|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 8
|
|
|
|
2014-06-09 19:10:48, hétfő
|
|
|
Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet karaj csont nélkül
1 db hegyes erős paprika
1 db piros kaliforniai paprika
1 db lila hagyma
4 db cikk /medve, mackó vagy bár milyen natúr /kenhető sajt
20 dkg parasztkolbász
só
őrölt fehér bors
A panírozáshoz:
finomliszt
tojás
zsemlemorzsa
A sütéshez:
étolaj
Elkészítése:
A paprikákat, kolbászt és a lila hagymát apró kockákra vágjuk. A hússzeleteket kiklopfoljuk, sózzuk. Az apróra vágott paprikákat, kolbászt és lila hagymát elkeverjük a macisajttal, majd ízesítjük sóval és borssal.
Elkészítés: A tölteléket a karajszelet egyik oldalára halmozzuk, ráhajtjuk a másik felét és a szokásos módon bepanírozzuk. Bő olajban, közepes hőfokon kisütjük. Zöldséges rizst és salátát készítettem mellé.
Jó étvágyat kívánok hozzá!K -J |
|
|
0 komment
, kategória: sertéshúsos |
|
|
|
|
|
2014-06-09 19:06:21, hétfő
|
|
|
Hozzávalók:
4 db csirkemell filé
A töltelékhez:
2 db újhagyma
1 db piros színű paprika (kaliforniai, pritamin, kápia )
1 db zöld színű paprika (kaliforniai vagy hegyes erős)
10 dkg sonka
20 dkg füstölt sajt
só
A panírozáshoz:
finomliszt
tojás
zsemlemorzsa
A sütéshez:
étolaj
Elkészítés:
A csirkemelleket szétnyitjuk, kiklopfoljuk, sózzuk.
A paprikákat és az újhagymát vékony csíkokra, a sajtot és a sonkát négy szeletbe vágjuk.
A kiterített csirkemellek egyik oldalára teszünk egy szelet sajtot. Erre 3-4 csíkot a paprikákból és a hagymából, majd betakarjuk egy szelet sonkával.
A csirkemelleket összehajtjuk és bepanírozzuk. Lassú tűzön bő olajban kisütjük.
Jó étvágyat kívánok hozzá! K-J |
|
|
0 komment
, kategória: csibehúsos és más szárnyasok |
|
|
|
|
|
2014-06-09 19:04:38, hétfő
|
|
|
Hozzávalók:
4 szelet karaj csont nélkül
1 db hegyes erős paprika
1 kanál mustár
8 db kockasajt
1 csipet őrölt fehérbors
só
20 dkg finomliszt
3 tojás
20 dkg zsemlemorzsa
5 dl étolaj
A karajszeleteket kiklopfoljuk, sózzuk.
A paprikát apróra vágjuk, majd összedolgozzuk a sajttal és a mustárral. Ízesítjük sóval és őrölt fehérborssal. A sajtos tölteléket 4 részre osztjuk.
A hússzeletek egyik felére teszünk a sajtos töltelékből, majd ráhajtjuk a hús másik felét. A betöltött húsokat bepanírozzuk: lisztbe, felvert tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk, és bő olajban közepes lángon megsütjük.
Szalmaburgonyát készítettem mellé.
Jó étvágyat kívánok hozzá!K - J |
|
|
0 komment
, kategória: sertéshúsos |
|
|
|
|
|
2014-06-09 19:02:59, hétfő
|
|
|
Hozzávalók
4 szelet karaj csont nélkül
4 szelet trappista sajt
2 db hegyes erős paprika
1 szál házi füstölt kolbász
só
A panírozáshoz:
20 dkg finomliszt
3 db tojás
25 dkg zsemlemorzsa
A sütéshez:
5 dl étolaj
Elkészítés:
A karajszeleteket kiklopfoljuk, sózzuk. A kolbászt a paprikákkal együtt szeletekre vágjuk. A kiterített hússzeletek egyik oldalára, 1-1 sajtszeletet, két-három szelet kolbászt és paprikát teszünk, majd ráhajtjuk a hús másik felét. A betöltött karajszeleteket a szokásos módon bepanírozzuk. (liszt-tojás- zsemlemorzsa) Ha szétnyílik a töltött hús, hústűvel összetűzzük panírozás előtt. Bő olajban, közepes lángon megsütjük a bepanírozott töltött karajszeleket. (magas lángon sütve kívül megsül, belül nem sül át rendesen, ezért figyeljünk, hogy csak közepes lángon süssük) A töltött karajszelet mellé petrezselymes krumplit készítünk, de bármilyen tetszés szerinti körettel tálalhatjuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!R - J |
|
|
0 komment
, kategória: csibehúsos és más szárnyasok |
|
|
|
|
|
2014-06-09 19:01:40, hétfő
|
|
|
Hozzávalók 4 személyre:
4 nagyobb szelet karaj csont nélkül
8 szelet bacon
8 db. mackó sajt
1 fej lila hagyma
só
A panírozáshoz:
finomliszt
tojás
zsemlemorzsa
A sütéshez:
étolaj
Elkészítése:
A karajszeleteket kiklopfoljuk, sózzuk. A lila hagymát megtisztítjuk, karikákra vágjuk. A kiterített hússzeletek egyik oldalára teszünk 2-2 szelet bacont, 2 db mackósajtot, két karika lila hagymát, betakarjuk a hús másik felével majd a szokásos módon bepanírozzuk. Bő olajban közepes lángon kisütjük.
