Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Aki boldog ,ritkábban beteg
  2014-06-20 19:54:33, péntek
 
 
Az immunrendszer nem a szervezettől független önszabályozó-irányító működések együttese, hanem kapcsolatban van az idegrendszerrel, és a hormonrendszerrel (még ha ennek a kapcsolatnak nem is tárták fel minden vonatkozását).

A szervezet immunrendszerének az a feladata, hogy védelmet nyújtson elsősorban a külvilágból behatoló kórokozókkal szemben. Rendkívüli esetekben az immunrendszer a szervezet által termelt anyagok ellen is pusztítóan lép fel (ezek az autoimmun betegségek).

Manapság nem is képzelhető el egy beteg kivizsgálása vérsejtszámlálás és az úgynevezett vérkép meghatározása nélkül. A védekezésben elsősorban a fehérvérsejtek vesznek részt. A tudósok azt már felfedezték, hogy a fehérvérsejtek között vannak olyan speciális fajták, amelyek a szervezet immunvédekezésében főszerepet játszanak.

És ma már a szervezet immunvédekezésének erejét számszerűen is meg lehet határozni ezeknek a sejteknek a vizsgálatával. Azt is kimutatták, hogy ezekre a fehérvérsejtekre hatnak a vérkeringésben levő hormonok, sőt, a központi idegrendszer bizonyos területei is.

A lelki tényezők hatása az immunrendszerre állatkísérletekben jól vizsgálható. Sokat hallunk és tudunk már a stresszről, ami valójában olyan lelki hatás, ami a szervezet működésének megváltozásában nyilvánul meg. A stressz a zsúfoltság, a magány, a zaj, a folyamatos fenyegetettség és még sok egyéb dolog nyomán alakul ki, és jelentősen hat az immunrendszer működésére. Fertőzések esetén befolyásolja a gyógyulás időtartamát és a speciális immun-fehérvérsejtek szaporodási képességét.

A magány hatása az immunrendszerre

A kutatók megfigyelték, hogy a partner elvesztése miatti szomorúság, a magány kedvezőtlenül hat az immunrendszerre. A statisztika azt mutatta, hogy az özvegyek megbetegedési és halálozási aránya jelentősen nagyobb a népesség átlagánál. Egy kutatócsoport az özvegyek immunsejtjeinek vizsgálatával foglalkozva megállapította, hogy az élettárs halála után két hétig még nem mutatkozott változás, de nyolc hét után már igen jelentős különbséget tapasztaltak az özvegyek és a házasságban élők immunsejtjei tekintetében. Az előbbi csoportban az immunsejtek száma növekedett.

Több mutatócsoport más körülmények között vizsgálta, hogy a magány miképpen hat az immunrendszerre. S megállapították, hogy a náthavírussal mesterségesen fertőzött, egyébként egészséges emberek közül a zárkózott, befelé forduló lelki alkatúak betegsége tovább tartott, és tüneteik is komolyabbak voltak, mint a nyitottabb embereké. Depressziós betegek vizsgálata azt mutatta, hogy az immunsejtek aktivitása jelentősen csökken. A depresszió eredményes kezelése során viszont az aktivitásuk feltűnően javult.

Az egyik amerikai kutatócsoport azt vizsgálta, hogy az egyetemi hallgatók vizsga előtti szorongása miképpen hat az immunrendszerükre. A záróvizsga előtt állók vérében a mellékvesekéreg hormonmennyisége csökkent, ugyanakkor a nyiroksejtek - az egyik fehérvérsejt-féleség- száma jelentősen megemelkedett. Ez a jelenség az immunrendszer működésének gyengülésére utal. Több más csoport is végzett hasonló felméréseket a vizsgával kapcsolatban kialakult immun-változásokról. És lényegében az egymástól eltérő vizsgálatok ugyanarra az eredményre jutottak: az immunrendszer reagáló-képessége a vizsgált személyek többségében csökkent.

