Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Étkezési tippek stresszeseknek – ne nyeljünk le minden
  2014-06-12 19:26:38, csütörtök
 
  A gyümölcs és a zöldség fitten tart. Napi 650 grammnyi mennyiség fogyasztása ajánlott, ez például egy alma, egy pohár narancslé, egy paprika és két marék salátaféle.

A friss gyümölcs és zöldség jobbak, mint a vitaminkészítmények. Pirulákra csak akkor van szükség, ha betegek vagyunk, vagy hiányjelenségeink vannak.

Egy jó reggeli biztosítja az alapot, hogy a stresszes napokat is átvészeljük. Ha korán reggel még nem tudunk enni, kezdjünk legalább egy darab gyümölccsel, egy gyümölcslével vagy egy joghurttal.

Ne próbáljuk meg a stresszt evéssel leküzdeni, mert ettől meghízunk. Jobbak a relaxáló gyakorlatok vagy a mozgás, ha ki szeretnénk kapcsolni.
Együnk lassan és rágjunk alaposan - akkor is, ha úgy gondoljuk, nincs időnk. A szervezetnek szüksége van egy kis időre, amíg érzi a jóllakottságot. Amúgy általában többet eszünk a szükségesnél.

Próbáljuk meg az étkezéseinket rohanó időkben is nyugalomban elkölteni. Ha habzsolunk, az étel a gyomrunkra nehezedik - ez akár további stresszt is okozhat.
Ha a stressztől el is megy az étvágyunk, akkor is együnk valamit - próbálkozzunk legalább valami könnyűvel: gyümölcsös joghurttal például.

Kis köztes étkezésekkel kerüljük el a teljesítmény romlását. Ha nem tesszük, csökken a vér cukortartalma: fáradtnak és kedvetlennek érezzük magunkat. A csokoládé, a sütemény vagy a limonádé csak rövid távon élénkít fel. A gyümölcs vagy a teljes kiőrlésű gabonából készült snack alkalmasabb a köztes étkezésekre.

Igyunk a nap folyamán elosztva legalább 1,5 liter folyadékot - akkor is, ha egyik találkozóról a másikra rohanunk. Különben kevésbé leszünk teljesítőképesek, lehet, hogy még a fejünk is fájni kezd. Mindenesetre ne igyunk túl sok kávét vagy teát, mert csak még idegesebbek leszünk.
I-M
 
 
0 komment , kategória:  Tudnod Kell  
All inclusive
  2014-06-12 19:24:35, csütörtök
 
  A teljes panzió vagy az all inclusive tulajdonképpen tartós evést jelent, és ezt minden nap. Reggeli, ebéd, vacsora - állandó tömés, mert hisz nem kerül semmibe, és az utazást már úgyis kifizettük - tehát muszáj kihasználni!

Ne gondoljuk azt, hogy mindent fel kell falni, mert hisz kifizettük. Csak akkor együnk, ha tényleg éhesek vagyunk. Ne azért menjünk enni, mert éppen evésidő van. Inkább hagyjunk ki egy étkezést, cserébe a következőt annál jobban élvezzük. Vagy ne együnk kényszeresen minden étkezésnél mindenből és mindent. Elég egy kör is, főleg nyaraláskor, amikor a kalóriafelhasználás amúgy is korlátozott. És ne igyunk túlzott mértékben alkoholt, csak mert esetleg azt is tartalmazza az ár.

Egy kis összefoglaló, hogyan nyaraljunk hízás nélkül:
Ne együnk túl sokat.
Inkább hagyjunk ki egyszer egy étkezést, mint hogy étvágy nélkül együnk.
Vegyünk kis adagokat a tányérra.
Együnk sok zöldséget.

A kevesebb több! Fogyasszunk bőségesen, de ne telítsük el magunkat.
Ne igyunk túl sok alkoholt.
Igyunk sokat (főleg ha forróság van), de ne feltétlenül édes italokat.
Fogyasszunk desszertet - végül is vakáció van.
Mozogjunk étkezés után, hogy a kalóriákat elégessük.

Ha csak lustálkodunk (a strandon, a medencénél), akkor a kalóriabevitelt is feltétlenül jelentősen csökkenteni kell.
Figyeljünk a gyerekeinkre, hogy ne fussanak állandóan a snack bárba fagylaltért vagy zsíros ennivalókért.

