Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Vakrepülés
  2014-06-03 18:47:28, kedd
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Videók  
Engem ez nagyon bánt
  2014-06-03 18:25:49, kedd
 
  Czeizel Endre felelősségről és kockázatról
Engem ez nagyon bánt
Mire a legbüszkébb az orvos-genetikus professzor? Arra, hogy 34 ezer kisgyermek megszületését segíthette. De úgy véli: a sikernek van árnyoldala is. Mindez szóba került a 168 Óra Szerda 11 című interaktív rádióműsorában, amelynek vendége Czeizel Endre, az orvostudományok akadémiai doktora volt. Az interjút PÁSZTOR MAGDOLNA készítette.
- Ön az első perctől szokatlan nyíltsággal beszél a betegségéről...

- Mégsem szeretem túlragozni. Múlt év májusában leukémiát diagnosztizáltak nálam. Az átlagos élettartam ilyenkor még két év. De a betegek húsz százaléka képes öt év túlélésre. Szeretnék a húsz százalékban lenni. Bízom a genetikai adottságaimban. Csodálkoztak az orvosaim, a korom ellenére milyen jól bírom a kemoterápiát.

- Ha az ember orvosilag is pontosan tudja, mi zajlik a szervezetében, nehezebb betegségtudattal élni? Vagy könnyebb fegyelmezettnek lenni?

Ads by OnlineBrowserAdvertisingAd Options
Simon Márk felvétele
- Nehéz kérdések. Például őszre meghívtak Helsinkibe, Londonba és Washingtonba is előadást tartani. Nyilván megbeszélem a kezelőorvosommal, menjek-e vagy sem. De mindig ott lebeg az a ,,bizonyos gondolat". Másfelől: nézhetem az előnyét is. Amikor kórházban voltam, le kellett mondanom külföldi konferenciaszerepléseket. Egyik levelemre Adrianne Bendich, a táplálkozástudomány amerikai nagyasszonya azt írta: igen, ez súlyos betegség, de kérlek, minden este, mielőtt lefekszel, adj hálát Istennek, hogy ez a nap is megvolt, éld meg az örömét minden napnak.

- Bölcs tanács. Használható is?

- Igen. Mielőtt aludni térek, végiggondolom a napomat. Ez új az életemben. És javít a személyiségemen.

- Interjúiban mostanában gyakran kezdi a mondatokat úgy, bár lehet, hogy csak azért, mert nyaggatják az újságírók: ,,Ha újrakezdeném..." Akkor mi lenne másképpen?

- A legnagyobb személyiséghibám az volt: sokszor gondolkodás nélkül estem neki a feladatoknak.

- Csakhogy végigvitte mindet.

- Így van.

- Legfeljebb nem volt elég szövetségese vagy segítőtársa.

- Igaz. Ma már tudom: zsákutcákba is belefutottam.

- Lehetett volna körültekintőbb, hogy a gáncsokra is felkészüljön?

- Igen. Ugyanakkor - ha most végigtekintem az életemet - sosem az lett, amit szerettem volna. Azt hiszem, összességében jobb lett, mint amit én gondoltam.

- Mégis: mire a legbüszkébb szakmailag?

- Hogy 34 ezer kisgyermek megszületését segíthettem. Nemrég egyik hozzátartozómat kellett bevinnem egy traumatológiai osztályra. A gipszelő egyszer csak rám nézett: ,,Professzor úr, én magának köszönhetem, hogy a világra jöttem." Ez nagyon jó érzés. Noha a sikernek van egy másik oldala is. A hetvenes években, amikor már nyíltan lehetett beszélni a genetikáról, a Magyar Televízió keresett valakit, aki ért ,,az öröklődés titkaihoz". Bekerültem a tévébe. Aminek szakmai előnye is volt. Megtaláltak olyan különleges esetek, amely fejlődési rendellenességek kapcsán ma már öt Czeizel-szindróma létezik a szakirodalomban. Ám az orvostársadalom bizonyos vezetői nehezen viselték a televíziózásomat. Egy miniszter behívott magához: ,,Most már, Bandi, döntsd el, tévébemondó akarsz-e lenni, vagy orvos!" Ezt rossz néven vettem.

