Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Barackos pudingszelet
  2014-06-02 16:40:35, hétfő
 
 
Hozzávalók:
1 csg mirelit leveles tészta
1 csg babapiskóta
2 üveg barack befőtt
1 liter tej
2 csg vaníliás pudingpor
6 ek. cukor
Elkészítése:
A leveles tésztát szobahőmérsékleten kiolvasztjuk.
Ketté vesszük.
Egy 23×38 cm-es tepsit vajjal kikenünk .
A tészta felét kinyújtjuk,kirakjuk szorosan babapiskótával ,kirakjuk barackkal .
2 csg vaníliás pudingport ízlésünknek megfelelő mennyiségű cukorral,a tejjel felfőzzük.
Ráöntjük a barackra és a másik kinyújtott tésztalappal befedjük.
Szép pirosra sütjük.
Kb. 35 perc 190 fokon.
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Finom,omlós hús,amit a bundája teszi.
  2014-06-02 16:38:37, hétfő
 
  1 órán belül készen van.
Jó étvágyat hozzá!
Sajtos-petrezselymes bundás csirkemell
Hozzávalók:
8 szép szelet csirkemell

bors
A bundához:
5 cikk natúr sajt sajt
5 db tojás

bors
2-3 gerezd fokhagyma reszelve
1 kisebb csokor petrezselyem felaprítva
liszt
zsemlemorzsa
A kisütéshez:
olaj
Elkészítése
A csirkemellet kicsit kiklopfoltam, sóztam, borsoztam. A tojásokat a sajttal, sóval, borssal, fokhagymával simára kevertem és hozzá adtam a vágott petrezselymet is. A szeleteket lisztbe, majd a sajtos masszába mártottam, majd gyengén a zsemlemorzsába beforgattam. Forró olajban, fedő alatt lassan kisütöttem.
 
 
0 komment , kategória:  csibehúsos és más szárnyasok  
Így fehérítsd otthon a ruháidat,drága mosószerek nélkül
  2014-06-02 16:03:01, hétfő
 
 

Vakítóan fehér ruhák nem csak a reklámokban léteznek, és nem csak a drága, vegyszerekkel teletöltött, agyonreklámozott termékeknek köszönhetőek. Házi praktikákkal olcsóbban és környezetkímélőbben is fehérré varázsolhatod a ruháidat.
Így használd az ecetet!

Az ecet kiváló fertőtlenítő szer, ezért azoknak a ruháknak a tisztításánál is bevetheted, melyek a szokásosnál piszkosabbak - mint amilyenek a pelenkák, a gyerekruhák, vagy a konyhai törölgetőruhák. Ha ezeket mosod, önts egy pohár ecetet a mosógép dobjába, és a szokásos módon indítsd el a gépet.

A reménytelen állapotú, valaha fehér zoknikat is megtisztíthatod, ha egy jó fazéknyi forró vízhez egy pohár ecetet öntesz, és ebben áztatod őket egy éjszakán át. Másnap mosógépben mosd ki őket. A penészfoltos ruhákat ecet és szódabikarbóna keverékébe áztasd néhány órára, utána mosd ki, és máris megszabadultál a foltoktól.
Így segít a citrom

A rozsdafoltos, szürkült ruhákon a citromlé is segíthet: egy pohárnyit tegyél a szokásos mosáshoz a gépbe. A citromlevet keverheted szódabikarbónával, és az ebben áztatott ruhák ismét fehérek és foltmentesek lehetnek. Az izzadtságfoltos, kellemetlen szagú vagy dezodornyomos ruhák megfelelő részét pedig só és citromlé keverékével dörzsöld be, és nemcsak a foltoknak, hanem a szagoknak is búcsút inthetsz. A lavórt is megtöltheted forró vízzel, melybe szeletelj pár citromot, így kiváló áztató, fehérítő keveréket kapsz.

Só az elsárgult, elszürkült ruhákhoz

A ruhák, de főleg a függönyök, a cigarettafüsttől is besárgulhatnak. Ez esetben a sós vízben áztatás a legjobb módszer arra, hogy ismét fehérek legyenek, az áztatás után azonban mindenképpen mosd ki mosógépben az anyagokat. Azoknak, akik szeretik a bio megoldásokat, jó hír, hogy a mosódiót is forgalmazó bio áruházakban környezetkímélő folttisztító-fehérítő sót is lehet kapni a fehér ruhákhoz.

A szódabikarbóna jótékony hatásai

A szóda ereje kivételesen nem csak reklámfogás: a fogaid mellett a ruháid is fehérebbek lehetnek a használatával. A már kissé megszürkült ruhák vagy függönyök fehérítéséhez engedj a kádba körülbelül 10 liter vizet, ebbe szórj fél kilogramm szódabikarbónát, és a keverékben áztasd néhány órát a nagyobb anyagokat. Utána öblítsd át, és kész is. Ha megteheted, a napon szárítsd a fehérített anyagokat, mert az erősíti a hatást.

Enyhébb szennyeződéseknél csak szórj a mosóporhoz egy kis szódabikarbónát, és moss a megszokott módon. Ha éppen nem találsz a konyhában, néhány zacskó sütőpor is megteszi. A szódabikarbóna egyébként a szőnyeget is szagtalanítja, és a kissé besárgult körmöknek is jót tesz a szódabikarbónás áztatás.

Meglepő megoldások

Néhány szem aszpirin a mosógép vízzel feltöltött dobjába dobva csodát művel az izzadtságfoltos fehér ruhával: dobj egy-kettőt a dobba, majd csukd vissza a gép ajtaját, és mosd ki a fehér ruhát a szokásos módon.

A tányérjaid mellett pedig a ruhákat is tisztíthatod, fehérítheted, ha meleg, mosóporos vízhez egy kevés mosogatógép-tisztítót adsz, és ebben mosod ki az anyagot.
 
 
0 komment , kategória:  okosságok  
AZ emberi test 4 furcsasága és ennek magyarázata
  2014-06-02 15:36:13, hétfő
 
  Az emberi test számos különleges tulajdonsággal bír, amelyek ámulatba ejtenek mindenkit, aki kicsit is behatóbban foglalkozik ezek mibenlétével. Az alábbiakban álljon itt 4, emberi szervezettel kapcsolatos furcsaság és azok magyarázata.

MIÉRT CSORDUL KI A KÖNNYÜNK, AMIKOR JÓÍZŰT NEVETÜNK?

