Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
zakuszka
  2014-06-14 10:39:43, szombat
 
  Hozzávalók:

kb. 1 l olaj (pl. hidegen sajtolt szőlőmag/napraforgó/olíva)
5 kg padlizsán
3 kg paprika
2 kg hagyma
35 dkg paradicsompüré
Só, bors, babérlevél ízlés szerint, de én így adagolom:
8 db nagy babérlevél
6 kiskanál só
1 kiskanál őrölt bors
Elkészítés:

a padlizsánt meg kell sütni, megtisztítani, és szűrőbe téve alaposan lecsorgatni a levét
a nyers hagymát meg kell tisztítani, aztán ledarálni
a paprikát megmosni, kicsumázni, ledarálni
Az olaj egyharmadában folyamatos keverés mellett meg kell dinsztelni a ledarált hagymát (kis lángon), és megszórni két kiskanál sóval. Fontos, hogy ,,elfője a vizét", ne maradjon vizes.
Ha ezzel elkészültél, tedd rá a ledarált paprikát és még két kiskanál sót. Ezt újabb 10-15 percig kell dinsztelni folyamatos kevergetés mellett. (Még mindig fontos, hogy minél kevesebb víz maradjon rajta, ugyanis a paprika sok vizet ereszt.)
Ezután rákerülhet a ledarált padlizsán, az utolsó 2 kiskanál só, a babérlevél, a bors és a maradék olaj. Ezt is tovább kell dinsztelni, és folyamatosan kevergetni.
10-15 perc után rá lehet tenni a paradicsompürét. Ezzel is további 10 percig kell főzni, folyamatos kevergetés mellett.
Ezzel lényegében el is készült.
Dunsztolással tartósítom. Ennyi alapanyagból nagyjából 8 nagy és 8 kis befőttesüveg fog megtelni.

Mi nem csak kenyérke kenjük, hanem rizzsel, kölessel, hajdinával, tésztával, stb. is kiváló, érdemes kipróbálni.




GOMBÁS VÁLTOZAT

Hozzávalók:
- 2 kg. padlizsán, 2 kg. paradicsompaprika, 2 kg. kápia, 1/2 kg. vörös hagyma, kb. 1/2 liter paradicsomlé vagy 1/2 kg. paradicsompüré, 1 liter szemes paszuly (főzés után leőrölöm - de lehet egyben is belefőzni), kb. 1 - 1 1/2 kg. csiperke gomba felszeletelve és előfőzve. Só, őrölt bors (nem szeretem, ha a szemes bors roppan a fogam között), cukor ízlés szerint, 5-6 darab babérlapi, Kb. 1 liter olaj
Elkészítés:
- a padlizsánokat lesütöm, leőrölöm és szűrőbe rakom, hogy kicsöpögjön a leve. Megpucolom a hagymát, leőrölöm és kb 1/2 liter olajban dinsztelni teszem, amíg üvegesedni kezd. Időközben kicsumázom és leőrölöm a kápiát meg a paradicsompaprikát, ezt is a hagymához teszem majd együtt főzöm tovább, amíg félig formán puhulni kezd a massza. Hozzáadom a leőrölt padlizsánt, paradicsomlevet vagy pürét, a leőrölt paszulyt meg a feldarabolt gombát és ízesítem tetszés szerint.
Folytonos kavarás mellett (vigyázva, hogy oda ne égjen az edény aljához) addig főzöm amíg az olaj kezd feljönni a tetejére (kb. 2 - 2 1/2 óra). Miután kész, teszek bele tartósítóport amit előzőleg a zakuszkamasszával feloldottam - ezzel már nem főzöm! - és előmelegített, száraz üvegekbe rakom, vigyázva, hogy levegő ne maradjon a zakuszkában. Mindenik üvegbe töltök kb 1 újnyi forró olajat, hogy szigetelje. A közepébe csempészek 1-1 csipetnyi szalicilt is. Lezárom az üvegeket és száraz dunsztba teszem. (Használatkor kiveszem a szalicilt.)
Szoktam 1-2 nap vízfürdőbe tenni és 15-20 percet főzőm, mivel panel kamrában így biztonságosabb a tárolása.
Ha valaki ki szeretné próbálni, megéri - íze magáért beszél.
Jó munkálkodást és jó étvágyat hozzá!
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
jácint csokor
  2014-06-14 09:32:35, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  virág  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2014.05 2014. Június 2014.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 97 db bejegyzés
e év: 909 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 782
  • e Hét: 2457
  • e Hónap: 3449
  • e Év: 35178
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.