Boldogság = fokozott védelmi hatás

De azt is felfedezték, hogy ez a hatás fordítva is igaz. Vagyis ahogy a megterhelő lelki élmények és állapotok csökkenthetik az immunrendszer védekező képességét, úgy a kielégítő hangulat, a vidámság, a boldogság fokozza a védekező hatást. Ezzel magyarázható, hogy az elégedett emberek ritkábban betegek. És ha mégis, akkor sokkal gyorsabban gyógyulnak.

A pszicho-neuro-immunológia keresi a választ arra, hogy a lelki működés, illetve a magatartás befolyásolása mennyire segíthet egyes betegségek elkerülésében, megelőzésében. A hivatalos orvoslás szép lassan felfedezi azt, amit a természeti népek, illetve a távol-keleti gyógyítók kezdettől fogva tudtak: hogy a betegség legyőzésénél a test kezelése kevés. A lélek szerepét is figyelembe kell venni.

Forrás: rejtelyekszigete.com, www.astronet.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Amit a málnáról tudni lehet
  2014-06-20 19:51:39, péntek
 
  TÁPLÁLÉKKIEGÉSZÍTŐK, VITAMINBOGYÓK HELYETT HABZSOLJON MÁLNÁT!

Soha nem volt még nagyobb szükségünk friss vitaminokra és antioxidánsokra. A málna gyógyszernek is beillő csemege, érdemes betérni érte a piacra. Ha hiszi, ha nem, csonthéjas!

ISMERJÜK MEG!
A málna (Rubus idaeus) a rózsafélék (Rosaceae) családján belül a Rubus nemzettség tagja. Hívják még boldogasszony csipkéjének vagy német neve (Himbeere) alapján himpérnek is. A nemesített változatot éppúgy málnának hívjuk, mint az erdőkben növő vad formát.

A növény 1-2 méter magas, szőrös, tüskés szárú, csaknem függőlegesen növő hajtásokkal rendelkező, nálunk is őshonos félcserje. Vesszői két évig élnek, a második évben kihajtanak, elágaznak, majd virágot hajtanak, termést érlelnek, végül ősszel elszáradnak. A cserje 8-10 évig terem bőven, aztán érdemes fiatal vesszőkből új bokrot telepíteni. Ha nem metszik és gondozzák, gyorsan kusza bokorrengeteggé terjedve szaporodik, ideális talajon csaknem kiirthatatlanná válik.

Termései éretten általában élénk enyhén lilás piros színűek, de vannak fehér, sárga, sötétlilás, sőt fekete színűre érő változatai is. A vad forma gyümölcse gömbölyded, 1 cm átmérőjű, a nemesített málnák gyümölcse 1-2 cm-es, hosszúkás, belül üreges bogyó alakú, valójában összetett csonthéjas termés. Júniustól szeptemberig fokozatosan érik, éretten hamar lepotyog. Az összetett termést rögzítő “virágalkatrészt", amiről a málna éretten szedéskor könnyen leválik vacokkúpnak hívják.

A termesztett változatok érése május-júliusra esik, de vannak kétszer termők is.

A hideg és mérsékelt éghajlatú területen 2000 méteres tengerfölötti magasságig megél. Vadon közép-európai elterjedésű növény, erdők tisztásain, irtásain, bükkösök szélén nő. Termesztésekor is a tápanyagokban dús, laza szerkezetű és jó vízellátottságú talajokon érzi jól magát, mivel a talajfelszínhez közel növő gyökérzete érzékeny a kiszáradásra. A párás, félárnyékos helyeket szereti. Hazánkban a Börzsönyben és környékén nagy mennyiségben termesztenek bogyós gyümölcsöket, köztük sok málnát.

Fajtaváltozatait a piacon nemigen tudjuk megkülönböztetni. A legjobb, ha megkóstolhatjuk, kellően érett, zamatos-e a gyümölcs, nincs-e penészre utaló vagy egyéb mellékíze. A penész jellegzetes íze mellett egy másik kellemetlen, de ártalmatlan ízhatást is érezhetünk a málnán, ami az azt kedvelő poloska nedveitől származik.