A kutatók máig nem tudják pontosan, hogy ez miért van így, ám az világos, hogy a nevetés és a sírás hasonló pszichológiai reakciók. Mindkettő felfokozott érzelmi állapotban jelentkezik, és egyik sem állítható meg parancsra - mondta Robert R. Provine, a Maryland Egyetem pszichológusa.

Hozzátette: az emberek a sírást legtöbbször a szomorúsággal társítják, ám a könnyfolyás ennél sokkal összetettebb emberi reakció. Úgy tűnik, hogy mind a nevetés, mind a sírás hasznos, mivel a stresszélmények eltörlését eredményezik, azzal, hogy ellensúlyozzák a kortizol és az adrenalin hatását. Ezért, amíg nevetni és sírni tudunk, igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat.

MIÉRT SÍRUNK HAGYMAPUCOLÁS KÖZBEN?

Amikor kettévágunk egy hagymát, a növényt alkotó sejteket is elvágjuk, ami enzimeket szabadít fel. A könnyelválasztást serkentő (lachrymatory faktor synthase) enzim szabadul fel és ez váltja ki a sírást. Ez az enzim a hagyma aminosavjaival reakcióba lépve szulfinsavvá alakulnak. A sulfinsav spontán átalakulással syn propanethial S-oxiddá alakul, mely a levegőbe kerül. Mikor ez az anyag a szemet eléri, a szaruhártya idegeit ingerelve működésbe hozza a könnymirigyeket. Ezután kezdünk el sírni. A tudósok megpróbáltak sírásmentes hagymát kikísérletezni, ám kiderült, hogy a sírásért felelős enzimek a hagyma pikáns ízéért is felelősek.

MIÉRT ROPOGNAK AZ ÍZÜLETEINK?

Az ízület két csont találkozásánál kialakult, mozgékony szerkezet. A szemben álló csontrészek széleit ízületi tok és erős szalagok, inak kötik össze. Az ízületi tokon belül a csontvégeket kemény, rugalmas porc borítja, közöttük pedig keskeny ízületi rés található, amelyet egyfajta kenőanyagként ízületi folyadék tölt ki. Ennek köszönhetően harmonikus a mozgásunk.

Az ízületi tokban levő folyadék gázokat tartalmaz. Ha megnyújtjuk az ízületet, ezzel összenyomjuk a folyadékot, aminek során a nitrogén tartalmú gázok kiszabadulnak belőle, ez adja a recsegő hangot, ezután az ízület valamivel hajlékonyabb lesz. Az ízületet nem lehet egymásután gyorsan ropogtatni, mert a kiszabadult gázt az ízületi folyadéknak előbb újra el kell nyelnie, ez mintegy 15-30 percet vesz igénybe. Az ujjropogtatástól ugyan nem kopik el az ízület, de a szorítás erejét gyengítheti.

Az ízületi recsegés, ropogás hátterében ugyanakkor legtöbbször a porckopás áll. Kialakulásában szerepet játszhatnak öröklött tényezők, fokozott terhelés, amelyet okozhat versenysport, nehéz fizikai munka vagy elhízás, de az életkorral együtt a porckopással járó panaszok is növekednek. Ehhez hozzájárulhat a mozgásszegény életmód is, hiszen a porc táplálékát az ízületi folyadékból veszi fel, ami mozgás hatására termelődik.

MI OKOZZA A LIBABŐRT?

Mindenki tapasztalta, hogy ha hideg van, vagy fél valamitől, akkor libabőrös lesz. Ekkor a szőrszálak tövében levő izmok összehúzódnak, ennek következménye a libabőr, aminek főleg a régmúltban volt jelentősége, amikor az emberi testet még szőr borította. A felálló szőrzet ugyanis felmelegítette a testet, és az ellenséget is megfélemlítette. Az evolúció során az ember ugyan elvesztette a bundáját, de a test a libabőr formájában megőrizte a szőrzet jelentőségét.

FORRÁS: FILANTROPIKUM.COM
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tartósítás aszalással, szárítással
  2014-06-02 14:56:42, hétfő
 
  Az aszalás a legrégibb tartósítási mód. Nem kell hozzá különleges fölszerelés, csak napfény vagy meleg. Az így konzervált zöldség és gyümölcsféle kis helyen elfér, szükség szerint használhatunk belőle, kevésbé romlik, mint a befőtt. Ahol a kertben megterem a különféle zöldség, gyümölcs és a napi fogyasztáson felül még marad is, érdemes akármilyen kis meny-nyiséget is megaszalni, télen majd jó hasznát vesszük.

Aszalt paradicsom
Elkészítése: A jól megérett vörös paradicsomot kétfelé kell vágni, aztán szárító deszkára kell rakni. Gyengén fűtött sütőkemencébe vagy - főzés után - a tűzhely sütőjébe tegyük 24 órára aszalni; de a nap melege mellett is kellőleg megszikkad. Huszonnégy óra múlva forgassuk meg, mert akkor sokkal szebb marad a színe. Téli használatig rakjuk vászonzacskó-ba, szellős helyre.

Aszalt zöld kukorica
Elkészítése: Egy nagy fazékba tegyünk szép, egyenlő gyenge csős kukoricát, egy rend zöld csuhát hagyva rajta. Miután felfőztük, szedjük ki a vízből, s aszalódeszkára rakván, tegyük gyengén fűtött kemencébe, a honnan csak másnap szedjük ki. Ekkor forgassuk meg és te-gyük ismét fűtött kemencébe, egy napig hagyjuk ott, azután szedjük ki másodszor is és ha jó meleg napok járnak, a nap heve mellett aszaljuk gyakran megforgatva, mindaddig, a míg csont keménységű nem lesz a szeme. Borult időjárás esetén fűtött kemencében kell száríta-ni, gyorsan, mert hamar megpenészedik. Ha mind megszáradt, tegyük vászon-zacskóban, szellős helyre akasztva. Télen, amikor használni akarjuk, forró vízben úgy csuhástól együtt főzzük meg. Mikor a kemény kukorica-szemek mind kidagadnak, és jó puhák lesznek, szed-jük le róluk a csuhát és forrón tálaljuk fel, asztalkendővel leborítva. Az aszalt zöld kukorica általánosan kedvelt és nem közönséges csemege.

Gomba aszalva
Elkészítése: Az egészséges gombát nem kell megmosni, csak - miután földes vagy homo-kos szárrészét eltávolítottuk - vékony szeletekre vágni. Nagyobb tálcára fehér papírt te-szünk, és erre rakjuk vékony rétegben a gombaszeleteket. Nappal a napon, éjjel pedig a langyos sütőben szárítjuk, közben gyakran forgatjuk, hogy egyformán száradjon. Ha már csontszáraz, vászonzacskóba tesszük, és szellős helyen felakasztva tartjuk.

