Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Hatalmas termálfürdő Bécsben
  2014-06-15 18:32:31, vasárnap
 
  Az osztrák fővárosban közel 40 fürdő működik, ezek között azonban csak egyetlen gyógyfürdő található. Ez az egy viszont nem is akármilyen.

Az 1,9 millió lakosú Bécs a fürdők tekintetében egyrészt jobb, másrészt rosszabb helyzetben van, mint Budapest. Az osztrák fővárosban a fürdőkínálat elképesztően széles, összesen 38 szezonális- és egész évben nyitva tartó fürdőhely működik, viszont Bécsben csak egyetlen termálvizű fürdő található. Budapesthez hasonlóan Bécs kénes vizű gyógyforrásai már ismertek voltak a római korban is. Ezek közül viszont egyedül az 1974-ben megnyitott, a főváros déli részén található Oberlaa termálfürdő maradt meg. A fürdőt 2010-ben teljesen átépítették és a Therme Wien, azaz Bécsi Gyógyfürdő nevet adták neki.

A megújult létesítmény nem csak Bécs, hanem egész Ausztria legnagyobb fürdője. Ezt jól érzékeltetik a 30 milliárd forintos költségvetéssel épült Therme Wien adatai is: 26 medence 4000 négyzetméteres vízfelülettel , 24 szauna- és gőzkabin 3000 négyzetméteren. Ráadásul, ahogy a lenti képeken is látszik, az épület kivitelezése is rendkívül látványos. Nem véletlen, hogy a megnyitása után egy évvel, 2011-ben két nemzetközi szakmai elismerést is elnyert a Bécsi Gyógyfürdő.

Azt ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy mindez az áraikban is érződik. Jelenleg egy teljes napos, kabinos belépőjegy átszámítva 7600 forintba kerül a Therme Wienbe. (Ehhez képest nem is drága a magyarországi két legdrágább termálfürdő, a Gellért és az egerszalóki Saliris Resort fürdőrészlege, ahová 4900-4900 forintos jeggyel léphetünk be).

A közelmúltban a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezetői is látogatást tettek a bécsi kollégáiknál. A beszámolók szerint a tapasztalatcsere során kiderült, hogy az osztrák fővárosban alapvetően más a funkciójuk a városi fürdőknek, mint nálunk. Amíg ugyanis Budapesten a legnevesebb gyógyfürdők turisztikai attrakciók is, - amit némelyiknél a külföldi vendégek 90 százalékos aránya is jelez - addig Bécsben nincs ilyen szerepük a fürdőknek.

Az ottani városvezetés inkább a szociálpolitika részének tekinti a városi fürdők fenntartását, s ezt jelzi az is, hogy az amúgy piaci alapon megélni nem tudó fürdők költségvetését évi 40 millió euróval (több mint tízmilliárd forinttal) egészítik ki. (Ebbe a sorba egyébként nem tartozik bele a magáncég által üzemeltetett Therme Wien). A támogatás abban nyilvánul meg, hogy a bécsi lakosok kedvező árú belépőjegyeket vásárolhatnak az önkormányzati fürdőkbe, így nem is meglepő, hogy ezekben a létesítményekben az osztrák vendégek aránya 95 százalékos.
Írta: TERMÁL ONLINE, 2013 november 23.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
8 meglepő tény a hazai termálvizekről
  2014-06-15 18:29:54, vasárnap
 
  Hol van több termálvíz, mint Magyarországon? Miért egyedi a Hévízi-tó? Van-e az ön lakhelye alatt termálvíz? Egyáltalán, miért van itt ennyi termálvíz? Most mindezekre választ kaphat.

1. Magyarország területén található a világ 5. legnagyobb termálvíz-készlete. Előttünk áll Japán, Izland, Olaszország és Franciaország. Van azonban, amiben jobbak vagyunk náluk. Olaszországban és Franciaországban a termálvizek átlagos hőmérséklete ugyanis alacsonyabb, mint Magyarországon. Japánban és Izlandon pedig ugyan magasabb a hőfok, de a vizeik ásványianyag-tartalma alacsonyabb a magyarországi átlagnál.

2. Hévízen van a világ egyetlen olyan gyógyvizű tava, amely egész évben alkalmas a fürdésre.

3. Magyarország területének körülbelül 70-80 százalékán található a föld alatt - legalább 30 Celsius-fokos - vízkészlet.

4. A világ fővárosai közül Budapesten van messze a legtöbb meleg vizű forrás: több mint 100.

5. Magyarországon a Föld belseje felé haladva 16-20 méterenként 1 Celsius-fokkal emelkedik a felszín alatti vizek hőmérséklete. A világátlag ezzel szemben 33 méter/ 1 Celsius-fok. Ez annak köszönhető, hogy a Kárpát-medencében a Föld szilárd kérge rendkívül vékony.

6. Az országban 1289 termálforrás, 17 minősített gyógyhely, 36 minősített gyógyszálloda, 83 minősített gyógyfürdő és 5 gyógyiszap-lelőhely található.

7. Hazánkban közel 100 kút ad elismert, természetes ásványvizet. Ezeknek a 40 százalékát palackozzák is.

8. Már a római időkben is építettek Magyarországon meleg vizű fürdőket. Ezek számítottak annak idején Pannóniában a társasági és a kulturális élet központjainak. Csak Budapest mai területén 19 fürdő működött a rómaiak alatt.

