2014-06-24 18:43:41, kedd
|
|
|
hozzávalók.
kb 3,5-4 kg fürtös uborka,
egy marék friss kapor,
2-3 gerezd fokhagyma,
1-2 babérlevél,
1 vastagabb szelet kenyér
2 -2,5 evőkanál só
Az üveg nagyságának megfelelő víz
Egy 5 literes üveghez 20-23 db. (kb. 3,5)fürtös uborkát szoktam venni, alaposan megmosom, levagdosom a végeit és hosszában mindkét vénén bevagdosom. Így négyfelé van vágva, de nem teljesen, mert a vége összetartja, így gusztusosan szétszedhető, és nem utolsó sorban így meggyorsítom a tejsav baktérium munkáját és a savanyítást. Az előzőleg megtisztított üveg aljára teszek egy 4-5 szál friss kaprot, 1-2 babérlevelet. Az előkészített uborkákat jó szorosan üvegbe állítom. Az uborkák tetejére teszek pár félbe vágott fokhagyma gerezdet. szórok két evőkanál sót és felöntöm vízzel. A tetejére kerül a tüllbe csomagolt kenyérszelet, amit maximum 2 nap után leveszek. Letakarom az üveg száját egy tányérral és kiteszem teraszra. Ha nagyon meleg van, árnyékos helyre (mert már jártam úgy is, hogy felforrt és puha lett az uborka), ha nincs nagyon meleg, érheti a nap. Körülbelül. 3 nap, mire beérik, kiveszem a kenyeret, mert már nincs rá szükség leszűröm a levet, hogy ne legyen zavaros, majd vissza töltöm rá, lezárom az üveget és sötét és hűvös helyre, vagy hűtőbe teszem. Rövid idő alatt elfogy
Az ily módon savanyított uborka előnye, hogy igen kellemes íze van. Hátránya viszont, hogy nagyon hamar romlik, hűtőben is csak 1-2 hétig tartható el. Egyébként a kovászos uborka leve is nagyon üdítő és egészséges. Apró, illetve megsárgult, túlérett uborkát ne használjunk hozzá. Az apró uborkák ugyanis ízetlenek, a nagyméretű, belül már magvas példányok pedig megromlanak. |
|
|
0 komment
, kategória: nagyi receptjei |
|
|
|