|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 4
|
|
|
|
2014-06-10 22:24:31, kedd
|
|
|
Tészta:
400 g liszt
2 evőkanál kakaó
2 evőkanál méz
2 tojás
200 g cukor
50 g vaj
2 kiskanál szódabikarbóna
Főzött krém:
fél liter tej
4 ek. enyhén púpozott liszt
200 g porcukor
1 teáskanál vanília kivonat
Gesztenyekrém:
500 g gesztenyemassza
150 g puha vaj
100 g cukor
3 evőkanál rum
Tetejére:
100 g étcsokoládé
1 evőkanál olaj
Díszítéshez:
1 pici tojás fehérje és 100 g porcukor fényes habosra verve
Elkészítés:
A kakaót, mézet, cukrot, tojást és vajat gőz felett összeolvasztjuk, melegítjük.
Utána a szódabikarbónás liszthez forgatjuk egy hablapát segítségével, majd a végén kézzel a lisztezett munkapulton jó összegyúrjuk.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk és 35x25 cm-es téglalappá nyújtjuk mindegyiket a vajazott lisztezett gáztepsi hátulján és ezen sütjük 8(!) percig. Amíg az egyik tésztával dolgozunk a többit tegyük félre, folpackkal letakarva a meleg konyhában, mert, ha nem hűl ki a tészta akkor könnyen nyújtható marad.
8 perc sütési idő után kivesszük a tepsit, és 5 percig hagyjuk a tepsi hátulján, hogy készre süljön, majd palacsinta lapáttal vagy egy hosszú késsel óvatosan leválasztjuk. Így készítjük a következő 2 lapot is, de a tepsi hátulját letöröljük, újra vajazzuk és lisztezzük.
A vajat kikeverjük a porcukorral a gesztenyével és rummal.
A lisztet és cukrot összekeverjük, majd kézi habverővel apránként hozzákeverjük a tejet, hogy csomómentes legyen, majd sűrű krémmé főzzük. Hideg vízbe állítva sűrűn megkeverve lehűtjük, majd robotgéppel a vajas gesztenyéhez dolgozzuk.
A lapokat megtöltjük, legfelülre tésztalap kerül.
Vízgőz felett összeolvasztjuk a csokoládét és az olajat, majd bevonjuk vele a süteményt. Gyorsan mehet a hűtőbe dermedésig, de éjszakára vagy pár órára vegyük majd ki, hogy a sütemény összepuhuljon.
Ha szeretnénk, hogy ünnepi külseje legyen, írókázzuk be a tetejét.
forrás: http://barbikonyhaja.blogspot.hu/2013/11/mezes-gesztenyes-kremes.html |
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|
|
|
2014-06-10 22:21:55, kedd
|
|
|
A barna tésztához:
15 dkg liszt
5 dkg vaj
7 dkg cukor
1 evőkanál tejföl
1 evőkanál kakaópor
1 mokkáskanál sütőpor
A fehér tésztához:
50 dkg liszt
20 dkg vaj
25 dkg porcukor
1 tojás
1/2 csomag sütőpor
3-4 evőkanál tejföl
A krémhez:
6 dl tej
2 csomag vaníliaízű pudingpor
20 dkg porcukor
25 dkg vaj
2 csomag vaníliás cukor
A lapok lekenéséhez:
1/2 üveg házi baracklekvár
25 dkg vágott dió
A tetejére:
2 tojásfehérje
20 dkg porcukor
10 dkg barna tortabevonó
5 dkg fehér csokoládé
A tepsi mérete:
26 × 36 cm-es nagy gáztepsi
A barna tészta hozzávalóit összegyúrjuk és folpackba csomagoljuk (én fagyasztóba tettem felhasználásig). A fehér tésztát is összegyúrjuk, 3 cipóra osztjuk. Mindegyik fehér tésztát tepsi méretűre nyújtjuk. A tepsi hátoldalát vajjal lekenjük, a tésztát ráterítjük, lekvárral lekenjük, darabos dióval megszórjuk, majd a barna tészta 1/3 részét ráreszeljük és 180°C-ra előmelegített sütőben megsütjük. A másik 2 cipónál is így járunk el.
A krémhez a tejjel összekeverjük a pudingporokat, cukrokat, majd felfőzzük és kihűtjük. A vajat kihabosítjuk, és a kihűlt krémmel habosra keverjük. A kihűlt tésztalapokat betöltjük. A tetejére a csokoládékat felolvasztjuk és a süteményt bevonjuk.
Most a sütemény 1/3 részére csokoládébevonat került, a többire az eredeti recept szerint a tojásfehérjéket a porcukorral vízgőz felett kemény habbá vertem és a sütemény tetejére simítottam, végül csokoládéforgáccsal megszórtam.
Nagyon finom, mutatós, jó magas, kiadós süti. Szívből ajánlom másoknak is.
Vass Lászlóné készítette el Orbán Rozália receptje alapján.
Forrás: http://webcukraszda.hu/havasi-gyopar-2/ |
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|
|
|
2014-06-10 22:16:06, kedd
|
|
|
Hozzávalók a csodatésztához (12 db szívhez):
250 g tejföl (kefir vagy joghurt is jó)
2 tojás
100 g olvasztott vaj
1 kávéskanál só
6 evőkanál cukor
25 g friss élesztő
fél kg liszt
Mákos töltelék:
Ez a mennyiség 9 db szívhez elég a maradék 3-mat nutellával kenjük majd meg!
200 g mák
100 g kristálycukor
2 evőkanál baracklekvár
2 evőkanál méz
fél dl tej (50 ml)
Elkészítés:
A tojásokat a cukorral, sóval kikeverjük majd a tejfölt és olvasztott vajat is hozzákeverjük. Mehet hozzá a liszt és az élesztő, amivel min. 10 percig dagasztjuk, de legalább addig, amíg a tészta el nem válik az edény falától.
A tészta kicsit ragadós és lágy kell legyen úgyhogy a lisztet úgy adagoljuk. A tojások mérete miatt ez nem mindig egyforma.
A bedagasztott tésztát egy kizsírozott mély tálba tesszük és letakarva aludni küldjük a hűtőbe.
3 óra múlva lehet használni, de akár következő nap este is megsüthető.
Másnap reggel a hűtőből kivéve hagyjuk melegedni kb. fél órát, majd lisztezett felületen gyúrjuk át, vágjuk 12 részre.
Ezalatt a mákot a cukorral daráljuk le, majd a többi hozzávalóval egy lábosba melegítsük össze krémes kenhető állagúra.
A sütőt 190 fokra melegítsük elő, a gáztepsit pedig béleljük ki sütőpapírral.
A kis darab tésztákat egyesével nyújtsunk vékony ovális alakúra, majd kenjük meg máktöltelékkel és szorosan tekerjük fel, majd hajtsuk ketté.
A hajtás felőli részen vágjuk át a tésztát a fotón látható módon, a végétől kb. 1 cm-re, majd az így kapott két szirmot fordítsuk ki.
A sütőpapiros tepsire sorakoztatjuk őket.
A tészta részeket kenjük le tojássárgával, majd süssük pirosra a szíveket. Kb. 20 perc alatt.
http://barbikonyhaja.blogspot.hu/2014/03/makos-es-nutellas-szivek-ejszaka.html |
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 4
|
|
|
|
2014. Június
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
97 db bejegyzés |
e év: |
909 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 482
- e Hét: 1414
- e Hónap: 2406
- e Év: 34135
|
|
|