss növényi nedvként, valamint szedhetjük tabletta vagy drazsé formájában. Külsőleg a nyírfalevél különböző kozmetikai termékekben kerül felhasználásra.

Hatóanyagok:
különböző flavonoidok, amelyek a vizelethajtó hatás mellett számottevő antioxidatív potenciállal rendelkeznek, és ezáltal a szabad gyököket elfogják, mielőtt azok a sejteket károsíthatnák;
triterpének: szaponinok hemolitikus aktivitással;
illóolaj, mely túlnyomórészt szeszkviterpénekből áll, és nagyon csekély mennyiségben van jelen;
tanninok;
C-vitamin;
ásványi alkotórészek, pl. kálium-tartarát, kalcium-oxalát;
keserűanyagok.

Alkalmazási területek:
a húgyutak átöblítése bakteriális és gyulladásos megbetegedéseknél, fájdalmas vizeletürítésnél;
vesehomoknál;
reumatikus panaszok kiegészítő kezelésére;
reumára;
vértisztítás a ,,tavaszi kúrák" keretében;
külsőleg hajhullásra, korpásodásra;
bőrkiütésre;
tavasszal a fiatal leveleket salátának is fogyaszthatjuk.
Forrás: gyógyszernélkül
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Ásványi anyagokról, nyomelemekről
  2014-05-30 22:29:56, péntek
 
 


Az ásványi anyagok és a nyomelemek egészségesen és fitten tartanak bennünket - de mit értünk alattuk tulajdonképpen? Kiegyensúlyozott táplálkozásnál rendszerint minden ásványi anyagot magunkhoz veszünk - bizonyos esetekben azonban célszerű lehet kiegészítő készítmények szedése.

Nyomelemek - pici mennyiség elegendő a szervezetnek

Kis mennyiség, nagy hatás - a vas például csak pici mennyiségben fordul elő a szervezetünkben. Ezért ez az anyag az úgynevezett nyomelemekhez tartozik. Nyomelemről akkor beszélünk, ha az ásványi anyag koncentrációja 50 mg-nál kisebb testsúlykilogrammonként. Ha ennél nagyobb, makroelemről beszélünk.

Ásványi anyagok nélkül nem működnénk

A nyomelemekhez tartozik a vas mellett például a cink, a réz, a szelén, a fluor, a króm és a mangán. Makroelem a nátrium és a kálium, valamint a magnézium, a kalcium, a klorid és a foszfor. Egy dolog összeköt minden ásványi anyagot: a szervezetnek szüksége van rájuk, hogy egészséges maradjon. A nyomelemek és a mikroelemek gondoskodnak az erős csontokról és izmokról, az egészséges fogakról, a szellemi fittségről, a zökkenőmentes anyagcseréről és sok egyéb másról.

A vegyes étrend általában tartalmazza a szükséges ásványi anyagokat

Nagyon egyszerű elegendő nyomelemet és makroelemet magunkhoz venni: hogy el legyünk látva minden szükséges ásványi anyaggal, a lehető legsokoldalúbban kell táplálkoznunk. Például a tejtermékekben sok kalcium és foszfor található. Jó magnéziumforrás a teljes kiőrlésű pékáru és a spenót. Káliumban gazdagok a zöldségek, a burgonya, a hüvelyesek és a banán. Sok jód van a tengeri lazacban és a fejes salátában. Kitűnő vasforrás a máj, a hús és a lencse. A vegetáriánusoknak és különösen a vegánoknak, akik semmilyen állati terméket nem fogyasztanak, jobban oda kell figyelniük a táplálkozásukra, mint azoknak, akik mindent megesznek. Például a szervezet jobban képes felvenni az állati eredetű vasat, mint a növényit. Ha azonban a növényi vasforráshoz valami C-vitamin tartalmút fogyasztunk, pl. egy pohár narancslevet, a belek jobban felszívják a vasat. Ezt főleg a nőknek kellene megszívlelniük, mert ők kevesebb vashoz jutnak, mivel kevesebb húst esznek, mint a férfiak. Ráadásul a menstruációval veszítenek is vasat.

