|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2014-06-01 16:34:27, vasárnap
|
|
|
Hozzávalók:
4 nagyobb szelet karaj csont nélkül
8 szelet bacon
4 szelet füstölt sajt
1 fej lila hagyma
só
A panírozáshoz:
rozsliszt
tojás
zsemlemorzsa
A sütéshez:
étolaj
Elkészítés:
A karajszeleteket kiklopfoljuk, sózzuk. A lila hagymát megtisztítjuk és karikákra vágjuk.
A kiterített hússzeletek egyik oldalára teszünk 2-2 szelet bacont, füstölt sajt szeletet, két-három karika lila hagymát és ráhajtjuk a hús másik felét.
A betöltött karajszeleteket a szokásos módon bepanírozzuk. Bő olajban közepes lángon kisütjük.
Rizi-bizit készítettem mellé!
Jó étvágyat kívánok hozzá! - Kautz József |
|
|
0 komment
, kategória: sertéshúsos |
|
|
|
|
|
2014-06-01 16:11:27, vasárnap
|
|
|
Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta
1 kg császárhús vagy oldalas
10 dkg füstölt szalonna
3 fej vöröshagyma
2 ek. pirospaprika
só
3-4 db babérlevél
Előkészítés: A húst nagyobb darabokra vágjuk. A füstölt szalonnát és a hagymát apróra vágjuk. A káposztát, ha túl savanyúnak találjuk, átmossuk.
Elkészítés: A szalonnát kipirítjuk, rátesszük a hagymát és megdinszteljük. Hozzáadjuk a húst,8-10 percet pároljuk, majd megszórjuk a paprikával és kevés vizet aláöntve félpuhára főzzük. Beletesszük az átmosott káposztát, babérlevelet, felöntjük annyi vízzel, hogy majdnem ellepje és készre főzzük.
Tálaláshoz tejfölt és friss kenyeret kínálunk mellé.
Jó étvágyat kívánok hozzá!! |
|
|
0 komment
, kategória: sertéshúsos |
|
|
|
|
|
2014-06-01 16:06:41, vasárnap
|
|
|
Füstölt sajtos, kolbászos töltött csirkemell
Hozzávalók:
4 db csirkemell filé
20 dkg füstölt trappista sajt
2 szál újhagyma vagy 1 cs snidling
20 dkg paraszt kolbász
só
A panírozáshoz:
20 dkg liszt,
3 db tojás,
30 dkg zsemlemorzsa
a sütéshez olaj
A csirkemelleket szétnyitjuk, kiklopfoljuk, sózzuk. A sajtot lereszeljük. A kolbászt és az újhagymát apróra vágjuk.
Összekeverjük a reszelt sajtot, apróra vágott kolbászt és újhagymát. Mindegyik csirkemell egyik felére halmozunk a töltelékből
A csirkemelleket összehajtjuk, lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk és bő olajban kisütjük. Köretnek zöldséges rizst készítettem mellé.
Jó étvágyat kívánok hozzá. |
|
|
0 komment
, kategória: csibehúsos és más szárnyasok |
|
|
|
|
|
2014-06-01 14:58:33, vasárnap
|
|
|
Bevallom őszintén, örültem, amikor kiderült, hogy a korianderről írhatok, mert eddig kevéssé ismerkedtem meg ezzel a növénnyel. Ahogy egyre inkább beleástam magam a témába, egy nagyon hatásos és megosztó ízű gyógy- és fűszernövény képe bontakozott ki előttem. Az ehhez hasonló, sokféle gyógyhatással rendelkező fűszernövények miatt is működhetnek olyan jól az évezredes hagyományokkal bíró, ősi gyógyító módszerek, amelyek elsősorban ételekkel, és főleg fűszerek használatával gyógyítanak.
Származása, története
A koriander egyes források szerint a Földközi-tenger keleti partvidékéről származik, míg máshol csak valószínűsítik ezt a tényt, mivel nincs megbízható adat róla. Abban viszont egyetértenek, hogy már évezredek óta ismerik és használják ezt az Elő-Ázsiában őshonos növényt, amelynekszámos magyar elnevezése is ismert.
