Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Almás linzer
  2014-06-08 15:11:53, vasárnap
 
 

Hozzávalók
30 dkg liszt
25 dkg margarin
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál kristálycukor
1 db tojás
A kenéshez:
lekvár
Töltelékhez:
6 darab pucolt alma
15- 20 dkg kristálycukor
1 citrom leve
fahéj
1 tasak vanília puding

A töltelék elkészítésével kezdjük, mert nem baj, ha egy picit hűl, mielőtt a tésztára tesszük. Az almát megpucoljuk, nagyon apró darabokra vágjuk, annyi vízben teszem fel főlni, hogy éppen csak ellepje , nem kell hogy sok lé maradjon rajta. Hozzáadjuk a cukrot, a citrom levét és a fahéjat. Mikor már megpuhult az alma, a vanília pudingot nagyon pici vízben elkeverjük, és ezt is a töltelékhez adjuk majd, pár percig főzzük,

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, lisztezett deszkán kinyújtjuk, és zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük. Megkenjük lekvárral (én most barack lekvárt használtam, mert ez különösen finom a fahéjas almával).
Rátesszük a pudingos - almát. és előmelegített sütőben közepes lángon 45 perc alatt megsütjük. Egyszerű, gyors sütemény és nagyon finom.K-J
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Rozmaringos, fokhagymás sült oldalas
  2014-06-08 15:10:30, vasárnap
 
  Hozzávalók:
 1.5 kg oldalas
 1 fej fokhagyma
 2 ág rozmaring
 3 fej vöröshagyma
 só
 cayenne-i bors
 őrölt kömény
 őrölt bors
 grill fűszer
 2 db chili paprika
 2 evőkanál sertészsír
Elkészítés:
Az oldalast nagyobb darabokra vágjuk, sózzuk, befűszerezzük, és egy órára a hűtőbe tesszük. (Én előző nap szoktam befűszerezni az oldalast.)
A hagymákat megtisztítjuk. A vöröshagymákat négybe vágjuk. Az oldalast a zsiradékkal és a rozmaringgal tepsibe tesszük. Vizet öntünk alá.
Mellétesszük a fokhagymagerezdeket, és a négybe vágott vöröshagymákat. Alufóliával letakarjuk, és sütőben 160-180 fokon kb. 1 órát sütjük, majd levesszük a fóliát.
Visszatesszük a sütőbe, és 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.
Főtt-sült burgonyát készítünk mellé.
Jó étvágyat kívánok hozzá!K-J
 
 
0 komment , kategória:  sertéshúsos  
Növények,amelyeknek a virágait,szirmait bátran fogyaszthatju
  2014-06-08 14:39:20, vasárnap
 
  Szépek, színesek, illatosak és szemet-lelket gyönyörködtetőek. Nem is meglepő, hogy a virágokat már az ókorban is használták az ételek díszítésére.

Az új divathullámnak köszönhetően ma egyre több étteremben, cukrászdában találkozhatunk illatos szirmokkal díszített salátákkal, húsételekkel, süteményekkel, tortakölteményekkel.

A dísznövények szirmainak fogyasztása sokak számára talán vad ötletnek tűnhet, de ha belegondolunk, hogy a gyógynövények közül milyen soknak a virágját, szirmait fogyasztjuk teaként (kamilla, körömvirág, levendula, bodza, akác stb.), akkor már nem is olyan meglepő a dolog! Már a római korból vannak írásos emlékek, receptek virágok elkészítéséről, az indiai, kínai és közel-keleti konyhaművészetben pedig mind a mai napig kedvelt csemege a virágszirom. Napjainkban leginkább a francia és angol konyha alkalmazza előszeretettel a virágszirmokat.

Mielőtt azonban letépjük az első utunkba kerülő virágot és szervírozzuk, érdemes néhány alapvető szabállyal tisztában lennünk!

Csak azt a növényt használjuk, amelyről bizton tudjuk, hogy nem mérgező. Felhasználás előtt szedjük ki a virágokból a porzókat, bibéket, mert ezek rossz ízűek lehetnek. Permetezett, erős vegyszerrel kezelt virágokat ne használjunk konyhai célokra. Kismamáknak, allergiásoknak ne kínáljunk virágokat, mert nem várt reakciók léphetnek fel.

Lássuk a növényeket, amelyeknek a virágait, szirmait bátran fogyaszthatjuk!