Az idősebbeknek figyelniük kell az ásványi anyag bevitelére

A kiegyensúlyozott táplálkozás ellenére bizonyos körülmények között a szokásosnál több ásványi anyagra van szükségünk. Terhesség és szoptatás alatt például könnyen hiány alakulhat ki jódból, vasból és kalciumból. Időskorban is jobban kell figyelni a tápanyagban gazdag étrendre. A 70 felettiek általában nem esznek olyan sokat, és ezért kevesebb ásványi anyagot vesznek magukhoz. Ezen kívül a különböző betegségek is módosíthatják a szükségletet bizonyos tápanyagokból. Erős fizikai vagy pszichés terhelésnél szintén többet kell magunkhoz vennünk néhány nyomelemből és makroelemből. Stressz vagy állóképességi sport esetén a szervezet fokozottabban választ ki magnéziumot, kalciumot és cinket. Aki tehát hetente 4-5 órát fut, több ásványi anyagra van szüksége, mint a kényelmes sétálónak.
Forrás: gyógyszernélkül
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Hogyan előzzük meg a csontvesztést?
  2014-05-30 22:25:27, péntek
 
  Idősebb , ősz hajú hölgy két kezében egy-egy súlyzóval mosolyog a kamerába.
Erőedzéssel, állóképességi edzéssel és kiegyensúlyozott táplálkozással erősíthetjük csontjainkat, és aktívan ellensúlyozhatjuk a csontritkulást.

Egy csont állandó építési terület: folyamatos fel-, le- és átépítés. Arra specializálódott sejtek leépítik a csontanyagot, mások újratöltik a lyukakat, az erek ásványi anyagokat és sókat szállítanak, amelyek a csontvázat keményítik, és ismét elszállítják ezeket az anyagokat, ha a szervezetnek máshol van rájuk szüksége. A szorgos nyüzsgés értelme: a támasztó apparátus folyamatos alkalmazkodása a követelményekhez és az ingerekhez. Egy stabil csont soha nincs nyugalomban.

A középkorú embereknél azonban a csontanyagcsere mérlege negatív irányba billen. A 40. életévtől a csontváz évente mintegy 1%-ot veszít a tömegéből. Nőknél ez a folyamat már a 60. évben eléri a kritikus mértéket, amikor a változókorban az ösztrogén nevű nemi hormon kiapad. Ekkor már ez sem védi az amúgy is csekély csonttömeget a leépüléstől.

A csontritkulás főleg a nőket érinti

A csontritkulásban szenvedők túlnyomó többsége nő. De nem csak a női nemi hormonok játszanak fontos szerepet a csontanyagcserében. Egy tesztoszteronhiány a férfiaknál szintén csontritkuláshoz vezet. Ez a körülmény a 70 feletti férfiaknál hasonlóan észlelhető, mint a változókorban lévő nőknél. A fiatalabb férfiaknál a csontleépülés hormonális zavarra utal.

A növekvő várható élettartam miatt egyre többen lesznek, akik a csontleépülés érezhető mértékét tapasztalják meg. Ha azonban nem vagyunk restek a mozgásrendszerünket a szükséges ingereknek kitenni, ha figyelünk a kielégítő tápanyagbevitelre és kerüljük a káros hatásokat, aktívan ellensúlyozhatjuk a csontveszteséget.

A sportban az erőt és ügyességet kell edzeni, és a csontvázat statikailag megfelelően terhelni. Különböző lehetőségek vannak erre. Az edzésprogramot egyénileg kell meghatározni. Az életkor és a meglévő betegségek függvényében a sport lehet túl sok is.

A sport erősíti a csontokat
A testmozgás erősíti a csontokat, javítja a fittséget, és csökkenti a csonttörések rizikóját. A csontnak meglehetősen erős ingerekre van szüksége, hogy a leépülést feltartóztassa. Mindenesetre az egyéni terhelhetőséget nagyon pontosan meg kell határozni, és az életkort is figyelembe venni az edzésprogram összeállításánál. Az idősebbeknél több munkát kell fektetni az esések megelőzésébe, hogy elkerüljük a súlyosabb sérüléseket, mint a combnyaktörést. Az erőedzés azonban az idősebbeknél is a leghatékonyabb eszköz a csontritkulás és következményei ellen. A siker szempontjából döntő az állhatatosság, mert az edzés hatása csak néhány hétig tart. Ha tartós eredményt szeretnénk, nem szabad abbahagyni a mozgásrendszerünk célzott ingerlését.

A csonterősítő D-vitamin és a kalcium

A D-vitamin és a kalcium ugyancsak erősítik a csontokat. A kalcium ásványi anyaggal látja el a csontanyagot, és így törésbiztossá teszi, a D-vitamin pedig szabályozza az ásványi anyag felvételét a belekből. Hiányállapotnál ezért a csontok törékennyé válnak, úgynevezett csontlágyulás következik be. Mivel a D-vitamint a szervezet napfény hatására maga állítja elő, a szükségletet elvileg sétálva fedezhetjük. Naponta 30 perc napfény általában elegendő, hogy megfelelő legyen a vérben a D-vitamin-szint.