Vigyünk haza helyi recepteket, így otthon is meg tudjuk főzni a nyaralás ízeit anélkül, hogy a következő nyaraláskor a jó kis specialitást valósággal magunkba kéne tömnünk.
Ha olyan helyre utazunk, ahol még nem jártunk, tájékozódjunk előre az országról és az étkezési szokásokról, hogy meg tudjuk előre tervezni, mit fogunk majd enni. Az internet világában nem nehéz erről információkat begyűjteni. Általános szabály: minél több a turista, annál nagyobb a veszélye, hogy egészségtelen ételeket fogjunk ki.
I-M
 
 
0 komment , kategória:  Tudnod Kell  
hogyan kell természetes D-vitaminnal fenntartania egészséges
  2014-06-12 19:18:54, csütörtök
 
  D-VITAMINNAL AZ EGÉSZSÉGES TESTSÚLYÉRT

Felejtse el a diétás pirulákat: tanulja meg, hogyan kell természetes D-vitaminnal fenntartania egészséges testsúlyát.

A gyógyszeripar állandóan ontja ki az újabbnál újabb diétás étrendkiegészítőket. Az elkövetkező években biztosan lesz néhány olyan tabletta is amelynek nagyon komoly mellékhatásai lesznek. Ha Ön túlsúlyos és testsúlya problémákat okoz, akkor érdemes elkerülni ezeket a pirulákat és helyette megpróbálni a D-vitamint, valamint egyéb étrend- és életmódbeli változásokat a fogyás hatékony alternatíváiként.

Egy a közelmúltban randomizált, kontrollált vizsgálat során a teheráni egyetemen Iránban, túlsúlyos nők rendszeresen kaptak nagy dózisú D-vitamint magasabb mennyiségben, mint a tipikus ajánlott napi bevitel (RDA). A fogyással a D-vitamint szedő csoport sokkal jobban boldogult, mint a placebo csoport résztvevői. Annak ellenére, hogy a vizsgálat csak megfigyeléses volt, az eredmények arra utalnak, hogy a a felgyorsult fogyásban a D-vitamin okozati, nem pedig korrelatív tényező.

A véletlenszerűen kiválasztott 77 túlsúlyos nő közül akik napi 1000 nemzetközi egység (NE) D-vitamint vagy placebot kaptak, a D-vitamin-csoport tagjai öt kilóval többet fogytak, mint a placebo csoport tagjai. Ezen kívül a D-vitamin csoport javult lipoprotein-koleszterin arányt is mutott és a pontszámok megerősítik számos más tanulmány eredményeit is amelyek azt mutatják, hogy a D-vitamin a szív-és érrendszeri egészség támogatója és véd a szívkárosodás ellen is.
A testzsír tömeg szignifikánsan csökkent a D-vitamin-csoportban, sokkal nagyobb mértékű volt a súlyvesztés mint a placebo csoportban" írták a szerzők tanulmányukban, amely teljes egészében megjelent a British Journal of Nutrition cimü szaklapban. “Az eredmények azt mutatták, hogy a D2-vitamin szedése jelentősen javíthatja a HDL-és LDL koleszterin szintjét és az ApoA-I koncentrációt , ami a HDL-koleszterin fehérje összetevője."

Dr. John Cannell, a D-vitaminról a közelmúltban azt nyilatkozta, hogy a D-vitamin valóban úgy tűnik hogy fogyáshoz vezet, ha nem pusztán azáltal, hogy növeli a szív egészségét és biztosítja a szervezet számára a többlet energiát. Javasolja a napi 5000 NE D-vitamin fogyasztását átlagos súlyú felnőttek esetén. 10.000 NE-t naponta a 130 kg fölötti súllyal rendelkezőknek ajánl.

Másik nagyszerű módja annak, hogy a szervezet természetes úton állítsa elő az optimális D-vitamin szintet: a napozás.