Leveszöldség aszalva
Elkészítése: A sárgarépát, petrezselyemgyökeret, pasztinákot, zellert megtisztítjuk, sós vízben átmossuk, majd vékony hasábokra vágva erős fehér cérnára felfűzzük, és szellős, napos helyre akasztjuk száradni. A petrezselyem- és zellerzöldet, a friss kaprot szárítva so-káig eltarthatjuk, mindig használhatunk belőle. A megmosott és lecsurgatott szálakat kisebb csomókba kötjük és szellős, meleg helyre fölakasztjuk. Napra ne tegyük, mert szép zöld színük kifakul. Ha teljesen megszáradt, morzsoljuk le a szárról, és szűrőkanálon átszitálva tegyük jól záródó dobozba.

Paprika aszalva
Elkészítése: Az érett, hibátlan, már pirosodni kezdő és nem túl húsos paprikákat (megmo-sás nélkül) vastag tűvel a szárukon keresztül spárgára fűzzük, és a füzéreket szellős helyre akasztjuk. A paprikák néhány nap alatt megpirosodnak, majd szárazra aszalódnak. Ugyanígy felfűzhetünk és száríthatunk zöld és piros cseresznyepaprikát is. Az így tartósított paprikával pörköltféléket, halászlét, kocsonyát ízesíthetünk.

Petrezselyem- és zellerzöld, friss kapor aszalva
Elkészítése: A megmosott szálakat kisebb csomókba kötjük és szellős, meleg helyre akaszt-juk. Napra ne tegyük, mert szép zöld színük kifakul. Ha teljesen megszáradt, morzsoljuk le száráról, és szűrőkanálon átszitálva tegyük jól záródó dobozba.

Szárított zöldpaprika
Elkészítése: Az érett, hibátlan, már pirosodni kezdő és nem túl húsos paprikákat (megmosás nélkül) vastag tűvel, a szárukon keresztül spárgára fűzzük, és a füzéreket szellős helyre akasztjuk. A paprikák néhány nap alatt megpirosodnak, majd szárazra aszalódnak. Ugyanígy felfűzhetünk és száríthatunk zöld és piros cseresznyepaprikát is. Az így tartósított paprikával pörköltféléket, halászlét, kocsonyát ízesítünk.

Tinóri (vagy hiriba) gomba aszalva
Elkészítése: Ez a gomba mennél ifjabb és apróbb, annál jobb, mert aszalva fiatalja a húso-sabb. A tinóri gombát fel kell fűzni, vastag tűvel házicérnára s a napra kitéve kell szárítani, ügyelve, hogy a gombák egymást ne érjék. Éjjelre mindég a tűzhely sütőjébe kell rakni; így igen hamar megaszik. Ha az időjárás nem elég szép, illetve nem eléggé napfényes, a gombaaszalás nem sikerül, mert igen rövid idő alatt, alig egy nap alatt, a gomba elromlik.

Zöld paszuly aszalva
Elkészítése: Szép, gyenge, hosszú csövű hártyátlan paszulyt forraljunk fel sós vízben. A felfőtt paszulyt rakjuk tiszta aszalódeszkára s tegyük ki az erős napra, ott hamar megszárad. Esős időben fűtött sütőkemencébe, vagy főzés után, a tűzhelyre kell tenni. De akár napon, akár tűz mellett aszaltuk is, a kész paszulyt vászonzacskóba, szellős helyre kell akasztani. Télben éppen úgy kell megfőzni rendes puhára és rántással, mintha csak friss, nyári zöld paszulyt készítenénk.

Zöldbab szárítva 1.
Elkészítése: A gyönge vajbabot megtisztítjuk, és miután esetleges szálkáit lehúztuk, tetszés szerinti darabokra vágjuk. Egy liter vízhez egy kávéskanálnyi sót, egy evőkanálnyi cukrot teszünk, és a babot kb. 10 percig főzzük benne, utána leszűrjük. Ha megszikkadt, tálcára tett papíron szétterítjük, és ugyanúgy szárítjuk, mint a zöldborsót. Használat előtt néhány órára hidegvízbe áztatjuk, és az áztató vízzel együtt használjuk fel, azaz főzzük meg.

Zöldbab szárítva 3.
Elkészítése: A zöldbabot megtisztítjuk, majd hosszában kettévágjuk, és puhára főzzük. Leszűrjük, és tiszta ruhára terítve a napra tesszük száradni. Kb. fél nap alatt megszárad a napsütésen. Ha megszáradt, tüllzacskóba rakjuk és szellős, hűvös helyen tároljuk. Levesnek, vagy főzeléknek használhatjuk.

Zöldbab szárítva 4.
Elkészítése: Úgy járunk el vele, mint az előző zöldbabbal, csak amikor a levét lecsurgatjuk, abroszon napra állítjuk, és gyakori keverés mellett addig szárítjuk, míg nem zörög. Használat előtt a szükséges mennyiséget leforrázzuk.

Zöldbab szárítva 5.
Elkészítése: A teljesen zsenge sárga- vagy zöldhüvelyű babot megmossuk, két végét levágjuk, de nem daraboljuk fel, hanem egészben hagyva erősen sózott vízben 1-2 percig forraljuk. Ezután leszűrjük, és szétterítjük hűlni. A hüvelyeket erős fehér cérnára felfűzzük, és a napra akasztjuk, vagy a füzéreket a tepsire fektetjük, és langyos sütőbe tesszük száradni, nyitott ajtó mellett. Ha csontkeményre száradt, vászonzacskóba tesszük, és szellős helyen tartjuk. Használat előtt be kell áztatni, majd úgy készítjük el, mint a friss zöldbabot.

Zöldborsó aszalva 1.
Elkészítése: A friss, kifejtett zöldborsót tiszta konyharuhával áttöröljük. Egy kg zöldborsóra 2 evőkanál cukrot egy kevés vízzel felfőzünk, és ha nyúlósodni kezd, beleforgatjuk a borsót. 1-2 percig benne hagyjuk a szemeket, hogy gyönge cukormázat kapjanak, majd egy nagyobb tálcára tett zsírpapírra öntjük és szétterítjük őket. A legyektől, darazsaktól úgy óvjuk, hogy a tálca négy sarkára egy-egy csészét állítunk, és az egészet leborítjuk egy nagyobb tülldarabbal (a csészék a tüllt fenntartják, és az nem ragad rá a zöldborsóra), amit a tálca szélén alátűrünk. Napon vagy szellős, meleg helyen szárítsuk. Ha teljesen megszáradt, tegyük vászonzacskóba és akasszuk fel száraz, szellős helyen. Használat előtt a borsót megmossuk, azután, 2 óra hosszat áztatjuk hideg vízben, hogy jól megdagadjon. Az áztatóvizet felhasználjuk a főzéshez.

