Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Jó éjszakát!
  2014-06-16 23:36:27, hétfő
 
  Kedves Mindannyiotoknak



 
 
1 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Gyümölcsös túrótorta VIII.
  2014-06-16 23:03:28, hétfő
 
  Gyümölcsös túrótorta VIII.

Hozzávalók:

A piskótához:
3 db tojás
4 evőkanál liszt
3 evőkanál cukor
fél csomag sütőpor

A túrótöltelékhez:
50 dkg túró
20 dkg cukor
1 db citrom
3 evőkanál étkezési zselatin
1 dl víz
2 dl habtejszín

A tetejére:
gyümölcs ízlés szerint (én vegyes gyümölcsös keveréket használtam)
1 csomag tortazselé
1 evőkanál cukor
1,5 dl víz

Elkészítés:

A tésztához a tojásfehérjéket 1 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. A tojások sárgáját 2 evőkanál cukorral és a sütőporral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet is. Óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot, és kikent, lisztezett formában 180 fokon tűpróbáig sütjük.

A túrót a cukorral, a lereszelt citromhéjjal, a vízzel, a felvert habtejszínnel és a zselatinnal elkeverjük.

Amikor kihűlt a tortalapunk, rátesszük a túrókrémet, és fóliával letakarva 1 órára hűtőbe tesszük.

Miután kivettük a hűtőből, rátesszük a gyümölcsöt. Elkészítjük a csomagoláson leírtak szerint a tortazselét, és a gyümölcsök tetejére öntjük. Ha a zselatin egy kicsit hűlt, ismét hűtőbe tesszük 1-2 órára.





Megjegyzés:

Párom imádja, így nálunk elég gyakran készül. Gyors és egyszerű.

A receptet és a fotót Nniki175 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Nachos grande
  2014-06-16 23:00:43, hétfő
 
  Nachos grande

Hozzávalók:

A nachos alaphoz:
6 dkg tortilla chips
15 dkg darált marhahús
15 dkg cheddar sajt (reszelve)
10 dkg fejtett bab (fekete, konzerv)

bors
őrölt római kömény
chili
oregánó
2 evőkanál napraforgóolaj
1 db hegyes erős paprika
2 dl tejföl

A paradicsomos salsához:
3 db paradicsom
24 dkg konzerv paradicsom (darabolt)
2 db jalapeñ
o (vagy más csípős) paprika
1/2 fej vöröshagyma
1 db zöldpaprika (nem csípős)
1/2 lime leve

bors

Elkészítés:

A paradicsomos salsához a paprikákat és a hagymát aprítógéppel feldaraboljuk, majd a hámozott paradicsomokat is (nagyobb darabokra hagyjuk). Hozzákeverjük a sót, a lecsepegtetett konzerves paradicsomot és a lime levét. Hűtőben 1-2 órát állni hagyjuk.

A darált marhahúst az olajon pirítani kezdjük, majd ízlés szerint fűszerezzük oreganóval, chilivel, sóval, borssal, római köménnyel. Kb. 15 perc után adjuk hozzá a leszűrt babot, és további 5 perc alatt az egészet készre pirítjuk.

Egy tűzálló tálba teszünk 2 marék tortilla chipset, megszórjuk a darált húsos babbal, reszelt sajttal, majd mindezt megismételjük, azaz újra rétegezzük a megmaradt chipset a hússal, babbal, sajttal (ameddig az alapanyagok el nem fogynak). Sütőben (felső sütésre állítva) pár perc alatt ráolvasztjuk a sajtot.

A paradicsomos salsával, tejföllel, felkarikázott zöldpaprikával megszórva tálaljuk a nachost.





Megjegyzés:

Mexikó ízletes világa becsempészve az otthonunkba!

