Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
A folyóban ringó csónak
  2014-06-25 23:31:26, szerda
 
  Amint kilépett zsebkenőnyi garzonjának ajtaján, nagyot szippantott a friss levegőből. Tüdeje megtelt az életet adó oxigénnel, mely minden sejtjéhez eljutott. Az erkély előtt elterülő ősparkban gyönyörködött. A fák lomkoronái között még kergetőztek a napsugárgyerekek, de a Nap, már nyugovóra készült.
Megtette!
Istenem! Pedig mennyire félt a változástól. Hozzászokott a tágas, világos, magas belmagasságú, kényelmes polgári lakáshoz. Valaha el sem tudta képzelni, hogy szalvétányi területen is be lehet rendezkedni. Mikor még teljes létszámú volt család, szükségük volt nagy lakásra, be is lakták minden zugát. A gyerekek szárnypróbálgatásait, a fészekből való végleges kiröppenés követte. Nem sokkal később a férje is eltávozott. Ez gyökeresen átrendezte az életét. Az államokban költöző lánya évek óta hívja, hiszen tökéletesen beszéli a nyelvet. Látogatóba elmegy, de azt sem bírja, sokáig, mert honvágya van. Erős a gyökere, mely ide köti. Hazaszeretetét az anyatejjel szívta magába, és a szülői minta formálta jellemét. A földet, mely táplálékát ma is adja, Szent Hazának tartja.
Az ország másik végében él a másik gyermeke. Öt éve nehéz helyzetbe került. Bezárták az iskolát, ahol tanított. Nincs gyerek. Sokat töprengett, hogyan segíthetne rajta, hogy ki tudják fizetni a felvett - egyre emelkedő, hitelüket. Ami megtakarított pénzük volt, elvitte a betegség, és a temetés. Nagy lakásnak, nagy a rezsije, egyre nehezebben boldogult már a csekkekkel. Nem szeretett volna úgy járni, mint, a szintén özvegy Baloghné, aki ingatlan spekulánsok áldozata lett. A gyermekei halála után kamatostól vásárolhatják vissza, ha meg akarják tartani a belvárosi örökségüket.
Mindezt figyelembe véve lakás eladása mellett. Az árából beköltözhetett a szolgáltatóház kicsi garzonjába, gyermekének törlesztését is letudta belőle, sőt, még a temetésére is félre tudott tenni. Érdekesen alakult a testvérek közötti pénzfelosztás. Távolban élő gyermeke és párja hazautaztak a megbeszélt időben. Kivárták, még leszámolja az apai jussát, majd gyermeke a testvéréhez fordult és átadta a saját részét, mondván neki nagyobb szüksége van rá. A jelenetet döbbent csend fogadta. Mintha egy simogató lágy szellő suhant volna át a nappaliban. Majd mennyei akkordok csendültek fel. Pár pillanatig tartott a Szférák zenéje. Örömzene volt, Talán maga az Úr vezényelte, mert neki tetsző cselekedetben lehetett része, ebben az elkorcsosodott világban. A cselekvő szeretet állandó vendég volt náluk. Mindig sejtette, hogy a hitben, szeretetben felnövő csemetéi megállják majd a helyüket az életben, és a testvérek egymás támaszai lesznek, ha a szükség úgy hozza. Életének egyik legszebb ajándékát kapta meg gyermekétől akkor este.
Férje talán még ma is élne, ha nem kellett volna mellékállást vállalnia, sokszor hajnalig a rajzasztalnál, hogy semmiben ne szenvedjenek hiányt. De kellett, pedig soha nem éltek nagy lábon. A gyerekek taníttatása, a megélhetés, a lakás fenntartása megkívánta a pluszmunka gyümölcsét.
Agyvérzés kerülgeti, mikor rádiózás közben hallja a hirdetést, milyen jól járnak azok, akik életjáradék-szerződést kötnek a lakóingatlanaikra. Vajon milyen jól járhat az a szülő, aki nem tud a gyermekére hagyni semmit? Látszatja, sem marad a munkával eltöltött életének. A társasházban, ahol lakott, az elmúlt évtizedben többen beugrottak a hírverésnek. Megtehették volna ők is, hogy kisebbet vesznek, és a megmaradt pénzt felosztják gyermekeik között, de nem azt az utat választották. A kényelmüket nem adták fel, inkább gyermekeik jövőjét áldozták fel. Két féle szülő létezik, az egyik a szívét-lelkét adó, gyermekeiért mindent megtevő, a másik a magának való. No, de ez nem az ő dolga, nem rátartozik. - dorgálta meg magát.
Engedte gondolat fonalát elgurulni, tekintetét ismét a parkra vetette. Az ősz tarka levélszőnyeget varázsolt a tájra, a fehérre mázolt padok, hiába kínálták magukat egy kis pihenőre, senki nem vette igénybe. A távolban egy fa foghíjas lombsátra alatt egyetlen ember matatott. Ahogy jobban szemügyre vette, egy ezüsthajú férfit pillantott meg, a festőállványa előtt. Abban a pillanatban, a múlt szelleme mellélépett. Emlékpalástot terített a vállára, és visszarepítette a távoli időbe. A sors vetítőjében peregni kezdtek a filmek.
Mártélyi Művésztelep, a szőke Tisza-partján sétálnak első szerelmével. A folyóba hajló bánatfák között kikötött csónakok ringatóznak. A csónakoknak nem csak a vízben való siklás volt a feladatuk, a festő tanoncok gyakorlásában is fontos szerepet kaptak. Aki egyszer eltöltött egy nyarat a világ bármely táján készült alkotásban felismeri a Mártélyi ladikokat.
Nagyon régen nem vett a kezébe ecsetet, pedig valamikor, szerelmese volt a vászonnak és az olajnak. Olykor még álmában, orrában megjelenik a festék szaga. Nem érzett magában rendkívüli tehetséget, csak szeretette, amit csinált. Munkatársai, miután meglátták a munkáját, egy-egy jeles családi eseményre gyakran rendeltek nála képet. Dicsérték a munkáját, sőt kiállítást is szerveztek, még sem bízott a sikerében. Abba is hagyta a festészetet.
Azonnal le kell mennie, megnézni, mit fest az a férfi. Türelmetlensége nem hagyott sok időt, a töprengésre. Vállára terítette gyapjú kendőjét, és elindult a parkba. A színes kavicsok csikorgása ritmusos muzsikát játszottak cipője talpa alatt, ezüstbe hajló ritkuló kontyába belekapott az őszi szellő. Ahogy közeledett az ismeretlen felé, szíve egyre hevesebben dobogott. Nem értette, ismeretlen zavarának az okát. Attól nem félt, mit szól majd az idegen, ha odamegy bámészkodni. Amennyiben művész az illető, nem jön zavarba. Náluk ez természetes, sőt megtiszteltetésnek veszik az érdeklődést. Ahogy közeledett, remegés rázta meg a testét, ismét felköhögte az emlékek porát. Levegőért kapkodott, torkában gombócot érzett, arcára rózsapírt festett az adrenalin.
Pár lépés választotta el az állványtól, amikor a félkész képet megpillantotta. Forogni kezdett vele a sétány. Érezte, ereje elhagyja, és lába alól kifut a talaj. Szemei a vászonra tapadtak. A képen, a folyóba nyúló fűzfaágak között magányosan lengedezik egy csónak.
A következő pillanatban ecsettel kezében feléje fordult a festő. Szemük összekapaszkodott, nem tudtak megszólalni, egyszerre nyíltak ölelésre a karok. Ki, kit tartott szorosabban, nem tudni csak azt, hogy egymásra találtak, az öreg tölgy árnyékában.
Nem tudni mennyi idő telhetett el, mire az ölelő karok oldódni kezdtek. Egyszerre kezdtek beszélni, szinte szó szerint, szinkronban ugyanazt kérdezték egymástól. Ugyan úgy, mint régen.