Zöldborsó aszalva 2.
Elkészítése: A frissen kifejtett zöldborsót tegyük lábosba, és literenként egy evőkanál kristálycukrot hozzáadva tegyük tűzre. Keverjük mindaddig, amíg minden nedvessége elpárolog, és a cukor jól bevonja. Terítsük szét tálcára tett zsírpapíron, és azonnal tegyük tűző napra vagy langyos sütőbe, de a sütő ajtaját nem kell becsukni, nehogy gőz képződjék. Ha teljesen megszáradt, tegyük vászonzacskóba, és akasszuk fel száraz, szellős helyre. Használat előtt a borsót megmossuk, az után 2 óra hosszat áztatjuk hideg vízben, hogy jól megdagadjon. Utána úgy készítjük el, mint a friss zöldborsót.




 
 
0 komment , kategória:  lekvárok-befőzése,szörpök  
Fűszerolajok házilag
  2014-06-02 14:52:36, hétfő
 
  A jó minőségű, finom olaj ízét a fűszernövények aromája hangsúlyozhatja, de csak szárított fűszernövényeket ajánlatos használni, mert a növényi nedvek, amelyek minden zöld növényben megvannak megavasítják, megpenészesítik az olajat, ami kellemetlen ízt ad a készítménynek. A friss fűszernövényhez ragaszkodók mindenesetre tegyenek 5% nagy szemű sót az olajhoz, ami megköti a vizet, és az edény alján lerakódik. Szűréskor vigyázni kell, hogy ezt a sós üledéket nehogy áttöltsük. A nemkívánatos oxidáció megakadályozása érdekében úgy töltsük az üveget, hogy az olaj felett minél kevesebb levegő maradjon, majd hermetikusan zárjuk le. Amíg az áztatás tart, legalább naponta egyszer rázzuk fel. 15 nap múlva ritka szövésű vásznon átszűrjük, a benne maradt olajos növényeket jól kinyomkodjuk. A jól elkészített olaj hónapokig eltartható. Olajak ízesítésére a legalkalmasabb a bazsalikom, a rozmaring, a kakukkfű és a csombor.

Bazsalikomolaj
Elkészítés: 30 perc + 10 nap érlelés Nehézség: 1
Hozzávalók: 6 dl olívaolaj, 1 citrom, 1 csokor bazsalikom, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 közepes cső fűszerpaprika.
Elkészítése: A bazsalikomot megmossuk, leveleit lecsipkedjük, a citrom héját spirálalakban levágjuk, a paprikát karikákra szeljük, a fokhagymát vékony szeletekre vágjuk.(A citrom bele nem kell!) Valamennyi hozzávalót egy üvegbe rakjuk, felöntjük az olajjal, az üveget lezárjuk. Kb. 1,5 hétig érleljük.

Borsolaj
Elkészítés: 10 perc + 2 hét érlelés Nehézség: 1
Hozzávalók: 7 dl napraforgóolaj, 1-1 teáskanál zöld és feketebors (szemes).
Elkészítése: A hozzávalókat üvegbe rakjuk, ráöntjük az étolajat és lezárás után sötét, hűvös helyen legalább 2 hétig érleljük.

Citromfű olaj
Elkészítés: 30 perc + 2 hét érlelés Nehézség: 1
Hozzávalók: 7 dl napraforgóolaj, 5-6 szál citromfű.
Elkészítése: A citromfüvet alaposan megmossuk, egészben üvegbe rakjuk, ráöntjük az étolajat. Az üvegeket lezárás után, sötét, hűvös helyen tartjuk, az olajat legalább 2 hétig érleljük.

Fokhagymaolaj 1.
Elkészítés: 10 perc + 2-3 hét érlelés Nehézség: 1
Hozzávalók: 7 dl napraforgó olaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál szárított chili paprika, 2-3 friss majoránnaág.
Elkészítése: A megtisztított hozzávalókat üvegbe tesszük, felöntjük az olajjal és sötét, hűvös helyen 2-3 hétig érleljük.

Fokhagymaolaj 2.
Elkészítés: 20 perc + 10 nap érlelés Nehézség: 1
Hozzávalók: 3-6 fokhagymagerezd (ízlés szerint), 1 csipetnyi só, 1/2 l növényi olaj
Elkészítése: A fokhagymagerezdeket összezúzzuk, sózzuk, majd lefedve állni hagyjuk. A lét és a gerezdeket egy üvegbe tesszük, és az olajjal leöntjük. 10 napig állni hagyjuk, azután egy szitán át egy másik üvegbe töltjük. Ha az olaj túl fűszeres, akkor megfelelő mennyiségű olajjal hígíthatjuk.

Fokhagymaolaj egészségóvásra
Elkészítése: Egy fej közepes méretű fokhagymát megtisztítunk, fokhagymaprésen átnyomjuk egy csavaros fedővel zárható, 250-300 ml-es konzerves üvegbe, és hozzáöntünk 1-1,5 dl hidegen sajtolt napraforgóolajat. Jól összekeverjük, lezárjuk, és ezt az alapkeveréket hűtőszekrénybe helyezzük. Fogyasztás előtt egy kiskanálnyi frissen kinyomott citromlevet (a citrom tetejét a kocsányos végén vágjuk le) és egy kiskanálnyi fokhagymaolajat alaposan összekeverünk. Naponta 3 alkalommal - evés előtt, 20-30 perccel - vegyük be az így elkészített keveréket. A kúra ideje 1-3 hónap, ezután 1 hónap szünet következzen, majd ismét elkezdhetjük. Megelőzi az agyi érgörcsöket, a szívgörcsöket és a nehézlégzést (légszomj), illetve azok kiújulását. Az egyik legkiválóbb értágító szer.