Csak néhány ezek közül: cigánypetrezselyem, beléndfű, bolhafű, büdöskapor, koldusbors, zergefű. Poloskaszagú kapornak is hívják, mivel az egész növény és éretlen magja erőteljes, poloskára emlékeztető illatanyagot bocsát ki magából. A neve is a görög korisz (poloska) szóból származik. Talán ennek is köszönheti, hogy valaki nagyon szereti, vagy rosszul van tőle. Meglepődve olvastam, hogy még virtuális koriandergyűlölő klub is létezik. A termése viszont citromra hasonlító illatú, aromás, illóolaja egyes férfiparfümök összetevője.
Évezredes hagyományát támasztja alá, hogy már az Ebers-papiruszokon is szerepelt, a mártások ízesítőjeként. A görögök és rómaiak a bor ízesítésére használták, de találhatunk bibliai említést is róla, ahol a mennyei mannát hasonlítják a koriander magjához. Az egyiptomiak a fáraók sírjába is tettek belőle, a boldogság fűszerének, szerelmi serkentőnek tartották. A kínaiakúgy hitték, a koriandermag rágcsálásával a halhatatlanság felé tesznek egy-egy lépést. Ennél hétköznapibb hatását az indiaiak figyelték meg, használták a szülés megkönnyítésére, szélhajtásra, székrekedés esetén. Európában a 16. századtól termesztik, a rómaiak honosították meg, nekünk, magyaroknak az egyik legrégebbi gyógy-és fűszernövényünk.
Pár szó a növényről
A koriander a zárvatermők törzsébe tartozó, kétszikű, ernyősvirágzatú növény. A zellerfélék családjába soroljuk, egyéves, lágyszárú növény. A termése ikerkaszat, barnás-sárga, kemény, 3-5mm nagyságú. A levele nagyon hasonlít a petrezselyemre, de íze miatt nem összetéveszthető vele. Vékony főgyökere alig ágazik el, gyökérzete a talaj felső 30-40 centiméterében található. Szára 30-100 cm magas, ernyős virágzata fehér vagy lilás.
A koriander mint fűszernövény
Az ételízesítés terén a gyökere, magja, és a levele is felhasználásra kerülhet.
Fűszerként leggyakrabban a magját használják, egészben főként savanyúságokhoz, de a belőle készült őrlemény, amely enyhén citrusos ízt ad az ételeknek, nagyon meghatározó például az indiai és a grúz konyhában. Őrölve - a karakteresebb ízhatás érdekében lehetőleg frissen, mozsárban törve - használják amiatt, hogy eloszoljon az íze, ne legyen olyan domináns, mint egy mag elrágása közben lenne. Többek között húsokhoz, mártásokhoz, pácoláshoz, káposztaételekhez, kolbászokhoz, sőt likőr- és sörkészítésben is használják. Kerülhet kenyérbe, süteménybe, zöldség- és gyümölcssalátákba.
A koriander zöld levele az, amelyet valaki vagy imád, vagy csatlakozik miatta az említett klubhoz. Legalább olyan széleskörű a használata, mint a magjának. A citrusos jelleget kiegészíti a domináns íze, amely kiválóan illik a csípős-fűszeres ételekhez, érdemes mentával is társítani.
A gyökerét a thai konyhában levesekben, pasztákban használják. A boszorkánykonyhában számtalan ötletet találhatunk a koriander felhasználására ételeinkben, mind a magot, mind a levelet tekintve. A levelet azonban érdemes a főzés végén hozzáadni, hogy megőrizzük aromáját és egyúttal a hatóanyagokat.
A koriander felhasználása gyógynövényként
Levele és magja is büszkélkedhet például feszültségcsökkentő, fájdalomcsillapító gyógyhatással. Magja étkezés után elrágcsálva megállíthatja a csuklást. Ismeretes szélhajtó, emésztést javító és vértisztító hatása is. Segíthet székrekedés, hányinger esetén is.Étvágyjavító, a belőle készült tea naponta többszöri fogyasztása (2 teáskanál magot 150ml vízzel leforrázunk, 15 percig állni hagyjuk) fokozza az emésztőnedvek elválasztását, csökkenti a puffadást, természeteslázcsillapító és hurutoldó.
