|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 4
|
|
|
|
2014-07-13 18:47:14, vasárnap
|
|
|
Hát ez sem árt ha tudod!
Mindenkinek legalább egyszer volt szerencséje az életben a szódabikarbónához (nátrium-hidrogén-karbonát), legtöbbször haspuffadás esetén szoktuk elővenni, pedig számos egyéb jótékony hatása, és felhasználási módja van ennek a konyhai csodaszernek.
Lássunk ezek közül néhányat:
Különösen jó gyomorégés, emésztési problémák ellen, de kellemesebb lesz tőle a leheletünk, és fehéríti is a fogat. Mindig legyen belőle otthon!
Kéztisztító: nedvesítsük meg a kezünket, majd dörzsöljük be szódabikarbónával. Kezünk tiszta és lágy lesz.
Elnyeli a szagokat: a szódabikarbónának ugyan nincs szaga, ám a legkellemetlenebb illatokat is képes elnyelni, mivel semlegesíti a savas anyagokat. Tároljuk hűtőben, szekrényben, de a dezodort is pótolja, hisz kiválóan semlegesíti az izzadságszagot. Cipőnkbe szóra szagtalanítja azt, és a lábgombásodást is meggátolja.
Elősegíti az emésztést: a legtöbb ember tapasztalta már, hogy túlette magát, és felpuffadt a hasa. Ilyen esetben vegyünk egy kávéskanál szódabikarbónát, oldjuk fel egy pohár vízben, és igyuk ki egy hajtásra. A lúgos kémhatású oldat stabilizálja a pH-értéket, és megszünteti a savanyú kémhatást. A nehezen emészthető, savas hatású ételekbe tehetünk egy csipetnyi szódát, ettől könnyebben emészthetők lesznek.
Fertőtlenít: a fésűk, kefék, manikűr-készletek és egyéb hasonló eszközöket nagyon szeretik a baktériumok. Ezek fertőtlenítése céljából tegyünk egy mosdókagylónyi vízbe 8 evőkanál szódabikarbónát, majd hagyjuk az oldatban állni az eszközöket egy éjszakára, Reggel öblítsük le.
Kiváló a rovarcsípésekre: a szódabikarbóna kevés vízzel keverve hatásos fájdalom- és duzzadtságcsökkentő.
Eltávolítja a korpát: hajmosás előtt egy maroknyi szódabikarbónát dörzsöljünk a száraz fejbőrbe, eltünteti a korpát.
Puhítja a húst: a nehezen fő a hús, tegyünk a vízbe egy késhegyi szódabikarbónát. |
|
|
0 komment
, kategória: konyhai tudnivalók |
|
|
|
|
|
2014-07-13 18:29:45, vasárnap
|
|
|
" A szerelmes háziasszony mindig elsózza a levest! " - 15 konyhai fortély amivel helyrehozhatók a leggyakoribb főzési malőrök!
Bárki tévedhet a konyhában, de ez nem azt jelenti, hogy nem lehet megmenteni azt mi, menthető. Az igazi háziasszonyok mindig tartogatnak a tarsolyukban olyan fortélyokat és házi praktikákat, amivel eltüntethetők a kisebb főzési hibák és így ízletes étel kerül a családi asztalra.
Bizonyára megtörtént már veled is, hogy odaégett a sütemény, túl sós lett a krumpli püré, vagy zavaros a húsleves. Aggodalomra semmi ok, elhoztuk ma nektek a legjobb konyhai tippeket, amivel a főzési malőrök kijavíthatók:
A tej nem ég oda, ha az edénynek az alját, amelyben főni tesszük előzőleg hideg vízzel locsoljuk meg.
A sült nem keményszik meg és nem lesz rágós, ha sütés közben meleg vízzel locsoljuk vagy forró húslével és nem hideggel.
Zavaros a húsleves? Előzd meg és egy megtisztított tojás héját tegyél a fövő levesbe. Kristálytiszta marad.
A virsli, ha túlfőzöd, megreped, de ezt megelőzheted, ha a vízhez egy kis tejet is hozzáadsz főzés előtt.
A hal sütéskor nem omlik szét, ha előtte egy friss citrom levével meglocsolod, és kicsit állni hagyod.
Ha nem akar összeállni a tojásfehérje habja, adj hozzá pár csepp citromot és egy kevés sót.
Ha készül kicsapódni a majonéz keverés közben, akkor légy résen. Gyorsan keverj el egy tojás sárgáját kevés sóval és fokozatosan kevered a készülőfélben lévő majonézhez.
Ha a tésztafélét vagy spagettit főzöl, adj egy kis olajt a vízhez, ha mégis összeragad gőz felé téve szépen szétválnak.
Összeesett és kemény lett a grízgaluska? Ne aggódj. Fürdesd meg őket hideg vízbe 1o percig aztán tedd oda ismét főni. Nagyobbak és puhábbak lesznek.
Ha túl zsírosra sikerül egy leves és azonnal kell fölszolgálni, tegyél egy salátalevelet bele, amelyre rátapad a zsír aztán távolítsd el így a fölösleges zsiradékot a leves felszínéről. Ha csak másnap kell fölszolgálni, akkor tedd hidegre és egy habszedővel a megkeményedett zsiradékot könnyen leveheted.