Fűszeres olaj
Elkészítés: 30 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 2 csomag petrezselyem, 2 csomag. metélőhagyma, 6 ág tárkony, 1/2 piros, zöld és sárga paprika, 1 ek. köménymag, 1 ek. durvára őrölt fekete bors, 1 l olívaolaj.
Elkészítése: A fűszerzöldségeket kissé megmossuk, megszárítjuk, és az erősebb szárakat eltávolítjuk. Ízlés szerint durvára, közepesre, vagy finomra vágjuk. A paprikát durvára re-szeljük. Az egészet a fűszerekkel együtt az olajhoz adjuk és elkeverjük. Tehetünk bele articsókát, csiperkét, vagy különböző sajtokat is. Éppúgy ajánlott salátákhoz, grillezéshez, vagy sütéshez is.

Fűszeres olajok készítése másként

Fokhagymás olajhoz
Elkészítése: Két deci olajba belekeverünk hat gerezd, nagyon pépesre összezúzott fokhagymát, valamint egy teáskanál sót;

Vöröshagymás olajhoz
Elkészítése: Két deci olajba keverünk egy közepes fej megtisztított és fokhagymaprésen át-nyomott vagy ledarált vöröshagymát, valamint egy teáskanál sót;

Kapros olajhoz
Elkészítése: Két deci olajba keverünk három csokor, nagyon jól megmosott és lecsurgatott, majd finomra vágott zöld kaprot és egy teáskanál sót;

Borsos olajhoz
Elkészítése: Két deci olajba keverünk egy teáskanálnyi törött feketeborsot és ugyanennyi sót;

Olaszos olajhoz
Elkészítése: Két deci olajba keverünk egy teáskanálnyi apróra vágott rozmaringot, egy teáskanálnyi apróra vágott bazsalikomot és egy teáskanálnyi kakukkfüvet, valamint egy teáskanálnyi sót;

Korianderes olajhoz
Elkészítése: Két deci olajba keverünk egy teáskanálnyi őrölt koriandermagot és egy teáskanálnyi sót;

Mustáros olajhoz
Elkészítése: Két deci olajba belekeverünk két evőkanálnyi mustárt és egy teáskanálnyi sót.

Gyömbérolaj
Elkészítés: 20 perc + 4-5 nap érlelés Nehézség: 1
Hozzávalók: 1 kis gyömbérgyökér, 1/2 l olívaolaj
Elkészítése: A gyömbért kis darabokra vágjuk, és az olajjal együtt egy üvegbe tesszük, és 4-5 napig állni hagyjuk. Naponta megkóstoljuk, hogy megfeleljen az egyéni ízlésnek. Azután a gyömbérdarabokat kivesszük az olajból, mert ha túl sokáig áll az olajban, túl erőssé válhat.

Illatos olaj
Elkészítés: 20 perc + 8 nap érlelés Nehézség: 1
Elkészítése: 5 borókabogyót, 2 babérlevelet, 2 szegfűszeget, 10 szem fekete borsot, fél cit-rom szárított héját 5 deci olívaolajba áztatunk. 8 nap múlva leszűrjük. Pecsenyékhez, vada-sokhoz, de pirított kenyérre is kiváló.

Paprikaolaj
Hozzávalók: Csípős paprika (,,kutyapöcsű" vagy ,,macskapöcsű") olaj, só
Elkészítése: A paprikák magházas végét levágom, majd mindegyiket hosszában félig felhasítom. Az üveg aljára egy kávéskanálnyi sót teszek, majd a paprikákkal lazán feltöltöm az üveget. Kicsit összerázom, majd az üveget olajjal feltöltöm. Két hét érlelés után már hasz-nálható. Elsősorban olyan ételekhez használjuk (pörkölt, pincepörkölt, stb.), melyekhez a hagymát dinsztelni kell. Az olajat a dinsztelőolajhoz öntjük. A mennyiséggel nagyon vigyázzunk, mert rettenő csípős!

Provancei fuvallat
Elkészítés: 20 perc + 3-4 hét érlelés Nehézség: 1
Elkészítése: 3-3 ágacska rozmaringot, levendulát, bazsalikomot, zsályát és kakukkfüvet vízzel jól leöblítjük, megszárítjuk, majd egészben, üvegbe tesszük. 5 deci, lehetőleg hidegen sajtolt olajat öntünk rá. Legalább 3 hétig érleljük. Főleg mediterrán jellegű fogásokhoz, tész-tákhoz, salátákhoz, halakhoz illik.

Rozmaringolaj 1.
Elkészítés: 10 perc + 2 hét érlelés Nehézség: 1
Hozzávalók: 7 dl napraforgóolaj, 3-4 rozmaring ágacska.
Elkészítése: A hozzávalókat üvegbe rakjuk, ráöntjük az étolajat és lezárás után sötét, hűvös helyen legalább 2 hétig érleljük.

Rozmaringolaj 2.
Elkészítés: 30 perc + 3 nap érlelés Nehézség: 1
Elkészítése: 1 citrom, 2 rozmaring ágacska, 5 erős paprika savanyítva, 5 dl. olaj 1 jól meg-mosott citrom héját vékonyan lehántjuk, ügyelve, hogy a fehér bundája ne maradjon rajta. 2 ágacska rozmaring, és 5 lecsöpögtetett savanyított erős paprika társaságában, 5 deci olajjal leöntjük. 3 nap alatt kellemes aromájúvá válik, pizzatöltelék vagy grillen sütött húsok kiváló ízesítője

Vegyes fűszerolaj
Elkészítés: 15 perc + 7 nap érlelés Nehézség: 1
Hozzávalók: 15 g friss kakukkfű, 10-10 g friss rozmaring és babérlevél, 10 g őrölt fehér bors, egy csipet só, 5 deci olívaolaj
Elkészítése: A 15 g friss kakukkfű, 10-10 g friss rozmaring és babérlevél apróra vágott keverékét 10 g őrölt fehér borssal és egy csipet sóval 5 deci olívaolajba keverjük. Egy hétig érleljük. Roston sült halakhoz és húsokhoz való.

Zsályaolaj
Elkészítés: 30 perc + 1 hét érlelés Nehézség: 1
Hozzávalók: 7 dl napraforgó olaj, 1 csokor (5-6 dkg) zsálya, 3 közepes cső fűszerpaprika.
Elkészítése: A zsályát megmossuk, leveleit lecsipkedjük, a paprikák szárát levágjuk. Valamennyi hozzávalót üvegbe rakjuk, ráöntjük az olajat. Az üveget lezárjuk, és kb. 1 hétig érleljük.
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
10 DOLOG, AMIT NEM TUDTÁL A HAGYMÁRÓL
  2014-06-02 14:42:51, hétfő
 
  A hagymát imádjuk, s most, hogy elárasztja a piacokat az újhagyma, képesek vagyunk reggeltől estig bármilyen formában fogyasztani. Egészséges, feltölti a szervezetünket vitaminnal és ásványi anyaggal, ezért fogyasszunk belőle minél többet.