MIÉRT JÓ?
A málna érdemeiről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, mert valljuk meg, nem minden szempontból praktikus gyümölcs: a legtöbb élelmiszer-boltban nem kapható, szedése fáradtságos és kényelmetlen a szúrós ágak között, leszedve törékeny és hamar romlik. Pedig igazi ízletes gyógyszerre lelhetünk benne.

Egy maréknyi, 100 gramm málnában 25 mg C-vitamin rejtőzik, de van benne sok B1-, B2-vitamin és A-provitamin is. Le se tagadhatná, hogy gazdag színanyagokban, sok antioxidánst, flavonoidot tartalmaz, valamint gyümölcssavakat, cserzőanyagokat, növényi rostokat, pektint. 100 gramm málnából 80-85 gramm a víz. Energiatartalma 150-200 kJoule, körülbelül 34 kcal, 0,9 g fehérje, mindössze 0-3-0,5 g zsír, 11-12 g szénhidrát van benne. Értékes tápanyag a benne lévő gyümölcscukor. Az ásványok és nyomelemek közül kiemelendő 25-40 mg-os kalcium-, 170 milligrammnyi kálium-, 30 mg magnézium- és 0,6-1 mg-os vastartalma. Ezekből az elemekből a másfél maréknyi málna napi szükségletünk mintegy 10 százalékát fedezi.

Lehetőleg frissen és nyersen fogyasszuk, így érvényesül leginkább vitaminjainak jótékony hatása, de szörpnek, lekvárnak eltéve és mélyhűtve is sok kincset tartalmaz még. A gyümölcs fogyasztása segít karbantartani a vércukorszintet, csökkenti a magas vérnyomást, segít a menstruációs zavarokon. Levét lázcsillapítónak, izzasztó hatású italnak is lehet használni. A nyári meghűlés legkellemesebb gyógyszere a szoba hőmérsékletű málnaszörp, nem csak gyerekeknek!

Levele júniustól augusztusig szedve és szárítva értékes gyógynövény-alapanyag. Teája vagy főzete ér- és pórusösszehúzó, valamint enyhén antibakteriális hatású. Teája cukorbajra, húgyúti betegségekre, meghűléses panaszokra, lázcsillapításra, izzasztásra éppúgy alkalmas, mint a friss gyümölcs. Naponta egy csésze málnalevél-tea iszogatása bevált a várandós kismamáknál a reggeli rosszullétek enyhítésére, a szülés előtti hónapban pedig a szülés megkönnyítésére ajánlják, mert ellazítja, tágulékonyabbá teszi a kismedencei izmokat. Cseranyagai hasmenéskor segítenek, antibakteriális, összehúzó hatása a szájnyálkahártya gyulladásainál gargarizáló oldatként érvényesül előnyösen. Külsőleg, borogatásként is használható.

HOGYAN FOGYASSZUK?
Próbáljunk minél többet fogyasztani belőle nyersen. Magában, natúrjoghurthoz keverve, kevés mézzel vagy anélkül, finom reggeli étel vagy desszert. Sok más “bogyós" gyümölccsel ellentétben melegen, sütve és főzve is hűen megtartja aromáját.

A szörphöz és lekvárhoz, dzsemhez nem szükséges tartósítót keverni, inkább forraljuk föl, a tetejére mérjünk ki egy kiskanál rumot, és az üveg lezárása után dunsztoljuk. Felbontás után hűtőben kell tárolni. Málnából készíthető bor, likőr és pálinka is.

