Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Ki nevelje a gyermeket?
  2014-07-24 15:10:57, csütörtök
 
  Gondolatok egy társadalmi krízishelyzetről

Ki nevelje a gyermeket?


Egyre gyakrabban hallani arról, hogy ,,ideológiai válságban van az emberiség... már mindent kipróbált...". Ehhez azt tenném hozzá: igen, mindent kipróbált csak egy valamit nem. Mégpedig az utódokról való gondoskodás problémáját nem tudta megoldani.

Pontosabban, azt hogy ki nevelje a gyermeket?

Lehet, hogy ez lesz a veszte? Pedig, csak körül kellene egy kicsit nézni az élővilágban és akkor okulásul rájöhetnénk arra, hogy azok a fajok a legéletképesebbek, amelyek a legpraktikusabb módon oldották meg az utódokról való gondoskodást, vagyis: ÖNMAGUNK MINŐSÉGI REPRODUKCIÓJÁT!

Pillanatnyilag abban látom a magyarországi problémát, hogy ennek - társadalmi berendezkedésünket tekintve - sem mennyiségi, sem minőségi feltételei nincsenek megteremtve.

*

Példaképpen kövessünk nyomon egy újszülött útját, attól kezdve, hogy megszületett a kórházban és már nem szakították el az anyjától... Majd, hazamegy a szülőnő kisbabájával! Hát ez az, ami óriási probléma Magyarországon! Van-e hova ,,haza"vinni azt a gyermeket?

Mert, az ÉLŐVILÁGBAN többnyire úgy van, hogy ELŐBB ELKÉSZÍTIK a születendő utód/ok számára a ,,FÉSZKET".
Nálunk ez évtizedekig úgy működött, hogy ELŐBB MEG KELLETT SZÜLNI, vagy ,,VÁLLALNI" ELŐRE a GYERMEKET, majd a párt- a kisz- és a szakszervezeti bizottság titkára elbírálta, hogy megadható-e a lakáshoz-jutás lehetősége. Csakis ezek után - a Bank (OTP)... eldöntötte, hogy adható-e kölcsön a lakásvásárláshoz, építkezéshez, vagy bármilyen otthonteremtésre. (Ez olyan, mintha a madarak előbb tojnák a tojásokat, majd fészket rakva, abba összegyűjtenék a közben ,,kihűlt", tönkrement tojásokat.)

*

Mai napság, pedig ha valaki nem rendelkezik olyan ősökkel, aki segíteni tud anyagilag is az OTTHONTEREMTÉSBEN, el is felejtheti a CSALÁDALAPÍTÁST! De, ha valaki mégis banki hitelfelvétellel meg tud vásárolni valamilyen lakást, ahhoz jelzáloghitel felvétel keretében van lehetőség...

Itt most nem részletezem azokat a becsapott embereket, akik az elmúlt évtizedekben, devizában vették föl a lakásvásárláshoz szükséges hitelt, mert azok azóta már nincstelen-hajléktalanná váltak és hajléktalanná tették a jelzálogként felajánlott szülői lakások tulajdonosait is!!!

*

Nem volt ez mindig így!

1945 előtt voltak bérlakások, amelyeket ki lehetett bérelni. Nem kényszerült bele mindenki az erején felüli építkezésbe, ,,öröklakás"-vásárlásba.

Csakhogy, 1945 után ezeket a bérlakásokat állami tulajdonba ,,vették" és kiutalták... ,,rászorultsági alapon" azok között, kiknek elfogadhatón ak találta a káderlapját az új hatalom.

Elfogyva a polgárságtól 1945 után - ellenérték nélkül kisajátított és utána kiutalható lakások - PANEL-ÉPÍTKEZÉSBE kezdtek... Átmenetileg még ez is jobb volt a semminél!

*

Mi ebből a tanulság? Az, hogy a gyermeknevelés legpraktikusabban úgy oldható meg, ha van egy gondoskodó közösség, a CSALÁD, és van egy HELY, ahol ,,otthon lehetünk benne..."!

Folytatva az újszülött útját, amikor is az édesanya HAZAmegy gyermekével. Vagyis, hazafuvarozza a párja - mert ideális körülmények között - ott van mellettük oltalmazó, gondoskodó szeretetével.

Ez azért is indokolt, mert NINCS KISZIOLGÁLTATOTTABB ÉLŐLÉNY AZ ÉLŐVILÁGBAN, MINT AZ EMBERI ÚJSZÜLÖTT ÉS AZ ŐT VILÁGRA HOZÓ NŐ! (Hiszen ahhoz, hogy egy csecsemő fel tudjon önállóan ülni, ahhoz is legalább 9 hónapra van szüksége. Ahhoz, pedig, hogy felálljon 11 hónap és, hogy járni is tudjon önállóan, legkevesebb 1 évre.)