Ajánlott írások: - ÉRDEKES KUTATÁSI EREDMÉNYEK A D-VITAMINRÓL
- A D-VITAMIN A RÁK ELLEN
- MAGNÉZIUM NÉLKÜL A D-VITAMIN NEM HASZNOSUL

Forrás: naturahirek.com
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lassan megvirrad
  2014-06-12 08:58:31, csütörtök
 
 
Az asszony furcsa fájdalomra ébredt, úgy érezte a mellkasát satuba szorították. Levegő után kapkodott, kövér verejtékcseppek gördültek le a homlokáról. Jéghideg fuvallatot érzett. Arra gondolt talán a kaszás legyezgeti. Régi ismerősök vele, rángatta már alatta párszor a gyékényt, de a lélek akarata erősebbnek bizonyult és elkergette.
Megpróbált felkelni, közelebb menni a komódhoz, ahol a gyógyszeres doboz van. Eszébe jutott a pirula, amit a gondozónő a napokban hozott a patikából. Azt mondta az orvos, hasonló tünetek észlelésekor azonnal tegyen belőle a nyelve alá. Most lenne szükség, de ahhoz erő kell. Felült az ágy szélére, eközben azonban ringlispíllé változott a szoba. Nem emlékszik hogyan csúszott le a padlóra. Összegörnyedve feltápászkodott. Hideg nyirkos testtel, remegő lábakkal ismét kísérletet tett az életmentő tabletta felé. Pár lépés imbolygás után a markában tudhatta. Reszkető kézzel szabadította meg a fiolát a dugótól. Végre a nyelve alatt volt a parányi pirula. Pár pillanat múlva forróság öntötte el egész testét, majd mellkasa lassan felszabadult a nyomásból, légzése visszatért a szabályoshoz közeli állapotba. Lassan kiegyenesedett, elindult az ágyához, és visszafeküdt. Rettentő fejfájás gyötörte, erre a mellékhatásra figyelmeztették, az értágító nem válogat, nem csak a koszorúeret, az agyi ereket is tágítja. Nem baj, majd elmúlik, a lényeg, hogy sikerült...
Csak az a fránya várólista ne lenne. Legutóbb doktor fejét csóválta, vizsgálat közben. EKG és az ultrahang szerint a műtétet nem kerülheti el. A rosszullétei egyre sűrűbben jelentkeznek. Talán mégis szólni kellene a gyerekeknek. -morfondírozott magában. Nem, azt nem lehet! Mindegyikük a saját gondjával, bajával van elfoglalva, hogyan terhelhetné tovább bármelyiküket a nyavalyáival. Fogy az út előttünk, lassan elfogyunk, egyre közelebb jutunk a végállomáshoz. Mindig is így volt, ez az élet rendje. Születünk és meghalunk. Mit kell ennek akkora feneket keríteni? -dorgálta magát.
Az ajtót mostanság nem zárja magára, bármennyire is fél egyedül. Minden nap megy a gondozónő, ha jön a baj, be tudjon menni.
Beszélik a faluban, nem kellene annyit várni műtétre, ha lenne pénze, magánklinikára. Nem is gondolkodik azon, mennyibe kerülhet egy ilyen műtét. Az is lehet, hogy elvinné a ház árát, akkor meg hova menne? Különben is, ez az örökségük a gyerekeknek, a fele az övék az apjuk után. Volt kis spórolt pénzük, el is költötték, csak a temetésekre hagytak. Csináltattak síremléket, olyat, amit nem kell tisztíttatni, az eső lemossa a márványlapot, ami a műkövet lefedi. Nem volt olcsó, de elég, ha egy évben kétszer hoznak rá művirág koszorút, az kitart egész évben. Talán a papa is megbocsátja nekik. Jaj, de nagyon utálta a művirágot, meg is szólta azokat, akik tarka selyem virággal rakták tele a vázákat.
Itt tartott gondolataiban, amikor gyönyörű aranyfény ragyogta be a szobát, megnyílt a szobaajtó, egy fiatalember lépett be. Ahogy közeledett feléje felismerte benne egykori vőlegényét. Két lépés választotta őket el egymástól, amikor a deli legény mosolyogva nyújtotta át a meglepést, egy nagy csokor vörös rózsát, majd így szólt:
- Kérlek szépen kedves, gyere velem! Elviszlek egy másik világba, oda, ahol nincs gond, a fájdalmat és nem ismernek mást, csak örömöt, meglásd, azaz igazi és boldogság. Mindig szeretted a zenét, a Szférák zenéjét örökké hallhatod, ott fényruhában járjuk majd együtt a mennyei táncot. - fejezte be mondókáját és kezét nyújtotta felé.
Indulni készült feléje, már majdnem összeért a kezük, amikor a kép eltűnt...