A receptet és a fotót Szilviamalmos küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Tejszínes tenger-gyümölcsei leves
  2014-06-16 22:57:53, hétfő
 
  Tejszínes tenger-gyümölcsei leves

Hozzávalók:

3 nagyobb krumpli
15 dkg laskagomba
2 l halalaplé (lehet halászlékockából is csinálni)
2-3 dl főzőtejszín (20%-os)
50 dkg polip (fagyasztott vagy friss)
50 dkg tintahal (fagyasztott vagy friss)
garnélarák (amennyit szeretnél)
1 csokor petrezselyem
1 csokor kapor

fehérbors
oregánó
majoranna
rozmaring
olívaolaj
1 nagyobb fej hagyma
1 nagyobb paradicsom

Elkészítés:

Ha fagyasztott polipokat, tintahalakat és rákokat vettünk, egy tálba engedjünk vizet, tegyük bele a tengeri dolgokat, és hagyjuk szobahőmérsékletűre felengedni.

Ha nincs időnk halalaplét főzni, akkor először is tegyünk fel egy fazékban 2 l vizet a tűzhelyre, várjuk meg, amíg felforr, és 3 halászlékockát kevergessünk el benne, majd vegyük le a tűzhelyről.

A krumplit pucoljuk meg, majd kockázzuk fel, és egy külön edényben főzzük meg. Ha megfőtt, szűrjük le, tegyük félre.

Egy másik, nagyobb edénybe öntsünk olívaolajat, és a felkockázott hagymát dinszteljük üvegesre, majd tegyük bele a felvágott gombát és a kis kockákra vágott paradicsomot. Hintsük meg sóval és fehérborssal, pároljuk meg, egy kis vizet aláöntve főzzük össze.

A polipokat, tintahalakat és rákokat vegyük ki a vízből. A rákocskákat pucoljuk meg, ha szükséges. A polipcsápokat merőlegesen vágjuk föl, a fejet is karikákra. A tintahalakkal körülbelül ugyanúgy járjunk el.

A halalaplébe öntsük bele a főzőtejszínt, jól keverjük el, majd öntsük a hagymás-paradicsomos-gombás keverékhez, forraljuk fel, majd tegyük bele a polipokat, a tintahalakat és a garnélarákokat. Azért utólag, nehogy gumisra főjenek. Erre nagyon oda kell figyelni!!!

Amíg fő, vágjuk apróra a petrezselyemzöldjét és a kaprot, és keverjük a levesbe, a krumplit is tegyük bele a kész műbe.

Forrón tálaljuk, ízlés szerint citromlevet is csurgathatunk bele.





Megjegyzés:

A tenger gyümölcseire mindenféleképpen oda kell figyelni, mert hamar kész van, és könnyű gumiszerűre túlfőzni!!! Én személy szerint imádom ezt a levest, viszonylag hamar kész van, úgyhogy másoknak is ajánlom. :)

A receptet és a fotót Fati597 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Belga rakott burgonya
  2014-06-16 22:55:14, hétfő
 
  Belga rakott burgonya

Hozzávalók:

1 kg krumpli
30 dkg sajt (trappista vagy füstölt sajt)
10 dkg vaj
2-3 dl tejföl

őrölt fehérbors

Elkészítés:

A nyers, meghámozott krumplit nagyon vékony karikákra vágom. Egy sor krumplikarikát egy kivajazott tűzálló tál aljára fektetek. A krumpliréteget ízlés szerint sózom, borsozom, apró vajdarabkákat teszek rá, majd reszelt sajttal meghintem, kevés tejföllel meglocsolom.

A sajtra megint krumpli, pici só, bors, vajdarabkák, aztán újra sajt, tejföl következik. Addig folytatom a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére sajt, a sajtra pedig vajdarabkák és tejföl kerüljenek.

A tálat szorosan lezárom alufóliával, és forró sütőben 50 percig sütöm. Végül az alufóliát levéve 10 percig pirítom.

Tetszés szerinti savanyúsággal, salátával tálalom.

Megjegyzés:

Tipikus vegetáriánus étel, de köretként is alaklmazható sűlt húsok mellé. Jó étvágyat hozzá!