Azonban van egy pár tény, amit eddig nem biztos, hogy hallottunk, tudtunk:

1. A kutyák számára nagyobb mennyiségben mérgező lehet. Bármennyire is csodálkozunk, vannak állatok, melyek imádják a zöldségeket. Vigyázzunk, ha a mi kutyánk is ebbe a kategóriába tartozik. A nagy mennyiségben fogyasztott hagyma, az állat szervezetében elpusztítja a vörösvértesteket, vérszegénységet okozhat.

2. A hagyma egy probiotikus élelmiszer, fuktooligozaharid tartalma miatt megkönnyíti az emésztést. Segíti a jó baktériumok szaporodását.

3. Erős antibakteriális hatása van, nagy hasznát vehetjük a különböző gombás megbetegedések leküzdésében. Segít a szervezetben fölöslegesen felhalmozódott víz távozásában. Akik Candida gombával küzdenek, gyakran tartja vissza szerveztük a vizet.

4. Erősíti az izomzatot. Már az ókori Egyiptomban a piramis építő munkások is nagy mennyiségben fogyasztottak hagymát.
5. A római gladiátorok is sok hagymát ettek erőnlétük növelése érdekében.

6. Sok helyen hagymát ültetnek a veteményesbe a rovarok elszaporodása érdekében. A rovarcsípés is könnyebben elmúlik, ha a helyét hagymával dörzsöljük be.

7. A mogyoróhagyma íze és illata erőteljesen hasonlít a fokhagymáéhoz.

8. Használhatjuk saláták, friss ecetes savanyúságok készítéséhez. Egy igen közkedvelt fogyasztási módja a karamellizált hagyma.

9. Erős daganatellenes - leginkább gége és petefészekrák - hatása van, akkor is, ha csak néha fogyasztjuk.

10. A középkorban a hagyma egy értékes fizetőeszköznek számított.

Forrás: twice.hu
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyászat  
Az önkéntes
  2014-06-02 14:22:09, hétfő
 