- Tudjuk pedig, hányféle válfaja van az emberi irigységnek.

- Persze. Pedig a megelőzésben nekünk a média a legfontosabb szövetségesünk.

- Mesélt egy történetet, hogy pár hete zokogva fölkereste egy nő, aki depresszióban szenved, és gyógyszert kell szednie. Elmondta önnek, hogy kisbabát szeretne, de pszichiátere közölte, verje ki a fejéből ezt a vágyát.

- Azzal indokolta az orvosa: ha nem szedi az antidepresszánst, meg fog őrülni, ha viszont szedi, torz gyereket fog szülni. Ez borzasztóan felháborított! Tudniillik egy depressziós asszony nyugodtan szedhet gyógyszert a várandósság alatt is, ha szükséges. Öt évig tagja voltam annak az uniós bizottságnak, amely a terhesség idején szedhető gyógyszerekkel foglalkozott: 8200 gyógyszer közül csak 41 árt a magzatnak.

- De a gyógyszerek használati útmutatócéduláján szinte mindig ott van: terhesség alatt nem szedhető.

- Mert ezzel védik magukat a gyógyszergyárak, hogy ne perelhessék őket. Az orvos is ehhez tartja magát.

- Ha a gyógyszergyárak - üzleti okból - nem akarnak felelősséget vállalni, miért kockáztatna az orvos?

- Vannak orvosok, akik defenzív magatartást követnek: már nem a beteg a fontos, hanem az, hogy ne legyen műhibaper. Jellemző: mostanában gyakran csak azért küldenek hozzám egy-egy pácienst, hogy én adjak írásos szakvéleményt.

- Hogy ön vállalja a felelősséget kollégái helyett?

- Nyilván. Én persze büszke is vagyok arra, hogy folyamatosan tájékozódom, és vállalom is a felelősséget.

- Hosszú évekig küzdött azért, hogy elfogadtassa itthon az abortusztablettát. Amelyet amúgy normális országokban már a nyolcvanas évektől használhatnak. Nálunk miért nem? Ez a felvilágosítás és az oktatásügy közös bűne nálunk?

- Abszolút. Például Hollandiában nincs abortusz, a tizenévesek ingyen kapják a fogamzásgátlást, miközben az iskolában tantárgyuk a családi életre nevelés. Ám ha a társadalom az abortusz mellett dönt, s a végrehajtók kijelölik erre az orvosokat, az már csakis szakmai kérdés, hogyan csinálják. Magyarországon még mindig a nők egészségére veszélyes, régi sebészi módszert alkalmazzák. Minden 850. esetben kilyukasztják a méhet, minden 10. esetben szétroncsolják a méhnyak záróizomzatát. Ezért a nyugati országokban felajánlják a tablettát. Nem kétséges, melyik jobb orvosilag.

- Az sem kétséges, a nőnek melyik jobb. Úgy tudom: a nőgyógyászok szakmai kollégiuma, az orvosi szervezetek is támogatták itthon az abortusztablettát, sőt Brüsszel már figyelmeztette Magyarországot, miért nem engedi a szer használatát.

- Annyival kiegészítem: 2006-ban a magyar parlament hozott egy törvényt, hogy a tablettát föl lehet ajánlani a nőknek, kiáll mellette a nőgyógyász-társadalom is. Aztán 2010 után az új egészségügyi államtitkár büszkén kijelentette: ő bizony nem fogja engedni. És végül is egy hatalom áll mögötte, ő ezt meg tudja tenni. De egy orvos hogyan mer vállalni olyan döntést, amelynek következménye rossz a nőknek, a megszületett gyerek egészségének és a társadalomnak is?!

- Annak idején hasonló vitába keveredett a teológus végzettségű Harrach Péter szociális miniszterrel, a KDNP alelnökével is, nem?