Zöldséges rizst készítettem mellé.
Jó étvágyat kívánok hozzá! R-J |
|
|
0 komment
, kategória: csibehúsos és más szárnyasok |
|
|
|
|
|
2014-06-09 19:00:14, hétfő
|
|
|
Hozzávalók:
4 szelet főtt, füstölt tarja
4 db csirkemell filé
4 szelet trappista sajt
8 szelet bacon
só
A panírozáshoz:
finomliszt
tojás
zsemlemorzsa
A sütéshez:
étolaj
Elkészítés:
A csirkemelleket szétnyitjuk, kiklopfoljuk, sózzuk.
Mindegyik csirkemellre teszünk 2-2 szelet bacont és egy-egy szeletet a füstölt tarjából és a trappista sajtból.
A csirkemelleket összehajtjuk, majd lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk és bő olajban kisütjük.
Köretnek szalmaburgonyát és friss salátát készítettem mellé, de tetszés szerinti körettel tálalható.
Jó étvágyat kívánok hozzá! R-J |
|
|
0 komment
, kategória: csibehúsos és más szárnyasok |
|
|
|
|
|
2014-06-09 18:22:24, hétfő
|
|
|
Zöld-dió
Bár a zöld-diót a legmagasabb minőségű dióként tartják számon, mégis csak most indul hódító útjára. Az egyre népszerűbb ínyencség önmagában, és számos étel kiegészítőjeként is fogyasztható, ráadásul rendkívül egészséges is
A diófa hazánkban őshonos növény, olyannyira, hogy már honfoglaló magyar őseink is gyűjtögették, fogyasztották a Kárpát-medencében. A dió hasznosítása több évezredes múlttal büszkélkedhet - szinte minden része értékes.
A zöld-diót csak az év pár hetében lehet leszedni, több népi hagyomány szerint, Szentivánéj előtt (június 24.), a túl korai és a túl késői szüret sem jó. Macerás gyümölcs, de mindenképpen megéri a belefektetett időt és munkát.
A ZÖLD CSODA
A csonthéját még ki nem fejlesztett, fiatal, zöld termés a zöld dió, amely csak akkor fogyasztható, ha belül még puha. A hibátlan darabok szedését és átválogatását az optimális hőmérsékleten való áztatás és hosszú érlelés, a fűszerek gondos kiválasztása, a mesterséges adalékanyagoktól mentes előállítás és a használt recept pontos betartása követi. Az eredmény: enyhén diós, fűszeres illatú és ízű, édes finomság. A zöld dióból különféle eszenciák, borok, likőrök, olajok, lekvárok is készülnek.
KÖRETKÉNT, DESSZERTKÉNT EGYARÁNT IGAZI ÍNYENCSÉG
A zöld dió azon kevés ételek egyike, amelyet nem kizárólag egyetlen fogáshoz lehet fogyasztani. A kulináris ínyencség adalékmentes, kiváló különböző húsokhoz, kacsához, libához és vadakhoz, de remek alkotóeleme lehet a sajttálaknak is, főleg a füstölt sajtok ízét egészíti ki, illetve kacsa- és libamájas készítményeknek. Ha desszertként szeretnénk fogyasztani, akár gyümölcstálakhoz, kelyhekhez, vagy fagylaltféleségekhez is kiválóan illeszkedik.