Ha odaégett a mártásod, van megoldás. Ne keverd össze az égett alját a szósz többé részével. A jó szószt gyorsan töltsd egy másik edénybe és adj hozzá egy kis száraz kenyeret vagy nyers krumplit, ami átveszi az égett ízt.
Ha nem sűrűsödik be a levesed vagy szószod könnyen segíthetsz rajta. Egy kiskanál krumpli keményítőt először keverj el vízben, majd add a szószodhoz, vagy a leveshez.
A túl sűrű ételek vízzel, húslével, tejjel, tejföllel hígíthatóak az étel függvényében. Amikor a szósz csomós és nem egyenletes egy konyhai szűrő szitán csorgasd át, ami által homogénebb lesz.
Talán egyik leggyakrabban előforduló malőr a szerelmes háziasszonyok esetében hogy elsózzák a levest. Ilyenkor adj hozzá 1-2 tojásfehérjét nyersen, amely a kicsapódás által magához köti a sót. A végen a levesből egy habszedővel kiveheted a megfőtt fehérjét.
És ha túl fokhagymás az étel, akkor mi a teendő? Tegyél bele egy gézbe egy marék összeaprított petrezselyemzöldet, kösd össze a gézt és lógasd bele az ételbe, addig, amíg az ízek kiegyenlítődnek. |
|
|
0 komment
, kategória: konyhai tudnivalók |
|
|
|
|
|
2014-07-13 09:33:26, vasárnap
|
|
|
Van, akit egyszerűen bosszantanak az apró, fekete magok, nem szívesen harapnak rájuk, mások megszokásból filézik ki a görögdinnyét, ám vannak, akik attól tartanak, hogy esetleg emésztőrendszeri problémát okozhat a magok lenyelése. Most eláruljuk az igazságot erről!
Nem, nem fog dinnye nőni a hasadba tőle, erre mérget vehetsz!
Ahány ház, annyiféle dinnye evési módszer. Vannak, akik kenyérrel, vannak akik magában. Egyesek késsel, mások kanállal, megint mások szeletet harapva imádják. A dinnyemag megevése ugyanilyen dolog. Ahányan vagyunk, annyiféleképpen szeretjük. De mi történik ha nem pöckölgetjük a tányér szélére, hanem lenyeljük, mintha mi sem történt volna?
Valójában bátran lenyelheted a dinnye magját, az emésztő rendszeredbe jutva nem okoz semmilyen gondot.
-Ha nem rágod meg, csak simán lenyeled, egyszerűen áthalad az emésztő rendszereden.
-Ám, ha szeretnéd kihasználni egészségügyi szempontból előnyös hatásait, bátran rágd is össze őket!
A dinnyemag ugyanis csaknem az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, bővelkedik vasban, cinkben, kalciumban és B-vitaminokban! A benne lévő telítetlen zsírsavak, védik az érrendszert, megelőzve ezáltal a keringési rendellenességek kialakulását.
Mivel a görögdinnye több mint 90 %-a víz, segíti a szervezet méregtelenítő folyamatait. A piros színét adó likopinnak köszönhetően antioxidáns hatású gyümölcsről van szó, tehát fogyasztása bizonyos fokú védelmet biztosít a sejtkárosító szabadgyökökkel szemben.
Forrás: femina.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Egészség,életmód |
|
|
|
|
|
2014-07-13 09:30:52, vasárnap
|
|
|
(Naturahirek.com)
Manapság számos ősi egészségügyi gyakorlat bizonyul hatékonynak, mégpedig többféle módon. Nemrég olvastam egy cikket a meditációról és ahogy a neurológusok most elsőként próbálják megmagyarázni azt, hogy mi történik az agyban, amikor meditálunk. A mostani felfedezés egy másik ősi szokáshoz, a böjthöz kapcsolódik.
A tudósok felfedeztek egy olyan módot, ami teljesen természetes beavatkozás útján egy szerv vagy szervrendszer őssejt-alapú regenerálódását teszi lehetővé. A tanulmány a “Stem Cell" című tudományos folyóirat június 5-ei számában jelent meg dél Kaliforniában. A kutatások azt mutatják, hogy a ciklusos és hosszú ideig tartó böjt jó védekezést jelent az immunrendszer károsodásának megelőzésére és az immunrendszer regenerálódását is elősegítheti. Arra a következtetésre jutottak, hogy a böjt az őssejteket szunnyadó állapotukból az ön-megújulás állapotába viheti át.
Kemoterápián már átesett embereken végeztek klinikai vizsgálatokat. A betegek hosszú ideig semmi táplálékot nem vettek magukhoz, ami jelentősen csökkentette a fehérvérsejtszámukat. Egerekben az éhgyomri ciklusok “egy regeneratív kapcsolót kapcsoltak be, ami a hematopoietikus őssejtek ( amelyek felelősek a vértermelésért és az immunrendszer egészségéért) jelátviteli útjait változtatták meg."