- Az a ,,felkészülés a családi életre" tantárgy kapcsán esett meg. Ugye ezt 1996-ban sikerült bevezetni. Azt gondoltam, csakis úgy oldható meg a kérdés, ha a gyerekek tudják, mi a fogamzásgátlás, mi a felelősség. És ezt ők értették is. Magyar Bálint oktatási miniszterként rengeteget segített. Évente összehívta az igazgatókat, elmondhattuk nekik, miért fontos ez a tantárgy. Aztán Pokorni Zoltán is támogatott. Majd egyszer csak átkerült a téma a szociális minisztériumhoz. Harrach Péterhez.

- Tehát a kereszténydemokratákhoz.

- Igen. Felkerestem, hogy tiszteletteljesen tájékoztassam. Megnézte a könyvet, meghallgatott. Aztán kiabálni kezdett, hogy mi megrontjuk a fiatalokat, mit képzelünk, hogy szexről meg óvszerről beszélünk! Végigfutott rajtam: mi hiszünk abban, hogy a gyerekeknek szükségük van felvilágosításra - milyen szép a szerelem, fontos a gyerek, de ezt felelősséggel kell előkészíteni -, erre közli a hatalom, hogy megrontjuk a fiatalságot - akkor bizony nincs ott keresnivalóm.

- Az előző politikai ciklusban is a kereszténydemokratákhoz tartozott az oktatásügy. Jó szokása szerint nem kereste meg akkor Hoffmann Rózsát?

- De. Elmentem hozzá. Korrekten azt mondta: ő hiszi, hogy ez fontos, ám van egy ideológiai párthatározat, amely szerint most az etika és hittan a lényeg.

- Így hogyan is várhatjuk el gyerekeinktől, hogy nagyobb felelősséggel tervezzék az érzelmi életüket?

- Engem ez nagyon bánt. Állítólag ,,jobban teljesítünk". Ehhez képest ilyen kevés gyerek még soha nem született Magyarországon.


 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
A gombakirály
  2014-06-03 18:15:42, kedd
 
  A gombakirály


Volt egyszer egy nagy sötét erdő, benne sokféle gomba nőtt. Ezek egyszer elhatározták, hogy királyt választanak maguk közül. No de melyikük legyen a sok a közül? Ezen tanakodtak. A tinóru vagy a rizike? Netán a rókagomba vagy a kucsmagomba? A csiperke vagy a pöfeteg? Végül abban állapodtak meg hogy az lesz a király, aki a legméltóbb az uralkodásra. De ki a legméltóbb? - Én! - kiáltott a légyölő galóca. Senkinek sincs ilyen gyönyörű gyöngyös skarlát kalpagja! Nézzétek csak a pöttyöket a kalpagomon, látjátok mi galócák félázsiai gombafaj vagyunk, különleges gombák. És különben is, a galócák soha nem lehetnek ellenzékben. Tiszteletet a galócáknak! Nekem mindenki engedelmeskedni fog, hiszen mindenki tudja, hogy a mérges gomba - veszedelmes! - Épp ezért nem lehetsz király! - intették le a többiek a hencegő galócát, mert a gombáknak több eszük van, mint az embereknek. Ekkor a fák árnyas rejtekében megpillantották a vargányát. Ez az egyszerű és kedves, halk szavú társuk mindig mindenkinek csak örömet szerzett. - Ő a legméltóbb! - kiáltozták a gombák, és szégyellték, hogy szerény külseje miatt már előbb nem gondoltak rá. Így lett a vargánya a gombák királya. Mindenki örült a nagy sötét erdőben, csak a galóca mérgelődött, még a kalpagját is földhöz vágta. "Csak a galóca!" - kiabálása még sokáig hallatszott, megtörve az erdő békéjét.


