Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Fahéj – a cukorbetegek gyógyszere lehet
  2014-06-13 14:08:27, péntek
 
  Amikor a fahéjra gondolunk, rögtön a karácsonyi sütemények és a forralt bor jut eszünkbe. A fahéjat az egzotikumhoz kötjük, egy olyan egzotikumhoz, amelyet manapság szinte mindenki megengedhet magának. Régebben a fahéj megfizethetetlenül drága volt. Viszonylag ismeretlen azonban, hogy a fahéj kimondottan sokoldalú gyógyszer. Alig létezik olyan panasz, amit ne enyhíthetnénk fahéjjal. Különös figyelmet kapott az elmúlt években a fahéj vércukorszint-csökkentő hatása, mert nem sok gyógynövény képes ennyire elősegíteni a diabétesz kezelését, mint a fahéj.

Alkalmazása
A fahéjat leggyakrabban édességekhez használják. De teákban is kitűnő ízesítő lehet. Ismert a fahéj az indiaiak teájából is, és ha figyelembe vesszük a sokféle gyógyhatását, arra a következtetésre jutunk, hogy az indiaiak tudják, miért isznak naponta fahéjas teát.

Sokféle hatás
A fahéjas tea nemcsak erősít és antibakteriális hatású, hanem a legtöbb megfázási tüneten is segít. Ezen kívül erősíti az emésztést, és serkenti a vérkeringést. A hölgyek a fahéj segítségével enyhíthetik a menstruációs és a változókori problémákat.

Külsőleges hatás
Külsőleg alkalmazva a fahéj serkenti a bőrt, különösen a fahéj illóolaja. Az alkalmazás helyén elősegíti a vérkeringést, és óvatosan adagolva enyhítheti a fájdalmakat. Görcsoldó hatása miatt a fahéjat külsőleg feszültség, merevség ellen is alkalmazhatjuk.

A fahéj csökkenti a vércukorszintet
Különösen látványos azonban a fahéj vércukorszint-csökkentő hatása, amely még nem olyan régóta ismert. A megfelelő diétával, mozgással, túlsúly leadásával együtt a fahéj rendszeres élvezete (mintegy fél teáskanálnyi fahéj naponta) jelentősen csökkentheti a vércukorszintet. Enyhe diabétesznél ezen a módon olykor a kémiai vércukorcsökkentőkről is lemondhatunk. Inzulinfüggő diabétesznél a fahéjjal elérhetjük, hogy kevesebb inzulin is elég legyen.
I-M
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyászat  
Ha nem jut eszünkbe
  2014-06-13 14:07:14, péntek
 
  Mindenkivel előfordulhat, hogy időnként elfelejt valamit, esetleg egy ismerős neve nem ugrik be. Amikor azonban ez feltűnően gyakran fordul elő és esetleg egyéb tünetek is kísérik (mint például szédülés), érdemes kivizsgáltatni. Memóriánk segítségével a környezetből érkező információkat megjegyezzük és később szükség esetén felelevenítjük. Az életkor előrehaladtával a memória kapacitása általában csökkenni kezd.

Memóriazavar
Az emlékezés zavara az idegrendszer valamely sérüléséhez, fejletlenségéhez, érelmeszesedéshez is köthető. Ezenkívül kialakulhat bizonyos betegségek szövődményeként vagy túlzott alkoholfogyasztás következtében is. Normál esetben az ember feledékenysége változatlan, kóros esetben viszont idővel egyre súlyosabb mértéket ölt.
Memóriazavar okai
Az időskori memóriazavar hátterében a megváltozott biológiai okok állnak, hiszen pl. érszűkület következtében csökken a szövetek és szervek vérellátása, ami miatt az agy érzékenyen reagál. Különböző gyógyszerek mellékhatása is lehet, de okozhatják lelki problémák, depresszió is vagy egyéb betegségek, mint az Alzheimer-kór.

Tünetei
A memóriazavar tünetei nagy mértékben függnek attól, hogy mennyire súlyos a feledékenység. Enyhe zavar esetén a páciens elfelejt korábban ismert neveket, vagy nem emlékszik, hova tette le a használati tárgyait, esetleg eltéved olyan helyen, amit korábban jól ismert, illetve nehezen jegyez meg új információkat, neveket és nem emlékszik tisztán a közelmúlt eseményeire. Az illető gyakran nem is észleli ezt a problémát, környezetének azonban egyre szembetűnőbb.

Amikor kivizsgálás szükséges
Amennyiben a memóriazavar tartósan fennáll, érdemes orvoshoz fordulni. Ha a mindennapi tevékenységek nehézséget okoznak, időbeli és térbeli tájékozódás problémát jelent, a személyiség megváltozik, hibás ítélőképesség áll fent vagy hangulatbeli és viselkedési változás jelentkezik, szintén érdemes szakember segítségét kérni.

