Belépés
simocsi.blog.xfree.hu
"Egy ősi kínai bölcsesség szerint nem az számít, mi történik veled, hanem az, hogyan éled meg." Simányi József
1956.08.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Nap...
  2014-06-07 19:41:16, szombat
 
 


Milliókat érint a szezonális depresszió

Azok,akik ebben szenvednek,a téli hónapok alatt letargikussá válnak,túl sokat alszanak,állandóan édességre vágynak,hízásnak indulnak,gyakran bűntudatot éreznek,elvesztik érdeklődésüket a többiekkel közös programok iránt,és általában az egész élet iránt.Teljes spektrumú fényterápia hatására a tünetek enyhülnek.

A napfény fokozza a mentális és a fizikai teljesítményt

A napfényről sokszor kimutatták már,hogy csökkenti a vérnyomást,serkentően hat a szervekre az izmokra vérellátására,növeli a szövetek oxigénellátását,és kedvezően hat az izmokban és a májban tárolt glikogén(energiaraktár)szintjére.

A napfény kedvezően hat az egészségre

Azon kívül,hogy serkenti a D-vitamin termelést,a napfény rendelkezik egy további,inzulinszerű hatással is,így kedvezően hat a cukorszintekre is.

A szabadban,a napon végzett mozgás közben kevesebb tejsav termelődik,mintha zárt térben mozognánk,így kisebb a gyakorlatokkal járó izomfájdalom.

A napfény ugyancsak csökkenti a vér koleszterinszintjét,míg stressztűrő képességünket-vérnyomás,valamint légzésszám csökkentő hatásának köszönhetően-jótékonyan megemeli.

Stressz helyzetben túl sok ciklikus adenozin monofoszfátot (cAMP)termelünk,mely károsan hat immunrendszerünkre,és csökkenti a rákkal szembeni ellenálló képességünket.Ez különösen igaz azokra,akiknek a táplálkozása többszörösen telítetlen zsírokban gazdag.Úgy tűnik,hogy a cAMP nagyon érzékenyen reagál a napfényre,hatására csökken a mennyisége,majd megsemmisül.

Ez nyugtató hatással van szervezetünkre,azért álmosodunk el sokszor,mikor a napon tartózkodunk.

A napfény kedvezően hat a gyerekekre

A napfény meggyógyíthatja a születéskori sárgaságot,és növeli az izomtömeget a serdülőkor előtti gyerekeknél.

Azok az anyák,akik terhességük alatt sokat tartózkodtak a napon,várhatóan magasabb lesz a gyerekük,mint azoké,akik csak ritkán mennek ki a napra.




Napfény hatása a tobozmirigyre

A napfény elsősorban a szemeken keresztül érkezik a szervezetbemrajtuk keresztül továbbítódik az agy tobozmirigyéhez.A tobozmirigy a napfényt jótékony hatású melatonin hormon termelésére használja,mely viszont a szerotnin termelést fokozza.

A szerotonin fontos szerepet játszik nyugalmunkban,segíti éjszakai pihentető alvásunkat,mérsékli a menstruáció előtti tüneteket,az éjszakai izzadást,a szénhidrátok iránti túlzott vágyat.Mivel sok pszichoaktív gyógyszer a szerotonin növelésén keresztül hat,a napon való tartózkodás hatására az előírtnál kevesebbet kell bevennünk belőlük.

A vizsgálatok arról tanúskodnak,hogy napszemüvegek és kontaklencsék csökkentik szemünk napérzékelő képességét.

Amikor például napszemüveg van rajtunk,agyunk nem képes érzékelni,mekkora fényadag ért bennünket,ezért kisebb melanoint választ ki,mint amennyit a napfény teljes érzékelésekor termelne.

A melatonin hatására barnulunk le,ez a vegyület gondoskodik természetes módon a szervezet napfény elleni védelméről.

Amikor azonban napszemüveget viselünk,testünk nem "tud"róla,hogy teljes mértékben ki van téve a napfény hatásának,ezért nem indítja be védelmi rendszerét a leégés megelőzésére.Ez azért van,mert a test a szemek segítségével állítja be a melatonin termelés-napfény erőssége szerinti-kívánatos szintjét.A melatonin természetes védő szerepet tölt be a nappal szemben.

Biológiai oldalról nézve,egészségünkhöz és boldogságunkhoz szükség van a napfényre.

A hemoglobint tartalmazó vörösvértestjeink hasonlóképpen működnek,mint a növényekben a klorofill.

A klorofil magába szívja,energiává és a növények növekedését és egészségét segítő táplálékká alakítja át a napfényt.Ugyanilyen jótékony módon hatnak testünkben is a Nap sugarai.Ezért egészségünk szempontjából nagyon fontos,hogy reggel és késő délután,amikor az UV-sugárzás nem olyan magas,fényvédő krém,vagy napszemüveg nélkül élvezzük a napfényt.





forrás: /boboka80./https://www.facebook.com/foto.creathor?fref=photo/


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2014.05 2014. Június 2014.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 7 db bejegyzés
e év: 85 db bejegyzés
Összes: 361 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 91
  • e Hét: 478
  • e Hónap: 2406
  • e Év: 8422
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.