“Nem is gondoltuk, hogy a hosszan tartó éhezés egy ilyen jelentős hatást képes kiváltani az őssejt-alapú regeneráció előmozdításában a heatopoietikus rendszerben." Ha az ember éhezik, a rendszer megpróbálja magát energiatakarékossá tenni, és az egyik dolog ahogy ezt meg tudja csinálni az az, hogy újrahasznosítja azokat az immunsejteket, amelyek már nem szükségesek, különösen azokat, amelyek megsérültek. Azt kezdtük észrevenni, hogy mind az állatok, mind pedig az emberek esetében, a fehérvérsejt szám csökken a hosszan tartó böjt hatására. “Akkor, amikor az élőlények újra ételt fogyasztottak, a fehérvérsejtek száma normalizálódott"- mondta Valter Longo, a tanulmány egyik szerzője.
Az éhomi fehérvérsejtszám jelentős csökkenése kiváltja az immunrendszer sejtjeinek új, őssejt-alapú regenerációját. Ennél is fontosabb viszont az, hogy mindez csökkenti a PKA enzim aktivitását, amelyet korábban az öregedéssel, a tumorok progressziójával, vagyis a rákkal hoztak kapcsolatba. Azt is érdemes megemlíteni, hogy a böjt védte a toxicitástól azokat a klinikai vizsgálatban résztvevőket, akik 72 órát böjtöltek a kemoterápiás kezelés megkezdése előtt.
“A kemoterápia jelentős károkat okoz az immunrendszerben. A vizsgálat eredményei azt sugallják, hogy a böjt képes a kemoterápia káros hatását ellensúlyozni “- mondta Tanya Dorff, a tanulmány társszerzője.
A böjt számos ősi kultúrában nagy hagyományoknak örvend, bár nem szabad összekevernünk azt az éhezéssel. Ez a folyamat korlátozza és ellenőrzés alatt tartja az evés érzéki tapasztalatát.
Én általában vízböjtöket szoktam tartani lassan már 8 éve, és a böjtök után mindig úgy érzem magam, mintha ujjászületnék. Rengeteg energiám van és a bőröm is kisimul, megfiatalodik.
A KUTATÁSOK FOLYTATÓDNAK
1. A böjt kivédi az agy betegségeit:
A baltimori “National Institute on Aging" kutatóközpontban bizonyítékot találtak arra, hogy a heti egy vagy két napos böjt megelőzheti az Alzheimer-és Parkinson-kór kialakulását. A kutatás azt is megállapította, hogy a napi kalóriabevitel 500 kalóriára való lecsökkentése a hét egy vagy két napján egyértelműen kedvező hatást gyakorol az agyra.
2. A böjt csökkenti a szívbetegség és a cukorbetegség kockázatát:
A rendszeres heti egy nap ételmegvonás csökkenti a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát. Tanulmányok kimutatták, hogy a böjtök által jelentős mennyiségű növekedési hormon szabadul fel az emberi testben, amely kapcsolatban van az anyagcsere felgyorsításával és a zsírégetéssel. A zsírszövet lefogyasztásáról ismert, hogy már csak magában ez is csökkenti a szívbetegség és a cukorbetegség kockázatát. Az orvosok a böjt bevezetését kezelés jelleggel is jónak tartják.
3. A böjt hatékonyan kezeli a rákos emberi sejteket:
Az “Aging" vagyis “Öregedés" cimű tudományos folyóiratban megjelent cikk szerint: a kemoterápiás kezelés alatt álló betegek közül azok akik a böjtöt terápiás jelleggel alkalmazták, kevesebb mellékhatástól szenvedtek.
Minden elvégzett vizsgálat azt mutatja, hogy az éhgyomri állapotok javítják a túlélést, a tumor növekedését lelassítják és korlátozzák a daganatok terjedését. A “National Institute on Aging"- az öregedést kutató intézet- szintén folytatott vizsgálatokat egy bizonyos típusú emlőrákkal kapcsolatban azért, hogy jobban megértsük a böjt rákra gyakorolt hatását.
Kiderült, hogy a böjt eredményeként a rákos sejtek megpróbálnak új fehérjéket szintetizálni maguknak saját növekedésük érdekében, és előállítani azt, ami a véráramból már hiányzik a böjtölés miatt. Ez különböző lépésekhez vezet, amely lépések még több reakcióhoz vezetnek, amelyek végül károsító szabadgyök molekulákat hoznak létre. Ezek a molekulák a rákos sejteket és DNS-üket rongálják meg, a rákos sejt pusztulását okozva! Ez a sejt öngyilkossága. A rákos sejtek megpróbálják helyettesíteni az összes véráramból hiányzó dolgot, azonban ezt nem élik túl. A böjtölő páciens viszont igen.
FORRÁS: NATURAHIREK.COM
|
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 4
|
|
|
|
2014. Július
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
115 db bejegyzés |
e év: |
1742 db bejegyzés |
Összes: |
8743 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (20)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (638)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (72)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 550
- e Hét: 2766
- e Hónap: 4661
- e Év: 55452
|
|
|