Idősebbeknél azonban, vagy a sötét évszakban ez gyakran nem sikerül, ami adott körülmények között D-vitamin-tabletták szedését teszi szükségessé. Kalcium elsősorban a tejtermékekben és az ásványvízben található. A kerti zsázsa, a zöld káposzta és a mandula is kiadós források. Kiegyensúlyozott táplálkozással általában elegendő mennyiségű kalciumot tudunk bevinni.
Forrás: gyógyszernélkül
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Élelmiszerekkel a cukorbetegség ellen
  2014-05-30 22:21:25, péntek
 
 


Túl sok zsír, túl sok cukor, túl sok kényelmesség. Ezek ideális előfeltételei a diabétesz nevű ,,népbetegségnek". A gyógyszeripar egy rakás pénzt keres a vércukorcsökkentő gyógyszereken, míg a táplálkozástudósok a felvilágosításon fáradoznak. Fedezzük fel néhány kiválasztott élelmiszer megelőző tulajdonságát!

A 2-es típusú cukorbetegség elkerülhető
Európában kereken 60 millióan szenvednek cukorbetegségben. Az érintettek 90%-a 2-es típusú diabéteszes, akiknek orvosi ellátása az európai egészségbiztosítást 105,5 milliárd dollárral terhelte 2010-ben. A tendencia emelkedik. A legnagyobb abszurditása a dolognak, hogy a 2-es típusú cukorbetegség a legtöbb esetben abszolút megelőzhető!

Az életmódbeli rizikófaktorok - túlsúly, egészségtelen táplálkozás és mozgáshiány - döntik romba hosszú távon az inzulin-anyagcserénket, és így a civilizációs betegségek spiráljába kerülünk. Az inzulin nem megfelelő hasznosításával ugyanis a szervezetben nemcsak a vércukorszint kerül ki az irányítás alól, hanem a cukorbetegeknél a daganat rizikója is a kétszeresére emelkedik.

A leghatékonyabb intézkedés a cukorbetegség-járvány megállítására ezért a felvilágosítás. A ,,modern" társadalmakban, ahol a gyerekek a szabadidejüket nem a természetben játszva töltik, hanem a televízió vagy a számítógép előtt, és az édességes polcok között jobban kiismerik magukat, mint a gyümölcsöskertben, nagyobb szükség van az egészséges életvezetés tudatosságára, mint valaha. Szeretnénk bemutatni ezért néhány figyelemre méltó élelmiszert, melyek nemcsak ínycsiklandóan finomak, hanem természetes módon ellensúlyozzák a cukorbetegséget.

Áfonya
Az áfonya már régóta az egészség gyümölcsének számít. A diabéteszkutatás is vizsgálja ennek a bogyónak a fitokemikáliáit. A szekunder növényi anyagok közül úgy tűnik, elsősorban az antociánok játszanak kulcsszerepet a cukorbetegség szempontjából. Ezek nem csak a kék színét adják a bogyónak, hanem a vércukorszintet is szabályozzák, és a hasi zsír égetését is serkentik.

Bár az áfonya jár az élen, ami az antociánok előfordulását illeti, de a cukorbetegek tetszés szerint más bogyósokhoz is folyamodhatnak. Minél sötétebb a gyümölcs, annál több antociánt tartalmaz (pl. szeder, fekete ribizli).

Fahéj
Amikor a fahéjra gondolunk, rögtön a karácsonyi sütemények és a forralt bor jut eszünkbe. A fahéjat az egzotikumhoz kötjük, egy olyan egzotikumhoz, amelyet manapság szinte mindenki megengedhet magának. Régebben a fahéj megfizethetetlenül drága volt. Viszonylag ismeretlen azonban, hogy a fahéj kimondottan sokoldalú gyógyszer. Alig létezik olyan panasz, amit ne enyhíthetnénk fahéjjal. Különös figyelmet kapott az elmúlt években a fahéj vércukorszint-csökkentő hatása, mert nem sok gyógynövény képes ennyire elősegíteni a diabétesz kezelését, mint a fahéj.