A magjából nyert illóolaj baktérium-, vírus- és gombaellenes hatású, amely azonban várandós kismamák számára nem ajánlott. Kiváló vérkeringést serkentő hatása miatt külsőleg önmagában, vagy reuma, köszvény elleni bedörzsölőszerek fő alkotóelemeként használatos. A szépségápolásbanszintén szerepe van ezen tulajdonságának, anyagcsere problémákból adódó bőrproblémák, különösen narancsbőr kezelésében hatékony. Serkenti a központi idegrendszert, így szorongást, feszültséget old, de akár nagy traumáknál is bevethető. Kiegyensúlyozza a női hormonháztartást, enyhítheti a menstruáció, klimax kellemetlen tüneteit. Az impotenciára is jó hatással van.
A koriander mint nehézfém eltávolító
A nehézfém terheltségről és a kivezetés fontosságáról nagyon sokat hallani az utóbbi időben. Nehézfémeket már magzati korban elkezdünk “begyűjteni" a méhlepényen keresztül, utána az anyatejjel, majd az oltásokkal, de ételekkel, vízzel, levegővel is növeljük ennek mértékét. Akinek van vagy volt amalgám tömése, szintén biztos lehet a nehézfém terheltségben. A kivezetésben is segítségünkre lehet a koriander, hisz kiváló méregtelenítő, segíti a méreganyagok kioldását.
Érdemes azonban figyelembe venni, hogy algával, Huminiqummal vagy bármelyik kálciumban vagy ásványi anyagban gazdag készítménnyel együtt fogyasztva biztosabb a méreganyagok kiürülése, hisz ezek vezeti ki a koriander által “fellazított" nehézfémeket.
Leveléből készíthető házilag is tinktúra, de megbízható cseppeket is kaphatunk. A tinktúra természetesen koncentráltabb hatású, de már a friss levelek rendszeres fogyasztása is bír ilyen hatással. Bármilyen gyümölccsel, vízzel összeturmixolhatjuk, és kész is az oldalon sokat emlegetett zöldturmix.
Koriander a konyhaablakban. Vagy inkább a kertben?
Többféle információt találtam ez ügyben, ezért egyeztettem bionom kertészünkkel, Misivel.
A kertészetekben lehet kapni koriandert cserépben, tehát lehet kert híján is saját növényünk, viszont ez esetben csak zöldfűszerként, a levelét használhatjuk.Azonban mivel fényigényes növény, ezért megfelelő ápolás mellett sem lesz olyan szép, mint a kertben lenne.Figyeljünk arra, hogy nagyobb cserépben növekedhessen, hisz a gyökerének sok hely kell. Hogy sokáig élvezhessük a levelét, mindig csak a nagyobb leveleket csípjük le, így a kisebb, még növésben lévő levelek tovább fejlődhetnek.
Viszont, ha a magját szeretnénk, akkor mindenképp a kertbe kell ültetnünk. Ha elég fényt kap, ám túl meleg a környezet, hamarabb megnyúlhat, így hamarabb magot hoz. Ugyanakkor, ha ezt elkerüljük, tovább használhatjuk a levelét. Víz - és tápanyagigénye közepes.
Forrás: antalvali.com |
|
|
0 komment
, kategória: A természet gyógyszertárából |
|
|
|
|
|
2014-06-01 14:50:57, vasárnap
|
|
|
Piroslik a parlagok, gabonaföldek, útszélek zöldjének vadvirága, amely egész Európában elterjedt, és hazánkban is mindenütt gyakori. Egyszerű szépsége mellett gyógyhatása sem utolsó. Főleg a felsőlégúti panaszoknál segít.
Májustól júliusig virágzik, de kési kelés esetén előfordul, hogy októberben bontja messziről virító, piros virágait. A pipacs kinyílt virágának szirmait és magját májustól augusztusig gyűjtik (lehetőleg száraz időben) és vékony rétegben elterítve, árnyékos helyen szárítják. A virágából készült tea köhögéscsillapító és nyugtató hatású. Virágszirmaiból vörös ételfesték készül. Nemesített változatait, amelyek a vad fajnál nagyobb virágúak és különlegesebb színűek, a kertekbe ültetik.