Megborzongott, érezte, vacog. Nyirkos teste fázott. Haragudott magára, amiért visszatért a mába. Nem tudta hova tenni az elmúlt pillanatot, talán kicsit elbóbiskolt, vagy tényleg eljött érte a szeretett férfi, akivel negyven évet élte az életét. Jó ember volt, egyszer kirúgott a hámból, csak a megtépázott sörényéről vette észre, hogy rossz útra tévedt. Engedte volna, de mindenáron maradni akart. Lassan és nehezen bocsátott neki, mindég eléje vetette, látta bűnbánatát, és jóvátételi szándékát, aztán elhagyta a macerát. Életük visszatért a megszokott kerékvágásba. Lett a dolognak azonban egy humoros hozadéka, mindig eszébe jut egy közmondás, amikor hűtlenségről beszélnek. Ha valaki tejet akar inni, nem kell a tehenet megvenni, mert az otthoninál jobbat úgy sem talál. Na, most már biztos túl van a válságon, ha ilyen botorság jutott az eszébe. Mélyeket lélegzett, ismét átjárta az éltető levegő a tüdejét, minden sejtje új erőre kapott. Pihen még, ameddig a kakas nem hívja munkára. Nem tartott soká a lelki vigadalom, mert ismét jött a mindent megsemmisítő fájdalom. Nem csak a mellkasába, az állába, vállába, és a karjába. Markába szorította a kicsi fiolát, újra kibontotta és a nyelve alá tett még egy nitroglicerin származékot. Fájdalmában, halál félelmét, a halálvágy váltotta fel. Szerette volna felidézni azt a bizonyos fényt, amit egyszer már látott, de nem sikerült. A természetes fény fordult, akkor vette észrevette, hogy az ajtó félig nyitva van. Úgy emlékezett este becsukta, de az is lehet, hogy csak arra akart emlékezni. Pár perc múlva a görcs ismét oldódott. Megpróbált elaludni, de nem jött álom a szemére. Magára húzta a takarót, és tudatosan elmerült az emlékeiben.
Milyen más volt régen. A szülői házban három nemzedék élt együtt. Mindenkinek megvolt a feladata. A nagyszülők bölcsességét mindenki tisztelte, hallgattak a tapasztalt, jó szóra. Nagyanyó a közös vacsoránál beszélte meg a másnapi ebédet. Sokszor összekacsintottak, ha olyan kívánsággal álltak elő a felnőttek, amit az unokák nem szerettek. A nagyi addig csűrte csavarta másnapi teendőinek sokaságát, hogy csak arra jutott idő, amit az unokák szeretnek. A nagyapa, pedig mindent megjavított, hogy a szülők tudjanak vele dolgozni. Szerszámkovácsként mindenhez értett. Még az alvó baba beragadt szemét is ki tudta nyitni úgy, hogy pislogni tudott újra.
Nem volt akkoriban tabu az öregség, betegség, és a halál.
Egyszer elhívták őket a rokonok fajura, amikor a szüle meghalt. A nagyszobában leterítve állt az asztal és rajta szépen felöltöztetve feküdt a megboldogult. Körben székek, és kis sámlik. Feketébe öltözött, kendős asszonyok sírtak, ríttak, kántálva. Ők voltak a sirató asszonyok. A másik szobában, csendben, terített asztalnál emlékeztek az elhunytról. Az unokák is odamehettek, elköszönni és beszélgetni a halotthoz. Természetes velejárója volt a halál az életnek, mint a születés.
Milyen más lett a világ! A betegember ma társadalmi- és családi teher, a halál, pedig belopta magát a kórházakba, intézményesítve lett.
Lassan megvirradt. Túl van egy nehéz éjszakán. Imával köszöntötte a felkelő Napot, ideje visszatérni az emlékek birodalmából, a dolgos hétköznaphoz, várták már állatok. Egy óra múlva felöltözött, begyújtott a konyhába, feltette a tegnapi ételmaradékot melegedni. Reggeli imával a lelki táplálékon ő már túl van. Felvette pruszlikját, elindult a lábassal az udvarra, ahol várták. A küszöb előtt állt az edénye mellett a kutya, nem messze tőle két macska, de a madáretető is magokra ácsingózott.
Erősnek kell lennie, hiszen van még teendője bőven...
Lélek Sándorné
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2014.05 2014. Június 2014.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 188 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 735
  • e Hét: 2951
  • e Hónap: 4846
  • e Év: 55637
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.