*

Nem véletlen, hogy a II. világháború előtti Magyarországon igazi kultusza volt a gyermekvárásnak! Az egész nagy-család várta ,,Isten jutalmát"! (Zsoltárok 127.) Még a gyermek is: "...az Úrnak öröksége: a fiak; az anyaméh gyümölcse: jutalom." (Zsoltárok 127:3.)

Még a legszegényebbek is megünnepelték az újszülött érkezését!!! Sógor- sógorasszony, koma- koma-asszony, mindenki egy-emberként segítkezett, hogy az adott körülmények között, a lehető legkomfortosabb körülmények közé érkezzen az új családtag!

És: a legfontosabb, hogy az EGYHÁZ is ott állt, készen a FOGADÁSRA a GYERMEK MEGKERESZTELÉSÉVEL!
1945 előtt az EGYHÁZ a magyar falvak életében fontos szerepet töltött be. ERKÖLCSI NORMÁKAT, SZOKÁSOKAT, A CSALÁDI ÉLET ALAKULÁSÁT JELENTŐS MÉRTÉKBEN BEFOLYÁSOLVA..

*

Ki nevelje a gyermeket?


Azt hiszem kiderült az eddigiekből a válasz: mi, mindannyian, az egész magyar társadalom! Természetesen, közvetlen a GYERMEK SZÜLŐJE. Közvetve, pedig mi mindannyian, akik olyan helyzetbe tudjuk hozni a családot alapítókat, hogy lehetséges legyen a gyermeknevelés családon belül!

Mert, addig, míg:
- a születendő gyermek anyjának, apjának lehet, hogy nincs éppen állása, jövedelme;
- míg nem valósul meg a teljes foglalkoztatottság;
- pontosabban, míg nem valósul meg a társadalmi munkamegosztás azon formája, melyben mindenki a saját szakmájában, hivatásában annyi jövedelmet tudhat magáénak, amelyből meg tudja vásárolni a más szakmák 1.) szolgáltatásait, 2.) termékeit, 3.) eszközeit...így jutva a tisztességes haszonhoz;
- míg az igazán jól-képzett munkaerőnek nem lesz olyan ára, hogy: 1.) meg tud belőle élni, 2.) otthont tud belőle teremteni, 3.) családot tud alapítani, 4.) és vállalni tudja, hogy asszonyáról, gyermekei anyjáról is tud gondoskodni, amíg a gyerek/gyerekek igénylik a mindennapos gondoskodást, az anyai testi-lelki odafordulást,
az ÁLLAM (Vagyis, mi mindannyian) nem vonulhat ki a gyermekgondozás (eü.), gyermeknevelés (intézményei), oktatás (intézményei) költségeinek átvállalásából! - A családi adózás bevezetésével egy-időben...

*

Ha, pedig a MINDENKORI HATALOM képviselői szándékosan arra rendezkednek be, mint a sterilizálás ,,lehetőségének" rendeletileg való felkínálása, már 18 éves kortól (bizonyítva, azon törekvését, hogy a magyar társadalom ne tudja reprodukálni önmagát) akkor ki kell jelenteni, hogy NEMZETVESZEJTŐ KRÍZISHELYZET VAN!
Ami ellen - már-csak önvédelemből is - minden létező eszközzel fel kell lépni!!!


Bóna Mária Ilona

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Munkásnő vallomása szerelemről, gyermekáldásról
  2014-07-24 11:06:43, csütörtök
 
  5. KÁDÁR-KORSZAK TESTKÖZELBŐL

Kedves Ibolya!

(Levél az utánunk születetteknek)

Bocsáss meg nekem, amiért eléggé elutasító voltam, pedig csak ,,beszélgetni" szerettél volna velem! Megoldhatatlan, magánéleti problémák kezdik kikezdeni a türelmemet. Pedig, mindig is legendásan türelmes voltam az emberekkel...

Ezért is voltam képes együtt élni és három gyermeket szülni egy olyan embertől, aki ezt nem is akarta. Csak aztán, beletörődőn elfogadta, de lélekben soha nem volt partnerem a gyermekvárásban. Örökösen aggodalmaskodott, hogyan, miből fogunk megélni??? A létbizonytalanság az én életemet is végigkísérte, de ha én kettesben lehettem (volna) azzal, akit szeretek, megszűnt (volna) a világ minden kínja, bánata, problémája.

Na ez az, amire a "férjem" soha nem volt képes és ezzel megfosztott a magánélet boldogságától. Megfosztott az örömtől; a nőiségemben rejlő örömtől.