A málna egyetlen “alkatrésze" sem mérgező. Kevesen gondolnak rá, hogy zsenge leveleit és fiatal lehántott hajtásait még salátának is fogyaszthatjuk. Mégis, leveleit és fiatal hajtáscsúcsait főként szárítva, teának megfőzve fogyasztjuk leginkább. Íme, egy jól bevált házi teakeverék! Ha idejében - mondjuk, tavaszi kirándulásaink alkalmával - gondolunk a levelek szedésére, szép üvegben magunk készítette ajándékként is örömöt szerezhetünk vele másoknak:

A keveréket 20 g száraz málnalevélből, 10 g szamócalevélből, 5 g szederlevélből állítsuk össze, tehetünk hozzá csipkebogyó- és hibiszkusz-keveréket, citromfüvet és mentát is. Egy adaghoz két evőkanál teakeveréket forrázzunk le. Ha kissé kihűlt, mézzel, sőt tejjel is fogyaszthatjuk.

TIPPEK, TANÁCSOK
Hűtőben 2-3 napig tárolható, jobb nem letakarni. A netán megpenészedett szemeket mindig válogassuk ki. Kiválóan alkalmas mélyhűtésre, ízét, zamatát jól megőrzi.

ÉRDEKESSÉGEK
Közép- és Észak-Európa, valamint Észak-Amerika lombos erdeiben őshonos. Valószínűleg a gyűjtögető életmódot folytató emberek számára mindig is fontos eledel volt.

Latin nevét - Rubus idaeus - annak köszönheti, hogy a hagyomány szerint elsőként Kréta szigetén, az Ida nevű hegyen kezdték termeszteni, ahonnan aztán a rómaiak terjesztették el. Plinius i.sz. 23-ban már említést tesz egy gyümölcsről, melyet a közékor gyógynövénytudorai málnának vélnek. Tény, hogy a középkorban a málna már ismert gyógynövény, kolostorkertekben is előszeretettel ültették és nemesítették. 1601-ben már sárga változatáról is említés esik.

Forrás: hazipatika.com

 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
Gyermekkori szilánkok -életképek- Forró ősz
  2014-06-20 18:16:01, péntek
 
 
A fák abban az évben korán levetkőzték ruhájukat. Tarka leveleikből káprázatos szőnyeget szőtt az ősz, és terített a tájra. Jégvirág csokraival a tél is bekopott, jelezve, hogy nem sokára megérkezik. A kémények még pihentek, kevés dolguk akadt, füst nélkül ásítoztak a magasba. Fa és szén kevés jutott, spórolni kellett vele. Nehéz idők jártak. Csak a szívekben kelt minden napra új remény. A szabadság szikrája lángra lobbant. Kart, karba öltve, tömegbe tömörülve, indultak útjukra reggelente, az emberek, a Vásárhelyi sugárúton, állig begombolt lódenkabátban, a kocsi úton végig masírozva a városközpontba.

A kislány az ablakban könyökölve nézte a kipirult arcú embertömeget és boldogan integetett feléjük. Mikor észrevették megálltak egy pillanatra, feléje fordulva skandálták. - Értetek is harcolunk! Ez akkor, ott, egy életre belevéste magát a gyermeki lélekbe, hiszen neki szólt az üzenet, boldogabb jövőt ígérve! Szeretett volna kimenni hozzájuk, de nem tehette. Rettentő kíváncsi természete, korai önállósága még sem hagyta békén. Valami módon csatlakozni kellene. -morfondírozott magában. Értette, sőt megértette, miért harcolnak, miből lett elege a népnek, hiszen családját is rettegésben tartotta a hatalom. Látta a letakart ponyvás autót, nem egyszer törték rájuk az ajtót hajnalban kalapos-, vagy kék parolínosok egyenruhások. Akkortájt hallotta az édesapjától, nyitott ablak előtt fütyülni kell mindig, mozgalmi dalokat, abból nem lehet baj. Mert soha nem lehetett tudni, ki áll függöny mögött. Divat lett a csend, a halk beszéd, azt is megtanulta, hogy ,,miért van a falnak füle". Gyermekként megtanulta, olyan világot élnek, ahol a felsorakozott árulóktól, önkéntes spicliktől így védhetik meg magukat. Édesapjához gyakran jártak a régi barátok, sakkozni, beszélgetni. A társaság egyre csendesebben és szomorúbban múlatta az időt. A gyerekeket csak percekig tűrték meg maguk körül. A baráti találkozók szaporodtak, a homlokokra egyre mélyebb ráncot szántott a gond. A kislány nagyon szeretett a felnőttek között sertepertélni, sok volt ott a titok. Arra már rájött, hogy a recsegő rádió hírei, számára jó ígéretet hoznak, az összebújt fejekből a szemek, néha összekacsintottak. Az édesapa, számtalanszor figyelmeztette gyermekét.