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Eper jeges pezsgőkásával
  2014-06-16 22:53:51, hétfő
 
  Eper jeges pezsgőkásával

Hozzávalók:

50 dkg friss eper
15-20 dkg kristály cukor
4 dl félédes pezsgő
10 dkg ribizli
1 citrom frissen facsart leve
citromfű

Elkészítés:

Három deci vízben folyamatos kevergetés közben felforralok 15-20 deka cukrot 1 citrom levével. 3 percig hagyom forrni, majd lehúzom a tűzről, és hozzáöntöm a pezsgőt. Fagyálló edényben beteszem a mélyhűtőbe 2-3 órára. 15-20 percenként, villával rendszeresen megkeverem, hogy összetörjenek a jégkristályok.

Felszeletelem az epret, egy tálba helyezem, megszórom a frissen vágott citromfűvel, ezt is beteszem a normál hűtőbe, de nem a fagyasztóba.

Tálaláskor minden adagra rákanalazok a jégkásából, majd tisztított, cukrozott ribizlivel díszítem. Kellemesen hűsítő délutáni desszert.

Megjegyzés:

Bármilyen, éppen szezonális gyümölcsből is elkészíthető, szigorúan csak felnőtteknek!

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
Almás-sárgarépás csirkemell rizibizivel
  2014-06-16 22:52:24, hétfő
 
  Almás-sárgarépás csirkemell rizibizivel

Hozzávalók:

2 db filézett csirkemell
2 szál sárgarépa
2 db nagyobb alma
1 dl félszáraz rozé bor

borsikafű
Vénusz olaj
20 dkg fehér szemű rizs
20 dkg zsenge zöldborsó
vaj
petrezselyemzöld

Elkészítés:

A csirkemellet felkockázom, a sárgarépát felkarikázom (ha vastagabb, előtte hosszában félbevágom), az almát megpucolom, magházát eltávolítom és felkockázom.

Teflon serpenyőben, kevés olajon összepirítom a felkockázott csirkemellet és a sárgarépát, sózom, borsikafűvel ízesítem, felöntöm a borral, rövid lében párolom. Mielőtt teljesen elkészülne, hozzáadom az almát.

Sós vízben megfőzöm a rizst, amikor félpuha, belekeverem a zöldborsót, fedő alatt készre párolom, belekeverem a vajat.

A csirkeragu mellé petrezselyemmel díszítve tálalom a rizibizit.

Megjegyzés:

Könnyű nyári fogás, olcsó és gyorsan elkészíthető. Jó étvágyat, Nani.

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Bácskai lencseleves csirkével
  2014-06-16 22:51:01, hétfő
 
  Bácskai lencseleves csirkével

Hozzávalók:

1 db közepes csirke
5 dkg sertészsír
1 fej vöröshagyma
2 db sárgarépa
2 db fehérrépa
10 dkg lencse
1 csomag petrezselyemzöld
20 dkg erdei gomba
5 dkg rizs
3 dl tejföl
2 db húsleveskocka
1 db babérlevél
2 tojás sárgája

bors
ételízesítő

Elkészítés:

Az egész csirkéből a leveskockával és a zöldséggel, babérlevéllel, sóval, törött borssal ízesítve húslevest főzök. Amikor a hús megpuhult, kiemelem a léből, feldarabolom és félreteszem.

A levest átszűröm. A felében megfőzöm a lencsét, másik felében pedig a rizst. Ha a rizs megpuhult, szitán áttöröm, a levét hozzáadom a megfőtt lencseleveshez.

A zsíron üvegesre párolom az apró kockára vágott hagymát, majd hozzáadom a felaprított gombát, sóval, borssal ízesítem.

Levesestálban elkeverem a tejfölt a tojássárgákkal, beleteszem a feldarabolt csirke húsát, ráöntöm a megpárolt gombát, majd az átforralt levest. Tálalom.