A fahéj sokkal több egy finom fűszernél, mely a karácsonyra emlékeztet. Természetes gyógymódként a barnás por mellékesen hozzájárul a vércukor-szabályozáshoz, amennyiben serkenti a glükózanyagcserét. Szervezetünkre gyakorolt hatása hasonlít az inzulinéra. Tanulmányok szerint a proantocianidin nevű flavonoid a zsírsejteket inzulin kibocsátására ösztönzi. Már napi fél teáskanál fahéj csökkentheti a megemelkedett vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegeknél. Enyhe diabétesznél ezen a módon olykor a kémiai vércukorcsökkentőkről is lemondhatunk. Inzulinfüggő diabétesznél a fahéjjal elérhetjük, hogy kevesebb inzulin is elég legyen.
Forrás : gyógyszernélkül
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Táplálkozás hajhullásnál
  2014-05-30 22:16:19, péntek
 
 
A hajhullásnak különböző okai lehetnek. A helytelen és tápanyagban szegény táplálkozás is közreműködik a kialakulásában. Még ha nem is minden esetben ez a hajhullás fő okozója, kiváltója lehet olyan betegségnek vagy hibás működésnek a szervezetben, ami aztán végül hajhulláshoz vezet. A helyes táplálkozás ezért nemcsak a hajhullást képes megállítani, hanem sok esetben az azt okozó betegséget is megszüntetheti.

Problémák az emésztőrendszerben
Nőknél például a hajhullás utalhat az emésztőrendszer problémájára. A gyomorsav hiánya vagy a károsodott bélflóra esetén a tápanyagfelvétel nem optimális. A táplálékot nem tudjuk megfelelően feldolgozni, és a szükséges tápanyagok kiválasztódnak. Következmény az ásványi anyagok, vitaminok és nyomelemek hiánya. A gyomorsavhiányt a következő tünetekről ismerhetjük fel: a felső has puffadása és teltségérzet közvetlenül étkezés után, gyomorégés (tehát nem feltétlenül a sok gyomorsav jele), hasmenés vagy székrekedés, törékeny vagy puha körmök, akné felnőttkorban is, vashiány, krónikus gyomor-bélfertőzések és parazita- vagy gombafertőzés. Ha ezen tünetek valamelyikét tapasztaljuk, rendkívül hasznos lehet egy béltisztítást végezni, kombinálva probiotikumok szedésével.

Zsíros ételek
A férfiak a kopaszodást úgy ellensúlyozhatják, ha a táplálkozásukat a zsírosról zsírszegényre állítják át, illetve gondosan választják meg az elfogyasztott zsírok fajtáját. Egyes tudósok szerint a sok férfira jellemző kopaszodás folyamata fokozott tesztoszteronszintre vezethető vissza, melyet a sok zsírt és húst tartalmazó étrend is nagyban befolyásol. Japánban például megfigyelhető, hogy a második világháború előtt a kopaszodás nagyon ritka volt. Akkoriban a táplálkozás még kifejezetten egészséges és zsírszegény volt. Időközben a japán férfiaknál szintén inkább a nyugati, vagyis a zsírban gazdag táplálkozás terjedt el - és hirtelen sok kopaszodó férfit láthatunk Japánban is. A zsírszegény étrend drámaian lelassítja a hajhullást.

Pajzsmirigyproblémák
Ha a pajzsmirigy nem megfelelően működik, hajhullás léphet fel. Helyes, egészséges táplálkozással azonban rendkívül pozitív hatást érhetünk el. Ha a hajhullásunk pajzsmirigyproblémára vezethető vissza, fogyasszunk olyan élelmiszereket, amelyek sok A-vitamint és jódot (ezt csak konkrét jódhiánynál) tartalmaznak. Együnk sárgarépát, spenótot, hidegen sajtolt bioolajokkal elkészítve, pl. lenmagolaj, kenderolaj vagy mogyoróolaj.

Vérszegénység

A vérszegénység a hajhullás egyik leggyakoribb oka. Együnk ezért olyan élelmiszereket, amelyek segítik a szervezetünket az új és egészséges vér képzésében. Rengeteg vasat tartalmaz a máj, a csukamájolaj és a sörélesztő. A máj és a csukamájolaj emésztésekor azonban nagy mennyiségű nemkívánatos anyag keletkezik, amelyek a szervezetet irritálják és terhelhetik. A sörélesztő esetenként hátrányosan befolyásolja a bélflórát, és egyes embereknél bőrproblémákhoz vezethet - jóllehet általában az ellenkezőjét feltételezik.

Csodálatos vasforrások, amelyek kizárólag előnyökkel és semmiféle hátránnyal nem járnak: tökmag, szezám, napraforgómag, lenmag, mák, köles, zab, aszalt gyümölcsök (barack, kajszi és füge), valamint a zöld leveles zöldségek (spenót, petrezselyem, csalán, bazsalikom és kapor).