A medvehagyma kivételével valamennyi hagyma (legkevésbé a metélőhagyma virágjának íze karakteres), ánizsmenta, borsmustár, bazsalikom, körömvirág, szegfű, kamilla, turbolya, cikória, krizantém, koriander, szegfűszeg, búzavirág, gyermekláncfű, tűzliliom, kapor, bodza, százszorszép, édeskömény, kardvirág, hibiszkusz, jázmin, árvácska, levendula, orgona, hárs, majoránna, menta, mustár, oregánó, borágó, pünkösdi rózsa, kankalin, retek, rozmaring, rózsa, zsálya, borsfű, muskátli, tátika, napraforgó, kakukkfű, tulipán, ibolya, jukka, citromfű, kakukkfű, alma, büdöske, bársonyvirág, begónia, sásliliom, tulipán, tök, cukkini.

Fontos tudnunk, hogy minél illatosabb egy virág, annál erőteljesebb az íze. Különösen igaz ez az állítás a rózsákra, ezért a legillatosabb változatok virágait érdemes szedni és akár fagyasztva, akár szárítva, vagy akár kandírozva eltenni.
Sőt, ha elég elszántak vagyunk, tortadíszt is készíthetünk rózsaszirmok felhasználásával. A frissen szedett szirmokat vékony ecsettel portalanítjuk (nem mossuk!), és vékonyan megkenjük enyhén felhabosított tojásfehérjével, majd porcukorban meghempergetjük. Száradás után fémdobozban, üvegben, vagy kerámiatartóban tároljuk.

A levendula friss virágait például cukorban eltéve hasznosíthatjuk: a cukor átveszi a virágokból az illóolajat (a levendula virágai igen sok illóolajat tartalmaznak), így az kellemes ízűvé válik. Az így kapott cukrot meleg tejben oldva, jó ízű, nyugtató-altató hatású esti italt kapunk. (A cukor az illóolajoktól nagyobb kristályokba áll össze, ezek könnyen összetörhetők mozsárban.) Hasonló módon eljárhatunk a bodza és akác virágaival, az ily módon ízesített cukrot vagy mézet hűsítő italok, gyógyteák készítéséhez használjuk fel, például az őszi-téli megfázásos, influenzás időszakban.

Torokfájás, köhögés ellen készítsünk ibolyás mézet: a friss szirmokat mézben tároljuk, szükség esetén önmagában vagy tea ízesítőjeként fogyasszuk.

Mézben eltehetünk még mentát, citromfüvet, levendulát, bodzát, zsályát, kakukkfüvet is. Szükség esetén arra használhatjuk fel az ily módon aromásított mézeket, amire magát a gyógynövényt is használnánk: a mentát gyomorproblémákra, a levendulát és a citromfüvet nyugtatóként, a zsályát és a kakukkfüvet köhögésre, a bodzát meghűléses állapotokban.

Süteményekhez készíthetünk különleges ízű cukrot. Vegyünk tetszés szerinti friss virágot (pl.: levendulát, akácot, bodzát, rózsát, ibolyát, árvácskát), friss narancshéjat, citromhéjat, vaníliarudat és tegyük jól záródó üvegbe. Öntsük tele porcukorral (szőlő- vagy gyümölcscukorral) és érleljük kb. 2 hétig. Az így készített cukrot - a sütemény jellegétől függően - akár a tésztába, akár csak a végén, a beszóráshoz is felhasználhatjuk.

Az arab, a török és az orosz konyha leggyakrabban rózsalekvárt készít a szirmokból, amit húsok ízesítésére is felhasználnak. Nyáron hűsítő italt, télen teát készítenek belőle.

A rózsalekvár elkészítéséhez vegyünk egy kilogramm szirmot és egy kilogramm almát (esetleg körtét). A gerezdekre vágott gyümölcsöt hét deciliter vízzel pépesre főzzük, átszűrjük és a szirmok felét beleszórjuk, jól összekeverjük és legalább 2 órán át pihentetjük. Utána ízlés szerint cukorral vagy mézzel édesítjük és felfőzzük. Belecsavarjuk 1 egész citrom levét és hozzáadjuk a másik adag szirmot. Dermedésig kevergetjük majd üvegekbe töltve száraz dunsztban tartósítjuk.

Gyümölcsös virágzselét a következőképpen készítsünk: 2 pohár vízbe szórjunk 2 pohár szirmot (rózsa, levendula, árvácska, ibolya stb.), 1/2 pohár cukrot és főzzük kb. 5 percig. Éjszakára letakarva hagyjuk állni. Reggel leszűrjük, hozzáadunk 1 pohár fehér szőlőlevet és 5 deka gyümölcspektint (sűrítő), 1 percig forraljuk erős lángon, majd adjunk hozzá 3 cukrot, alaposan keverjük el és újabb 1 percig főzzük erős lángon. Jól záródó üvegekbe adagoljuk és hűvös helyen tároljuk. Felbontás után tartsuk hűtőben, de 2-3 héten belül fogyasszuk el. Az üvegekbe díszítésként tehetünk friss szirmokat. Az így készített zselével dekorálhatunk gyümölcstálakat, édességeket, fagylaltkelyheket, de akár sültek mellé is kínálhatjuk.