*

OLY KORBAN ÉLTEM MEG IFJÚSÁGOMAT, KÖZÉPKOROMAT - és úgy tűnik, hogy az ÖREGKOROMAT is úgy fogom megélni - amelyikben EMBERSÉGEM, NŐI VOLTOM KIMERÜLT A TERMELÉSBEN NYÚJTOTT TELJESÍTMÉNYEMBEN, vagy a TÁRSADALMI HIERARCHIÁBAN ELFOGLALT HELYEMBEN.

Ezért is éltem úgy meg ANYASÁGOMAT, mint egy SZÁMŰZÖTT.

*

Nem volt elég gond, hogy a SZÜLŐKET ELIDEGENÍTETTÉK saját GYERMEKEIKTŐL és fordítva, akkor még a NYUGDÍJASOKKAL is elhitették a kommunista politikusok, hogy az Ő ROVÁSUKRA KAPJÁK a KISMAMÁK a semmire sem elegendő GYES-t (gyermekgondozási segélyt).

Ennek ellenére úgy éltem meg ÁLDOTT ÁLLAPOTOMAT, mint aki részese lehet a TEREMTÉSNEK.

Mert ,,EMBER NEM ALKOTHAT NAGYOBBAT, MINT EMBERT"!

Ennek az ALKOTÓI FOLYAMATNAK LEHETTEM RÉSZESE többször is. Az első, sikeres szülésem után még két évig lebegtem a boldogságban, csak az fájt, hogy nem volt egy teremtett emberi lélek sem, akivel megoszthattam volna!!! Ezért, aztán NAGYON IGYEKEZTEM, hogy SZERETETRE MÉLTÓ és - főleg akkor ez nagyon fontos volt - ,,HASZNOS" LEGYEK a magánéletemben és a társadalmiban is. Amiért sem a magánéletemben nem éreztette velem senki, hogy szüksége van rám: a szeretetemre, sem a társadalmi elfogadhatóságomat nem tudtam semmilyen szakmai területen megvalósítani, ezért azt hittem, ha GYERMEKEKET SZÜLÖK és NEVELEK, akkor ezzel lehetek igazán HASZNÁRA LÉLEKSZÁMBAN FOGYÓ MENZETEMNEK!

Na erre kaptam a legnagyobb pofonokat az un. ,,élettől"! Mert valahogy ebbéli szerepemben sem tudott elfogadni sem a "férjem", sem a társadalom!

Három gyermeket szültem, de MINDEN SZÜLÉSEM OLYAN VOLT, hogy ha a SZŰZANYA NEM SEGÍT - mindketten, mindhárom alkalommal - OTT MARADUNK HALVA A SZÜLŐÁGYON!!!

*

Ezért, a legfontosabbnak azt tartom, hogy a FIATALOK TANULJANAK MEG SZERETNI!!! NE FOGADJÁK EL a most divatos, EGYMÁS HASZNÁLATBA-VÉTELÉRE való kapacitálást! Mert, az, hogy a nő és a férfi úgy tekint egymásra kizárólag, mint a szexuális élvezkedés tárgyára, nagyon degradáló!!! Magyarul: LEFOKOZZA EMBER-VOLTUNKAT!

*

Arról nem is beszélve, hogy míg ,,használ" valakit az ember, addig nincs módja arra, hogy megtalálja a duál-párját! Mert tudd meg, hogy MINDEN EMBER ÚGY SZÜLETIK A VILÁGRA, hogy ÉL VALAHOL A MÁSIK NEMBŐL EGY EMBER, AKI NEKI SZÜLETETT!!!

- Akivel csodálatos boldogság minden kontaktus, még a távolból is!

- Akire, ha csak rágondolsz, áramütés-szerű bizsergés járja át a testedet, lelkedet! Hát, még a fizikai együttlét!

- Akivel tökéletesen működik a telepatikus kapcsolat.

- Akivel ugyanarra gerjedsz és minden egyes együtt töltött pillanat pozitív élménnyel tölt el még akkor is, ha netalán-tán összevesztek valamin, mert olyan természetes, hogy közben a SZERETET-ÉRZÉS MEGMARAD és magától értetődő a BÉKÜLÉS!!!

Egy ilyen kapcsolatból született gyermeknek lesz boldog a gyermekkora, mert egy GYERMEK SAJÁT LÉTJOGOSULTSÁGÁT IS MEGKÉRDŐJELEZI, ha ANYA-APA NEM SZERETI EGYMÁST! Mert ez az ami annyira fájdalmas egy gyereknek, mint talán, semmi más!!!

*

Ezért lenne fontos, hogy MINDEN GYEREK SZERELEMBŐL FOGANVA JŐJJÖN A VILÁGRA!!!