A C-vitamin javítja a vas felszívódását, együnk ezért sok gyümölcsöt és zöldséget. Az E-vitamin is fontos a hajnövekedéshez. Fogyasszunk rendszeresen avokádót, dióféléket, lupinlisztet, magvakat, búzacsíraolajat és olívaolajat.

A haj főként proteinekből áll. Figyeljünk ezért a könnyen hasznosítható fehérjéket bőségesen tartalmazó étrendre. A fent nevezett vasban gazdag élelmiszerek ideális fehérjeforrások is. Ezen kívül természetes B-vitaminokat is tartalmaznak, amelyek elősegítik a haj újranövekedését. Ha fehérjeforrásként állati eredetű termékeket szeretnénk integrálni étrendünkbe, akkor válasszuk a zsírszegény sajtokat, natúr joghurtot, halat és tojást.
Forrás:gyógyszernélkül
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Echinoceratus triglochidiátus
  2014-05-30 22:00:59, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Chlorella
  2014-05-30 21:57:22, péntek
 
 


Tulajdonképpen mi is a chlorella pontosan, és mitől olyan különleges?
A chlorella mindenféle szempontból egyedülálló élelmiszer. Méregtelenítő tulajdonsága mellett a mikroalga szinte minden vonatkozásban támogatja az agyunkat és szervezetünket. A chlorella kétségkívül joggal tart igényt az egyik legjobb étrend-kiegészítő címre.

Rendkívül alkalmazkodóképes
A Chlorella vulgaris mikroszkopikus méretű apró és nagyon komplex édesvízi egysejtű. Bár szabad szemmel nem látható, elképzelhetetlen erővel rendelkezik, ami számára a túlélést több mint kétmillió éve lehetővé teszi - életkörülményeinek változásai és minden más megpróbáltatás ellenére. Valószínű ez egy jelentős oka annak, hogy a chlorella annyira érdekes a tudomány számára, hogy ma a legjobban kutatott organizmusokhoz számít. Így azon sem kell csodálkozni, hogy számos tudományos vizsgálat áll rendelkezésre, melyek a chlorella alga számtalan egészségre gyakorolt hatását támasztják alá.

Egy növény sem tartalmaz több klorofillt
Mélyzöld színét a chlorella a rendkívül magas klorofilltartalmának köszönheti, melyet ebben a koncentrációban eddig még semelyik más növénynél sem mértek. A klorofillt a növény ,,zöld vérének" is nevezik, mivel kémiai szerkezeténél fogva szinte azonos az emberi vér színezőanyagával, a hemoglobinnal. Ezért nincs jobb tápanyag a vérünk számára, mint a klorofill.

Kiváló májvédelem
A példátlan klorofillmennyiség különösen a máj szempontjából rendkívül fontos, mert védi a májsejteket a számos méregtől, ami nap mint nap a szervezetbe kerül. Teljesen mindegy, hogy permetszeres élelmiszerről, penészgombáról, környezeti szennyeződésről vagy más toxikus vegyületről van szó, a klorofill méregtelenít, és gondoskodik róla, hogy ezek a bélrendszeren keresztül kiválasztódjanak.

A chlorella hatásai:
A klorofill növeli minden egyes testi sejt védelmét és regenerációs képességét. Így meghosszabbítja azok élettartamát, vagyis az öregedési folyamat érezhetően lelassul. A klorofill ezen felül erősíti a keringést és az emésztőrendszert. Erősen bázikus hatása miatt hozzájárul a kiegyensúlyozott sav-bázis háztartáshoz. Egyéb hatások:

Stimulálja a vörös vértestek képződését és hozzájárul a vértisztításhoz.
Növeli a vér oxigénhányadát és javítja a sejtlégzést.
Aktiválja az anyagcserét.
Védi a sejtfalakat a behatoló baktériumok enzimatikus pusztításától.
Normalizálja az emésztőnedvek szekrécióját.
Támogatja az összes gyógyulási folyamatot.
Harmonizáló hatású és elősegíti a belső nyugalmat.
Aktiválja a falósejteket és a T-limfocitákat az immunrendszer erősítésére.
Hatékonyan képes támogatni a szervezetet a daganatos betegségek elleni küzdelemben.
Hozzájárul az egészséges sejtnövekedéshez.
Gyorsítja a sejtregenerálódást.
Stabilizálja a bélflóra természetes egyensúlyát.
Javítja az emlékezőképességet demenciánál.