- Ami itthon történik, amit hallasz, maradjon családi titok. Ha megtudják az idegenek, abból nagy bajunk lehet, édesapát elvihetik örökre...

A gyerek megtanult, titkot tartani, nem fecsegett feleslegesen. Hiába tartotta be ígéretét, az apát később elvitték, de az egy másik történet. Abban az időben a szesztilalom bevezetését tervezték. Egyik nap az egyik barát, másfél literes, barna bakelit csavarral ellátott sörösüveggel érkezett, amit a kabátja alól varázsolt elő. Ajándékba hozta, vagy későbbi közös kupicázásra, nem tudni, de jól kihangsúlyozta.

- Jól tegyétek el, nehogy a gyerekek beleigyanak!

Így került a speiznak, a legfelső polcára. A férfiak a szobában beszélgettek, az anya nem volt otthon, a szomszédnak segített valamit megírni, vagy könyvelni, legalábbis a gyerekek úgy tudták. A kislány egyre többet gondolt az üveg titkára. Bekukkantott többször, de túl magasnak tűnt a polc. Minél elérhetetlenebb lett a zsákmány, annál jobban nőtt a vágyakozás benne, hogy kiderítse az üveg titkát. Megszületett a megoldás, a kis sámlira állva talán eléri. Felállt rá, már majdnem érintette, alig hibádzott pár centi. Közben mindig megjelent valaki az előszobában, ahonnan a kamra nyílott. Attól is tartott, hogy édesanyja hazaér, vagy a testvére meglátja és elárulja, avagy bármikor kijöhet az apja, hiszen nyolc hónapos kishúga rá volt bízva. Tudta, az üveg úgysem szalad el, másnap is lesz rá alkalom, de neki akkor ott, azonnal kellett. Megfogta hát a konyhai stokedlit, a gyors mozdulattól az ajtónak ütötte. Megijedt, szinte beleremegett. Szerencséje volt, senki nem vette észre, és nem hallotta meg. Végre teljesült hőn áhított vágya. Felállt és levette az üveget, elrejtette, majd játszani kéredzkedett az udvaron lévő pajtába. Oda szokott elvonulni, olvasni, játszani, pakolászni. Így az engedélyt megkapta. Vitte magával a kincsét, alig várta, hogy a biztonság érzése átölelje, már is a bakelit csavarjának esett, ami nehéz diónak ígérkezett, erős kéz csavarta rá, az ő kezeinek nem engedelmeskedett. Nem adta fel, nem szokott ő csakúgy feladni semmit, hát még akkor, ha ilyen áldozatok árán jutott hozzá. Addig próbálkozott, amíg megadta magát az a fránya csavar. Ahogyan az üveget a szájához emelte, ismeretlen illat töltötte meg orrát, kellemesnek találta, jó nagyot belekortyolt. Lett is ebből, prüszkölés, meg krákogás, marta a torkát a folyadék. Gubbasztott, mint a beteg gerle, félt, mi lesz most vele. Rossz emlékei voltak a köhögésrohamról, két évvel azelőtt esett át a szamárköhögésen. Borzalmas rohamokat élt át. Édesapja éjszakánként az ablakpárkányra, a spaletták közé, nagypárnára fektette, hogy a roham alább hagyjon. Reggelenként szamártejet hozott a Cserepes sorról, mert az öregasszonyok azt javasolták. A doktor bácsi is sűrűn látogatta, vizsgálgatta. Gyógyulása sokáig tartott. Félelme és rossz emléke elég hamar alább hagyott, jókedve kerekedett. Először dúdolgatott, majd énekelni kezdett csendesen. Ha ez ilyen kellemes a dolog, - gondolta a gyermek, iszik még egy keveset, lehet, hogy kettő lesz belőle. Ahogyan a jó kedve növekedett, a végtagjai úgy gyengültek. Fel akart állni, de a lábai nem engedelmeskedtek. Ha a lábai ilyen makacsok, akkor nem megy sehova, maradt a kortyolgatás. Többre már nem emlékezett. Félig öntudatlan állapotban találtak rá. Mire a kórházba értek, teljesen eszméletlen lett. Az orvos azonnal hívta a főorvost, aki a kislányt kezelte a betegségei során. Náray doktor szigorúan megfedte az édesapát, mert meggyulladt a gyermekben a pálinka. Így hívták a pálinka okozta alkoholmérgezés legsúlyosabb, fokát. Felkészültek a legrosszabbra, kimosták a gyomrát, közömbösítésre széntablettás folyadék került a pálinka helyébe, és "tejinjekciót", adtak. Csak ez segíthet és a jó Isten! - közölte a főorvos.

