Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
napvédő krém házilag
  2014-07-07 14:19:49, hétfő
 
  Természetes napvédő krém és olaj házilag


Nyakunkon a nyár, sőt már volt is részünk egy-két igen meleg napban, így itt az ideje, hogy összedobjuk házi napvédő krémünket!
De miért is jó, ha házilag keverjük ki? Mert így csakis természetes anyagok kerülnek majd bele. Sosem bírtam magamon elviselni a bolti naptejeket (meg más szintetikus krémeket sem...) mert állandóan úgy éreztem, hogy szó szerint megfullad alatta a bőrőm.

Pár éve viszont rábukkantam egy kakaóvajas receptre, és eszembe jutott, hogy milyen jó volt, mikor gyerekkorunkban az anyukám a gyógyszertári kakaóvajas olajjal kent be bennünket... Csodás illatára a mai napig emlékszem, és ez éppen elég ösztönző volt ahhoz, hogy elkészüljön a saját napvédő krémem. Nálunk bevált, mindenki szereti, a gyerekek bőre is szép egészséges barna volt. Mivel az utóbbi hetekben nagyon sokan kérdeztek erről, gondoltam összefoglalom a naptejekről a tudnivalókat.

A boltokban kapható naptejek többsége kémiai úton szűri meg az UV sugarakat az következő hatóanyagok valamelyikével: 4-Methyl-Benzylidencamphor (4-MBC vagy MBC), Octyl-Methoxycinnamate (OMC), Homosalate (Homomenthyl-, salicylat vagy HMS) Octyl-Dimethyl-Para-Amino-Benzoic -Acid (OD-PABA), Benzophenone-1, Benzophenone-2, Benzophenone-3 (oxybenzon), 3-Benzylidencamphor

Ezek önmagukban nem károsak, viszont az UV sugarak hatására azzá alakulnak át! És a legszomorúbb, hogy gyakran már egyéb kozmetikumokban (tusfürdőkben, testápoló krémekben, samponokban, stb.) is találunk ilyeneket. Hogy mi keresnivalója van ott? Semmiképpen sem bennünket, sokkal inkább a terméket védik a fény okozta minőségromlástól, hiszen a gyártónak az eladhatóság fontos, nem pedig a mi egészségünk...
A kémiai fényvédőkről fontos még tudni, hogy a legkárossabb UV-C sugarakat nam tudják kiszűrni. (Az emberiség kitartó környezetszennyező tevékenységének köszönhetően az ózonréteg elvékonyodott, ami ezeknek a sugaraknak az áthatolását védte...) Viszont ugyanúgy szűrik a káros UV-B-t, mint a jótékony - D-vitamin képző és barnulást segítő - UV-A sugarakat. A barnulás árpedig testünk természetes fényvédelme a káros sugarak ellen! Ezért van az, hogy a kémiai fényvédők használata során nem barnulunk, majd ha elmúlik a hatása, hirtelen lepirulunk...
További ellenérv a kémiai fényvégőkkel szemben, hogy általában szintetikus olajakat (Paraffin, Petrolatum) tartalmaznak, melyek eltömítik a bőr pórusait, és pont a legnagyobb melegben nem tud bőrünk megfelelően "lélegezni". És akkor még nem is említettük a PEG és paraben származékokat, valamint a szintetikus illat és színanyagokat...

Többféle olaj és növényi zsiradék is alkalmas arra, hogy napozáshoz használjuk: kakaóvaj, olívaolaj, lenolaj, dióolaj, kókuszolaj, repceolaj, napraforgóolaj, körömvirágmag olaj, sárgarépamag olaj, sárgabarackmag olaj, paradicsommag olaj, makadámdió olaj.
Csak hidegen sajtolt (extra szűz) olajakat használjunk, mert egyébként biztosak lehetünk benne, hogy tele vannak a finomítás során használt vegyszerekkel!

Ha illóolajokkal szeretnénk illatosítani, a következő fényérzékenyítő olajak mindenképpen kerülendők: citrom, narancs, zöldcitrom, grapefruit, citromkóró, kömény, angyalgyökér és bergamott

Bátran használhatók viszont a levendula, rózsa, kókusz, jázmin, szantál, menta

Az alábbiakban két olyan receptet osztok meg, amelyek alapanyagai könnyen beszerezhetőek a közeli boltból és gyógyszertárból, mivel tapasztalatom szerint az emberek többsége azért nem áll neki a házi készítésű szereknek, mert első hallásra ismeretlennek tűnnek az alapanyagai, így a beszerzése is kész rémálomnak tűnik.
Persze ezek használata mellett is hangsúlyozandó, hogy a déli órákban ne tegyük ki magunkat az erős napsugaraknak!