NEM CSAK FINOM, EGÉSZSÉGES IS
Noha elsősorban nem egészségügyi hatása miatt fogyasztjuk, a zöld dió szirup figyelemreméltó C-vitamin- és vastartalommal bír, és a népi gyógyászat szerint máj-, gyomor- és vértisztító, gyomorerősítő, fertőtlenítő hatású, valamint segíti a vérszegénység, levertség elleni küzdelmet is.
Zöld-dió befőtt tartósítószer nélkül ?
Amikor a szomszéd mami azzal dicsekedett, hogy eltette télire a zölddió-befőttet, csak néztem rá? Befőtt zölddióból? Itt a szezonja, kipróbálom.
A mama elmondta a receptet, a kíváncsiság pedig rávitt, hogy elkészítsem első zöld-dió- befőttemet. Ez néhány éve történt. Mondanom sem kell, hogy azóta nincs megállás. Június elején-közepén fő elfoglaltságom éléskamra-ügyben a ,,diózás".
Két darab ötliteres üvegbe való dió beszerzésével kezdődik a procedúra. A diókat villával szurkálom meg, majd hideg vízzel csordultig töltöm az üvegeket. Két héten keresztül minden nap egyszer kiöntöm a vizet belőlük, majd újratöltöm azokat, s hűvös helyen pihentetem.
A 15. napon a két darab ötliteres üvegben lévő diót nagy lábosba teszem és egy deciliter 10 százalékos ecetet, valamint annyi vizet öntök hozzá, hogy ellepje a gyümölcsöt. Felforralom, majd a levet leöntöm róla. A dióm megpuhul és fekete lesz.
Ezt követően újra annyi vizet öntök hozzá, hogy ellepje, hozzáadok 1 kg cukrot, 1 kis darab fahéj rudat, 8-10 darab szegfűszeget, 1 teáskanál citromsavat és - kevergetve - újra felforralom, majd 24 órán át pihenni hagyom. Másnap és harmadnap (!) forralást megismétlem. Ekkor kiszedem a diót, 720 ml-es üvegekbe rakom, üvegenként ráöntök egy stampedli - bármilyen - rumot, majd a forró lével csordultig töltöm.
Végezetül következik a palackozás. Tartósítószert nem teszek bele: úgy zárom le, hogy két réteg fólia közé késhegynyi nátrium-benzoátot teszek, majd ezt az üveg szájára húzom, s erre tekerem rá a fedelet. Így mehet a száraz dunsztba.
Ez a befőtt szerintem maga a csoda! Időigényes munka, de megéri!
A zöld-dió befőtt egyébként sok helyütt a karácsonyi ünnepi menü elhagyhatatlan része.
Gyorsabban elkészíthető zöld-dió befőtt:
Elkészítési idő: nettó 1 óra, bruttó 2 óra + 48 óra pihentetés
Alapanyagok:
1 kg zöld dió előkészítve
65 dkg cukor
2 pohár víz
fél rúd vanília
1 rúd fahéj
2 csillagánizs
1 szem szegfűszeg
1 narancs héja
A cukorból és a vízből szirupot főzök, hozzáadom a fűszereket és a diókat is. Fél órát forralom, majd 24 órát pihentetem. Másnap újra felforralom és még 24 órát pihentetem.
Végül a diókat steril üvegekbe teszem, a szirupot beforralom és a gyümölcsre öntöm. Lezárom, fejre fordítom és dunsztban hagyom kihűlni.
|
|
|
0 komment
, kategória: Nagymama gyógyító receptje |
|
|
|
|
|
2014-06-09 18:14:36, hétfő
|
|
|
Miért nem csillog, miért nem selymes és hullámos, miért egyenes?
Fésülgetjük, ,,sütjük", szárítjuk, lakkozzuk, zselézzük, olykor minden eredmény nélkül.
Nem újdonság, ha azt mondjuk: a szép hajkorona ápolást igényel. Segítségként összegyűjtöttünk néhány egyszerű tanácsot, tippet, melyeket jó szívvel ajánlunk.
Első lépésben mindjárt jó hírrel kezdjük. Ha saját sampont készítünk, egyrészt olcsóbb lesz, mint az üzleti, másrészt hatékonyabb, ugyanakkor biztosak lehetünk abban is, hogy természet- és bőrbarát anyagokkal ápoljuk hajkoronánkat.
Vásároljunk natúr, jó minőségű folyékony szappant. Igen. Folyékony szappant, már csak azért is, mert az üzletben vásárolt samponok alapja is ez (jó esetben). Ha az apróbetűs részben sem találtunk semmi kivetni való, gyanús kémiai anyagot, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a készülő samponunk akár babasampon is lehet.