Segített mind a kettő, azóta a kislányból öregasszony lett, de a pálinka illatától ma is rosszul lesz. Talán azért nem ismeri, az alkoholmámorát, pedig az élete folyamán sokszor elkelt volna egy kupica bátorítónak.

Lélek Sándorné
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az epekő
  2014-06-20 12:54:36, péntek
 
  Az epekő gyakori betegség, főként a 20 év feletti nőket érinti. Az epekövek az epehólyagban alakulnak ki az epében oldott sók bizonyos körülmények közötti kicsapódásának eredményeképpen. Ezek a mikroszkopikus kicsapódott szemcsék jelentik a magját annak a kőnek, amely újabb kicsapódások során növekszik.

Az epekő kialakulása
Az epében oldott anyagokat kolloidok védik a kicsapódástól. Ha a kolloidállapotban zavar keletkezik gyulladás vagy pangás miatt, akkor létrejön a kicsapódás és epekő keletkezik, mivel az epehólyag nem tud megfelelőképp kiürülni. A kövek mérete és számuk változó. Lehet nagy, zöld diónyi méretű, de előfordulhat, hogy több apró kő van az epehólyagban. Panaszokat főként a kisebb kövek okoznak, amelyek változtatják helyüket, könnyebben beszorulnak a kivezető csőbe.

Ez erős görccsel, fájdalommal jár.
Epekő tünetei
Előfordul, hogy az epekő egyáltalán nem okoz tüneteket, ezek az ún. néma epekövek. A kövek jelenléte gyakran egyéb vizsgálatok során derül csak ki. Epekő jellemző megnyilvánulása az epekőroham vagy epekólika. Általában zsíros étel fogyasztása után jelentkezik, rendszerint éjjel. Hirtelen éles, görcsös fájdalom lép fel a has jobb felső felében, a jobb bordaív alatt. Ez a fájdalom hátrafelé, a jobb lapocka és váll felé sugárzik. A fájdalom olyan erős lehet, hogy a beteg összegörnyed. Ilyenkor az epehólyagtáj nyomásra érzékeny, hozzáérni is alig lehet. A rohamot hányás kíséri, és felléphet láz.

A tüneteket az okozza, hogy az epekő elmozdul és beszorul a kivezetőcsőbe. Ha az epehólyagvezetéket zárja el az epekő, akkor az epehólyag kitágul. Sárgaság pedig akkor alakul ki, ha a közös epevezetéket zárja el a kő.

Epekő kezelése
Az epekő okozta rohamokhoz gyakran epehólyag gyulladás is társulhat. Megfelelő életmóddal és gyógyászati kezeléssel próbálkozhatunk, ha ez nem segít, akkor sebészeti beavatkozásra van szükség. Sajnos ma még nincs olyan eljárás, amivel a köveket fel lehetne oldani.
Diétával és a zsíros ételek mellőzésével megelőzhetjük az epekő kialakulását.