A szárított rózsaszirmokból télen zamatos teát készíthetünk. Ízesíthetjük narancshéjjal, fahéjjal, adhatunk hozzá csipkebogyót, citromfüvet, szagos mügét, hibiszkuszt, aszalt almát, körtét, bodzavirágot. Nyáron a friss, illatos szirmokat citrommal ízesített ásványvízbe tehetjük és behűtve fogyaszthatjuk.

Nyári jeges italokhoz, koktélokhoz készítsünk virágos jégkockákat. Nagyon dekoratív például árvácskából, ibolyából. A színes, apró szirmokat a jégkockatartóba helyezzük, felöntjük vízzel és fagyasztjuk.
Ha forralt vízből készítjük csodaszép átlátszó, ha sima vízből, akkor sűrűbb jégkockát kapunk.
Gyerekeknek színes szörppel is készíthetjük, amit fogyasztás előtt egyszerűen csak felöntünk ásványvízzel.

A fűszernövények virágai frissen is ehetők, és amellett, hogy zamatossá teszik az ételt, rendkívül dekoratívak is. Salátákat, húsételeket, köreteket díszíthetünk-dekorálhatunk velük. Minden olyan ételhez felhasználhatjuk a fűszer-virágokat, amibe magát a fűszert is beletesszük. A cukkini és a tök virágait lisztbe forgatva vagy rizses és/vagy húsos töltelékkel megtöltve és bepanírozva kisüthetjük. A bodzavirágot palacsintatésztába mártva kisüthetjük, fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk. Az almafa virágait gyümölcsös édességekhez, a sarkantyúvirágot sajtok, saláták mellé ajánlják. A büdöske helyettesítheti a sáfrányt, pl. levesben, salátákban. A begónia kissé csípős, citromos ízű, a krizantém pikánsan kesernyés, a kankalin és a tök édeskés, a tulipán az uborkához hasonlít, a sásliliom a friss salátára emlékeztet. A szegfű a szegfűszeg ízét idézi, a körömvirág pedig erősen ,,zöld" ízű (pollenallergiások, fészkesallergiások kerüljék!).

A kakukkfű, a zsálya, a menta, a citromfű, az oregánó, a borsmustár virágai kiváló ízesítői a sülteknek, salátáknak. Ha a húsféléket pácoljuk, a páclébe is kerülhet a fűszerek mellett a virágokból.

A menta, a levendula és a citromfű virágait gyümölcslevesek, gyümölcsszószok elkészítéséhez is felhasználhatjuk, sőt aprósüteményeket, kekszeket, süteménytöltelékeket is gazdagíthatunk velük.

Párolt és sült zöldségeknek különlegesen finom ízt adnak a friss fűszernövények. Ha a növények épp virágoznak, süssük együtt a zöldfélékkel. Amellett, hogy finomak, nagyon dekoratívak is, szépen mutatnak a tálon. A hatás fokozásához tálaláskor friss növényeket is szórjunk az ételre.

A nyár a friss saláták szezonja. A kertben sorra nyílnak a szebbnél-szebb, illatosabbnál-illatosabb virágok. Legalább egyszer az is elcsábul, és készít egy hatalmas adag salátát, akinek ez amúgy nem a kedvenc elfoglaltsága.

Egyszerűen daraboljuk - gyaluljuk össze az otthonlévő zöldeket: salátát, paprikát, uborkát, paradicsomot, hagymát, káposztát, cukkinit, szedjünk hozzá borsmustárt, kakukkfüvet, rozmaringot, zsályát, készítsünk olivaolajos-citromos öntetet, hűtsük be rövid időre és tálaljuk. Tálalás előtt megszórhatjuk sarkantyúvirágokkal.

A szirmok, virágok konyhai felhasználása tipikusan az a terület, ahol szerintem nem lehet, vagy nem érdemes előre pontosan meghatározott ételrecepteket megadni. Sőt, nem is szabad. Mindenki saját ízlésvilága, lehetőségei és kedve szerint használja fel ezeket a természet adta kincseket.
Próbálkozzon, kísérletezzen, ízleljen és alakítsa ki saját stílusát. Bővítse eddigi konyhai kínálatát, tálalási szokásait.

