Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
A lányom nélkül soha (1991) – Filmajánló
  2014-07-21 22:25:21, hétfő
 
  Kohut Katalin: A lányom nélkül soha (1991) - Filmajánló

Színes magyarul beszélő amerikai filmdráma - 111 perc

rendező: Brian Gilbert
író: William Hoffer, Betty Mahmoody
forgatókönyvíró: David W. Rintels
zeneszerző: Jerry Goldsmith
operatőr: Peter Hannan
vágó: Terry Rawlings

szereplő(k): 
Sally Field (Betty Mahmoody)
Alfred Molina (Moody)
Sheila Rosenthal (Mahtob)
Sarah Badel (Nicole)
Roshan Seth (Houssein)

A film valós történet alapján készült.

1984-et írunk. Betty szüleinél boldogan él a kis család Amerikában egy tó partján, csodálatos környezetben. A kórházban Moodyt orvosként csúfolják, mint iránit azzal, hogy lassan visszaimádkozzák magukat a kőkorszakba, miért odamennek orvostan hallgatónak. Ajatollah ért az orvostudományhoz, ha valaki megsérül, hagyják meghalni - hangzik a vélemény az irániakról két orvostól.
Moody Perzsiában született, jelenleg Irán a neve sok barlanggal, mecsettel, mint a gyémántok. Lányának, Mahtobnak mesél a szülőföldjéről. Már húsz éve él a férfi Amerikában, ezért amerikai állampolgárnak számítanak valamennyien. Moody perzsa mesét mond lányának Aladdinról, dzsinnről, szultán leányáról.
Moody tíz éve nem látta a családját, a Teheránban élő nővérét. A férfi Iránba akar menni vakációzni két hétre, de a felesége, Betty nem tartja biztonságosnak, azt tanácsolja, utazzon egyedül. Megesküszik a férfi a Szent Koránra, hogy nem lesz semmi veszély, két hét múlva visszajönnek.

Hatalmas fekete, stóla-kendős ruhába öltözött rokonság fogadja a családot a repülőtéren. Mahtobot holdfényként szólítja az egyik rokon, mert ez a neve jelentése. Betty is kap csadort - fekete ruhát - ajándékba azzal, hogy abban járjon majd. Ha nem veszi fel a csadort, akkor letartóztatják. A repülőtérről hazatérve Betty kicsit félve figyeli a katonaságot az utcákon.
Át kell lépni egy véres bárányt megérkezésükkor, mert itt ez a szokás. A teheráni egyetemisták éppen pénteki imádságot tartanak. Éjszaka felköltik a férfit imádkozni.

Bettynek másnap kilátszik a hajszála a kendő alól, szabályszerűen lerohanják az utcán a rendőrök miatta, mert a kilógó hajszál olyan, mint a tőr, amit mártírjaik szívébe szúrnak. Csak akkor kezdhetnek hozzá az evéshez kényelmetlen testtartásban, a földön ülve, amikor a családfa erre engedélyt ad.
Más kultúra, Betty nem tudja megérteni. Nagyon vallásos a férfi családja, a forradalom óta a nép visszatért a Koránhoz, gyanakodva, idegenként méregetik egyesek a rokonságból, mert amerikai lett amerikai feleséggel. Moody szerint a családjuk azt hiszi, hogy ők örökké szeretkeznek, mert naponta háromszor tusolnak. A családtagok szeretkezés után tusolnak.

Másfél hete mindennap hajnalban a hívők, mint Mohamed közvetlen követői imádságra hívják Moodyt. Szerinte tisztelni kell őket miatta.

A férfi elárulja, hogy történt valami, mielőtt Iránba utaztak. Kirúgták a kórházból indulás előtt két nappal. Találtak olyat, aki kevesebb pénzért is dolgozik és aki nem iráni. Michigenben előítéletesek, de csak burkoltan szerinte. Soha egy kolléga sem állt ki mellette, ha probléma volt. Betty közli, hogy holnap hazamennek és fellebbezni fognak, ilyet nem lehet tenni. Csomagolnak másnap a bőröndökbe, de a férfi nem készül velük. Indulás előtt három nappal le kell adni az útleveleket engedélyezésre - közlik velük. Meg kell várniuk a pecsét miatt a következő járatot. Betty csodálkozik, hogy a férje nem adta le az útleveleket. Betty dühös, mert férje közli, hogy nem mennek vissza, ott maradnak végleg Teheránban, a férfi ott akar élni és dolgozni, mert elege van Amerikából. Betty sír, mert a férfi Mahtobból muzulmán nőt akar faragni. Betty azt hiszi, a férjére a családja volt ilyen nagy hatással és közli, hogy ez egy elmaradott, primitív ország, nem marad ott, mert a nőkkel is rosszul bánnak. A férj szerint a gyerek ott igazi értékeket tanulhat, s Bettynek, mint feleségnek azt kell tennie, amit a férje mond, ott fognak maradni.

Feldúltan a családhoz fordul Betty, hogy elmondja, mit érez. Hét éve házasodtak össze, a bizalom mindig fontos volt számukra. Ő nem akart odamenni, a férje tudta ezt, csak azért ment el, hogy megismerje őket, de nagyon félt, de a férje megesküdött, hogy semmi baj nem történik. Hogyan esküdhetett meg a férje a Koránra, hogyan tehette ezt vele - fordult a családfőhöz? Allah megbocsát neki, közli a rokonság. Betty sír, hogy ezt nem tehetitek, átkozottak!