Óvjuk emlékezőképességünket
Bár az életkor múlásával - ahogy minden szerv - az idegrendszer is veszít aktivitásából, mégis óvhatjuk memóriánkat a szellemi hanyatlástól. Nem törvényszerű, hogy idős ember nem lehet szellemileg ép. Megelőzésképp agytorna javasolt, amelyet akár rejtvényfejtéssel is végezhetünk, de különböző memóriagyakorlatok, memóriajátékok és tanulás is segít megőrizni szellemi frissességünket.
I-M
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyászat  
Ínyenc csirkemell
  2014-06-13 09:14:48, péntek
 
  Hozzávalók:
4 db csirkemell filé
10 dkg bacon
20 dkg reszelt trappista sajt
1 db zöld hegyes erős paprika
1 db piros kápia paprika
2 szál újhagyma
ételízesítő

őrölt fehér bors
szárnyas fűszerkeverék
Előkészítés: A csirkemelleket középen szétnyitjuk, fólia között óvatosan kiklopfoljuk, sózzuk és megszórjuk szárnyas fűszerkeverékkel. A bacont kipirítjuk, majd leszűrjük. A paprikákat és az újhagymát kis kockákra vágjuk. Összekeverjük a bacont a zöldségekkel és a reszelt trappista sajttal. Ízesítjük ételízesítővel és őrölt fehér borssal. A csirkemelleket a bacon zsírjával megkent alufóliára fektetjük,mindegyikre teszünk a töltelékből majd felgöngyöljük és szorosan a fóliába csavarjuk. A tekercseket tepsibe és/vagy sütőrácsra helyezzük és előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Köretnek vajban párolt ceruzababot készítettem mellé.
Jó étvágyat kívánok hozzá!!-J
 
 
0 komment , kategória:  csibehúsos és más szárnyasok  
Mozzarellával, baconnal töltött csirkemell baconos zöldbabba
  2014-06-13 09:13:33, péntek
 
 
Hozzávalók:
 4 db csirkemell filé
 4 szelet mozzarella sajt
 1 csomag szeletelt bacon
 só
 50 dkg ceruzabab
A panírozáshoz:
 rozsliszt
 tojás
 rozsos zsemlemorzsa
A sütéshez:
 étolaj
Elkészítés:
A ceruzababot megmossuk, végeit levágjuk, 5 percre sós forrásban lévő vízbe dobjuk majd jéghideg vízbe szedjük.
Ha a bab kéz melegre hűlt 10-12 babot összefogva 1-2 szelet baconba csavarjuk és tepsibe vagy sütőrácsra téve sütőben vagy grillen megsütjük.
A csirkemelleket szétnyitjuk, kiklopfoljuk, sózzuk. Mindegyik csirkemellre teszünk 2-2 szelet bacont és egy-egy szelet mozzarella sajtot.
A csirkemelleket összehajtjuk, rozslisztbe, felvert tojásba, rozsos zsemlemorzsába forgatjuk és bő olajban kisütjük.
Köretnek baconos zöldbabot készítettem mellé.
Jó étvágyat kívánok hozzá!-J
 
 
0 komment , kategória:  csibehúsos és más szárnyasok  
Zöldséges csirkemell csőben sütve
  2014-06-13 09:11:46, péntek
 
 
Hozzávalók 4 személyre:
 4 db csirkemell filé
 1/2 kg brokkoli
 1/2 kg karfiol
 20 dkg bébi répa
 só
 szárnyas fűszerkeverék
 étolaj
A besamelmártáshoz:
 1/2 l tej
 10 dkg vaj vagy margarin
 3 ek finomliszt
 ételízesítő
 őrölt fehér bors
 őrölt szerecsendió
A tetejére:
 20 dkg reszelt trappista sajt
Elkészítése:
A csirkemelleket szétnyitjuk,kiklopfoljuk, sózzuk és szárnyas fűszerrel megszórjuk. A brokkolit és a karfiol rózsáira szedjük.
A brokkolit, karfiol és a bébi répát gőz felett vagy sós vízben félpuhára főzzük. A vajat /vagy margarint /felolvasztjuk, beletesszük a lisztet és 2-3 percet pirítjuk, majd felöntjük forró tejjel. Habverővel állandóan kevergetve sűrűre főzzük. Ízesítjük ételízesítővel, borssal és szerecsendióval. A csirkemelleket tepsibe vagy jénaiba tesszük egymás mellé majd mindegyikre teszünk a brokkoliból. Habzsák vagy kanál segítségével besamelt halmozunk rá, megszórjuk reszelt sajttal és előmelegített /légkeveréses/ sütőben 25-30 perc alatt 150 fokon megsütjük.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
 
 
0 komment , kategória:  csibehúsos és más szárnyasok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2014.05 2014. Június 2014.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 188 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 102
  • e Hét: 3612
  • e Hónap: 5507
  • e Év: 56298
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.