Sokszor a jelentéktelennek látszó, de a szemünk előtt virágzó növényeket kicsit más szemmel nézzük. Lássuk meg bennük azt, amit a teremtéskor kaptak és ismerjünk meg általuk egy új világot, amely sokkal természetközelibb, természet-tisztelőbb, és amely megtanít a természethez való maximális alkalmazkodásra, szeretetre.

Forrás: sokszinuvidek.hu
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
Gyomorégés ellen hatékonyan,természetesen!
  2014-06-08 14:33:52, vasárnap
 
 
Mit tegyek gyomorégéskor? - kérdezik sokan, akik egy kiadós evés után hirtelen érzik a kellemetlen égést.
Néhány természetes gyógymód hatékony segítség lehet.
Egy kiadós étkezés után sokan éreznek égést a gyomorkörnyék fölött, ez a hírhedt gyomorégés.
De ilyen kellemetlenség miatt túl nagy áldozat lenne lemondani a finom ételekről, főleg azért, mert néhány házi gyógymóddal a gyomorégést többnyire hatékonyan le lehet küzdeni. Mit tegyünk tehát gyomorégéskor?

A gyomor túlsavasodik

Gyomorégés akkor jön létre, ha a gyomor olyan sok gyomorsavat termel, hogy a záróizom, amely azt normál esetben a gyomorban tartja, nem képes már megfelelően zárni, és a sav egy része a nyelőcső alsó részébe kerül. Itt a sav irritálja a nyelőcső nyálkahártyáját, és ez az ismert égő érzéshez vezet. Ha a gyomorégés gyakrabban lép fel, az bizonyos betegségek jele is lehet.
Azonban ha csak alkalmanként fordul elő, nem kell komolyabb okokat feltételeznünk.

Mit tegyünk?
A semlegesítés enyhíti az égést

- Az első módszer, ami gyorsan alkalmazható gyomorégéskor, hogy vizet iszunk a feljövő gyomorsav hígítására és az égő érzés enyhítésére.

- A második, talán a leghatásosabb módszer a pohár vízbe belekevert kávéskanál szódabikarbóna, amit talán mindenki ismer is.

- Ha egyik sem segít, mást is megpróbálhatunk. Ha a gyomorégés főként éjszaka, illetve fekvő helyzetben lép fel, megpróbálhatunk tudatosan a bal oldalunkon feküdni. A gyomorkimenet ugyanis a jobb oldalon található, és így megakadályozzuk, hogy a gyomorsav a nyelőcsőbe kerüljön.

- Egy következő variáció, amit viszonylag kevesen ismernek az akupresszúra. A gyomor akupresszúrás pontja a bal kézen található, a csuklótól körülbelül egy centiméterre a hüvelykujj felé. Ezt a pontot nyomjuk kb. 30 másodpercig. Ez a módszer megnyugtatja a gyomrot, és így csökkenti a savképződést.

- Gyomorégésnél is nagy segítségünkre lehet a természet kincsestára!
Szabó Gyuri bácsi - a bükki füvesember ajánlásával az alábbi gyógynövény keverékből állíthatunk össze hatékony “gyógyszert" a gyomorégésre:

Ez egy enyhe nyugtató, gyomorsav, valamint gyulladáscsökkentő teakeverék. A fő alkotóeleme az orbáncfű, ami feszültségoldásban, emésztés megsegítésében egyaránt jeleskedik. A gyomoridegesség miatti savtúltengésre ez a keverék nagyon jó. A cickafark gyulladást csökkent és gátol, szelet hajt, görcsöket old. antibiotikus és sebhámosító hatású, étvágyjavító és emésztést serkentő.

A lándzsás útifű alkalmas az irritált nyálkahártyák bevonására és szintén gyulladáscsökkentő hatással is bír. A fehér árvacsalán erősen csökkenti a gyomorsav termelődését. A csalánlevél a gyomor hurutos megbetegedéseiben, gyomorgörcsök és - fekélyek, bélfekélyekre is egyaránt javasolt.

A teakeverék összetevői és azok arányai:

Orbáncfű 10 egység
Cickafark 6 egység
Lándzsás útifű 6 egység (ajánlott írás: Az egyik leghasznosabb gaz a bolygón)
Fehér árvacsalán 4 egység
Csalánlevél 4 egység - az egység lehet gr vagy kanál is.

Elkészítési módja és adagolás:

A keverékből egy evőkanálnyit forrázzunk le 2 dl vízzel, 15 perces állás után szűrjük le.
A teakeverékből naponta 1-3 csésze fogyasztható. Ne ízesítsük!

Források: mindenegybenblog, gyogyszernelkul
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2014.05 2014. Június 2014.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 188 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 203
  • e Hét: 2419
  • e Hónap: 4314
  • e Év: 55105
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.