  Síri csend honolt a hosszú folyóson. Nyitott ajtókon keresztül, a szobákban a csend poroszkált. Hallgatott a fáj, és a jajgatás is pihent. Infúziók, tapaszok adagolták a mámort, hogy legyőzze a test háborgását. Az ágyak mellett itt-ott oxigénpalackok és maszkok hevertek, a remény is agonizált. Az osztály lakói hosszú útra készülnek, kálváriájukon fogynak az stációk. Egészséges léleknek is mankóra van szüksége, ha erre téved. Kevés a szó, nem tudni mi illik, mit szabad...
A tapasztalt nővér fejében, gejzírjeként tört fel a kétség, döntésének helyességét megkérdőjelezve. A keresett számhoz érve megtorpant. Még visszafordulhatott volna, még sem tette. Önkéntes szolgálatra saját elhatározásából jelentkezett. Nyugdíjazása óta hiányoztak a betegek, a szolgálat, a másokról való gondoskodás. Egész délelőtt azon morfondírozott, mit fog mondani, kérdezni, hogy fogja megoldani a feladatát. Vajúdott a gondolat, a kötelező lépcsőfokokat látva, - a tagadás, tiltakozás és a düh-, már elfogytak. A fájdalom, a hiányérzet keservei, ebben a fázisban, már csak maradvány tünetként vannak jelen. A félelem és egyedüllét is oldódni látszik, helyébe lép a racionalitás és az érzelmi elfogadás. Utolsó állomásnál, új kapcsolat kialakulásának van jelentősége, ami megbékéléshez vezet.
Vett egy mély lélegzetet, belépett a kétágyas szobába. Köszöntötte a bent lévőket. Az ablaknál lévő beteg a fal felé fordulva pihegett. A másik ágyhoz érve, kezét nyújtotta és bemutatkozott az ágy szélén ülő asszonynak. Vékony, madárcsontú sápadt hölggyel találta szembe magát, aki mélyen a szemébe nézett és barátságosan rá mosolygott. Beesett szemgödréből kristálytiszta tekintete gyermeki ártatlanságról árulkodott. Azonnal hellyel kínálta, egy közeli székre mutatva, ami pár lépésre állt.
A beteg észrevette segítője zavarát, megpróbálta oldani a feszültséget.
- Tegeződhetünk? - kérdezte csendesen.
- Igen, köszönöm, természetesen - préselte ki magából az önkéntes.
Soha nem érezte ilyen tehetetlennek magát. Zavarba hozta az asszony önbizalma, közvetlensége, kedvessége.
Így is lehet? - Kérdezte magától.
Úgy érezte, soha nem lenne képes így búcsúzni a földi élettől...
A rábízott beteg, Márta lett a kezdeményező. Elöljáróban kijelentette, számára nincs tabu, állapotával tisztában van, a napok meg vannak számlálva. Nem siettetteti az időt, ami megadatik, azt szeretné kihasználni, ebben várja a segítséget. Egy verses köteten dolgozik, a minap ért a végéhez. A könyv fésülése van még hátra és az utószó. Arra kérte Terezát menjenek végig rajta, beszéljenek róla, elemezzék, és javítsák ki közösen. Hibátlan munkát szeretne maga után hagyni. Megfogta az asszony kezét és kérte, ne játszanak szerepet, csak őszinte együttműködés vezethet közös sikerre. Az együtt töltött órák alatt ne legyen jelentősége a helynek, csak az időnek.Mindvégig mosolygott, majd megkérdezte.
- Kérsz egy kávét?
- Igen, köszönöm.
Márta az asztalhoz lépett, tartásában nyoma sem volt súlyos állapotának. Testbeszéde nyomán inkább királynői tekintélyt parancsolt, mint elesettséget. Két csészébe neszkávét töltött, cukrot tett melléje, és egy kocka jó minőségű csokoládékockát, és finoman ívelt porcelán kiöntővel a teakonyha felé vette útját.
Tereza zavarodottan mocorgott a széken. Őt szolgálja ki, akihez segítőnek érkezett? A lelke kapott mankót ettől az asszonytól.
Hát így is lehet? - Kérdezte immár másodszor önmagától.
Hálás volt, ismét tanult valamit, aminek egyszer talán maga is hasznát veheti. De vajon, ha eljön az idő, tud majd így gondolkodni, és felkészülni? Nem elemezhette tovább a pillanatot, mert visszatért Márta a forró vízzel. Finom kávé illat keringett a levegőbe. Arany köntöst terített rájuk az alázat, a szeretet sátra alatt. Továbbiakban, mint régi ismerősök beszélgettek. Sorakoztak a mindennapi kérdések, válaszok. Észre sem vették, hogy elszaladt az idő. A kézirat betekintésére nem került sor, csak részleteket érintettek, annyi beszélni valójuk akadt. Két nap múlva úgyis találkoznak, akkor elkezdik a munkát, döntötték el közösen. Lejárt az idő, Tereza semmi jelét nem mutatta, hogy indulni készülne. Márta udvariasan figyelmeztette, biztosan várja otthon a családja. Az asszony, hálás volt a figyelmességért. Távozáskor átölelte Mártát, a legközelebbi viszontlátás reményével.
Gyalog indult haza, az első találkozás élményével megpakolva. Az előkészítő tanfolyamon felhívták a figyelmüket, kerüljék a függőség kialakulását a beteggel. Az empátia nem csaphat át soha együtt szenvedésbe. Itt bizony megtörtént az első találkozáskor. Úgy érezte Mártából olyan erőt és hitet merített, amely feltöltötte, és megerősítette. Mi lenne, ha másnap is bemenne? Igen ezt kell tennie, mert lehet, hogy nem lesz holnapután... Megrémítette a gondolat.Jöttek a képek hívatlanul a beszélgetés részleteivel. Karácsony és a mákos guba. Márta említette, az egyik versében a legszebb karácsonyáról ír, amikor még a gubát is maga sütötte.
Mákos gubát készít, és meglepi vele, elhatározta. Igen ám, ha tudná, hogy kell készíteni. Sebaj, majd elolvassa a szakácskönyvben otthon. Amikor hazaért rögvest a könyvespolchoz sietett. Harmadik szakácskönyvét lapozta, de mindegyikben az állt, ,,a kifliket feldaraboljuk". A csudában, nem kifliket akar darabolni, hanem sütni, ahogyan Márta tette. Ránézett az órára, hét óra múlt, nincs késő, ilyenkor még nem illetlenség telefonálni. Csengette sorban a barátnőit, de senki nem tudta megmondani, hogy kell a tésztát elkészíteni. Csalódottan tette le a telefont. Mást nem tehet, legközelebb megkérdezi Mártát, és később készíti el.Sokáig állt a zuhany alatt, vízsugarak simogatták a testét, ajka szegletében érezte könnyeinek sós ízét. Ágyba kerülve olvasni próbált, gondolatai azonban a kórházban jártak. Olyan érzése volt, mint ha mindig ismerte volna Mártát, - talán valamelyik életéből - villant fel...
Tehát létezhet inkarnáció, reinkarnáció és karma...Azt már tapasztalta, nincsenek véletlenek, minden történés tanulófolyamatot rejt magában, megoldandó feladatokkal.Miért éppen Őt kapta? Hiszen az utóbbi időben maga is tele van félelemmel.De hiszen már is felcserélődtek a szerepek, világosodott meg előtte. Márta lett a segítője, példamutatásával, kitartásával, a sorsa iránti alázattal és elfogadásával.Mi lesz vele, ha Márta elmegy... Esett kétségbe... Még órákig forgolódott, mire álomba ringatták a gondolatai.Álomtündér magával ragadta a fáradt asszonyt és kirándulni vitte, egy ismeretlen helyre, hol egy ősi kastély parkjában játszadozott két kislány. Egyik aranyhajú kék szemű, a másik gesztenyebarna copfos, nagy őz barna szemű. Színes képeskönyvet hajtogattak, amiben állatok sorakoztak. Érdekes könyv volt, mert az állatok szemei is mozogtak. A gyerekek jókat kacagtak. Azt játszották, hogy ki találja ki előbb, milyen állat van a képen. A lapok fogytak. Már alig volt pár oldal, amikor dörögni kezdett, villámok cikáztak az égen, vágták ketté az eget, repesztették a felhődunyhákat. Sűrű eső függöny takarta a házat. Mind a ketten futni kezdtek, de a könyv ott maradt. A barna copfos kislány visszaszaladt érte. Már kezében fogta, amikor a villám belecsapott a közeli fába, ami alatt épp a kislány futott. Látta a kis testet élettelenül elterülni, nem messze tőle és a nyitott könyvet, ahonnan egy őzike nézett rá, szomorú szemmel.Odament felvette a könyvet, átölelte kis barátnőjét, és segítségért kiáltott, de senki nem hallotta meg. Sírva futott a kastélyba, hogy hívjon valakit. Már a tizedik szobát járta, de senkit nem talált, akkor pillantotta meg a falon a velencei tükröt, benne egy szőke copfos kislányt. Ott tudatosult benne, hogy saját maga az egyik gyerek.Kiabálni kezdett, de csak a visszhang válaszolt. Szélsusogás kíséretében kétségbe esve rohant vissza az ajtóig. Amint kinyitotta, meglepődött. Sütött a nap, egy kis galamb csipegetett a padon. Kereste a kislányt, és a villám sújtotta kiégett fát, de mindennek hűlt helye lett. Magányosan, kétségbeesve barangolt a parkban, amikor lágy örömzenét hallott fentről. Felnézett az égre, ott találta kis barátnőjét, fényruhába, angyalnak öltözve. Mosolyogva, integetett feléje, őzike szemében csillagok ragyogtak. Szférák zenéjére száguldott tova.