Íme az alaprecept!
Hozzávalók
2 dl natúr folyékony szappan, 1-2 dl gyógynövényes víz (az elkészítését lásd lejjebb), 1 kávéskanálnyi hordozó olaj, 20-25 csepp illóolaj
Először is készítsük el a gyógynövényes teát. Forró vízbe tegyünk 1 evőkanálnyi szárított gyógynövényt, fedjük le. Hagyjuk ázni 1-2 órát, majd szűrjük le. Közben a folyékony szappanhoz adjuk hozzá az illóolajakat és a hordozó olajat, óvatosan keverjük össze. A végén adjuk hozzá a gyógynövényes infúziót és tegyük egy tégelybe. Hűtőben néhány hétig eláll. Használat előtt rázzuk össze.
Az alaprecept után nézzük, hogyan tudunk testre, azaz hajra szabott sampont készíteni. Először is a gyógynövények lehetnek frissek vagy szárazak. Ha az előbbit használjuk, az alapreceptben megadott mennyiség minimum dupláját számoljuk.
Javasolt gyógynövények
Körömvirág, kamilla, fekete nadálytő, levendula, citrom vagy narancshéj, csalánlevél, diólevél, mezei zsurló, oregánó, útifű, rózsaszirom és/vagy a levelek, rozmaring, zsálya, kakukkfű...
A kamillát hagyományosan világos hajra, a rozmaringot és a diót sötét hajra javasolják. Ha virágos illatú samponra van szükségünk, akkor használjuk bátran a rózsát, ibolyát, levendulát, illetve más virágok teáját és illóolaját.
Ha gyógynövényes sampont szeretnénk (zsíros, korpás hajra), akkor a csalán, a rozmaring, kakukkfű és az oregánó a jó megoldás, illóolaj tekintetében pedig különösen a teafa. Ezeket a gyógynövényeket a jobb hatás érdekében vegyíthetjük.
A fekete nadálytő és a körömvirág ápolja a fejbőrt, a rozmaring és a zsurló erősíti, frissíti a hajhagymákat, vagyis hajhulláskor jó szolgálatot tehetnek. A levendula enyhíti a viszketést.
Hordozó olajok
Az úgynevezett hordozó olajok nem csupán táplálják, de hidratálják is a fejbőrt, ezért érdemes a samponunkba tenni. Száraz haj esetén többet, zsíros haj esetén picit kevesebbet.
Javasolt olajok
Avokádó olaj, olívaolaj, jojoba olaj, édes mandula olaj, kendermagolaj
Illóolajok
Illóolajokat nem csupán az illat miatt, hanem a bennük lévő hatóanyag miatt is érdemes használni. Minden esetben figyeljünk oda a minőségre. Használatakor legyünk különösen óvatosak, ha terhesnek vagy szoptató kismamának szánjuk a sampont. Az illóolajok kombinációinál jó, ha tudjuk: kezdőként ne keverjünk 2-3 illatnál többet egy készítménybe. Biztos siker, ha gyümölcsillat-, virágillat- vagy friss illatkompozíciókat készítünk.
Javasolt illóolajok
Geranium, rozmaring, citrom, narancs, grapefruit, szantálfa, fodormenta,teafa, bergamot, jázmin, Ylang Ylang, levendula, borsmenta, rózsa
Ideális esetben a hajmosást követi az ecetes öblítés. Egyrészt visszaállítja a haj PH-értékét, lágy és csillogó hajat kapunk, másrészt az esetleges sampon maradványtól is megszabadulunk.
Ha kedvünk van, készíthetünk levendula- vagy rózsaecetet, de a legegyszerűbb módszer a sima vagy a sokak által használt almaecet. Egy kis flakont megtöltünk félig ecettel, majd vízzel és ráspricceljük a hajunkra. Áttöröljük és kész a csillogó hajkorona. Az ecetszag miatt sincs ok az aggodalomra, néhány perc alatt elillan. Egy próbát megér, igaz?
Végezetül még egy apróság. Ne felejtsük, ezek a samponok nagyon jól bevethetők tusfürdőként is.
Jó időtöltést, szép hajat kívánunk!
Forrás: tudnodkell.info, sokszinuvidek.hu |
|
|
0 komment
, kategória: okosságok |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 8
|
|
|
|
2014. Június
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
188 db bejegyzés |
e év: |
1742 db bejegyzés |
Összes: |
8746 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (22)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (638)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (73)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 803
- e Hét: 2287
- e Hónap: 8659
- e Év: 59450
|
|
|