NAPKRÉM

Ezt érzékenyebb bőrűeknek, nyár eleji és vízparti napozáshoz ajánlom. Ez kb. 20-as faktorú krémnek felel meg, viszont nem blokkolja teljesen a jótékony UV-A sugarak bőrbe jutását, így bőrünk természetes védekező rendszere is szépen beindul: barnulni fog.

Öszzetevők:
100 g extra szűz olívaolaj
100 g kakaóvaj
50 g méhviasz (ettől lesz vízlepergető)
50 g cinx-oxid (ez fehéres bevonatot képez a bőrünkön, ami fizikai fényvédelmet biztosít, mivel visszaveri a fénysugarakat)

Az összetevőket a cink-oxid kivételével gőz felett melegítve keverjük össsze. Akkor jó, ha a méhviasz is folyékonnyá válik. Ekkor mehet bele a cink-oxid. Amíg hűl, folyamatosan térjünk vissza hozzá megkevergetni, hogy a zsiradékok egyenletesen elegyedjenek.
A kakaóvaj , a méhviasz és a cink-oxid a gyógyszertárakban beszerezhető.


NAPOLAJ

Azoknak, akiknek már van egy kis alapszíne.

Összetevők:
100 ml olívaolaj
50 ml kakaóvaj
50 ml dióolaj

Az összetevőket gőz felett összemelegítjük, amíg a kakaóvaj el nem olvad. Tehetünk bele pár csepp menta, levendula illóolajat, bár szerintem annyira isteni kakaóvaj illata van, hogy ez elhagyható.
Dióolaj a bioboltokban és a nagyobb áruházakban kapható.

És ha mégis leégtünk, nagyon jó szolgálatot tesz egy kis sheavaj vagy még egyszerűbben a tejföl.





forrás: alomkucko.blogspot.hu
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
hello
  2014-07-07 13:41:20, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  üdvözlések  
paleo köretek
  2014-07-07 13:02:12, hétfő
 
  Paleolit köretek

Sokan kérdezik

Ha nem ehetettek búzát , rizst , burgonyát , borsót, kukoricát , babot ....stb
akkor milyen köreteket esztek ???

,és közben meglepődött, sajnálkozó arcot vágnak :D ??!! Hát íme akkor a lista :)

Paleo Tészta :Attól , hogy nem ehetünk búzát ,attól még ugyanúgy ehetünk tésztákat magvas lisztekből . Lehet előre elkészített szárazt tésztát venni ,és azt megfőzni , de készíthetjük magunk is . Tojást és p.l szezámlisztet összegyúrjuk , 1 tojáshoz 100g liszt szükséges és egy kis só , kinyújtjuk1-2 mm vastagra , felvagdossuk és mehet is főni a vízbe , de ki is száríthatjuk ha el akarjuk későbbre tenni . Szezámlisztből a legsemlegesebb számomra ,lenmaglisztből mint már írtam nyálkás ,málós még keményítővel is .Gesztenyeliszttel inkább édes ételkehez ajánlom mint pl. diós , mákos tészta . Ezeket a tésztákat legfőképp szaftos ételekhez szoktuk enni , mint pl brassói , csirke paprikás stb .

Paleo galuska ,nokedli : Ezt gyorsan el tudjuk készíteni , pl szezámlisztből , tojásból,sóból és vízből ,ezzel a liszttel a legfinomabb ,de lehet keverni a szezámlisztet pl gesztenyeliszttel . Vagy bármilyen magvas lisztel lehet próbálkozni , nekem állagra és ízre legjobban a szezámlisztes jött be :) Ezt is szaftosabb életekhez ajánlom .

Paleo párolt zöldségek :Paleoban engedett zöldségeket megpároljuk a szokásos módon ahogy eddig is tettük .

Paleo sült zöldségek sütőben : Általában a húsok mellé be szoktuk tenni a zöldségeket és akkor együtt egy sülnek , így az ízvilága sokkal finomabb.
Sült répa ,magában vagy hagymakarikákkal , serpenyőben állati zsíradékban vagy kókuszzsírban .
Sült zeller : A zeller elkockázzuk vagy hasábozzuk , erős szagától nem kell megijedni , mert sütéskor ez elillan .Állítólag a paleosoknál ez a number 1 köret , nekem azért van ennél is finomabb ,érdemes megkóstolni ha már nagyon hiányzik a sült burgonya .
Sült paszternák : Őt is felvagdossuk és megsütjük .