 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Azoktól a fideszes politikusoktól
  2014-06-03 17:50:42, kedd
 
  Azoktól a fideszes politikusoktól és diplomatáktól ízléstelen provokáció a holokauszt áldozatainak emléke előtti kegyelet, akik a magyar köztereken Wass Albert szobrokat avatnak és fasisztákat dicsőítenek


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Wass Albert
  2014-06-03 17:45:55, kedd
 
  " A VÍZ SZALAD,
A KŐ MARAD! ..."
Wass Albert


 
 
0 komment , kategória:  Wass Albert   
Vízcseppek vagyunk
  2014-06-03 17:37:54, kedd
 
 
Vízcseppek vagyunk, jelentéktelen szürke kis parányok mind, mindannyian.
Néha fent vagyunk, néha lesüllyedünk. Tenger az élet. Mindannyian keresünk mindig, keresünk egy másik vízcseppet a nagy, szörnyű óceánban.
Néha megtaláljuk. Összesimulunk egy pillanatra, aztán jön egy hullám és felkap, vagy leránt a mélybe, és mi keresünk, keresünk újra tovább.




Wass Albert
 
 
0 komment , kategória:  Wass Albert   
Így jó élni!
  2014-06-03 17:20:36, kedd
 
 
WASS ALBERT
Így jó élni!
"Gondolj arra, hogy meztelenül jöttél erre a világra és meztelenül térsz belőle vissza. Vendég vagy ezen a földön. Csak az a Tied, amit a bőröd alatt hoztál és elviszel. Gazdag, aki egészséges. Aki erős. Aki nem szorul másra. Aki föl tudja vágni a fáját, meg tudja főzni ételét, meg tudja vetni ágyát és jól alszik benne. Aki dolgozni tud, hogy legyen mit egyék, legyen ruhája, cipője és egy szobája, amit otthonának érez. Fája, amit fölapríthasson. Aki el tudja tartani a családját, étellel, ruhával, cipővel, s mindezt maga szerzi meg: az gazdag. Örvendhet a napfénynek, a víznek, a szélnek, a virágoknak, örvendhet a családjának, a gyermekeinek és annak, hogy az ember él. Ha van öröme az életben: gazdag. Ha nincsen öröme benne: szegény. Tanulj meg tehát örvendeni. És ismerd meg a vagyonodat, amit a bőröd alatt hordasz. Élj vele és általa, és főképpen: tanulj meg örvendeni! Vendég vagy a világban és ez a világ szép vendégfogadó. Van napsugara, vize, pillangója, madara. Van virága, rengeteg sok. Tanulj meg örvendeni nekik. Igyekezz törődni velük. Azzal, ami még a világ szépségéből csodálatosképpen megmaradt, az emberiség minden pusztításai mellett is. Nem győzöm eleget mondani: tanulj meg örvendeni. Annak, hogy élsz.
S mert élsz: gazdag lehetsz." (Wass Albert - Te és a világ


 
 
0 komment , kategória:  Wass Albert   
Az ember azt hiszi
  2014-06-03 17:12:33, kedd
 
  "Az ember azt hiszi, hogy nagyon okosan elrendezte a sorsot. De a sorsot nem lehet elrendezni. Egyszerre csak jön valami, hirtelen, egy nap, amikor nem is várod, és fölborul minden. Vége. Vége. A sorsot nem lehet elrendezni. A sors rendezi el az embert."




Wass Albert
 
 
0 komment , kategória:  Wass Albert   
Nem annak a hangját fogják meghallani
  2014-06-03 16:52:12, kedd
 
  Nem annak a hangját fogják meghallani,
aki nagyobbat ordít, hanem aki igazabbat szól.
És az nem lesz a legokosabb ember,
aki a gyűlöletet tudja, hanem az,
aki a szeretetet és a megértést.
Wass Albert


 
 
0 komment , kategória:  Wass Albert   
Gyűlölet és keserűség
  2014-06-03 16:46:26, kedd
 
 
Gyűlölet és keserűség a lehető legrosszabb ellenszer minden társadalmi betegséggel szemben. Olyan, mint a pálinka. Tompítja az agyat és gyöngíti a szemet, és olyan tettekhez vezet, melyeket nem lehet jóvátenni többé. - Wass Albert


 
 
0 komment , kategória:  Wass Albert   
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2014.05 2014. Június 2014.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 157 db bejegyzés
e év: 3482 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 312
  • e Hét: 960
  • e Hónap: 4302
  • e Év: 57010
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.