A két ember története a gólyabálon kezdődött. Közel egy évig elválaszthatatlan párt alkottak. Akkor úgy érezték, szerelmük olyan erős, hogy egy életen át kitart. A fiú szüleit Ázsiába helyezték, diplomata családban így szokott ez lenni. Sokáig leveleztek, később ritkultak a beszámolók és ígéretek, majd végleg elmaradtak az üzenetek. A távolság felőrölte a szerelmüket. Mind ketten tovább léptek, új életet kezdtek. Szép emlékként titkon a szívükben őrizték az első szerelmük lángját. Az idő ugyan kicsit elhalványította, megkoptatta a részleteket. Sorsuk külön vágányon futott. Évtizedek óta nem hallottak egymásról.
Szép korukra számukra a magányosok kenyere jutott. Az utolsó állomáson való várakozáshoz egymásról mit sem tudva, ugyan azt a lakóparki gondozóházat, az "Ezüstszekeret" választották. Egyikük sem gondolt a nagy találkozásra.
Alkonyodott, amikor a férfi pakolni kezdett. Ez idő alatt az asszony a hátát az öreg fának támasztotta. Sejtjeiben érezte a tölgytől kapott erőt, csodálatos érzés járta át egész lényét az energiacserében.
Újélet köszöntött be a két ember életébe. Az egykor beteljesületlen szerelem megvalósulásának reményével. Ismét elválaszthatatlanok lettek. Hét hónap múlva, garzoncserével, egymás mellé költöztek. Egy ajtó beépítésével egyesítették a két lakóteret, ahol egy falatka műterem is helyet kapott. A következő évben kapcsolatukat a házasság szentségével pecsételték meg.