Tápanyagok
A chlorella alga étrend-kiegészítőként történő szedéséből egészségügyileg valóban mindenki kizárólag csak profitálhat. A chlorella teljes értékű élelmiszer is: kitűnő fehérjeforrás, szabályozza a szénhidrát-anyagcserét, rengeteg ballasztanyagot és több mint 30 zsírsavat tartalmaz. Jelen van benne az összes vízben oldódó (biotin, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B9-, C-vitamin) és zsírban oldódó vitamin is (A-, D-, E-, K-vitamin) természetes kötésben, valamint sok további bioaktív növényi anyag kíséretében. Az ásványi anyagok közül tartalmaz kalciumot, magnéziumot, káliumot és nátriumot, a nyomelemek közül vasat, cinket, mangánt, rezet és szelént. A chlorella ellát bennünket minden tápanyaggal, minden sejtnek erős antioxidatív védelmet nyújt, és ugyanakkor csökkenti a szervezet toxikus terhelését. Ezzel minden követelménynek megfelel a valóban jó egészség helyreállításához.
Forrás: gyógyszernélkül
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Méregtelenítés bojtorjánnal korianderrel
  2014-05-30 21:40:52, péntek
 
 

( a képen : koriander)

Méregtelenítés bojtorjánnal
A bojtorján egy nagyon sokoldalú növény. Rendkívül robusztus, és utak mentén, partokon vagy egykori szemétlerakó helyeken nő. A növény legismertebb része a gyökere, mivel különböző formákban kínálják haj- és bőrproblémákra. A valóságban azonban a levélszárak, a fiatal levelek (az idősebbek túl keserűek), a hajtások és a virágszárak is ehetők. A növényrészeket vagy nyersen fogyasztjuk salátákban (más leveles salátákkal keverve), vagy párolva zöldségként.

Vértisztítás, fogyás és salaktalanítás bojtorjánnal
A bojtorján népi gyógyászatban ismert hatásai rendkívül sokfélék. A gyökér kivonata antibiotikus és vércukorcsökkentő hatású. Kenőcs formájában a nagylevelű növény hatással bír egyes bőrbetegségek ellen, beleértve a korpásodást is.

A bojtorján különösen nagyra értékelt képessége azonban a vértisztító és méregtelenítő hatása. Ezért a fitoterápiás orvosok és gyógyítók ajánlják hólyag- és epekőpanaszokra, a máj betegségeire, köszvényre, valamint reumára és cukorbetegségre is.

A bojtorjángyökér a nehézfém felhalmozódását is képes csökkenteni a szervezetben. Fogyókúrás diéták mellé is ajánlott a salaktalanító hatása miatt. Ahhoz, hogy élvezhessük a bojtorján méregtelenítő hatását, a gyökeréből készítsünk teát, és ebből igyunk naponta 2-3 alkalommal.

Bojtorjángyökér-tea készítése
1,5-2 evőkanál felaprított bojtorjángyökeret öntsünk fel fél liter hideg vízzel, és egy éjszakára vagy 8 órán át hagyjuk állni. Ha csak meleg teát tudunk vagy szeretnénk inni, akkor közvetlenül fogyasztás előtt rövid ideig melegítsük, de ne forrósítsuk fel. Ezt a teát külsőleg is alkalmazhatjuk lemosásokra bőrproblémák esetén.

Méregtelenítés korianderrel
A koriandert elsősorban a mexikói, a mediterrán és a közel-keleti konyhában alkalmazzák. A növény minden része fogyasztható, normál esetben a koriander levelét és magját használják főzéshez. A koriandert használják egy ideje a nehézfémek eltávolítására a szervezetből, különösen a higany oldására.

Mindenesetre a koriander arról ismert, hogy a higanyt nagy mennyiségben mobilizálja, anélkül, hogy a szervezetből kivezetné. Ezért gondoskodni kell róla, hogy olyan komponenst juttassunk be - például chlorella algát -, amely a szervezetben keringő higanyt valóban kivezeti.

Ha azonban nem áll fenn súlyos higanymérgezés, és csupán a szokásos nehézfémszennyezéstől szeretnénk megszabadulni, a koriander - salátában, teaként vagy levesben - csodálatos segítőtárs lehet.
Forrás: gyógyszernélkül
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2014.04 2014. Május 2014.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 349 db bejegyzés
e év: 5813 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 581
  • e Hét: 14949
  • e Hónap: 28698
  • e Év: 233399
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.