De: ha EZ nem adatik meg, akkor legalább a kölcsönös szeretet legyen meg a pároknál egymás iránt.

Nahát, EZ AZ AMIT az ÉN "munkás"-NEMZEDÉKEM - kevés kivételtől eltekintve - NEM VOLT KÉPES (többnyire önhibáján kívül) GYERMEKEI SZÁMÁRA TOVÁBBADNI!

*

Visszatérve a DUÁL-PÁR dologra, az is lehet, hogy hiába várod, keresed egy életen át, mert valami miatt nem találkozol vele, vagy nem lehettek egymáséi...Az is lehet, hogy többször is megadatik, hogy úgy éld meg párkapcsolatodat, mint a duál-pároddal!!!

Az a LEGKEGYETLENEBB, ha mégis megtalálod az elve neked rendelt SZERELMETES PÁRODAT és a HÁBORÚ SZAKÍT EL EGYMÁSTÓL! A háború, vagy a DESPOTA HATALOM, amelyikbe mi (az én nemzedékem) beleszülettünk a II. világháború után.

Ilyen DESPOTA DIKTATÚRÁBAN kellett annak a nemzedéknek FELNŐNIE ÉS MEGÉLNIE AZ IFJÚSÁGÁT, amelyikhez tartozom!!!

*

Az a legszörnyűbb, hogy folytatódik ellenünk és főleg a fiatalok elleni támadás.

Életünk irányítói továbbra is azok, akik valóban 7 millióban határozták és határozzák meg a magyarság ,,ideális" lélekszámát, miközben tárt karokkal várják és fogadják pl. a kínaiakat.

A minap olvastam egy újsághírt, melyben a szerző, ,,a történelem temetőjéből előbújó zombik"-nak nevezte a magyarokat!!! (Az is igaz, hogy túlnépesedés van a földön, de ez ránk magyarokra egyáltalán nem, sőt az ellenkezője érvényes!)

Az a társadalom, amelyik nem képes reprodukálni önmagát, kipusztulásra van ítélve!

Márpedig, az 1990 utáni hatalom is egymás használatbavételére igyekszik kapacitálni fiataljait. Miközben, virágzó iparágak (szépségipar, szórakoztatóipar...) gazdagodnak meg ebből!!!

Arról nem is beszélve, hogy mennyire MEGNEHEZÍTIK az OTTHONHOZ-JUTÁS lehetőségét is! Miért hajszolják bele a fiatalokat, mint az én nemzedékemet is abba, hogy öröklakásokat VÁSÁROLJUNK BANKI HITELRE? Miért NEM LEHET BÉRLAKÁSOKAT ÉPÍTENI? Erre miért nincs pénz???



*

Nahát ezért írtam meg a történetemet, hogy az utókor tanulhasson belőle!!! Mert, az a politikai, társadalmi formáció, amelyik nem családban, mint a társadalom legkisebb sejtjében gondolkodik, abban veszélybe kerül a magánélet!!! Ott az ember nem több, mint egy RABSZOLGA, akinek TERMÉKENYSÉGÉT úgy akarják SZABÁLYOZNI, mint valami TENYÉSZÁLLATÉT!!!



*

Kedves Ibolya!

Még ennyit úgy éreztem, hogy el kell mondanom. Azt hiszem, megértesz, ha azt mondom, hogy ezt, így lehetetlen kifejteni a Vendégkönyv kis ablakába beírható, meghatározott karakterben!!! Mostanában olyan érzelmi felfokozottságban (kampány, stb.) telnek napjaim, hogy képtelen voltam higgadtan leülni és ezt így kifejteni.

Ma éjszaka azonban, felébredve a legszebb álmomból eszembe jutottál és felkeltem, hogy írjak Neked.

Közben, itt a wordben is letölti valaki, amit írok. Ezt sem lehet megszokni és ez az, ami miatt mostanában nem tudok írni...

Azért is küldtem el azokat az írásokat, amelyek ,,készen" a rendelkezésemre álltak. Meg, ELEGEM LETT A BÉKETŰRÉSBŐL. Szerettem volna TUDATNI a világgal és Veled is, hogy MILYEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT ÉLTÜNK A KÁDÁRI SUTTYOM-TERROR ALATT. És: milyen diszkriminációt kell elszenvednie annak aki - mint én is - az élet lángjának tovább-adása mellett kardoskodunk!!!



Szeretettel és reménykedő szívvel, hogy megadatik nektek a gyermekáldással kísért, magánéleti boldogság, tisztelettel:

Bp. 2006.06.18.

Egy munkásnő a kádári időkből: Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2014.06 2014. Július 2014.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 136 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 23
  • e Hét: 646
  • e Hónap: 3772
  • e Év: 35502
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.