A borsmenta olyan gyógynövény, amely gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatású, valamint segíti az epe és emésztésben szerepet játszó anyagok kiválasztását. A rozmaring tea is hatásos lehet epebántalmak esetén, serkenti a vérkeringést és segít az emésztésben.
Az epekőhöz hasonló tüneteket más betegségek is okozhatnak, ezért feltétlenül fontos a szakorvosi vizsgálat.
szerző Impulser Magazin
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyászat  
Bőrbetegségek
  2014-06-20 12:51:14, péntek
 
  A bőrbetegségeknek csak kisebb része fertőző szemben azzal az elterjedt hiedelemmel, miszerint legtöbb bőrbetegség ragályos és a legkisebb érintkezésre is átterjedhet más személyre a betegség. Sőt, a fertőző bőrbetegségek sem mind ragályosak. Vannak olyan bőrbetegségek, amelyek csak bizonyos életkor felett támadják meg a bőrt, vannak olyanok, amely kórokozói a bőr egyéni hajlama alapján telepednek meg a bőrön, illetve van olyan, amelyet mikroszkopikus élőlények okoznak, mégsem terjed át közvetlenül egyik emberről a másikra. Ilyen pl. az örvsömör.

A legfurcsább kinézetű és legrettegettebb bőrbetegségek azonban általában nem ragályosak: ilyen a psoriasis, ekcémák, bőrrák stb.

Bőrbetegségek okai
A bőrbetegségek döntő része örökletes, bár előfordul, hogy nem a születés után, hanem felnőtt- vagy időskorban jelentkezik. Kialakulását továbbá a bőrt kívülről ért fizikai vagy vegyi ártalmak okozzák, vagy a szervezetbe bevitt anyagok, gyógyszerek következtében alakul ki. Okozhatja még növényi vagy állati parazita, ezek emberről emberre, vagy állatról emberre, növényről emberre jutnak át érintkezés útján. Ezek általában fertőző betegségek, de nem ragályosak.
Van olyan eset is, hogy a bőrön kialakult tünet egy másik betegség megnyilvánulása. Éppen ezért a bőr állapotából gyakran következtethetünk a szervezetben zajló kóros folyamatokra.

Tünetek
Bőrünk természetes védőrétege, a szervezet saját védekező képessége és az emberi óvatosság miatt azonban viszonylag ritkán fertőződünk meg krónikus bőrbetegséggel.
Az allergiás bőrreakciók bizonyos háztartási, vegyi anyagok, különböző gyógyszerekre való túlérzékenység miatt alakul ki, ezek újabb érintés során hevesebb jelenségeket váltanak ki a bőrből.

A sokféle különböző ártalomra a bőr különféle módon válaszol, azonban gyakran egymáshoz nagyon hasonló tüneteket produkál. A hasonló kinézetű bőrbetegségeket azonban okaik alapján különböző módon kell gyógyítani. Téves diagnózis esetén elmarad az eredmény és tovább károsodhat a bőr.

Kezelés
A bőrbetegségek kezelésére minden módszer adott, használhatunk kenőcsöket, borogatásokat, gyógyszereket, étrendkiegészítőket. Továbbá számos gyógynövény jótékonyan hat bőrünkre úgy, mint a gyulladáscsökkentő kamilla, a sebgyógyulást elősegítő körömvirág, esetenként még a bőrrák kezelésében is hatásos lehet. Az Aloe verának gyulladáscsökkentő, antibiotikus, vírusölő hatása van, emellett regenerálja és nyugtatja a bőrt. Nem véletlen, hogy több gyógyszernek és kozmetikumnak is alapanyaga.
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyászat  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2014.05 2014. Június 2014.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 188 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2140
  • e Hét: 5007
  • e Hónap: 11379
  • e Év: 62170
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.