Paszternák püré :A paszternákot megfőzzük majd turmixgépba pürésítjük , ízlés szerint sózzuk borsozzuk , pirított hagymát tehetünk bele , vagy kókuszkrémet ha előtte tejfölösen vagy tejesen ettük .

Répa püré : A répákat megfőzzük majd a pirított borsos sós hagymákkal összetörjük és kész is .

Nyers zöldségek , gyümölcsök : nyers zöldségeket, gyümölcsöket felszeletünk és köretként esszük .(én a gyümölcsöket a gyomorban való rothadás miatt nem eszem ,és nem is ajánlom. Én csak magában eszem a gyümölcsöt , kb 1,5 óra emésztési idő letelte után eszek bármit is a gyümölcs után ) . Refluxosok a gyümölcscukor(fruktóz ) miatt ezt kerüljék ,mert a reflux az a gyomorban lévő bakteriális fertőzés miatt alakult ki ,és a baktériumok a fruktóztól szaporodnak !!

Tojásos galuska : A főzött paleo galuskát , tojásrántottával összesütjük ,sózzuk .

Rántotta : Talán annyira egyszerű köretnek, hogy sok embernek eszébe nem jutna , pedig nagyon finom sültekhez .

Sült édesburgonya ( batáta) : a batátát felhasábolom és megsütöm .Édes lesz az íze , nagyon finom ,DE én ezt ritkán ajánlom ,mert a szénhidráttartalma is nagyon magas ,és puffadást is okoz .

Paleolit meggyszósz : kókuszkrémnel ,és nyílgyökérliszttel érdemes sűríteni, mert ez a liszt ízmentes ,de ez a liszt csak fél paleo, mert magas a szénhidráttartalma , de nincsenek benne mérgek ezért én használom ,ennek használata mellett is ugyanúgy fogytunk .

Paleo főzelékek : pl . spenót :Ugyanúgy készítem mint a hagyományost, minden mentes spenótból , habarást szezámliszttel készítem ,és kókuszkrémmel .

Sült csicsóka

Paleo röszti pogácsa : lereszeljük a zöldségeket ( cukkini, a patiszon, a karalábé, a cékla,karfiol, stb , ) tojással , szezámliszttel vagy ki milyen liszttel , összekeveri , sózzuk borsozzuk , belemegy még hagyma .,összekeverjük , majd forró állati zsíradékban , vagy kókuszzsírban kisütjük .

Paleo krokett :Választott zöldségeket megfőzzük , majd pürésítjük , választott lisztel összekeverjük ízlés szerint fűszerezzük , só bors , mehet bele egy pici szódabikarbóna .Lágy masszát kell hogy kapjuk , kanállal beletesszük a forró állati zsíradékban vagy kókuszzsírba és kisütjük .
Köretnek lehetnek még magunk eltett savanyúságok ,pl uborka , dinnye vagy olyan savanyú káposzta ami minden mentes ( pl nincs benne tartósítószer ) .vagy csak egy egyszerű uborkasaláta .
paleo metélt tészta : üss fel tojásokat ahány tojást ütsz fel annyi kanál vizet tegyél hozzá , sózd meg , keverd össze de ne habosra !! ...majd önts bele egy kizsírozott palacsinta sütőben , süsd át , majd vagdosd fel metélt tészta nagyságúra és kész .

rizs helyett , Paleo karfiolrizs : szedjük vagy daráljuk rizsnagyságúra a karfiolt , egy kis olajon pirítsuk pár percig , majd sózzuk borsozzuk ,vagy ízlés szerint fűszerezzük ,és kész . Állati zsiradékon pirítva a karfiol íz eltűnik , kókuszzsírban meg marad .

Paleo kenyér, zsemle : van hogy köretként saját készítésű kenyeret vagy zsemlét eszünk , pl sült húsokhoz , oldalashoz .

forrás: julcseekapaleo.com
 
 
0 komment , kategória:  paleolit táplálkozás  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2014.06 2014. Július 2014.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 61 db bejegyzés
e év: 909 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 102
  • e Hét: 2001
  • e Hónap: 6405
  • e Év: 38134
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.