Megjegyzés:

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Kovászos uborka – biztos recept, amit lehetetlen elron
  2014-06-16 22:43:42, hétfő
 
  Kovászos uborka - biztos recept, amit lehetetlen elrontani





Egy fiatalnak, aki jártas a konyhában, nem csak sütni - főzni illik, hanem tisztába kell lenni egyéb fortélyokkal is. Ezek egyike a kovászolás, a mi a legegyszerűbb tartósítási módok közé tartozik. Magyarországon, talán a legismertebb kovászolt finomság a kovászos uborka. Szinte mindenhez fogyasztható, de akár önállóan is be lehet nyomni belőle pár darabot.
Majd minden zöldségféle kovászolható, ami cukrot tartalmaz. Így, kis gyakorlattal, nem csak uborkát, hanem cukkinit, padlizsánt, patisszont, tököt, sárgarépát, karfiolt, zöld paradicsomot, dinnyehéjat, és más zöldségeket is kovászolhatunk. Most van a szezonja, mert elérhető áron kaphatunk már uborkát, és a kovászoláshoz elengedhetetlen meleg idő is segítségünkre van. A kovászoláshoz szükség van még keményítőre. Ezt száraz kenyérből, esetleg krumpliból nyerhetjük. A tejsavas erjedés, ha beindul, és jó az idő, pár nap alatt “megérik" az üvegünk tartalma, ami megfelelő tárolással hűtőben több napig eláll, ha jól elzárjuk. Ha nem, akkor pár nap alatt, biztosan nyoma vész.
Többször kipróbált, biztos receptemet írom le, amit szinte lehetetlen elrontani.






5 literes üveghez szükség van 2,6 kg. fürtös uborkára, 1 csokor kaporra, 3 gerezd fokhagymára, 2 kanál sóra, és annyi meleg ( nem forró) vízre, amennyi az üvegbe belefér. Az üveg tetejére kenyeret tegyünk. Krumplival is beindíthatjuk az erjedést, amit előtte szeletekre vágunk, az üveg aljára, közepére, és tetejére is teszünk belőle. A krumplival kovászolt uborka leve kevésbé zavaros, akár ivóléként is fogyasztható hűtve.





Tapasztalatom szerint, az így kovászolt ubi, hosszabb ideig eláll, bár pontosan nem tudtam lemérni meddig, mert mindig elfogyott, mielőtt romlásnak indult volna.
Az uborkákat jól megmossuk, végeit levágjuk, majd hosszában, mindkét végét bevágjuk. Az üvegbe szépen sorakoztatva berakjuk, közé kaprot, néhány fokhagymagerezdet teszünk, esetleg kevés csípős zöld paprikát, vagy csilit, de tehetünk hozzá ízlés szerint 1 fej lilahagymát is. A sót, mielőtt vízzel felöntenénk szórjuk a tetejére. Általános szabály, hogy minden liter vízhez 1 evőkanál só kell, tehát ha kisebb mennyiségben készítjük, ez tartsuk szem előtt. Az öt literes üvegbe két evőkanálnyi só kell. A tetejére tegyük a kenyeret, amit gézbe csomagolunk. Így könnyen kiemelhető 3 - 4 nap múltán, amikor kész a kovászos uborkánk.
Mint írtam, szinte minden kovászolható, így minden további magyarázat nélkül, néhány képet csatolok korábbi műveimből.

Egyszerű, kovászos uborka.






Kovászolt cukkini hagymával, sárgarépával.





Kovászolt karfiol uborkával, sárgarépával, csípősen.





Kovászolás krumplival.





orrás:kezdok-konyhaja.blogspot.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - savanyúság eltevése  
Egészségben eltöltendő hetet!
  2014-06-16 13:55:47, hétfő
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak

Jó napot!
és




 
 
0 komment , kategória:  Hetet  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2014.05 2014. Június 2014.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 423 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 809
  • e Hét: 3614
  • e Hónap: 11880
  • e Év: 128533
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.