A pipacs teája köhögéscsillapító és enyhe nyugtató hatású. Forrázata szemborogatásra és toroköblögetésre alkalmazható. Ugyanakkor idegcsillapító teaként sem utolsó (a migrénes fejfájásra kevert teák egyik fontos eleme.), mellfájásnál, valamint köhögésnél, tüdőbajnál a teához mézet adva használják.
Tea-készítés: ½ l vízzel leforrázunk 15 g. pipacsot és 20 perc állás után szűrjük le. Mézzel és citrom levével ízesítjük.
KÖHÖGÉSCSILLAPÍTÁSRA
Nemcsak tehát, hanem szirupot is készíthetsz pipacsból.
20 g pipacsszirmot 12 órán keresztül áztatunk 2,5 dl langyos vízben, majd kipréseljük, öntünk hozzá 100 g glicerint, 250 g cukrot, és szirupot főzünk belőle.
Felnőttek naponta legfeljebb 3 alkalommal fogyasszanak belőle egy-egy evőkanállal!
SZÁRAZ KÖHÖGÉS ESETÉN
Amikor ellenjavaltak a kodeintartalmú gyógyszerek, nagy segítségünkre lehet a pipacssziromból készített tea. Ehhez 1g (2 kávéskanálnyi) mennyiséget kell leforráznunk 2 dl forró vízzel, 15 percig állni hagyjuk, majd megisszuk. Naponta 2 adagot fogyasztunk. Gyerekeknek mézes keverék formájában adjuk, úgy, hogy fél evőkanálnyi főzetet 2 evőkanál mézzel keverünk össze.
A köhögő betegnél nemcsak a köhögést csillapítja, hanem meg is nyugtatja, ezzel is elősegíti a gyógyulást. Ugyanilyen jótékony hatású az asztma, heveny hörghurut vagy mandulagyulladás esetén.
ILLATOS SZIRMOKKAL KEVERVE
A pipacsszirmokat össze lehet keverni nagyon illatos, piros rózsaszirmokkal. Ezekből köhögéscsillapító növényi balzsamot készítünk, amelyben a rózsa gyulladás gátló és összehúzó hatása érvényesül.
MÁS GYÓGYNÖVÉNYEKKEL KÖPTETŐ HATÁSÚ
A pipacsszirom a papsajttal, a hársfa- és bodzavirággal, valamint az ökörfarkkóróval elkeverve köptető-nyugtató teakeverékké lép elő. Az 1:1 arányú keverékből 15 g-ot 5 dl vízzel leforrázunk és 10 percig lúgozódni hagyjuk. Ezután leszűrjük, sötét mézzel ízesítjük és 2 óránként egy-egy evőkanállal fogyasztunk belőle.
A HOMEOPÁTIA SEM NÉLKÜLÖZI
Légúti problémák, felső légúti gyulladásos betegségek gyógyítására, valamint káros mellékhatásoktól mentes nyugtatásra a homeopátiában is megtalálhat a pipacs. A D3 potenciájú készítményből naponta háromszor 8 cseppet kell bevenni.
TOROKFÁJÁSRA
A pipacs levéből készített gargalizálószert használhatjuk. Ehhez 2 evőkanálnyi felaprított levelet leforrázunk 5 dl vízzel, és 15 percig lúgozódni hagyjuk. Leszűrjük, és naponta 3-5 alkalommal öblögetünk vele, de óvatosan, nehogy lenyeljük, hiszen a szára és a levele (a mákfejhez hasonlóan) ópiumot tartalmaz!
Forrás: astronet.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: A természet gyógyszertárából |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2014. Június
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
188 db bejegyzés |
e év: |
1742 db bejegyzés |
Összes: |
8746 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (22)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (638)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (73)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 2705
- e Hét: 5572
- e Hónap: 11944
- e Év: 62735
|
|
|