Sokszor elgondolkodtak ki lehetett a segítőtőjük, aki egymáshoz vezette őket. Az eltávozottak valamelyike, vagy maga a Teremtő, ajándékaként kapták, vagy csak egy jó döntés volt jó időben?

Lélek Sándorné
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hortobágyi palacsinta
  2014-06-25 17:18:08, szerda
 
  Hozzávalók:
A palacsintához:
 25 dkg finomliszt
 3 db tojás
 3 dl tej
 2 dl szóda vagy szénsavas ásványvíz
 csipet só
 étolaj
A pörkölthöz:
 1 db kisebb csirke vagy 2 db csirkemell vagy 2 db csirkecomb
 2 fej vöröshagyma
 2-3 gerezd fokhagyma
 1 kk őrölt kömény
 1 db paprika
 1 db paradicsom
 1 ek pirospaprika
 só
 étolaj
 2 dl tejföl
 2 ek finomliszt
A díszítéshez:
 2 dl tejföl
 petrezselyem zöld
Elkészítése:
Az anyagokból palacsintatésztát keverünk. A tésztából 8-10 palacsintát sütünk. A hagymákat apróra, a paprikát, paradicsomot kockákra vágjuk. Az olajon megdinszteljük a hagymát, rátesszük a fokhagymát, paprikát, paradicsomot. Ízesítjük a köménnyel és sóval. Hozzáadjuk a húst és kicsit hosszabb lével jóízű pörköltet főzünk. Ha a hús megpuhult, kiszedjük, kicsontozzuk. A húst ledaráljuk, vagy nagyon apróra vágjuk. A pörkölt levét a liszttel elkevert tejföllel besűrítjük. A besűrített mártásból 2-3 evőkanállal a húshoz adunk. Ezzel a masszával betöltjük a palacsintákat. Tálalásnál a palacsintákra öntjük a paprikás mártást. Díszíthetjük tejföllel, petrezselyemzölddel, pirospaprikával vagy pár csepp piros zsírral a pörköltből.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Készíthetjük maradék pörköltből is!
 
 
0 komment , kategória:  csibehúsos és más szárnyasok  
Almás, sajtos csirkemell
  2014-06-25 17:17:00, szerda
 
  Almás, sajtos csirkemell
Hozzávalók 4 személyre:
 4 szelet csirkemell filé
 2 db nem túl édes alma
 4 szelet trappista vagy mozzarella sajt
 só
 szárnyas fűszer
 étolaj
 őrölt fahéj / elhagyható /
Elkészítése:
A csirkemelleket szétnyitom, kiklopfolom, sózom, befűszerezem. Az almákat ketté vágom a magházat kiveszem.. A fél almákat cikkekre vágom. A csirkemelleket kevés olajon serpenyőben vagy rostlapon elősütöm. Tepsibe egymás mellé rakom őket. Mindegyikre teszek az almacikkekből 3-4 darabot. Aki szereti pici őrölt fahéjat szórhat az almákra. A sajttal befedem, és sütőben kb 10-15 perc alatt, 180 fokon készre sütöm. Tálalás: Zöldséges rizst ajánlok hozzá, de friss salátával is finom.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Ugyan így készíthetjük őszibarackkal vagy ananásszal is.
 