Reggeli ébredésekor, arany csíkokat pingált a szoba falára a napsugár. Fülében néha felhangzott egy-egy akkord az angyalok mennyei zenéjéből. Kicsit lustálkodott, nyújtózott egyet, majd imával köszöntötte a napot. Minden a megszokott rendjén indult. Alig várta a közös reggelit, hogy elmesélhesse párjának az álmát. Évtizedek óta ezzel a beszélgetéssel kezdik a napot. Tereza álmait, ábrándozásait meséli el, párja, pedig az esti meccsek izgalmas góljairól számolt be. Ezt követően kiosztják egymás között a napi teendőket. Egyre nagyon figyelnek, közösen soha nem mennek vásárolni, mert abból igen hamar nagy vihar kerekedik. Az asszony bóklászó, mindent megtapogató vásárló, a férj, cetlis, tudatos gyorsan pakoló. Amint Mártához és a gubához értek, Apóka felkiáltott, tudom, hogy kell gubát sütni, nagyanyámtól sokszor láttam. Kenyértésztából, hosszú kifli rudakat formált, kicsit megsodorta, feldarabolta és tepsibe téve megsütötte. Utána mézes sziruppal leöntötte az aranyszínű tésztadarabokat, és darált mákban megforgatta. Ez volt mindenkor, a karácsony előtti böjti ebéd. Megegyeztek, elkészítik közösen, ez lesz a napi menü.Nagy izgalommal telt a délelőtt. A déli harangszóra meleg gubával érkeztek a kórházba. Az osztályra érve, a nővér Tereza elé sietett.
- Márta alszik, reggel fulladásos rohama volt, oxigénpalackot és nyugtatót kapott. Ne költsétek fel. Látom, hoztál valamit, ha felébred, átadom.
- Köszönöm szépen. Kérlek, melegítsd fel a mikróban, holnap délután itt vagyok.

Alig várta, hogy kiérjenek az udvarra, utat engedett a könnypataknak. Kétség és félelem lett úrrá rajta, remegett. Szerencséje volt, hogy a férje elkísérte. Mikor hazaértek, nem tudott enni a gubából. Gyomrában ezer gombostű szúrását érezte. Délután kétszer telefonált. Este már nem volt szükség palackra. Másnap Márta ismét mosolyogva fogadta, örömmel közölte minden gubát megevett egy szuszra. Pont olyan volt, mint azon a karácsonyon...
Két hétig, mindennap találkoztak, A kézirat zárszavánál tartottak, mikor érkezésekor üres ágyat talált

Azon a hajnalon eljött érte a hazavezetés angyala, átölelte, és magával vitte a Fénybe.

Az orvos magához rendelte az önkéntest. Átadta a kéziratot az asszony üzenetével. Fejezze be, legyen ez a kettőjük könyve.Tereza némán várt, könnyeit nyeldesve, remegő kezében az ajándékkal. Mikor végre megjött a hangja, kérte a doktornőt, adják a családjának Márta utolsó könyvének kéziratát. Az orvos közölte, nem volt családja, egy unokatestvérrel találkoztak, - az örökössel -, aki egyszer meglátogatta. Egyébként nekik kötelességük a távozó utolsó kérését teljesíteni. Márta kívánságának teljesítése számukra szentírás. Ekkor Tereza eltette a kincsét. Márta képével együtt őrzi, nemcsak a titkos fiókban, hanem a szívében. Gyakran felnéz Mártát keresve az égre. Ő mindig megjelenik egy felhőbe öltözve, őzike szemeivel letekintve, a Szférák zenéjének kíséretében...

Tudja kettőjük kapcsolata nem ért véget, nemsokára találkoznak...

Lélek Sándorné

A lélek húrja c. megjelenés előtt álló könyv kéziratának részlete
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A kapor mint természetes gyógyító
  2014-06-02 14:10:55, hétfő
 
 

A kapor többet tud annál, minthogy csak a savanyúságok fűszere legyen. A kaprot mint természetes gyógyítót, már az egyiptomi civilizáció kezdete óta használják, okkal. Az ókori orvosok a jó illatú kaprot, mint emésztés elősegítőt és gázhajtót használták.

Tartósító hatásán kívül, megküzd a fertőzésekkel is. A hagyományos kínai orvoslás már több mint 1000 éve használja emésztést elősegítőnek. Különösen gyermekeknek ajánlották, mivel gyengébb hatású más ilyen szereknél, pl. a köménynél, ánizsnál vagy édesköménynél.

A XVII. századbeli angol herbalista, Nicholas Culpeper azt állította, hogy a kapor ,,erősíti a hasat, és a szelek pompás űzője". Ajánlotta még csuklás és duzzanatok ellen, valamint az agytevékenység fokozására. A kapor az emésztőrendszer sima izmainak megnyugtatásával segíti az emésztést, egy másik kísérlet pedig a bélgáz képződésének megelőzésében való szerepét bizonyította.

Alkalmazása belsőleg

Szívkoszorúér-tágító, ajánlható angina pectoris esetén, csökkenti a magas vérnyomást, és jótékony hatású a szívizom vérellátása szempontjából. Elsőrendű étvágyfokozó, egyben szélhajtó, használatával a puffadásokat gyorsan csökkenteni lehet.

Kedvelt fűszer, mely kellemes ízével, illatával serkenti az emésztést. Bélféregűző teák alkotóelemeként is használják. Zöld növényi részeinek vizes kivonata nyugtató hatású.Tejelválasztást segítő teakeverékek összetevője, alkalmas az utazási betegség tüneteinek csökkentésére is.

Menstruációt kísérő tünetek enyhítésére, nőgyógyászati, húgyúti fertőzések esetén is ajánlják a kaporból készült fürdőt.

Az ásványi anyagok közül igen sokat tartalmaz vasból, mangánból és kalciumból. Enyhíti a csontritkulás és reumatikus ízületi gyulladás tüneteit. Vitaminjai közül a C-vitamin a legfontosabb. Említésre méltó még élelmi rosttartalma is.

A candida ellenes kapormagolaj

A kapormagolaj több mint 50%-ban tartalmaz egyszeresen, s többszörösen telítetlen zsírsavat, - omega-3 és -6 zsírsavakat-, illetve egyszeresen telítetlen zsírsavból az olajsavat tartalmazza.
A kapor olaja segítheti az emésztési folyamatokat, gázhajtó, távozásra bírhatja a káros szeleket. Fokozhatja és serkentheti a hasnyálmirigy működését, ezáltal csökkentheti a vércukorszintet. Bevált szerként használható a fertőzéses hasmenések leküzdésében, nyugtathatja a gyomrot és az ideges eredetű emésztést, gátolhatja a Candida gombák megtelepedését a belekben, segíthet a húgyúti betegségek és fertőzések megelőzésében. Fertőtlenítő hatását magas illóolaj tartalma biztosítja.

Levele, fiatal virága és beérett termése egyaránt alkalmas fűszerezésre. A hajtásokat és a leveleket frissen és szárítva is használhatjuk.

Amire vigyáznunk kell!

Érzékeny embereknél a kapor esetleg bőrkiütést okoz, de a levelet, a magot s a mag illóolaját nem tekintik toxikusnak.

Forrás: napidoktor.hu

 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2014.05 2014. Június 2014.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 188 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2294
  • e Hét: 5161
  • e Hónap: 11533
  • e Év: 62324
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.