(Az adatok forrása: Magyar Turizmus Zrt.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
5 betegség, amit gyógyít a hévízi termálvíz
  2014-06-15 18:28:35, vasárnap
 
  A hévízi gyógyvíz a betegségek megelőzésére is alkalmas, de mi van akkor, ha már kialakultak a panaszok? Összegyűjtöttünk öt betegséget, illetve betegségcsoportot, amelyekre biztosan jó hatással van a Tófürdő vize.
1. Bechterew-kór: a betegség tüneteinek az enyhítésében segíthet a gyógyvíz, de fontos megjegyezni, hogy az ízületek heveny gyulladása esetén nem alkalmazható a fürdőkúra. A gyógyvízben való fürdés hatása megsokszorozódik, ha a betegek víz alatti gyógytornában, illetve gyógymasszázsban is részesülnek.

2. Bőrbetegségek: a tapasztalatok szerint egy hévízi kúra után nem csak a bőrbetegek tapasztalnak kedvező változást, hiszen mindenféle bőrtípus esetén előnyös, hogy a gyógyvíz normalizálja a faggyúelválasztást, segíti a sebgyógyulást. Ez a gyakorlatban simább, bársonyosabb bőrt eredményez. A már kialakult betegségek esetén a vízben található, gyulladáscsökkentő hatású kén játszik fontos szerepet. A bőrbetegségek közül a kénes gyógyvizek kifejezetten hatékonyak a pikkelysömörös betegeknél.

3. Csontritkulás: a víz összetevői a bőrön át felszívódnak, amelyek előnyös hatással bírnak a csontépülésre. Tavasztól őszig, napos időben a Tófürdőben történő szabadtéri fürdőzés már csak azért is jó hatású, mert a bőrben a napfénytől D-vitamin termelődik, ami elősegíti a kalcium felszívódását.

4. Ízületi gyulladások: a Tófürdő vize radont tartalmaz, ez a bőrön át felszívódva serkenti a mellékvese hormonok képződését, aminek természetes gyulladás- és fájdalomcsillapító hatása van. A víznek ez a hatása nem csak az ízületet, hanem a szervezet egyéb részeit érintő gyulladások esetén is előnyös.

5. Ízületi kopások: a vízben lévő kén különösen jó hatású lehet az ízületi problémák esetén. A kén ugyanis be tud épülni a porcszövetekbe, ami különösen a kopásos panaszokat enyhíti.

Mindegyik betegségnél igaz, hogy a hévízi gyógyvíz kúraszerűen alkalmazva nem csak időszakosan, hanem akár hosszú hónapokra is megakadályozza a panaszok újbóli kialakulását.

írta Termál Online
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Izomlázra termálfürdő
  2014-06-15 18:26:37, vasárnap
 
  A termálvíz és az otthoni holt-tengeri sós kádfürdő is segíthet csökkenteni az izomláz tüneteit. Jó lehet a jeges fürdő is, de az kissé kockázatos.

Az izomláz oka 100 százalékosan még mindig nem tisztázott. Régebben úgy tartották, hogy a fokozott izommunka során keletkező tejsav okozza a tüneteket. Újabban inkább az izomrostok mikroszkopikus szakadásainak tulajdonítják a panaszokat. Az mindenesetre biztos, hogy a tünetek a megerőltető mozgás után 12-24 órával jelentkeznek. A fájdalom pedig, - ami sokszor az izmok duzzanatával is együtt jár - általában két nap alatt el is múlik.

Az izomlázas tünetek gyors megszüntetésére számos praktika ismert. Ezek közé tartozik a borogatás, a szaunázás, a masszázs. A tapasztalatok szerint azonban kedvező hatásúak lehetnek az otthoni sós kádfürdők, valamint a termálfürdőzés is. Ennek az oka az, hogy jó néhány termálvízben - de például a holt-tengeri fürdősóban is - megtalálható bromid izomlazító hatással rendelkezik, ami segíti az izomfájdalmak enyhítését. Ezen felül a víz hőhatása is csökkentheti a fájdalmat, továbbá az is, hogy a vízben könnyebben átmozgathatók az izmok.

Sportolók körében elterjedt egy olyan módszer is, ami a termálvizes megoldásnak pont az ellentéte: a hideg vizes fürdő. Egy amerikai felmérés szerint a hideg vizes fürdő 20 százalékkal mérsékelte a kutatásban részt vevők izomfájdalmait. A kutatás ugyanakkor arra is rávilágított, hogy a meleg vizes fürdővel is hasonló eredményeket értek el, ráadásul a jéghideg vízbe történő merítkezés nem mindenkinek javasolható, hiszen sokkolhatja a szervezetet.
Termál Online írta
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Pió Atya imája Jézushoz
  2014-06-15 17:20:16, vasárnap
 
  Ó Jézusom, add nekem a te erődet, mikor szánandó természetem fellázad a bajok ellen, melyek fenyegetik, hogy szeretettel fogadhassam földi számkivetésem gyötrelmeit és szorongatásait. Minden erőmmel csatlakozom érdemeidhez, fájdalmaidhoz, vezeklésedhez, könnyeidhez, hogy veled együtt dolgozhassam az üdvösség művén, és legyen erőm menekülni a bűntől, mint a halálküzdelmednek, véres verejtékednek és halálodnak egyetlen okától.
Rombold le bennem mindazt, ami visszatetsző előtted, és a te szent szereteted tüzével nyomd szívembe minden szenvedésedet. Karolj át olyan bensőségesen, oly erős és édes öleléssel, hogy soha ne hagyjalak egyedül kegyetlen gyötrelmeidben.
Csupán egyetlen pihenőt kívánok: a te Szíveden. Egyetlen dolog után áhítozom csak: részt venni szent Haláltusádban. Bárcsak megrészegülne lelkem véredtől, és táplálkozna fájdalmad kenyerével.
Ámen
 
 
0 komment , kategória:  Szent Pio atya  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2014.05 2014. Június 2014.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 188 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8745 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 289
  • e Hét: 727
  • e Hónap: 7099
  • e Év: 57890
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.