 
0 komment , kategória:  csibehúsos és más szárnyasok  
ízületi fájdalmak.
  2014-06-25 16:43:00, szerda
 
  “Sok embernek okoznak gondot az ízületi fájdalmak. Leginkább időjárás változásra
jelentkeznek sajgás, nyilallás, hasogatás, zsibogás, stb. formájában, elsősorban
csonttörést elszenvedett embereknél.
Az alább leírt módszer része a szervezet általános tisztításának, amelynek újabb állomásához értünk. Többféleképpen lehet elvégezni az ízületek tisztítását. A legnépszerűbb, általam is kitapasztalt módja, a babérlevéllel történő tisztítás."

A babérlevél főzetet a következőképpen készítsük:
Egy zacskó (5g) babérlevelet leöntünk 3 dl hideg vízzel és 7-10 percig fedő alatt főzzük.
Az elpárolt vizet utólag forralt vízzel pótoljuk, hogy a 3 dl meglegyen.
A főzetet este készítsük el. Éjszakára plédbe bugyoláljuk az edényt, reggel pedig áttöltjük termoszba a tartalmát (ha nincs termosz, az egyszerű üvegpalack is megteszi) és 12 órán keresztül kortyolgatva fogyasszuk el.
6 óra alatt a feléig kell eljutni, majd a következő 6 óra alatt a másik felét kortyolgassuk be egyenletes időközönként (kb. 15 percenként egy kortyot).
FONTOS: Egyszerre ne igyuk ki az egészet, mivel belső vérzést provokálhat!
A tisztításnak többféle sémája ismert. Az egyik ilyen: három napon keresztül igyuk a főzetet, majd 3 hónap múlva ismételjük meg a főzet ivását, azután 6 hónap múlva úgyszintén, majd 9 hónap múlva újból. Így, egy év alatt 4 alkalommal 3-3 napon keresztül igyuk a teát, összesen 12 napon keresztül. Az elkövetkező évek során ajánlatos évente 2 alkalommal elvégezni az ízületek tisztítását, 3-3 napot szánva rá.
A gyengébb szívűeknek egy kíméletesebb időrendet ír elő a népi bölcsesség. A kiválasztott hónap első három hetének tetszés szerinti, azonos napján igyuk a főzetet, tehát hetente egy alkalommal, majd negyedévenként ismételjük meg a tisztítást, hasonló időbeosztás szerint, mint az első alkalommal. Így, ebben az esetben is 12 alkalommal igyuk a főzetet, majd az elkövetkező években évi 2 alkalommal kell a tisztítást elvégezni, ami összesen 6 napot fog jelenteni.
A harmadik féle időbeosztás a következőképpen alakul: ebben az esetben az elkészített babérlevél főzet fogyasztása a hónap első és harmadik hetének első 3 napján történik, azaz hétfőn, kedden és szerdán. Így, zsinórban, az egymást követő négy hónapon keresztül. Az elkövetkező években csak egy hónapot kell a tisztításra szánni, annak is csak az első és harmadik hetét.
Ez a fajta tisztítás megszabadít az ízületi sólerakódásoktól, az ízületi fáradságtól. A tisztítás idejére az állati fehérjét iktassuk ki a táplálkozásból. A babérlevéllel végzett tisztítás ideje alatt a vizeletünk színe rózsaszínre változhat. Ez arról fog tanúskodni, hogy a sók oldása a szervezetben elkezdődött. Ne aggódjunk miatta, néhány nap múlva a vizelet színe visszaáll, a mozgásunk meg könnyűvé válik.
Az ízületek tisztítása közben (az utóbbi időbeosztásnál) az első és harmadik hét között 11 pihenőnapunk lesz. Minden hónapban két 11 napos időköz, ami négy hónap alatt 8-szor 11 napot jelent. Ezeket, az időközöket tanácsolom, hogy a májunk tisztításával töltsük (a közérzetünkkel összehangoltan).


Forrás:
Érdeklődő leveleiket, és a szervezetük tisztításában elért eredményekről szóló beszámolóikat a: kovacs.jozsef@index.hu e-mail címre küldjék. Kovács József - pszichoterapeuta, nem konvencionális gyógyító

ÉS AKINEK ÍZÜLETI FÁJDALMAI VANNAK, IGYON MINÉL TÖBB, TISZTA FOLYADÉKOT!
forrás:erintesem.hu





 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2014.05 2014. Június 2014.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 188 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1841
  • e Hét: 4708
  • e Hónap: 11080
  • e Év: 61871
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.