Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Közvetítő 4. 2005-ben ismét találkoztam Seszták Ágival
  2014-07-28 02:17:32, hétfő
 
  Huszonkét évvel később ismét találkoztam Seszták Ágival


Visszatérnék Seszták Ágira, akivel - a Kommunista Ifjúsági Szövetség lapjában, a MAGYAR IFJÚSÁGBAN, 1983-ban megjelenő interjút követően - 22 évvel később találkoztam ismét. Meg kell hagyni, hogy Seszták, a rendszerváltozásban is jól el tudta adni gondolatait.
A Hír TV azt hiszem, hogy kifejezetten vele kezdett el egy aktuálpolitikai beszélgetős sorozatot... Éppen, ezért készültem a találkozásra, mert eltökélt szándékom volt, hogy tájékoztatom arról, hogy a ,,Kitől védjem meg a női becsületet:" című vitasorozat óta eltelt huszonkét évben - rendszerváltozás ide, rendszerváltozás oda - Pesterzsébeten SEMMI NEM VÁLTOZOTT!
*
2005 karácsonya előtti napokban egyik rendezvény érte a másikat. Sorra jártam ezeket, hiszen kampányidőszak volt akkor is és talán ettől meglehetősen fölfokozott hangulatban teletek napjaim.
Többek között, egy média-fórum is felkeltette az érdeklődésemet, amit úgy harangoztak be, hogy Seszták Ági fog vezetni a Polgárok Házában.
Amikor odaértem, a nagyszájú újságírónő már javában mondta a magáét. Nem is mondta, kiabálta. Gondolom, azért, hátha így könnyebben eljut a mondandója az emberek agyáig. De, a hallgatóságnak hiába mondta, mert mit tehet a szegény, szerencsétlen egyszeri polgár? Tapsol, vagy nem tapsol. Egyetért, vagy elutasít. Vagy tavasszal elmegy szavazni, lehetőleg a Fideszre. De, addig még annyi hatás érheti az embert! Ráadásul, nagyszájú újságírónő azt is mondja, hogy:
- ,,a szocikat úgysem lehet meggyőzni. Azok úgyis odaszavaznak az MSZP-re."
Azon nyomban rátromfol erre az előttem ülő, korombeli nőszemély a mellette ülő nőismerősének mondván, hogy:
- ,,Az már biztos! Én már csak tudom, mert én is ,,szoci" vagyok!"
Összenéznek, nevetnek.
Hova keveredtem? Kérdezem inkább csak magamtól, mert én egyedül vagyok. ,,Az individuális ,,szabadság" ára: az egyedüllét." - Vigasztalnám magamat.
Nagyszájú mondja, hogy:
- ,,... a szocik között, ha megbukik, vagy belebukik valaki valamilyen buliba, akkor kikergetik maguk közül az ajtón, de az első adandó alkalommal visszacsempészik az ablakon. Mi: polgáriak, a jobbosok: soha az életben szóba sem állunk az illetővel! Ez még akkor is így marad örökre, ha valaki végül is tisztázza magát a ,,vádak" alól... Egyébként a médiatúlsúly 80%-os a bal-libnél. Ez is az MDF, majd a Fidesz hibája, hogy nem voltak képesek 15 éve tenni ellene, szinte semmit!"
Ezt a média-fórumot sajtótájékoztató követte, melyen szerette volna Seszták bemutatni a Fidesz média-ügyek felelősét. Nem emlékszem, hogy mutatta be, csak arra, hogyan invitálta Seszták Ági föl a dobogóra maga mellé Szalay Annamáriát. Aki úgy szabódott, mint egy kislány... Aztán, amikor már elkerülhetetlen volt, szökdécselve felszaladt a színpadra, ami miatt Seszták viccesen megdorgálta, mondván:
- ,,Több komolyságot, hiszen rád fog majd tartozni a magyar média rendbetétele a választások után..."
És, most: nyolc és fél év távlatából visszagondolva arra a kislányosan rokonszenves és szerény Szalay Annamáriára, összeszorul a szívem, mert azóta már ő is meghalt...
Akkor, 2006-ban nem valósulhatott meg az, amit megjósolt neki Seszták Ági. Még négy évet kellett rá várni. Viszont, az a négy plusz három év olyannyira nehéz volt sokunk számára, hogy belebetegedtünk... Sokan meg is haltak, mint Szalay Annamária.
*
Gondolom, senkinek nem okozok meglepetést azzal, hogy a szünetben odamentem Seszták Ágihoz, akinek megmutattam az ominózus újságcikket 1983-ból, hogy biztosan vissza tudjon emlékezni rám. Majd miután felismert odaadtam neki kinyomtatott részleteket a díjnyertes szociográfiámból. Pontosabban, letettem elé az asztalra - mert nem nyúlt érte - és otthagytam.
*
Láttam még a sajtótájékoztatón több közismert arcot is... De nekem azóta is az a két nő okoz gondot, akik közvetlen előttem ültek, és olyan öntudatosan ragaszkodtak emeszpés oda-tartozásukhoz.
Ők azok, akik újra és újra oda fognak szavazni és ezzel valósággal TÚSZUL FOGJÁK EJTENI MINDAZOKAT, AKIK ELSZENVEDŐI VOLTAK az un. SZOCIALIZMUSNAK, és a rendszerváltozásnak is.


Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Közvetítő 2. Az egyetlen művem (volt akkoriban) a családom
  2014-07-28 02:12:58, hétfő
 
  ,,Kitől védjem meg a női becsületet?"



Miután elköltöztünk arról a lakótelepről - vissza oda, ahol fölnőttem - ismét neki-bátorodtam.
1983-ban - Seszták Ágival is volt egy levélváltásunk - a ,,Kitől védjem meg a női becsületet?" című cikkével kapcsolatban. http://furaila.xfree.hu/245855

*

Ez a téma valójában nyílt vitára adott lehetőséget a Kommunista Ifjúsági Szövetség hetilapjában. Ehhez szóltam hozzá és feladtam postán Sesztáknak. http://furaila.xfree.hu/245855
A 4 oldal A/4-es írás szkennelt változata is olvasható a fotóalbumban. Az érthetőbbség kedvéért azért leírnám, hogy milyen jellegű volt a hozzászólásom, melyből idéznék is egy rövid részletet. Seszták Ági először levélben válaszolt.

*
Seszták által említett Bíró Dávid szociológus akkoriban publikálta a magyar férfiak halandóságának okait taglaló tanulmányát. Ebből emelt ki részleteket korábban Seszták Ági, amit közölt a Magyar Ifjúságban. Ezt olvasva sok nőtársam kommentben tiltakozott azon megállapítások ellen, mely-szerint mi nők kergetjük a férfiakat az alkoholizmusba és válás után a hajléktalanságba...

*

Seszták kénytelen volt egy vitasorozatot indítani a tiltakozó kommentek miatt: ,,Kitől védjem meg a női becsületet" címmel.
Olvasva a nőtársak felelősséget elhárító- és a férfiakra mutogató beírásait, én is billentyűt ragadtam és megírtam, majd postára adtam a 4 oldal A/4-es levelemet.

*

Egész életemet végig kísérte, hogy valami miatt bűnbaknak kiáltottak ki. Nagyon fájt már kislánykoromtól a bűnbak-lét. Talán azért háborodtam föl olyan nagyon, mert a szerencsétlen lányok-asszonyok minden indulatukkal a férfiakat kezdték okolni minden rosszért - amiről nem is a férfiak, de nem is a nők tehettek!

Ezek társadalmi problémák voltak, és mint mindig, a kommunista ,,bűnbanda-hatalom" egymásra uszította az embereket. Ebben az esetben: a nemeket...

Amiért akkoriban, többnyire a nőknek ítélték a - két elvált fél számára alkalmatlanul kicsi - lakást, a gyerekelhelyezésben is ez döntött. Vagyis, a gyermeket is a nőnek ítélték... Nos, ez volt értelmiségi berkekben... általában.

Viszont, ez a ,,mondva-csinált" probléma semmi volt ahhoz képest, amit egyébként a hatalom gerjesztett.

*

Ettől fogva nem eresztett a TÉMA.
Seszták, pedig kijött hozzám és a beszélgetésünkből átfogalmazott részleteket megjelentette az ifjú-kommunisták újságjában.
Ebben a számban: http://furaila.xfree.hu/245855

Lett is nagy fölháborodás a környezetemben és attól fogva nem volt megállás a megtorlásban!

Bóna Mária Ilona

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2014.06 2014. Július 2014.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 136 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5164
  • e Hét: 6544
  • e Hónap: 7491
  • e Év: 43432
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.