A kislány közli az anyjával, hogy ő vele megy, segít neki. A férfi elkéri a ház, kocsi kulcsokat, a csekk könyvet és a hitelkártyát. Moodynak nincs mit mondania, zsarnokká vált a feleségével szemben. A férfi közli, hogy a külügyminisztérium azt tesz, amit akar. Az ő hitük ilyen, senki sem állíthatja meg őket - mondja a férfi feleségének, tudja, hogy Bettynek nehéz, de jobb lesz minden, ígéri. Betty imádkozni kezd, a lánya mondja utána az imát. Kér segítséget, hogy ne engedje őket elválasztani, valamint, hogy hazatérjenek Amerikába.
Anyja felhívja telefonon, hogy el kell mennie a svájci nagykövetségre, mert amerikai Iránban már nem működik, de a férje észreveszi. Megtiltja, hogy a telefonhoz nyúljon, meg kimenjen a házból.
Betty telefonál éjszaka a svájci nagykövetségre suttogva, hogy segítsenek, mert ő fogoly, de nem értették szavait. Moody számon kéri feleségét, már nagyon kegyetlenül uralkodva rajta, s közli, hogy hülye, valamint a családja állandóan figyeli őt. A gyerek meg megy a teheráni iskolába tanulni.
Betty megszökik taxival és a svájci nagykövetségre megy a lányával.
A nagykövetségen útlevelet kérnek, de azért beengedik motozás után. Betty nagyon megörül, hogy beengedik, biztonságban érzi magát. A nagykövetségen közlik vele, hogy nem maradhatnak ott, s mivel iráni a férje, ő iráni állampolgár. Betty hiába közli, hogy ő amerikai állampolgár, azt mondják neki, hogy a törvény szigorú a nőkkel szemben, vissza kell mennie a férjéhez, mert a férje után iráninak számít. Sok amerikai nő él ott hasonló körülmények között. Ha egy asszony elválik ott, a gyereket is a férjének ítélik. Megkérdezik, miért ment Iránba. Betty elmondja, hogy a férje megváltozott, csak rokonlátogatóba mentek oda. Irán most iszlám állam, ami most sok iszlámit nagyszerű érzésekkel tölt el. Esetleg hazatelefonálhat, vagy írhat levelet - közlik a követségen.

Moody kuss! felkiáltással közli Bettyvel, hogy megöli, ha még egyszer elhagyja a házat és ütlegelni kezdi. Később a férfi bocsánatot kér feleségétől, Betty könyörög neki, hogy költözzenek el a férfi nővérének házából. Moody nem akarja elveszíteni, így beleegyezik a költözésbe.
A szabályok ugyanazok maradnak. Bácsikája magas méltóság a férfinek, könyveket ír az iszlámról, együtt vacsoráznak, hogy segítsen a férfinek állást szereznie. Megkérdezi a bácsika, miért visel csadort, amikor az perzsa hagyomány? Korán iskolába fog járni az asszony, ahol angolul tanítanak.
Betty az iskolában megismerkedik egy michigeni amerikai asszonnyal, akinek a férje szintén orvos volt. Meghívja őket magukhoz. Betty titokban érdeklődik az iráni jelzésekről, megbízza a gyereket, hogy faggassa ki az apját ezekkel kapcsolatban, hogy el tudjanak majd menni onnan.

Az amerikai asszonyt, akit az iskolában ismert meg a férje már többször elengedte, de visszament Iránba. Betty csodálkozik rajta. Szerinte idő kérdése a megszokás, az iszlámnak megvan a maga szépsége, ő örül annak, hogy a gyerekei muzulmánok lesznek. Betty közli Ellennel a titkát, majd kéri, hogy felejtse el, amit mondott, megkéri, hogy adjon fel egy levelet az amerikai családjának. Ellen szerint ha elkapják Bettyt, ki is végezhetik.

Mivel Amerikából jött, nem kap állást Iránban Moody. Felhördül, hogy az egész rendszer olyan primitív lett. Bettynek időközben születik egy kisbabája, amit megköszönt a férjének. A férje elengedi az utcára egyedül, de a nagyobbik gyereket nem viheti, csak a kicsit. Felhívja a családját, hogy állandóan figyelik. Nicole közli vele, hogy a gyerekeit nem engedik vele válás után. A boltos közli, hogy akármikor telefonálhat tőle, mert nagyon szereti Amerikát. Betty megígéri lányának, hogy minden jó lesz majd. A boltos segítséget nyújt egy asszonnyal, de közli a nő, ha elkapják szökés közben, kivégzik. A bátyja már sok amerikai asszonynak segített.

Mi lesz Betty és a gyereke sorsa? Elválik-e a férjétől, vagy sikerül megszöknie a lányával? Meggondolja-e magát a férje, Moody, s ismét együtt lesz a család szeretetben, mint régen?

Az igaz filmet itt tekinthetik meg:

http://www.youtube.com/watch?v=fVF-zxGK34o&list=PL1830F177AFCBAFEF
 
 
0 komment , kategória:  Filmajánló  
Kohut Katalin: Zarándokoltam
  2014-07-21 08:35:21, hétfő
 
  Kohut Katalin: Zarándokoltam

Ruhám szétszakadt, sár dagad rajtam,
a tiszta jövőbe vándoroltam,
égi galamb jelzi utam végét,
meglelem itt álmomnak a lényét,
aki megóv, félt és szeret szüntelen,
karjában sebzett szívem megpihen.

2014. július 21.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2014.06 2014. Július 2014.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 56 db bejegyzés
e év: 796 db bejegyzés
Összes: 7244 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 656
  • e Hét: 2543
  • e Hónap: 4902
  • e Év: 57168
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.